2023-03-15 393 浏览
金朝陽中心消費有100蚊coupon, 友人又喜歡打邊邊,一般火鍋放題都坐得好鬼迫,又會計住時間,高質少少嘅通常都係散叫,真係幾百蚊一個人都食吾飽。呢間雖然貴價嘅吾係任食,但任食嘅肉都吾差,任食嘅配料都好多選擇,任飲又係算多選擇,食得好飽之餘,質素都吾錯喎。環境真係好得,3個人坐大卡位好舒服,樓高有露台,就算坐吾到窗邊,都可以拎杯飲品出去睇下風景,有海景可以影下相,出去戶外高枱chill 下。最後送嘅甜品我最欣賞,好多配料又吾太甜。
最後送嘅甜品我最欣賞,好多配料又吾太甜。
2023-03-01 671 浏览
同朋友黎到佢一直想試既lunch time一人邊爐坐位舒適 台式風格 湯底有5-6個選擇 而我揀左麻辣湯底少辣配料雞脾肉 大大舊 好味道貢丸 韭菜豬肉餃另外加左8蚊要個墨魚餅就唔係好抵 得兩小塊至於主食我揀左台灣麵 呢個麵既質地好正 一路煲左佢15分鍾都唔會太冧 又吸哂湯既精華朋友都話冇介紹錯 台灣麵好正!佢自己就叫左三杯雞湯底 但試左我個麻辣湯都話好味啲飲品我地叫左盆栽珍珠系列大大杯 我叫珍珠咖啡中規中矩唔錯但朋友個珍珠奶茶就唔係好夠味喇不過總括而言 係銅鑼灣lunchtime 我地每人食左$75 一人邊爐+大大杯飲品味道不錯 性價比係高既但要注重返佢係一小時用餐架
同朋友黎到佢一直想試既lunch time一人邊爐
雞脾肉 大大舊 好味道
貢丸
韭菜豬肉餃
另外加左8蚊要個墨魚餅就唔係好抵 得兩小塊

朋友都話冇介紹錯 台灣麵好正!
佢自己就叫左三杯雞湯底 但試左我個麻辣湯都話好味啲
味道不錯 性價比係高既

但要注重返佢係一小時用餐架
2023-03-01
  • 麻辣湯底
天氣咁凍 梗係想打邊爐啦😗好兄弟介紹呢間有得任飲酒🍻(紅、白、啤酒,仲有cocktail添)半自助形式打邊爐😋仲有靚景同露台可以去食煙/把酒談心▫️同無老鍋就冇得比架啦😅湯底我地揀花膠雞 多料既 都好飲既不過唔係好濃果d白色湯但就❤️無限時間❤️!呢個好吸引岩哂我地咁多水吹既人▫️同埋outdoor個view真係好靚😍可以食食下 拎杯酒出去把酒談心🍷我見有成個family男女老少出去影夜景添▫️食到最後 飽到不行點知waiter仲問 糖水而家上埋?本身諗住食兩啖就算點知 又出奇地好味喎忍唔住食哂成碗😂😂😂
天氣咁凍 梗係想打邊爐啦😗
好兄弟介紹呢間有得任飲酒🍻
(紅、白、啤酒,仲有cocktail添)
半自助形式打邊爐😋
同埋outdoor個view真係好靚😍
可以食食下 拎杯酒出去把酒談心🍷
我見有成個family男女老少出去影夜景添
食到最後 飽到不行
點知waiter仲問 糖水而家上埋?
本身諗住食兩啖就算
點知 又出奇地好味喎
忍唔住食哂成碗😂😂😂
因為酒鬼朋友生日,上網搵過任飲啤酒任食嘅打邊爐都多但如果冇限時間真係唔太多好嘅選擇,最後揀咗101 手工涮涮鍋,最後冇失過👍🏽任食火鍋配料質素算中上,所有我哋試過嘅手工配料都幾好食👍🏽朋友話墨魚滑特別出色!扣分地方係任食牛質素稍為普通咗少少🤏不過佢第一輪會手切牛頸脊先,如果都係任食就滿分🤭任飲方面滿分💯👍🏽 有自家手工生啤,沖繩Orion 生啤之餘 ,仲有紅白酒、cocktail都係任飲 👍🏽更加好嘅係,非酒精飲品選擇都非常多,珍珠奶茶都有 👍🏽服務亦都唔錯,我哋10位坐VIP房,上嘢飲速度好快,少少扣分醬料每位再收$30
更加好嘅係,非酒精飲品選擇都非常多,珍珠奶茶都有 👍🏽
手切牛頸脊
盆栽香芋珍珠奶茶
黃金魚皮、即炸響鈴
手切牛頸脊
盆栽香芋珍珠奶茶
黃金魚皮、即炸響鈴
2023-01-16 1211 浏览
Lunch約左朋友一齊食( ´ ▽ ` )ノ離唔開都係想食火鍋之類,就選擇左呢一間呢間由尖沙咀第一間新舖我食到佢結業當時尖沙咀連埋飲品$50都唔使(五年前😂)食完之後仲返公司瘋狂推銷實在太平( ´ ▽ ` )ノ-香辣三杯雞湯+三款餸+麵+🍹$59同朋友都係揀咗呢個湯底以我食咗多年經驗覺得呢個係最好食( ´ ▽ ` )ノ🥘油麥菜/秘製台式雞件/蜂巢豆腐🥘娃娃菜/蜂巢豆腐/鮮枝竹/台灣沙茶滑牛肉+$8(多一個餸)湯底香辣惹味,煮完啲餸同麵都勁入味好食飲品就叫左凍無糖茉莉花茶,解辣解膩
Lunch約左朋友一齊食( ´ ▽ ` )ノ
離唔開都係想食火鍋之類,就選擇左呢一間
呢間由尖沙咀第一間新舖我食到佢結業
當時尖沙咀連埋飲品$50都唔使(五年前😂)
食完之後仲返公司瘋狂推銷實在太平( ´ ▽ ` )ノ

-香辣三杯雞湯+三款餸+麵+🍹$59
同朋友都係揀咗呢個湯底
以我食咗多年經驗覺得呢個係最好食( ´ ▽ ` )ノ
🥘油麥菜/秘製台式雞件/蜂巢豆腐
湯底香辣惹味,煮完啲餸同麵都勁入味好食
飲品就叫左凍無糖茉莉花茶,解辣解膩
2022-12-08 2110 浏览
任飲任食高質打邊爐,6點開始就可以入去,慢慢飲下野,等下朋友到,唔使急急腳去食,食到10點幾先走,絶對休閑既一個晚餐,而餐廳外有個露台,唔怕高可以出去感受下,當日天氣剛好不錯,影下相,帶杯酒出去企下,傾下計,再入返去坐,繼續食又得!個餐一開始就會有啲靚啲既肥牛,響鈴,咸蛋魚皮,仲有既款特別既打邊爐料理,2個人食,非常足夠,另外好多款式老係用手機📱落單,好方便,唔需要叫人黎收紙,環境乾淨,係啲餐具有少少唔理想。

2022-12-04 6362 浏览
今天一早起床.裝洗便從將軍澳出發趕過嚟銅鑼灣.係為咗食101嘅超值一人一鍋sabu sabu .嚟到剛剛11時15分鐘.餐廳係開11時30分.我哋又是第一名次.唔夠五分鐘.其他顧客已經陸續到達.並開始掃安心及排隊.店家準時營運.當然我哋是第一個進場.由職員帶領到達可以望住個海景二人卡位.呢度係用QR典落單.我哋在餐牌上揀選了每人一個湯底.一個要台灣麻辣湯底.一隻辣椒🌶️.另一個要三杯雞湯底.都係一隻辣椒🌶️.每人再揀三樣餸.我哋揀咗蟹🦀️粉丸1份/Q彈正方型魚🐟腐2份./日式芝士🧀丸2份/日式章魚🐙餅1份合共六份.餐飲:盆栽珍珠奶茶1杯/盆栽特濃朱古力珍珠1杯。落單無耐.兩大火鍋已經送到.隨後兩大杯飲品亦都送上.兩大鍋加兩大杯.張枱險些都擺唔到。
盆栽香芋珍珠奶茶/盆栽特濃朱古力珍珠
2022-11-19
盆栽香芋珍珠奶茶/盆栽特濃朱古力珍珠
  • 盆栽特濃朱古力珍珠
  • 盆栽香芋珍珠奶茶
  • 午市三餸套餐
2022-11-23 2079 浏览
bookmark左哩間好耐 聽唔少人講過 睇落都好似幾吸引 cwb商廈高層靚景 lunch邊爐 68+1 抱住充滿懷疑既心態試一試佢結果都係令人失望 果然有時都係一分錢一分貨 太多gimmick做照 都只係用黎掩飾餐廳既不足入餐廳第一印象 裝修都還可以 主要有高樓底 落地大玻璃 空間感十足 又好光猛如果坐到窗邊位 就有靚景睇但去到食野就見真章首先餐廳衛生好唔掂 D碗拎上手係極度痴luplup 自己用濕紙巾抹完都搞唔掂 兩個人食 兩套餐具都係咁 拎多個都一樣到食野 lunch set 包 麵 + 自選三款配料 + 一杯野飲麵既選擇都幾多 配料就一般 都係好大路個D 野飲都睇落幾有誠意 有唔同款色既珍珠奶茶簡一整鍋連爐上枱簡左雲吞 滑牛 雞件 菜所有野食都係廉價既味道 雲吞正常攞貨水準 滑牛都係一般  雞肉極重雪味 食左一舊就頂唔順菜同麵同個湯底叫做最正常 勉強都食得落到杯野湯 好神奇既感覺 飲落叫做有D味 有珍珠  仲有D曲奇粉但飲多兩啖 總係覺得有 水還水 甜還甜 珍珠還珍珠既感覺估計成杯野係好求其咁 糖槳溝水溝珍珠溝香精 好大杯 但飲唔哂 都係放棄了總結 68+1 食一個質素遠不及譚
抱住充滿懷疑既心態試一試佢

菜同麵同個湯底叫做最正常 勉強都食得落

但飲多兩啖 總係覺得有 水還水 甜還甜 珍珠還珍珠既感覺
估計成杯野係好求其咁 糖槳溝水溝珍珠溝香精
好大杯 但飲唔哂 都係放棄了

總結 68+1 食一個質素遠不及譚仔既麵  價錢只係for食環境
從lunch已經睇到餐廳既定位同做法 就係以環境做照來 唔會講求質素
百貨應百客 我就食返譚仔or落返樓食碗正常既清湯腩 雲吞麵可以了
2022-11-15
2022-11-20 1902 浏览
$60 一個打邊爐,三餸+1個面,飲品有珍珠奶茶其他特飲,真係冇得輸!星期六中午,喺銅鑼灣想打邊爐,就揀咗呢間101手工涮涮鍋,我哋1:00去到,大約等15分鐘就有枱,限時1小時。先講吓個環境,地方闊落,我哋四個人所以有卡位仲有海景,我哋order左麻辣湯底,三杯雞湯底,蕃茄湯底,豬骨湯底,每人帶咗三餸,嗌佐牛肉雞髀肉芝士丸魚腐菜等等,share 一齊食,咁咪可以個個餸同埋湯底都可以試吓!湯底個個都合乎預期最好食嗰個我覺得係三杯雞并雞髀肉,三杯雞湯底味道濃郁,雞髀肉夠滑,湯底越煲越辣,夠晒刺激!飲品嗌咗芋頭珍珠奶茶好好飲啊!$60一個中午,有呢個環境同埋呢度真係冇得輸!

2022-11-19
  • 台灣香辣三杯雞涮涮鍋
  • 盆栽香芋珍珠
2022-11-04 1529 浏览
服務方面,入去嘅時候有講低話係一個鐘要交檯,但想講根本唔夠時間食,點餐加送餐已經用左好多時間,大概可以食嘅時候得返30分鐘,食得好趕,結果都係食到過左時,第一次行埋黎催我交檯嘅時候,我已經剩返野飲就可以交檯,明明都已經睇到,仲要不斷催,起咁執檯,郁來郁去🙄,叫我攞個牌出去埋單,我就同佢講飲埋杯野好快,但佢就用啲好炆憎嘅態度催我交檯,知道你跟規矩,但都唔使咁對客人架嘛😅。衛生方面,入坐嗰陣見到張櫈好多白色一點點嘅野,雖然可以撥走,但都應該喺客人黎前清理乾淨啦,仲有啲碗癡粒粒,仲要隻隻都係咁🙄。雖然午市係平,但食得一啲都唔開心。🙄🙄唔該真係請返啲服務態度好嘅員工黎做。🙄🙄
雖然午市係平,但食得一啲都唔開心。🙄🙄

唔該真係請返啲服務態度好嘅員工黎做。🙄🙄
2022-11-04
👆🏻自費食評,多謝收看🥹今天是星期六的晚上七點, 我就約了一個gathering 一枱11個人啦, 我就找到一間呢是沒有限時 還有呢除了火鍋之外 , 還有啤酒,紅酒和白酒任飲所以很興奮呀 拍給大家看!朋友試過就說紅酒挺容易入口最吸引的地方是出面有地方可以一會可以拍給大家看白酒很正!這支白酒好飲 因為夠凍我們點了整支白酒,是任飲的 我們身處在VIP room,一會拍給大家看這裡的環境非常之好 Gathering一流啦,VIP room都有一部空氣清新機 讚呀(please see youtube)吃的程序是這樣: 先選擇那個價位的牛肉然後會上前菜. 主菜呢 我們11個人就選擇3個鍋有辣有不辣. 海鮮啦 肉類啦手工火鍋全部都係上一次喔還有甜品這個就是任食Menu, 全部都可以追加包括前菜 台灣直送配料海鮮比較少喔. 手工配料 很好吃然後有很多不同的麵類菜類等等, 牛肉任食就是Prime grade這個這個魚皮呢 有鹹蛋很ok!既然有魚皮送酒當然是叫杯日本draft啦這是Orion來的喔侍應跟我講啦 個麻辣湯會咸我就覺得還好因為可能是台式火鍋, 味道可能會偏重少少牛肉的牛肉味ok, 因為我食
👆🏻自費食評,多謝收看🥹

今天是星期六的晚上七點, 我就約了一個gathering
一枱11個人啦, 我就找到一間呢
是沒有限時 還有呢
除了火鍋之外 , 還有啤酒,紅酒和白酒任飲
所以很興奮呀 拍給大家看!

朋友試過就說紅酒挺容易入口
最吸引的地方是出面有地方可以
一會可以拍給大家看
白酒很正!這支白酒好飲 因為夠凍
我們點了整支白酒,是任飲的

我們身處在VIP room,一會拍給大家看
這裡的環境非常之好

吃的程序是這樣: 先選擇那個價位的牛肉
然後會上前菜. 主菜呢 我們11個人就選擇3個鍋
有辣有不辣. 海鮮啦 肉類啦
手工火鍋全部都係上一次喔
還有甜品
這個就是任食Menu, 全部都可以追加
包括前菜 台灣直送配料
海鮮比較少喔. 手工配料 很好吃
然後有很多不同的麵類
菜類等等, 牛肉任食就是Prime grade這個

這個魚皮呢 有鹹蛋很ok!
既然有魚皮送酒
當然是叫杯日本draft啦
這是Orion來的喔

Orion Beer

侍應跟我講啦 個麻辣湯會咸
我就覺得還好
因為可能是台式火鍋, 味道可能會偏重少少

牛肉的牛肉味ok, 因為我食麻辣的
麻辣的辣度是兩隻辣椒, 辣味都ok㗎 不錯喔

好啦 又出來飲酒啦!
其實那晚我是飲酒多過吃飯

• 牛頸脊,
  • Orion
  • White Wine and Red Wine
  • 黑松露墨魚滑
有朋友介紹尼間所以咪冇特別去睇有嘜嘢食!點知就咁中哂伏叫咗$548餐❗️仲要額外加每位➕$30醬料費!再加一埋單$636真係只得牛及飲品!海鮮連蝦都無只得三款鯇魚及帆立貝(雪藏唔新鮮)菜都係只得生菜,油麥菜,娃娃菜湯底冬瓜卜卜蜆海鮮湯!只得個樣,海鮮只有蜆!完全唔覺得有任何鮮味⁉️唯獨汽水沙冰值得一讚❗️但網上推介嘅盆栽飲品唔明點解咁多人堆介咁嘅價錢食物質素麻麻!座得都舒服但非常嘈吵!直頭嘈到你跟本聴唔到對面位朋友講嘜有個特大餐牌要嚟落order!個餐牌落完order已經要收回!唔明點解要整咁大!跟本完全無實用性!枱上放有食物跟本放唔到在枱細👀!依家先發現原來有甜品!但食到走都唔見
有朋友介紹尼間所以咪冇特別去睇有嘜嘢食!點知就咁中哂伏
真係只得牛及飲品!海鮮連蝦都無
只得三款鯇魚及帆立貝(雪藏唔新鮮)
菜都係只得生菜,油麥菜,娃娃菜

2022-10-14 1484 浏览
今日星期六返半日工,收工之後約左好耐見既朋友去銅鑼灣行街行街之前當然要醫下肚仔,上網睇到呢間101手工刷刷鍋好似好正咁,午市價錢$59一個餐仲有埋特飲啵,緊係要去試下啦喂由於我第一個到銅鑼灣,所以我就上左去拎籌等位,上到去只見好多人排隊,「41」號….拎到籌了..排到好後最後排左1個鐘先進到去最衰午市冇得預約,只能walk in斗快,不過間野確實環境不錯,有好多窗口位,但只俾4-5人坐的,我地2個就坐2人位,坐低就開始用手機落單叫野食呢度係一人一鍋的,我叫左蕃茄湯底+烏冬(另加$12)+包任選3個送(叫左正方形魚腐,墨魚春卷,仲有個唔記得叫咩肉🤣🤣)+盆栽特濃朱古力珍珠奶茶🧋正呀,杯野飲超大杯,飲落啖啖都是珍珠😆好濃既朱古力,好低飲。食物方面正正常常,係一路熱住來食的,好正埋單是71蚊,呢個餐食完再飲埋杯野是很飽的呢間野環境不錯,又低食
今日星期六返半日工,收工之後約左好耐見既朋友去銅鑼灣行街

最後排左1個鐘先進到去

埋單是71蚊,呢個餐食完再飲埋杯野是很飽的
呢間野環境不錯,又低食
蕃茄湯底烏冬
2022-09-24
101手工涮涮鍋 🍷天氣涼返少少又想打邊爐了🥹 好難得係銅鑼灣呢啲旺區搵到間冇時限嘅任食邊爐,咁就唔洗一坐低就趕頭趕命咁倒曬啲食物落窩😎任食美國安格斯Prime Grade牛頸脊套餐 ✔️前菜|/ 手工蒜泥口水手撕雞 微辣/ 秘製麻辣木耳/兩款都係開胃之選,最適合等齊人開爐時過下口癮先😛主菜|/ 冬瓜卜卜蜆海鮮鍋/接近有20款唔同組合嘅湯底,店員推薦最多人揀嘅卜卜蜆湯底,都好合理嘅,始終一樣價錢但係有埋海鮮!🤩放滿好多紅棗同松蟲花,感覺非常養生🫀一開始仲諗緊點解啲卜卜蜆可以放得咁整齊🧐 之後烚下烚下先知原來鍋嘅中央放左冬瓜盅,因為卜卜蜆份量太多,幾乎覆蓋左成個冬瓜🙈肉類|/ 手切美國安格斯Prime Grade 牛頸脊/採用雙飛切法,每塊都係完整冇斷裂嘅,厚度又適中,色澤紅潤,牛味同口感都好好😬101特選手工火鍋拼盤|/ 墨魚汁烏結糖/ 太極冬菇/ 黑松露蟹子海鮮軍艦/ 三重芝士鮮製蝦丸/4款食材都係以蝦滑同墨魚滑為主打🦐🦑 仲以為點解會放粒糖落去打邊爐,點知原來係長方形嘅墨魚滑◼️ 中間仲食到墨魚粒,口感豐富;大大粒嘅冬菇,同時釀左黑白墨魚滑☯️;而鹹香嘅芝心蝦丸都好出色🧀手工即炸嘅|/響
101手工涮涮鍋 🍷

1998 浏览

1918 浏览

任食美國安格斯Prime Grade牛頸脊套餐 ✔️

前菜|
/ 手工蒜泥口水手撕雞 微辣/ 秘製麻辣木耳/

手工蒜泥口水手撕雞 微辣秘製麻辣木耳

兩款都係開胃之選,最適合等齊人開爐時過下口癮先😛

主菜|

墨魚汁烏結糖 太極冬菇

手工即炸嘅|
/響鈴卷/ 海苔鹹蛋黃魚皮/

手工即炸響鈴卷海苔鹹蛋黃魚皮

即叫即炸,非常香脆☄️ 店員上菜時仲好貼心咁幫我地將大大條嘅響鈴一分為二🔪

而用電話自己落單嘅幾十款配料係任食嘅,部分食材仲要係台灣直送🛩

台中福茂貢丸

台中福茂貢丸大粒過乒乓波🏓 不過配料嘅份量幾搞笑😂 兩個人寫1️⃣份,但唔知點解每款都係上3件😵‍💫 如果可以按人數上就可以慳返啲quota試多幾款了~

/盆栽珍珠奶茶/🧋
盆栽珍珠奶茶

/柑桔檸檬水果冰茶/ 🍋
柑桔檸檬水果冰茶

去食任食火鍋都預咗飲品係無限追加,但係呢度並冇提供普通嘅罐裝或者紙包飲品,而係平時係街買一杯都要幾十蚊嘅台式手搖飲品同埋紅白酒!

呢個價錢唔限時望維港夜景任食任飲,食物同飲品都好高質有心思,真係好抵😎 (有少少擔心佢會做唔住😂) 不過眼闊肚窄食左2 round已經飽曬,細食嘅可能會覺得唔夠抵🤔 見餐廳個lunch set都係$60左右,下次可能再試😆
手工蒜泥口水手撕雞 微辣秘製麻辣木耳
台中福茂貢丸
盆栽珍珠奶茶
柑桔檸檬水果冰茶
2022-10-02 1224 浏览
聽朋友話呢間打邊爐有海景,雖然冇book位都想碰碰運氣睇吓可唔可以坐到Window seat。等咗大約半個鐘就有位,入座嘅時候被安排坐窗口位隔離,而窗口嗰兩個位就咁岩起身埋單,咁我就問一個大約50歲中年女人可唔可以幫我安排坐窗口位,佢一聽就好炆憎話張枱都未執,咁我話唔介意等一陣啦,佢態度極惡劣話嗰張枱已經俾左下一位,咁都算啦。最嬲係食到中途,我前邊有人入座佢都係窗口隔離位,佢見窗口位嗰個又係啱啱走問可唔可以轉去坐窗口位,而另一個阿姐就俾佢轉左,咁即係我一開始問果位50歲中年女人係有心唔幫我轉張枱,你餐廳用得QR code落單,轉一轉隔離位有幾煩呢,而佢就係因為唔想幫我而且態度勁冇禮貌講返食物一分錢一分貨啦,但係餐具就用晒唔耐熱既膠餐具,打邊爐咁熱既溫度仲用膠餐具