2023-12-04 86 浏览
之前去過旺角分店覺得唔錯,今次同同事嚟銅鑼灣分店食lunch, 叫左d期間限定菜式&招牌菜,啱晒打卡,食物亦高質,最加分係上菜快得嚟d野食係熱辣辣😻✨荔枝蝦球 - 就咁睇以為係盆景都有人信,造型十分之出眾,粒粒荔枝造型嘅蝦球掛左喺棵小樹上面好過癮,蝦球整得幾香脆,沾埋個秘製醬汁食咁酸酸甜甜好惹味🤤✨拔絲咕嚕肉 - 面頭嘅拔絲整得好靚,遠睇似閃閃發光咁,咕嚕肉大大粒,啖啖肉,口感有d似免治肉丸幾易咬,個汁夠濃稠入味😋✨炸饅頭 - 每次嚟到必叫炸饅頭,除左有得睇架船嘅造型之外,炸饅頭都整得外脆內軟👍✨酸菜魚 - 好大兜好足料,仲可以自己揀辣度、麻度同酸度,啱返唔同人嘅口味🤩魚片去左骨,而且好滑嫩,索左個湯好香🥰薯粉好粗好厚身,幾彈牙~✨黑糖脆炸糍粑 - 最鍾意煙煙韌韌嘅野,連埋黑糖同黃豆粉一齊食,味道幾balance☺✨洛神花茶 - 有d似古代嘅酒埕同杯,超有氣氛!味道微酸好開胃~✨菊花蜜 - 好清甜,最啱食完辣野飲,夠晒解膩🧡✨冰爽龍眼冰 - 龍眼肉都幾多,唔算太甜👍

✨菊花蜜 - 好清甜,最啱食完辣野飲,夠晒解膩🧡

✨冰爽龍眼冰 - 龍眼肉都幾多,唔算太甜👍

本美食挖掘机又给大家找到一家好吃的川菜馆子,麻辣鲜香, 颜值味道在线,午市套餐更是性价比之选,铜锣湾打工人必冲,$59起吃饱吃好每次来川菜店都有点眼睛大肚子小的感觉,啥都想吃,纠结半天放弃了麻辣香锅,下次来一定要吃到❗️招牌酸菜鱼,份量超大,鱼肉嫩滑,酸菜味道很正没有科技感,搭配滑溜溜的红薯粉,下饭神器荔枝虾球,仙气飘飘,一端上来就是全桌最靓的崽,远看树上挂着颗颗荔枝,近看才知道是粒粒饱满的虾球,搭配荔枝酱,好玩又好吃宜宾凉拌冷面,芽菜和酱料码在凉面上,搅拌开面裹上蘸料,油亮亮的,一口下去滋味十足,藤椒味比较重,适合喜欢藤椒油的朋友洛神花茶,小酒壶配着小酒碟,有点快意江湖那味儿了,茶是店家自己煲的,甜中带酸,清热解火,特别适合吃川菜的时候饮用

2023-11-28 43 浏览
薑蔥蠔 $168: 蔥嘅份量一睇就知非常足料,爆炒得好香口😋外脆內軟完全冇腥味😍 而且每隻都夠肥美❤️⭐️新推食物-水晶肉 $68: 好鍾意食水晶肴肉😁 啫喱好爽口 同豬肉比例勻稱👍🏼 作為冷盤不錯🫶🏼宮保雞丁 $108: 無特別叫小辣,不過都接受到,只係微辣😆 有雞肉粒、紅綠椒、洋蔥、花生,炒香之後好惹味👍🏼黑松露煙燻溏心蛋$68: 溏心程度好出色 煙燻味亦夠😆 加黑松露更香日❤️炸饅頭 $58: 招牌木船 仲有煙霧濔漫😍 炸饅頭外脆內軟 唔油膩🙌🏼 每次必點🙏🏼
薑蔥蠔 $168

⭐️新推食物-水晶肉 $68

宮保雞丁 $108

黑松露煙燻溏心蛋$68
: 溏心程度好出色 煙燻味亦夠😆 加黑松露更香日❤️

炸饅頭 $58
2023-11-21 69 浏览
朋友話想食酸菜魚 所以我哋book 咗依間我哋嗌左3款食物1.酸菜魚平時我哋唔算食得太辣 所以我哋嗌左少辣 覺得剛剛好 鍾意配薯粉食 煙煙韌韌 有咬口 魚片都好滑 一啲都唔腥2.麻辣香鍋依個都係嗌少辣 但我哋覺得好辣😂 可能因為有埋麻嘅感覺 同埋我哋嗌左薯仔 入晒味 要係咁飲嘢解辣3.炸饅頭唯一唔辣嘅食物 我哋都好耐冇食過炸饅頭 點完煉奶覺得好好食 佢炸到好脆 入面又唔會乾晒 炸得啱啱好 同埋佢個盤係一隻船 上面仲有公仔 上枱嗰時仲有煙出 都幾特別
朋友話想食酸菜魚 所以我哋book 咗依間
我哋嗌左3款食物
1.酸菜魚
2.麻辣香鍋
3.炸饅頭
2023-11-20 50 浏览
名副其實,有型又有款嘅麻辣風雲,今日終於去咗試!店舖外觀就平平無奇,但係餸一黎到就發覺呢間舖頭都係一有個不甘於平凡嘅心🫶🏻🥢荔枝蝦球舖頭新出嘅招牌菜,賣相好靚,棵樹掛住好多粒外型似荔枝嘅炸蝦球,樹底仲會出煙,感覺好似去咗仙境咁!食落香脆,版味都好濃郁!🥢炸饅頭(跟埋個諸葛亮)老實講,就係普通炸饅頭加煉奶,都好難唔好食,加埋個賣相,係威係勢咁!🥢口水雞正當我以為呢度嘅嘢食剩係得賣相,點知佢個口水雞又好惹味又好滑,色香味俱全!🥢鹹蛋黃豆腐鹹蛋黃味好濃,兩個人食其實有啲多,建議多人先好叫!🥢鹹肉炒椰菜花椰菜花吸晒肉汁,味道一流,送飯冇得彈!🥢古法豬油撈飯呢啲咁邪惡嘅嘢梗係叫男朋友叫,然後再自己「不」兩啖就算,永遠都係最肥嘅最好食hahah🥢紅糖糍粑溫馨提示,呢個紅糖糍粑一定要趁熱食,因為佢糯米非常之煙韌,而且周邊嘅紅糖亦都唔會太甜,建議大家可以喺臨近食完主菜嘅時候先叫,咁就唔會怕攤凍啦!叫咗一壺用古代酒樽裝嘅菊花蜜,正常味道,不過男朋友當咗自己係古代人咁cosplay起上黎😂整體而言,餐廳嘢食兩個人食,一路食一路再叫,而且味道水準都好好,大家記得去試包有驚喜!麻辣風雲 (京都廣場) (銅鑼灣

🥢荔枝蝦球

🥢炸饅頭(跟埋個諸葛亮)

🥢口水雞

🥢鹹蛋黃豆腐
鹹蛋黃味好濃,兩個人食其實有啲多,建議多人先好叫!

🥢鹹肉炒椰菜花
椰菜花吸晒肉汁,味道一流,送飯冇得彈!

🥢古法豬油撈飯

🥢紅糖糍粑

麻辣風雲 (京都廣場) (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓
2023-11-18 50 浏览
📍銅鑼灣-麻辣風雲 @spicy_restaurant_hk 前幾日同朋友路過銅鑼灣就上咗去呢一間川菜專門店-麻辣風雲🌶️😋我諗大家都唔會唔認識呢一間餐廳♪( ´θ`)ノ因為真係好出名!而且性價比好高✨😋整合左啲資料就出咗條Reels同大家分享!🎞️📀前菜 $9per person前菜方面有中華沙律同埋花生🥰 中華沙律好refreshing~ 炸花生都好香口!♪( ´θ`)ノ炸饅頭 $58嚟到必叫嘅部份😍✨就係炸饅頭!🍞🥐廚師炸到外脆內軟 真係好香口好好食🥹😋😋酸菜魚 $268呢一個酸菜魚性價比超級高!份量大約可以3-4人食吧!❄️🐟魚絕對唔會有泥味!好爽滑 另外入邊仲好足料 又有豆卜又有芽菜 又有寬粉🧞‍♂️仲有萵筍 真係好好食!蔥花豬油撈飯 $24成日都覺得酸菜魚係白飯神偷 所以都叫咗一個豬油撈飯!食落去真係好香🥹🥹✨好邪惡👿荔枝蝦球 $68你到佢哋最新推出嘅新品!就係荔枝蝦球🎀🐷佢哋係將蝦炸到好似荔枝咁 一粒粒吊喺棵樹上面 真係好有氛圍感!咬落去脆卜卜 入邊嘅蝦好彈牙!好食喔!🥰🥰🩵冰涼椰汁冰 $38食咗咁多嘢一定要嗌飲品啦!都嗌咗佢哋嘅長期人氣飲品之選 就係椰汁冰!一飲落去淡淡的椰子香
前菜 $9per person
炸饅頭 $58

酸菜魚 $268

蔥花豬油撈飯 $24

荔枝蝦球 $68

冰涼椰汁冰 $38

食咗咁多嘢一定要嗌飲品啦!都嗌咗佢哋嘅長期人氣飲品之選 就係椰汁冰!一飲落去淡淡的椰子香散發住出嚟😚😚🐋而且入邊仲有沙冰 真係好解渴❄️😍
——-
📍銅鑼灣-麻辣風雲
地址: 銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓
2023-11-18 54 浏览
今日諗住同屋企人食餐好味嘅川菜,見到呢間啲食評都幾好咁,所以就揀了這間來食,點知中咗伏,真係唔知點解會有咁多食平話好喎,蒜泥白肉唔知點解剩係得甜味辣子田雞啲田雞好似粒肉丁咁,唔知以為食緊肉粒連田雞個背脊都冇見唔到,田雞腳好似小兒麻痹咁,炸粉多個田雞肉酸菜魚得個咸字,我未見過酸菜魚面頭咁多油,我以為叫咗水煮魚添手撕包菜得個甜味泡椒魚皮冇泡椒得甜味總括淨係得支啤酒同Sin檸檬梳打最好味好味的川菜香港都有好多,我一定唔會再嚟,如果你哋唔信可以自己嚟試吓

蒜泥白肉唔知點解剩係得甜味

手撕包菜得個甜味

泡椒魚皮冇泡椒得甜味

總括淨係得支啤酒同Sin檸檬梳打最好味

2023-11-07 52 浏览
🍞炸饅頭-用一個大船做的造型,又可以打卡又好吃的炸饅頭!炸饅頭奶香奶香的還很脆,特別好吃一定要趁熱吃這樣外皮才可以維持較脆的口感。🐟酸菜魚- 魚不會腥,也沒有刺,裡面還有紅薯粉,辣度、酸度和麻度都可以自行挑選~🦐荔枝蝦球-造型真的是太好看了!就是為了這個菜想去打卡,盆栽上掛著一顆顆做的像荔枝一樣的蝦球,再點上酸酸甜甜的醬汁,外皮有點像蝦片的味道,一不留神就都吃完了~🍝開胃宜賓涼拌冷面-面很有口感,味道麻麻辣辣的特別開胃的一碗冷面!🍜太極米線-是午市套餐的一碗米線,分兩個味道一邊是酸菜湯,另一邊可以選香辣或者酸辣味,分量特別大!如果午市來點一碗面絕對夠飽了!🌼菊花蜜-吃川菜來一杯菊花蜜就再合適不過了,甜甜的很清新下火,裝著菊花蜜的用的是酒埕 ,像是古時候的人會用的那種杯子。

• 炸馒头
2023-11-06 44 浏览
近排去咗呢間專食麻辣嘅餐廳 之前去過一次 覺得唔錯 唔知近排啲水準有冇下降呢😚👅涼拌雞絲粉皮 $68呢個有好多花生醬 粉皮唔會太削 都有幾多雞絲 撈埋一齊都唔錯😋👅酸菜魚 $268呢個酸菜魚都好大盆 魚食落冇骨 幾滑🤤酸度同埋辣度都可以按自己嘅口味自訂 幾好食😆👅乾煸肥腸 $108肥腸炒得好香 辣辣地 好惹味😛👅冰涼椰汁冰 $38好解辣 又唔太甜 好飲😙總括嚟講 呢間餐廳都唔錯 同埋都坐得幾舒服 大家不妨嚟呢度一試啊🥰😋 好味:8.32/10🤑 價錢:7.89/10🤗 服務:7.65/10😝 環境:7.68/10😚 衞生:7.66/10🤩 整體:8.26/10

👅涼拌雞絲粉皮 $68

😝 環境:7.68/10
😚 衞生:7.66/10
🤩 整體:8.26/10
2023-11-04 55 浏览
食麻辣嘢嘅舖頭喺香港越開越多,本身唔太食辣嘅朋友都比我調校到無辣不歡。今次晚市嚟到銅鑼灣樓上嘅呢間餐廳,都幾多人食。叫咗三個主菜:宜賓涼拌冷麵,黃金蝦,辣子田雞黃金蝦係大部份港式嘅餐廳都會有嘅菜式,因為香港人太鍾意食鹹蛋黃,所以點整都好好食。蝦肉鮮甜,蝦殼處理得好好,大大隻份量都足,好適合餸飯。辣子田雞係辣子雞嘅變奏版,田雞肉炸得好香口,麻辣叫咗小辣,味道唔會太重,鍾意食田雞嘅唔好錯過。可惜整體都比較多骨,調味鹹咗少少,所以唔怕食多骨食物同重口味人士必點。重頭戲係主食嘅冷麵,味道有少少似帶咗我返四川。麵嘅質地比較硬身,有好多配料:花生、芝麻、蔥、海椒油,咬開啲花椒有一陣陣麻痹嘅感覺,好過癮。雖然有啲香料食唔出係咩,但係食完嘅香味喺口腔入面後勁幾強烈,餘韻悠長。因為整體食物比較重口味,所以嘢飲都叫咗幾杯水蜜桃雜果茶,好解渴。椰汁沙冰就比較解辣,最後都係要叫多支津路,清一清個喉嚨。見到餐廳午市套餐好似抵食啲,下次lunch再嚟試過。
今次晚市嚟到銅鑼灣樓上嘅呢間餐廳,都幾多人食。

叫咗三個主菜:宜賓涼拌冷麵,黃金蝦,辣子田雞

見到餐廳午市套餐好似抵食啲,下次lunch再嚟試過。
  • 黃金蝦
  • 宜賓涼拌冷麵
2023-11-02 38 浏览
好耐無食川菜了,相約妹妹到銅鑼灣的🌶️麻辣風雲食晚飯。餐廳布置古色古香,坐在窗邊卡位,十分舒適。😍🌼🥤🏺菊花蜜(埕)好抵飲,1埕夠2個飲,清新潤喉👍亦可解辣。🐟酸菜魚川菜必點菜式,選了小酸小辣小麻,魚肉份量多,味道新鮮。 還有寬粉,萵筍,芽菜等配料。🥖炸饅頭賣相好有霸氣,香脆不油膩,非常美味😋🥚涼拌燒椒皮蛋幾辣,夠惹味。🐔花雕醉雞雞肉嫩滑,酒味濃郁。🥢開胃宜賓涼拌冷麵好有驚喜,冷麵爽口彈牙,味道帶麻辣,非常美味。
好耐無食川菜了,相約妹妹到銅鑼灣的🌶️麻辣風雲食晚飯。

餐廳布置古色古香,坐在窗邊卡位,十分舒適。😍

🌼🥤🏺菊花蜜(埕)

好抵飲,1埕夠2個飲,清新潤喉👍亦可解辣。

🐟酸菜魚

🥖炸饅頭

賣相好有霸氣,香脆不油膩,非常美味😋

🥚涼拌燒椒皮蛋

幾辣,夠惹味。

🐔花雕醉雞

雞肉嫩滑,酒味濃郁。

🥢開胃宜賓涼拌冷麵

好有驚喜,冷麵爽口彈牙,味道帶麻辣,非常美味。

2023-11-02
2023-11-02 42 浏览
🌸前菜|$18/1餐廳會收取$18前菜費用,根據人頭上小食🌸酸辣老醋海蜇|$68前菜叫呢款酸酸甜甜好開胃!海蜇爽口脆卜卜,辣度屬於微辣🌸水煮牛肩肉|$248牛肉既份量好多而且好大块,雖然薄但依然有咬口,牛味亦重。底部有好多配料,有萵筍、蓮藕、木耳、菇、豆卜、豆芽仲有川粉,超豐富。🌸乾煸四季豆|$88叫呢個餸一定要配番碗飯,肉碎超惹味,簡直系白飯神偷🌸水蜜桃雜果梳打|$38食辣野一定要叫番杯清爽既飲品,梳打底部仲有椰果同果粒添🌸開胃宜賓涼拌冷麵|$32呢款系今個月特別推薦既新菜式,細細碗一聞就好香椒麻油既味,彈牙既幼麵比微甜既醬油完成包裹住,值得一試

🌸前菜|$18/1
餐廳會收取$18前菜費用,根據人頭上小食

🌸酸辣老醋海蜇|$68
前菜叫呢款酸酸甜甜好開胃!海蜇爽口脆卜卜,辣度屬於微辣

🌸水煮牛肩肉|$248

🌸乾煸四季豆|$88
叫呢個餸一定要配番碗飯,肉碎超惹味,簡直系白飯神偷

🌸水蜜桃雜果梳打|$38
食辣野一定要叫番杯清爽既飲品,梳打底部仲有椰果同果粒添

🌸開胃宜賓涼拌冷麵|$32
2023-11-02 43 浏览
📍麻辣風雲銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓呢間川菜樣樣嘢都幾高質🤤,環境闊落坐得舒服。1️⃣ 水煮田雞(小辣、中麻) $168 🌕🌕🌕🌕🌑湯底好惹味,叫咗中麻所以麻得都幾過癮!配料好多,有萵筍片、芽菜、紅薯寬粉、豆卜。田雞幾嫩,份量夠兩個人食。 2️⃣ 孜然魔鬼炒羊肉 $138 🌕🌕🌕🌕🌗份量好多,啲羊肉🐐真係食到最後都仲有,成本都幾貴。羊肉唔會煮得太乾太韌,反而濕濕地有啲咬口,調味方面有少少麻,唔錯!3️⃣ 開胃宜賓涼拌冷麵 $32 🌕🌕🌕🌕🌗麵質好爽口彈牙,加丄麻麻辣辣嘅醬料🌶️,涼拌一流,真係好開胃。4️⃣ 炸饅頭 $58 🌕🌕🌕🌕🌕炸饅頭應該係佢哋signature嘅菜式,擺盤好霸氣😂!食落都唔錯,外脆內鬆軟,但感覺唔會好熱氣。5️⃣ 菊花蜜(埕) $48 🌕🌕🌕🌕🌑為咗解辣清熱就試下菊花蜜,個容器好cute,好似穿越咗返舊陣時咁。整體幾清新,唔會太甜,菊花味好出🌼!我哋仲有叫呢啲:6️⃣ 白飯 $137️⃣ 津路烏龍茶 $188️⃣ 前菜 $9@
📍麻辣風雲
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場5樓

呢間川菜樣樣嘢都幾高質🤤,環境闊落坐得舒服。

1️⃣ 水煮田雞(小辣、中麻) $168 🌕🌕🌕🌕🌑

我哋仲有叫呢啲:
6️⃣ 白飯 $13
7️⃣ 津路烏龍茶 $18
8️⃣ 前菜 $9@
😍值得一讚店舖裝修特別,好有中國古代既感覺,打卡一流❄️🐥雞絲涼伴粉皮 $68➡️如果唔係好食得辣既朋友,可以叫涼伴中和。呢個粉皮雞絲,麻醬同青瓜嘅比例調配得剛剛好,唔會醬多太膩,青瓜/ 粉皮太多就會好水,呢間餐廳就冇呢個問題。🔥🐥麻辣雞煲(半隻)$168➡️有幾種唔同既辣,今次我叫左小辣。一黎雞煲香味噗鼻,食落口個味係好香濃嘅麻辣味,配上洋蔥,芫茜,蒜頭等等作為配菜,令到雞煲個香味更加昇華。同坊間嘅雞煲有少少唔同,呢間雞煲嘅口味偏麻辣,喜歡食辣嘅朋友可以試中辣/大辣。🦑椒鹽魷魚鬚 $138➡️呢個魷魚鬚同大牌檔茶餐廳有d唔同,佢地唔會用猛火炸到個魷魚鬚收乾哂水,保存左魷魚鬚嘅鮮味,配埋用椒鹽炒出黎嘅味道,比較香口。🍡黑糖脆炸糍粑 $58➡️外皮酥脆,內𥚃糯米煙韌,甜度適中。同黑糖黃豆份係簡直係perfect match 🫶🏻🌼🍶菊花蜜 $48➡️飲品用富有古代感覺的酒埕送上。菊花蜜淡而清香,非常滋潤,解辣一流。
😍值得一讚店舖裝修特別,好有中國古代既感覺,打卡一流

❄️🐥雞絲涼伴粉皮 $68

🔥🐥麻辣雞煲(半隻)$168

🦑椒鹽魷魚鬚 $138

🍡黑糖脆炸糍粑 $58

➡️外皮酥脆,內𥚃糯米煙韌,

🌼🍶菊花蜜 $48

• 菊花蜜
2023-10-11 121 浏览
//03 10 23 晴天🌞20:00 銅鑼灣 京都廣場@spicy_restaurant_hk/ 諸葛亮也上班 /近年,好多中菜都加入咗大量新元素,除咗味道、款式不斷改良之外✍🏻,就連上菜、伴碟都大搞新意思。「麻辣風雲」顧名思義喺一間食辣嘅四川菜餐廳,當中以招牌酸菜魚、麻辣乾鍋、人氣炸饅頭,吸納咗唔少粉絲🤩。但另一樣令粉絲最喜愛,就係創意爆燈嘅上菜方式。孔明坐船送包🛥️、筷子凌空登場🥢、煙霧火山爆發🏔️,每款出場都氣派十足。難怪,餐廳裏面會有咁多食客都係機不離手啦!*會有加一服務費-炸饅頭 HKD$58—————————————————————————每舊饅頭都炸至金黃色 咬落去外脆內軟 而且唔會過於油膩值得一讚即使擺耐咗 依然保持到香脆嘅口感點埋煉奶一齊食 簡直就係My favourite 香辣乾鍋 HKD$356 (每款餸都唔同價錢)—————————————————————————份量多 兩至三個人食都足夠乾鍋配料有:蓮藕、椰菜花、香蔥、辣椒食起嚟香辣帶勁 惹味滿分自選款式:雞軟骨香脆、肥腸厚肉,有嚼勁、鮮蝦彈牙、魷魚大條、萵筍鮮嫩爽脆、肥牛大片 開胃宜賓涼拌麵 HKD$32——
03 10 23 晴天🌞
20:00 銅鑼灣 京都廣場
@spicy_restaurant_hk

/ 諸葛亮也上班 /

難怪,餐廳裏面會有咁多食客都係機不離手啦!

*會有加一服務費

炸饅頭 HKD$58
每舊饅頭都炸至金黃色
咬落去外脆內軟 而且唔會過於油膩

值得一讚
即使擺耐咗 依然保持到香脆嘅口感

點埋煉奶一齊食 簡直就係My favourite

香辣乾鍋 HKD$356 (每款餸都唔同價錢)
份量多 兩至三個人食都足夠
乾鍋配料有:蓮藕、椰菜花、香蔥、辣椒
食起嚟香辣帶勁 惹味滿分

自選款式:
雞軟骨香脆、肥腸厚肉,有嚼勁、鮮蝦彈牙、
魷魚大條、萵筍鮮嫩爽脆、肥牛大片

開胃宜賓涼拌麵 HKD$32
拌麵煙韌 有咬口

裏面以花生、蔥、芝麻、宜賓芽菜做配料
口感層次相當豐富

整體味道 微辣帶酸 非常開胃

蔥花豬油撈飯 HKD$24
豬油 & 甜豉油會分開另上
等食客方便調較自己合適嘅口味

白飯面灑滿蔥花 及 豬油渣粒
配上細膩芳香嘅豬油 同 香醇嘅甜豉油
每啖飯入口都油香十足,滋味無窮
2023-10-03
  • 炸饅頭
  • 惹味雞軟骨
  • 炸饅頭(四件)
  • 涼拌萵筍