呢間川菜之前都食過幾次,款式多味道都好有驚喜最近佢地就推出左啲新菜式,同朋友試左都覺得性價比高 經典宮保雞丁作為四川名菜當然要試下,宮保雞丁肉質鮮嫩,加上酥脆的花生,食起來少辣帶點甜的味道陳醋手拍青瓜青瓜切粒好入味,加入陳醋酸酸甜甜好開胃毛血旺最少叫5款起既配料,今次揀左牛肉片、鴨血、薯粉、萵苣同蓮藕,牛肉入口好滑, 萵苣同蓮藕爽口配飯一流酒釀丸子帶有淡淡的酒香和桂花的清香味,丸子份量多口感煙韌滋潤最後仲叫左杯凍檸檬茶,茶味濃有助解膩

呢間川菜之前都食過幾次,款式多味道都好有驚喜
最近佢地就推出左啲新菜式,同朋友試左都覺得性價比高

經典宮保雞丁

陳醋手拍青瓜
青瓜切粒好入味,加入陳醋酸酸甜甜好開胃

毛血旺

酒釀丸子
帶有淡淡的酒香和桂花的清香味,丸子份量多口感煙韌滋潤

最後仲叫左杯凍檸檬茶,茶味濃有助解膩

2024-02-29 28 浏览
同朋友做完嘢,佢突然間話想食麻辣嘢,喺銅鑼灣嗰度行咗一陣見到有麻辣風雲就走咗去試吓,其實佢個地點都幾方便,響地鐵站行過去兩三分鐘就到。我哋係食晏嘅時候過去嘅,人都唔少,好彩我哋早啲去到有位坐。首先基本嗌咗個酸菜魚,份量比想像中多,湯嘅味道都好香,辣味亦都唔錯,性價比高。跟住佢叫咗個菊花蜜,開頭嚟到我仲以為有酒飲添,味道都唔錯,偏向清淡啲,同埋放出嚟都幾好睇。仲有一個辣子雞,食落都幾有口感,麻辣得來雞味都響度,都係一個唔錯嘅選擇。跟住叫咗一個荔枝蝦球,呢個淨係個presentation已經贏咗,絕對係打卡一流,外型真係好似荔枝,食落去都有蝦嘅味道仲好脆口添,呢個餸真係食得開心嘅。最後忍唔住都係叫咗個酒釀丸子,都係水準之上嘅食物,有份量有味道,我覺得呢間係可以回頭嘅餐廳。

我哋係食晏嘅時候過去嘅,人都唔少,好彩我哋早啲去到有位坐。

2023-12-19
午餐
2024-02-27 24 浏览
✨前幾晚同朋友黎銅鑼灣搵嘢食,又一段時期冇食酸菜魚,就上咗嚟呢間試下!呢間店家設計菜式好有心思,賣相好又吸引,好適合打卡!重點是味道水準很不錯😋😋😋我同朋友一邊食一邊讚口不絕!🍽️前菜:椒鹽花生🥜+中華沙律(共$18)椒鹽花生炸得好酥脆呢😙🍽️酸菜魚($268)主菜先來的是酸菜魚。好驚喜!超大盆,份量好多呢!這次叫揀的是小酸小麻小辣(客人可按口味調整),滿滿辣椒湯底加上好多啖嗎魚像,非常掛汁,魚肉嫩滑微辣,非常惹味🤪而且無骨!配菜有豆芽、豆卜、萵筍、一些薯粉(如要多可+$30)等等,薯粉是粗身但煙韌,好好食😋配白飯一流😍 +白飯 ($13)🍽️ 荔枝蝦球 ($108)有得玩又有得食!好驚豔的菜式!上菜時是一個盆景荔枝樹😆上面掛滿荔枝,而且底部有乾冰煙燻效果,仙氣十足,好有feel😍😍😍 食果時就起樹上面摘一粒落黎😝荔枝外層有粒粒脆脆包住蝦球,配搭荔枝果香甜酸醬好開胃,裡面是蝦肉球,熱辣辣,食落去啖啖蝦肉,美味可口😋🍽️拔絲咕嚕肉 ($148)拔媽賣相好靚🥰上面鋪了拔絲,會更加甜絲絲☺️咕嚕肉外皮酥脆、肉質不錯,夠腍,不會太韌。🍽️甜品-黑糖脆炸糍粑 ($58)每次食川菜必叫嘅甜品🥰這間店的糍粑即點

🍽️前菜:椒鹽花生🥜+中華沙律(共$18)
椒鹽花生炸得好酥脆呢😙

🍽️酸菜魚($268)
配白飯一流😍 +白飯 ($13)

🍽️ 荔枝蝦球 ($108)

🍽️拔絲咕嚕肉 ($148)
拔媽賣相好靚🥰上面鋪了拔絲,會更加甜絲絲☺️
咕嚕肉外皮酥脆、肉質不錯,夠腍,不會太韌。

🍽️甜品-黑糖脆炸糍粑 ($58)
每次食川菜必叫嘅甜品🥰這間店的糍粑即點即炸,外面香脆身,裏面軟糯,配上甘甜焦香的黑糖醬,既有煙韌口感,又甜絲絲,非常完美😍必點推介👍🏻而家睇返相都流口水🤤

—————————————————————
我個friend咁啱3月生日,見到佢哋嘅生日優惠好抌心口😂😂 望咗下又幾吸引喎! 下個月再食過!

生日月份優惠三重奏
只要生日月份內嚟麻辣風雲食飯即享生日優惠三重奏❤️

1. 4人同行 壽星免費👑
壽星同其餘3位或以上嘅朋友一齊20:30後嚟麻辣風雲享用晚餐,壽星免費!

2. 送拔絲士多啤梨🍓
需三日前打電話預訂📞

3. 生日抽獎 包你中獎🎁
結帳時可獲抽獎機會一次🎈優惠可於下次使用

2024-02-12 44 浏览
同朋友突然好想食酸菜魚、之後去咗銅鑼灣麻辣風雲度食!餐廳裝修以中式古典設計、而且空間感大、坐位闊落👍🏻荔枝蝦球: 擺盤好靚、好似一棵真茘枝樹一樣, 仙氣滿滿🩷外層是紅色脆米粒粒、炸得很香脆,而內裏蝦肉鮮嫩,好彈牙 !再配上甜酸醬、真的好開胃呀!、酸菜魚🐟:最鍾意呢度嘅酸菜魚、可以揀唔同嘅酸度👍🏻鍾意食酸的我、當然揀最酸小辣!魚肉鮮甜嫩滑,份量好多、再配上豆卜、芽菜、酸菜,寬粉和萵荀 等等…….. 寬粉口感煙韌又掛湯、好滋味💕

最近見IG成日有人打卡麻辣風雲的荔枝樹,我哋今日又帶Mina去打下卡先😹麻辣風雲位置非常方便,位於銅鑼灣京都廣場5樓,銅鑼灣地鐵站C出口一出過對面馬路就係。裝修好有古代武俠小說的味道,上菜嘅器皿都非常有特色,好有創意,好似超越時空去左古代一樣😂🌟荔枝蝦球$68用了盆景的植物,掛上1粒粒荔枝做型的蝦球,盆底用乾冰做成煙霧彌漫嘅效果,好似仙境一樣😀蝦球即叫即炸,表面做到脆卜卜,裏面又爽口彈牙,平時唔食蝦的Mina姐,都食左好多粒🌟酸菜魚$268 魚片醃得好入味,入口嫩滑,無腥味,配埋芽菜、酸菜、萵筍片等配料,酸酸辣辣好開胃,可以選辣同唔辣,我就加配左薯粉,薯粉吸晒酸菜魚的精華,滋味滿分😋🌟炸饅頭$58同荔枝蝦球一樣,都係用乾冰,放係船的器皿上,做出煙霧瀰漫的效果,炸饅頭恍如仙境之中😂炸饅頭即叫即炸,外脆內軟,點埋煉奶一齊食,味道更加好,大人小朋友都鍾意食,Mina姐一口氣食咗三粒😹🌟洛神花茶$48用上古代的酒壺及茶杯裝洛神花茶,好有武俠小說的味道,味道酸酸甜甜,開胃又解泄。

🌟荔枝蝦球$68

🌟酸菜魚$268

🌟炸饅頭$58

🌟洛神花茶$48

2024-02-05
2024-02-06 19 浏览
大食bu:每樣野食都好足料 無論主食定配料 真心讚讚讚🤎▪️酸菜魚Bu最期待既就係酸菜魚了 魚片滑嫩無骨 酸菜味岩岩好唔會過酸無化學味😮‍💨「事緣係出邊食過一啲酸菜係超級化學味 陰影很大」配菜仲有萵筍 芽菜 酸菜 寬粉 超多料勁滿足▫️自選干鍋有4種口味可以揀今次試左香辣味係濃濃既孜然味所有配菜都沾滿哂辣味 正啊🤤▪️水煮牛肉牛肉好嫩 又係個句…超足料 配菜有萵筍 芽菜 寬粉 仲有豆卜 吸哂啲辣味🌶爽丫~▫️炸饅頭食到咁飽 都覺得好食就堅好食必食啊👆🏻真正外脆內軟 少少甜味 就咁食已經好好味
大食bu:每樣野食都好足料 無論主食定配料 真心讚讚讚🤎

食到咁飽 都覺得好食就堅好食
必食啊👆🏻
真正外脆內軟 少少甜味 就咁食已經好好味
  • 酸菜魚
朋友提議來到銅鑼灣的麻辣風雲食晚餐,本身聽到「麻辣」二字都有少許卻步,但上網睇吓餐廳的餐牌後,有不少唔辣的菜式可以選擇,價錢又抵食,仲可以打下卡添,所以對呢餐又有多返一份期待。☺️👏🏼🌶️🥢😋炸饅頭($58),這客炸饅頭是由諸葛先生坐著麻辣風雲號送來,船底的8個氣孔不停冒出仙氣,氣勢迫人。食物方面,饅頭炸至金黃色,香脆鬆軟,配埋煉奶簡直是完美的配搭。👨🏻🛥️💨荔枝蝦球($68),荔枝樹同樣也是靈氣迫人,很有中國古代神話世外桃源的感覺。雖然手工蝦球神還原荔枝的模樣,但一點荔枝味也沒有。紅色的外皮薄薄又炸得脆脆,蝦球幾彈牙,一口一粒方便易食。這個價錢好超值,難怪每枱都會是必點。🌴💨😍👍🏼酸菜魚配薯粉底($268+$30),酸菜魚大大盤約2人份量。當中的麻、酸、辣又可以自由控制,選取自己合適的味道。魚肉片鮮甜嫩滑,每片魚肉都帶點厚度,還有回甘的麻辣味。餐廳自家醃製的酸菜和湯底都調較得好入味,令闊身的薯粉更吸入湯的精華,回味無窮。🐟🍲😚👏🏼黑糖脆炸糍粑($58),炸糍粑煙煙韌韌,黑糖同花生粉融合一起,甜而不溜,味道幾唔錯。😄👍🏼

酸菜魚配薯粉底

黑糖脆炸糍粑

酸菜魚配薯粉底
黑糖脆炸糍粑
2024-02-02 49 浏览
麻辣風雲~銅鑼灣座位闊落坐得舒服天氣咁凍最啱食辣🌶️酸菜魚~酸、辣、麻都可以自選適合自己口味👍好多料!魚片、寬粉好厚身、芽菜...😍涼拌雞絲粉皮~清爽🥰荔枝蝦球~打卡餸!好有氣派嘅出場😂麻辣鴨血🥰
麻辣風雲~銅鑼灣

座位闊落
坐得舒服
天氣咁凍
最啱食辣🌶️

涼拌雞絲粉皮~清爽🥰
荔枝蝦球~打卡餸!好有氣派嘅出場😂
麻辣鴨血🥰
相信一見到啲相大家都認得係邊間😂 見咁多人黎試過,小編都心郁郁想試~ 首先呢到裝修好特別,唔似傳統食中菜嗰啲比較舊同暗既感覺,呢到以中式古典建築元素為主,有雕花屏風、鏤空宮燈等等既位可以比人打卡位,幾有新意同坐得舒服😌 野食方面一樣有驚喜,講野食融入喺意境裡面,用料同烹調都好用心,幾值得翻兜😜(5 😍 係滿分,🤩係半分) 荔枝蝦球 🔴🍤 - $68 (好味指數:😍😍😍😍🤩)炸蝦球🍤食得多,第一次見咁有仙氣既造型😍 一上到黎就已經仙氣飄飄,有一棵翠綠既樹🌳 上面用鈎🪝掛住一粒粒紅噹噹既「荔枝🔴」,真係令人流晒口水🤤 而且又可以摘落黎食,真係好睇又好挽👍🏻 啲荔枝🔴坑紋夠晒逼真,表皮香脆又唔會厚,裡面落左好多蝦肉🦐落去打成蝦膠,所以質地爽口彈牙,味道鮮甜,配埋旁邊酸酸甜甜既醬汁,就可以解膩又開胃啲~炸饅頭 🔥🍞 - $58 (好味指數:😍😍😍😍🤩)好多人識呢間餐廳🍴既原因就係呢個炸饅頭🔥🍞,個擺盤好得意,有個年老既智者攞住把羽扇🪭,好似諸葛亮咁企係船頭望住遠方,幾有意景🤩 而後面啲饅頭🍞就似係佢啲黃金寶物咁😂 全部都係金黃色,出面炸到🔥酥脆,入面濕潤軟熟帶啲煙韌,配埋香甜既煉奶🥛就更加香口

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
荔枝蝦球

荔枝蝦球 🔴🍤 - $68 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
炸饅頭

炸饅頭 🔥🍞 - $58 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
好多人識呢間餐廳🍴既原因就係呢個炸饅頭🔥🍞,個擺盤好得意,有個年老既智者攞住把羽扇🪭,好似諸葛亮咁企係船頭望住遠方,幾有意景🤩 而後面啲饅頭🍞就似係佢啲黃金寶物咁😂 全部都係金黃色,出面炸到🔥酥脆,入面濕潤軟熟帶啲煙韌,配埋香甜既煉奶🥛就更加香口😋
酸菜魚

酸菜魚🐟 - $268 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
呢個魚🐟既口味係可以因人而異既,小編就揀左中酸、小辣🌶️同中麻~ 首先啲酸菜係佢地自家醃製既,份量夠多,唔會過酸或者過鹹,味道恰到好處,有提鮮既效果~ 魚🐟就用左黑鱸魚,首先將黑鱸魚🐟起骨,再起肉,份量好多,夾極都有,肉質鮮甜嫩滑,仲無骨tim👍🏻 微辣🌶️、麻麻地、再連埋贊落去既油整成既湯🥣真係好濃郁惹味,味道酸辣爽口~ 上面仲撒左啲香口既芝麻⚪️、索汁軟腍既豆卜、爽口多汁既芽菜同埋爽滑煙韌又索湯🥣既薯粉,真係夠晒滿足😌
涼拌雞絲粉皮

涼拌雞絲粉皮 - $68 (好味指數:😍😍😍😍)
呢個係經典既開胃冷盤,雞絲🐥鮮甜嫩滑,大細平均,唔會有雪味❄️ 配埋清新爽脆既青瓜絲🥒、透明爽滑既粉皮,同埋濃郁有鹹香既芝麻醬🟡,感覺清新開胃~
菊花蜜 (埕)

菊花蜜 (埕) 🌼🍯🍶 - $48 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
首先用個埕裝真係夠晒特別同有風味😂 雖然係無酒精飲品,都好似飲緊傳統既中國白酒咁🍶 夠晒過癮👍🏻 飲落有清新淡雅既菊花🌼香味, 味道自然唔會靠香精,同時配埋香甜滋潤既蜜糖🍯,可以解渴解辣🌶️,清下熱氣🔥, 估唔到既係份量幾多,唔洗就住就住~

好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍🤩
酸菜魚
菊花蜜 (埕)
2024-01-26 70 浏览
༺ 麻辣風雲 ༻☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨基本資料¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽‎➳ 麻辣風雲𖠚ᐝ 荔枝蝦球($68) 𖠚ᐝ 麻辣鴨血($58) 𖠚ᐝ 招牌酸菜魚($268)𖠚ᐝ 涼拌雞絲粉皮($68)⚑ 銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨食後感¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽➳招牌酸菜魚($268)酸菜魚揀左小麻中酸,唔會好辣好酸,味道剛好😆魚嫩滑冇骨,而且份量多😙配菜有芽菜、酸菜,豆卜,寬粉和萵荀~寬粉煙銀又滑,口感很好🥳➳荔枝蝦球($68) 賣相好靚,勁啱打卡,仲有乾冰😚望落去真係荔枝造型,不過無荔枝味的🤣蝦球一共有8粒,外脆內彈牙,好食🥰➳麻辣鴨血($58) 鴨血質感好好,軟嫩入味~ 而且不會好辣,味道惹味~ ➳涼拌雞絲粉皮($68)粉皮上舖滿雞絲和青瓜,配上花生芝麻醬撈埋好夾😙還可以解辣!☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨餐廳環境¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽舖頭座位都好😙午市時段不論平日/週末也有午市套餐,價錢好抵食,性價比高!
༺ 麻辣風雲 ༻
➳ 麻辣風雲
𖠚ᐝ 荔枝蝦球($68)
𖠚ᐝ 麻辣鴨血($58)
𖠚ᐝ 招牌酸菜魚($268)
𖠚ᐝ 涼拌雞絲粉皮($68)
⚑ 銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓

➳招牌酸菜魚($268)
招牌酸菜魚
招牌酸菜魚

➳荔枝蝦球($68)

荔枝蝦球
➳麻辣鴨血($58)
鴨血質感好好,軟嫩入味~ 而且不會好辣,味道惹味~
麻辣鴨血

麻辣鴨血
➳涼拌雞絲粉皮($68)
粉皮上舖滿雞絲和青瓜,配上花生芝麻醬撈埋好夾😙還可以解辣!
涼拌雞絲粉皮

以中式設計裝潢打造古代意境一出電梯就已經係傳統屏風🪭有點古典韻味配上中式菜系當然要襯返紅色色調啦‼️最鍾意係有卡位梳化坐 闊落又舒適 雖然有麻辣2字 但其實都有唔辣嘅菜品選擇👍🏻😌而且上菜上得好快 冇10分鐘已經上齊 抵讚🫶🏻🦐荔枝蝦球 (推廣價$68!!!必點!!!)呢個係小店新推出嘅菜式 大家睇圖/片就會見到仙氣滿滿🧚🏻‍♀️巧妙地利用乾冰製造仙境盆景 有心思有創意💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️可以維持大概5分鐘 打卡影相就要快手喇‼️唔好以為佢得個樣好睇 其實味道都高質外層仿似荔枝皮用咗紅色脆米粒粒遠睇真係好似荔枝 內裏就係蝦肉真材實料 啖啖肉好彈牙 濃郁鮮蝦味🤤$68嚟講淨係個樣已經係必點 而且味道唔差‼️🔥🐷拔絲咕嚕肉 $148肉塊本身外層保持酥脆 沒有被汁浸軟😎以山楂汁煮至濃稠 味道酸酸甜甜好開胃掛上鬆香可口肉塊 食得出豬肉肉質+肉味微微焦糖化糖漿形成香脆外層 帶有拔絲效果😋😋😋🦪薑蔥蠔 $168數數一碟有8-10隻蠔 屬於中等大小蠔肉肉厚爆汁 蠔味頗重😜鮮味滑溜 而且非常滋補😍😍薑同蔥超多 所以好香 配埋個蠔汁調味剛好完美掛汁 蔥段焦香齋食都好味👍🏻🍜🔥開胃宜賓掠拌冷麵 $38呢碗拌冷麵有咩特
以中式設計裝潢打造古代意境
一出電梯就已經係傳統屏風🪭有點古典韻味
配上中式菜系當然要襯返紅色色調啦‼️
最鍾意係有卡位梳化坐 闊落又舒適
雖然有麻辣2字 但其實都有唔辣嘅菜品選擇👍🏻😌
而且上菜上得好快 冇10分鐘已經上齊 抵讚🫶🏻

🦐荔枝蝦球 (推廣價$68!!!必點!!!)
呢個係小店新推出嘅菜式

鮮味滑溜 而且非常滋補😍😍
薑同蔥超多 所以好香 配埋個蠔汁
調味剛好完美掛汁 蔥段焦香齋食都好味👍🏻

🍜🔥開胃宜賓掠拌冷麵 $38
呢碗拌冷麵有咩特別呢?
原來在於麵上嘅宜賓芽菜

而且唔係度度都有得食 下次嚟都會點😋
2024-01-22
  • 黑糖脆炸糍粑
2024-01-26 23 浏览
👉🏻 酸菜魚 $268口味揀左小酸、小辣和小麻。因為5太食得辣魚肉份量多 新鮮嫩滑,搭配酸菜、辣椒和花椒,味道豐富。酸菜的酸味、辣椒的辣度和花椒的微妙麻感相互交融,帶來一種中度的酸辣風味,不會過於刺激 岩曬我。個底仲有粉皮 夠曬飽肚👉🏻椒鹽魷魚鬚$138這道菜以鮮嫩的魷魚鬚為主,經過炸至外酥內嫩的處理後,灑上一層椒鹽調味。每一口都充滿了魷魚的鮮美口感,搭配微微的辣味,給人一種滿足感。口感酥脆,風味豐富。👉🏻水蜜桃雜果梳打$38清新爽口,喝起來非常解渴,尤其搭配辣味菜餚,可以中和口中的辣感。👉🏻前菜$18開胃 中華沙律仲帶辣的 好岩我口味👉🏻白飯$13👉🏻王老吉$18
👉🏻 酸菜魚 $268
口味揀左小酸、小辣和小麻。因為5太食得辣
魚肉份量多 新鮮嫩滑,搭配酸菜、辣椒和花椒,味道豐富。
個底仲有粉皮 夠曬飽肚

👉🏻椒鹽魷魚鬚$138
口感酥脆,風味豐富。

👉🏻水蜜桃雜果梳打$38

👉🏻前菜$18
開胃 中華沙律仲帶辣的 好岩我口味

👉🏻白飯$13
👉🏻王老吉$18
  • 酸菜魚
麻辣風雲 味道評分:☄️(必食之選)>☀️>🌤>⛅️>💨☄️荔枝蝦球 $68上菜的一刻有被震撼到😳唔係講笑真係全場矚目🤣仙氣飄飄,造型滿分❣️味道方面都冇令人失望,同酒樓果d炸蟹鉗有異曲同工之妙~一定要配埋荔枝醬,甜甜的好好食🤤☀️胡椒豬肚雞(半隻) $168唔好以為麻辣風雲淨係得辣野食,都有唔辣的!飲啖熱騰騰的胡椒湯,暖下個胃好舒服😌胡椒味唔會太辣😋豬肚&雞件的份量都幾多,仲有紹菜、雲耳等配料~☀️麻辣豆腐 $88豆腐好滑,再配上肉碎醬汁超下飯!唔好睇小中辣!平時食開譚仔4小的我,強忍淚水🤣下次我會叫小辣🥶☀️麻辣夫妻肺片 $68少辣,當前菜食都幾開胃😎🌤️開胃宜賓涼拌冷麵 $38;☀️白飯$13叫咗咁多餸菜,當然要叫返啲主食嚟配搭啦~☀️菊花蜜 $48/埕冷涼甜甜的花蜜,伴隨著菊花香~最特別既係用古代d碗仔倒出黎飲,體驗感滿滿😝
麻辣風雲

味道評分:☄️(必食之選)>☀️>🌤>⛅️>💨
前菜

☄️荔枝蝦球 $68
胡椒豬肚雞(半隻)

☀️胡椒豬肚雞(半隻) $168
唔好以為麻辣風雲淨係得辣野食,都有唔辣的!
麻辣豆腐 [中辣、中麻]

☀️麻辣豆腐 [中辣、中麻] $88
麻辣夫妻肺片

☀️麻辣夫妻肺片 $68
少辣,當前菜食都幾開胃😎
開胃宜賓涼拌冷麵

🌤️開胃宜賓涼拌冷麵 $38;☀️白飯$13
叫咗咁多餸菜,當然要叫返啲主食嚟配搭啦~
菊花蜜

☀️菊花蜜 $48/埕

前菜
荔枝蝦球
胡椒豬肚雞(半隻)
麻辣豆腐 [中辣、中麻]
麻辣夫妻肺片
開胃宜賓涼拌冷麵
菊花蜜
☞ 銅鑼灣 麻辣風雲 ☜ ———————————————除咗炸饅頭,呢度其他嘢食都好出色😚———————————————◊ 荔枝蝦球 ($68) ◊出面佈滿脆粒,咬落脆口。再加上入邊嘅蝦肉彈牙,點埋蜜糖,會食到停唔到口。另外,佢擺設係一粒一粒掛喺棵樹上邊,真係荔枝樹咁,打卡一流🫣美味程度: ㊣㊣㊣㊣.5/5◊ 酸菜魚+紅薯粉 ($268+30) ◊份量十足,大大碗。魚片食落去唔會有腥味,而且完全冇骨,魚肉咬落去有少少彈牙。至於湯底飲落去重酸菜味,如果鍾意食辣嘅人可以嗌辣啲。紅薯粉咬落去煙韌,大食嘅人可以加配埋😝美味程度: ㊣㊣㊣㊣㊣/5◊ 水晶肉 ($68) ◊啫喱同肉嘅份量一半一半,肉質食落去偏軟身,再點埋醋一齊食,係唔錯嘅開胃小菜😌美味程度: ㊣㊣㊣㊣/5◊ 黑糖脆炸糍粑 ($58) ◊糍粑食落去外脆內煙靭,再加上黃豆粉同埋黑糖醬,食落去好邪惡。溫馨提示,記住趁熱食😆美味程度: ㊣㊣㊣㊣㊣/5◊ 洛神花茶 ($48) ◊飲落去冰涼,整體味道偏酸,飲落去唔會太甜,啱埋平時唔太鍾意飲甜嘢嘅人🤩美味程度: ㊣㊣㊣㊣.5/5———————————————📍:麻辣風雲銅鑼灣駱克道491-49
☞ 銅鑼灣 麻辣風雲 ☜
———————————————
除咗炸饅頭,呢度其他嘢食都好出色😚
◊ 荔枝蝦球 ($68) ◊

📍:
麻辣風雲
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓

#為食豬在銅鑼灣 #銅鑼灣美食
#foodblog #川菜 #酸菜魚 #水晶肉 #蝦球 #黑糖糍粑 #香港美食 #香港餐廳
2024-01-12
  • 黑糖脆炸糍粑
  • 洛神花茶
⭐️酸菜魚(小酸、小辣)+ 寬粉 $30酸菜魚魚片份量好多,而且都好滑無魚骨🤩。湯汁係令人開胃嘅酸度,不會太辣,係嘴唇會有啲麻,好食。寬粉都一定要加,煙煙韌韌,吸收晒啲湯汁🤤,係酸菜比較大嚿,切碎啲會比較容易入口。⭐️炸饅頭 $58成艘船送嚟真係好適合打卡,仲會有一啲乾冰🤣,味道就正常嘅好食!⭐️黑糖脆炸糍粑 $58⭐️雞絲粉皮 $68⭐️欖菜四季豆粒炒飯 $88呢度嘅炒飯比想像中好食,乾爽飯粒粒粒分明!
⭐️酸菜魚(小酸、小辣)+ 寬粉 $30
⭐️炸饅頭 $58
⭐️黑糖脆炸糍粑 $58
⭐️雞絲粉皮 $68
⭐️欖菜四季豆粒炒飯 $88
呢度嘅炒飯比想像中好食,乾爽飯粒粒粒分明!
  • 招牌酸菜魚