餐厅: 點一龍 (如心廣場一期)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2022-08-10 787 浏览
本來打算來吃點心放題,但原來星期六日係無嘅🫣唔緊要散叫都一樣開心,仲可以享用無限時品嘗食物,啱晒食得慢嘅我😆😆😆散叫就比較多款式選擇,餸菜點心都係熱辣辣上枱,十分欣賞👍🏻今次係同幾位朋友重聚日,一邊吃一邊聊天又無限時,感覺很好! 還安排我們坐一張大圓枱,十分舒服,食物又有足夠位置擺放。同行朋友都十欣賞所叫的食物,咕嚕肉、灌湯餃、煎糯米雞都值的一讚,而炸子雞略為咸一點,不太合適我們胃口😅

• 蛋煎糯米雞
2022-08-02 1087 浏览
朋友試過點心放題,雖然價錢合理,但唔係有齊全部點心。今次朋友想食灌湯餃,所以再來。材料唔多,只得兩片帶子,幾條瑤柱絲,但湯味濃郁,餡料有蝦和豬肉,肉質唔硬,味道唔錯。價錢一啲都唔平,帶子味道清淡,雞絲就一啲味都冇,豉油又係普通。見其他人推介,好失望。蝦餃皮算薄,夾起時漏出汁液,蝦雖然多,但唔新鮮、肉實應該加少少筍會爽口啲。雪影金腿雪山叉燒飽 $36 - 唔係用普通的墨西哥皮,而係加咗糖焗脆,上面有少少火腿蓉,可惜餡料唔多,叉燒切得好細粒,蜜味甜度適中。小梨子咸水角 $39 - 皮唔太厚,食落唔覺油,餡料同叉燒飽差唔多,只係味道唔同。生磨芝麻小卷 $33 - 份量只係一般芝麻卷的一條半,上枱時微熱,軟硬適中,略嫌芝麻味唔夠。約定朋友下次食小菜,希望唔會失望啦!
瑤柱鮮蝦帶子灌湯餃

雞絲帶子腸粉

價錢一啲都唔平,帶子味道清淡,雞絲就一啲味都冇
,豉油又係普通。
晶瑩海蝦餃

見其他人推介,好失望
。蝦餃皮算薄,夾起時漏出汁液,蝦雖然多,但唔新鮮、肉實
應該加少少筍會爽口啲。

,可惜餡料唔多,叉燒切得好細粒,蜜味甜度適中。
約定朋友下次食小菜,希望唔會失望啦!

瑤柱鮮蝦帶子灌湯餃
2022-08-02 668 浏览
行過如心廣場見到有點一龍點心放題, 一於卜枱擦番餐。一行4人去到餐廳, 都有幾枱客,待應安排入座, 放題系用傳統點心紙剔, 叫了蝦餃, 燒賣, 小龍包, 牛拍葉, 百花釀魚肚, 鮮魷, 咸水角, 春卷, 奶黃流沙包, 义燒包等等。首先上枱係蝦鮫, 賣相頗靚, 但夾起蝦餃時, 蝦同皮立即分離, 蝦肉並不彈牙, 好似不太新鮮, 蝦餃做得好不好, 就知道間酒樓師傅有幾得, 有些失望。燒賣味道正正常常, 啲蝦肉也是麻麻。反而义燒包就有驚喜, 不太咸幾好食。蘿蔔糕又系麻麻地, 粉多過蘿蔔, 質地偏硬。蒸鮮魷又係失敗之作, 鮮魷全碟都係碎碎屑屑擺埋, 可以講完全無哩味道😢。好彩每位奉送鮑魚酥或燕窩旦撻補償番味蕾啫, 真心講好食, 無論賣相同質量系這個點心放題的靈魂😍。總結:之前有來过這間分店吃过, 不是放題, 点心好好吃, 不知道是否做了放題就質量下降了。
行過如心廣場見到有點一龍點心放題, 一於卜枱擦番餐。

燒賣味道正正常常, 啲蝦肉也是麻麻。
反而义燒包就有驚喜, 不太咸幾好食。
蘿蔔糕又系麻麻地, 粉多過蘿蔔, 質地偏硬。

2022-07-25
  • 燕窩蛋撻
收樓過後,一行數人隨便找個地方聚一聚,以慰勞一天的舟車勞累。一貫是如心廣場 點一龍 的常客。當日在人多多的週末前往醫肚。🥟點心:蝦餃 棉花雞 非常無敵,可以encore。🥘脆脆炒飯 香噴噴,入口真是卜卜脆,也份量十足,相當抵食。🍜湯麵水準也好,麵質彈牙爽口。🍤黃金蝦球 鹹蛋黃很香,包滿蝦球。驚喜的是,配菜西蘭花🥦也因此增添了香味。🐟酸菜魚,🐔炸子雞,🥟灌湯餃 不過不失。因為泊車容易,一般情況下車位充足,也是個不錯的吃飯地點。

🥟點心:蝦餃 棉花雞 非常無敵,可以encore。

🥘脆脆炒飯 香噴噴,入口真是卜卜脆,也份量十足,相當抵食。

🍜湯麵水準也好,麵質彈牙爽口。

🐟酸菜魚,🐔炸子雞,🥟灌湯餃 不過不失。

因為泊車容易,一般情況下車位充足,也是個不錯的吃飯地點。

蝦餃。棉花雞
灌湯餃
炸子雞
酸菜魚
  • 晶瑩海蝦餃
Missed two buses while waiting for the super slow takeaway order from @dimsumbar.hk I am so mad. I have to spend 60mins for waiting. The order I was supposed to get at 11:43 am. But I got it at 12:13 p.m. I ordered at 11:19 a.m I will not use OpenRice app to order dim sum from this again. Nobody cares about the OpenRice ordering system.

2022-07-18 790 浏览
點一龍之前有去食過,不過唔係食放題,今次見到有優惠係四人同行,仲有9折,用餐時間2個鐘一於book位去試下先。12点去到酒樓 冇乜人、不用等位、服務員帶領入座、呢個點心放題係用點心紙剔咗之後入單、等了太约15至20分鐘、食物陸續送上枱。點了以下食物👇室內環境雅緻、西式酒樓格局、佈置唔錯。蝦餃賣相ok、漲卜卜、不覺食落去個皮就比較厚、口感認真麻麻😑👆叫咗好多嘢食包括燒賣、牛柏葉、百花釀魚肚、茶樹菌嫩雞餃、香蝦粉絲蒸鮮魷、杞子小籠包、雪影金腿叉燒包、櫻花蝦蘿蔔糕、金粟花之餅、小梨子鹹水角、海蝦春卷及奶黃流沙包。比較特別人D就先講下個百花釀魚肚、魚肚加入蝦膠、好彈牙、配上濃濃湯汁👍金粟花之餅都係蝦膠加入粟米、啖啖蝦膠、超級好食、由於太飽祇叫咗一轉😔奶黃流沙包、搣開啲個包入面啲蛋黃流心、熱辣辣、好食、呢個一定要趁熱食😋其他普普通通正正常常。鳳爪就味道比較咸、比較差、麻麻地、依個可以放棄。紅棗糕同棗泥小煎堆、兩樣都系熱辣辣、尤其是個煎堆仔、細細粒好好食🤩呢個order咗兩次🥰呢個不得了👆每位奉送極品鮑魚酥或養顏燕窩撻、飽魚size比男人手指公還要大、食落有咬口同彈牙、好好食、另外燕窩撻上面D燕窩
點了以下食物👇

室內環境雅緻、西式酒樓格局、佈置唔錯。

鳳爪就味道比較咸、比較差、麻麻地、依個可以放棄。

呢個不得了👆每位奉送極品鮑魚酥或養顏燕窩撻、飽魚size比男人手指公還要大、食落有咬口同彈牙、好好食、另外燕窩撻上面D燕窩碎也不少、配上濃濃的蛋香、真係好好食、無得輸👍

總括來講、以這樣價錢绝對對得起價錢、真係幾抵食、可以encore 🤩🤩🤩
2022-07-18
  • 極品鮑魚酥
  • 金粟花姿餅
  • 梨子鹹水角
  • 燕窩蛋撻
2022-07-17 370 浏览
紅油抄手啲皮硬過紙皮、啲肉實個乒乓波,美甲就已經解體散晒!牛柏葉有變壞嘅酸味、暖暖哋蒸出嚟完全唔夠熱!成餐中午飯稍為合格嘅自由叉燒包🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈
紅油抄手啲皮硬過紙皮、啲肉實個乒乓波,美甲就已經解體散晒!
牛柏葉有變壞嘅酸味、暖暖哋蒸出嚟完全唔夠熱!
成餐中午飯稍為合格嘅自由叉燒包🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈
牛柏葉
2022-07-17
2022-06-30 616 浏览
現時中式/傳統老鋪愈見愈少,要搵好食嘅中菜都唔易,呢間價錢比附近茶樓貴,但絕對值得一試,1️⃣乾炒牛河少有的炒至乾身,入口不會感覺油膩2️⃣xo醬炒飯飯粒粒分明,煙肉和蛋亦香口3️⃣春卷煎得香脆可口

1️⃣乾炒牛河
少有的炒至乾身,入口不會感覺油膩

2️⃣xo醬炒飯
飯粒粒分明,煙肉和蛋亦香口

3️⃣春卷
煎得香脆可口
2022-06-22 648 浏览
預先點餐……. 一點半落單 預約取餐時間為下午四點! 怎料點餐後十五分鐘後可取餐咁預約時間有甚麼作用四點取餐全是凍 想點呢完全沒有理會食品質素、如果係咁不如在雪櫃攞出嚟、叫客自行番熱就得啦收得貴唔係問題⋯⋯最重要‼️質量附合相等價格 。
咁預約時間有甚麼作用
四點取餐全是凍
想點呢

就得啦
收得貴唔係問題⋯⋯最重要‼️質量附合相等價格 。

外卖自取
2022-06-20 832 浏览
之前食過點一龍嘅蝦餃,實在太好味嘞!今晚專登再嚟食用筷子可以原隻夾起,餃皮唔會黐到爛哂,飽滿嘅蝦餃內有兩隻大大隻嘅蝦球,鮮甜爽口兼彈牙,非常好味,每次來食都起碼一人一籠!再嚟一盤惹味酸菜魚,湯底鮮甜而酸辣度適中,大廚加了大量蒜蓉,令個湯充滿蒜香;龍脷柳大大塊,數量也不少,咬落有點像斑的口感,絕對有驚喜!每次必點嘅金沙蘭花海蝦球,薄薄嘅鹹蛋黃脆漿包住大大隻蝦球去炸,鹹香惹味,唯今晚嘅蝦球未夠爽彈,有小小失望!金不換海鮮炒河,夠哂乾身,充滿東南亞風味!我哋決定下次食點心放題,每人起碼食蝦餃十隻 😋😋
之前食過點一龍嘅蝦餃,實在太好味嘞!
今晚專登再嚟食

金不換海鮮炒河,夠哂乾身,充滿東南亞風味!
我哋決定下次食點心放題,每人起碼食蝦餃十隻 😋😋

2022-06-20
2022-06-18 623 浏览
看到網上介紹這點心放題,可能約一年前,他們的選擇較多,我這次選擇少,而且有多款點心味道不太好,加上炸的點心太油膩,不能點,選擇更少。如果想吃得好點,還是選別家吧!有點失望,可一不可再!
2022-06-07 757 浏览
今日與家人一起外出飲茶,選了這間開了一段日子,但一直未試過的點心專門店本來是希望有一個好一點的用餐環,可是這間店只是虛有其表的店面,表面看似光鮮,但衛生方面極需大大改善首先,店舖地面油淋淋很滑坐位的椅子更有食物殘渣,也很油坐位下的地面也濕了,沒有人清理,跟職員說了後,他們也只是隨便掃一掃,把垃圾掃走濕透的地面還是濕漉漉的,好像沒有清理過般回到食物品質部分1)晶瑩海蝦餃🦐$39首先先不討論佢唔算晶瑩剔透蝦餃皮薄但唔煙韌餡唔夠札實, 一咬開個皮, 餡即散出嚟蝦🦐彈牙,食唔到有筍絲紅油抄手$44醬汁方面蒜味出,也有點醋味,只是辣味不足皮也算滑,肉餡不會太鹹鮮蝦炸春卷🫔$39新鮮炸的外脆,蝦也彈牙,不會太淋油但只有2條,份量有點少七彩牛栢葉🐮$39牛栢葉不會切得太碎爽口,味道似很淡的咖喱水香蝦粉絲蒸鮮魷🦑$44鹹味魷魚,爽脆,但吃不出鮮百花蒸釀魚肚🐡$44墨魚膠不算彈牙且有點兒腥味醬皇蒸鳳爪🐥$33我沒有吃, 只看外表的話應該是入味和夠腍家人也沒投訴太鹹蜜汁叉燒腸粉🐽$59腸粉皮滑偏腍叉燒沒有蜜汁味但用上半肥瘦的叉燒因此也不會乾柴梨子鹹水角🍐$39也是剛剛炸起,鹹水角皮煙靭,不會淋油內餡有香菇
表面看似光鮮,但衛生方面極需大大改善
首先,店舖地面油淋淋很滑
坐位的椅子更有食物殘渣,也很油
濕透的地面還是濕漉漉的,好像沒有清理過般
回到食物品質部分
1)晶瑩海蝦餃🦐$39
晶瑩海蝦餃
首先先不討論佢唔算晶瑩剔透
蝦餃皮薄但唔煙韌
餡唔夠札實, 一咬開個皮, 餡即散出嚟
蝦🦐彈牙,食唔到有筍絲

紅油抄手$44
紅油抄手
醬汁方面蒜味出,也有點醋味,只是辣味不足
皮也算滑,肉餡不會太鹹

鮮蝦炸春卷🫔$39
鮮蝦炸春卷
新鮮炸的
鮮蝦炸春卷
外脆,蝦也彈牙,不會太淋油
但只有2條,份量有點少

七彩牛栢葉🐮$39
七彩牛栢葉
牛栢葉不會切得太碎
爽口,味道似很淡的咖喱水

香蝦粉絲蒸鮮魷🦑$44
香蝦粉絲蒸鮮魷
鹹味魷魚,爽脆,但吃不出鮮

百花蒸釀魚肚🐡$44
百花蒸釀魚肚
墨魚膠不算彈牙且有點兒腥味

醬皇蒸鳳爪🐥$33
醬皇蒸鳳爪
我沒有吃, 只看外表的話
應該是入味和夠腍

但用上半肥瘦的叉燒
因此也不會乾柴

梨子鹹水角🍐$39
梨子鹹水角
也是剛剛炸起,鹹水角皮煙靭,不會淋油
梨子鹹水角
內餡有香菇也有肉碎,有少少鹹

黑椒牛柳炒烏冬$88
黑椒牛柳炒烏冬
黑椒味重,
牛冧肉片都算多,夠腍多筋
烏冬唔滑唔彈牙,是平價烏冬的味道口感

茶介$16 (因為點了龍井,其他茶的芥就是$12)
另有加一服務費(雖然感受不到他們的服務)

總評,所有點心和小炒都好一般
但價格卻較高,服務又談不上,衛生對我而言算差
性價比低

题外话/补充资料: 還有她們漏入單,漏了2項,不知是沒有貨還是眼大看不到,明明是同一頁
2022-06-05
點一龍,就咁睇店名都知係食點心既鋪頭。除左點心之外,仲有小菜可以食。價錢黎講偏貴,不過就有啲特別啲既點心可以嗌下,幾好食不過性價比唔高,試一次就夠🙈 1️⃣脆網皮海皇腸粉($55)腸粉入面包住一層脆皮同埋蝦,外面滑入面脆,好味😋  2⃣️瑤柱鮮蝦帶子灌湯餃($55)係足料既灌湯餃,入面肉有蝦,而出面既湯有瑤柱帶子,湯底幾好飲。  3⃣️紅油抄手($44) 紅油抄手帶蒜辣,皮夠薄同滑👍  4⃣️茶樹菇嫩雞餃($36)第一次見呢款點心,就嗌黎試下,餃子皮係透明果種,偏厚同韌😕中間有茶樹菇同少少肉,不過入面食落口感偏粉,唔知仲加左啲咩餡料,唔夠爽,唔值得試。  5⃣️香蝦粉絲蒸鮮魷($44) 魷魚都幾大片,粉絲索曬味幾好食👍  6⃣️雞絲帶子腸粉($59)第一次見呢款腸粉,食落雞肉幾嫩滑wor,而且分佈平均啖啖都食到,不過就唔係好食到有帶子。  7⃣️雪影金腿叉燒包($36) 有冇人同我一樣麻麻地叉燒包,但係好鍾意食雪山叉燒包🤩呢度既雪山叉燒包做得唔油,夠脆,而且脆皮唔會太甜,中間既叉燒份量都ok,幾唔錯。  8⃣️小梨子鹹水角($39) 特別既點心🍐個樣好似隻梨咁,好得意。不過其實食落就冇乜特別😂  9⃣️海蝦脆春卷($39

1️⃣脆網皮海皇腸粉($55)
腸粉入面包住一層脆皮同埋蝦,外面滑入面脆,好味😋

2⃣️瑤柱鮮蝦帶子灌湯餃($55)

3⃣️紅油抄手($44)
 紅油抄手帶蒜辣,皮夠薄同滑👍

4⃣️茶樹菇嫩雞餃($36)

5⃣️香蝦粉絲蒸鮮魷($44)
 魷魚都幾大片,粉絲索曬味幾好食👍

6⃣️雞絲帶子腸粉($59)

7⃣️雪影金腿叉燒包($36)

8⃣️小梨子鹹水角($39)

9⃣️海蝦脆春卷($39)
正常發揮,夠脆,點埋喼汁食幾好。

1⃣️0⃣️金沙蘭花海蝦球($108)
 好食啊呢個!蝦球完美被炒到起沙既鹹蛋黃包覆😍食落鹹蛋黃味極香~邪惡度同滿足度都好高!

1⃣️1⃣️牛仔手袋($44)
又一款好特別既點心~整到好似手袋仔咁👜面頭係酥皮,入面係牛仔肉。
雪影金腿叉燒包
脆網皮海皇腸粉
牛仔手袋
金沙蘭花海蝦球
雪影金腿叉燒包
脆網皮海皇腸粉
金沙蘭花海蝦球
2022-02-02 1957 浏览
🔼鋪頭有得散叫同任食,平時一盎點心都要$30-50,當然任食抵,都係二百蚊左右🔼咁多點心最鐘意食蝦餃同小籠包, 皮薄juicy 材料夠鮮🔼鳳爪排骨都唔錯,醬汁夠又唔會太咸,而且啲骨好易就lur 到出嚟

🔼咁多點心最鐘意食蝦餃同小籠包, 皮薄juicy 材料夠鮮
2022-01-31 1598 浏览
禁左晚市堂食之後少左出街食好西,不過間中滿足下口腹之慾係調劑生活既好方法,所以趁住新年同女朋友去試下點心放題點一龍既點心放題係坊間並唔算平,不過考慮到佢單點既價格都唔平,所以相比之下就覺得值得一試既然係放題,自然每樣野都想試下,不過一D飽肚既選擇就當然要避開,佢款式並唔算多,但每樣叫一籠絕對夠食飽,太多反而會搞到有選擇困難除左送既鮑魚酥係整定所以凍左之外,其他野全部都係熱辣辣,炸春卷脆卜卜,唔係一般酒樓果D貨色,燒賣,小籠包好味,不過只係一般水準,相比之下我會推薦蝦餃,唯一一款叫左兩籠,蝦肉爽口彈牙有蝦味而且足料,有 quota的話不妨叫多幾籠雪影叉燒包亦都係非常推薦,唔多點心店有賣,而且即叫即做,要吹凍先入到口既叉燒包你話有邊間做到,不過包類太飽肚所以每人一個或者半個試下味就好了梨子咸水角得個樣 only,味道同一般既冇分別,可以唔叫,花枝餅同鍋貼好味,又係即叫即煎,冇得輸魚肚棉花雞都係推薦菜式,非常入味,份量唔多,到最後可以叫甜品or粥收尾,試左個皮蛋瘦肉粥,冇加味精,清清地食完個人好舒服,冇左食點心既油膩感總括呢一餐算係相當滿意,人均 200有呢個環境同質素,我覺得已經冇咩可以挑

總括呢一餐算係相當滿意,人均 200有呢個環境同質素,我覺得已經冇咩可以挑剔,如果大家比較大食的話應該會更加抵食,不過一般食量都唔難回本
2022-01-30