2020-04-26 1294 浏览
有一段時間沒有在平日食下午茶,碰巧見到自去年下半年起冒起名來的「龍門冰室」,才驚覺原來從來未幫襯,擇日不如撞日,今日就去試試。餐廳老闆似乎對 Marvel Studios 的 Iron Man 情有獨鍾,用了一系列不同型號的 Iron Man 盔甲模型作為小擺設,雖然同港式茶餐廳完全沾不上任何關係,餐廳亦沒有什麼與 Iron Man 有關的室內裝修主題。餐廳服務員全部穿上黃色 Polo T恤 ⋯⋯ 突然聯想起,莫非與餐廳老闆的「黃色經濟圈」背景有關係?忽發奇想,是否所有員工都有相同政治立場?越諗越遠,在 openrice 都係專注返飲飲食食!揀了煉奶花生醬西多士餐($33),特別指明唔要煉奶、要糖漿。送上西多士已經加了糖漿,個人口味稍嫌份量少了一點。雖然如此,但西多士賣相就充滿驚喜。用上了兩件厚身方包,亦事先張揚在兩片方包之間塗上了花生醬 ⋯⋯ 正是傳統經典的港式法蘭西多士炮制方法!麵包浸透了雞蛋漿,炸得透徹,一刀切下去已感覺到麵包表面香脆。水氣、食油即時滲出,與牛油及糖漿混和在一起;原本炸至鬆起的方包也開始下陷,變得薄身了。切成細細件,再大啖咬下去;花生醬份量充足、多士炸得香口、牛油
煉奶花生醬西多士餐
麵包浸透了雞蛋漿,炸得透徹,一刀切下去已感覺到麵包表面香脆。水氣、食油即時滲出,與牛油及糖漿混和在一起;原本炸至鬆起的方包也開始下陷,變得薄身了。切成細細件,再大啖咬下去;花生醬份量充足、多士炸得香口、牛油溝糖漿味道剛剛好(如果糖漿再多一些會更香甜),好食。
離開餐廳時還有點懷疑這一間「龍門冰室」是否就是那間因為老闆寧願唔收錢、也懇請一位不同政見客人離開餐廳而聲名大噪的「龍門」,翻開餐牌最後一頁,全香港共有六間分店 ⋯⋯ 冇搞錯,這一間是真·「龍門」

2020-02-20
2020-04-24 66 浏览
龍門冰室是港式的茶餐廳 在多個地區都有分店 今日同朋友經過砲台山 突然好想歸於平淡 嘆返杯咖啡或者奶茶 食件西多士裝修簡單平凡 就是簡單的冰室裝修風格 以黑白色為主題 並不花巧 就是樸素平實 位置挺多的 多數食客都是快來快去的上班一族睇過餐牌之後 真係覺得呢到嘅食物種類非常繁多 早餐,下午茶,午市主食,常餐,扒類,粉麵,飯類 ……你諗得出嘅都有 而且價錢非常親民西多士$33 難以抗拒的誘惑 看着小塊牛油在厚厚的金黃香脆多士上慢慢溶化 跟晶瑩的糖漿融為一體 切開中間有大量花生醬 完全是香港的味道 重點係唔會食到成口油 實在太美味了蜜糖雞翼$40 雞翼相信是大眾普遍喜愛的食材之一 配搭不同醬料就能烹調出不同的風味 而最經典的可算是配蜜糖 味道香甜 大人小朋友都一樣喜歡 熱辣辣的雞翼好juicy 好香口秘製咖哩羊架撈丁$78 份量超足料的 羊架起碼有四至五塊 而且件件厚肉 味道唔會太騷 非常容易接受 肉汁豐富 而且嫩滑咖哩汁香而不辣 出前一丁爽口彈牙 掛滿濃濃的咖哩汁 港式地道滋味淡淡滿足凍飲用銀杯盛載著 飲品變得零舍冰凍 胃炎炎夏日帶來一份涼快這裏除咗有食物提供之外 他們還有自家製的酒精

凍飲用銀杯盛載著 飲品變得零舍冰凍 胃炎炎夏日帶來一份涼快

這裏除咗有食物提供之外 他們還有自家製的酒精搓手液和噴霧 齊齊抗疫
2020-04-11 77 浏览
<龍門係越黎越進步既>😆都係嗰句 就算黃店 如果難食我都係無面比 以前未有社運前 我食過 其實味道一般, 但自從佢出左名後 佢可能做起左 野食真 係越黎越進步 食得出製作用心 尤其係扒餐 咖喱 焗野等等 所以十分值得支持下 今次黎到炮台山店🍴鐵板西冷扒香草腸 90 蚊🐷🔥 餐湯白湯首先佢上既餐湯口感夠濃 白汁夠香 cream味 而佢個鐵板 勁足料 個西冷扒勁厚肉 牛味正常 口感夠爽彈 薯條勁多 夠粗身香脆🥔香草腸🌿 有 d似紐論堡腸 粗身 肉汁 juicy味道偏咸切開細件 連埋薯條 點茄汁會更佳🍴黑松露芝士焗雜菌西蘭花 50 蚊🧀🥦大大碟焗西蘭花 一上枱好香黑松露香味 芝士係半溶 味唔算咸但十分香👍🏻 雜菌係勁多料 好多冬菇同爽口既雞脾菇 盡吸芝士黑松露醬 加上爽口既西蘭花 好飽😈 味道唔錯🍴咖喱厚切吉列豬柳意粉 59 蚊 加7 蚊2 個太陽蛋🥚🐷佢呢款咖喱同平時好唔同 有 d似茶記嗰類馬拉咖喱 但個口感冇甘沙 同埋應該用左 d辣椒香料整成 所以帶 d香辣 而且意粉爽口入味 幾惹味🌶️ 吉列豬柳 外層炸得十分香脆🐷 咬開帶 d豬柳香 口感幾嫩滑 而我覺得我加太陽蛋既決定

<龍門係越黎越進步既>😆

🍴鐵板西冷扒香草腸 90 蚊🐷🔥 餐湯白湯

🍴黑松露芝士焗雜菌西蘭花 50 蚊🧀🥦

🍴咖喱厚切吉列豬柳意粉 59 蚊 加7 蚊2 個太陽蛋🥚🐷
佢呢款咖喱同平時好唔同 有 d似茶記嗰類馬拉咖喱 但個口感冇甘沙 同埋應該用左 d辣椒香料整成 所以帶 d香辣 而且意粉爽口入味 幾惹味🌶️ 吉列豬柳 外層炸得十分香脆🐷 咬開帶 d豬柳香 口感幾嫩滑 而我覺得我加太陽蛋既決定十分好 蛋皇汁同整碎既滑蛋白撈埋落意粉度都好好味🥚😍

🍴椒鹽雞翼 40 蚊🔥🐤
6 隻椒鹽雞翼 , 椒鹽味夠香脆 入面熱辣辣 雞翼個雞肉幾彈牙有口感 唔錯
#雞翼 #香港人加油 #雞翼 #椒鹽 #鐵板 #西冷牛扒 #香草腸 #西蘭花 #黑松露 #芝士 #冬菇 #豬柳 #太陽蛋

Score 平均分 <7.8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#龍門冰室
北角炮台山電器道254 至280 號華凱大廈地下 l鋪
~~~~~~~~~~~~
2020-04-11
2020-04-11 50 浏览
終於有機會去試到啦🤭 其實好近番工,成日收工都行過經過,不過真係未入去食過🤣🍴黑松露雜菌芝士玉子燒+奶醬多士 (a)鍾意食黑松露又唔想食得太貴既,呢度既黑松露玉子燒味道一流,非常濃郁,加埋啲雜菌一齊食都唔會埋曬啲菇既鮮味😋👍🏻👍🏻 多士方面都做得唔錯,唔似平時大部份茶仔,冰室只提供既牛油多士,龍門冰室 仲有好幾款配料俾你地揀(牛油/果醬/煉奶/花生醬),一定有樣啱心水既🤣🍴鮮茄牛肉通粉 (b) <a+b HKD$48>蕃茄湯底唔會太酸,甜甜地,啲牛肉食落唔多筋,咬落好軟身👍🏻🍴咖喱厚切吉列豬柳飯 + 炒蛋白 <HKD$52 + $7>難得搵番間啲咖喱食落係好香咖喱味,又辣辣地既🤭 因為本人比較食得辣,所以好多間整咖喱既都未必食落有辣味,雖然塊豬柳係即叫既炸所以等既時間耐左,不過都值得既,塊炸豬柳咬落唔會感覺粉多過肉,食落又唔乾身,又唔會硬👍🏻👍🏻p.s. 炮台山呢間 龍門𣲙室 仲有2款唔同産地既口罩賣,有需要既可以去望下
🍴黑松露雜菌芝士玉子燒+奶醬多士 (a)
🍴鮮茄牛肉通粉 (b) <a+b HKD$48>
蕃茄湯底唔會太酸,甜甜地,啲牛肉食落唔多筋,咬落好軟身👍🏻
黑松露雜菌芝士玉子燒+奶醬多士
鮮茄牛肉通粉
咖喱厚切吉列豬柳飯
2020-04-08
黑松露雜菌芝士玉子燒+奶醬多士
鮮茄牛肉通粉
咖喱厚切吉列豬柳飯
2020-04-08 40 浏览
今晚落左去朋友舖頭搵佢,傾傾下計感覺到肚餓,就行左去附近食飯,經過見到龍門冰室都唔算多人就入左去食飯啦~門口仲有好多防疫物資口罩、消毒搓手液賣Tim👍🏻👍🏻西冷牛扒配香草腸點左個西冷扒加香早腸鐵板燒配燒汁和薯菜,上到枱都好大份,十分足料👍🏻👍🏻牛扒嘅味道不錯,香草腸好彈牙美味,薯條炸得岩岩好,而且價錢相宜是不錯的選擇。英式早餐All day breakfast 朋友唔算太飯所以點左英式早餐,感覺上比較輕盈,上到枱都唔算少野架包括有煙三文魚、香腸、炸薯餅豆豆、煙肉、牛油菇、炒蛋和多士,十分滋味滿分。套餐仲分開咗餐湯同埋沙律,相當豐富🥰🥰凍latte 凍Cappuccino

門口仲有好多防疫物資口罩、消毒搓手液賣Tim👍🏻👍🏻

西冷牛扒配香草腸

英式早餐All day breakfast

套餐仲分開咗餐湯同埋沙律,相當豐富🥰🥰

凍latte

凍Cappuccino
龍門既立場人人皆知 喺藍店居多既炮台山 呢間龍門既門面同其他食肆形成極強烈既對比😎今日見收早 就同同事黎龍門食個tea💁🏽‍♀️幾個月無黎龍門 發現龍門有好多地方都完善左 做足防疫措施👍🏽✨ 🌟一入去餐廳 店員就驗溫 🌟枱上既餐具盒改為用有蓋既餐具盒🍴🌟卡位加左膠板做間隔🌟每枱都有消毒噴霧、酒精搓手液🌟派紙袋俾客人袋住口罩而家既menu輕身過以前既一本過既menu好多 而且清晰易睇左好多👍🏽我同同事分別叫左💁🏽‍♀️下午茶套餐($36) (+$3)凍飲揀左👉🏼 D. 粟米碎蛋沙律 配4. 香脆魚柳我好天真咁以為粟米碎蛋沙律🥗就淨係得粟米同埋碎蛋 但原來仲有好多雜果!! 沙律醬既份量都好多 鍾意食沙律醬既話 龍門既沙律一定可以滿足到你😝吉列魚柳 外脆內嫩 幾厚身👍🏽沙律醬另上 份量都係超多!! 同事就揀左👉🏼 煉奶花生醬西多士餐($33)炸到金黃既西多士 外型相當吸引又非常之邪惡😈西多士中間有濃濃既花生味🥜牛油同糖漿由廚師調配 兩者份量都岩岩好~~熱檸水同凍檸茶解膩一流✨ 檸檬🍋切得唔算薄 但每杯都有三塊😍平時慣咗飲熱飲既話 拮完檸檬會拎起佢 但係今日掛住食野唔記得左🤣 浸左大半個鐘都冇澀既

龍門既立場人人皆知

今日見收早 就同同事黎龍門食個tea💁🏽‍♀️
🌟一入去餐廳 店員就驗溫
🌟枱上既餐具盒改為用有蓋既餐具盒🍴
🌟卡位加左膠板做間隔
🌟每枱都有消毒噴霧、酒精搓手液

🌟派紙袋俾客人袋住口罩

我同同事分別叫左💁🏽‍♀️
下午茶套餐($36) (+$3)凍飲
揀左👉🏼 D. 粟米碎蛋沙律 配4. 香脆魚柳

沙律醬既份量都好多
鍾意食沙律醬既話 龍門既沙律一定可以滿足到你😝

吉列魚柳 外脆內嫩 幾厚身👍🏽
沙律醬另上 份量都係超多!!

同事就揀左👉🏼 煉奶花生醬西多士餐($33)
炸到金黃既西多士 外型相當吸引又非常之邪惡😈
西多士中間有濃濃既花生味🥜
牛油同糖漿由廚師調配 兩者份量都岩岩好~~

熱檸水同凍檸茶解膩一流✨
檸檬🍋切得唔算薄 但每杯都有三塊😍
平時慣咗飲熱飲既話 拮完檸檬會拎起佢 但係今日掛住食野唔記得左🤣 浸左大半個鐘都冇澀既味道👍🏽

最後我地兩個都飽到無咩點食晚飯🤣
可見下午茶黎講 份量相當足夠!

總結🌟
只要我一日喺呢頭番工 我都會繼續幫襯呢間龍門架!! 堂食/外賣都好😌

2020-04-07
2020-04-01 82 浏览
本身今晚心血來潮, 突然間想食鐵皮餐, TARGET左會喺茶餐廳度食㗎啦, 咁梗係揀返我支持嘅龍門冰室啦咁多鐵板餐, 咁多款餸, 我就選擇最大堆頭嘅升級雜扒, 有西冷扒, 雞扒, 英式腸, 煙三文魚, 同埋炸帶子 熱辣辣, 香噴噴嘅鐵板, 大概十分鐘之後就送上啦, 鐵板燒嚟講個醬汁都非常之重要 呢個龍蝦汁, 濃烈嘅香味非常之吸引炸帶子 , 金黃色既 外面, 香脆, 裏面鬆軟三文魚, 趁佢未熟透之前就食啦, 佢嘅鹹香 味道不錯, 入口即溶 之後就食個英式腸, 脆皮嘅腸, 有咬口, 肉味都幾香濃雞扒鮮咬呀落去JUICY, 西冷扒等最後食, 嗰個熟透度就啱啱好 , 唔算有筋, 保持咬口, 食咗咁多熱氣嘢㗎, 要清一清熱, 就飲杯鹹檸七, 咸寧一分為二, 咸寧嘅香, 作配埋七喜嘅甜, 清甜, 又可以清熱

炸帶子 , 金黃色既 外面, 香脆, 裏面鬆軟

之後就食個英式腸, 脆皮嘅腸, 有咬口, 肉味都幾香濃

2020-03-25 47 浏览
餐廳格局同傳統茶餐廳比起上黎更有格調,而且餐桌與餐桌之間既距離充足,卡位又多,令人坐得非常舒服,值得一讚!餐牌既選擇以西餐既扒、焗飯同公仔麵為主,食物選擇都算多,而且部份特飲仲唔需要另外加錢,超正一坐低已經見到為張台上面放有一支消毒洗手液供客人任用,非常貼心。而且店員好快就行過黎遞上兩個紙袋俾我地放口罩用,最近食野都係第一次有咁體貼既服務,觀感即時提升曬!朋友叫左雜扒餐,食物種類好多,海鮮有炸帶子同煙三文魚,三文魚好香亦唔會好油,好食~而肉類方面就比較一般,係ok既水平由於份量都比較大,如果女仔黎到可能就要搵男仔分擔下了,哈哈我就叫左咖喱羊架配撈公仔麵,成件事係非常夾,咖喱汁唔係辛辣果隻,而係比較溫和,撈埋個麵已經幾好食,而羊架煎到岩岩好,做到外脆內軟,充滿羊味而唔會有酥味,對於鐘意食羊既我係非常滿意,而且兩大舊既羊架份量岩岩好,少缺點係有少少肥膏,不過都可以接受既!一開頭介紹過部份特甜加3蚊就得,其中一杯就係依個鮮奶咖啡,本身見間餐龐唔係cafe 所以對野飲都無太大期望,但飲落又出奇地好飲wo,奶味、咖啡同甜味都配合得幾好,一句講曬就係幾好飲 值得一試!朋友飲奶茶好豆冰都話正

而肉類方面就比較一般,係ok既水平
由於份量都比較大,如果女仔黎到可能就要搵男仔分擔下了,哈哈

,充滿羊味而唔會有酥味,對於鐘意食羊既我係非常滿意

朋友飲奶茶好豆冰都話正
2020-03-22
  • 秘制咖喱羊架撈丁
2020-03-23 42 浏览
懷孕最尾一個月倒數啦🤰🏻係時候去睇中醫清清胎毒😆睇完中醫🧑🏻‍⚕️發覺肚仔餓🤪係時候要醫醫個肚啦去食左個超級邪惡下午茶😈小妹叫嘅呢個下午茶餐勁抵食🤑$36已經包括左流心芝士火腿西多士🍞鹵水雞髀🍗咖啡或茶☕️西多士一切開🔪芝士流哂出黎🧀雞髀亦鹵得好入味😌再叫多份黑松露薯條🍟薯條係懷舊粗身波浪紋果款😍點埋個黑松露醬不得了呢🥳你話比小妹知👂🏻食完係咪好罪惡先?!😂哈哈
懷孕最尾一個月倒數啦🤰🏻

點埋個黑松露醬不得了呢🥳

你話比小妹知👂🏻
食完係咪好罪惡先?!😂哈哈
2020-03-21 43 浏览
豬扒茄汁意粉 ~ $ 65呢個意粉嗰茄汁用新鮮番茄製造嘅,啲意粉份量就比較多,另外豬扒都幾大塊嘅,另外有啲西蘭花。紅豆冰 紅豆冰啲紅豆煮得好軟身,另外因為落咗好多椰汁,所以好有椰汁嘅香味炸雞中翼 ~ $ 26即叫即炸,皮夠香脆,肉質嫩滑照燒汁肥牛滑蛋飯 ~ $52牛肉份量足夠,啲汁如果再多啲會好食啲,滑蛋就普通咗啲。熱柚子蜜,清潤解渴我哋兩個人,可以坐1張4人卡位。呢間餐廳晚上嘅人唔算太多。呢間餐廳食物嘅選擇都比較多。
豬扒茄汁意粉 ~ $ 65

紅豆冰

炸雞中翼 ~ $ 26
即叫即炸,皮夠香脆,肉質嫩滑

照燒汁肥牛滑蛋飯 ~ $52
牛肉份量足夠,啲汁如果再多啲會好食啲,滑蛋就普通咗啲。

熱柚子蜜,清潤解渴

2020-03-20 35 浏览
倆口子今日去北角電氣道上的龍門冰室食早餐撐枱腳,呢間茶記都算多卡位,人也不太多。我試左個雪菜肉絲米粉也有驚喜,佢嘅湯底好鮮甜,啲雪菜翠綠又爽脆。老公份蕃茄蛋治就大大份,仲可以配埋杯即磨咖啡☕️超值享受👍🏻
2020-03-17 717 浏览
來到北角呢邊做野,竟然比我見到<龍門冰室>,呢間茶餐廳出曬名抵食,選擇又多,絕對係良心小店,而且仲有我最愛既鐵板套餐,即刻拉埋朋友入去食番餐!!~餐湯: 忌廉周打蜆湯個湯入面有少少蔬菜粒,好濃郁好creamy<爵士西冷牛扒拼香草腸配龍蝦汁 $90>鐵板餐一上枱,侍應姐姐幫我地即時加上龍蝦汁,個鐵板熱到喳喳聲出曬煙,單睇已經超驚喜!!主角爵士西冷扒有大半塊鐵板甘大,而且好厚身,加埋條香草腸,陣容絕對係重量級。不過可能個鐵板實在太熱,塊牛扒應該有7,8成熟,如果可以煎至5成熟會更嫰更好味。<牛仔骨拼炸蝦帶子配燒汁 $95>牛仔骨有4至5件左右,份量好多好足料,煎得好香,亦醃得好惹味,而且肉質非常嫰滑,肥瘦剛好,非常好食。炸帶子都有成5隻,入口香脆好味。<吉列豬扒 跟餐加$14>呢件炸豬扒炸得金黃鬆脆,完全吾乾,仲要size吾細,跟餐衹需要加$14,真心抵食。<炸魚柳 跟餐加$16>吉列魚柳同樣炸得非常香脆好食,魚柳上面冇過多既炸粉,仲要勁大塊,極度邪惡。連跟鐵板套餐既吉列炸蝦都吾細隻㗎,長過手指,絕不馬虎,炸得

餐湯: 忌廉周打蜆湯
個湯入面有少少蔬菜粒,好濃郁好creamy

<爵士西冷牛扒拼香草腸配龍蝦汁 $90>

<牛仔骨拼炸蝦帶子配燒汁 $95>

<吉列豬扒 跟餐加$14>

<炸魚柳 跟餐加$16>

連跟鐵板套餐既吉列炸蝦都吾細隻㗎,長過手指,絕不馬虎,炸得金黃香脆!!~

<芝士肉醬焗薯條 $30>
份量成盤焗飯甘大,超多薯條同芝士肉醬,用料好足,建議可以二至四人分享。

<薯蓉焗青口 $40>
成半打青口都係$40, 仲要隻隻青口都好大隻好多肉,伴埋滿滿既薯蓉,真係大件夾抵食。

跟套餐衹需要加$3,就可以升級品嘗Latte同Cappuccino, 平時轉凍飲都要加$3啦,而家仲要係飲靚咖啡!!真係良心食店先可以比到呢種優惠。咖啡飲落啡味夠香,奶味亦好濃好滑,質素可以媲美出面的咖啡店,係必試之選!!

餐牌上面有好多不同套餐選擇,而且價錢吾貴,非常親民,絕對抵食。

餐廳乾淨企理,有卡位同6人枱可以選擇。
  • 芝士肉醬焗薯條
  • 爵士西冷拼香草腸
  • 牛仔骨拼炸蝦帶子
  • 薯蓉焗青口
2020-03-11 41 浏览
又來北角龍門冰室,今次約著朋友吃飯,順便聊聊天Update一下近況。同其他普通冰室相比,龍門的用餐環境以及服務質素都屬於上等。加上食材新鮮,是很多跟我一樣的打工族放工之後吃飯首選。7點左右過去,有卡位座,都幾舒服😌去了龍門,一定要點鐵板扒餐啦!性價比高,份量足,每人100塊的消費,可以說是非常划算了,抵食👍鐵板牛仔骨拼蝦🦐帶子跟意粉$95牛仔骨肉質鮮嫩多汁,入口肥美好吃😋跟上蝦和帶子,更增添了海鮮🦞的營養價值和鮮美口感。意粉份量足,在鐵板的烘烤下,格外入味。.鐵板星級雜扒跟飯$105份量真的很足夠,不僅僅有大塊牛扒🥩,更有煙三文魚🍣,雞扒,德國香腸,一次過享受到所有美味佳餚。吃完之後,真的要多做一點運動,幫助消化🤣🤣🤣 米飯🍚的珍珠米,粒粒飽滿,一口肉一口飯,瞬間覺得人生有肉有酒,就是很幸福的事情了。一生何求~...龍門冰室 (北角)北角炮台山電氣道254-280號華凱大廈地下I舖

鐵板牛仔骨拼蝦🦐帶子跟意粉$95

鐵板星級雜扒跟飯$105

龍門冰室 (北角)
北角炮台山電氣道254-280號華凱大廈地下I舖
2020-01-20 105 浏览
今日週末在中環有社會活動 不禁想到近半年來被捕的年青人作為和理非的我要繼續出一分力 於是就去左黃色經濟圈的表表者炮台山龍門吃晚飯依間龍門用黑白色最主調 架上有六個iron man 的figures 都算幾配合年青人我那天都吾算多人 平時7點去其實要排隊同坐得有D擠擁我叫左晚市套餐B1 鐵板蝦球炒出前一丁 跟餐有湯同茶/咖啡炒出前一丁好有鑊氣 出晒煙的 最好放低2分鐘先好食 蝦球新鮮彈牙 茶餐廳水準算吾錯 出前一丁D調味都夠 但可能係鐵板上 就有DD油跟餐奶茶 夠香夠熱 係一般茶餐廳應有奶茶水準Hk$65元係真係有D貴, 但龍門係黃色經濟餐廳,同香港人同聲同氣, 一定會繼續支持!!
今日週末在中環有社會活動 不禁想到近半年來被捕的年青人

我那天都吾算多人 平時7點去其實要排隊同坐得有D擠擁

我叫左晚市套餐B1 鐵板蝦球炒出前一丁 跟餐有湯同茶/咖啡

鐵板蝦球抄出前一丁

跟餐奶茶 夠香夠熱 係一般茶餐廳應有奶茶水準
熱奶茶

2020-01-19
龍門冰室, 一間真正香港人的餐廳, 她賣的除了溫情, 還有她的性價比。今次試了我第3間的龍門冰室, 即使在港島, 價格跟新界卻一樣, 抵讚 食過龍門冰室的手足, 應該都知道不但CP值高, 還選擇眾多, 有小菜、鐵板、茶餐、all day breakfast等等, 一定有一款合你的胃口。雜果雞蛋沙律 ※ 推薦指數: 3.5/5材料十足, 除了雜果更加了粟米&蛋, 份量足以令小鳥胃的女孩半飽!雜菜羅宋湯 ※ 推薦指數: 3/5這個羅宋湯跟平常飲到的比較清淡, 叫雜菜湯應該會更適合傳統英式早餐《$70》※ 推薦指數: 5/5真的有齊基本英式早餐的: 炸薯餅、炒蛋、煙肉、豬肉腸、蘑菇、茄汁豆&多士。當中最欣賞薯餅&多士還是又熱又脆, 炒蛋夠滑, 份量又十足!!試問那裡可以食到如此足料的all day breakfast還跟了湯&沙律&餐飲都只需70大元呢!?茶餐A - 瑞士汁雞翼湯公仔麵 配 3.6北海道牛奶炒蛋&厚多士《$46 + $3轉茄湯》※ 推薦指數: 5/5性價比極高之選! 不用 $50, 就可以食到有3隻夠入味的瑞士雞翼, 茄味極濃厚的蕃茄湯(必試!)加彈牙的公仔麵, 大大件滑蛋和

雜果雞蛋沙律 ※ 推薦指數: 3.5/5

雜菜羅宋湯 ※ 推薦指數: 3/5

這個羅宋湯跟平常飲到的比較清淡, 叫雜菜湯應該會更適合

傳統英式早餐《$70》※ 推薦指數: 5/5

性價比極高之選!
不用 $50, 就可以食到有3隻夠入味的瑞士雞翼, 茄味極濃厚的蕃茄湯(必試!)加彈牙的公仔麵, 大大件滑蛋和厚多士~
真的很傷心, 為什麼公司和家附近都沒有龍門冰室啊

黑松露芝士焗雜菌西蘭花《$50》※ 推薦指數: 4.5/5

等位時發現旁邊的女生只點了一個焗西蘭花外賣, 心想: 夠嗎?
原來真的很足夠, 因為份量真的是十足啊!!!
芝士焗得夠香, 西蘭花熟度都剛好, 不會太腍, 黑松露和雜菌都很多!
缺點是西蘭花太大件了, 食起來有點困難

凍3.6牛奶《跟餐+$7》※ 推薦指數: 4/5

凍檸賓《跟餐+$5》※ 推薦指數: 3/5

要知道, 在這個時勢, 發聲已不容易, 還要出一分力真的很難得, 因為大家都知道「黃」的一切, 要面對的是什麼吧! 而龍門冰室不但為了社會盡了她的全力, 性價比又真的很高的情況下, 真的不得不支持!