2018-09-18 794 浏览
和朋友今晚想吃清淡啲,所以去咗一間食蕎麥麵嘅鋪頭。喺銅鑼灣週六晚上竟然唔使等位真係太好啦。蕎麥麵有好多唔同嘅款式有熱有凍。我就揀咗個食嘅蕎麥麵。另外我哋仲叫咗一容小食,溫泉蛋配三文魚籽同黑松露。我叫嘅帆立貝蕎麥麵送到啦,雖然帆立貝份量唔算多,但食落去都好鮮甜。蕎麥麵一如以往嘅好吃。佢哋個醬油唔錯,咸甜適中至於溫泉蛋更加有驚喜。外脆內軟,仲要係流心嘅。蛋本身冇咩調味,不過上面嘅三文魚籽正好幫佢添加左鹹味。不過黑松露就反而冇咩味道。不過都唔緊要啦整體都好好味如果想食得清淡啲的朋友不妨試吓呢一間,味道真係唔錯。下次就等我試吓凍嘅蕎麥麵啦

2018-08-25 787 浏览
心血來潮突然想吃蕎麥麵🥢就找到了這家在銅鑼灣專門吃蕎麥麵的餐廳🍴個人是很喜歡吃蕎麥麵的,因為它的營養豐富,蛋白質比白米和小麥還要多!是超級健康的面呢!也非常適合減肥的人~三色冷蕎麥麵 $108 一次過試曬3種唔同嘅蕎麥麵✌🏿它家的蕎麥麵真的非常多的選擇,值得一吃!梅酒 $45/杯梅酒也很好喝!梅子味比較突出。不喜歡喝酒的人也可以試試喔。香港很少有一家這麼多選擇的店吃蕎麥麵,所以還會來第二次的。讚!
三色冷蕎麥麵 $108
一次過試曬3種唔同嘅蕎麥麵✌🏿
它家的蕎麥麵真的非常多的選擇,值得一吃!

梅酒 $45/杯
梅酒也很好喝!梅子味比較突出。不喜歡喝酒的人也可以試試喔。

香港很少有一家這麼多選擇的店吃蕎麥麵,所以還會來第二次的。
讚!

• 和牛片陶板燒田舍蕎麥麵
2018-08-17 767 浏览
閒日晚上6點幾入座,2個人,侍應帶我地到門口有屏風嘅梳化位,睇落幾靜同舒服,點知行到埋去,夠膽死放舊手墊喺梳化中間,就間咗做2個2人位,隔離係兩個大媽,距離近到同茶記搭枱無分別…睇menu 加埋一二百幾一個餐,都係想坐得舒服啲,唔係要人搭枱呀嘛隔離豬扒飯差唔多價,坐得舒服好多。但呢間未試過,就點都試一次啦之後轉咗去bar 枱坐,一坐低就見到有小昆蟲,自己整死咗就算啦,但食嘢途中又有小強bb周圍走。嘢食份量比想像中大,但食物味道一般,喬麥麵同自己喺超市買嘅差唔多,唔值咁嘅價,唔會再去了

2018-08-13 665 浏览
朋友生日,指定要食蕎麥麵,太可愛啦上Openrice search蕎麥,就揾到呢一間bk位,有1個半鐘嘅交枱時間等齊人收工,bk咗8點去到等咗一陣就入得講明蕎麥麵,menu大部分都係蕎麥麵仲有陶板牛同天婦羅同有d小食揀今日想食清淡d叫咗雞肉淮山卷蕎麥麵定食蕎麥麵有得揀另一款,不過唔記得咗係咩冇專心聽侍應講咩😂前菜係韓式辣汁嘅青瓜蘿蔔,幾好食!清爽開胃主角蕎麥麵,麵質彈牙,入口順滑,不過份量略少,女仔啱啱夠麵汁唔會太咸,夠凍,伴有wasabi,葱同紫菜一齊食配角雞肉淮山卷雞皮脆脆,肉嫩,中間夾有淮山,食落爽口唔可以講話好夾,但配搭幾特別,幾好食除咗凍嘅,仲有熱嘅蕎麥麵,朋友叫咗蜆肉湯蕎麥麵,睇落都幾吸引!不過就單碗,唔係set黎另外叫咗玉子燒上面有小小芝士同?明太子份量太少,都唔記得😂玉子燒入口微暖,充滿蛋香,好食餐廳環境舒服Reception嘅女侍應好有禮貌同nice都幾好坐,可惜太早收舖
朋友生日,指定要食蕎麥麵,太可愛啦
上Openrice search蕎麥,就揾到呢一間
bk位,有1個半鐘嘅交枱時間
等齊人收工,bk咗8點
去到等咗一陣就入得
講明蕎麥麵,menu大部分都係蕎麥麵
仲有陶板牛同天婦羅同有d小食揀
今日想食清淡d
叫咗雞肉淮山卷蕎麥麵定食
蕎麥麵有得揀另一款,不過唔記得咗係咩
冇專心聽侍應講咩😂
前菜係韓式辣汁嘅青瓜蘿蔔,幾好食!清爽開胃
主角蕎麥麵,麵質彈牙,入口順滑,不過份量略少,女仔啱啱夠
麵汁唔會太咸,夠凍,伴有wasabi,葱同紫菜一齊食
配角雞肉淮山卷
雞皮脆脆,肉嫩,中間夾有淮山,食落爽口
唔可以講話好夾,但配搭幾特別,幾好食

除咗凍嘅,仲有熱嘅蕎麥麵,
朋友叫咗蜆肉湯蕎麥麵,睇落都幾吸引!
不過就單碗,唔係set黎

另外叫咗玉子燒
上面有小小芝士同?明太子
份量太少,都唔記得😂
玉子燒入口微暖,充滿蛋香,好食

餐廳環境舒服
Reception嘅女侍應好有禮貌同nice
都幾好坐,可惜太早收舖
2018-07-18 749 浏览
夏天胃口麻麻,行左好耐都諗唔到食咩,男友就建議試新野,見到lee間自稱蕎麥麵專門店,d 定食d份量又好似好多完化,乜都有咁,就決定試佢一試,環境一般,因為被安排坐吧枱,我就叫左炸豬炸蠔set,男友叫左壽司set,炸豬扒得兩件,有d肥,我個人唔太鐘意,蠔都麻麻,漬物都麻麻,蕎麥麵就味道正常,可能係隔離飯香,拎左男友一件吞拿魚壽司就確得好味,不過我自己戈set其實都有三塊魚生,其實魚生係ok既,但炸物係一d都唔推介
2018-07-08 608 浏览
Lee間野主打蕎麥面,我哋叫咗天婦羅炸蝦蕎麥面,蕎麥面係好食嘅,但冇乜surprise ! 但係天婦羅炸蝦,唔好食! ! !作為一間日本餐廳,佢個天婦羅炸蝦算好差,炸粉是為食,有啲偏淋,蝦都麻麻,遍細隻嘅蝦,冇乜蝦味。反而,其他小食就好好食架,串燒都夠香口!除咗豚肉嗰個比較乾之外!其實我哋仲叫左刺身拼盤,正正常常,元氣質素🤣🤣吉列蘆筍豚肉卷好食!😍😍豚肉好juicy! 可以話係成餐飯最好食嘅一個餸!

其實我哋仲叫左刺身拼盤,正正常常,元氣質素🤣🤣

2018-06-27 960 浏览
呢期天氣咁熱,胃口都唔係咁好,成日都想食d涼野,咁食壽司同冷麵就arm 晒,呢間合晒我地心意閒日晚上去唔駛等位,即衝入去晚上除左有散叫,仲有d set 可以揀我地揀左雜錦刺身配蕎麥麵 同雜錦壽司配烏冬如果叫壽司set 份量一定夠男仔食,而刺身set女士食都好飽個餐好豐富,個南蠻芝士豆腐好食,好似食芝士丸咁。另外炸雞同薯餅都係即炸出黎,味道冇咩expectation 蕎麥麵同烏冬ge份量好夠飽肚,配烏冬都唔錯,兩款麵配個汁個味道唔錯,唔會太咸,而蕎麥麵軟硬度剛好,烏冬同蕎麥之間,整體我地鍾意蕎麥麵多d刺身同壽司,都幾新鮮,壽司有9粒,真係飽到上心口,

晚上除左有散叫,仲有d set 可以揀
我地揀左雜錦刺身配蕎麥麵 同雜錦壽司配烏冬

刺身壽司,都幾新鮮,壽司有9粒,真係飽到上心口,

2018-06-24 666 浏览
呢次嘅為食料理相當合適點左兩個套餐: 和牛天婦羅 三色麥懷石料理首先和牛真係好好味佢切嘅厚度剛剛好自己去燒都好容易 唔會容易燒到燶/太老而且配上南瓜,金菇菜 😬😬 有啲菜又健康rhai‼️呢個面冇話咩驚喜/特別~但下面三色就真係幾唔同黑色點點芝麻咁,佢好彈牙中間似抹茶味最後一款就煙韌最特別佢個醬汁,因為自家制有個名,但忘記了⚠️天婦羅! 炸得唔好食我就唔會寫食評佢蝦肉有口感,不會太淋因為我地係隔左一陣先食。嘩 呢個簡直全晚最surprise +好食!!!!佢有魚子 蛋 鑲落豆腐到 個魚子一咬 爆針啲蛋好鮮 +鹹鹹地咁 以下既刺身,豆腐同海膽魚子壽司就正正常。$600有找呢餐飯我覺得值得去食⚠️
呢次嘅為食料理相當合適
點左兩個套餐:
和牛
天婦羅 三色麥懷石料理

首先和牛真係好好味

佢切嘅厚度剛剛好
自己去燒都好容易 唔會容易燒到燶/太老

而且配上南瓜,金菇菜 😬😬 有啲菜又健康rhai‼️

呢個面冇話咩驚喜/特別~

但下面三色就真係幾唔同
黑色點點芝麻咁,佢好彈牙
中間似抹茶味
最後一款就煙韌

最特別佢個醬汁,因為自家制
有個名,但忘記了⚠️

天婦羅! 炸得唔好食我就唔會寫食評
佢蝦肉有口感,不會太淋
因為我地係隔左一陣先食。

嘩 呢個簡直全晚最surprise +好食!!!!
佢有魚子 蛋 鑲落豆腐到 個魚子一咬 爆針
啲蛋好鮮 +鹹鹹地咁

以下既刺身,豆腐同海膽魚子壽司就正正常。
$600有找呢餐飯我覺得值得去食⚠️

2018-06-09 468 浏览
Pleasantly surprised by the affordable prices of their holiday lunch menu, I chose this teriyaki chicken rice set. The appetizer egg tofu was soft inside and had a crust outside which was quite tasty. The chicken was slightly tough but the teriyaki sauce more than made up for it. The clam miso soup better than your average and the sashimi was fresh. I tasted my companion’s soba noodles - expertly prepared and quite the genuine article being al dente and smooth. The portions were generous and all this at $151.80 was beyond expectations in Causeway Bay. I would definitely return again.
2018-06-09
$151.8 (午餐)
2018-06-01 470 浏览
阿妹到銅鑼灣逛街散心,之後來到這間日式餐廳食晚餐。座位闊落好住,周圍都唔太嘈。點了: 照燒雞肉 set $178三色蕎麥麵 $108鹽燒豚肉 $36創意淮山雞卷 $62梅子梳打 $18【照燒雞肉 set】除了照燒雞飯之外,還有三文魚刺身、南瓜薯餅、漬物、芝士豆腐和麵豉湯。照燒雞燒到外皮香脆,好食。【梅子梳打】不酸,反而是甜的。【三色蕎麥麵】說老實,都幾貴。$108 得三團麵。【鹽燒豚肉】燒得火喉OK,肉質腍嫩,味道尚可。【創意淮山雞卷】造型都幾有特色,將淮山放入雞肉卷內,有啲似馬蹄。整體上,環境OK,味道一般,價錢就貴。
阿妹到銅鑼灣逛街散心,之後來到這間日式餐廳食晚餐。

座位闊落好住,周圍都唔太嘈。
點了:
照燒雞肉 set $178
三色蕎麥麵 $108
鹽燒豚肉 $36
創意淮山雞卷 $62
梅子梳打 $18

【照燒雞肉 set】

【梅子梳打】
不酸,反而是甜的。

【三色蕎麥麵】
說老實,都幾貴。$108 得三團麵。

【鹽燒豚肉】
燒得火喉OK,肉質腍嫩,味道尚可。

【創意淮山雞卷】
造型都幾有特色,將淮山放入雞肉卷內,有啲似馬蹄。

整體上,環境OK,味道一般,價錢就貴。
2018-05-31
2018-05-07 582 浏览
銅鑼灣食店多,相約好朋友午餐飯敍。朋友選了在世貿的這餐廳,的士就在正門上落,超方便。初時以為蕎麥麵店就只有麵食,原來食物的種類很多。午市定食由$128至$158不等,前菜有三種,主菜約有八種選擇,始終是蕎麥麵店,當然有蕎麥麵。麵可選冷食或熱食。我點了吉列豬扒生蠔配蕎麥麵。麵放在一個長方形的容器,有一竹席,賣相靚,而且感覺份量很多!朋友點了壽司配蕎麥麵定食。加$18有飲品,日式咖啡的mild,另一種風味。我們有說不完的話題,意猶未盡的我們,點點了梅子啫喱作甜品,酸酸甜甜的梅子汁醬由我們自己加有啫喱上,很清新。
初時以為蕎麥麵店就只有麵食,原來食物的種類很多。

朋友點了壽司配蕎麥麵定食。

加$18有飲品,日式咖啡的mild,另一種風味。

2018-05-02
2018-04-30 449 浏览
星期五 happy Friday 約左好朋友談下心事,佢話呢度既蕎麥面好食,今次就黎試下係咪真係咁好食!我們8點零左右去到,唔係好多人等,等左一兩分鐘就有位,位置都闊落。都好多款式既蕎麥面,有冷有熱,任均選擇。款款都好似好好食我揀左個陶板餐。呢個係和牛片陶板燒田舍蕎麥面。仲配左個蟹膏汁仲有個菜籃牛既分量就唔係好多,有8片。但真係幾好食,牛味都好重,點埋個燒汁真係好食,反而個蟹膏汁覺得有些腥。菜佢就建議用牛油去煎。都幾好食不過個火太猛,自己控制得唔太好,煮得太老整體來說,都幾好食,價錢就有少少貴,要218元。下次試下午餐黎試下。

都好多款式既蕎麥面,有冷有熱,任均選擇。款款都好似好好食

我揀左個陶板餐。
呢個係和牛片陶板燒田舍蕎麥面。仲配左個蟹膏汁
仲有個菜籃

菜佢就建議用牛油去煎。都幾好食
不過個火太猛,自己控制得唔太好,煮得太老

2018-04-29 4120 浏览
在日本吃過新潟十日町的蕎麥麵,一直念念不忘,所以在香港要找一間較專門的,於是選了黑瀧。蕎麥麵是指將蕎麥麵粉和水混合製成的細麵條。今次吃的是田舍蕎麥麵,鄉間風味,麵質更滑、彈力不錯,沒有劣質蕎麥麵的糊黏感,但對比日本的,蕎麥味還是不夠味濃。日本吃關東風味的蕎麥麵汁,一般以柴魚片高湯、醬油、味醂和砂糖煮出來的調味料去配合而成,無論顏色或味道都比較濃。但這個醬汁光看色澤是關東風味,但味道略嫌較淡。醬汁配上蔥花、紫菜、七味粉、芥末,更美味哦。吉列豚扒炸得不油膩,色澤乾淨亮麗,豚肉鬆軟,但油香不夠。炸粉略薄,麵包糠炸衣不夠多,咬下去沒有噗滋噗滋的爽快感覺,美中不足。豚肉雜菌陶板燒伴冷田舍蕎麥麵,豚肉厚切香濃,燒後脂肉相間,咬下去先有燒肉油香,再有華麗的口感。菇菌新鮮,吸收豚肉油香,更美味。加上兩款醬汁,其中一款蟹膏味,非常有特色,味道鮮美。淮山雞肉卷,冷吃雞肉,肉質非常細嫩,不會「鞋」口,淮山質感就像未熟透的薯仔,好像是山藥之一,但沒有山藥味。醬汁非常搭配,略帶甜味。整體不錯,食物精緻,坐得舒適。

整體不錯,食物精緻,坐得舒適。
2018-04-28
2018-04-14 346 浏览
世貿中心好多美食,今日就試下食黑瀧板蕎麥麵入去環境唔錯,有大量卡位坐,所以坐得好舒服,唔逼,又唔會好嘈!食物等左10令分鐘,都好快有得食2個人食叫左一個炸豬扒蠔蕎麥麵餐,同一個燒鯖魚烏冬餐!🍜三文魚分別不大。份豬扒同炸蠔,雖然係炸,但入口一d都唔油好鬆軟,蕎麥麵口感唔錯燒鯖魚好香口,魚皮燒得脆脆的,又唔干無燒焦🤤擠檸檬汁點蘿蔔溶汁味道好好,烏冬口感彈牙!整體服務、食物、環境、衛生都唔錯,可以再來
世貿中心好多美食,今日就試下食黑瀧板蕎麥麵
食物等左10令分鐘,都好快有得食
2個人食叫左一個炸豬扒蠔蕎麥麵餐,同一個燒鯖魚烏冬餐!🍜
三文魚分別不大。份豬扒同炸蠔,雖然係炸,但入口一d都唔油
好鬆軟,蕎麥麵口感唔錯
烏冬口感彈牙!
整體服務、食物、環境、衛生都唔錯,可以再來

2018-04-14
2018-02-07 501 浏览
上機前與男朋友晚飯,隨便在公司附近找找。本來想吃的那間要排隊便轉了來試黑瀧。這店特別標榜自己的蕎麥麵,那就一定要試試!我要了一個蕎麥麵定食,有沙律、酸菜、魚生、炸雞、炸芝士波及冷蕎麥麵。魚生真的麻麻、不太新鮮,而炸雞的炸漿頗厚。蕎麥麵是不錯,下次淨點蕎麥麵就好啦。男朋友點了一個軟殼蟹蕎麥麵配芝麻醬汁。這個的醬汁很多,一不小心便點得太多,但麵本身是不錯啦。下次應該會再來,不過主打都是食蕎麥麵,再試試其他!

魚生真的麻麻、不太新鮮,而炸雞的炸漿頗厚。

蕎麥麵是不錯,下次淨點蕎麥麵就好啦。

下次應該會再來,不過主打都是食蕎麥麵,再試試其他!
2018-01-16