2021-12-06 263 浏览
這間小店超隱蔽,要不是朋友介紹,也不知有這間隱世美食店。 餐廳雖然裝潢簡約,但人流旺,味道也不失禮。蝦餅4件$82炸蝦餅即叫即炸,非常辣口,蝦餅四件,外皮炸得金黃色,蝦肉彈牙,作為小食一流。泰式鳳爪沙律$72酸酸辣辣的,作為前菜很開胃,而且份量很多啊!去了骨的鳳爪,吃的時候可大口咀嚼,非常滋味,鳳爪爽口,食不停口,微微的辣,還有很多新鮮的沙律菜。菠蘿炒飯$96飯粒幹身又分明,配料有腰果,大量肉鬆,蝦球、提子乾、蛋…… 每一口飯都能吃到不同配料,還有一種特色的泰國香料味,味道好,夠滋味。大蝦炒金邊粉$102很有泰國風味,金邊粉口感煙韌,夠鑊氣,調味也均勻,帶點微酸微辣的。配料也不少,有蝦球,炸蒜,豆干和洋蔥等,大大的一碟,夠飽肚。

蝦餅4件$82

泰式鳳爪沙律$72

菠蘿炒飯$96

大蝦炒金邊粉$102
2021-11-23 533 浏览
窗上貼咗可愛風嘅圖案, 離遠已經吸引住我, 一於上去棟工廈搜尋呢間餐廳。上到去發現原來係一間泰國餐廳, 不過充滿少女嘅感覺。🥢雜錦海鮮冬陰功湯河個冬陰功湯底同平時飲嘅冬陰功湯好似, 唔會淡茂茂, 亦都唔會太辣。河粉偏幼, 好煙韌, 有咬口。連我最唔鍾意食嘅芽菜都好爽脆, 夾埋一齊食係好味嘅。🥢泰式燒豬頸肉飯豬頸肉燒得好香, 不過略嫌切得比較薄, 食落口無乜質感。配合一個特別嘅泰式醬汁一齊食, 幾開胃。🥢蝦餅蝦餅整到好似蝦嘅形狀, 大大隻, 食落口啖啖肉, 真係會食到蝦肉, 上枱仲要係熱辣辣, 正!🥢泰國街頭雪糕 (椰子味)本來以為無乜特別, 不過一上枱已經比佢吸引住, 無諗過一杯普普通通嘅椰子雪糕, 會放得咁靚, 好似甜品舖咁有特色。味道上有濃濃嘅椰子味, 唔會太甜, 配合埋椰子肉一齊食, 口感層次提升咗。🥢椰汁芒果糯米飯芒果夠熟, 所以唔會覺得酸。糯米飯做得比較黏, 椰汁亦偏甜, 所以會有飽滯嘅感覺。整體食物都好食, 不過飲品係用泰式茶底, 飲唔慣就會覺得有d 怪, 餐廳職員都好有禮貌, 服務態度偏好, 係值得再去嘅一間餐廳。

🥢雜錦海鮮冬陰功湯河

🥢泰式燒豬頸肉飯

🥢蝦餅

🥢泰國街頭雪糕 (椰子味)

🥢椰汁芒果糯米飯

雜錦海鮮冬陰功湯河
泰式燒豬頸肉飯
蝦餅
泰國街頭雪糕 (椰子味)  &  椰汁芒果糯米飯
𝟷𝟿𝟾𝟾🇹🇭觀塘區泰菜無諗過會咁地道咁高質🤩前排真係超難book點知今次咁好彩夜晚有位🥳大份又抵食 超推薦🤍﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎/𝑃𝑎𝑑 𝑇ℎ𝑎𝑖 $98/每次食泰菜都必試padthai🥰揀咗多花生舖滿啲麵🥜所以超有口感 蝦🦐都有好多隻好新鮮彈牙🌊味道嚟講酸唔夠 再重口味啲就好🤪/青咖喱雞🍛 $98/雞塊雜菜分量好多🍗雞都算滑 最正係有地道圓形茄子🍆青咖喱💚面頭有椰漿 味道唔太重口味微辣 食落順口但係覺得質地可以再杰啲🥺/烤薄餅 $48/酥皮層次感好豐富🫓同咖哩一齊食完全無得挑剔😋食落好似平時酥皮湯咁🤤牛油🧈味香 食落唔油/泰式炸蝦餅🍤 $78/4舊大蝦餅超驚喜🤩炸得脆卜卜 外皮薄又香口 蝦🦐打得好彈牙又足料😍點埋泰式辣醬好match🌶/泰式燒豬頸肉🐖 $78/豬頸肉肥瘦平均唔會好油膩🤤薄切豬頸肉碳燒味好惹味🔥邊邊微焦 燒完keep到肉質好juicy同軟稔🐷秘製酸辣汁好開胃 魚露青檸🍋/椰汁芒果糯米飯🥭 $52/冰🧊火🔥雙重奏 芒果🥭好甜又無根 椰汁🥥加煙韌熱辣辣糯米飯🍚好夾好creamy同濕潤🤍/泰式奶茶☕️ $28/泰式風味返晒嚟🇹🇭嗌咗少甜都算有啲甜🙈但係煉奶味好香 飲落

﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
/𝑃𝑎𝑑 𝑇ℎ𝑎𝑖 $98/

/青咖喱雞🍛 $98/

/烤薄餅 $48/

/泰式炸蝦餅🍤 $78/

/泰式燒豬頸肉🐖 $78/

/椰汁芒果糯米飯🥭 $52/

/泰式奶茶☕️ $28/
泰式風味返晒嚟🇹🇭嗌咗少甜都算有啲甜🙈但係煉奶味好香 飲落奶茶🥤平衡好好 好幼滑

/椰子開心果沙𣲙🥥 $48/
好有咬口撈碎開心果🌰椰漿好濃厚唔會過甜😚沙𣲙唔似溝咗好多水好淡咁 溶咗都仲好有味

﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
🌟整體評分 (滿分: ♡♡♡♡♡)
味道: ♡♡♡♡♡
  • 泰式炸蝦餅
  • 芒果糯米飯
  • 泰式燒豬頸肉
2021-11-20 3495 浏览
觀塘工業區實在有很多隱世食店,朋友是這裡的「地膽」,常常帶我捐窿捐罅,尋找美食,今次帶我來到這間1988泰菜。餐廳位置在A座,但晚出入就要經B座,因為A座會關閘的。所以影一下B座的門面給大家看一下。吃泰菜,來一杯泰式奶茶先。 好大杯呢~ 就是ChaTraMue的香純茶味,頓時好掛住泰國。 我們兩個人,點了4款菜式,當中有兩款都是小食類別,心想著要留點空間吃甜品,但原來全部都好大份量。首先來的是炒泰式椰菜苗,我真的「嘩」了一聲,好大碟啊!比平常吃泰菜的份量多,椰菜苗很新鮮翠綠,亦很清甜。青咖哩雞都好大碗,我喜歡青咖哩的清香味道,這裡加了南瓜件,比較少見的。這個墨魚餅來的時候,我又要再「嘩」一次,因為實在好!大!件!呀!~  真的極力推介,新鮮炸起,從外表顏色,可以看出絕對不是用千年油炸的。墨魚餅口感彈牙,充滿墨魚鮮味,而且裡面還有些細小的墨魚肉粒和少少香葉碎,真的是誠意之作。咖哩汁用來沾蒜蓉包是最好不過,所以我們都點了焗蒜蓉法包,每片法包都長過我的手機,而且焗的很香脆。最終吃不下甜品,埋單三百多元,正常價錢,但菜式份量大,而且質素好,墨魚餅非常回味。下次再來試下其他菜式先~

真的極力推介
,新鮮炸起,從外表顏色,可以看出絕對不是用千年油炸的。

,而且焗的很香脆。

。下次再來試下其他菜式先~
  • 墨魚餅
2021-11-14 450 浏览
餐廳環境舒適,食物質素好,好適合約朋友傾偈聊天。宜家轉用QR code落單,方便衞生。小食拼盤 $123有蝦餅兩件,魚餅四件,蔬菜春卷四件,雞棗四件,即叫即炸,端上的時候熱辣辣。蝦🦐餅脹卜卜,外脆內彈牙,蘸上泰式甜辣醬,好食。魚餅則較結實,辣辣地,幾醒胃。泰式鳳爪沙律 $72鳳爪好爽口,仲有甘筍🥕絲,芹菜絲,洋蔥🧅絲,另外request酸醋汁,再蘸上酸醋汁,好開胃。就連盛着鳳爪的生菜🥬亦很新鮮翠綠,全部清晒😆菠蘿炒飯 $96份量都唔少,有肉鬆,腰果,提子乾,菠蘿🍍,每粒飯都被炒至金黃色,粒粒分明,食落酸酸甜甜,唔錯唔錯。青檸梳打$28 檸檬蜜$28兩款都ok, 感覺清新解膩。
餐廳環境舒適,食物質素好,好適合約朋友傾偈聊天。

宜家轉用QR code落單,方便衞生。

小食拼盤 $123

泰式鳳爪沙律 $72

菠蘿炒飯 $96

青檸梳打$28 檸檬蜜$28
兩款都ok, 感覺清新解膩。

2021-11-03 654 浏览
又是中午時間,又去買這家的豬手飯,真是又軟又糯又好吃,滿滿一份份量十足,外賣還有9折,我喜歡甜品芒果糯米飯,也挺多的,澆上有點鹹甜的椰汁美味極了,不過有一說一,這家的飲料我來過幾次,都普普通通,雖然顏色好看,但是中看不中喝
2021-11-01 628 浏览
這間泰式小店超隱蔽,都是聽同事介紹才知道在這間有這小店!簡單裝修,帶點文青風格,食物地道😽泰式鳳爪沙律鳳爪沙律的材料豐富,有洋蔥、甘筍、辣椒絲等等,最重要的主角——鳳爪,份量非常多!而且葉得入味,吃起來清新又酸辣😼小食拼盤有蝦餅(👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼),非常喜歡,蝦肉爽口彈牙,配上雞醬😍春卷使數春卷,有甘筍絲和椰菜絲,春卷皮是脆卜卜的🤭泰國雞棗第一次吃,都幾特別同彈牙!大蝦炒金邊粉很夠鑊氣!大蝦炒金邊粉果然有很多大蝦,用了毫不馬虎!有不少配料,炸蒜頭、辣椒、豆腐乾和洋蔥等等,很惹味😇再用上班蘭葉墊底,很有泰式風味🥰😁

泰式鳳爪沙律

小食拼盤

大蝦炒金邊粉

2021-10-28 714 浏览
平時行過觀塘興業街,見到一樓的1988 餐廳,感覺名字較特別,都想上來試下,今日來到觀塘,就專程上來食。餐廳是工廈翻新,牆上掛了一支支的玫瑰裝飾。泰式烤魚 盲曹$170盲鰽用蕉葉包著燒,所以裏面魚肉很多汁,魚裡面有南薑、香茅、檸檬葉、芫茜……,等等,魚因為用蕉葉包著燒,所以肉質特別的嫩滑多汁, 侍應還送上一支岩鹽,更能帶出魚的鮮味。泰式鳳爪 $72 有洋蔥、紅蘿蔔絲,及有非常多的生菜墊底,味道帶少少酸酸甜甜,及鳳爪非常爽口,整個沙律食落清爽惹味。黃咖哩牛腩$102裏面有較大件的薯仔,還有洋蔥,牛腩炆得軟腍,咖哩配上淡淡的奶味,味道頗香。因為要了個黃咖哩牛腩,所以專程要個烤薄餅$48,不過這裏的薄餅並非平時食開的薄餅,而是酥皮薄餅,薄餅一片一片的好香脆, 沾著咖哩汁還帶點香脆。

餐廳是工廈翻新,牆上掛了一支支的玫瑰裝飾。

泰式烤魚 盲曹$170

泰式鳳爪 $72

黃咖哩牛腩$102

2021-10-27 505 浏览
Lunch Set:豬頸肉飯 $78配青檸茶話說本身唔係想食呢間,係想食隔離嗰間。不過去到嘅時候想撞彩睇吓會唔會食1988,又咁岩真係得返一張walkin枱,咁就食下😂朋友話俾我知豬頸肉幾好食,咁我就叫下豬頸肉飯。豬頸肉份量都幾多!豬頸肉肉質嫩口,同埋應該係新鮮燒,因為真係熱辣辣🔥外層有少少焦同仲有少少脆🥰 本身個肉冇咩調味,點埋隔離嗰個酸酸辣辣嘅汁係幾好食❤️ 飯就係正常飯😂 青檸茶都係正常發揮,我飲落去覺得似係酸啲嘅檸檬茶😂不過跟餐飲品來講,杯野真係幾大杯!冇記錯我應該係嗌左少冰少甜,可能唔鍾意比較酸嘅朋友可以叫返正常甜。同埋仲會有其他飲品選擇,青檸梳打奶茶嗰啲都係唔使加錢。不過如果真係要堂食嘅話一定一定要book位,聽其他朋友講其實正常唔會walkin到。同埋距離地鐵站都比較遠,餐廳位置真係比較隱蔽,好似要過咗一個後樓梯暗嘅位先到。同埋我哋嗰日三個人去,三個人都係食咗豬頸肉,又未食過其他嘢,個分數只係反映個豬頸肉飯餐😂
Lunch Set:
豬頸肉飯 $78
配青檸茶

2021-10-21 484 浏览
總覺得這家和荃灣的張秀玲好像,不知道是不是一家,一日中午去試lunch set,選了豬頸肉撈檬粉,豬頸肉Q彈,粉絲酸辣開胃,還加了蝦餅,蝦肉厚實,芒果糯米飯作為飯後甜品太棒了!唯一差一點點是飲料!
2021-10-20 371 浏览
上次黎係幾年前 印象中都係性價比高又坐得舒服嘅地方 估唔到今日再黎 水準依然維持到👏🏻地方唔太易搵見到呢個易拉架就接近目的地了今次嗌嘅幾樣野都又熱又好食先講左咖哩 微甜好易入口配上牛腩同薄餅 清哂一碟冇難度另外叫左蝦餅做小食唸住四塊好少野 一上菜原來好大份勁足料另外配上酸甜醬 蔬菜就揀左椰菜苗 平時比較少見呢隻菜果然又係好大碟 而且係炒得好爽口又keep到菜嘅原色 相信啲廚師都有返咁上下功架椰青都係啖啖肉 餐廳到夜晚9點都全院滿座 而且衛生都做得好足 會仔細清潔枱面加分👍🏻
上次黎係幾年前

椰青都係啖啖肉

餐廳到夜晚9點都全院滿座
而且衛生都做得好足 會仔細清潔枱面加分👍🏻
2021-10-20 463 浏览
放工後有要事做要過嚟觀塘,見有少少時間食飯,嚟試下呢間泰菜。之前嚟過一次無訂位所以食唔到,今次晏晝打電話book定位坐低後就scan QR code自助落單,餐牌上選擇多,平時食泰菜有嘅菜式都有齊。因為我哋趕時間,所以只係點咗pad thai同一個咖喱配蒜蓉包。好在落單後幾分鐘就上菜,好有效率。鮮蝦炒金邊粉賣相好靚,金邊粉條條分明好香羅望子醬味,有鑊氣得嚟唔會過份油膩鮮蝦雖然唔大隻但數量算多,金邊粉份量都好多。黃咖喱牛腩咖喱味香濃帶微辣,椰奶味突出。牛肉似乎係用咗牛肋條,炆得好夠腍牛肋條份量好多,有成六大舊。咖喱汁好味份量又多,一定要嗌一份蒜蓉包或者薄餅蘸嚟食。蒜蓉包焗得夠脆身,好香蒜蓉味,蘸咖喱嚟食好好味整體嚟講食物質素高價錢合理,難怪咁多年嚟都咁受歡迎。食物碟頭比較大,下次搵多兩個fd一齊食可以試到多啲款式

鮮蝦炒金邊粉

鮮蝦雖然唔大隻但數量算多,金邊粉份量都好多。

黃咖喱牛腩

牛肋條份量好多,有成六大舊。

蒜蓉包

鮮蝦炒金邊粉
黃咖喱牛腩
蒜蓉包
1988仍然係我喺觀塘區最鍾意嘅餐廳👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼好耐之前係朋友介紹我嚟食,之後變咗我係咁介紹人黎食,都疫情爆發之後,好耐冇再嚟。久別重逢,都真係幾興奮,幾期待㗎😁😁Book咗枱,枱面會有張咭仔寫咗客人嘅名☺️☺️青檸梳打👍🏼👍🏼夠晒大杯,而且好夠氣!叫咗少甜,味道都OK。呢度仲有泰國啤酒供應,想啤啤佢都得😁😁青芒軟殼蟹沙律分量十足,軟殼蟹一分為二,啱啱好,一人一半。青芒果、甘筍、花生、蝦米完美配合,但係要慢慢咀嚼,食食吓都真係幾飽😆😆黃咖喱牛腩,味道偏甜份量都幾多,有五大舊牛腩,冇肥,好入味,仲有超級甜嘅薯仔🥔👍🏼👍🏼👍🏼我哋加咗碗白飯,秒速K.O.超好餸飯👍🏼👍🏼呢個就係令大家成日都好掛住嘅蝦餅好似比以前更加巨型!上枱嘅時候真係熱辣辣,所以千祈唔好心急😆😆除咗點酸辣醬之外,點返嗰黃咖喱汁都好好食。 椰子雪糕,係非常有誠意嘅甜品,除咗雪糕之外,仲有椰子肉、芭樂冰、綠豆碎,口感豐富,清新👍🏼👍🏼依餐飯每人食咗$200 ,非常開心同享受😎
1988仍然係我喺觀塘區最鍾意嘅餐廳👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

Book咗枱,枱面會有張咭仔寫咗客人嘅名☺️☺️

青檸梳打👍🏼👍🏼夠晒大杯,而且好夠氣!

青芒軟殼蟹沙律

黃咖喱牛腩,味道偏甜
我哋加咗碗白飯,秒速K.O.超好餸飯👍🏼👍🏼

呢個就係令大家成日都好掛住嘅蝦餅
好似比以前更加巨型!

依餐飯每人食咗$200 ,非常開心同享受😎

2021-10-10 316 浏览
🍁係觀塘區好味嘅泰國餐廳唔算多,而呢間位於工廈嘅泰菜都算唔錯,餐廳裝修偏向簡約,整潔舒服小食拼盤蝦餅超彈牙,十分大件,而泰國雞棗同春卷都唔錯,熱辣辣菠蘿炒飯色彩好豐富嘅一個炒飯,味道都唔錯,但稍嫌唔夠乾身鹽燒魚魚肉好嫩滑,好入味,點埋個醬汁可以帶出魚肉嘅鮮味呢間泰國餐廳整體唔錯,可以一試

小食拼盤
蝦餅超彈牙,十分大件,而泰國雞棗同春卷都唔錯,熱辣辣

菠蘿炒飯
色彩好豐富嘅一個炒飯,味道都唔錯,但稍嫌唔夠乾身

鹽燒魚
魚肉好嫩滑,好入味,點埋個醬汁可以帶出魚肉嘅鮮味

呢間泰國餐廳整體唔錯,可以一試
2021-09-28 628 浏览
想食就要提早預約‼️ (假日不開門)#1988 $78觀塘放晏時間急急腳😮‍💨偏偏長期晏就都full booking ,暫時未試過walk-in 是次order🗣😉燒豬頸肉撈檬-份量以女仔角度係極大份 豬頸肉極足料👍🏻推介 豬頸肉份量叫一碗等於出面兩碗 🤤加多$2x仲會有多個甜品 下次食晏不妨黎呢度👍🏻
想食就要提早預約‼️ (假日不開門)
#1988 $78
觀塘放晏時間急急腳😮‍💨