2020-05-24 231 浏览
💛黃店X吐司系列🥪‼️即叫即整☺️‼️👧🏻真係吐司迷🤣▫️餐廳:黑布小巷▫️地點:全香港有1間分店🇭🇰📍 旺角黑布街104號地下D號舖(港鐵旺角站 D2 出口, 步行約4分鐘)▫️營業時間⏰:11:30am- 11:30pm—美味:🥪🥪🥪環境:🥪🥪🥪(露天,都幾熱🤣)價錢:💰💰💰💰—👧🏻最近成日食吐司😂🤣一星期食四五次😉成日見人介紹依間就去試吓😂☺️原來佢真係喺條小巷到,夏天加埋落雨都幾辛苦😭🌞🔥今次叫咗麻煩鬼椒肉蛋芝士吐司🍞($55)覺得一般般,打卡係一流,但塊肉同芝士都唔太特別😭辣味係幾夠🌶唔食得辣就唔好叫👉🏻👈🏻有少失望,仲要$55都幾貴,坐露天真係熱到流晒汗🔥🌞-#好西 #旺角美食 #掃街 #打卡 #黃店地圖 #夏天美食 #mk #trymybread #HongKong #HK #foodie #goodwest #food #meal #lunch #dessert #amy_in_mk #黃色經濟圈 #黃店 #吐司 #地道 #quarantine #covid #外賣 #likeforlikes #香港 #地道美食 #麵包 #黑布小巷
💛黃店X吐司系列🥪‼️即叫即整☺️‼️👧🏻真係吐司迷🤣
▫️餐廳:黑布小巷
▫️地點:全香港有1間分店🇭🇰
📍 旺角黑布街104號地下D號舖
(港鐵旺角站 D2 出口, 步行約4分鐘)
▫️營業時間⏰:11:30am- 11:30pm

美味:🥪🥪🥪
環境:🥪🥪🥪(露天,都幾熱🤣)
價錢:💰💰💰💰

黑布小巷 #旺角 #黃店 💛💛💛❗️見到都流晒口水 台灣風味小店❗️位於旺角黑布街,隱藏着呢間售賣台灣小吃嘅黑布小巷🤩最吸引一定係流心蛋芝士吐司🥪淨係望個樣已經流晒口水!另外佢哋仲有好多芋頭食品,真係好正!麻辣鬼椒肉蛋芝士吐司🥪$55新鮮製作,吐司包住依然流心嘅煎蛋🍳溶瀉芝士🧀薄薄一塊但係嫩滑有炭香嘅豬扒🐷配埋麻辣粉,超豐富好惹味又滿足!真係值得試。味道: 4.2/5性價比: 3.9/5古草味蜜芋頭撈三色圓🍡$38好難得喺香港搵到蜜芋頭🤩有兩大舊粉芋頭、芋頭蓉,同芋圓、地瓜圓、紫薯圓,超豐富🤩好鍾意佢個芋頭蓉,雖然加上糖,但甜度恰到好處,好難得喺香港食到有芋頭香嘅甜品😋而且三色圓都好大,非常煙韌,仲食到芋頭、番薯嘅味道,的確唔錯💕唯獨係始終香港芋頭冇咁綿,所以嗰兩舊大芋頭有少少硬。味道: 4.1/5性價比: 3.9/5海苔肉鬆芋泥球💜$21性價比相對冇咁高,係一粒同乒乓波size差唔多嘅芋泥球🤨內裏一半係芋泥,一半係海苔肉鬆,雖然海苔肉鬆夠香,但係芋泥未算好綿,有少少偏硬嘅顆粒係入面,而且脆,較普通。味道: 3/5性價比: 3/5整體來講絕對係值得一試嘅小店🥰而且好難得喺香港搵到呢類台式食
黑布小巷 #旺角 #黃店 💛💛💛

性價比: 3.9/5

海苔肉鬆芋泥球💜$21
味道: 3/5
性價比: 3/5

整體來講絕對係值得一試嘅小店🥰而且好難得喺香港搵到呢類台式食品。不過佢只係有數個室外座位,夏天食會有少少熱。
海苔肉鬆芋泥球
2020-05-08 269 浏览
#支持良心餐廳芋泥球 原味$18/3粒桂圓杞子玫瑰三色圓 $38芋泥球食落係會食到一舊芋頭係入面咁🤣唔係芋頭蓉咁 所以唔洗擔心個味假芋頭比例好多 但成個球其實唔大粒食落外皮唔係好脆嗰種 但油膩感相對上都無咁多芋圓是失望的🙈個糖水底好淡好淡 食唔出甜味咁濟😢平時係屋企整桂圓都會有天然甜味 但佢冇🤔芋圓有啲咬口 但冇咩味 唯一出味少少係芋頭圓所以不太推芋圓 芋泥球可以一試嘅🙈
#支持良心餐廳

芋圓有啲咬口 但冇咩味 唯一出味少少係芋頭圓
所以不太推芋圓 芋泥球可以一試嘅🙈

外卖自取
2020-05-03 256 浏览
黑布小巷又係一間好多人食的小店,發覺我成日都過左熱潮先食🙈🙈 但經過梗係要支持下。佢地主要做外賣,如果想堂食都係開張摺枱係後巷食咁🤔-今次就試左台式肉蛋芝士吐司。真係好似大家講的咁,食到好易瀉晒出來🤣入面有一塊豬扒,流心蛋同芝士。豬扒厚薄適中,咬落去可以一啖食晒所有料😋 豬扒都好腍,一定咬得開🥳 隻蛋真係好流心,所以超多蛋汁,令到個toast一啲都唔乾。加上芝士,有小小拉絲就更加滿足。🥰 要挑剔的就係個包唔脆,唔知因為太多汁令佢即刻軟定烘得唔夠😢 呢到扣左小小分!-我地仲叫左個芋圓試下。佢係桂圓杞子三色圓,聽到個名都好滋潤😛 入口幾清甜,有淡淡桂圓味,仲有幾多的桂圓肉即係乾的龍眼肉🤩 芋圓的質地不過不失,偏腍左啲,亦唔覺好明顯的芋頭紫薯番薯味,重點係佢的芋圓份量小,好多啖都係整飲個桂圓水😣 佢都要三十幾蚊,所以性價比偏低。呢間小店的小食都好似唔錯,但價錢偏高,經過的都可以一試,幾推個吐司😎

📍 黑布小巷~旺角📍台式吐司一直都係我賣飛佛😍🥪完全抗拒唔到!冇得去旅行,但又想食地道台式小食咁點算呢?黑布小巷就幫到你啦😂佢嘅肉蛋吐司真係超級好食,強力推介!雖然座位好少同係坐街邊,但係食物味道出色,有種食完令我返返去台灣嘅感覺😜小店主售台式小食包括吐司、地瓜圓、花枝丸同三色芋圓等等🤤1️⃣台式肉蛋吐司 $46一見到啲蛋汁爆曬出嚟就已經流晒口水🤩咬落去都冇令我失望呀!豬扒厚薄啱啱好,再加上蛋汁流晒出嚟🍳好juicy😋雖然用料簡單,但係食落好有驚喜!👍🏻2️⃣台式芝士肉蛋吐司 $53呢個用料同上面嘅肉蛋吐司差唔多,但係加咗芝士🧀成個同事即刻變到好拉絲🤤不過味道就差唔多啦,芝士味唔係好濃3️⃣ 花枝丸(三粒/六粒) $15/$25花枝丸啱啱炸出嚟好香,最鍾意食呢款台式小食😙味道唔會過鹹,不錯😬💡總括而言,雖然呢間小店位於不起眼嘅小巷裏,但係真係臥虎藏龍😋台式小食做得好出色👏🏻特別係我最鍾意嘅肉蛋吐司😚仲要係黃店💛一定要支持啦🔥🎗#hkhungryfoodie旺角#hkhungryfoodie台式#hkhungryfoodie三文治
📍 黑布小巷~旺角📍

1️⃣台式肉蛋吐司 $46

2️⃣台式芝士肉蛋吐司 $53

3️⃣ 花枝丸(三粒/六粒) $15/$25

#hkhungryfoodie三文治

2020-04-17 220 浏览
台式肉蛋吐司🍞($46)豬扒好厚好juicy 醬汁咸甜適中,加埋蛋汁慢慢流出黎滲透落去,多士烘底加埋啲肉嘅精華,一咬落去好有台式風味,Ff下自己去左台灣掃街🥺同埋店主好細心咁比埋膠手套以防衞生👍好貼心
台式肉蛋吐司🍞($46)
同埋店主好細心咁比埋膠手套以防衞生👍好貼心
2020-04-09 293 浏览
舖頭係賣台灣小食🇹🇼~ 而且門面比較細間,仲要喺正車房隔離唔係好顯眼😗。佢喺巷仔度放咗兩三張枱可以俾你堂食的~🥙 台式肉蛋吐司 $46🐖 豬扒係好味嘅,厚薄啱啱好,咬落好juicy,不過蛋就做唔到相流心爆汁嘅效果🍳 最失望嘅係麵包雖然烘過,但係淋嘅🍞😞 由我拎到食物到放入口前後都係3分鐘😟 /🍢甜不辣 $20/3片甜不辣size就好大,但重麵粉味,唔夠彈牙😟/🍡 手工芋泥球(鹹蛋肉鬆味) $21/1粒佢menu係寫一大粒🍘,但係同酒樓嘅鹹水角size一樣🥵 老老實實都幾失望😭 味道就好食嘅❤️ 食得出芋泥冇乜加調味😬 鹹蛋肉鬆都夾芋泥😝 不過真係兩啖就冇咗🥵 呢個size呢個價錢我覺得有2-3粒會合理d😖/我個人都算易滿足嘅🤨 但呢間真係令我有啲失望😫 希望會改善啦🥵

🥙 台式肉蛋吐司 $46

🍢甜不辣 $20/3片
甜不辣size就好大,但重麵粉味,唔夠彈牙😟

🍡 手工芋泥球(鹹蛋肉鬆味) $21/1粒

2020-04-05 223 浏览
把這家一同試試剛吃過了 就不點三文治了點了個杞子桂圓玫瑰三色芙丸找個位置坐下來食物很快便送上先喝幾口暖暖身有很香的圓肉味不過加上玫瑰香就變成了一種獨特的苦澀然後再嘗嘗芙圓甜甜又彈牙的而在這時神奇的化學反應就發生了甜甜的芋圓加上玫瑰和龍眼沒有了苦澀而且中和得很好香味在口中發揮出來這會讓人把整碗都喝得乾乾淨淨但對在下而言這裡的唯一不舒適的地方 就是感覺座位不太舒服這大概是在下個人不太習慣街邊的風格總是算得髒髒的吃完也會想快點離開另外店員說芙圓有個新口味因為沒打算點忘掉是什麼的椰汁什麼什麼 😅大家可以試試看期待看到照片呢~
把這家一同試試

因為沒打算點
忘掉是什麼的
椰汁什麼什麼 😅
大家可以試試看
期待看到照片呢~
2020-04-05
2020-04-03 182 浏览
店的名字有小巷兩個字,結果還真的是在一條巷旁邊。第一次去可能需要找一段時間,而且離旺角地鐵站有點遠,要做好心理準備!這小店是主打台灣小食,有很多不同的台灣小食能夠買到。而我這次是因為用到優惠價來買才知道有這家店,食物味道還好,就是份量有點太少了,有1件芋頭,幾粒芋頭圓跟蕃薯圓就沒有了,但那麼圓的味道都挺好的,所以整體來說是偏貴,這價錢的話。也可能是因為是做優惠所以份量比較少吧,但如果真的是這樣,這個就是一個很差的體驗了
2020-03-31 604 浏览
經過旺角呢間小店,有芋圓又有吐司,兩樣我都好鍾意食😍見到個餐牌有咸蛋肉鬆芋泥球,即刻叫咗一個,等緊嘅時間,我又諗諗吓既然自己咁肚餓,不如食多一份台式肉蛋芝士吐司當午餐食,再叫多一支桂花烏龍茶。由於所有食物都係即時製作,所以飲一邊等一邊嘆啖桂花烏龍茶,支烏龍茶好清香,唔澀,入口順滑,唔錯!我最期待嘅咸蛋肉鬆芋泥球新鮮熱辣送到嚟枱面,芋泥球大約一個手心咁大嘅size,咬落有少少甜味嘅芋泥,再加上埋肉鬆及咸蛋嘅鹹味,出奇哋好夾!食完嘅同時,嗰份吐司嚟啦!撕開份吐司後,入邊啲蛋汁流晒出嚟,咬第一啖後,滿口都係芝士香味,加上入面有少少甜味,我估搽咗美乃滋醬,夾住一塊薄薄嘅豬扒,好有驚喜呀!好似去咗台灣食台式吐司嘅味道,勁滋味!不過食咗半份後,我發覺芝士味太重又鹹,蓋過哂入面嘅美乃滋醬味,下次都係唔好加芝士好啲!同行嘅朋友就揀咗黑松露芝士飛驒牛竹炭包,一口咬落去個竹炭包面好脆,加上黑松露香味簡直刺激味蕾,漢堡扒好多肉味,唔錯,幾足料!芋圓甜品好吸引我,忍唔住叫咗一碗蜜芋頭撈三色圓,午餐食甜品簡直係好crazy🤪!熱辣辣嘅芋泥加一舊舊嘅芋頭,甜味啱啱好,唔會太甜。所謂三色圓分別有黃色地瓜圓、紫色地瓜
芋圓甜品好吸引我,忍唔住叫咗一碗蜜芋頭撈三色圓,午餐食甜品簡直係好crazy🤪!熱辣辣嘅芋泥加一舊舊嘅芋頭,甜味啱啱好,唔會太甜。所謂三色圓分別有黃色地瓜圓、紫色地瓜圓同埋芋頭圓,咬落好煙靭,好Q呀!
雖然黑布小巷有堂食,只係喺冷巷放幾張枱,但仍然好多人喺度等位堂食,有啲叫外賣,香港少有嘅台灣風味小店,味道不錯,店員有禮貌,日後我會繼續大大支持你,加油💪🏻香港🇭🇰小店!
台式肉蛋芝士吐司
桂花烏龍茶
黑松露飛驒牛竹炭包
台式肉蛋芝士吐司
桂花烏龍茶
黑松露飛驒牛竹炭包
  • 台式肉蛋吐司
2020-03-24 147 浏览
上年夏天去咗高雄 有間cafe"愛開玩笑的人" 印象好深刻 整得好靚而且又好味 嗰時我食嘅sandwich同呢個個樣真係好似 當然台灣嗰個效果係更震撼😌喺香港食到呢個其實都ok滿足 包包烘過 搽咗牛油同蜜糖 豬排夠入味 蛋做到流心都好重要🥚呢個份量女仔ok 男仔就應該太細份了我哋另外仲叫咗原味芋泥球 我就覺得一般啦😅始終之前喺台灣一段時間 食過嗰邊嘅芋頭芋泥 喺香港真係好難滿足到
2020-03-20 149 浏览
Boyfriend asked me what I wanted to have for lunch and I said I want a sandwich. But as we were in Mong Kok, there isn't a lot of selection. Boyfriend suggested this place called 黑布小巷 (no English name). It was a really small place geared for take away. There are a few places to eat there but it's literally in an alley.Menu is in Chinese only. There is no 10% service charge. They offer Taiwanese style breakfast sandwiches, taro balls and Taiwanese style desserts.We shared a pork sandwich with run

We shared a pork sandwich with runny yolk ($46). It does take a while to prepare as everything was made to order. The staff was nice enough to cut it in half as they notice we were sharing the sandwich. And each was wrapped in wax paper for easy handling.

The pork chop was thin and juicy. Moist and tender though there was also a nice piece of fat on one end.  It was nicely seasoned. The egg yolk was runny but at least not messy. The spread they used was buttery and yet sweet.

This was really delicious and definitely be back! They have other items but the sandwich is something I'd come back for.
2020-03-18
2020-03-11 148 浏览
本身係香港芋泥球呢d小食已經無咩, 夠哂特色, 仲要整得好好味佢芋泥係好綿 入口會溶化咁, 又唔會太油膩, 甜度岩岩好, 外皮少少脆, 好有口感, 我真係食過會無張回頭, 食極都唔厭
2020-03-11
5 分钟 (外卖自取)
  • 肉鬆芋泥球
2020-03-05 316 浏览
旺角小巷有一間台式吐司店 見店入面都係年輕人主理 值得支持✔️係店外面有兩張小檯同埋一個bar檯雖然地方細小 但係莫名奇妙有種台灣嘅親切感🤭-🔸台式蛋肉吐司 $46🔸一拎上手見到爆哂蛋醬 即刻心心眼😍餡方面有蛋同豬扒 雖然簡單 但味道係無得彈隻蛋係半熟蛋 蛋白超滑 🤤肉方面係用左穀飼豬扒 雖然偏薄身 唔夠肥美 但食落竟然唔會乾柴柴 值得一讚👍🏻 但如果舊肉可以厚身少少就更佳~另外 自己調製嘅醬汁好惹味 又唔會太咸!😍唯一要挑剔嘅係個包烘得唔夠脆同香口 如果可以烘到脆卜卜一定會更加好食!-🔸東方美人茶 $25🔸經過8小時嘅冷泡茶 無糖 飲落好解渴😋個人覺得茶底唔夠甘香 但一試無妨
係店外面有兩張小檯同埋一個bar檯
個人覺得茶底唔夠甘香 但一試無妨

台式肉蛋吐司
台式肉蛋吐司
2020-03-02 137 浏览
食完一間唔好味既餐廳,怒氣沖沖行去拎車返屋企之際,畀個半熟流心蛋豬扒多士廣告板吸引左,好在選擇坐企食份多士,食得出份多士好有心情煮,食物上得快之餘,味道系大師級製作,即刻心情由好差變返好因為太好味,唔記得映相,不過一定會強烈推薦畀朋友!!
因為太好味,唔記得映相,不過一定會強烈推薦畀朋友!!
2020-03-02
  • 台式肉蛋吐司