最近深水埗開了一間新的蒸飯點心店,收工後就決定到那裡醫肚😚。進店之後,發現裝修也挺新,店員安排我們坐在卡位,又安排茶及餐具,之後我們便用點心紙點了如下:🐟🍚蒜香斑片蒸飯+🥣自選湯 $80荷葉包裏着蒸飯,飯上有斑片以及蒜香,自行再加豉油,就發現飯更香。斑片有點油脂,不會太乾,而蒜香亦很適合送飯,很不錯。它更配有時菜🥬可選,生菜或菜心,相當豐富。🥣五指毛桃燉豬骨 五指毛桃燉豬骨很足料,有排骨、雞腳,而且喝下去有淡淡的蔘味,益氣健脾,很適合夏天去喝。🐠🍚豉汁鱔片飯 $80+自選湯同樣也是荷葉飯,飯上有鱔片、蒜香、豆豉,很香。鱔片啖啖肉,而且蒸得很入味,而飯亦滲出蒜香,非常開胃。🥣蟲草花螺頭燉雞湯同樣也是足料靚湯,當中有蟲草花、瘦肉、螺頭。除了有下火作用外,還可以滋陰潤肺,相當滋補。🥢春風得意腸 $38春風得意腸並非每處都可以吃,這裡竟然有,令人喜出望外。腸粉包着油炸鬼、粟米、蟹子、蝦,最欣賞它腸粉不太厚,而油炸鬼有種薄脆感,沾上豉油更美味。總的來說,此店點心種類多,而且性價比高,想簡簡單單喝個快茶,是個很不錯的選擇呢😁!

🐟🍚蒜香斑片蒸飯+🥣自選湯 $80

🥣五指毛桃燉豬骨

🐠🍚豉汁鱔片飯 $80+自選湯

🥣蟲草花螺頭燉雞湯

🥢春風得意腸 $38

• 豉汁鱔片飯
  • 蒜香斑片蒸飯
黃金小館的燉湯很出名,全日都有點心和蒸飯,也可外賣,就算上班族日間不能去飲茶,飲夜茶當晚餐也是不錯的選擇。茶位$5一位,沒有加一 ,比茶樓更便宜呢!覺得蒸飯套餐值得一試,因為送燉湯和蔬菜一碟,本來就是想飲燉湯的,有套餐覺得更抵食。豉汁鱔片飯套餐$80,鱔片有四塊,表面鋪滿蒜蓉,上桌非常香,飯蒸得很煙韌,軟硬度適中,不會太濕,口感非常好!伴著濃香蒜蓉味和鱔汁,鱔肉新鮮嫩滑,很好吃!鱔片得四塊不夠滿足,如果有多些鱔片就好。套餐燉湯,是蟲草花螺頭燉雞湯,湯很清,幾乎沒有油花,用料十足,湯味鮮甜,裏面的湯渣全都被我吃光光!這個燉湯跟餐可以送,所以值得一試,單點燉湯要$36呢!跟餐的時令蔬菜是黃芽白,夠新鮮爽口,白灼已經很甜,不用加蠔油或豉油,都很好吃。月半彎筍尖鮮蝦餃兩粒$18 ,鮮蝦不算大隻,但非常新鮮爽口,隻隻完整,是吃蝦餃的鮮味。懷舊鵪鶉蛋燒賣$24 ,很開心這裏有鵪鶉蛋燒賣,價錢不算l貴,懷緬一下兒時回憶。燒賣蒸得剛好,燒賣皮蒸得透而仍然有韌度,包著鵪鶉蛋,粒粒分明,賣相好之餘,豬肉餡也非常爽口鮮甜。蟲草花棉花雞$26,雞肉非常嫩滑,醃的味道也不會太濃,配合蟲草花,蒸出來的湯汁很鮮甜,

蟲草花棉花雞$26,雞肉非常嫩滑,醃的味道也不會太濃,配合蟲草花,蒸出來的湯汁很鮮甜,魚肚吸收湯汁,軟綿綿又美味。

香茜爽滑牛肉腸 $23,腸粉皮又薄又滑,是拉布腸粉的那種,包著的牛肉餡,芫茜味的確很香,而且吃到粒粒馬蹄,增加爽口感覺,牛肉餡料份量多,食肉獸讚不絕口。

香噴噴招牌流沙包$24,超級好吃!流沙包皮軟綿綿的,裏面奶黃餡料和蛋黃漿一咬開便流出來,要小心太熱,味道超香甜,推介必吃!

別以為在深水埗的小店沒有服務,這裏的職員招呼周到,見到枱上倒瀉水,會主動過來抹乾。總的來說,每款點心都很高質素,燉湯更是大讚,值得一再回頭。
2022-05-17
2022-05-13 84 浏览
今日黎到深水埗,有好多唔同既小店經過見到呢間點心店決定試下!有齊傳統既點心,亦有比較新款的包羅萬有!月半彎荀尖鮮蝦餃完全體現到咩叫皮薄餡靚!薄得黎煙韌有口感唔會一夾就散每件有成3隻蝦,非常足料好有誠意XO醬鮮蝦菜苗餃皮同蝦餃一樣 煙韌q彈入面既菜好鮮甜,無苦味好好味!南翔小籠包小籠包充滿湯汁,味道好濃郁用上新鮮豬肉鮮甜無比春風得意腸呢個比較新款口感非常特別用腸粉皮包住春卷外軟內脆好高水準既點心!蘿蔔糕蘿蔔糕好足料,仲咬到蘿蔔粒唔會太漿做到挺身好惹味
今日黎到深水埗,有好多唔同既小店
經過見到呢間點心店決定試下!

有齊傳統既點心,亦有比較新款的
包羅萬有!

月半彎荀尖鮮蝦餃

完全體現到咩叫皮薄餡靚!
薄得黎煙韌有口感
唔會一夾就散
每件有成3隻蝦,非常足料
好有誠意

XO醬鮮蝦菜苗餃

皮同蝦餃一樣 煙韌q彈
入面既菜好鮮甜,無苦味
好好味!

南翔小籠包

小籠包充滿湯汁,味道好濃郁
用上新鮮豬肉
鮮甜無比

春風得意腸

呢個比較新款
口感非常特別
用腸粉皮包住春卷
外軟內脆
好高水準既點心!

蘿蔔糕

蘿蔔糕好足料,仲咬到蘿蔔粒
唔會太漿
做到挺身
好惹味
2022-04-19 200 浏览
趁最後一日紅日,去深水埗洗下消費卷先,之後去左黄金小館食點心。食點心,我不嬲都係眼闊肚闊,好開心可以係咁點唔同野食,今次都試左8款點心。百花釀魚肚,魚肚厚身,索哂啲汁,正。月半彎筍尖鮮蝦餃,除左鮮蝦既彈牙,仲有啲筍尖既爽口,口感豐富。XO 醬鮮蝦菜苗餃,煙煙韌韌既皮包左滿滿既饀,脹卜卜,推介呀。春風得意腸,口落去裏面脆卜卜,正。燒賣呢度好多點心都有鮮蝦,上面呢5款我都有😂,鮮蝦好彈牙,啱我feel 呀。鮮竹牛肉球鳳爪百吃不厭雞仔咸水角,好可愛。整體都好好味,見住啲食客好多都同啲店員有講有笑,特別好味,啲店員咁忙又好好禮貌,讚。原來星期一至五有85折,但我今日雖然係星期一但係係紅日,所以無啦折,不過唔緊要,本身都幾抵食。

百花釀魚肚,魚肚厚身,索哂啲汁,正。

春風得意腸,口落去裏面脆卜卜,正。

燒賣

鮮竹牛肉球

鳳爪

百吃不厭雞仔咸水角,好可愛。

• 百吃不厭雞仔咸水角
  • XO 醬鮮蝦菜苗餃
  • 月半彎筍尖鮮蝦餃
  • 百花釀魚肚
1K
2022-04-18 141 浏览
🔆招牌點心蒸飯燉湯專門店🔆黃金小館深水埗北河街159號地下今日出嚟行街買護膚品,聽講黃金小館好好食😋我咁鍾意食點心嘅人一定要試吓啦,真係超多人幫襯,要排隊先有得食,好嘢先會咁多人排。即叫即整即蒸好新鮮,就算叫外賣都要等7分鐘,不停見到師父馬不停蹄咁整緊點心🧆壽眉 $10去茶樓都會飲壽眉,因為平時就少飲到呢隻茶香,食點心就一定靠杯茶要清腸胃。蝦餃四粒$34皮薄餡靚,蝦有鮮甜味道,太吸引啦👏🏻燒賣四粒$30好大粒,蝦肉飽滿,豬肉好入味😋小籠包$24皮薄多汁肉好味😋喼汁酸味剛剛好,食完之後唔會膩。春風得意腸$38真係菜如其名,有心思,炸兩腸可以做到皮薄,中間薄脆,廚師好高技巧加新鮮即整先可以脆到咁,再加上蝦蟹子粟米🌽口感清新。鹹水角$22新鮮,真係即叫即整,食到係今日嘅味道因為冇雪味,餡好足,韮菜係鮮綠色㗎‼️外型極度可愛嘅雞仔,創意度加分🥳酥脆蝦多士$34芝麻夠香,多士勁脆但絕不油膩!太強啦,每一塊都鋪滿左新蝦肉,口感好爽彈😄包邊會食到索索聲食完呢一餐就明白點解門庭若市,人流不斷,真係要好好味先可以喺深水埗立足。

🔆招牌點心蒸飯燉湯專門店🔆
黃金小館
深水埗北河街159號地下

壽眉 $10

蝦餃四粒$34
皮薄餡靚,蝦有鮮甜味道,太吸引啦👏🏻

燒賣四粒$30
好大粒,蝦肉飽滿,豬肉好入味😋

小籠包$24
皮薄多汁肉好味😋喼汁酸味剛剛好,食完之後唔會膩。

春風得意腸$38

鹹水角$22

酥脆蝦多士$34

等候时间
20 分钟 (堂食)
2022-04-18 83 浏览
復活節去完深水埗黃金買打印機,就到黃金小館飲茶吃點心。在B2出口不遠,地點方便環境寬敞。小籠包 - 一口氣叫了兩籠小籠包,因為入邊很多汁,熱烘烘的,加上醋飲就更加惹味。牛肉腸 - 由於不想吃飯,所以就叫了腸粉代替主食,牛肉的份量也不少。蝦餃 - 蝦餃晶凝通透,皮薄餡靚,蝦肉的成份也有不少。棉花雞、釀魚肚 - 這間餐廳比較特別的就是有很多花膠魚肚系列,很適合女士滋補養顏;魚肚厚身啖啖肉,十分有質感呢。一邊吃暖笠笠的點心,一邊來一杯冰底可樂,簡簡單單的平民享受!

蝦餃 - 蝦餃晶凝通透,皮薄餡靚,蝦肉的成份也有不少。

2022-04-18 90 浏览
雖然仲有幾日先至正式解放但咁難得有幾日假期都係忍唔住出咗去深水埗行一轉經過北河街見到有間點心店排緊隊於是就去咗飲個下午茶啦—————————————————————見到有啲懷舊點心好似鵪鶉蛋燒賣同蝦多士呢啲已經越來越少見一見到塊多士即刻O咀勁多芝麻舖面心諗禁樣得唔得架好彩芝麻雖多但係冇搶到蝦多士嘅風頭依然食到好鮮味嘅蝦肉同脆卜卜嘅多士仲有懷舊嘅鵪鶉蛋燒賣以前阿婆成日都會買嚟食依家食嘅係回憶嘅味道熱辣辣嘅流沙包一咬啲餡差啲流曬出嚟但非常香濃見到差唔多每檯都有一籠‼️連點心舖少見嘅籠仔飯都有呢個蒜香虎蝦籠仔飯超香蒜味加上少少豉油提升味道仲有兩隻彈牙鮮甜嘅大虎蝦 正款款點心都係熱辣辣嘅茶芥$5/位都算平趁假期大家都去試下啦—————————————————————✖︎ 懷舊鵪鶉蛋燒賣 $24✖︎ 山竹牛肉球 $20✖︎ XO鮮蝦菜苗餃 $26✖︎ 蒜香虎蝦蒸飯 $60✖︎ 招牌流沙包 $24✖︎ 酥脆蝦多士$34
雖然仲有幾日先至正式解放

蒜香虎蝦籠仔飯
招牌流沙包
酥脆蝦多士
2022-04-08 536 浏览
最近愛上左光顧一d平民小店,今日就帶左媽咪去一間小茶樓食一盅兩件,位於深水埗黎間黃金小館價錢好親民,而且見到食客同老顧客一直有交流,充滿人情味 月半彎筍鮮蝦餃 $34 (4粒)蝦餃大大粒,而且皮薄到晶瑩剔透,入面真材實料,大大隻鮮蝦肉質札實彈牙 春風得意腸 $38 👍必食推介黎個簡直係我最愛,唔係度度都有得食,而且價錢係我食過最抵食,簡直係性價比最高既item,必食推介。腸粉最外邊係嫩滑腸粉,包住香脆油炸鬼,最入面係鮮蝦同面層鋪上蟹籽,3層既配搭層次感十足 另外仲食左花釀魚肚、蟲草花棉花雞、懷舊四寶雞札,蒲江春鮮竹牛肉球同XO醬鮮蝦菜苗餃,所有都係中上既品質,雞肉嫩滑無雪味,蝦餡札實彈牙,魚肚大大塊,好食小店

月半彎筍鮮蝦餃 $34 (4粒)

春風得意腸 $38 👍必食推介

我真係超鍾意去深水埗呢個地方食野,平民貼地野最岩我😋又比我發掘到一間好野比大家,呢間點心鋪超正,性價比高,野食全部即叫即整,新鮮熱辣💕我今日02:30去到full場🙉我地兩個人食到成枱野,都係$204😶有冇錢賺架~我地order左呢啲野食⬇️⬇️⭐️蝦餃~啲蝦爽口彈牙👍🏻⭐️燒賣~大大粒,豬肉比例岩岩好👍🏻⭐️雜果沙律春卷,熱辣辣超脆口,啲蝦大大粒👍🏻⭐️排骨,大大碟啖啖肉👍🏻⭐️重點推介~蒸飯燉湯套餐🤤豉汁鱔片飯,一碟菜心,湯(花膠螺頭燉雞腳)$80咋🤤鱔片喺街市買都唔平,整得超好味,大舊鮮甜,啲薑絲重要切到好幼,菜心大大碟,燉湯足料,我食左3舊細花膠,重要冇落味精💕👍🏻
⭐️蝦餃~啲蝦爽口彈牙👍🏻
⭐️燒賣~大大粒,豬肉比例岩岩好👍🏻
⭐️雜果沙律春卷,熱辣辣超脆口,啲蝦大大粒👍🏻
⭐️排骨,大大碟啖啖肉👍🏻
⭐️重點推介~蒸飯燉湯套餐🤤

2022-04-08