2015-12-12 1359 浏览
參觀完小伙子在會展舉行的畢業禮後,與小妮子到附近吃午餐,小妮子想到藝術中心吃,那所意大利餐廳本是不錯,但我以前吃過,也想試試另一間。來到餐廳門外,只見一男一女侍應在忙碌奔走,無暇理會我們,反正不趕時間,待他們有空,站了一陣子,終於到我們。鄰座的六人檯杯盤狼藉,人客已飽餐離開,男女侍應為照顧在座的人客,無暇執拾也無可厚非。女侍用手端來兩杯水(沒用托盤),給我的感覺像茶餐廳,放下兩本餐牌說:「C 餐賣晒!」便離開。小妮子嘴邊常掛著減肥,點了番茄及 Mozzarella 芝士沙律,而我想試 Roasted Chicken & Melting Cheese Focaccia Sandwich,然而見到配料有 honey mustard,問女侍可否轉 mayonnaise,給我的回答是:「我地無 D 咁嘅嘢!」我們的食物不是同一時間來!小妮子的沙律約十二分鐘送來,而我的三文治要二十分鐘。番茄及 Mozzarella 芝士沙律,賣相像堆雜草,過多的黑醋令小妮子感到太酸。我的 Roasted Chicken & Melting Cheese Focaccia Sandwich,麵包沒有烘過,完全是冷
烤雞溶芝士三文治
我的 Roasted Chicken & Melting Cheese Focaccia Sandwich,麵包沒有烘過,完全是冷的,夾著薄薄的一片樣子頗佝僂的烤雞,青瓜和一片像膠一樣的芝士,餐牌上說好的 melting cheese 呢?小妮子說也許溶不夠吧!然而,以我吃的經驗,這片芝士從來沒有人意圖或企圖令它溶過,想著熱溶芝士,但放入口的是硬巴巴的乾芝士,多麼的讓人沮喪,最要命的連伴碟的菜蔬也是生鏽的。我有點懷念只需$18 的麥記雞腿包,這鬼三文治的價錢還可抵上四個雞腿包!

優良常可差以外是甚麼?

劣!

题外话/补充资料: 全場只得男女侍應各一,明顯不夠人手,做到死死下,難怪擠不出笑容,所以縱使不滿意食物,貨不對辦,我也不提出更換了。
午餐
2015-11-06 883 浏览
一家以黑麥麵包命名,並作招來的bread cafe,餐包竟然像隔夜翻熱,質感非常鬆散! 餐湯比罐頭湯加了過多水還要難喝! 三文治𥚃頭那片薄薄的煙火雞,最能顯示廚師的刀功! 三文治𥚃頭那些blue cheese的份量,連半點臭味都未能令人嚐到! 至於咖啡。。。已沒有心情再飲! 侍應阿姐,一姐當關,態度傲慢! 自家黑名單已入! 講完!!!!!

餐湯比罐頭湯加了過多水還要難喝!

三文治𥚃頭那片薄薄的煙火雞,最能顯示廚師的刀功!

至於咖啡。。。已沒有心情再飲!

侍應阿姐,一姐當關,態度傲慢!

自家黑名單已入!

講完!!!!!
2015-10-16
2015-10-07 734 浏览
好耐冇黎灣仔呢邊, 剛好今次起附近見完客就順便食埋lunch啦~本來想去試下6/F餐廳,出LIFT望望個MENU........好似唔係太經濟....都係落4/F望望!黑麥好耐前幫襯過...整體唔錯..可惜地方唔就卻!一出LIFT就見到是日LUNCH SET價錢合理好多...雖然冇訂位..但係職員都好快安排到位同落ORDER...叫左個B set, 有我最愛既蝦!上面包同餐湯都好快, 仲熱熱的.15分鐘左右就有得食啦 份量好夠,估唔到有甘多蝦,出面餐廳得1,2隻擺起面嫁ja!!! 而且,賣相又唔錯!!! 估唔到物價通脹,呢到仲可以保持到水準,用平民價錢食到高級餐廳既味道總括黎講, 味道好, 職員有禮貌,效率快 ! 唯一唔係就係去廁所有點遠!

黑麥好耐前幫襯過...整體唔錯..可惜地方唔就卻!
一出LIFT就見到是日LUNCH SET
價錢合理好多...

雖然冇訂位..但係職員都好快安排到位同落ORDER...

叫左個B set, 有我最愛既蝦!

上面包同餐湯都好快, 仲熱熱的

15分鐘左右就有得食啦

2015-10-06
我好耐冇寫Open Rice review, 今次喺呢間藝術中心cafe食咗一頓又差又貴的下午茶,決定再'出山',希望間食肆同藝術中心能。 我一向盡量支持本地文化場地內的食肆,加上以前曾有朋友話呢間藝術中心cafe唔錯,於是去嘆下下午茶,結果…大失所望。首先,café設在四樓樓梯走廊大堂。雖然地方有個海景view,不過佢哋嘅環境丶整潔衛生就唔合格: 櫃面及周圍地方擺放雜物,牆身窗口玻璃有污漬,最差係抽氣不濟,dining area以至大堂充滿廚房油煙味。第二,服務不佳,得一個呀姐當值,禮貌笑容欠奉,有時連佢都’失蹤’。最後,食物方面,我點了scone,等了15分鐘,scones 熱騰騰,似是即叫即做,不過做得差極,單向外貌已唔合格,應該是golden brown金黃色,但眼前是白濛濛, look dull。Scones太乾,一分就散哂,冇牛油香味。好重要理應跟較rich and thick 的clotted cream, 他們卻用whipped cream,仲係好差的那種,唔夠3分鐘就開始溶化。Strawberry jam亦差。柚子蜜,唔夠熱,’淡茂茂’,杯囗仲竟然崩咗。Totally 失敗!
2015-09-10
2015-09-25 388 浏览
4位同事一齊叫牛扒,3個5成熟,1個3成熟。Lunch time得60分鐘,我地等個扒都等咗40分鐘,咁都算,可能廚房細。但又咩理由全部扒都係9成至10成熟?圖中個塊已經係最生...真係好柴,好難食,大家樂早餐塊牛扒都仲容易入口....by the way, 個餐湯都係好難飲,好似打爛啲西蘭花加生粉水咁。唯一好食既係個餐包。雖然待應小姐俾咗10% off, 不過$150食呢個質素,真係9折咗都唔能夠接受。
4位同事一齊叫牛扒,3個5成熟,1個3成熟。

午餐: 5成熟牛扒
2015-09-25
2015-09-21 245 浏览
今日午飯時間去了黑麥, 不知是否人手不足, 還未坐滿好似已經唔夠侍應, 擧手點餐良久沒人招呼, 我本想點牛扒, 問侍應有否唔飯、意粉或薯菜, 那位女侍應冷笑一聲, 說2號餐(意大利飯)都賣光了, 可來有飯, 我沒有回應她, 只改點了另一個餐。湯不大夠味, 麵包則不錯, 意粉爽口, 帶點辣味, 蠻開胃的。 set lunch 由$108起, 不算便宜, 但服務態度真的有待改進。

2015-08-13 466 浏览
5點幾左右, 因為要7點半去演藝學院睇舞台劇, 所以就選左依間野去食我地既light dinner.環境唔算坐得好舒適, 買點係望到灣仔對開海旁。野食其實都比較普通, 反而想提出既係侍應既服務態度就比較不太友善 ... ... 依樣野都真係要改善一下
牛油果奶昔
吞拿魚芝士火腿三文治
all day breakfast
2015-08-08
下午茶
吞拿魚芝士火腿三文治
2015-05-22 932 浏览
Back in 2013 I used to do an internship around the area and visited Pumpernickle once every week or two. Everything used to be great and I had no complaints. Just yesterday my mother and I went back to Pumpernickle during our one-hour long lunch break (which we made a reservation for) and everything went horribly wrong. We both ordered the fish sandwich, and 10 minutes after the order was taken the waitress came back to inform us that there was only enough fish for one sandwich. My mum changed h

Just yesterday my mother and I went back to Pumpernickle during our one-hour long lunch break (which we made a reservation for) and everything went horribly wrong. We both ordered the fish sandwich, and 10 minutes after the order was taken the waitress came back to inform us that there was only enough fish for one sandwich. My mum changed her option to All-day breakfast.  Since I upgraded my meal to the lunch set, it came with soup and coffee. Not only did the soup come 15 minutes after placing the order, I used to LOVE the bread which came with the soup, but this time the bread was cold and stale. Probably a day old
I was famished so I let it slide.

Mind you, we were both on an hour long lunch break. They took over 40 minutes to get the fish sandwich out! But it wasn't even a fish sandwich. There was a small and thin sheet of fish hidden under all the cucumber, eggs and mayo. It was disgusting and waste of a $80+. Even though my mum ordered the All-day breakfast after me,  it came out well before 10 minutes my food showed up. Throughout this entire experience we asked the serve the ETA for our food as our clock was ticking. One of the ladies ignored us unless we were literally shouting, and the other kept coming up with BS excuses on why it was taking so long ("You ordered fish. We're cooking it thoroughly" - Considering that the fish was non-exsistant in my sandwich... huh?). Needless to say, it was a horrible experience; rushed to finish off my food, terrible food quality, over-priced, terrible servers. I wouldn't even have cared about the terrible service if it was at the local restaurants where they serve $30 noodles; but our total bill was over $240 because it includes 10% service charge. We will not be going back anytime soon. Their coffee's still good though.

2015-05-21
2015-04-11 1028 浏览
屋企樓下有間黑麥,有時都會買個包做第二日早餐,十蚊有個大大芝士包都抵食。 亦試過入座食早餐,感覺不過不失。呢日同同事過黎食午餐,預早book位後留左最入窗口位。 環境光猛,只可惜會展格離有填海工程,唔算好風景,不過作為中午歇息一下既地方係唔錯既。 兩個同事叫左午餐set, 有湯,意粉,餐飲同甜品,好豐富。 而我因下晝有人請食tea, 叫份 all day breakfast, 配上橙汁,清新開胃。 大約等左三個字,我個 all day breakfast出現啦! 份量唔算多,但整體都好味。 兩片蒜蓉飽唔多蒜蓉醬,但係我比較喜歡咁,食到d面飽香味。 煙肉同平時食個d唔同,呢隻厚身d, 完全唔脆,似煙肉同火腿混合體,不過熱辣辣都好難唔好食。 其他材料正正常常,食完都係好好好好飽。之前有睇過openrice comments話服務差。 眼見人手係唔多,兩個waitress忙得黎無笑容,講野時候無"請問", "唔該"呢d客氣既字眼。 但可能我地有無乜特別要求,而且掛住食野傾計,所以感覺唔算好差。

2014-08-23 1558 浏览
聲明:我係為咗琴日餐飯,特登喺open rice開呢個account嘅。姪仔三歲生日,過去兩年同佢慶祝生日都吃中菜,心想:不如今年食下西餐啦。作為黑麥super fans的我,諗都冇諗就同阿嫂提議:「不如黑麥啦」。於是同埋我爸爸媽咪,哥嫂和壽星豬仔大伙兒上去食嘞。去到七點鐘左右啦。當日只有兩位侍應招呼十張枱。一睇menu... 咦,得兩個晚餐選擇咋?!三文魚同雞扒。嘩,又冇spaghetti又冇 risotto,滴汗,心想:「咪玩啦,老人家同阿哥冇飯到肚邊夠飽呀?!」唉,但古語有云:既來之,則安之,都冇法,唯有硬住頭皮點菜啦。麺包,普通啦(午巿賣剩的,冇乜得選擇)。磨菇湯,都幾好,唔係罐頭嗰隻。亮點係個主菜。嘩,一件煎三文魚扒,下面long住兩三片矮瓜同zucchini, 加埋四五件potato wedge...一眼見哂。喂,識唔識包裝,presentation呀?冇飯或pasta, no problem, 雪櫃梗有沙律菜啩!眾所周知沙律菜唔需要太多,已經有好fluffy嘅大堆頭效果啦!一睇個主菜,盡見個廚師嘅心理狀態:等收工。唔係喎,睇個樣應該唔夠飽。於是求其叫多個有名嘅玉桂芝士多士

唔係喎,睇個樣應該唔夠飽。於是求其叫多個有名嘅玉桂芝士多士啦。咦,一來到,冇芝士嘅?!個侍應話:「咁你仲要唔要吖?整咗㗎啦!仲好啦,反正仲平啲。」嘩,唔係呀嘛!咁樣同客人講,傻架?!其實我都唔係一定要佢整過,但都冇可能咁講啦!(聲明:個侍應態度又未去到惡劣,但啲態度真係真係好pair囉)

姪仔一貫餐枱前唔食嘢,扭來扭去,要嫲嫲餵,已經食得唔太舒服(我講嘅係嫲嫲)。食到8:15左右,兩個侍應一副等收工態度(此態度同個廚師相信係吻合嘅),個侍應主動話「不如叫埋餐飲啦!」咁嘅service, 我當然唔期望有件extra甜品送下啦。我見到其實個餅櫃有當日賣剩嘅西餅,如果係識做生意,不如切細細件請埋啲客食啦,反正咁夜又唔會食得多嘅(在天后分店,午餐都有小小的一件西餅,為該午餐畫上句號)!不過好明顯,又要切比你,又要等你食,細細件餅啫,食都要時間㗎!咪阻我收工?!

多年前學German來afternoon tea,係因為佢坐得舒服,下午茶toast同coffee好味, 順便可以對住個海睇下書。作為灣仔藝術中心嘅餐廳,咁嘅service同食物,完全講唔上有藝術氣息。與其到晚巿乜都賣得七七八八嘞,又或者主題根本唔係做晚市,倒不如話比客人知冇晚餐供應,都唔應該hea做。如果open rice有0.5分rating, 我一定夠膽比,因為佢夠膽set dinner 158HKD未加一比啲咁嘅貨色比我。

我一定會email比個老闆反映一下我地成家人琴晚難忘嘅一餐生日飯。

其實坐𨋢嗰陣點解個個都去6樓冇人㩒4字樓?明啦。

原來之前阿嫂喺open rice見到好個喊哂嘅樣,咪就係咁黎個囉。阿嫂,下次要開誠佈公呀!
2014-08-22
庆祝纪念
生日
2014-08-10 1258 浏览
領教了如此服務,只怪自己沒看清楚食評。在充滿文化氣息的藝術中心,以及美景之中,到底培養出怎樣的服務員?當晚打算與朋友共 5 人逛書展,找來這家就近的餐廳吃個簡單的晚餐。我與一位朋友 2人先到,坐著開始有點餓,看見餐牌上的芝士多士($40)相片吸引,點了一份,順便拿兩杯水。我們心想多士應該只有兩件,端上時原來有四件。焗軟了的芝士和薄薄的蕃茄片粘在一起,不怕進食時掉下來。麵包烘得夠脆,這配搭是不敗的。此時另外兩位朋友來到,於是舉手另取兩份餐具,打算一起分享。幾位侍應經過視而不見...終於一位藍色製服的女侍應上前招呼,並態度不友善地「提醒」我們需要點餐,否則會收取最低消費云云。 回頭拿來兩份餐具,沒有碟。再舉手,女侍應帶兩隻碟回頭,放下一隻。然後命令其中一位朋友使用放多士的大碟,並說:「可以洗少隻」... 吃了一會,女侍應再來「提醒」我們需要點餐,因為廚房將停止服務,部分食物可能停止供應。(那時大約晚上7時)噢,既然這樣,我們也為未到的朋友多點一份 all day breakfast($80)吧。女侍應卻回應:「等他來了才為他點餐吧」...(無言) 餐飲仍未點好,女侍應卻轉身離去。
領教了如此服務,只怪自己沒看清楚食評。

我們心想多士應該只有兩件,端上時原來有四件。
焗軟了的芝士和薄薄的蕃茄片粘在一起,不怕進食時掉下來。
麵包烘得夠脆,這配搭是不敗的。
此時另外兩位朋友來到,於是舉手另取兩份餐具,打算一起分享。
幾位侍應經過視而不見...

回頭拿來兩份餐具,沒有碟。

侍應卻回應:「等他來了才為他點餐吧」...(無言)

餐飲仍未點好,女侍應轉身離去

再舉手,想取回餐牌好選擇特飲。女侍應回了一句:「特飲要加錢的」,卻沒給我們遞上餐牌。
追問之下,弄清楚原來餐飲(橙汁/鮮奶)無論是否加特飲都仍然提供的,若要特飲就另加錢加一杯。這與其他餐廳做法有點不一樣,詢問其間女侍應問我們:「是否聽不明白廣東話,要用英文?」
(實在不明所以)
因為此舉,什麼特飲什麼錢都不想加了!

食物在她手上,我們只好沉著氣。
雖然味道與賣相都比合格為好,但,這一餐實在太令人氣憤

all day breakfast 的炒蛋像煎蛋,乾,沒有炒蛋的散滑口感。
香腸的腸衣不易被切開,味道普通。
煙肉煎得薰黑,只有油及乾。
看來只有麵包稍微特別,中間軟身,若多點牛油會更理想。
故事還未完,更可笑的是結賬時,那位身穿藍色製服戴眼鏡的女侍應指著其中一位朋友,跟我們說:「佢個餐貴D,唔好收少佢!

友人點的是這個有煙三文魚的餐($85)。
只有幾片煙三文魚,顏色看上去不太新鮮。
是那碟小小的忌廉芝士把套餐的分數拉回。忌廉芝士味道較濃,塗麵包不錯。
(請問這與你何干?)
令我舒一口氣的是,友人回的一句:「我地係好朋友,唔計呢D!
2014-07-18
2014-08-05 1084 浏览
很早已聽過"黑麥"這間餐廳, 至今已有多間分店, 但要到最近才有機會到此一試。店內環境十分簡陋, 以為位藝術中心內佈置會比較有特色......結果完全失望反而這裡可望到會展及尖咀景色, 景觀開陽~ 這晚餐唯一的亮點~Set dinner 只有2款 : 1) Ribs 2) Fish fillet 各$158 , 有餐湯, 麵包及餐飲Menu 有其他散叫的Sandwich and burger, 但好多都只午市及平日供應, 選擇真係太少(唔知地方有限制, 所以不能提供太多熱食.....??) 真係有走的衝動到樓上Assagio , 奈何阿B 要食奶.....才勉強留下最後點了Ribs Set dinner及安格斯西冷的三文治麵包Ribs Set dinner $158餐湯: 幾creamy 而且有口感麵包: 暖暖的, 不錯的麥包主菜Ribs 個bbq sauce 好惹味, Ribs肉質淋, 細細件, 用手食正安格斯西冷的三文治麵包 $85皮脆內軟,配上西冷都可以
餐湯: 幾creamy 而且有口感
麵包: 暖暖的, 不錯的麥包
安格斯西冷的三文治麵包 $85
皮脆內軟,配上西冷都可以
2014-07-30
2014-07-08 1052 浏览
約咗朋友仔去Hong Kong Art Centre睇展覽,就順道去四樓嘅「黑麥」食晏。由於小妹係做完嘢至去匯合朋友嘅,所以唔知要唔要等位,不過當時已經有八、九成滿嘅客人,有啲嘈。侍應態度ok,而且一舉手就有人埋嚟。因為朋友已經食咗大半,加上小妹又係一名risotto怪,所以坐底諗都無諗,就叫咗午餐B-risotto。餐湯幾好味,麵包亦保持一貫水準。到主角risotto,賣相ok,濕濕哋,好creamy,仲有少少parmesan cheese喺飯面。不過食一啖就出事。傳統嘅risotto係要用長身嘅意大利米煮嘅,而且外軟內韌,中間仲要有少少生。由於要遷就香港人嘅口味,喺大多香港餐廳食到嘅risotto,無論係唔係用意大利米做,都會煮到全熟、剛好、米粒較軟身,較易入口。但「黑麥」嘅risotto,唔單只唔似用意大利米煮,仲煮到好似糊仔咁,米粒煮到溶咁滯;加上配料主要係火腿,好鹹。如果佢唔係叫「risotto」,尚可接受。不過佢絕對唔可以稱之為「risotto」。

不過食一啖就出事。

题外话/补充资料: 都係去食麵包好啲!
2014-07-08
  • 麵包
2014-06-10 1618 浏览
是日,天有點黑,烏雲密佈,空氣也翳侷到教人窒息。老爹和小妹均不欲走遠路去覓食,不約而同地想起了久違了的黑麥。臨時打電話去訂枱,竟然仍有枱,實屬難得也。 落到樓下時,下起驟雨,幸而,小妹有帶傘子。去到黑麥,店內只坐了兩三枱食客,頗冷清的,與昔日門庭若市簡直是天壤之別。 由碩大落地玻璃門向外望,雨後開始放晴,天空一片明亮。作為精明消費者,一向都知道黑麥午市套餐較為抵食,共有四款,售價由$98-$138不等,包餐包、餐湯、主菜、甜品和咖啡或奶茶。先送上入口鬆軟具彈性,且帶香草味兒的餐包,塗上牛油同吃,不俗也。忌廉雜菜湯濃稠度適中,湯底有不少的雜菜粒,味道恰到好處,且不太膩滯。老爹要了酸甜開胃且用料甚豐的茄醬芝士大蝦三色椒炒意粉$98,意粉稍嫌偏濕淋了少許,爽口的大蝦也只有兩隻。 幸而,意粉中尚有紅黃青椒絲和蘑菇等配料,再混入香草碎、芝士碎和濃香茄醬,味道蠻ok。BBQ醬燒春雞$138賣相精緻,視覺效果一流。有姿勢,也有實際,味道不俗,份量也夠多。一客有兩件大大件的燒雞髀,再以焗薯、紅蘿蔔條等雜菜墊底。BBQ醬汁頗開胃的,酸酸咪咪,微甜中帶香草獨特味兒,雞脾肉雖稱不上嫩滑非常,但仍入味且不會乾

由碩大落地玻璃門向外望,雨後開始放晴,天空一片明亮。
BBQ醬汁頗開胃的,酸酸咪咪,微甜中帶香草獨特味兒,雞脾肉雖稱不上嫩滑非常,但仍入味且不會乾嚡或韌,水準中上。
小妹的凍檸茶中規中矩之作,老爹杯咖啡亦然。
每次到黑麥,最期待的乃餐後甜品也,是次也滿意而歸也。一小件方形的紅桑子芝士蛋糕,迷你的骰,層次豐富而多變 - 底部乃一小層香脆曲奇餅底,上面則是入口香滑幼細、帶紅桑子酸甜味道的芝士蛋糕,夏日清爽透心涼之選也。
紅桑子芝士蛋糕
2014-06-05
紅桑子芝士蛋糕
這間黑麥服務奇差,早在幾年前體驗過。近日再來藝術中心跟朋友吃飯,結果還是沒進步。我點了一個vegetarian egg benedit,味道正常。Hollandaise Sauce 偏酸但對胃口,但在蛋底下的麵包太薄,結果蛋都沒吃光,麵包就濕到糊掉,完全沒有味道沙律的份量可以大一點,素食選擇如果能有磨菇更理想另外,我不理解OPENRICE為何要食評裡關於「食物」和「服務」分開來是為了顧及店家「感受」嗎?店裡的服務和環境是整個用餐經驗的一部份就算是怎樣的佳餚如果環境不對服務奇差,山珍海味恐怕也會索然無味如果想在這裡喝咖啡看看書扮文青或跟朋友聊天,算了吧。去附近的連鎖咖啡店應該好一點。關於這間在藝術中心不怕沒生意但態度奇差的CAFE的服務,請看我寫在補充資料的內容

沙律的份量可以大一點,素食選擇如果能有磨菇更理想

如果想在這裡喝咖啡看看書扮文青或跟朋友聊天,算了吧。

去附近的連鎖咖啡店應該好一點。

题外话/补充资料: 服務奇差。等待入座時,疑似領班/經理的態度最差,我們想坐在一角方便聊天,那位阿姐就大聲吆喝,說那邊沒有執好不要坐,其實,同樣的話換個禮貌一點或正常一點的語氣,效果立刻不同。 明明收費是西餐廳價錢,員工們執檯時杯碟發出的碰撞聲,令人以為進了大排檔或茶餐廳,杯碟碰撞聲源源不絕。
2014-05-17