2021-09-08 409 浏览
星期六放假同朋友去咗幾出名係ICC嘅酒家食晏  D員工好有禮貌咁安排咗我地坐係對住落地大玻璃前面食飯 就咁食個景都飽囇 我地叫唔同點心食都好好味 特別係佢地既湯麵湯底都好好食 食完冇口喝嘅感覺, 應該係真材實料無加味精. 除此之外仲叫咗一碟腸粉 望落去晶凝通透 仲有大大隻蝦 食落去又滑其他包點都比出面其他食開嘅酒樓整體好得多. 可能早去的關係, 冷氣有d凍, 個侍應亦好識做咁幫手去調返高個溫度同頻頻加熱水. 好貼心.走之前留意到有個類似bar枱嘅area, 飲返杯應該都唔錯.  下次有機會都想試下.

我地叫唔同點心食都好好味 特別係佢地既湯麵湯底都好好食

2021-09-04
2021-08-09 700 浏览
趁住放假同屋企人去ICC望住個海景飲茶 一入到去d waiter都好好俾咗口罩袋我地 仲安排咗我地坐窗邊位到嘢食方面 d雞肉夠味夠嫩 唔會好鞋又乾 啖啖肉又唔會肥仲有d蝦餃皮薄餡靚 仲有d金箔係面 好presentable!正~唯一美中不足嘅就係我地想飲嘅湯lunch time冇提供下次夜晚再嚟試下!
趁住放假同屋企人去ICC望住個海景飲茶

到嘢食方面 d雞肉夠味夠嫩
唔會好鞋又乾 啖啖肉又唔會肥

仲有d蝦餃皮薄餡靚
仲有d金箔係面 好presentable!正~
唯一美中不足嘅就係我地想飲嘅湯lunch time冇提供
下次夜晚再嚟試下!
2021-08-09
2021-07-23 2459 浏览
好味指數😋😋😋😋回頭指數 - 零開心指數😡用餐體驗指數🥵🥵🥵🥵🥵本身對呢間高級中菜酒家滿心期待,響ICC 嘅101樓,可以享受靚景靚裝修嘆好味中餐... 去到,雖然天氣唔好,係響雲層中咁,不過睇住D雲飄下飄下咁... 都唔錯丫~ 裝修都幾elegant... 環境係幾舒服~ 點知... 跟住就出事啦😞💢突然間聽到好恐怖嘅卡拉OK 聲!原來佢有間房,係有卡拉OK,隔音係有嘅,不過因為本身環境清幽帶輕音樂聲,而那間房又經常開門,所以不時傳來大嬸們恐怖嘅金曲歌聲!🙉💢咁貴嘅餐廳,茶杯係裂嘅~💢呢個係發生響尾段,除咗開party 嘅卡拉OK 房,仲有另一間房有「X總宴客」,行去洗手間時不斷聽到入面勁嘈劈酒呀咁(還好用餐地方唔太聽到),跟住去到洗手間就見到好恐怖嘅畫面😱🥶🤢,就係成個洗手盤都係嘔吐物,我差D將成餐食咗嘅嘢都嘔返晒出嚟🤮其實佢哋一直都有專責侍應照顧住食客,發現到有人飲到嘔,係咪都應該去通知清潔跟足D呢~ ‼️‼️‼️講返佢嘅食物,其實係幾好食嘅... 🍴幟哥燒腩叉($268)叉燒半肥瘦,咬落去肉質好爽口,肥嘅部分好有油香味,調味剛剛好,好濃蜜糖味,係好好食,食到唔想停,不過份量算係少嘅~
好味指數😋😋😋😋
回頭指數 - 零
開心指數😡
用餐體驗指數🥵🥵🥵🥵🥵

點知... 跟住就出事啦😞
💢咁貴嘅餐廳,茶杯係裂嘅~
‼️‼️‼️
講返佢嘅食物,其實係幾好食嘅...
🍴幟哥燒腩叉($268)

幟哥燒腩叉

🍴薑蔥爆桶蠔煲($320)
煲仔上時勁熱辣辣,蠔有大概5隻,有3隻大,2隻勁細,有勁多蔥... 食咗一隻大蠔,係幾新鮮,味道好,有煲仔少少焦香嘅風味!唔錯!

薑蔥爆桶蠔煲

🍴千葉豆腐($80/位)
好考刀工嘅一個餸,豆腐片好薄,中間有D青紅椒同菇粒~

千葉豆腐

🍴荷塘素燴($200)
賣相好靚,外圍係小棠菜,跟住用番茄圍起一個球型,入面有黃耳、雲耳、銀杏,打咗少少獻汁,健康之選!

荷塘素燴

🍴蟹肉燴稻庭麵($80/位)
上面有頗多蟹肉,肉質爽又鮮甜,稻庭麵夠滑又煙韌,湯汁有少少蟹粉味夠濃郁!

蟹肉燴稻庭麵

🍴蛋白生磨杏仁茶($45)
杏仁茶好滑,惟有少少唔夠濃厚

蛋白生磨杏仁茶

🍴始創楊枝甘露($45)
都幾多料,味道夠濃

始創楊枝甘露

🍴擂沙湯丸($15/粒)
正常

擂沙湯丸

今次嘅用餐體驗一度令我懷疑人生!🤯我究竟去咗邊?靚海景環境高級,服務都算唔錯,完全唔使自己掂茶壺,會有人記得邊個飲緊咩嘢,可惜... 可惜... 可惜... 我一度懷疑自己去咗地區酒樓,隔板後面有堆大嬸唱緊金曲!定係我去咗劈酒場定夜店有好恐怖嘅廁所呢😵
咁嘅價錢有咁嘅用餐體驗,真係好難回頭,或者又係我唔好彩啦!🙅🏼‍♀️🙅🏼‍♀️🙅🏼‍♀️

幟哥燒腩叉
薑蔥爆桶蠔煲
蟹肉燴稻庭麵
始創楊枝甘露
2021-07-20 906 浏览
Truly dimsum with the best view! Food items were quite reasonably priced in general considering the location of the restaurant and the view it offers. Be sure to pick a sunny day for your visit! 😉My favourite was the Deep fried dried shrimp minced pork dumplings 香脆黑松露什菇卷 HKD 68! 😍The pan fried wagyu beef bun 燒汁和牛烤包 HKD 70 was delicious too, crispy fluffy sweet bun with satay beef filling, though a little on the pricier side as I really couldn’t tell it was wagyu. The steamed rice roll 蒸腸粉 was al

The steamed rice roll 蒸腸粉 was also the prettiest I have ever seen, super translucent!

The pan fried turnip cake 香煎蘿蔔糕 was a classic and very well executed!

Would love to try their other dim sums next time!🤗
2021-07-17 736 浏览
食物絕對好食!但服務唔得,配不上佢收嘅價錢,由經理到上菜阿姐全部人以為自己返緊一間街坊茶樓嗎?Reception: 我地早到,reception話第二段時間未開始,指我地去bar枱自己搵位坐。點菜:其中同行有人想飲酒,我問攞wine list, 男侍應生只問我想飲乜野,再問多次攞wine list, 佢話轉頭攞俾我但只有紅酒,結果冇攞wine list俾我,我轉問女侍應生攞 女侍應生一面不解望我,問我想飲乜,我話白酒,佢話邊隻白酒,我話我唔知你有邊隻白酒,所以要wine list, 之後終於有wine list亦點好酒,之後男侍應生返黎話“我頭先已經講左我地冇白酒,只有紅酒,你可以揀哩幾款”。冇白酒咁你wine list要黎做乜?最後都揀左紅酒,男侍應生再返黎話只有某一款紅酒,唔係wine list上,口頭報價錢俾我,問我要唔要,咩料呀??最後,冇飲酒!
食物絕對好食!

最後,冇飲酒!

2021-07-04 1239 浏览
媽媽看到介紹說想試試這裡的乳鴿,便訂位置來這一間高價食府龍璽位置坐落於ICC 101樓,要有心理準備,價目有一半是吃環境,如要吃味道實在不是理想之選首先是燒乳鴿,看上可口香脆,味道普通燉湯一碗$180,叫了六碗$1080,味道一般冰花五層肉即普通燒肉雞是凍的,價值$580定$680叫侍應加熱,但味道不錯且香滑咕嚕肉也非常普通,我相信一般屋村酒樓做得更加好吃看到餐牌上的什麼什麼獎項也有一些期待,但發現名過其實,還是現在是疫情客人太少沒有心機做呢?還有一個菠菜沒有影相,但真的普通過普通,我相信自家用清雞湯煮還好得多
媽媽看到介紹說想試試這裡的乳鴿,便訂位置來這一間高價食府

首先是燒乳鴿,看上可口香脆,味道普通

燉湯一碗$180,叫了六碗$1080,味道一般

冰花五層肉即普通燒肉

雞是凍的,價值$580定$680
侍應加熱,但味道不錯且香滑

咕嚕肉也非常普通,我相信一般屋村酒樓做得更加好吃

2021-07-03
2021-07-02 814 浏览
一行六人約咗1:15去飲茶,同老公早到咗差不多7分鐘,帶位員叫我哋等我夠鐘才入座,之後家姐和媽媽1:10左右度,酒樓都冇安排入座,到到差不多1:16 ,門口帶位員Zoe才俾我哋入去坐,發覺全部都係空枱,我哋就覺得奇怪有空枱都唔俾我哋坐低,跟住服務員話佢哋通常係準時才會比坐低!感覺有點兒不良好,因為我相信酒樓都係有位就俾你先坐低,而且我哋都只係早咗幾分鐘!這種尚算高級嘅酒樓, 一D彈性都沒有,而且帶位員處理得唔好,一開始就令到客人有少少唔高興!而且因為我哋一行六人,佢安排我哋坐c區,c區就係一間房,坐低後一直都冇人招呼。要跑出房叫人才有人幫你落單!但係講老實,東西大部份都真係好好食,埋單$2100左右,嘢食好精緻,極力推介鹹水角和叉燒酥!

2021-06-18 788 浏览
自從上年同呀爸呀媽黎過 呀媽就一直對呢間grand到爆炸既酒家念念不忘 仲成日同人曬命話咩阿女之前帶我去101樓個間酒樓又靚又闊落 D野又好食乜乜乜 其實見呀媽咁滿意做 女既都好開心 所以早幾日清假就一於帶阿媽黎二人世界一行入去 再次感嘆呢到個景真係好好好靚 而且環境闊落 又有我最鍾意既大玻璃 坐得好舒服今次去冇叫到套餐 叫咗幾款點心野食水準一如上次咁好 點心好精緻 翡翠帶子腸粉就最得阿媽歡心仲有叫咗蝦餃同蘿蔔千絲酥 都好好食不過就冇影相喇 因為一上枱就忍唔住夾起咗黎食

今次去冇叫到套餐 叫咗幾款點心

野食水準一如上次咁好 點心好精緻
翡翠帶子腸粉就最得阿媽歡心

仲有叫咗蝦餃同蘿蔔千絲酥 都好好食
不過就冇影相喇 因為一上枱就忍唔住夾起咗黎食
2021-06-16
翡翠帶子腸粉
朋友同我經Dining City訂座後收到龍璽電話,表示套餐內的老虎斑,同埋陳皮桃膠燉日本富士蘋果今天都無入貨,要求我們轉食龍𧄌,及蛋白杏仁茶。我們詢問龍𧄌及杏仁茶是否較原本的老虎斑及燉桃膠價錢低,餐廳職員承認較原來食品價錢低,我們要求餐廳換同價食品,職員表示要再回覆,因工作正忙,我們要求以Whatsapp回覆便可。及後龍璽唐經理來電,非常難聽話鮑魚同其他整條的魚價值高好多,當然不能換給我們,我們重覆講一次成件事,然後嚴正表示從來只要求等價食品,要對客戶公平,不能把老虎斑及燉品換成低價魚及普通甜品。經理話無其他魚可以換,並嘗試説服我們去食其他更高價錢約幾千元一位的套餐。我們詢問經理如果食其他套餐,我們為何經Dining City訂指定套餐?相信平時隨時去食都大把座位!我們表示以後唔會幫襯龍皇集團,並且會作投訴,經理即改口話可以換條細斑仔給我們,要客戶話投訴先改口風,我們當然拒絕去食!經理親口話當天個餐無人訂,所以無入這些食材,點解龍璽仲允許客人於Dining City訂座?訂完先話呢樣無嗰樣無,仲話部收款機減唔返差價,一定要照樣收取每位$1180再加一!仲向Dining City解釋另

經理親口話當天個餐無人訂,所以無入這些食材,點解龍璽仲允許客人於Dining City訂座?訂完先話呢樣無嗰樣無,仲話部收款機減唔返差價,一定要照樣收取每位$1180再加一!仲向Dining City解釋另一版本以致我們要花時間再三重覆事實真相!強烈要求Dining City拒絕此合作夥伴,保障消費者。
2021-05-14
2021-05-28 840 浏览
放假特登嚟飲茶☕️🥢 預先訂咗要窗口位,可是,大廳的窗口位已full, 我哋被安排到酒吧那邊,有3張枱,但全程得我哋坐,自成一角,仲好👍🏻悠悠閒閒咁嘆茶☕️,品嘗點心,仲要對住個靚景🌥,真是賞心悅目。套餐不太吸引,於是,order咗幾款點心:🐚帆立貝腸粉🦐沙巴海蝦餃鮑魚燒賣🦢天鵝海鮮芋盒香脆黑松露什菇卷🥣🥚蛋白生磨杏仁茶唯獨是黑松露味不太夠,淡到連黑松露味都聞唔到,有一刻懷疑廚師忘記了落😂,其他點心也不俗😋

套餐不太吸引,於是,order咗幾款點心:
🐚帆立貝腸粉
🦐沙巴海蝦餃
鮑魚燒賣
🦢天鵝海鮮芋盒
香脆黑松露什菇卷
🥣🥚蛋白生磨杏仁茶

午餐
2021-05-24 528 浏览
如果唔係母親節真係唔會咁早起身😂見媽咪話想飲茶所以就屋企附近嚟咗依度,可能因為係母親節啦,成街都係人,好彩呢度都算闊落,坐得都舒服嘅。嚟到已經叫咗勁多點心,依道個蝦餃勁好食,可能因為我本身鍾意食海鮮,佢啲蝦餃入面真係有成隻蝦,蝦餃都幾彈牙😍😍😍之後叫咗啲叉燒包奶皇包,食到勁飽😂😂但係細佬都仲係食唔夠就諗住叫啲小炒,叫咗個菠蘿咕嚕肉,都幾好食👍🏻👍🏻外皮幾脆口同唔會太酸🥰🥰🥰🥰
如果唔係母親節真係唔會咁早起身😂

之後叫咗啲叉燒包奶皇包,食到勁飽😂😂

外皮幾脆口同唔會太酸🥰🥰🥰🥰
2021-05-09
彿誕公眾假期,又難得一家人都約到齊人飲茶,補祝母親節及老老豆生日!!一於BOOK 間超正酒樓飲茶, 位ICC 101樓的「龍璽酒家」,居高臨下欣賞香港美景,享受美食!!由於是公眾假期,午市分兩場,11:30AM 及 13:15PM, 不想食得太趕,所以訂了 13:15PM我們早了提早了少許 13:00到達,但可能職員「執唔切枱」,差不多 13:25才可以入座~~~內𥚃環境不算大,大約有二十張枱,但亦有一些房間入座最興奮當然是這個 270度的落地大玻璃,居高臨下看到九龍及香港二岸美景午市,主要是一些「點心」、「廚點小食」及「粉麵飯」由於「限聚令」關係,我們一行8 人需要分開兩張枱坐,由於今日我請客,所以兩枱均由我發辦。落單時,我亦特意分了兩張點心紙落單,亦有提示職員「一張點心紙代表一張枱」但我發現食物來到跟我落單卻有差別,有些我沒有落單的點心卻上了枱;一枱一碟的點心,郤又上晒一張枱;唯有叫他們print 張單來看,原來他們跟本沒有分開兩張枱落單,而是一次過落晒兩枱單(咁我唔使分開兩張點心紙啦)不過這都算,反正大家什麼都食的!!最緊要人齊又食得開心啫!!食物來了,起筷!!先來了這個「有機黑

內𥚃環境不算大,大約有二十張枱,但亦有一些房間

午市,主要是一些「點心」、「廚點小食」及「粉麵飯」

由於「限聚令」關係,我們一行8 人需要分開兩張枱坐,

食物來了,起筷!!

先來了這個「有機黑毛豬叉燒」
這個真心推介,必食!!

叉燒肥廋適中,肉質軟熟,味道都調得好好味!!現在都好懷念這味道

西班牙黑毛豬叉燒

「蘿蔔千絲酥」
新鮮焗起熱辣辣,外皮酥脆,中間一絲絲的蘿蔔,爽甜幼滑,好食

籮蔔千絲酥

「翡翠帶子腸」
清清地,點俾老人家吃!!
翡翠帶子腸粉

「沙巴水晶海蝦餃」
曬上金薄,外貌吸精
,外皮薄得來煙靭唔易穿,蝦都爽口彈牙,好味嘅

不過得多酒樓都做到這水準
沙巴水晶海蝦皇

「啤梨咸水角」
這個品質一般,整成啤梨形其實不特別吸引;雖然外皮炸得很脆,糯米外皮口感都軟熟煙靭,但餡料份量少,又唔特別(本人就覺得「功夫點心」的咸水角更好食

啤梨咸水角

「鮑魚燒賣」
可能本身不太好燒賣,而這個飽魚燒賣的鮑魚又無乜飽魚味,味道普普通通!!
鮑魚燒賣

「燒汁和牛包」
令一真心推介,上枱己經好香洋蔥味!!包皮好軟熟,餡料的牛肉好「淋」,而且調味好好味,連墊底的紫洋蔥都好甜,好好味

燒汁和牛烤包

「生拆海蝦西施泡飯」
脆脆米下泡飯一刻,「莎莎」的聲音相當治癒!!~~~

生拆海蝦西施泡飯

很足料,脆米口感好好,蝦很新鮮,泡飯的蝦湯好鮮甜,吃食出沒有下味精,讚!!

生拆海蝦西施泡飯

一餐飯,總覺得要食埋甜品先完滿!!

點了「椰香桂花糕」「新彊紅棗糕」
甜點一般不會失手,所以都係好食的!!但沒有特別,跟一般茶樓甜品店質素差不多,加上本身都喜歡整甜品,覺得我的自家出品更好食!哈!
椰香桂花糕

新彊棗皇糕

說明食餐飯跟老老豆慶生,當然要點個「壽包」應下節!!

點一幾個「健康紫薯壽包仔」
味道都不錯!!
健康紫薯壽桃包

最後埋單 HK$2458, 呢個地點來說,差不多!!

其實環境無得輸,食物都幾好食,本身想給讚!!

但服務真係不達標,因為如此地點同價錢的食肆,服務應該要比一般茶樓更好,但他們只做到「基本」,身為客人覺得他們不太願意服務我們。很多地方不夠細心!!其實只有二十多張枱,職員數量又不算少; 連想找個職員問下單都好想不太願意,落單又亂⋯⋯⋯ 所以今次只好給OK!!
2021-05-19
西班牙黑毛豬叉燒
籮蔔千絲酥
沙巴水晶海蝦皇
燒汁和牛烤包
2021-05-20 309 浏览
今日係佛誕紅日,梗係要好好享受我全日假期啦!所以一早就同媽咪嚟咗依度飲早茶,叫咗幾個點心坐喺維港隔離享受今個假期❤️好好利用我時間嘅我一早就已經上網訂咗位,嚟到又唔使排隊。啲點心都唔錯媽咪都食得好開心,一早嚟到呢度冇咩人好似包左場咁😂😂😂不過食完野走嘅時候啲人就陸續嚟啦,建議大家如果想靜靜地享受維港景色可以預早訂位嚟到就唔使同人哋share😅😅😅飲完早茶就同媽咪喺ICC依度行吓又要破財啦🤣🤣🤣
好好利用我時間嘅我一早就已經上網訂咗位,嚟到又唔使排隊。

飲完早茶就同媽咪喺ICC依度行吓又要破財啦🤣🤣🤣
2021-05-19
2021-05-17 278 浏览
慣咗呢個鐘數起身,但今日又唔使返工所以就同媽咪嚟食早餐,兩個人叫咗幾個點心,對住維港食早餐嘅感覺真係好正😹😹😹見上網呢度早餐平所以先來食😹兩個人坐左幾個鐘埋都係二百幾蚊,勁推介大家朝頭早嚟😂😂即刻慳返啲錢😂
即刻慳返啲錢😂
2021-05-16
2021-05-16 360 浏览
尖沙咀的ICC 是香港最高的建築物 想看著維港景來飲茶 有一個不錯的建議 就是位於101層的龍璽 屬於龍皇集團 無論出品 裝修 服務都是集團內的高級版 自然收費也是 😊今早訂了上午11點半 由3/F 有直達升降機到101樓 速度很快 餐牌很漂亮 帶點西式味道 一口氣點了9款 BB妙齡乳鴿(88元)肉汁豐富 很香口天鵝海鮮芋盒(65元)造型漂亮 芋頭香和鬆化金玉脆參腸粉(65元)皮薄 餡料是炸麵及海參 很特別龍蝦湯腐皮卷 (78元)龍蝦湯味淡 腐皮不夠脆鮑汁和牛烤包(70元)包皮頗鬆 帶黑椒味 和牛軟 底部有紅洋蔥 又爽又甜瑤柱海鮮湯包(70元)外形像小籠包 但內沒有湯汁 只是用蝦湯浸著 有點失望鮑魚燒賣(98元) 很出色的一款 鮑魚頗大又淋 豬肉很新鮮蘿蔔千絲酥(70元)炸得不夠透生拆海蝦西施泡飯(250元) 是我極力推薦的 怪不得能獲得至高榮譽金奬 真是很特出 由服務員送上 在客人面前把炸米放入熱湯 發出吱吱聲 飯和炸米配上蝦湯和蝦肉 口感味道都一流 非吃不可呀 👍👍👍最後一定要點熾哥所創的甜品- 楊枝金露(45元)又香又濃的杧果汁 甜度適中 可惜今天的柚子肉帶苦味 把本來很完
BB妙齡乳鴿(88元)肉汁豐富 很香口
天鵝海鮮芋盒(65元)造型漂亮 芋頭香和鬆化
金玉脆參腸粉(65元)皮薄 餡料是炸麵及海參 很特別
龍蝦湯腐皮卷 (78元)龍蝦湯味淡 腐皮不夠脆
鮑魚燒賣(98元) 很出色的一款 鮑魚頗大又淋 豬肉很新鮮
蘿蔔千絲酥(70元)炸得不夠透
最後一定要點熾哥所創的甜品- 楊枝金露(45元)又香又濃的杧果汁 甜度適中 可惜今天的柚子肉帶苦味 把本來很完美的 添上敗筆
總結一下 此店的出品味道偏淡 頗健康 是滿意的一餐呢 😘
2021-05-16