2021-06-20 311 浏览
平時好鍾意飲茶既我,知道尖沙咀有一間點心店,集合傳統特色點心於一身,食慣傳統點心又想試下新野嘅就啱晒,而且逢weekday都會有一款”脆趣摩天輪”,提供幾款特色點心,有得食又有得打卡😛呢個摩天輪$138一位,最少二人成行,當中包括五款點心同每人⼀個粥/麵,$138一位絕對抵食!。。🔸🔸🔸點心🔸🔸🔸🔘海蝦長春卷評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 春卷非常足料,咬開係滿滿嘅蝦肉夠晒爽口,而且炸得香脆可口熱辣辣,外脆內軟好好食。。。🔘小啤梨鹹水角評分: 🌕🌕🌕🌗🌑評語: 本身以為係鹹水角內加入啤梨,但原來係啤梨形狀嘅鹹水角😂鹹水角唔似得普通酒樓食嗰啲皮厚餡少,呢個鹹水角一咬開係滿瀉嘅醃肉,而且皮夠薄,唔會成口都係油。。。🔘避風塘茄子評分: 🌕🌕🌕🌗🌑評語: 未食已經聞到好香嘅避風塘味🤭外面有一層薄薄嘅炸粉,保留到茄子嘅juicy,而且食落唔會好辣。。。🔘脆皮牛腩評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 呢個炸牛腩真係幾特別,咬落唔韌仲好冧,而外層又好脆,配合埋佢哋嘅咖喱汁食就真係一流。。。🔘椒鹽魷魚豆腐評分: 🌕🌕🌕🌗🌑評語: 全部都係一口嘅份量。豆腐外脆內軟,食落仲有好豆香味。魷魚爽口彈牙,食得出好新鮮😛

🔸🔸🔸點心🔸🔸🔸

🔘椒鹽魷魚豆腐

🔸🔸🔸主食🔸🔸🔸
🔘原隻鮑魚雞粥
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑
評語: 雞粥煲到好綿,而且雞味極重,食落好香好滋味。雖然隻鮑魚唔係大大隻果種,但咬落都好冧好入味👍🏼

🔘鮮蝦雲吞麵
評分: 🌕🌕🌕🌗🌑
評語: 大大份唔怕會餓親😂雲吞內鮮蝦好爽口,絕對唔係死蝦包入去,皮薄餡靚好好食。

🔻尖沙咀鬧市中,十分方便
🔻環境舒適闊落
🔻記得weekday先有呢款脆趣摩天輪呀
推介指數: ⭐⭐⭐
2021-06-20 292 浏览
這家就是最近廣告很多的“點一龍”。它的“幸福摩天輪”曝光很多。之前我路遇如心廣埸的分店,看到價錢還可以。今天来到海港城,就不便宜了。早餐冇點心優惠全部正價,但有特價的台式早餐。我點了粢饭与咸豆浆。咸豆漿的味道普通,我不是專家,没太多意見。粢飯很大件。最大的敗筆是油條,硬度像餅乾。完全不能接受。我吃了一半就放棄。我估,高貴餐廳不懂制作油炸鬼吧!很奇怪他們没有把關。還是他們認爲這樣才好吃?
這家就是最近廣告很多的“點一龍”。
它的“幸福摩天輪”曝光很多。

我估,高貴餐廳不懂制作油炸鬼吧!
很奇怪他們没有把關。還是他們認爲這樣才好吃?
$50 (早餐)
2K
2021-06-19 360 浏览
#點心下午茶餐🎡-早排捉咗阿媽行尖沙咀 逛街兼俾意見 搜羅父親節禮物 行到又攰又熱有啲餓 我哋坐低食個 *脆趣摩天輪* 下午茶餐 每位$138 多款點心用迷你摩天輪盛上 慢慢轉 逐樣睇逐件食😁😗-🥣#原隻鮑魚雞粥🍜#鮮蝦雲吞麵雖然點心係主角 粥麵嘅水準比想像中高 原來呢度午市晚市兼做小菜 選擇多樣化阿媽碗鮑魚雞粥非常足料 粥底濃稠適中 入口綿密有米香 我嘅麵有三隻巨型雲吞 蝦仁大隻爽口 豬肉唔算好多 麵條有彈性有口感-🍐#小啤梨咸水角 🧆#金柱蘿蔔糕🫔#海蝦長春卷點心類以香口為主 鹹水角賣相可愛 肉碎餡料充足 蘿蔔糕切成長條型再沾麵粉炸香 蘿蔔糕有啲實 同外脆內軟嘅口感有啲距離 春卷就脆卜卜-🍆#避風塘茄子🐂#一口脆皮牛腩🦑#椒鹽魷魚豆腐特色小食當中 最欣賞脆皮牛腩 肉質鬆軟 有牛肉味帶些少油脂甘香 椒鹽魷魚惹味好食 豆腐粒嫩滑 最後食茄子 為豐富下午茶做收結-📍#點一龍 (尖沙咀)香港尖沙咀海港城港威商場地下G103店
#點心下午茶餐🎡

🫔#海蝦長春卷

🍆#避風塘茄子
🐂#一口脆皮牛腩
🦑#椒鹽魷魚豆腐
📍#點一龍 (尖沙咀)
香港尖沙咀海港城港威商場地下G103店
2021-06-19 596 浏览
同Auntie做完身體檢查10點幾話想飲早茶,見有好多海港城coupon未用,一於就去試下點一龍啦!有別於一般茶樓,餐廳有卡位,位置寬敞坐得都比較舒服👍🏻除咗任食2個鐘點心放題之外,中可以單叫既!Menu選擇都有好多,中有d好特別嘅點心添😋班蘭馬拉糕 ⭐️5/5傳統馬拉糕已經買少見少,班蘭味夠創新不可不試!味道清香,口感鬆軟,無傳統既咁甜,值得推介👍🏻雪影叉燒包 ⭐️4/5個人覺得好味既,熱辣辣外脆內軟,不過auntie話蜜汁太甜喎🙊黑蟹子小籠包 ⭐️4/5皮都做得幾好,皮唔厚,肉汁都幾鮮甜👍🏻不過不失南瓜皮蝦餃 ⭐️3/5味道同普通蝦餃無咩分別,無南瓜味,可能同張相既分別太大,相就係好靚既水母,但黎時變左用2粒芝麻扮水母有d失望😅總結係有coupon真係好抵😂呢餐用咗兩張coupon減咗$100☺️☺️或者下次可以試下佢既點心放題!

班蘭馬拉糕 ⭐️5/5

雪影叉燒包 ⭐️4/5

黑蟹子小籠包 ⭐️4/5
黑蟹子小籠包

皮都做得幾好,皮唔厚,肉汁都幾鮮甜👍🏻不過不失

南瓜皮蝦餃 ⭐️3/5
南瓜皮蝦餃

用餐优惠
優惠券
黑蟹子小籠包
2021-06-18 263 浏览
今日同爸爸係尖沙咀飲茶點一龍既樓底好高 客人唔太多環境都好安靜好方便行街行到攰過黎休息今日食呢個咁得意既脆趣摩天輪 🎡脆趣摩天輪 $1️⃣3️⃣8️⃣一位茶係用茶包,所以唔會飲到茶葉🎡脆趣摩天輪因為成個摩天輪啲野都係炸既所以要食快啲 如果唔係好快會淋曬💜蒜鹽魷魚豆腐豆腐外脆內嫩加埋魷魚真係一流🤤忍唔住令我瞬間食曬🐮脆皮牛腩外脆內軟!不過食慢少少就淋曬🍲雲吞麵雲吞都好足料!啖啖都食到蝦味道okay 🐔鮑魚雞絲粥非常驚喜!!!!有成隻鮑魚 粥都唔係太咸都算綿滑🍐小啤梨咸水角咸水角味道不錯,造型方面有別於一段咸水角🍆避風塘茄子🦐海蝦長春卷
今日同爸爸係尖沙咀飲茶

點一龍既樓底好高
客人唔太多
環境都好安靜
好方便行街行到攰過黎休息

今日食呢個咁得意既脆趣摩天輪
🎡脆趣摩天輪 $1️⃣3️⃣8️⃣一位

茶係用茶包,所以唔會飲到茶葉

🎡脆趣摩天輪

非常驚喜!!!!有成隻鮑魚
粥都唔係太咸
都算綿滑

🍐小啤梨咸水角
咸水角味道不錯,造型方面有別於一段咸水角

🍆避風塘茄子

🦐海蝦長春卷
2021-06-17 296 浏览
夜晚想食得豐富啲,又想食點心,朋友揾左呢間,都幾多款㨂,我地叫左好多款:蝦餃: 皮幾煙韌,裡面大大隻蝦👍🏼燒賣,足料,唔錯👍🏼紅棗糕:好濃味,唔甜👍🏼鳳爪: 正常小籠包: 同某即食點心差唔多水母餃: 個樣唔似水母,味道一般,食多籠蝦餃會好啲馬拉糕: 😑好一般,朋友話似傳統金麵包舖啲蒸蛋糕送嘅鮑魚撻: 每人一隻,味道還好腸粉: 皮唔會太厚,都幾多料👍🏼春卷: 熱辣辣送到,好香口👍🏼瑤柱雞粥: 好明顯係白粥底再加啲料,粥無咩味,但都多瑤柱棉花雞: 唔錯,「棉花」多,幾真材實料👍🏼蛋黃包: 都幾流心,味道還好雪山叉燒包: 外層太甜,唔ok另外仲食左:湯圓: 勁厚皮😣芝麻卷: 無芝麻味蛋撻: 無牛油味,甜甜地,無蛋香菜: 幾大碟,正常味道點心有好有唔好,甜點好一般,唔建議叫太多,咸點出色啲,留quota試多幾款仲好😌兩個人最後食左20碟🙈🙈呢間點心40蚊左右一碟,兩個人食10碟左右同散叫價錢差唔多,不過放題唔會有晒全部款,自己衡量下食放題定散叫好啲😆

蝦餃: 皮幾煙韌,裡面大大隻蝦👍🏼
燒賣,足料,唔錯👍🏼
紅棗糕:好濃味,唔甜👍🏼
鳳爪: 正常
小籠包: 同某即食點心差唔多
水母餃: 個樣唔似水母,味道一般,食多籠蝦餃會好啲
馬拉糕: 😑好一般,朋友話似傳統金麵包舖啲蒸蛋糕

送嘅鮑魚撻: 每人一隻,味道還好

腸粉: 皮唔會太厚,都幾多料👍🏼

春卷: 熱辣辣送到,好香口👍🏼

瑤柱雞粥: 好明顯係白粥底再加啲料,粥無咩味,但都多瑤柱

棉花雞: 唔錯,「棉花」多,幾真材實料👍🏼

蛋黃包: 都幾流心,味道還好
雪山叉燒包: 外層太甜,唔ok
另外仲食左:
湯圓: 勁厚皮😣
芝麻卷: 無芝麻味
蛋撻: 無牛油味,甜甜地,無蛋香
菜: 幾大碟,正常味道

2021-06-17 131 浏览
夜晚同屋企人去睇戲,睇戲前先醫飽個肚,為咗免費泊車早系海港城食埋。耐無飲茶一於就食呢間點心,等咗十幾分鐘終於有位。勁肚餓叫咗小菜同埋點心、炒飯。佢哋嘅排骨好好味,唔會有雪藏味!最後叫咗兩籠排骨!黑松露小籠包,因為本人唔鍾意食黑松露,屋企人食完話一啲黑松露味都冇,我就試下,點知真係一啲黑松露味都冇!人生第一次食到蝦餃入邊有水仲要都幾多!我特登飲一啖試吓,係無味既水!我懷疑係啲蝦未融雪就拎去包,然後蒸完就咁多水呢三樣都係唔錯可以一試。呢個炒飯唔係好夠味左邊嗰碟芥蘭淡而無味,右邊嗰條蒸魚又幾清甜,我哋就將左邊嘅素菜點右邊嘅醬油黎食值得一讚嘅係啲魚都幾滑。呢個什麼龍蝦湯蝦餃完全名不符實,個湯係蕃茄味而唔係鮮味!最後,你飲茶真係唔應該飲其他飲品,好普通嘅台式飲品都可以唔好飲。

佢哋嘅排骨好好味,唔會有雪藏味!最後叫咗兩籠排骨!
人生第一次食到蝦餃入邊有水
呢三樣都係唔錯可以一試。
呢個炒飯唔係好夠味
值得一讚嘅係啲魚都幾滑。
呢個什麼龍蝦湯蝦餃完全名不符實,個湯係蕃茄味而唔係鮮味!
2021-06-16 80 浏览
🎡好有gimmick 嘅點心下午茶,估唔到食中式點心都有個摩天輪display,啱晒打咭啦🥳因為主要都係煎炸類點心,所以叫脆趣摩天輪~摩天輪上面放住6款點心,分別有:#海蝦長春卷Size比一般酒樓春卷大一倍,望見已經心心眼🥰金黃嘅外皮非常脆口,餡料豐富,水準之作!#金柱蘿蔔糕蘿蔔糕厚切成長條,食落更有口感,如果有埋甜醬就perfect池喇🤤#家鄉咸水角師傅好有心思做成啤梨形狀,內裡嘅豬肉同外皮一咸一甜各有特色,呢個就係咸水角吸引人嘅地方🤤#避風塘茄子加入炸蒜、辣椒,食落帶點點辣味,令茄子更惹味,係一款幾特別嘅點心👍🏼#脆皮牛腩牛腩醃得入味,食落外脆內軟,口感juicy,朋友都讚好!#椒鹽魷魚豆腐椒鹽魷魚正常發揮,豆腐炸得香口,外脆內嫩,無得輸!#原隻鮑魚雞粥食咗油膩嘢,配返個粥感覺非常良好,粥底煮得軟綿,仲有隻煮得好入味嘅鮑魚仔,呢個粥成為今餐嘅亮點🤩#鮮蝦雲吞麵雲吞都幾高質,啖啖都食到蝦肉㗎,可惜兩個女仔食量有限,食唔晒啲麵呀🤣摩天輪嘅份量足夠兩個人食,性價比唔錯,加上餐廳樓底夠高,感覺開揚,坐得幾舒服,睇睇menu原來仲有台式早餐供應,有蛋餅、麵線、粢飯選擇,尖沙咀返工嘅朋友早餐又
[點一龍]

摩天輪上面放住6款點心,分別有:

#海蝦長春卷
#金柱蘿蔔糕

#家鄉咸水角

#避風塘茄子

#脆皮牛腩
牛腩醃得入味,食落外脆內軟,口感juicy,朋友都讚好!

#椒鹽魷魚豆腐
椒鹽魷魚正常發揮,豆腐炸得香口,外脆內嫩,無得輸!

#原隻鮑魚雞粥

#鮮蝦雲吞麵

摩天輪嘅份量足夠兩個人食,性價比唔錯,加上餐廳樓底夠高,感覺開揚,坐得幾舒服,睇睇menu原來仲有台式早餐供應,有蛋餅、麵線、粢飯選擇,尖沙咀返工嘅朋友早餐又多一個選擇啦😉

#eatisfun #hkfoodie #blogger #bloggerforfood #goodfood #chinese #cuisine #dimsum #springroll #tst #eatattst #尖沙咀食咩好 #tst食咩好 #摩天輪
🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
點一龍 (海港城)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G103號舖
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
2021-06-13 139 浏览
星期六早上11點前去到,好多枱唔洗等,但係好多張枱已經Reserved。四個人一共叫咗八樣嘢,份量嚟講比出邊茶樓小嘅,所以叫咗八樣嘢先啱啱夠飽。衛生方面見佢哋會用分開兩塊布抹枱,都幾乾淨。埋單$460用咗四張coupon,即係$260 ! 抵 !
星期六早上11點前去到,好多枱唔洗等
2021-06-12 183 浏览
返公司做嘢,樓下點一龍出左個脆趣摩天輪🎡 下午茶餐,$138/人,相當有趣,而且點心種類繁多,決定同屋企人試下。😋原隻鮑魚粥 (摩天輪)粥底好香,仲好甜,入口綿滑。配料豐富,有成隻鮑魚係度,雞肉處理得乾淨。雲吞面 (摩天輪)雲吞係鮮蝦雲吞,入口新鮮爽脆,雲吞面處理得十分乾淨,食落完全冇異味。海蝦長春卷(摩天輪)表皮炸得香脆,由於係海蝦所以特別多肉同埋爽口。😊長條金柱蘿蔔糕(摩天輪)蘿蔔糕都炸得金黃酥脆,非常唔錯。避風塘茄子(摩天輪)茄子炸到金黃,仲帶有濃濃的的蒜香味。鹹水角(摩天輪)鹹水角係梨的形狀,老豆食左一個先,佢話好好食,然後我試下,童年回憶真係返晒黎,微甜再加上煙韌有咬口,內餡是鹹香的蝦米和肉碎,難怪老豆話好食😋。脆皮牛腩(摩天輪)牛腩炸得香脆可口,切到細細件一啖一件啱啱好。椒鹽魷魚豆腐(摩天輪)椒鹽魷魚賣相美觀,魷魚肉質煙韌,沒有腥味,豆腐嫩滑。

原隻鮑魚粥 (摩天輪)

雲吞面 (摩天輪)

海蝦長春卷(摩天輪)
表皮炸得香脆,由於係海蝦所以特別多肉同埋爽口。😊
長條金柱蘿蔔糕(摩天輪)
蘿蔔糕都炸得金黃酥脆,非常唔錯。

避風塘茄子(摩天輪)
茄子炸到金黃,仲帶有濃濃的的蒜香味。

鹹水角(摩天輪)

脆皮牛腩(摩天輪)
牛腩炸得香脆可口,切到細細件一啖一件啱啱好。

椒鹽魷魚豆腐(摩天輪)
椒鹽魷魚賣相美觀,魷魚肉質煙韌,沒有腥味,豆腐嫩滑。

2021-06-10
2021-06-10 211 浏览
外賣叫左個潮州粉果做早餐,朝早十點鐘已經冇咩人,只得兩枱客,但都要等俾錢,等左五分鐘先幫你落到單,整就五至十分鐘,好慢,潮州粉果太細粒,味道正常,唔算好好味,服務態度麻麻
2021-06-10
10 分钟 (外卖自取)
$50 (早餐)
小籠包好食:10分,皮薄,多汁。煎糉: 10分 ,煎得幾香,幾特別。其他一般雲吞麵:7分,好大碗,有4-5粒雲吞。一開始唔知叫左2,3碗⋯⋯但最差係服務下晝3,4點去。人唔多,得3檯客。但出食物超慢⋯⋯任食2hrs ,落單到上菜用左40分鐘幾個稍有年紀的waiter waitress,任食2個鐘,總共落2次單,呢幾個店員漏單/特登唔上咁多!收單果下仲回幾次頭,眼望望,再同經理講。最後等左好耐,再追問,先知無落到單,真係唔知咩事?!問我係咪要落返?果時已經得返我一檯客!但我地幾個人最後基本食晒。海港城咁o既服務應該係最差一間,M記阿姐都親切過你地。

小籠包好食:10分,皮薄,多汁。
煎糉: 10分 ,煎得幾香,幾特別。

其他一般

但最差係服務
下晝3,4點去。人唔多,得3檯客。
但出食物超慢⋯⋯
任食2hrs ,落單到上菜用左40分鐘

但我地幾個人最後基本食晒。

海港城咁o既服務應該係最差一間,M記阿姐都親切過你地。
2021-05-08
2021-06-07 1439 浏览
海港城行到盡頭會看到的點心鋪,鋪頭貼滿最近興起的點心放題和點心下午茶☕️,但今次慶祝父親節又有coupon,決定散叫。散叫好處任叫,我地盡選擇新潮可愛點心🥧和廚師👨🏻‍🍳推薦點心。脆炸牛腩🐂真的新奇有趣,外脆內軟,牛腩香濃,配咖哩汁好惹味,必叫。腸粉春卷好特別,腸粉嫩滑春卷脆薄,仲有大大粒鮮蝦。龍蝦🦞湯蝦餃香濃好味;棉花雞熱辣辣好入味;雪影叉燒包面頭脆卜卜,內裡叉燒亦十分足料;雞粥軟檽易入口。下午時段餐廳坐得舒服,空間感大,同父母放開傾談,飲下茶又一下午過去。

腸粉春卷好特別,腸粉嫩滑春卷脆薄,仲有大大粒鮮蝦。

腸粉蝦春卷
脆炸牛腩
棉花雞
燕窩蛋撻
龍蝦湯蝦餃
我同媽咪都鍾意食點心 早排發現呢度有岩哂打卡嘅下午茶用摩天輪轉住咁食點心 好鬼過癮呢個脆趣摩天輪唔單止賣相一流 幾款點心同埋兩款粥粉麵亦好有質素下午茶唔一定要英式high tea一層層中式摩天輪轉轉下更加有新鮮感(∩´∀`∩)海蝦長春卷春卷脹卜卜 入面竟然收埋幾隻蝦啖啖都食倒鮮蝦肉 好滿足( ´͈ ᗨ `͈ )ノ家鄉咸水角雪梨形嘅咸水角非常特別平時最怕食倒空心咸水角( o̴̶̷᷄ ·̫ o̴̶̷̥᷅ )呢個咸水角完美演繹咩叫皮薄餡靚金柱蘿蔔糕可以食到厚切蘿蔔絲 仲有臘味表層香脆似食緊薯餅嘅口感外脆內軟(´・ω・`)避風塘茄子雖然叫避風塘 但一啲都唔辣茄子外面炸到好酥脆入面好juicy٩(ˊᗜˋ*)و脆皮牛腩牛腩開頭以為會比較乾點知食落啖啖肉 又有牛腩香味( ー̀֊ー́ )✧椒鹽魷魚豆腐豆腐外脆內嫩 魷魚爽口彈牙加埋椒鹽 鹹鹹香香極之惹味‪(⌯˃̶᷄ ⁻̫ ˂̶᷄⌯)‬原隻鮑魚雞粥 粥底綿滑鮮甜 鮑魚雖小但好有鮮味雞件夠大夠滑冇欺場 調味亦適中鮑魚雞粥做下午茶真係一大享受( ´͈ ᵕ `͈ )鮮蝦雲吞麵麵質爽滑彈牙 雲吞夠飽滿 皮薄餡靚 啖啖鮮蝦肉充滿港式風味( › ·̮ ‹ )點心唔一定係老土嘅 一樣可以好潮(∩ˊᵕˋ∩
我同媽咪都鍾意食點心
早排發現呢度有岩哂打卡嘅下午茶
用摩天輪轉住咁食點心 好鬼過癮
呢個脆趣摩天輪唔單止賣相一流
幾款點心同埋兩款粥粉麵亦好有質素
下午茶唔一定要英式high tea一層層
中式摩天輪轉轉下更加有新鮮感(∩´∀`∩)

海蝦長春卷

呢個咸水角完美演繹咩叫皮薄餡靚

金柱蘿蔔糕
可以食到厚切蘿蔔絲 仲有臘味
表層香脆似食緊薯餅嘅口感
外脆內軟(´・ω・`)

避風塘茄子

加埋椒鹽 鹹鹹香香極之惹味‪(⌯˃̶᷄ ⁻̫ ˂̶᷄⌯)‬

原隻鮑魚雞粥
粥底綿滑鮮甜 鮑魚雖小但好有鮮味
雞件夠大夠滑冇欺場 調味亦適中
鮑魚雞粥做下午茶真係一大享受( ´͈ ᵕ `͈ )

鮮蝦雲吞麵
麵質爽滑彈牙 雲吞夠飽滿
皮薄餡靚 啖啖鮮蝦肉
充滿港式風味( › ·̮ ‹ )

點心唔一定係老土嘅 一樣可以好潮(∩ˊᵕˋ∩)♡
不過煎炸野為主 食完要飲涼茶降下火(∩´∀`∩)
2021-06-05 266 浏览
生日飯都係第一次用點心做主題😀就係咁要揾一間又可以坐得舒服而晚上又有點心食睇完點心紙都係揀散叫唔放題價錢其實差不多仲可以叫炒飯同小炒添🤪🤪另外要講侍應雖然人手少,但服務很好好