2011-06-06 17 浏览
我本身抱住一個好既希望會遇到一間可以飲下酒既BBQ自助餐廳,不過位置唔起眼,D服務員態度都0K,食品真係太小選擇,都係燒雞亦、牛肉、燒生蠔,(不過好似燒黑柴多D)其他D野食好普通不值一提,,九点到己經冇野食(停爐),而啤酒價錢有D買一送一,都算平,而價錢值一百(真的比自助燒烤差一点,自己燒一定唔會係黑柴,選擇仲多,不要抱太大希望)只係一般酒吧+燒烤(100元俾多啦)
2011-06-05
  • 燒生蠔
2011-05-04 18 浏览
朋友相約, 突然有急事必須出黎傾傾~ o係好情急之下, 又想方便大家, 結果俾我搵到睇上去又舒適又有o野食嘅酒店bar~我地叫左house wine, 原本諗住叫一支, 但waitress話我地知, o係happy hour 1 glass係買一送一, 抵過叫一支, 其實差唔多平成一半....woo woo, 筍喎~ 我地3個只有一個比較肚餓, 所以只係叫左一個小食, 炸魚薯條 $108, 諗住份量應該有返咁上下, 點知黎到其實份量好少, 加上薯條又硬又無乜薯仔味, 唔合格~炸魚就反而唔錯, 魚肉都算新鮮, 外皮脆脆地, 幾好味... 不過我最欣賞係佢個沙律醬, 好味到連薯條我地都照點, 正~其實佢呢度環境真係唔錯, 又有band show, 個singer 仲唱得唔錯架~~首首都係懷舊英文歌, 幾有情調.....加上有露天同室內俾大家選擇, 就算怕熱怕凍嘅朋友都唔怕啦, 兩全其美…而且happy hour 飲野真係平到你笑, 加埋酒店式嘅服務態度, 你話仲可以o係邊度搵呢
朋友相約, 突然有急事必須出黎傾傾~

woo woo, 筍喎~

不過我最欣賞係佢個沙律醬, 好味到連薯條我地都照點, 正~

drink list
炸魚薯條 (只有炸魚同個醬掂)
2011-05-03
$110 (其他)
2011-05-01 30 浏览
放工後同事介紹我去帝都酒店1+1吧傾下偈,啤一啤,第一次黎1+1吧,感覺良好,既relax又食得飽,算是一個釋放壓力既好地方 一入到酒吧,就看到bartender在吧內搖酒,好多人都手握啤酒或酒杯圍在吧前傾偈,可能係假期前夕關係,氣氛熱鬧,大家情緒蠻high,而現場有live band唱歌,大部份歌曲都耳熟能詳,當晚還有外籍人士大聲和唱和跳舞,整體氣氛俾我覺得好似小型蘭桂芳feel。不遠處看見有人玩ipad,原來這裡有設ipad服務,都有幾多apps,例如有我最鐘意玩既angry bird,仲有呢度d cocktail 資料同埋比遊客睇既香港旅遊資訊,都幾hi-tech呀~~除此之外,同事話呢度最好係有得睇波,可以一路傾計、飲酒、BBQ、聽歌、睇波,multi-task同步進行!!雖然有露天位置,但我地都係選擇坐係室內的吧頭附近,安頓好就出去攞野食,出到室外,充滿燒烤的香味,看到幾位廚師非常忙碌地燒烤不同食物,例如: 燒生蠔燒翡翠螺燒牛扒燒三文魚燒雞翼等,燒好的食物就圍在爐邊,方便大家選取。燒烤食物用料不錯,廚師燒烤功力十足,尤其是海鮮類-我最喜愛的蠔,這裡的烤蠔很香火烤味,啖啖jui
好多外國人,好熱鬧
Live Band, Good Show!!
雖然有露天位置,但我地都係選擇坐係室內的吧頭附近,安頓好就出去攞野食,出到室外,充滿燒烤的香味,看到幾位廚師非常忙碌地燒烤不同食物,例如: 燒生蠔燒翡翠螺燒牛扒燒三文魚燒雞翼等,燒好的食物就圍在爐邊,方便大家選取。燒烤食物用料不錯,廚師燒烤功力十足,尤其是海鮮類-我最喜愛的蠔,這裡的烤蠔很香火烤味,啖啖juicy,keep住厚肉嫩滑
;烤三文魚都不錯,魚肉鮮甜,質地結實;而烤翡翠螺同樣香口,雖然有好厚的殼隔住,但內裡仍然烤得芳香BBQ味。
勁香bbq烤味
看見這裡有一個display不同類別的生蠔,但我差點以為這些是供客人自取來食的,哈哈,原來係介紹來自不同地方的生蠔,是日特選生蠔$10一隻都幾抵,我總共食左8隻~哈哈
除了烤海鮮外,還有各款冷盤,例如:青口、鮮蝦、長腳蟹、沙律等等,味道不錯,很refresh~ 甜品方面有綠茶蛋糕、葡撻、啫喱等,款式不算太多。
和同事在 1+1 吧蹓躂了大約3小時,喝酒品蠔,食BBQ,談天說地,加上live band,和這裡hyper的氣氛,日後和同事放工後落bar relax ,1+1 bar會係我其中一個最佳選擇
!!
啤酒 + bbq ~正爆!!
2011-04-29
好多外國人,好熱鬧
Live Band, Good Show!!
勁香bbq烤味
啤酒 + bbq ~正爆!!
見到之前食評都不錯,加上Citibank信用咭有八折,一行三人去試吓。食物:-鴨肉:其實我不知道是什麼肉,羶味似羊肉,外型似鴨肉,但太羶啦,所以被迫放棄藍莓xx:勁甜除了以上食物外,其他都無特別:-沙律(西式,要自己配搭材料和醬料那款)、腸仔、燒粟米、XO醬青口、三文魚、印度烤餅、印式魚柳、豬肋骨、香茅雞翼、炒麵(自行選擇材料,我選擇了牛肉、豬肉、雞脾菇、菜、油麵)、冬菇、炒椰菜、西瓜、哈蜜瓜、菠蘿、紅豆蛋卷、藍莓xx、葡撻、麵包布丁服務:-普通,無特別環境:-我們坐於室內,適合傾計抵食:-相對其他自助餐,此店的食物選擇比較少。但此店是位於酒店內,加上是任食自助晚餐,只是百多元,水準算一般啦,不可以有要求。

食物:-

鴨肉:其實我不知道是什麼肉
,羶味似羊肉
,外型似鴨肉
,但太羶啦
,所以被迫放棄

藍莓xx:勁甜

除了以上食物外,其他都無特別:-

腸仔、燒粟米、XO醬青口、三文魚
印度烤餅、印式魚柳、豬肋骨、香茅雞翼、腸仔
炒麵(牛肉、豬肉、雞脾菇、菜、油麵)
疑似鴨肉
冬菇、炒椰菜、雞翼、XO醬青口、三文魚
西瓜、哈蜜瓜、菠蘿、紅豆蛋卷、藍莓xx、葡撻、麵包布丁
藍莓xx、葡撻近鏡
服務:-

普通,無特別

環境:-

我們坐於室內,適合傾計

抵食:-

相對其他自助餐,此店的食物選擇比較少。
免費的飲品:一杯清水
墊枱紙及紙巾
2010-12-03
墊枱紙及紙巾
今日帶住Openrice張日本海鹽x澳洲岩鹽燒自助晚餐 75 折劵去食原價$188一位既自助晚餐地方唔錯, 幾靚, 但今日係星期日,好多家庭聚會, 比較嘈吵野食唔多, 款式十款左右, 白肉腸, 牛肉, 雞肉, 三文魚,青口,粟米,咖哩雞, 部份食物份量很少亦無再添加食物質數一般, 只食得出係經過燒烤, 肉味及鮮味小弟就食唔出了沒有餐湯, 餐飲既自助餐湯水就只有蕃薯糖水, 無網頁介紹既雪糕自助餐亦附送一個大家樂式既打邊爐組合, 質數不太好, 比大家樂更差, 不試也吧地方環境唔錯, 期待有下次優惠再試不竟今日係優惠既最後一天, 食物既種類, 質數有可能比剛推出時有分別
沒有餐湯, 餐飲既自助餐
湯水就只有蕃薯糖水, 無網頁介紹既雪糕

地方環境唔錯, 期待有下次優惠再試
2011-01-30
從未吃過$368中西式的自助餐是那麼的少選擇! 幸是公司送的自助餐。 1款刺身 - 三文魚 (賣相差)。 1款壽司 - 瀨尿蝦。 3款水果。 沒有牛扒,沒有老火湯,只有1:99瑤柱Boomboo羹。 少得可憐。味道不用評價的一般。
(非会员)
2010-11-11 3 浏览
同事約我去1+1食蒙古燒烤自動晚餐, 上去openrice d comments 都係麻麻, 不過見佢極力推介, 星期四放工又想happy下就去試下喇…去到見到環境唔錯, 有室外同室內, 由於我地遲book位, 室內full哂…我地就坐室外喇…反正呢個天氣又涼涼地, 坐出面又舒服又方便攞野食!廚師會有d整好左既食物俾我地攞, 每張檯都有自己既號碼牌, 只要擇好左想食既食物俾佢地燒, 燒好就會送過嚟,好細心! 款式都有幾多, 燒野食必備既雞翼,青口,羊肉, 烤肉, 扒等等……仲有沙律bar同甜品……. 好新鮮仲有雪糕潻!不過坐出面d風比較大,食物易凍d, 不過唔洗燒又係沙田市中心可以bbq, 正!呢度d員工同d客人好似好熟咁…可能有好多熟客仔, 感覺好親切而且收碟快又有禮貌! 係酒店先提供到既優質服務, 出面既燒烤場一定冇喇!我用openrice coupon有8折, 每人都係14x, 我地好滿意…..下個月有同事生日可以放工攪過bbq party喇…

仲有沙律bar同甜品……. 好新鮮仲有雪糕潻!

2010-11-11
2010-10-30 5 浏览
昨晚同朋友去了 ONE + ONE 食 "蒙古燒烤自動餐". 雖然款式好少. 不過用呢個价錢已經 ok...而且環境好舒服好 relax...感覺真係好好...不過燒烤食品整得太濃了不過, 自己 "取" 的生食物再比佢地果啲就幾 ok 的..可以試下...
2010-10-29
庆祝纪念
生日
依家酒店係做緊以沙嗲為主題既下午茶自助餐,但竟然只係有一盤少少的沙嗲串燒,仲係一分鐘內就會俾其他食客大手大手咁搶左...........然後 refill 的就會係一盤普通的肉腸..........睇住 2 小時內只係出到 2 盤沙嗲串燒..........而熱葷的盤其實只有 4 盤,一開始大家想食的時候要輪候 10 分鐘先可以等到......超恐怖 ! ! !然後另外有 2 個蒸籠 ( 1 個燒賣 / 蝦餃 , 1 個包點 )、3 盤生果、1 盤迷你葡撻、1 鍋雞粥、1 個麵包區連多士爐、1 部自製窩夫的機。至於味道方面,其實真係冇特別,有部份可以用差黎形容,甚至比茶餐廳的更不如 ! !因為食物種類同質數唔好,朋友見到有檯客人食左半小時就走人,可想言知其實呢個自助餐係食唔過.........本來黎既時候已經無期待過,但竟然可以令人失望而回 !

本來黎既時候已經無期待過,但竟然可以令人失望而回 !
其中一粒係爛的....
燒賣俾想像中好
只有一款腸....
飯粒質感好怪....
鹹香味好怪.....
2010-10-24
$61.2 (下午茶)
2010-06-07 8 浏览
星期一至五 8:00am-10:00am $60+10%星期六日及PH 8:00-10:00am $70+10%我上個月無意中聽收音機,個主持人曾經讚賞話此酒店早茶BUFFET 又平又抵食,我就一心去試啦! 打去BOOK 枱佢話連續幾個WEEKEND 都FULL BOOKING ,咁我諗都一定會幾好味唔係D人點會肯咁早去飲茶呢?到上星期六,去到見到D野食真係唔多對路,得好少野簡下蒸籠點心有:蝦餃:霉DUM DUM, 衰過公仔點心燒賣:一樣都係霉DUM DUM牛肉: 成舊牛肉勁淺色,咬落去一舊粉排骨: 白雪雪 LAM PEI PEIX燒包: 無食奶皇餃: 成場叫食得落口鮮竹卷: 一夾落去散哂熱盤:春卷: 尚可 (岩岩拎黎個時)炸付皮卷: 又係LAM PEI PEI鳳爪: 爛哂長粉:無食抄面: LAM 哂 無味珍珠雞: 又係LAM LAM 爛爛盅飯: 2 款 北姑雞同爪排骨 D飯又係LAM 架唯一值得一讚 係佢有三款茶葉比你簡自己沖 ,D茶葉質素OK。總括: 全部點心衰過公仔點心同7仔

星期一至五 8:00am-10:00am $60+10%
星期六日及PH 8:00-10:00am $70+10%

到上星期六,去到見到D野食真係唔多對路,得好少野簡下

蒸籠點心有:
蝦餃:霉DUM DUM, 衰過公仔點心
燒賣:一樣都係霉DUM DUM
牛肉: 成舊牛肉勁淺色,咬落去一舊粉
排骨: 白雪雪 LAM PEI PEI
X燒包: 無食
奶皇餃: 成場叫食得落口
鮮竹卷: 一夾落去散哂
熱盤:
春卷: 尚可 (岩岩拎黎個時)
炸付皮卷: 又係LAM PEI PEI
鳳爪: 爛哂
長粉:無食
抄面: LAM 哂 無味
珍珠雞: 又係LAM LAM 爛爛

盅飯: 2 款 北姑雞同爪排骨 D飯又係LAM 架
總括: 全部點心衰過公仔點心同7仔

2010-06-05
$77 (早餐)
  • 奶皇餃 ,春卷
2010-04-08 17 浏览
今天中午跟同事到1+1試試$68 Lunch Buffet食物選擇有:(1) 沙律Bar紅腰豆+三角豆/螺絲粉+吞拿魚/雜果沙律/羅馬生菜/車厘茄醬汁有千島醬(千島醬用完後補充了香草忌廉)還有一種類似甜酸醬的汁料,但注意力被千島醬吸引過去了,所以沒留意實質是什麼(2) 飯/意粉白飯(旁邊有咖哩)/臘味炒飯/蕃汁意粉(3) 熟食雞翼、排骨、關東煮...其他忘了(4) 甜品芝士蛋糕、jelly、芒果(?)西米糕等等(5) 數種餐包(6) 飲品甘筍南瓜湯、茶、水、咖啡、奶、檸檬、糖,自由配搭,不提供冰沙律Bar 一流~ 材料新鮮,更有大家都喜歡的千島醬 : )我很喜歡雜果沙律,吃完沙律已經50%飽 XD熟食方面,雞翼、炒飯、意粉都不錯,關東煮也深受同事喜愛餐包則不予置評,又硬又冷,眼見同事吃得很辛苦,所以沒打算試同事表示甘筍南瓜湯味道奇怪,略帶苦味,不試也罷甜品除了芝士蛋糕味道極淡之外,其他都令人滿意其實以$68的Lunch Buffet 來說,實在不敢有什麼要求但沙律Bar 真的不錯,喜歡沙律的朋友可以去試試看 : )$68(要加一)能夠吃2小時沙律,應該算是很划算了呢~
今天中午跟同事到1+1試試$68 Lunch Buffet
食物選擇有:
(1) 沙律Bar
紅腰豆+三角豆/螺絲粉+吞拿魚/雜果沙律/羅馬生菜/車厘茄
醬汁有千島醬(千島醬用完後補充了香草忌廉)
(2) 飯/意粉
白飯(旁邊有咖哩)/臘味炒飯/蕃汁意粉
(3) 熟食
雞翼、排骨、關東煮...其他忘了
(4) 甜品
芝士蛋糕、jelly、芒果(?)西米糕等等
(5) 數種餐包
(6) 飲品
甘筍南瓜湯、茶、水、咖啡、奶、檸檬、糖,自由配搭,不提供冰

我很喜歡雜果沙律,吃完沙律已經50%飽 XD
熟食方面,雞翼、炒飯、意粉都不錯,關東煮也深受同事喜愛
餐包則不予置評,又硬又冷,眼見同事吃得很辛苦,所以沒打算試
同事表示甘筍南瓜湯味道奇怪,略帶苦味,不試也罷
甜品除了芝士蛋糕味道極淡之外,其他都令人滿意
但沙律Bar 真的不錯,喜歡沙律的朋友可以去試試看 : )
$68(要加一)能夠吃2小時沙律,應該算是很划算了呢~
2010-04-07
  • 沙律Bar、雞翼、西米糕、關東煮
2010-01-04 18 浏览
點解酒店buffet可以咁差咁少野食雖然lee間係bar唔係真正食buffet o既地方但你推出得buffet就應該有最基本食buffet有o既野太失望, 一定唔會再去咁樣o既搶食情況破壞哂一家人慶祝聖誕節o既氣氛激氣!!! --->超限量供應o既刺身, 已經唔係好靚o既刺身啦~ 仲要咁少份量, item又唔多, 見到d人要排定隊等refill刺身真係登佢地無奈......另外o既壽司類更不堪入目, 真係我自己o向屋企都整到啊~ 點解可以咁樣???--->凍海解盤, 算叫做可以接受, refill情況理常, 但唔係好靚, average quality!!! 最差係凍蟹腳, 一d鮮味都冇...........oh!!!--->salad真係史上最差..............d自由配真係少到哩................普通餐廳D自助SALAD BAR都多過佢呀, 其他item係d雜果salad, oh~~~...................而且refill又慢......唉~~~--->熱款反而ok, 超碼有羊架, 蒜蓉蝦, 蒸魚....一d應
點解酒店buffet可以咁差咁少野食
雖然lee間係bar唔係真正食buffet o既地方
但你推出得buffet就應該有最基本食buffet有o既野
太失望, 一定唔會再去
咁樣o既搶食情況破壞哂一家人慶祝聖誕節o既氣氛
激氣!!!

--->熱款反而ok, 超碼有羊架, 蒜蓉蝦, 蒸魚....一d應該要有o既item, 只可惜初時一開始食d食物唔夠熱........失敗之處!!!

--->火雞、牛扒大舊切就average!!! 但居然隔離個即煮意粉有d驚喜.....唔錯.....值得安慰!!!

--->甜品生果類都算多款式, 味道都幾好, 不過點解冇ice cream??? 都唔係好貴o者.............用d普通牌子應該負擔到呀!!! 好可惜啊~~

聖誕節度度buffet都唔平嫁啦~ 所有餐廳食肆都想分一杯羹, 但起碼要做好自己本份, 食客先會再返o黎幫襯.......我諗佢地唔係淨係想做一次生意呱................真係要檢討下, 而且拎食物o既地方又擠迫, 好容易會撞倒人....應該要改善一下................不過環境同service都ok, 分室內外, 而且仲有live show, 好彩當日唔大風又唔凍.......否則一定變雪條
甜品, 冇試唔知咩味~
LEE個我有試都幾好食!!!
都係D甜品最似樣~
得個樣O既凍海鮮!!!
食過最差O既冷麵同SALAD!!! 真係自己整都好食D >~>
2009-12-25
庆祝纪念
圣诞节
LEE個我有試都幾好食!!!
都係D甜品最似樣~
2009-09-30 14 浏览
經過帝都見到$128 bbq buffet,好似好低食wo,於是就去試一試,因為室內full曬要坐室外,環境都算OK,雖然有d熱,不過食物款色就小d,沙律只得一款 - 菜沙律,甜品亦只得一款 -生果,由於食物區很細,只有四個盤,而且出得很慢,所以經常要排隊, 總的來說, 食物味道環境都OK,尤其是燒豪,但係真係要排隊等佢燒,唯款式太少,不過以 $128 的價錢尚可接受.
經過帝都見到$128 bbq buffet,好似好低食wo
2009-09-19
  • 燒豪
2009-09-26 2 浏览
講真佢的食物味道OK,而且服務都唔錯,所以我都係唔講佢食物了而佢地最大的問題係野食少,就好似今日打去問時佢係話有甜品的,點知去到時的甜品就係水果.......而且佢有4,5個廚師好落力咁不停燒野食,之後倒果D野落2個銀色的大盤入面俾人拿冇錯你冇聽錯係得2個盤有好野食,佢一供有六盤野,一盤街邊水準的意粉,一盤蜀米,一盤番薯,一盤青紅黃椒,所以成班人要排隊等拿野食排到去另一個門口真係第一次試過食buffet都要排隊等,佢的味道係ok,不過要排隊咁慘,我一定唔會再試
講真佢的食物味道OK
,而且服務都唔錯,所以我都係唔講佢食物了
而佢地最大的問題係野食少
冇錯你冇聽錯係得2個盤有好野食,佢一供有六盤野

2009-09-26
2009-09-07 11 浏览
今日同朋友試了這裏的健康lunch buffet ~雖然選擇少,但食物新鮮~喜愛這裡的雜菜湯~有南瓜釀雞肉,肉太"諧"~ ~連我唔鍾意甜品的,反而最欣賞係佢的甜品...雖然只得四種選擇...芒果布甸(重香奶味)、藍苺慕絲(清新藍苺味)、日式芝士蛋糕(軟硬適中)...唔覺太甜,味道剛剛好....正 (尤其係藍苺)最後要杯奶茶,紅茶不像平日自助餐餐廳,落少少奶已經好"奶",仲無茶味~ 呢度剛剛相反,茶係好,但太濃有d 澀~ ~
今日同朋友試了這裏的健康lunch buffet ~

雖然選擇少,但食物新鮮~

喜愛這裡的雜菜湯~

有南瓜釀雞肉,肉太"諧"~ ~