2018-01-01 746 浏览
元旦日人人都去慶祝,唔通人人都想慶祝咩!我哋呢啲單身狗,食狗糧都食飽啦!今日兩個蛋散一齊食佢嘅珍珠奶茶,真係有啲Hea,得壹個甜字,冇乜茶味。但係唔使$50 - 1個餐包嘅嘢飲,真係算係咁。叫咗一碗有三個餸嘅台灣拉麵,麵條比較硬身,我鍾意。湯底係三杯雞,不過店員冇問我要幾辣,都冇乜辣味。芽菜粟米蕃茄送嘅我就要台灣腸,不過比湯浸到冇晒味,真係有啲浪費,如果可以分開相就好啦!另外要左沙茶牛肉,同埋板燒雞柳,都係浸到無味但個湯就有啲特別,係幾好味嘅!同埋真係抵食。

芽菜粟米蕃茄送嘅

另外要左沙茶牛肉,同埋板燒雞柳,都係浸到無味
但個湯就有啲特別,係幾好味嘅!同埋真係抵食。
2017-12-22 567 浏览
今晚想食台式,2人去天后嘅101肉燥飯專門店,原本抱有好大期望,因為感覺台式點整都唔會難食得去邊,點知食完之後真係失望到1個點我地各叫左1人套餐,肉燥豬扒飯,普通到不能再普通。芝士豬頸肉撈公仔麵,唔得喎,豬頸肉又乾、又鞋,芝士汁無芝士味,唔知點解仲食到怪怪哋味(但又唔係香草味黎喎)又唔夠熱難食到呢椒鹽花枝丸,夠熱,幸好味道都好鹽酥雞,都夠熱,但又乾、又鞋、又硬,想點呀真心唔好味香芋珍珠,係正常的朱古力牛奶雪香,都係正常的,朱古力味夠濃成餐飯可惜嘅係2個主菜都唔好味,連鹽酥雞都可以差成咁,仲要成七十幾蚊1個餐!好食都話,咁嘅質素真係非常唔抵!服務方面,我地同另外2位食客係搭枱,同埋我地兩邊明明就係分開order的。到上菜時,侍應不停將隔離2位食客的食物放喺我地面前就走左去,完全唔問係邊位order的食完呢次晚飯後非常失望地走出餐廳

我地各叫左1人套餐,肉燥豬扒飯,普通到不能再普通。

又唔夠熱
難食到呢

椒鹽花枝丸,夠熱,幸好味道都好

鹽酥雞,都夠熱,但又乾、又鞋、又硬,想點呀
真心唔好味

香芋珍珠,係正常的

朱古力牛奶雪香,都係正常的,朱古力味夠濃

食完呢次晚飯後非常失望地走出餐廳
2017-12-19
2017-11-16 773 浏览
歡送同事的一餐飯老闆請食飯晚上6點幾我們一行四人,每人各自叫了一個101套餐(一個飯/麵+一個小食+一杯飲品)雖則說老闆請吃飯,但基於道義原則,我選擇了價錢相對便宜的套餐我的套餐🤤🤤🤤飯:玉子特盛飯小食:章魚餅+炸雞翼各一件飲品:凍珍珠奶茶玉子特盛飯我沒有吃過台灣正宗的肉燥,可是這個甜甜的,我覺得很好吃,另外,玉子豆腐酥脆感很足,外脆內軟👍🏻👍🏻🤤章魚餅吃不出章魚🐙的口感,可是口感很Q彈,炸雞翼外皮很油膩,可以不試巨大杯珍珠奶茶吃飽了飯+小食,其實已經喝不下了,而且冰太多,越喝越冷最後真的吃得很撐,不得已喝了一半後,就放棄不喝了😿之前就算再撐,我也會挑珍珠吃,可是這次我盡力了😂
歡送同事的一餐飯

小食:章魚餅+炸雞翼各一件
飲品:凍珍珠奶茶

玉子特盛飯

巨大杯珍珠奶茶

吃飽了飯+小食,其實已經喝不下了,而且冰太多,越喝越冷

2017-11-15
2017-11-08 432 浏览
最近係呢頭返工啊,諗左好耐決定最後食呢一間!個鋪頭名叫得101,即係台灣野啦!我自己本身都幾鍾意食台灣野,之前去台灣食滷肉飯,真係食過返尋味,不過老老實實,今次呢個午餐食完真係有啲失望而回囉!基本上我係香港食滷肉飯,完全食唔到有台灣嘅風味,我諗要食真正嘅滷肉飯,應該要返去台灣食啦!呢間野啲餐都算幾油膩下,份量睇落適中,食落之後都超飽架!基本上幫襯完一次之後我都唔會點樣幫襯!如果你求求期期淨係搵餐飽食嘅話其實你都可以試吓嘅~但係唔好用台灣同佢比
2017-09-19 845 浏览
第一次食依間肉燥專門店本人十分喜歡食台灣菜,特別係魯肉飯或者肉燥飯,再配埋涼拌青瓜,一流抱住依d心態去試去到坐底,環境都幾迫下,而且位與位之間的距離都係岩岩好,比較偏肥d都幾難行入去寸金尺土黎形容。。食物方面:叫左餐+小食+飲品。價錢都幾ok,飯同送都好足料,一定會食得你好飽。肉燥汁反而唔及台灣當地食既比較甜d,可能本人食慣左台式肉燥汁既甜飲品方面:我點左香芋珍珠奶茶,入口香芋味好淡,好難飲。。出面d 貢x 等等。。都好飲過佢
第一次食依間肉燥專門店

抱住依d心態去試

寸金尺土黎形容。。

食物方面:

2017-09-09
豬扒肉燥飯
雞扒肉燥飯
2017-04-21 1523 浏览
終於考完個爛鬼試,開始我既搵錢大計🤣,要返工前挭係要醫飽個肚啦😣,於是近近地係天后附近搵下有冇抵食既下午茶,最後發現左呢間台灣野食~32蚊黎講都算抵👍🏻⋯下午茶32蚊既選擇都幾多,而且加5-6蚊就有杯台式飲品都唔錯呀😽計返上黎都幾抵。但係趕住返工同埋又怕肥就只係外賣左個板燒雞粒肉燥飯 32$+1$(外賣)。返到鋪頭打開份量都幾大,有足6粒雞粒,食落有小小甜,飯淋上肉燥汁,仲有小小既蔬菜係則邊。食完都幾飽肚,下次會試下佢既飲品😊。

2017-04-21
外卖自取
2017-04-09 1043 浏览
朋友係天后打完波話路過101肉燥飯專門店,望個樣好似幾好食,帶我去食,心有靈犀,我今日真係想食肉燥飯呀😂😂本來想叫台式豬軟骨肉燥飯點知賣哂,只好叫其他嘢,朋友叫左個無骨香辣三杯雞肉噪飯65蚊包主菜小食加飲品,我就叫炭燒豬頸肉肉燥飯69蚊主菜小食加飲品,三杯雞朋友試左唔啱食我就覺得okay,但肉燥先係主角,我覺得幾好味,但偏油左少許。玉子豆腐,個芝士汁好濃,鹹左d但內裏好滑豬頸肉飯唔錯,但唔特別鹽酥雞翼拼章魚餅各1
玉子豆腐,個芝士汁好濃,鹹左d但內裏好滑
豬頸肉飯唔錯,但唔特別
鹽酥雞翼拼章魚餅各1
2017-02-17 1370 浏览
是日同朋友在銅鑼灣行完街想搵小小野食,友人提議台灣料理,我地不約而同想起天后101 專門店,一來人比較少,而且出血過後要止血HAHA! 時間不是太晏,不用等位就可以直接入去,我地各點了一人套餐:主餐+小食+飲品($65) 板燒雞柳拼日式章魚餅肉燥飯x2 +鹽酥雞+凱撒沙律士多啤梨牛奶雪香先講主食:章魚餅幾好食,但燒雞柳就好似學生時期lunch box貨色~ HAHA! 鹽酥雞: 炸得香脆,有3件都幾惹味凱撒沙律: 份量OK大碟,上黎嗰時嘩咗一聲~ 士多啤梨牛奶雪香: 呢杯上一上嚟既時候我同友人不約而同覺得,實在太色素了..HAHAH而且好甜呀….

時間不是太晏,不用等位就可以直接入去,我地各點了一人套餐:

主餐+小食+飲品($65)
板燒雞柳拼日式章魚餅肉燥飯x2 +鹽酥雞+凱撒沙律

士多啤梨牛奶雪香

先講主食:
板燒雞柳拼日式章魚餅肉燥飯
鹽酥雞: 炸得香脆,有3件都幾惹味
凱撒沙律
凱撒沙律: 份量OK大碟,上黎嗰時嘩咗一聲~

2017-02-05
板燒雞柳拼日式章魚餅肉燥飯
Although this joint serves Taiwanese style noodles, they also serve Chinese dishes on the menu like instant noodles in Chinese style cheese sauce.I had the vermicelli with mince and soft pork cartilage.Unfortunately, the broth wasn’t that fresh and you could taste the strong overnight pork smell but luckily there was chili on the table to get rid of that taste.The mince wasn’t good either hence the reason I prefer vegetarian dishes because I found this weird tube in it which looks like an artery
The mince wasn’t good either hence the reason I prefer vegetarian dishes because I found this weird tube in it which looks like an artery of some sort.
首先一定要講呢度位置超方便,一出天后港鐵站行一分鐘唔洗就到!約朋友食飯一流!!我地一行三個人,叫左個二人套餐再加小食!前菜凱撒沙律,份量幾多,幾大碟,沙律菜新鮮!香草芝士玉子豆腐外邊炸過,有啲似韓國炸年糕既煙韌,入面係滑溜既玉子豆腐。芝士汁唔太濃芝士味,平時都係就甘打邊爐食多,依家點埋汁食又另一番風味。主餐無骨香辣三杯雞火煱,黎到真係嘩左一聲,好大個!!個底係蔬菜,有無骨雞肉、肥牛捲、玉子豆腐、豆卜、魚餅、丸類、無骨雞、辣肉腸等,多不勝數!個湯有啲辣既,加上三杯雞既醬汁,食物好夠味,唔洗點醬食到得。本身煱入面已經有肥牛捲,但仲會包一碟安格斯肥牛片。安格斯好有牛肉酥酥地果只味,而肉質同味道較煱入面既好味,肥瘦分佈更平均!牛既份量都好多,好彩無追加,咪食唔晒浪費!左邊為渝川麵,右邊為米粉第一次食渝川麵,似係扁烏冬,幾爽口。一碗滾開有好多。強烈推介大家食米粉,因為比起其他麵,佢更吸味,加入湯度煮好入味!!正!開始時驚二人餐唔夠三個人食,所以叫多左個盬酥雞。外脆內嫩,不過我個人中意濃味,如果多啲粉會更惹味!食火煱,凍飲好重要!好喜歡佢杯飲品係大杯裝,飲極仲有!職員好貼心甘提我地咩色飲管係咩飲
我地一行三個人,叫左個二人套餐再加小食!
前菜
凱撒沙律,份量幾多,幾大碟,沙律菜新鮮!
香草芝士玉子豆腐
主餐
左邊為渝川麵,右邊為米粉
第一次食渝川麵,似係扁烏冬,幾爽口。
一碗滾開有好多。
開始時驚二人餐唔夠三個人食,所以叫多左個盬酥雞。
外脆內嫩,不過我個人中意濃味,如果多啲粉會更惹味!
食火煱,凍飲好重要!好喜歡佢杯飲品係大杯裝,飲極仲有!職員好貼心甘提我地咩色飲管係咩飲品,免得調亂。唯一要挑剔係啲珍珠唔夠林,要咬下先得
雖然話二人餐,但份量夠三個人食!大家記得按自己食量而order ,免做大晒鬼啦
甘食法,每人唔洗$100,抵呀!推推推!
2017-01-07 677 浏览
今日係附近做完野經過,見到有間台式餐廳,裝修簡潔企理,又唔洗等位就試下。我估呢間餐廳應該係開左無耐,之前都唔覺有。內裡唔算大,一眼望晒,不個職員好夠,舉手好快有人理你一個人唔洗諗,直接揀一人餐。個一人餐主菜都幾多選擇,。餐可選一主菜、一小食同一杯野飲。而食台灣野我一定會揀燥肉飯!最後選左豬軟骨肉燥飯!有半只鹵蛋、好多既豬軟骨、肉燥同菜個豬軟骨好林,入晒味,肉之間有少少既肥肉同軟骨!好味!肉燥唔會太咸,有汁,濕濕地,份量剛好可撈混個白飯!小食選左花枝丸。炸過,外邊脆脆地,入面熱辣辣,好爽口彈牙珍珠奶茶成日飲,珍珠latte 真係第一次餐飲係重量級,好大杯!冰唔會話好多,溝到淡晒,即使食食下融左冰都唔淡!本身都鍾意飲珍珠奶茶既,個人覺得相比珍珠奶茶,latte無甘甜,有咖啡味,係一個唔錯既配搭,之後又多一個選擇啦!一人餐埋單唔洗八十!超飽又好味!
內裡唔算大,一眼望晒,不個職員好夠,舉手好快有人理你
最後選左豬軟骨肉燥飯!
有半只鹵蛋、好多既豬軟骨、肉燥同菜
個豬軟骨好林,入晒味,肉之間有少少既肥肉同軟骨!好味!
肉燥唔會太咸,有汁,濕濕地,份量剛好可撈混個白飯!
台式豬軟骨肉燥飯
小食選左花枝丸。炸過,外邊脆脆地,入面熱辣辣,好爽口彈牙
花枝丸
珍珠奶茶成日飲,珍珠latte 真係第一次
珍珠latte
一人餐埋單唔洗八十!超飽又好味!
台式豬軟骨肉燥飯
花枝丸
珍珠latte
2017-01-04 529 浏览
第一次光顧這間食店,其實之前都想試一試。因為本人對台灣食品都有好感。但一直都覺得這間店面很少,所以都唔太想進去。今日見里面人少少,又到下午茶時間,那就試一試啦!我點了雞扒肉醬粉絲+珍珠奶茶。因為本人這一陣不太舒服,所以不能接受太冷的飲品,但又唔想飲熱飲,所以要求少冰、少甜。但最後我發覺佢根本做唔到,其實我都好失望,那些珍珠根本吸唔到,冰多過珍珠。少甜其實都唔太做到,不過可能每人睇法都唔同,所以這個值得體諒。有圖有真相,成杯冰😒講完飲品就講食物本身,其實我覺得佢地的肉醬應該分開放,那客人就可以靈活一點,現在就令個湯底變曬味。塊雞扒煎左再放上去的。令碗湯很油。其實如果本身都要煎,為什麼唔將之分開擺,賣相都會好一點。
我點了雞扒肉醬粉絲+珍珠奶茶。
珍珠奶茶
有圖有真相,成杯冰😒
雞扒肉醬粉

2017-01-03
2016-12-28 470 浏览
呢排開始凍 所以同姊妹聚會都樓打下邊6 見又近近地我地 價錢又吾錯 我地就去左食拉😬😬 其實佢同普通連鎖快餐店差不多 不過呢個就有人招呼你 同埋呢個系台灣店 所以有珍珠奶茶飲 如果佢地系打邊6個時可以比多d醬汁就好拉 因為香港人好重口味xd講下主打打邊6我同朋友叫左2人餐個爐既配料真系幾多 入面有玉子 三杯雞 好彈牙既鳥冬同魚蛋 台灣腸等等 我同佢都食吾哂 個湯底都幾吾錯 不過有少少淡 之後安格斯牛肉要擺好耐先解到凍 但肉質都吾錯 肥美平均 份量就一般般 不過爐入面本身已經有少少牛肉食 若想食呢個牛肉又系2人 叫餐食會抵過散叫 珍珠奶茶真系好大杯! 一定夠飲 珍珠口感都吾錯要提下個炸玉子平時我都吾太中意食 但系食完又覺得吾錯 炸粉吾系太多 點埋佢d汁就剛剛好🤘整體而言 我覺得吾錯 平令正 又可以傾計傾好耐🙆
講下主打打邊6
我同朋友叫左2人餐
之後安格斯牛肉
真系好大杯! 一定夠飲 珍珠口感都吾錯
要提下個炸玉子
整體而言 我覺得吾錯 平令正 又可以傾計傾好耐🙆
2016-12-22
一個人最好不過來這裡,抵食超值又好味我已不記得來過多少次今次點了個套餐,份量好大,後來跟店員提到先知可以小飯或小米等等台式豬軟骨配新竹米粉HKD71小食玉子豆腐6粒加熱士多啤梨牛奶雪香-重量級簡直香氣四溢當店員端上時先說小食,玉子豆腐用上香濃芝士汁同煮,因此玉子豆腐滲著濃濃芝士香及口感柔柔的,而外被輕輕炸過,煎香,因此有點外鬆脆當中則幼滑無窮跟芝士漿一同品嚐,味道更是合拍,好吃而主食也是份量十足,大大碗肉燥香濃入味,甚有台式風味新竹米粉卻彈牙入味湯亦濃郁豬軟骨真的好軟(腍),好入味,唯獨好像肥膏多了些,可能是我喜歡吃瘦的吧士多啤梨牛奶雪香係我每次必點,香滑口感令人回味,在寒冬飲一口令人感覺暖暖舒服面層潵上脆脆的胚芽粒粒,令整杯口感更香濃不會過甜,適中,好好飲好一間台式風味館,食物真是算不錯,畢竟價錢合理,味道亦不差,想吃台式肉燥,這裡是不二之選!
一個人最好不過來這裡,抵食超值又好味

我已不記得來過多少次

台式豬軟骨配新竹米粉HKD71

小食玉子豆腐6粒

加熱士多啤梨牛奶雪香-重量級
簡直香氣四溢當店員端上時

當中則幼滑無窮
跟芝士漿一同品嚐,味道更是合拍,好吃
而主食也是份量十足,大大碗
肉燥香濃入味,甚有台式風味

新竹米粉卻彈牙入味
湯亦濃郁

面層潵上脆脆的胚芽粒粒,令整杯口感更香濃
不會過甜,適中,好好飲

2016-12-20 369 浏览
Openrice寫住A2出口 但其實係A1*一人套餐好抵食!我點了雞扒肉燥飯,份量好多,雞扒肉嫩,又唔肥!肉燥飯配秘製辣椒油好好味,夠晒刺激味覺,好中意食鹵水蛋,有半隻。小食是芝士玉子豆腐,口感好豐富,入面滑溜溜,食落好香芝士,但切勿擺凍左先食,否則會變到好凝,食落好濟,所以記得趁熱食!飲品點了珍珠奶茶,叫了少甜還是很甜,勝在夠大杯好抵飲!
Openrice寫住A2出口 但其實係A1*

飲品點了珍珠奶茶,叫了少甜還是很甜,勝在夠大杯好抵飲!