2007-07-27 215 浏览
這兩天跟男朋友到機場富豪酒店享受悠閒的假期,package包括了早、午、晚各一餐,最初選擇晚餐享用藝郎咖啡室的buffect,但在openrice看見食評不好,反而龍門各棧的食評卻不錯,所以我們轉軚了!起初男朋友對這間吃淮陽菜的中菜館都不寄予厚望,因為我們跟本不了解淮陽菜是什麼一回事,即管冒險試試吧!結果卻是喜出望外…在指定餐牌內任點任食的選擇都算不少,點了很多東西呢!值得在此讚揚的有以下數款:1. 金蒜瑤柱炒飯—炒得有鑊氣,香氣撲鼻,賣相十分漂亮,每粒飯都是分開的,瑤柱略嫌大束了一點,但是味道真的相當好,是一級水準之作。2. 宫寶蝦仁—雖然在坊間這道菜並不廉宜,但是在這任點任吃的情況下卻做得點也不馬虎,腰果炸得脆脆的,蝦仁爽爽的,加上宫寶系列的惹味醬汁,簡直想大喊"來多碗飯!"呢!3. 干燒大蝦—這不是任食的,是每位一隻,用刀叉剧着剛剛熟的大蝦,再配上酸酸甜甜的汁,頓時顯得這道菜式的高貴。4. 燻蛋—外面少有的菜式,溏心蛋黃十分漂亮,蛋白浧淡啡色,帶少少煙燻的味道,很好吃。有待改進的有以下:1. 麻婆豆腐—略甜了一些,但豆腐很滑,伴飯一流!2. 無錫小排骨—肉不夠滑及稔,但味道不錯。

有待改進的有以下:

1. 麻婆豆腐—略甜了一些,但豆腐很滑,伴飯一流!

2. 無錫小排骨—肉不夠滑及稔,但味道不錯。

3. 擂沙湯圓—湯圓皮不夠軟滑,甜道適中,加多一些黃豆粉更好。

還有其他菜式道都不錯,加上古色古香的環境及員工殷勤的服務態度,總而言之,這是一頓令人難忘的晚飯!
(非会员)
2007-01-23 154 浏览
1月21日和男朋友一起送別外藉朋友,希望他回澳洲前能品嚐一餐中國美食,上openrice搜尋飯店,發覺這店頗有口碑,於是便決定一試.當晚客人很少,計算我們在內,只得兩圍,我們也樂得清靜;也正因此寧靜,侍應生的服務就更加殷勤.食物方面,我們點了醉雞,青瓜素雞,漕溜魚片,家常豆腐和黃金蝦仁.醉雞味道不錯,若凍一點則更佳;青瓜素雞味道不錯,素雞頗彈牙;漕溜魚片是雪藏魚片,但處理得當,頗爽口;家常豆腐味道很濃烈,適合我這類愛味之人;至於黃金蝦仁則更令我們喜出望外,咸蛋薄薄的罩著爽口的蝦仁,又不太油膩,味道適中,香氣撲鼻,真是食香味俱全!看著外藉朋友吃得高興,我們也感滿足.若有機會,我必會再來!
若有機會,我必會再來!
2006-08-08 132 浏览
上次係呢度食過一次超滿意既淮陽菜,今次再黎多次。大部份客人都選擇buffet為晚餐,相對呢度同日本菜就人少好多,呢樣更合我心意,唔會嘈丫嘛!!我地被安排坐古色古香梳化位,正到飛起!!! 先送每人一客雞絲翅+乾燒大明蝦:翅湯幾好味,但唔係太見到有魚翅囉;大明蝦改為唔辣,味道的確無咁惹味,蝦幾大隻,肉質ok。冷盤:蟹籽燻蛋有煙燻味中間有糖心,但唔係我鐘意long long下質感個款,事實都幾好食但有少少失望lu;七彩拌西芹味道清清地,爽口之選;脆瓜海蜇頭呢個普通,青瓜好食d;花彫醉雞呢個好得,除左一隻全翼仲有我鐘意既雞胸!!今次浸得好入味,雞肉好滑,酒味濃,只可惜太飽,唔可以encore!小菜: 糟炒桂魚片份量唔少,魚片好厚又幾多,西芹夠嫩,味道幾好但較咸,美中不足!!金腿絲扒小棠菜好清,用上湯浸熟既菜鮮甜,唔錯。點心:紅油水餃=辣醬油拌鳳城水餃!!水餃有蝦有豬肉有雲耳,口感爽脆但辣油真係好辣,食到her her聲!!花素蒸餃,餃皮好淋,味道好淡,呢個麻麻地。甜品:杏仁豆腐個人唔鐘意個種杏仁味同大菜糕口感,覺得質感幾硬,食左幾粒,點知大人好鐘意喎!!!不斷話好味好味,好杏好杏!! 紅豆蓉擂
上次係呢度食過一次超滿意既淮陽菜,今次再黎多次。

甜品:杏仁豆腐個人唔鐘意個種杏仁味同大菜糕口感,覺得質感幾硬,食左幾粒,點知大人好鐘意喎!!!不斷話好味好味,好杏好杏!! 紅豆蓉擂沙湯圓好煙un,紅豆蓉好滑,好味;豆沙鍋餅小小2件,餅皮香脆,豆沙都係好滑但稍油;桂花酒釀湯圓,全晚唯一encore之選,桂花味好香,湯圓皮好滑好煙un,芝麻餡勁香,呢個真係好得!!

呢度菜式出品幾高水準,不過d調味料更有水準,點餃子/魚翅既醋已經有分別,但2種都好香,好想加d蜜糖食埋佢!!另外碟豆瓣醬夠香又唔太辣,好鬼好味!!!問侍應弟弟有無得買走??只可惜無囉!

食到飽飽,唔駛2分鐘上到房間繼續睇電視,超舒服!!
2005-08-31 127 浏览
此店的其中一款推介- 荷葉富貴雞,雞上鋪上雲耳絲和肉絲(不知是鴨肉絲或豬肉絲),份量雖不大,但味道濃郁,不錯。惟葱爆牛肉的牛肉過"淋",友人食得出有梳打粉,向餐廳主管反映後,主管向廚房查問,後來並同意為我們呈上另一款小菜。另外,擔擔麵雖不辣,但麻醬味都算濃,不過,最失敗是麵太"淋"。整體上,食物味道雖不是超水準,但其實都不是差。最好的,是環境清安靜,服務亦不錯。另外,很多信用卡都有折,如HSBC白金有7折。

2005-08-01 43 浏览
慶幸自己選擇呢間作為晚餐,真係無揀錯!裝修幾靚,古色古香,侍應招呼好好,詳細解釋任點任食情況。每人會送上海春卷、酸辣翅、片皮鴨同蟹粉小籠包。春卷脆卜卜,新鮮熱辣; 酸辣翅好開胃,翅當然唔多,不過入面仲有蝦仁,算足料; 片皮鴨個餅皮較硬,但個汁好香甜,我lam晒d汁吃;蟹粉小籠唔多見蟹粉,當作一般小籠包吃算數! 送既都好好味,自選既都係一樣好味!花雕雞腳: 好香花雕味,酒微暖,香得黎帶甜,食完雞腳我連酒都飲埋,乾杯!!咸蛋蝦仁: 河蝦仁加上咸蛋黃,好香口但幾漏!酸甜桂魚片: 酸甜汁超正,魚片好滑,只不過要等好耐!!桂花糕: 好多桂花!!!晶瑩剔透,好靚!!由職員扮既大白兔不定期走入黎social,引到小朋友好開心,唔錯!!
慶幸自己選擇呢間作為晚餐,真係無揀錯!

裝修幾靚,古色古香,侍應招呼好好,詳細解釋任點任食情況。

每人會送上海春卷、酸辣翅、片皮鴨同蟹粉小籠包。

咸蛋蝦仁: 河蝦仁加上咸蛋黃,好香口但幾漏!

酸甜桂魚片: 酸甜汁超正,魚片好滑,只不過要等好耐!!

桂花糕: 好多桂花!!!晶瑩剔透,好靚!!

2004-02-22 36 浏览
except the price, all the things are good. very quiet environment. good service. dinner for 2 around $6XX. <br />p.s. the executive chef here is a young guy under 30. try try his skill.