2021-09-20
我唔係一個素食者, 但間唔中都會去食素。呢日就去左志蓮淨苑既龍門樓食素, 一定要預早book 位, walkin 係無位既。午餐分2個時段, 分別12:00 或1:30。佢地有最低消費, 每人最少要消費 $120。 環境清優雅致, 加上播放住令人心境平靜既音樂, 已經令人放輕鬆心情。 佢地有套餐同散叫, 我地睇完一輪, 都係決定散叫。 香煎蘿蔔糕 $40/3件- 餡料有 (蘿蔔, 冬菇, 甘荀, 粘米粉) , 外表煎得香脆而內軟, 入口有一絲絲既蘿蔔, 清淡又易入口, 唔錯。 酥炸海苔卷 拼香酥脆奶卷 $105/8件- 海苔卷有 (腐皮, 冬菇 , 水根, 馬蹄, 海苔) , 炸得香脆可口, 必點之選。- 脆奶卷有 (麵包, 牛奶, 糖) , 味道香甜軟滑, 我最愛。甘香扎蹄 $70- 材料用 (腐皮, 香料, 醬料) 組成, 味道唔差。五福拼盤 小$135- 紅菜頭沙律 - 個人最欣賞呢個沙律, 口感爽脆, 感覺清新無負擔。- 醬燒菌 – 濃味得黎, 唔會覺得好重負擔, 完全唔覺得係食緊菇菌類。- 紫甘藍醋粉皮 – 酸酸甜甜, 好開胃。 - 風味碧玉 – 其實就係小黃瓜苗, 入口爽
午餐分2個時段, 分別12:00 或1:30。
佢地有最低消費, 每人最少要消費 $120。
佢地有套餐同散叫, 我地睇完一輪, 都係決定散叫。
香煎蘿蔔糕 $40/3件
酥炸海苔卷 拼香酥脆奶卷 $105/8件
甘香扎蹄 $70
- 材料用 (腐皮, 香料, 醬料) 組成, 味道唔差。
五福拼盤 小$135
- 紫甘藍醋粉皮 – 酸酸甜甜, 好開胃。
- 風味碧玉 – 其實就係小黃瓜苗, 入口爽脆, 做前菜一流。
- 香麻海苔麵根 – 素食黎講, 我都幾鍾意食麵根類, 麻油既獨特香氣, 令到平平無奇既麵根加添豐富既色彩。
松茸砂窩粥 $105
材料好簡單 (松茸, 腰果, 薑絲) , 唔好睇佢咁少材料, 味道係非常好 ! 大推!
松茸既氣味係精髓, 粥底軟綿, 入口順滑, 有好香既薑味, 驅寒最好, 食完個胃好舒服。
我地仲另加$80 轉套餐, 有多一個 豉油皇炒麵
材料有(銀芽, 椰菜, 水根絲, 麵), 簡簡單單既一個炒麵, 最鍾意佢炒得乾身, 係粥品既最佳配搭。