2019-10-11 128 浏览
在灣仔B1 出口步行約4分鐘有家「黃金燒味」,這店不但有各色各樣的燒味,更有我最愛的乳豬😍。•1️⃣ 化皮乳豬(例牌) $148很多時想吃乳豬也要在朋友婚宴、大時大節。但現在隨時隨地都可以吃到😄。乳豬皮色澤均勻,脆皮下是一層薄肥膏和瘦肉。2️⃣ 肥濃腩叉(單拼)碟頭飯 $49 + $5 這店的叉燒真是人間極品🥰。最欣賞它的蜜汁叉燒汁,完全將叉燒的味道昇華了👍。肥濃腩叉的肥膏和瘦肉比例可算是1比1,但你又不會覺得膩,反而覺得肥美可口。不過怕肥的女士就要三思😂。-3️⃣ 脆皮燒腩仔(單拼)碟頭飯 $49 燒腩仔份量超多,皮非常脆👍。晚巿點碟頭飯送老火湯外,更送熱飲☕️🤑。

1️⃣ 化皮乳豬(例牌) $148

2️⃣ 肥濃腩叉(單拼)碟頭飯 $49 + $5
3️⃣ 脆皮燒腩仔(單拼)碟頭飯 $49
燒腩仔份量超多,皮非常脆👍。

晚巿點碟頭飯送老火湯外,更送熱飲☕️🤑。
2019-10-03 79 浏览
話說早排同事介紹附近有間新燒味店佢本人試過個黃金燒味4寶飯非常得攪到我地都想試下上網睇下午茶竟然有迷你燒味飯或麵仲要2點就開始由於係咁我地決定黎個 late lunch!叫左兩次。第一次要瘦叉油雞瀨,熱朱古力。第二次叫瘦叉燒腩仔飯加老火湯,熱阿華田。我地早少少打去,未夠2點都比我地落單(完全勁感動)兩次都係2:10前就到左所有野黎到都係熱辣辣架! 粉麵仲會分湯。一打開見到個份量真係唔好講笑由於第二次太肚餓..食哂啲菜先記得影相首先瀨粉跟果個湯底係有微微嘅藥材味但唔會濃到接受唔到一邊食一邊覺得應該幾養身嘅感覺我要左瘦叉但都唔會乾柴,豉油雞夠哂入味同事們叫左肥燶腩叉..係腩肉位置,一層肥一層肉..但本人接受唔到🙈🤣愛吃五花腩嘅大家應該會喜歡由於叉燒太好食。所以一樣叫左瘦叉今次加燒腩仔當時心諗..唔記得叫多汁添..打開個盒已經係多汁。再一次滾動燒腩仔肥瘦均勻好嫩個皮夠哂脆加埋我最愛嘅黃芥末。勁滿足!當日老火湯係蓮藕紅蘿蔔飲完唔會口乾兩次個熱飲都夠哂濃,一啲都唔慳皮一定會繼續支持良心店舖💪🏻
話說早排同事介紹附近有間新燒味店
佢本人試過個黃金燒味4寶飯非常得
攪到我地都想試下
上網睇下午茶竟然有迷你燒味飯或麵
仲要2點就開始
由於係咁我地決定黎個 late lunch!
叫左兩次。第一次要瘦叉油雞瀨,熱朱古力。
第二次叫瘦叉燒腩仔飯加老火湯,熱阿華田。
我地早少少打去,未夠2點都比我地落單(完全勁感動)
兩次都係2:10前就到左
所有野黎到都係熱辣辣架! 粉麵仲會分湯。
一打開見到個份量真係唔好講笑
由於第二次太肚餓..食哂啲菜先記得影相
首先瀨粉跟果個湯底係有微微嘅藥材味但唔會濃到接受唔到
一邊食一邊覺得應該幾養身嘅感覺
我要左瘦叉但都唔會乾柴,豉油雞夠哂入味
愛吃五花腩嘅大家應該會喜歡
由於叉燒太好食。所以一樣叫左瘦叉今次加燒腩仔
當時心諗..唔記得叫多汁添..打開個盒
已經係多汁。再一次滾動
燒腩仔肥瘦均勻好嫩個皮夠哂脆
加埋我最愛嘅黃芥末。勁滿足!
當日老火湯係蓮藕紅蘿蔔
飲完唔會口乾
兩次個熱飲都夠哂濃,一啲都唔慳皮
一定會繼續支持良心店舖💪🏻
2019-09-25
吃得日本,台灣,泰國菜多,今次改下口味,食燒味。在香港,到處都可以找到燒味。叉燒、燒肉、乳豬、燒鵝、燒鴨,還有以醬料烹煮的白斬雞、醬油雞、鹵水鵝及紮蹄等……一整排掛在燒味專門店、酒樓或速食店的玻璃後,色澤鮮美,有的還滴著油水肉汁蜜糖漿,實在令人垂涎三尺。是晚來到灣仔黃金燒妹品嚐傳統風味。入到去, 環境光明,綠色木椅,有別於傳統燒味店,比較新穎。二人點了燒鵝雙拼河粉➕肥腩叉肉質細嫩、油分適中,入口甘香而不膩,外皮又薄又脆。菜心-小蠔油 ,鮮甜。另外燒肉叉燒肉 ,肥瘦適中的叉燒,肥肉甘脆不膩、瘦肉香軟可口,蜜味香濃。燒肉用新鮮豬,醃得均勻,鹹味恰到好處;吃不到乳🐷,唯有食炸乳鴿-隻炸得外皮脆肉嫩,幸好也不錯。這段日子,受公眾活動影響,更要為香港餐廳打打氣!!!艱難的日子,更需要美食添能量!!
吃得日本,台灣,泰國菜多,今次改下口味,食燒味。

是晚來到灣仔黃金燒妹品嚐傳統風味。
入到去, 環境光明,綠色木椅,有別於傳統燒味店,比較新穎。

二人點了燒鵝雙拼河粉➕肥腩叉
肉質細嫩、油分適中,入口甘香而不膩,外皮又薄又脆。

菜心-小蠔油 ,鮮甜。
燒肉用新鮮豬,醃得均勻,鹹味恰到好處;

吃不到乳🐷,唯有食炸乳鴿-隻炸得外皮脆肉嫩,幸好也不錯。

2019-09-29 77 浏览
兩個女人,好耐無見,要吹吓水,佢係灣仔返工,話想食叉雞飯,我就去揾佢,試吓呢間燒味啦。本身唔知點咩好,想簡單啲要個二人餐,後來店員行過話有個全四寶飯,見到可以一次過食到四款燒味,貪心嘅我就決定要呢個。二人套餐都唔錯㗎,不過可能比較適合想食魚嘅朋友,因為蒸品有得揀魚。上菜速度好快,我去完一轉洗手間,返位已經食得一個好豐富完整、色香味俱全嘅full set例湯係粉葛赤小豆,多料又鮮味,係多骨咗少少⋯⋯附送嘅青瓜前菜好清新!菜嘅蠔油分開放,啱曬!四款燒味都好高水準。燒鵝多汁得來唔過肥,乳豬皮脆肉嫩,汾蹄大件爽口,腩叉甜而鮮香,只係得一兩件某啲部位硬少少~其他同去酒樓飲宴、圍餐開頭食個啲燒味質素無異。芬達雜果賓治朋友個雙拼叉雞飯都有菜,啲雞睇落都唔錯,唔肥唔瘦,見佢最後清曬,應該都好食啦呢個價錢,有湯有飲品,菜都唔洗另外叫,好抵食仲有兩個重點值得一提!1: 唔好以為呢啲餐廳係麻甩佬先啱,店員都好友善幫忙,一啲都唔粗獷,又主動問我地要唔要坐張大少少嘅枱2: 食完呢餐,返到屋企都唔太口渴,證明佢地啲嘢食唔會好重味精雖然食燒味成件事聽落好似好佬味濃,但原來都可以係女人嘅浪漫呀!

上菜速度好快,我去完一轉洗手間,返位已經食得

一個好豐富完整、色香味俱全嘅full set

例湯係粉葛赤小豆,多料又鮮味,係多骨咗少少⋯⋯

附送嘅青瓜前菜
好清新!

菜嘅蠔油分開放,啱曬!

芬達雜果賓治

朋友個雙拼叉雞飯

呢個價錢,有湯有飲品,菜都唔洗另外叫,好抵食
仲有兩個重點值得一提!

2019-09-29 81 浏览
活動多多左出港島, 灣仔成為偶爾路經嘅地方, 係灣仔解決一餐半餐成為左日常要做的事。今次就揀左係修頓旁的黃金燒味, 係軒尼斯道, 又近地鐵, 簡簡單單又一餐。如果二三人夜晚嚟,二人套餐就啱晒喇。二人套餐, 有燒味、蒸魚、滷水拼盤、時菜, 送埋例湯或啡茶, 二百蚊多少少, 都唔差。 老火湯 第一個湯叫了老火湯, 青本瓜煲豬骨, 清甜而肉味濃。 淮山杞子螺頭燉雞 第二個湯加錢換了淮山杞子螺頭燉雞湯, 有雞湯的潤肺, 唯可再隔多一點油。 燒味拼盤 燒鵝拼乳豬,燒味果然做得有水準,尤其是乳豬,外皮燒得脆卜卜,肉質鬆化,又唔會醃得過鹹;至於燒鵝, 都幾好食,皮脆油香。 拍蒜豉汁蒸倉魚 蒸魚原條上,而豉汁落足料好惹味,條魚蒸得恰到好處,肉質嫩滑,伴以豉汁蒸魚撈飯,一流! 白雲雞腳伴青瓜 酸甜開胃, 夠爽口。 油菜 鵝掌翼 口痕痕又叫多碟鵝掌翼。 鵝掌鵝翼都特別巨型, 鹵水味芳香,不會死鹹,又帶點陣陣酒香,層次豐富。 最後以兩杯凍檸水作結 燒味始終係港式產品,總會arm口味,亦老少咸宜,所以餐廳都幾旺場ga!

老火湯

第一個湯叫了老火湯, 青本瓜煲豬骨, 清甜而肉味濃。
淮山杞子螺頭燉雞

燒味拼盤

拍蒜豉汁蒸倉魚

白雲雞腳伴青瓜
酸甜開胃, 夠爽口。

油菜

鵝掌翼
口痕痕又叫多碟鵝掌翼。

最後以兩杯凍檸水作結

2019-09-24 74 浏览
🇭🇰#香港捐窿捐罅記燒味不嬲都係我哋嘅最愛 因為又平又容易加餸今日就介紹一間好近灣仔地鐵站嘅餐廳 係一間燒味店來的🌝 一行入去就比佢個二人套餐吸引 好似有好多餸價錢又實惠☺️ 最重要係可以蒸條魚嚟食😭 係屋企先食到嘅餸🤡🤡二人套餐($208)仲要送個老火湯🙋🏻‍♂️ 老火湯飲落冇乜味精 唔係好似同屋企人一樣 不過就唔係太熱😂 燒味我哋叫咗燒鵝同牛展 燒鵝油香重 點少少醬就可以冇咁heavy 🤫 ☺️ 牛展就正正常常 夠淋 幾好食😂之後條魚係新鮮即蒸俾你 上到嚟好香豆味 而且精嘅時間都控制得好好🙋🏻‍♂️ 唔會有過老嘅情況出現☺️ 佢仲有一個雞腳俾你食 雖然雞腳有少少硬 😂總結來說 個套餐係幾抵 兩個人食又會飽
🇭🇰#香港捐窿捐罅記
燒味不嬲都係我哋嘅最愛 因為又平又容易加餸
🤡二人套餐($208)
佢仲有一個雞腳俾你食 雖然雞腳有少少硬 😂
總結來說 個套餐係幾抵 兩個人食又會飽
2019-09-24 75 浏览
今日去完電腦節, 一個人, 就諗住食個快飯, 就喺附近, 灣仔附近, 就食個燒臘, 好耐都冇食燒臘, 諗起都開心, 叫咗個油雞, 腩仔鹹蛋飯 餐廳都幾光鮮, 走新式嘅感覺,  原來依家好多燒臘飯店, 都走現代化, 但係質素依然咁好燒臘飯都幾大碟, 份量岩岩好喎, 腩仔非常脆皮, 裏面肉質好香, 鬆化, 化皮腩仔質素不錯油雞個皮滿滿醬汁,  好香, 好似有花雕嘅味道㗎, 咬落去肉質鮮嫩, 再加埋杯嘢飲, 凍檸茶, 茶底都幾香, 埋單十都係幾十蚊, 價錢都ok喎

好耐都冇食燒臘, 諗起都開心, 叫咗個油雞, 腩仔鹹蛋飯

2019-09-20 71 浏览
跟同事在巴士站等車,見到這間燒味店,好多人買外買,排曬隊,同事又係一個人食,咁我地就走入去開飯啦!二人套餐,好底食,有燒味雙餅,蒸魚,有湯、有菜、有前菜、仲有野飲,都係$208😋。前菜涼拌都正,青瓜鳳爪,青瓜酸味適中爽口,白雲鳳爪皮爽爽👍今日例湯,蓮藕湯,飲落唔覺好味精,有蓮藕好味雙併:要左燒鵝跟肥半肥瘦义燒,燒鵝皮香,义燒肉捻,配上白飯及有味湯米粉。冬菜蒸黃花魚,有家味道,魚肉滑滑,唔腥,同事魚汁都撈埋😋菜心都青綠嫩滑。見燒味咁好食,我地再叫左隻鹵水乳鴿😆,鹵水乳鴿好入味,鹵水味十足,我仲打包一隻比屋企人食。實在太飽了,二人份量真係超底,最後要叫埋杯熱檸水幫助消化😂
前菜涼拌都正,青瓜鳳爪,青瓜酸味適中爽口,白雲鳳爪皮爽爽👍

今日例湯,蓮藕湯,飲落唔覺好味精,有蓮藕好味

2019-09-20 92 浏览
朋友自遠方來 話要食香港地道食物 如果講經濟好味又食得飽, 燒味絕對係一個好好嘅選擇今次去到公司附近嘅黃金燒味見佢掛出嚟嘅燒鵝同叉燒好吸引呀即刻入座侍應推薦食呢度嘅燒鵝我就叫朋友加多$45食燒鵝髀配埋叉燒就PERFECT啦下庒鵝脾肉質滑溜美味皮薄且脆, 正叉燒調味唔錯, 甜甜地佢地嘅叉燒唔會太肥, 食落肉嫩好味(我唔鍾意D瘦叉燒又乾又鞋)我自己就叫咗燒豬腩配乳豬D皮燒到好鬆脆超正呀堂食都坐得舒服, 我地兩個都比4人卡位我見好多人買外賣, 下次放工要叫個雙拼燒豬腩飯先
朋友自遠方來
話要食香港地道食物
如果講經濟好味又食得飽, 燒味絕對係一個好好嘅選擇

今次去到公司附近嘅黃金燒味
見佢掛出嚟嘅燒鵝同叉燒好吸引呀
即刻入座

侍應推薦食呢度嘅燒鵝
我就叫朋友加多$45食燒鵝髀
配埋叉燒就PERFECT啦
下庒鵝脾肉質滑溜美味
皮薄且脆, 正
叉燒調味唔錯, 甜甜地
佢地嘅叉燒唔會太肥, 食落肉嫩好味
(我唔鍾意D瘦叉燒又乾又鞋)

我自己就叫咗燒豬腩配乳豬
D皮燒到好鬆脆超正呀

堂食都坐得舒服, 我地兩個都比4人卡位
我見好多人買外賣,
下次放工要叫個雙拼燒豬腩飯先

2019-09-20 81 浏览
香港人生活真係好忙碌 想快靚正食個飯 除左食茶餐廳 快餐店之外 就係食燒味 今日係灣仔附近做完野真係好肚餓 又唔想等位 路過見到黃金燒味 所以就入左去食 點知真係無揀錯我同男人都揀左<住家燉湯餐> 因為太忙所以都好耐無親自煲過湯 見到有燉湯當然要補一補 黎個餐除左燉湯 仲有雙併燒味飯 時蔬 同餐飲 份量仲好足燒肉併燒鵝套餐 $120乳豬併膿腩叉套餐 $113准山杞子螺頭燉雞湯(美味指數: 😋😋😋😋😋)個湯好足料 仲有好香好濃郁既螺頭鮮味 睇得出師父落足心機燉 而且係真材實料 無味精 除左螺頭之外仲有蟲華花 個湯濃郁得黎好清無肥油浮面一d都唔肥膩 好滋補乳豬(美味指數: 😋😋😋😋😋)我黎度既時候其實都已經好夜 所有燒味雖然係當日即燒 但相信都隔左好耐時間 但真係估唔到 無論係乳豬皮 燒鵝皮定燒肉皮都係好香脆 連骨都'算'到好香既乳豬味肥膿腩叉(美味指數: 😋😋😋😋)第一次見到黎個名 仲要係招牌菜 所以決定一於試下佢 原本係用五花腩燒成既叉燒 一層一層既肥肉好有層次 肥出黎個叉燒皮有微焦香好多蜜汁 但又唔會感覺肥膩燒鵝(美味指數: 😋😋😋😋😋)燒鵝皮脆有光澤 皮下脂肪唔會太

燒肉併燒鵝套餐 $120

乳豬併膿腩叉套餐 $113

准山杞子螺頭燉雞湯

乳豬

肥膿腩叉
(美味指數: 😋😋😋😋)

燒鵝
(美味指數: 😋😋😋😋😋)
燒鵝皮脆有光澤 皮下脂肪唔會太多 食到岩岩好既油脂香 而且啖啖肉 肉質仲好嫩滑

燒肉
厚切燒肉 外皮夠脆卜卜 肥瘦比例均勻 咬落有豬肉香有嚼勁

骨湯浸時蔬
(美味指數: 😋😋😋😋😋)
好驚喜 但我以為係普通既淥菜既時候 一入口食到好重既當歸味 再睇清楚個餸名先知原本係用骨湯浸既 難怪入口好濃湯味特別好味

涼拌青瓜 (店家贈送)
(美味指數: 😋😋😋😋)
店定真係好nice 贈送左前菜 同老火湯 但我嗌左燉湯 所以老火湯就無要到 青瓜好重麻油香味 好爽脆 甜甜酸酸好香胃

(5分為最高)
整體食物質素:

性價比:

推薦指數:
2019-09-19 1005 浏览
今晚在灣仔收工,行去最近的西隧巴士站諗住坐巴士過海返屋企,喺巴士站見到幾條人龍,其中一條竟然是從一間燒味店排出來的,原來係排隊買外賣。我又唔係太趕時間,咪走去八一八,順便入去食埋個飯,一邊吼實個巴士app,夾啱時間埋單上巴士。一個人食,最好就係叫碟頭飯,於是點了一個 “份量十足碟頭飯套餐”,十幾廿款燒味、鹵味任拼,雙拼都只是$54,跟涼拌小食一份、熱飲或老火湯,絕對抵過嗰啲連鎖快餐店。我素來都唔會待薄自己,所以加了多少少錢upgrade一下今晚個套餐,加了半隻鹹蛋和一碟油菜,飲凍檸茶。另外,老闆娘仲送多一個老火湯俾我飲,好感動動。【青瓜小涼拌】好爽脆。【凍檸茶】味道偏淡,但勝在夠冰凍。【蠔油菜芯】用骨湯浸熟的,所以零捨好味。今晚個【老火湯】佛手瓜豬骨湯,果然係老火湯,好夠火喉。主角始終都係呢個碟頭飯 【叉燒/燒肉飯】+ 半雙鹹蛋。叉燒少少肥,好多蜜汁,邊邊部份少少燶,食落特別香口。傍邊跟咗一碟【黃金芥末】,用來點脆皮燒肉真係絕配。至於鹹蛋啲油份差少少。加咗蜜汁叉燒豉油嘅飯底,非常正!用咗大約半個鐘去完成呢餐飯,睇睇巴士app,時間剛剛好,埋單後,直出門外,就上到西隧巴士,超方便!

【青瓜小涼拌】好爽脆。

【凍檸茶】味道偏淡,但勝在夠冰凍。

【蠔油菜芯】用骨湯浸熟的,所以零捨好味。

今晚個【老火湯】佛手瓜豬骨湯,果然係老火湯,好夠火喉。

2019-09-18 57 浏览
爸爸返左鄉下成個月,好掛住香港燒味,即刻帶佢食好野。諗都唔駛諗,叫左個蒸晚套餐。白雞拼乳豬好香又脆,雞又滑前菜青瓜,好好味前菜雞腳好爽口,味道就正常既例湯大大碗,相信有用燒豬骨煲,好濃菜無乜特別蒸魚配白飯一流服務加上服務員好細心,上左一碗白飯食住先,蒸魚上時再黎另一碗,熱飯配蒸魚,一流

白雞拼乳豬
好香又脆,雞又滑

前菜
青瓜,好好味

前菜雞腳
好爽口,味道就正常既

例湯
大大碗,相信有用燒豬骨煲,好濃

無乜特別

蒸魚配白飯
一流

2019-09-18
2019-09-17 92 浏览
最近來回灣仔好多次 晚上都要食飯今晚去吃燒味, 平日午餐先會考慮燒味飯見黃金燒味 有其他野揀  適合唔同人要求都好fit 一家大細有個開胃小菜  黑木耳 甜酸蒜香 唔算太濃烈3個人叫左一人一個餐超大份 燒肉 即燒腩仔拼燒鵝 燒鵝厚肉 油光飽滿 皮脆配瀨粉 好大碗!湯底 都好似唔同d 朋友話有當歸味? 不過同平時燒蠟油味的鹹湯 真係完全不同係真正煲的湯有d 餐有配燉湯 好正! 料又足 仲有螺頭油菜又大份 一個餐一份四寶飯 比你自由配搭 叉燒都係好正仲有”四寶“醬 ~~~另一個餐有例湯 又係好足料無味精朋友叫多個鳳爪 味道都ok 叫了一份 蒸魚 等都係值得的魚叫咩名 唔係好記得記得都係 街市的常見魚豉汁配得好味 魚肉嫰滑 無腥味我全條食晒拜神燒味 可以預訂日日買餸的人話 價錢都中挺唔錯唔錯!
最近來回灣仔好多次 晚上都要食飯
今晚去吃燒味, 平日午餐先會考慮燒味飯
見黃金燒味 有其他野揀  適合唔同人要求
都好fit 一家大細

有個開胃小菜  黑木耳 甜酸蒜香 唔算太濃烈

3個人叫左一人一個餐
超大份 燒肉 即燒腩仔
拼燒鵝
燒鵝厚肉 油光飽滿 皮脆

配瀨粉 好大碗!
係真正煲的湯

有d 餐有配燉湯 好正! 料又足
仲有螺頭

油菜又大份 一個餐一份

四寶飯 比你自由配搭 叉燒都係好正
仲有”四寶“醬 ~~~

另一個餐有例湯 又係好足料

拜神燒味 可以預訂
日日買餸的人話 價錢都中挺

唔錯唔錯!
2019-09-14 79 浏览
話說同朋友去開灣仔睇舞台劇,就係附近揾野食,去左呢間食燒味既餐廳。一坐低就有前菜食,涼拌青瓜,正😁我地叫左個二人套餐($208),份量超豐富🤩真係嚇一跳😂.🐷🦆乳豬拼燒鵝 +$12 (4.5/5)想一次過試兩款燒味,所以就加錢轉雙拼,乳豬啖啖肉,皮又脆,肉唔韌👍🏻至於燒鵝味道都好出色,鵝味香濃但唔膩,鵝皮香脆、脂肪好少,厚肉又嫩滑,點少少酸梅更好味😚🐟拍蒜豉汁蒸倉魚 最欣賞條魚💕蒸得好滑好滑😋配埋蒜頭豉汁超惹味🤤最重要係新鮮同食落完全冇腥味👍🏻私心推薦😎🍲老火湯及白飯超大碗老火湯,青紅蘿蔔瘦肉湯,入面好足料,仲好清甜,夠哂滋潤,完全係住家湯既感覺🥰二人套餐多野食到咁,所以我叫佢俾一碗白飯我地share就夠,兩碗肯定食唔哂🤣🥒涼拌滷水拼盤白雲鳳爪配青瓜,鳳爪都有好多隻,都夠淋。青瓜清香爽甜,好開胃🤩🥬骨湯浸時蔬食左咁多肉,有個菜食平衡下😊菜心清甜,唔點蠔油都好好食😆檸蜜 +$2 檸檬柚子茶 +$8除左普通茶啡,有啲飲品跟餐要加錢,不過個餐咁低食,加幾蚊又有咩所謂🤣.呢個價錢,有咁豐富既野食,真係超值😋食緊既時候仲見到好多人就咁外賣燒味,有啲仲已經賣哂,想食靚燒味都要夠快🌝

🐷🦆乳豬拼燒鵝 +$12 (4.5/5)

🐟拍蒜豉汁蒸倉魚

🍲老火湯及白飯

🥒涼拌滷水拼盤

🥬骨湯浸時蔬
食左咁多肉,有個菜食平衡下😊菜心清甜,唔點蠔油都好好食😆

檸蜜 +$2
檸檬柚子茶 +$8
2019-09-12 75 浏览
今日去灣仔行街買野行了成個鐘,行到勁肚餓要去搵嘢食,灣仔出名很多食肆給選擇,都唔知食邊間好,行到見到有間好似係開咗無幾耐食燒味既專門店,叫「黃金燒味」,見價錢唔係好貴又好似幾抵食,就決定幫襯吓佢。一坐低就有啲開胃酸青瓜送,酸酸甜甜好好食,食完真係好開胃,之後就叫咗好多嘢,我們點咗黑炭肥叉燒拼燒鵝二人套餐,有老火湯跟餐送,我試了幾口,係幾好飲真係老火湯,唔係味精水,油菜菜芯都好嫩口,燒鵝和肥叉燒都好好食。另外還叫咗個燻蹄,大大碟認真抵食。至於個叉燒真的要推介吓,半肥瘦入口即溶,燒汁加了蜂蜜加重口味,送飯一流,可以叫多碗飯,食到很飽。