2024-03-27 146 浏览
🐲龍泉冰廳🐲🌼小菜套餐🌼配例湯一碗,白飯一碗,熱飲,凍飲加$3,特飲加$10起,另外我哋仲配多咗個🥬油菜,只係加$25咋,幾新鮮同埋份量都多,呢度嘅小菜可以一人食,真係相當經濟實惠👍🏻🐔九層塔三杯雞 $78 :而小菜方面我就揀咗呢一款佢哋推薦嘅九層塔三杯雞,味道相當惹味,雞肉都幾嫩,份量明顯多😍,賣相又唔錯,食落絕對有雞味😋🐮蜜椒薯仔牛柳粒 $80 :呢款菜式乎好多嘅大排檔都會有,除咗燈籠椒之外,梗係有薯仔粒同牛柳粒啦,薯仔食落都幾入味😍,絕對食到蜜糖同黑椒嘅交替,牛柳粒size均勻,肥瘦適中👍🏻,唔覺得靭之餘都幾入味,值得推介👏🏻🍓士多啤梨骨 $80 :而最後呢一款士多啤梨金沙骨嘅醬料帶有士多啤梨味,仲有果肉添,而金沙骨醃製到非常入味,肉較腍身👍🏻,食落一啲都唔靭,仲有三色椒做配菜,味道一流😋因為叫咗三個小菜嘅關係,所以樣樣都x3,一定夠晒飽,佢哋呢度除咗小菜之外,仲有鐵板餐,東南亞嘅喇沙,去到炒粉麵飯都有,任君選擇👏🏻👏🏻
🐲龍泉冰廳🐲

2024-03-25 139 浏览
出到銅鑼灣搵食,都總是好難抉擇,因為實在太琳琅滿目,間間都好似唔錯咁,不過接近糧尾,要慳住個銀包,所以想搵間抵食夾大件既。路過見到有間冰廳,門面裝修到燈光閃閃,完全吸引了我的目光,好啦,就試下呢間龍泉冰廳。因為撞正食飯時間,所以全場爆滿,但入到去後,店員好快已經安排位置坐下,見到店員忙到甩碌,好有種打緊夢幻西餐廳既感覺,佢地無發脾氣之餘都仲可以Keep到好笑容,值得一讚。Menu好多選擇,中式西式韓國菜都有。蔥油蜜汁叉燒煎雙荷蛋炒公仔麵 - 蔥油分開另上,立即倒入份量十足的公仔麵撈混,濃濃的𦴜油味道超級正,叉燒和煎雙荷蛋也十分有水準。咖喱魚柳飯 – 咖喱不算太辣,係港式咖喱的味道。魚柳炸到好脆身,即使浸在咖喱中,也沒有減卻脆口感,好味。燒汁雜菌茄子炒牛柳粒煲 -  燒汁味道不太重口味,剛剛好。茄子煮到好淋,入口即溶,而且相當入味。牛柳粒偶然有一兩粒比較難𡁻,但整體來說也不錯。

2024-03-24
午餐
2024-03-19 171 浏览
銅鑼灣[龍泉冰廳] 地址: 銅鑼灣蘭芳道5號地下今日係銅鑼灣shopping 完,到位於蘭芳道既龍泉冰廳食晚飯,餐牌勁多選擇,有中式飯、小菜、西式意粉焗飯、懷舊鐵板餐、日式丼飯、泰式咖喱、東南亞麵食…...等等,選擇非常之多,我揀了二個小菜套餐, 附送老火例湯、白飯和飲品。👍🏻首選這裡的推介菜,葱油雞,皮爽有雞味,肉質嫩滑,蔥香四溢,口感豐富,調味恰到好處,每一口都帶來濃郁的蔥油香氣,配上白飯,一道美味的主菜,絕對值得一試!👍🏻 豆腐班腩,班腩新鮮冇腥味,炸至金黃,外酥內嫩,十分鮮味,配埋醬汁,味道濃郁,豆腐嫩滑,吸收了醬汁後,更加入味,合哂我胃口。👍🏻最後食得健康d,蒜蓉炒菜心,鑊氣十足,菜心淋甜,仲份量十足。👍🏻老火湯係紅蘿蔔節瓜湯,味道清甜,絕不肥膩,家的味道。飯後來一杯越來越少見的龍鳳檸樂,二種檸檬完美地結合,令人難以抗拒。
銅鑼灣[龍泉冰廳]
地址: 銅鑼灣蘭芳道5號地下
👍🏻老火湯係紅蘿蔔節瓜湯,味道清甜,絕不肥膩,家的味道。
  • 招牌蔥油雞
2024-03-06 186 浏览
朋友講我都唔信~佢話專登出嚟銅鑼灣食茶餐廳?!我心諗:你唔係路呀?好彩有聽佢之笛~果然冇介紹錯!!難怪左左右右都坐滿遊客~估唔到連外國人都咁識食!!原來龍泉冰室都有啲歷史㗎喇~個餐牌厚到呢……中又有,西又有,不過嚟茶餐廳,就梗係食小菜啦!!揀曬佢啲手指公推介先!!椒鹽金沙骨:一上枱,啲酒香香到呢~而且肉質好鬆軟,又醃得好好味,又唔會感覺好膩好熱氣!正!!😍翠玉瓜爆炒明蝦球:除咗翠肉瓜之外,仲有三色椒同埋菇,最驚喜係啲明蝦球好爽脆、新鮮,直情有大師傅嘅功架,仲要用煲仔上,熱辣辣~確係要畀大手指嘅!!👍🏻👍🏻蔥油雞:又係推介~本來想食霸王雞,老細話蔥油雞比較特別(隔離枱都食緊😋)隻雞整得好滑,有雞味,加埋啲蔥油,夾到盡~而且佢唔會好咸,但係又有蔥香!👍🏻好彩有叫到!要讚埋佢個跟餐例湯~好足料!好好味!而且我好肯定…佢一定冇落味精!!

XO醬翠肉瓜炒蝦球

XO醬翠肉瓜炒蝦球
蔥油鷄
例湯
凍朱古力
Lunch Time係銅鑼灣食都有好多選擇,平時都好鍾意去啲冰室食野,呢間冰廳Menu好多野食,啲店員都好Nice,今次同朋友再訪同樣有驚喜爆汁茄子肥牛煲 上枱熱辣辣,茄子好juicy吸了湯汁好好味,肥牛份量多有咬口,食落不會太油,加入燈籠椒好好味常餐:香濃羅宋湯牛腩粒辛辣麵羅宋湯好濃又多配料,牛腩粒軟腍,可以配上不同粉麵Set仲包左火腿奄列同迷你菠蘿包,值得一讚個菠蘿包好好味,外皮脆卜卜入口軟熟香甜椒鹽金沙骨金沙骨經椒鹽調味好惹味,食既時候帶鹹香好好味,送飯一流油菜菜心份量多,加左虴油更惹味,菜心本身都好清甜飲品叫左龍鳳檸樂同凍檸茶,佢地仲有好多茶餐廳特飲,下次有機會再試下

爆汁茄子肥牛煲

常餐:香濃羅宋湯牛腩粒辛辣麵
羅宋湯好濃又多配料,牛腩粒軟腍,可以配上不同粉麵

椒鹽金沙骨
金沙骨經椒鹽調味好惹味,食既時候帶鹹香好好味,送飯一流

油菜菜心
份量多,加左虴油更惹味,菜心本身都好清甜

2024-02-29 135 浏览
今日同爸爸去左位於銅鑼灣蘭芳道的「龍泉冰廳 」食晚餐,餐廳價錢親民。餐廳裝潢係經典茶餐廳格局,食物款式多❤️店員仲好nice呢🥰我地叫左3個小菜,小菜套餐包含老火例湯、白飯及熱飲。老火例湯今日老火靚湯係粉葛紅蘿蔔湯,用粉葛煲湯,生津止渴,配合埋蘿蔔一齊煲🥕,清甜又滋潤。XO醬翠玉瓜炒蝦球 $88翠玉瓜味道清甜,蝦球鮮美🦐,用香濃惹味的XO醬來爆炒,好夠鑊氣。燒汁雜菌茄子炒牛柳粒 $80牛柳粒肉質軟腍🐮,茄子🍆及雜菌🍄‍🟫吸收了醬汁,味道濃郁惹味👍🏻士多啤梨骨 $80醬汁是用新鮮的士多啤梨製成,味道酸酸甜甜,用士多啤梨來製作士多啤梨骨,可以平衡肋排的油膩感,啖啖的士多啤梨香味,味道清新。龍鳳檸樂 +$15檸檬片放入可樂內,一飲透心涼。咸檸七喜 +$15醃製的鹹檸檬倒入冰凍的七喜,甜中帶有輕微的鹹酸。雜果賓治 +$15雜果賓治的顏色鮮明,浸住多種唔同嘅水果,飲落簡直係透心涼,又解喝。

我地叫左3個小菜,小菜套餐包含老火例湯、白飯及熱飲。

老火例湯
粉葛紅蘿蔔湯

XO醬翠玉瓜炒蝦球 $88
XO醬翠玉瓜炒蝦球

燒汁雜菌茄子炒牛柳粒 $80

士多啤梨骨 $80
士多啤梨骨

龍鳳檸樂 +$15
檸檬片放入可樂內,一飲透心涼。

咸檸七喜 +$15
醃製的鹹檸檬倒入冰凍的七喜,甜中帶有輕微的鹹酸。

雜果賓治 +$15
雜果賓治,咸檸七喜 ,龍鳳檸樂
2024-02-22
粉葛紅蘿蔔湯
XO醬翠玉瓜炒蝦球
士多啤梨骨
雜果賓治,咸檸七喜 ,龍鳳檸樂
2024-02-27 123 浏览
銅鑼灣真係有好多平民嘅茶餐廳,今日我地去嗰間仲係經常都要排長龍🧍‍♂️🧍‍♀️🧍餐廳主打懷舊冰室既感覺🥓🍲🍛🥯🥤☕除咗早餐、下午茶餐、常餐、特餐,精選小菜套餐外,仲有台式特色食物、東南亞食品,款式較多🙆‍♀️全日特餐 $52 菠蘿油,外層鬆脆!雜果沙律,開胃健康!豉油皇雞脾, 肉質香滑!煎土魷肉餅 $80肉餅係香港人既家常小菜,堅實、乾身、挺身既肉餅,外脆內軟、肉汁豐盈!沙爹金菇肥牛煲 $80茶記嘅名物😋肥而不膩的和牛片,加上健康美味的金菇與惹味的沙嗲醬,是一個刺激胃口的配搭!紅豆冰幼滑的冰粒+大大粒紅豆,是自然的香甜味呀!特濃忌廉朱古力味道更濃厚,奶味更香濃,外貌更吸引,可以喺熱朱古力上放上一層打發好的鮮忌廉,打卡一流😄📍銅鑼灣蘭芳道5號地下☎️26882281#hkfoodie #台式滷肉飯 #咖哩喇沙 #東南亞 #意粉 #鐵板 #小菜 #紅豆冰#西多士 #hkmama #相機食先 #龍泉

全日特餐 $52

煎土魷肉餅 $80

沙爹金菇肥牛煲 $80

紅豆冰
幼滑的冰粒+大大粒紅豆,是自然的香甜味呀!

特濃忌廉朱古力

📍銅鑼灣蘭芳道5號地下
☎️26882281

2024-02-22 103 浏览
銅鑼灣鬧市之中要找一間真正港式地道茶餐廳就諗起蘭芳道呢間港式茶餐.鑊氣小菜 西式鐵板鋸扒包羅萬有✨海膽汁海鮮意粉 添上不同種類海鮮每條意粉都充滿海膽醬汁 好Creamy✨燒汁雜菌茄子炒牛柳粒 即叫即製.鑊仔炒牛柳粒肉質軟腍.茄子同雜菌好入味仲配上餐湯.米飯同飲品✨蒜蓉炒菜芯 菜芯鮮嫩.配上蒜蓉炒特別香口✨軟殼蟹菠蘿包鬆軟香脆嘅菠蘿包中間夾著原隻軟殼蟹.蕃茄同生菜仲有沙律醬調味.口感豐富✨奶茶紅豆冰奶茶嘅茶底好香濃加上粒粒軟腍嘅紅豆味道好夾,而且又唔會太甜款式多.有效率.性價比高

銅鑼灣鬧市之中

仲有沙律醬調味.口感豐富

✨奶茶紅豆冰
奶茶嘅茶底好香濃
加上粒粒軟腍嘅紅豆
味道好夾,而且又唔會太甜

款式多.有效率.性價比高
2024-02-22
午餐
  • 燒汁雜菌茄子炒牛柳粒
2024-02-22 131 浏览
中式茶餐廳都有英式早餐吃,的確好特別!梗係要去食下!最緊要價錢唔貴~餐廳夠大又坐位又寛落!坐得舒服😌早餐時段都多人食!🍜沙爹牛肉公仔湯麵配炒香滑北海道走地雞蛋和牛油厚多士雞蛋🥚好香滑又濃郁蛋香味!多士特別厚身!最好味當然係沙嗲牛肉公仔麵,沙嗲嘅香味極多濃郁,麵底吸晒!🥘英式早餐司華力腸、煙三文魚、炒蛋、蕃茄、焗豆、多士、雜菇好足料又豐富的英式早餐!估唔到中式茶餐廳都可以食到咁好味😋all day breakfast

餐廳夠大又坐位又寛落!坐得舒服😌早餐時段都多人食!

🍜沙爹牛肉公仔湯麵
配炒香滑北海道走地雞蛋和牛油厚多士

🥘英式早餐
司華力腸、煙三文魚、炒蛋、蕃茄、焗豆、多士、雜菇
🐓雞扒常餐 $58奄列多士公仔麵轉奶茶紅豆冰 +$15🍲豆腐火腩煲 $78湯 + 飯 + 熱飲🔸先講講雞扒常餐,算抵食。雞扒份量好大,外皮煎得香脆,入面仲好多汁😎奄列多士都好好食,煎得金黃酥脆。我揀咗配公仔麵,麵條彈牙有咬勁。最後我仲加咗轉奶茶紅豆冰,加$15,奶茶香濃,加埋紅豆口感好豐富,夠解渴又唔會膩😁🔸豆腐火腩煲價錢係$78,份量好足。豆腐好滑,同埋火腩肉質多汁,好適合喺冬天食😗飯同熱飲都包括喺價錢入面,飯煮得剛剛好😊
🐓雞扒常餐 $58
奄列多士
公仔麵
轉奶茶紅豆冰 +$15

🍲豆腐火腩煲 $78
湯 + 飯 + 熱飲

2024-02-04 74 浏览
我地一個想碟頭飯~一個想食漢堡包薯條~所以就揀左呢到,乜都有得食,傳統炒粉麵又有,新潮嘅西多士,菠蘿包都有~🔹瑤柱蛋白炒飯🔹 喺茶餐廳食到呢個炒飯勁驚喜!絕對有酒樓嘅鑊氣~米飯粒粒分明~瑤柱嘅鮮香味好出~蛋白有柔軟口感又有濃郁嘅蛋白香~明明係我叫嘅,點知比人食左一半…..🔹醬燒芝士安格斯牛肉漢堡🔹呢塊安格斯牛肉漢堡好安格斯~因為真係好嗰種獨特濃郁嘅牛香~煎到少少脆,但又keep到鮮嫩多汁~個醬汁甜甜地,昇華咗成個漢堡包~🔹蔥花叉燒粒炒蛋菠蘿包🔹呢個菠蘿包好有新鮮感~個皮金黃酥脆~入面鬆軟香甜~炒蛋同叉燒嘅鮮嫩好夾~叉燒嘅汁滲入菠蘿包到,甜甜地好好食~🔹雪香士多啤梨西多士🔹呢個真係未食過~個樣好打卡dable~鬆軟嘅方包俾啲蛋汁包住~入面有士多啤梨醬,唔會太甜,又好清新~好食~
[銅鑼灣 - 傳統與新潮之選]

我地一個想碟頭飯~
一個想食漢堡包薯條~
所以就揀左呢到,
乜都有得食,
傳統炒粉麵又有,
新潮嘅西多士,菠蘿包都有~

🔹瑤柱蛋白炒飯🔹
喺茶餐廳食到呢個炒飯勁驚喜!
絕對有酒樓嘅鑊氣~
米飯粒粒分明~
瑤柱嘅鮮香味好出~
蛋白有柔軟口感又有濃郁嘅蛋白香~
明明係我叫嘅,
點知比人食左一半…..

🔹醬燒芝士安格斯牛肉漢堡🔹
呢塊安格斯牛肉漢堡好安格斯~
因為真係好嗰種獨特濃郁嘅牛香~
煎到少少脆,
但又keep到鮮嫩多汁~
個醬汁甜甜地,
昇華咗成個漢堡包~

🔹蔥花叉燒粒炒蛋菠蘿包🔹
呢個菠蘿包好有新鮮感~
個皮金黃酥脆~
入面鬆軟香甜~
炒蛋同叉燒嘅鮮嫩好夾~
叉燒嘅汁滲入菠蘿包到,
甜甜地好好食~

🔹雪香士多啤梨西多士🔹
呢個真係未食過~
個樣好打卡dable~
鬆軟嘅方包俾啲蛋汁包住~
入面有士多啤梨醬,
唔會太甜,又好清新~
好食~

2024-01-30 99 浏览
店名: 龍泉冰廳 地址: 銅鑼灣蘭芳道5號地舖銅鑼灣站F2出口,行4分鐘環境: 4/5價錢: 4/5味道: 4/5銅鑼灣有好多平民美食,今次就係到蘭芳道到嘅一間茶餐廳,經常都大排長龍長🙈鰻魚炒飯❤️❤️❤️❤️❤️$88鰻魚炒飯係佢哋嘅招牌之選,好大碟,兩個人share食都好夠🤩鰻魚份量都算多,飯粒粒粒分明,炒得十分有鑊氣,又唔會太油膩龍鳳檸樂❤️❤️❤️❤️❤️+$15龍鳳檸樂越嚟越少見,見到當然叫咗杯,兩種檸檬味道十分配搭,加上可樂甜,係懷舊嘅味道😋滋味焗豬扒飯❤️❤️❤️❤️$65焗豬扒飯同樣係冰室王牌之選,豬扒肉質夠哂鬆軟,飯香飄逸😆菠蘿冰❤️❤️❤️❤️+$12菠蘿冰同樣買少見少,係回憶嘅味道👅咖央多❤️❤️❤️❤️$22咖央醬厚厚一層,食落十分滋味,好邪惡🥳蒜蓉炒生菜❤️❤️❤️❤️$58大大碟,有鑊氣,健康之選
店名: 龍泉冰廳

鰻魚炒飯❤️❤️❤️❤️❤️

龍鳳檸樂❤️❤️❤️❤️❤️
+$15

滋味焗豬扒飯❤️❤️❤️❤️
焗豬扒飯同樣係冰室王牌之選,豬扒肉質夠哂鬆軟,飯香飄逸😆

菠蘿冰❤️❤️❤️❤️
+$12
菠蘿冰同樣買少見少,係回憶嘅味道👅

咖央多❤️❤️❤️❤️
咖央醬厚厚一層,食落十分滋味,好邪惡🥳

蒜蓉炒生菜❤️❤️❤️❤️
大大碟,有鑊氣,健康之選
2024-01-29 63 浏览
星期五到訪,超級多人,主要係內地客,有啲係網紅。我哋張枱嘅上一首基本上影完食咗兩啖就冇食過,兩人嗌咗超多嘢,仲有自己帶嘅嘢飲。因為人手不足,所以好多嘢都要等,或者冇處理。入座時比較混亂。坐低之後等佢清枱,分好多次叫佢過嚟清咗一啲又走咗。最好問佢一杯水,用嚟洗吓餐具。睇吓下圖,啲碟係有飯的。但係當時我哋啲飯未到。白飯好似兩溝,少部分好黏下面嗰啲就乾爽。嘢食還可以牛肉應該係用梳打粉之類整過呢個土魷煎肉餅幾好味檸茶難飲到嘔所有嘢都可以改善。

坐低之後等佢清枱,分好多次叫佢過嚟清咗一啲又走咗。

最好問佢一杯水,用嚟洗吓餐具。
睇吓下圖,啲碟係有飯的。
但係當時我哋啲飯未到。

白飯好似兩溝,少部分好黏下面嗰啲就乾爽。

嘢食還可以
牛肉應該係用梳打粉之類整過

呢個土魷煎肉餅幾好味

檸茶難飲到嘔

所有嘢都可以改善。

食在這家店,每一啖都幾有驚喜!🎉 走進龍泉冰室,好似走入咗銅鑼灣嘅一角,一入門口就聞到嗰種混合咗咖啡同肉醬嘅香味,我已經開始咽口水。推門入去,桌上立住個象徵性嘅「檸檬茶」廣告牌,嗌位落單,老板娘不厭其煩地推介咗幾款牌子菜。我哋首先攞咗蜜椒薯仔牛柳粒來開開胃,牛柳粒口感非一般,咬落去軟滑入口,薯仔嘅甜味完美中和咗牛肉嘅肉香。接住試咗蔥油雞,海鮮醬又香又嫩,失咗筷都要喺條枱一直撈!當然少唔得嗰D好玩嘅配角—西冷牛扒,扒面煎得金黃香脆,咬落去滋味十足,真係軟中帶勁。邊喝口檸樂邊吃西生菜清口,青翠爽脆,簡直係完美伴唱。翻尾嚟咗個局—the highlight,法蘭西特厚花生西多士。同一般茶餐廳比起嚟,呢度個西多士厚實得黎脆卜卜,花生醬夠哂味又唔會太甜,一啖咬落去,幸福滋味全湧上心頭!啖啖肉、啖啖香,龍泉冰室絕對係品嘗街頭美食嘅好地方。下次OT,又知道去邊度搵小憩嘅美食啦!🍽✨

✏️鐵板安格斯牛扒同鐵板西冷牛扒都係出色嘅選擇。首先,兩者嘅牛扒都選用咗上乘嘅安格斯牛肉或西冷牛肉,肉質鮮嫩,帶有微微嘅煙燻香氣,每一口都好滿足。✏️鐵板安格斯牛扒配上薯菜同黑椒汁,令人食到一啖啖都流口水。而鐵板西冷牛扒更突顯出牛肉本身嘅鮮美,簡單嘅調味令人更能夠品味到牛肉嘅原汁原味。✏️乾炒牛柳意粉亦都令人驚喜,意粉本身爽滑彈牙,再加上炒牛柳嘅鮮嫩多汁,每一口都充滿濃厚嘅牛肉香氣,絕對係一道讓人回味無窮嘅美食。✏️羅宋湯,濃郁嘅湯底配上新鮮蔬菜同肉塊,鮮甜嘅湯汁散發出誘人嘅香氣,一啖啖都令人心曠神怡。總括嚟講,呢份餐單絕對係美食家嘅最愛,每一樣菜式都展現出高質素嘅食材同精湛嘅烹調技巧,值得一試嘅茶餐廳👍🏻舔舔脷指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6環境指數: 🌟🌟🌟🌟/6服務指數:🌟🌟🌟🌟/6性價比指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6回頭指數:🌟🌟🌟🌟/6<滿分🌟🌟🌟🌟🌟🌟>以上屬小編主觀(非專業)食評
✏️鐵板安格斯牛扒同鐵板西冷牛扒都係出色嘅選擇。
首先,兩者嘅牛扒都選用咗上乘嘅安格斯牛肉或西冷牛肉,
肉質鮮嫩,帶有微微嘅煙燻香氣,每一口都好滿足。

而鐵板西冷牛扒更突顯出牛肉本身嘅鮮美,
簡單嘅調味令人更能夠品味到牛肉嘅原汁原味。

✏️乾炒牛柳意粉亦都令人驚喜,
意粉本身爽滑彈牙,再加上炒牛柳嘅鮮嫩多汁,
每一口都充滿濃厚嘅牛肉香氣,絕對係一道讓人回味無窮嘅美食。

✏️羅宋湯,濃郁嘅湯底配上新鮮蔬菜同肉塊,
鮮甜嘅湯汁散發出誘人嘅香氣,一啖啖都令人心曠神怡。

總括嚟講,呢份餐單絕對係美食家嘅最愛,

舔舔脷指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6
環境指數: 🌟🌟🌟🌟/6