2024-07-23 426 浏览
台灣過江龍茶飲店「龜記」開業喇✨🎉台灣過江龍手搖茶飲「龜記」 創立於2017年,海外首間分店已進駐葵芳新都會!!主打健康天然古早味,堅持新鮮、健康、天然為初衷,皇牌飲品「紅柚翡翠」為夏日帶來一抹清新,將品牌文化及台灣古早味帶到香港。紅柚翡翠海量紅柚果肉配上清新綠茶,入口清新醒神,加上黑糖珍珠富有嚼勁,每口充滿果肉加珍珠,整體層次豐富,口感大提升蘋果紅萱龜記「醇粹」系列中必點既手搖單品!既有原來既茶香外,更有淡淡的花香與果香,喝起來非常順口,加上蘋果的淡淡香氣,令人精神為之一振,即使糖度調成為一分糖,也不會覺苦澀,到店必試!茶王奶茶以烏龍茶王作茶底,入口帶有烘焙香且口感絲滑,啖啖烘焙香醇和奶香,一試難忘龜記茗茶📍葵芳興芳路223號新都會廣場2樓266號舖
台灣過江龍茶飲店「龜記」開業喇✨🎉

蘋果紅萱

茶王奶茶
以烏龍茶王作茶底,入口帶有烘焙香且口感
絲滑,啖啖烘焙香醇和奶香,一試難忘

龜記茗茶
📍葵芳興芳路223號新都會廣場2樓266號舖
2024-07-22 398 浏览
好耐冇去過台灣旅行,估唔到而家香港開埋龜記,好大驚喜即刻飲返兩杯先☺️☺️💥凍紅柚翡翠本人好喜歡吃紅柚,酸酸甜甜飲落好清爽,翡翠就是綠茶,綠茶做茶底配埋西柚,非常清新,強烈推薦大家要試👍💥凍茶王奶茶男士們都係喜歡喝奶茶,烏龍茶底配上優質茶葉,茶味香濃,非常好飲🤤下次再加埋佢的珍珠,應該更昇華😋呢度好近我做嘢地方,下次約埋同事再嚟試下先😋再唔係可以買返屋企同屋企人分享,因為我都有好多飲品想試🤤🤤

💥凍紅柚翡翠

💥凍茶王奶茶

2024-07-20 1269 浏览
過到嚟「新都會廣場」攞嘢,偶然經過呢一間「龜記茗茶」,印象中好似舊年年尾晌台灣踩單車時見過,因為個名比較特別,見唔少人幫襯,就試番兩杯。晌等待期間,上網睇睇,原來佢晌台灣有超過百幾間分店,主打健康天然古早味嘅茶飲,唔會太多花巧嘢,並以較高級嘅茶葉做茶底,務求以質取勝。一般台式茶飲店嘅裝修都比較簡約,呢度都唔例外,不過,晌一側墨綠色瓦仔牆身上,寫住「#小人物大生活」,喺幾搶鏡,見唔少人企埋去打打卡。餐牌嘅分類都幾文青:醇萃、鮮調、鄉韻、奶茶、鮮乳、蜜蜂工房,仲兩款配料可加,如大多數台式茶飲店,糖度及冰度都可以自選,少量款式除外,如蜜蜂工房系列就有糖度固定。如果心大心細唔知揀咩好,就不妨晌「熱銷排行榜」中睇吓有無心水!小弟一向喜歡珍珠奶茶或鮮乳飲品,而蜜蜂嘢就啱晒我老婆。佢哋都沖咗啲奶茶俾大家試飲,不妨飲杯試試再決定揀咩飲。環保少少用上紙杯,不過,就可惜啲睇唔到裡面個樣,但都麻煩咗店員未封蓋前俾小弟影張相,難得佢哋又無所謂,服務一欄加多少少分!雷夢蘆薈蜜 $42老婆問我咩叫做「雷蒙」,哈哈!如果去得台灣多你就知佢哋好多音譯嘅名詞改得特別有詩意,「雷夢」咪即喺檸檬囉,但呢杯所用嘅喺青檸,加上
!小弟一向喜歡珍珠奶茶或鮮乳飲品,而蜜蜂嘢就啱晒我老婆。
雷夢蘆薈蜜 $42

老婆問我咩叫做「雷蒙」,哈哈!如果去得台灣多你就知佢哋好多音譯嘅名詞改得特別有詩意,「雷夢」咪即喺檸檬囉,但呢杯所用嘅喺青檸,加上用咗「蜜蜂工房」嘅天然蜂蜜,飲落味道清新滋潤,加埋杯內有唔少蘆薈粒粒,添加多一份口感,清爽解渴。
碎銀普洱鮮乳+珍珠 $43

雖然久唔久都去飲茶,唔喺香片就普洱,不過,好老實再細分嘅,就真喺唔講究喇。而眼前呢一杯碎銀普洱鮮乳當然喺以鮮牛奶為主打啦,飲落香滑,奶味濃郁,細味之下滲出茶香,同飲奶茶又有啲分別,而珍珠口感比較軟糯多啲,但落得非常之多。
碎銀普洱鮮乳+珍珠
碎銀普洱鮮乳+珍珠
一杯台式茶飲好唔好,歸根究底都喺講用料,用料好就已經成功一半啦,加上好嘅配搭,製作認真,都差唔得去邊。
外卖自取
$42 (其他)
2024-07-19 275 浏览
之前在台灣幫襯過龜記茗茶台灣超多分店的~覺得質素水準幾高 返到香港都念念不忘 難得進駐葵芳新都會一定要衝去買兩杯飲🧋用上綠色的磚牆加上#小人物大生活霓虹燈做打卡牆超吸精🔺雷夢蘆薈蜜(少冰 五分糖) $42用上檸檬原汁🍋,搭配台灣蜜蜂工坊的蜂蜜🍯加入新鮮晶瑩剔透清爽的蘆薈粒粒味道天然簡單清爽,有咀嚼感絕對係夏日「甜蜜滋味」🌞🤍🔺紅柚翡翠 (少冰 八分糖) $42綠茶配飽滿新解的葡萄柚 可以飲到滿滿果粒,份量十足甜同酸度剛好,好清新解渴果然是龜記皇牌大人氣產品✨
之前在台灣幫襯過龜記茗茶
台灣超多分店的~覺得質素水準幾高
返到香港都念念不忘 難得進駐葵芳新都會
一定要衝去買兩杯飲🧋

用上綠色的磚牆加上#小人物大生活霓虹燈做打卡牆超吸精

🔺雷夢蘆薈蜜(少冰 五分糖) $42
用上檸檬原汁🍋,搭配台灣蜜蜂工坊的蜂蜜🍯
加入新鮮晶瑩剔透清爽的蘆薈粒粒
味道天然簡單清爽,有咀嚼感
絕對係夏日「甜蜜滋味」🌞🤍

🔺紅柚翡翠 (少冰 八分糖) $42
綠茶配飽滿新解的葡萄柚
可以飲到滿滿果粒,份量十足
甜同酸度剛好,好清新解渴
果然是龜記皇牌大人氣產品✨
2024-07-18 174 浏览
天氣咁熱 一出街就要飲啲冰凍既飲品🙈但係一般嘅手搖店 都係高糖份 冇咁健康係葵芳新開過江龍手搖店位置係新都會廣場 好多人排隊呀果然好受歡迎😍台灣龜記 佢地係主打天然健康古早味飲唔落就健康好多😊 紅柚翡翠用新鮮嘅紅柚加上茶底酸酸甜甜 夠晒清爽 仲飲到滿滿嘅紅柚肉蘋果紅萱蘋果汁加上紅茶 蘋果味同茶味 啱啱好唔會互相搶咗對方 都係清新之選 好消暑佢地仲會有唔同飲品比大家試飲 好細心嫁 😍健康又好飲 絕對係夏天消暑新選擇👍👍👍
天氣咁熱 一出街就要飲啲冰凍既飲品🙈

唔會互相搶咗對方 都係清新之選 好消暑

佢地仲會有唔同飲品比大家試飲 好細心嫁 😍
健康又好飲 絕對係夏天消暑新選擇👍👍👍

2024-07-18 153 浏览
龜記茗茶台灣手捲茶開到去葵芳.紅柚翡翠 $42Signature, 紅柚多幾真材實料 飲落酸酸甜甜天氣咁熱飲好消暑雷夢蘆薈蜜 $42檸檬汁加蜜蜂工坊honey 🍯 同埋蘆薈豐富口感超清爽, 呢款係default 甜度仲有好多茶款選擇 好彩有個排行榜岩哂選擇困難者佢位置其實係電梯後面好易行過龍睇唔到店面仲有quote d 字俾人打卡下次要試其他野飲先 聽講d 茶都好飲@guiji_hk葵芳興芳路223號新都會廣場2樓266號舖
龜記茗茶

台灣手捲茶開到去葵芳.

紅柚翡翠 $42
Signature, 紅柚多幾真材實料 飲落酸酸甜甜
天氣咁熱飲好消暑

雷夢蘆薈蜜 $42
檸檬汁加蜜蜂工坊honey 🍯 同埋蘆薈豐富口感
超清爽, 呢款係default 甜度

仲有好多茶款選擇 好彩有個排行榜
岩哂選擇困難者

佢位置其實係電梯後面好易行過龍睇唔到
店面仲有quote d 字俾人打卡

下次要試其他野飲先 聽講d 茶都好飲

@guiji_hk
葵芳興芳路223號新都會廣場2樓266號舖

龜記茗茶 (葵芳) 📍葵芳興芳路223號新都會廣場2樓266號舖台灣過江龍「龜記茗茶」黎到葵芳新都會廣場二樓啦,買手搖又多一個選擇,茶飲店用上不同高級茶底分類,再加配蘆薈/珍珠。有醇厚、鮮調、鄉韻、奶茶🥤、鮮乳、蜜蜂工坊。門面呈墨綠色,水泥風的牆配金色LOGO,仲有slogan #小人物大生活霓虹燈打卡。三韻紅萱:主打三種香味:茶香、花香、熟果香,集合所有優點於一身的奶茶,是龜記茗品的一款特色飲品,茶底是以紅茶烘焙方式的金萱茶,主要的韻味 - 茶香、花香和熟果香。飲品建議選擇三分糖,可以更好地品嚐到紅萱茶的回甘滋味。喝起來非常順口,即使選無糖也不會覺得細緻的茶香,不坊一試。蘋果紅萱:這款由新鮮蘋果與紅萱茶混合的飲料,擁有果香與茶香的綜合美味。它以新鮮蘋果原汁為基底,加入龜記招牌的金萱三韻紅萱為茶底,口感芬芳香氣十足。短短幾個月就成為龜記銷售排行榜前五名的。總結:果然是過江龍 配香濃高質茶底值得一試#龜記茗茶 #香港龜記 #新都會廣場#香港美食 #茶飲 #葵芳美食#香港生活 #香港必吃 #香港探店 #香港打卡 #香港
龜記茗茶 (葵芳) 📍
葵芳興芳路223號新都會廣場2樓266號舖

有醇厚、鮮調、鄉韻、奶茶🥤、鮮乳、蜜蜂工坊。

總結:
果然是過江龍 配香濃高質茶底
值得一試

#龜記茗茶 #香港龜記 #新都會廣場
#香港美食 #茶飲 #葵芳美食
#香港生活 #香港必吃 #香港探店 #香港打卡 #香港
2024-07-16 150 浏览
每次去台灣不誇張見到龜記就會想來一杯手搖終於等到佢嚟香港,坐落喺新都會廣場2樓飲品種類多樣,如:純茶、古早味茶飲、小農系列、果茶系列。Topping可加:珍珠、蘆薈、椰果紅柚翡翠 身為紅柚愛好者沒喝過這杯真的不應該紅柚超多而且酸酸甜甜的,口感很好無糖少冰是我的最愛 喝起來口感香甜順口在這麼熱的天氣喝到真的很消暑雷夢蘆薈蜜嚴選原汁檸檬加上蜜蜂工坊的真蜜再添加蘆薈多了咀嚼感超級清爽解膩!!夏天來一杯是必須的呀!!黎葵芳又多個手搖飲選擇
每次去台灣不誇張見到龜記就會想來一杯手搖
終於等到佢嚟香港,坐落喺新都會廣場2樓

身為紅柚愛好者
沒喝過這杯真的不應該
紅柚超多而且酸酸甜甜的,口感很好
無糖少冰是我的最愛
喝起來口感香甜順口
在這麼熱的天氣喝到真的很消暑

嚴選原汁檸檬加上蜜蜂工坊的真蜜
再添加蘆薈多了咀嚼感
超級清爽解膩!!
夏天來一杯是必須的呀!!

黎葵芳又多個手搖飲選擇
呢間過江龍茶飲店喺台灣擁有超過150間分店‼️竟然首間海外分店開左嚟香港🤩佢地主打健康天然古早味 堅持每一口新鮮滋味✨.📌紅柚翡翠 $42月售100萬杯嘅皇牌飲品 真係必飲🌟一飲嗰下好驚喜 勁多西柚果肉 每啖都食到 飽滿多汁 唔會過酸 好開胃🧡配埋甘醇綠茶底 超級refreshing 夏天消暑解渴一流🍵.📌香柚雷夢綠 $40呢款同樣係甘醇綠茶底 配搭柚子一樣咁清新 好多柚子皮 柑橘果香十足🍊加埋爽嫩香甜蘆薈肉 酸酸甜甜🤍成杯好有口感 有得食有得飲👅.🔎圖片可參考上載咗嘅相關影片
📌紅柚翡翠 $42
📌香柚雷夢綠 $40
🔎圖片可參考上載咗嘅相關影片
  • 紅柚翡翠
  • 香柚雷夢綠
2024-07-13 153 浏览
無記錯這家手搖店應該是新開不久的, 因為之前在新都會都好像沒留意到餐牌中的手搖都是以茶底做分類, 很自然就會覺得這家店係以較高級的茶底作為特色的店我點了的是雷夢蘆薈蜜和珍珠奶茶雷夢蘆薈蜜茶味會變甜, 而蘆薈的口感亦都很舒服好味, 整個味道都好夾而且食到蘆薈都好爽口珍珠奶茶茶底好香濃, 有一種清新既感覺, 珍珠勁加分, 好好咬口之餘又彈牙, 點了八分糖不然全糖的話應該會太甜, 在炎熱的夏天可以飲上一杯好味的珍奶特別的舒服!!

我點了的是雷夢蘆薈蜜和珍珠奶茶

2024-07-06
下午茶
2024-07-12 105 浏览
台灣大熱手搖進駐香港 選址葵芳新都會廣場 鋪位闊落多款茶底選擇 配搭新鮮 今次試左兩款龜記推薦👍🏻碎銀普洱奶茶 +珍珠🧋 $41茶底喺口中散發微微澀味 配合香滑鮮奶 甜度剛好 唔會種死甜/幻精嘅味道 珍珠口感q彈😆紅柚翡翠🥤 $42翡翠綠茶加入啖啖酸微微嘅紅柚 溫度完美配搭 冰鎮口感令整體更昇華🥸
台灣大熱手搖進駐香港 選址葵芳新都會廣場 鋪位闊落
多款茶底選擇 配搭新鮮 今次試左兩款龜記推薦👍🏻

碎銀普洱奶茶 +珍珠🧋 $41

紅柚翡翠🥤 $42
翡翠綠茶加入啖啖酸微微嘅紅柚
溫度完美配搭 冰鎮口感令整體更昇華🥸

2024-07-12 81 浏览
上次去台灣一直都好想試龜記茗茶但行程緊密關係試唔到,估唔到佢喺香港開左喇!位於葵芳新都會廣場,買完去隔籬葵廣一邊掃街一邊飲就啱曬!✦紅柚翡翠見到店面poster 主推呢杯紅柚翡翠,一定要試吓!入面有巨量葡萄柚果肉粒粒,每一啖都飲到好多好足料,清甜得嚟帶少少葡萄柚本身嘅苦甜味,配上翡翠綠茶,茶味帶清香唔會太濃,建議叫正常甜度就最適合!✦碎銀普洱奶茶+珍珠碎銀普洱係普洱熟茶中較稀有嘅種類,飲落帶有微微嘅糯香,呢種味道幾特別,珍珠軟糯彈牙,整杯帶有淡淡嘅糯米奶香味

✦紅柚翡翠

✦碎銀普洱奶茶+珍珠
2024-07-11 73 浏览
位於葵芳新都會的龜記茗茶是台灣有名的過江龍茶飲店,龜記茗茶受到年輕族群所喜愛,最近開業也深深吸引到我的目光,墨綠色的牆身寫道「小人物大生活」,是個非常好拍照留念的區域。養顏美容小幫手,蜂蜜、檸檬、蘆薈一定榜上有名,雷夢蘆薈蜜原料很純粹,每一口都是天然溫柔的酸甜蜂蜜檸檬,加上晶瑩剔透的蘆薈嚼感,雷夢蘆薈蜜滋味豐富,舒適無負擔。紅柚翡翠是朋友目前為止喝到最喜歡的紅柚綠茶,紅柚翡翠順口好喝又解膩,是杯挺適合飯後的小清新飲品,紅柚的酸美會讓人一口接一口停不下來,綠茶入口渾厚甘醇,喉韻特佳,消暑解渴。

2024-07-11 93 浏览
又有台灣🇹🇼過江龍茶飲店進駐香港!「龜記茗茶」於上個月底正式進駐香港開設第一間分店。創立於2017年台灣已有超過150家分店的龜記,品牌主打健康天然古早味,堅持每一口新鮮滋味,打頭炮選址在葵芳新都會廣場,正式加入葵廣台飲的人氣戰區!🍹紅柚翡翠 $42 招牌必試超人氣月銷100萬杯的招牌紅柚翡翠,材料用上每日手挖超限量的新鮮紅柚,杯中滿佈飽滿鮮豔的葡萄柚果肉。第一啖的感覺係「今個夏天飲佢就無錯啦!」味道十分清新,有天然新鮮的西柚果肉加持,除了有額外的粒粒口感,西柚解膩,酸甜有層次。而且高身杯的份量唔少,新都會商場位置鋪位等候的空間感較舒服,好適合附近辦公室及街坊一嚐,整體性價比亦算合理。🍹碎銀普洱鮮乳 $38 加珍珠$5碎銀子是一種高品質的普洱茶古樹熟茶,龜記經過反覆篩選後精製出香高、湯厚、綿滑的普洱熟茶醇茶含有豐富的果膠質令其有耐泡作用,普洱茶再加入鮮奶後,普洱茶的風味更加豐富平衡,店員建議可以加珍珠令口感帶微微的糯香之外還多一份煙韌Q彈。

又有台灣🇹🇼過江龍茶飲店進駐香港!
「龜記茗茶」於上個月底正式進駐香港開設第一間分店。
創立於2017年台灣已有超過150家分店的龜記,
品牌主打健康天然古早味,堅持每一口新鮮滋味,
打頭炮選址在葵芳新都會廣場,正式加入葵廣台飲的人氣戰區!

🍹紅柚翡翠 $42 招牌必試
超人氣月銷100萬杯的招牌紅柚翡翠,
材料用上每日手挖超限量的新鮮紅柚,
杯中滿佈飽滿鮮豔的葡萄柚果肉。
第一啖的感覺係「今個夏天飲佢就無錯啦!」味道十分清新,
有天然新鮮的西柚果肉加持,除了有額外的粒粒口感,
西柚解膩,酸甜有層次。而且高身杯的份量唔少,
新都會商場位置鋪位等候的空間感較舒服,
好適合附近辦公室及街坊一嚐,整體性價比亦算合理。

🍹碎銀普洱鮮乳 $38 加珍珠$5
碎銀子是一種高品質的普洱茶古樹熟茶,
龜記經過反覆篩選後精製出香高、湯厚、綿滑的普洱熟茶
醇茶含有豐富的果膠質令其有耐泡作用,
普洱茶再加入鮮奶後,普洱茶的風味更加豐富平衡,
店員建議可以加珍珠令口感帶微微的糯香之外還多一份煙韌Q彈。

2024-07-07 114 浏览
呢間手搖茶「龜記茗茶」係台灣好紅😍 而首間海外分店已於6月25日係葵芳新都會廣場開設第一家分店🥰又一間手搖茶必定要去試吓😝熱蘋果紅萱(三分糖)呢杯手搖茶絕對係消暑必備,以100%新鮮蘋果原汁為基底,金萱使用紅茶發酵方式並烘焙,再搭配帶有蜜香的三韻紅萱為茶底,果香與茶味兼備,非常清新🥳同時蘋果解膩,絕對啱哂夏天邊行街邊飲🤩凍碎銀普洱鮮乳茶(三分糖)普洱既味道唔會好搶味道,入口後普洱味道仍停留在嘴邊慢慢擴散,鮮乳味道同樣飲到出黎,與碎銀普洱為茶,味道好夾及濃郁,讓奶茶口感更具風味層次,滑順不膩、回味無窮😚除咗葵廣有手搖茶外,而家連新都會廣場都有啦😆行行吓街突然想買,就可以去呢間😙 非常方便,價錢合宜,又有質素,絕對推薦👍🏻

熱蘋果紅萱(三分糖)

凍碎銀普洱鮮乳茶(三分糖)