2021-11-08 691 浏览
难得一个周末成家聚首谂住开开心心上酒楼拆个时令秋季蟹宴不翏上错乌店全是伏除左第一壸靓香片之外冇论环境食物质素烹调技巧服务全部都劲唔掂真系早早著冇谓献世先讲讲环境装修系靓 清洁都足 不过头顶长期有四五只麻雀周围飞完全冇人理作为商场入面嘅食巿真系世间少有落完餐五个人 三个蟹餐 一个孖宝侍应 上一把生锈铰剪两碟臭醋 真系未见过咁差嘅醋 十几蚊支普通陈醋都唔舍得用问佢要多两把 问左四个人先拎倒一把先上左个马碲粉淡如水白鳝上枱微暖口感实雪味泥味交织皮上有黏膜叉烧烧肉烧鹅差过路边唐菜苗草青老有胶粒炒虾球带子雪货上碟冇温度催蟹话即蒸要时间落单起计超过半粒钟上左两只冻蟹 经理见得两只唔敢上枱即入厨房拎只热蟹出黎 三只蟹一只热有四两大两只冻三两四到三两五热蟹有黄新鲜蟹可惜大火蒸过老冻蟹一死蟹一臭蟹肉身已经起酸味一打开全枱闻倒臭叫左经理一埋嚟重想兜我举只臭蟹埋去佢收左腥收左蟹成碟蟹壳 呀姐收左碟 不过冇俾返新碟 等左好耐冇野上揾左经理 理论 向佢解释 我个餐有两只蟹系每人 佢先致肯俾返啲蟹我哋 第二轮同样全公 三两半 少黄多白唔香鳃黑肉淡口蒸过龙闻唔出紫苏味唔新鲜叫上甜品系姜茶呀姐话系姜茶 系吔~系
难得一个周末成家聚首
谂住开开心心上酒楼拆个时令秋季蟹宴