2013-04-02 3421 浏览
今日係愚人節,亦都係復活節假期嘅最後一日,所以就約埋一班好友去食餐好嘅....我地8點半先去,所以唔駛等位就有枱啦龍寶做緊$1雞、$88龍蝦同$1奇妙鴨。我地今晚有6人,可以俾$1就有1隻雞。隻雞大大隻,仲好有雞嘅鮮味添。之後我地仲叫左咖哩金薯牛根腩煲最鐘意就係食佢D薯仔,好淋。雞湯木耳浸菜苗喱碟普通無咩特別,但起碼唔會好咸。炸鳳尾蝦$36,抵到爛。蒜香一字排龍寶嘅一字排有好多種類可以選擇,全部都好香好夠味。最後因為白飯$12,所以決定叫碟大嘅糯米飯$96喱碟食過3次,唔算好好味但都唔差。最後仲有生果-大橙一人一個,好甜個人覺得係度食飯好過打邊爐,又平又大碟,最緊要係味道唔錯添!

我地8點半先去,所以唔駛等位就有枱啦

隻雞大大隻,仲好有雞嘅鮮味添。

之後我地仲叫左咖哩金薯牛根腩煲
最鐘意就係食佢D薯仔,好淋。

雞湯木耳浸菜苗
喱碟普通無咩特別,但起碼唔會好咸。

炸鳳尾蝦
$36,抵到爛。

蒜香一字排
龍寶嘅一字排有好多種類可以選擇,全部都好香好夠味。

最後因為白飯$12,所以決定叫碟大嘅糯米飯$96
喱碟食過3次,唔算好好味但都唔差。

最後仲有生果-大橙一人一個,好甜

题外话/补充资料: 其實龍寶仲有D上海嘢食架~e.g.小籠包,蔥油大餅,即叫即做~價錢都唔貴,幾好食架。 $1雞,1-4人只可以叫半隻。
2013-04-01
  • $1白切雞,一字排
2012-11-09 2410 浏览
晚上7時我和朋友食火鍋一坐下去柸有污垢,叫服務員黑口黑面.寫了單比服務員,等25分鐘冇野食,叫服務員睇下我叫D野,佢就叫我等等,等到我發脾氣問他大約一個鍾,佢先拿有一點野食,寫左好多野冇黎,問服務員叫我再寫,寫左冇黎!
2012-11-02
2012-10-09 2189 浏览
一家四口第一次來這裡食飯, 我都叫左我細佬book位架啦, 佢又話唔駛, 話應該無咁多人食哂啦, 今日星期一應該冇乜人掛? 點知七點半去到, 門口都有一堆人, 諗住有排等, 點知都係等左 15 分鐘倒, 算 ok 啦, 但係上到樓上, 見到有幾張吉台架.... 坐低左之後, 環境都ok, 一般舊色酒樓/飯店咁既格局, 侍應都係一般舊色酒樓/飯店咁既侍應......不過態度唔錯, 我地張台對到正風口, 吹到我地頭暈, 咁我地就話唔坐呢張, 如果冇台我地寧願落去再等過. 咁跟住佢地又搵到張角落頭位 (同隔黎台逼逼地) 比我地, 咁都冇所謂, 唔好吹到正就ok, 搞左一輪 d 侍應都冇話唔耐煩咁, 都仲同我地有傾有講睇過哂食評先黎既, 我地叫左 d "聽聞" 係必叫的.....一蚊鹽焗雞 ---- 同一般鹽焗雞無大分別,SIZE亦差不多,不過一蚊真係超級抵食砵酒焗生蠔 ---- 本來我叫薑蔥生蠔, 因為我本身好鐘意食薑蔥, 點知呀姐話... 叫砵酒啦, 呢個好食好多架, 仲話 75% 的人都叫砵酒架! 咁我地就信佢啦, 哈哈, 點知真係好好食喎, 個面有少少香脆, 蠔味濃郁, 裡面仲有汁 j
晚市優惠海報

砵酒焗生蠔 ---- 本來我叫薑蔥生蠔, 因為我本身好鐘意食薑蔥, 點知呀姐話... 叫砵酒啦, 呢個好食好多架, 仲話 75% 的人都叫砵酒架! 咁我地就信佢啦, 哈哈, 點知真係好好食喎, 個面有少少香脆, 蠔味濃郁, 裡面仲有汁 juicy添~~

濃湯鮑翅 ---- 四人份量都算足料,湯底的確夠濃,啲翅真係用筷子都”夾”得起

蒜茸蒸聖子 ---- 聖子好爽口,不過粉絲好似少左啲

生炒骨 ---- 味道OK,同一般酒樓無分別

啫啫生菜煲 ---- 好好味,上枱時一開蓋啲煙升到上天花咁制,一陣陣濃濃蝦醬味另人食指大動

薑蔥炒蟹 ---- 本來想叫龍蝦,但原來特價菜叫左一蚊雞就無特價龍蝦,咁都正常既,所以就叫左隻膏蟹,蟹膏都幾多,最重要係隻蟹夠多肉,抵食!

總括來講龍寶酒樓小菜味道稱唔上超好食,但價錢都算公道,個人認為食海鮮係比較抵食,用料又夠新鮮,而最近新出優惠亦非常吸引,值得推介,下次再試埋個龍蝦先
2012-10-01
庆祝纪念
生日
用餐优惠
其他
晚市優惠海報
2012-10-02 1755 浏览
壽包附送曱甴,嚇煞食客!我們一行十三人於9月15日晚上在葵涌龍寶酒家晚膳,發現壽包蒸籠有八、九隻細曱甴,大為惡心,部分人更嘔吐不適,食環署接報到場檢走食物樣本化驗。 我們有四男九女到葵芳閣龍寶酒家晚膳,揀選了一圍價值二千六百元的套餐。侍應將所有餸菜奉上後,最後送上一籠壽包,其中九人率先取包大快朵頤,當她拿起壽包準備食用時,赫見包底及蒸籠黏着八、九隻細曱甴屍體,每隻長約半吋,她大吃一驚,九名已吃包的成員擔心壽包內藏曱甴,頓感不適,有人更走入廁所嘔吐。他們向酒家經理投訴,有職員表示可減收一千元,但他們拒絕,最後他們致電食環署投訴,食環署人員到場檢走食物樣本化驗。 這是千真萬確的,9月17號東方日報入也有刊登,還有商業二台也有講過這件事。

2012-06-14 1229 浏览
今日一行9人訂位慶祝父親節,本來想開開心心食一餐,訂位時已知有燒鵝送或一蚊雞,不過去到又話半席套餐不送。但這女部長又話有其他貴的一席都可以做半席,那選了個2388的半席餐,而且有燒鵝送,落單時,另一位女部長招待我們,在落單紙上寫了半席,她後來問我們要什麼飲品,後來,突然又話這個餐做不了半席,再叫經理過來解釋,不過此經理態度差到極點,又話做唔到半席,又話無野送,而且叫我們想清楚先叫佢,客人想半分鐘都應該不過份吧? 我們叫他不要那麼態度,佢已經氣沖沖話,你們想好先講啦,唔好向度扮老細!!! 我X你,你點服務顧客,我地叫佢唔識做樓面,就叫另外人來招待我們,那""惡經理竟然對女部長強調話:佢地D野跟緊D!!!!我心想: 唔知是咪想加料?""第一味:燒味拼盤--> 叉燒好堅硬第二味: 龍蝦伊麵--> 都有肉可食,算可以第三味:石班魚頭--->無肉無味第四味: 雜菜生菌-->不及大排檔水準,差第五味: 竹笙翅-->正常第六味:半隻雞-->肉質淡而無味,不新鮮第七味: 2隻乳鴿,肉鮮美味第八味:小籠包:皮厚第九味:高力豆沙-->無味第十味: 炸

第一味:燒味拼盤--> 叉燒好堅硬
第二味: 龍蝦伊麵--> 都有肉可食,算可以
第三味:石班魚頭--->無肉無味
第四味: 雜菜生菌-->不及大排檔水準,差
第五味: 竹笙翅-->正常
第六味:半隻雞-->肉質淡而無味,不新鮮
第七味: 2隻乳鴿,肉鮮美味
第八味:小籠包:皮厚
第九味:高力豆沙-->無味
第十味: 炸鳳尾-->要3催下,才到達

我太失望,我由土瓜灣做顧客,一直捧場到葵芳,以前樓面,服務態度良好,我特意請全家人來試味,竟遇上燥底經理及黑面女部長,食到很不舒服,大家出來食飯都係為左開心,如果食到一肚氣,就無意義,後來,結帳時還要,聽到其他經理話:客人一入來就幫佢開左茶先,等佢想走都要俾錢,我聽完覺得這應該是黑店的行為,如果係食物好,服務好,根本不用怕客人座下就走人,呢間酒樓已經列入黑名單。

要幫襯朋友,真係自求多福了。
2012-06-13
庆祝纪念
父亲节
星期一至四成人$108全包價, 星期五至日及假期$121全包價大雪櫃裏藏了冰凍汽水及啤酒, 汽水是可口可樂公司旗下的汽水, 而啤酒好似得獅威啤酒及珠江啤酒。 除了飲品, 還有啫喱杯及凍糕點作甜品。熟食部薑醋蛋(豬脚炆得夠入味, 又腍又重膠質), 粟米魚肚羹(ok嘅味道, 全碗都有很多魚肚不過唔覺膠質), 鮑汁炆雞腳(腍, 但根位依然好咬口)即燒乳鴿, 每位送半隻 皮脆肉蘇, 一定好吃(不過有時要提提侍應生, 佢地唔一定記得)胡椒豬肚湯底, 未加水前就真係辣到超crazy 有很多胡椒粒、鹹菜和豬肚, 豬肚煮得無求其, 爽中帶腍生料新鮮, 尤其是蝦串要特別向侍應生下單才會拿給食客, 蝦腳還會郁的...幾新鮮! 豬潤厚身, 味道甜甜地, 灼後爽口 脆肉鯇食落嗦嗦聲, 粗骨都會有幾條。二個半小時好夠用, 平日嚟食的確抵
熟食部
即燒乳鴿, 每位送半隻
胡椒豬肚湯底, 未加水前就真係辣到超crazy
有很多胡椒粒、鹹菜和豬肚, 豬肚煮得無求其, 爽中帶腍
脆肉鯇食落嗦嗦聲, 粗骨都會有幾條。

二個半小時好夠用, 平日嚟食的確抵

2012-05-28
2012-05-13 841 浏览
葵芳飲茶...熊媽已經由大連鎖店轉嚟這小連鎖店, 因為食品出品穩定, 次次去食都會有一樣的享受今期嘅$6.80優惠, 個人來說就dry了點, 不過都有點點吸引嘅食品首先就是「低(抵)食北菰蒸魚肚」 $8.80, 一兜會有4大件炸魚肚, 底下墊些豆卜, 炸魚肚即是炸了的魚鰾也亦即是炸了的花膠, 廚師把它們蒸腍(不是腍爛, 因為豆卜都只不過是頗軟的質地), 只用簡單調味料調味, 所以能吃出少少腥味, 而且每件都含豐富天然膠質(膠原蛋白), 口腔膠一膠潤一潤歷久不散的感覺杞子菠菜乾蒸燒賣$6.80是一款非常新穎的款式, 每粒燒賣的豬肉量竟比菠菜量還少, 所以口感是菜多肉少, 菠菜本身的滑原來有令到豬肉肉質口感變滑的功能, 杞子飽滿所以多汁兼味道帶甜, 燒賣皮厚薄適中, 蒸熟後呈透明, 真是一粒清盈不油不滯的乾蒸燒賣!

2012-05-10
$40 (早餐)
  • 北菰蒸魚肚
  • 杞子菠菜乾蒸燒賣
4月1日出了葵芳整頭髮,之後一齊食晚飯,朋友話呢間係佢髮型屋隔離的酒樓好抵食,我地八個人一齊嚟左呢度食晚飯呀!未夠七點所以仲好易搵位,酒樓都幾大間的呀!八個人可以叫兩隻一蚊雞,不過唔可以打包的,我地叫左兩隻一蚊雞,半隻西檸鴨,龍躉兩食同埋椒絲腐乳通菜.一蚊雞好大隻架,全隻上,嘩,淨係食雞都飽,味道ok,係咸左少少,西檸鴨都好大份的,好香唔會太肥,加少少西檸醬一齊食好開胃的呀! 通菜都ok,正常size,但價錢都抵食. 龍躉的兩食就好唔抵,好細碟的炒班球,同埋蒸班,味道普通啦,價錢就唔化算啦.下次唔會再叫呢味餸.越夜越多人,可能一蚊一隻雞實在太吸引,同埋其它小菜都好抵食,龍蝦都好平,幾十蚊一隻,真的很吸引.朋友話自從轉左呢間酒樓後,生意一直都好好,好多人的,我地都覺得食物質素ok,價錢又化算, 可以再嚟呀!

2012-04-01
2012-03-17 264 浏览
想講的只是簡單幾句, 去這邊飲早茶只不過是無心插柳, 沒想過食物質數會比某些連鎖酒樓更新鮮, 做得更細心, 但價錢只是區區$6.80。 雖知道這鋪位每逢開酒樓都必定結束收場, 另外以前睇過嘅食評也都是多過以下是早上十時前的部份優惠點, $6.80!杞子菠菜豬潤燒賣...杞子好飽滿好甜, 菠菜還有青菜味, 不是煮到爛溶溶;燒賣是一球有肥豬肉而且彈牙的肉球, 好此道的是必然會愛上干蒸魚蓉燒賣...有魚鮮味但不是腥, 連不吃河魚的RB也連吃兩粒南瓜蒸排骨...南瓜清甜而且碟裏沒有太多油只是南瓜汁多了點, 排骨的骨肉勻循。羅漢齋粉卷...粉皮似乎是純米漿製成, 好有米香;甜豉油特別煮過, 甜中帶豉味柱侯蘿蔔蒸牛腩...沒想過牛腩牛根都有6件之多, 炆得腍兼入味, 蘿蔔甜及無渣臘味蒸蘿蔔糕...唔粉, 夠爽, 蘿蔔絲夠多唔會一味死實, 臘味油全滲入糕裏飲完茶都無乜口渴嘅感覺, 已經算好好了
多過

以下是早上十時前的部份優惠點, $6.80!

飲完茶都無乜口渴嘅感覺, 已經算好好了
2012-03-08
$50 (早餐)
  • 杞子菠菜豬潤燒賣
  • 干蒸魚蓉燒賣
  • 柱侯蘿蔔蒸牛腩
2012-03-09 229 浏览
呢間龍寶酒家新開,住喺附近既我梗係要試下啦!有$78隻龍蝦同$1隻鹽焗雞。我地揀左鹽焗雞。注意:係有規限架! 1-3位 半隻 4-6位 一隻 7位以上 兩隻 鹽焗雞:估唔到係新鮮雞,好入味。值得一讚粟米班塊($60):不過不失,粟米粒好多!油鹽水浸菜心:平平無奇黑椒豬手:賣相欠吸引。好味!豬手好軟,有少少辣。元貝xx (唔記得名)68蚊六隻:抵食,可試!總括以言:坐得逼左少少。環境新淨。服務滿意。不過:衛生就差啲嘞。居然有一個寫住「回收元貝殼」既桶放左喺當眼位。咁我地就問咗一個經理啦,但係佢話:「唔緊要架,將啲『送』放上去揸嘛。」我地即刻冇哂胃口好彩最後每人有一隻柑做飯後甜品^^價錢合宜,六個人共$418
呢間龍寶酒家新開,住喺附近既我梗係要試下啦!

鹽焗雞:估唔到係新鮮雞,好入味。值得一讚

粟米班塊($60):不過不失,粟米粒好多!

油鹽水浸菜心:平平無奇

黑椒豬手:賣相欠吸引。好味!豬手好軟,有少少辣。

元貝xx (唔記得名)68蚊六隻:抵食,可試!

總括以言:坐得逼左少少。環境新淨。服務滿意。

好彩最後每人有一隻柑做飯後甜品^^

價錢合宜,六個人共$418
题外话/补充资料: 而家食火鍋送乳鴿(原價$25),化算呀!
2012-03-03
  • 鹽焗雞
  • 黑椒豬手
2012-02-05 126 浏览
2012-02-04**今日同男朋友去林村許願樹許願,,第二年去啦,,好開心,,以後都會繼續,,年年都心想事成,,開開心心^^之後行行下街,,daddy突然打黎約去龍寶酒家食晚飯wo,,前幾日先聽距講呢度d野唔錯,,所以就即刻上openrice search 下啦,,(食飯前openrice下已成習慣XD) 但原來葵芳呢間龍寶酒家系未有食評噶喔,,就等我做第一個啦^^呢度位於葵芳巴士總站旁,,過馬路再轉過馬會就搵到啦,,都算好方便..上度去,,已經8:50pm ga la,,都仲有人等緊位,,都幾旺場wo,,由於事先叫人留咗位,,所以即刻就入得啦,,衛生情況一般,,我個茶杯入面癡住飯,,赫到我即刻推開個杯,,,好啦,,希望事物搭救啦..一定一定要幫手宣傳下既系,,呢度有$78完隻生猛龍蝦(星期五六日+$10),,$1雞等優惠菜式,,但只可以揀一款,,ie 揀咗$78龍蝦就唔可以叫$1雞ga la,,可以叫好多隻,,但只能堂食=]蒜蓉粉絲上湯蒸龍蝦 ($78/只..星期五六日$88/只)必食推介!!! 唔好以為$78蚊貨仔就肯定細細只,,冇啖肉好吃呀,,成品真系唔細law,,同埋好新鮮
2012-02-04**

蒜蓉粉絲上湯蒸龍蝦 ($78/只..星期五六日$88/只)
蒜蓉粉絲上湯蒸龍蝦
必食推介!!! 唔好以為$78蚊貨仔就肯定細細只,,冇啖肉好吃呀,,成品真系唔細law,,同埋好新鮮,,肉質鮮甜爽口,,蒜蓉粉絲都好好味^^ 仲要任叫唔嬲添,,真系可以食龍蝦食到飽,,(剪刀同鉗都一應俱全)

$288 set (必食三寶)
1. 紅燒斑頭腩煲
紅燒斑頭腩煲

內有花菇,,燒肉,,斑腩等,,全部都好入味,,花菇好厚身,,爽口,,燒肉半肥瘦,,斑腩都啖啖肉^^ 我即刻叫咗碗飯黎送飯=]

2. 薑蔥焗桶蠔煲
薑蔥焗桶蠔煲

本來唔食蠔既我,,都忍唔住要讚下呢個煲,,雖然細細地,,得幾個蠔,,但真系出奇地好味,,非常非常惹味呀,,加埋d汁同蔥段一齊食,,我食咗一碗飯@@

3. 蒜蓉粉絲蒸聖子4只
蒜蓉粉絲蒸聖子

呢個系我食過最好味既蒸聖子,,雖然唔算好大只,,但肉質非常爽甜,,連埋d蒜蓉粉絲一起食,,完美!!!

芝士龍蝦伊面($198)
芝士龍蝦伊面

由於用澳洲龍蝦,,所以貴d,,伊面底一般,,面質有d爛,,龍蝦都唔算十分大只,,但肉質都系好爽甜,,不過如果要講抵食,,就梗系$78蚊嗰款抵好多^^

陳皮蒸大連鮑魚6只 ($90)

都系嗰句,,唔算好細只,,屋企都成日去街市買鮑魚仔黎蒸,,但我次次都覺得唔好食,,都唔入味冇味既,,可能我返到屋企都凍曬既關係啦,,今次喺呢度熱辣辣即刻食,,又真系好好味bo,,爽口,,鮮,,$90有6只,,抵呀!!!

最後因為$78龍蝦實在太吸引太抵,,又encore多2只,,yeah,,真系食龍蝦食到飽^^ 滿足

茶位: $10/位
啤酒:$20/枝