2019-12-30 736 浏览
同同事補食返🎄christmas lunch 去咗公司附近一間隱世餐廳🍽食日式燒肉😋間餐廳專食牛🐮🐮牛魔王嘅我當然勁開心呢間一定要預早book枱,經常滿座☹️佢個和牛BBQ lunch set價錢大幾$150~$298質素好高,同埋個餐有湯有幾款前菜同沙律🤩佢啲和牛質素一流🤩我叫左【和牛小排套餐】$150有兩款和牛😋😋😋😋兩款都好好味食完好滿足🙈🙈🙈🙈🙈覺得呢個價錢但係有高質素嘅牛肉好抵食
同同事補食返🎄christmas lunch
去咗公司附近一間隱世餐廳🍽
食日式燒肉😋間餐廳專食牛🐮🐮
牛魔王嘅我當然勁開心
呢間一定要預早book枱,
經常滿座☹️
佢個和牛BBQ lunch set
價錢大幾$150~$298
質素好高,同埋個餐有湯有幾款前菜同沙律🤩
佢啲和牛質素一流🤩
我叫左【和牛小排套餐】$150
有兩款和牛😋😋😋😋兩款都好好味
食完好滿足🙈🙈🙈🙈🙈
覺得呢個價錢但係有高質素嘅牛肉好抵食
2019-11-14 2586 浏览
😋 No.341 香港 | 298 nikuya room🔹地址: 2/F, Pearl Oriental House, 60 Stanley St, Central🔹中上环很适合做商务午餐的地方,只接受预定,高峰期不一定能订得到🔹环境非常大气,日式烤肉店,午餐set选项还蛮多的,价格中等偏高🔸和牛set:一份和牛+一份饮品,入口即化,细小的油花,白雪般的落在红彤彤之上,肉多汁細嫩,口感极佳。🔸寿喜锅:切成薄片的牛肉花用醬油、砂糖、酒等調味,与蔬菜一起入鍋煮熟,沾着生鸡蛋更添回味。这汤底无疑是好的,清澈中带着些甘甜,像是冰冷的冬天偶尔可以进屋取暖,又不会使人着魔上瘾,蜻蜓点水般的恰到好处。🔹人均200-300,口味9/10,服务7/10,环境7/10
😋 No.341 香港 | 298 nikuya room
2019-10-15 2207 浏览
回味指數 : 👅👅👅👅👅/5✨✨香蔥特選和牛小排✨✨ 柚子胡椒雞腿 ✨✨石頭窩飯 ✨✨海鮮泡菜餅✨環境舒適,佈置高雅✨有分房座,吧枱座,梳化座,圓枱座,二人訂座可坐四人枱✨服務員經常周圍行,照顧顧客需求。✨石頭窩飯也會拌好再分份量碟上,感覺貼心。 🍽🍽主菜🍽🍽 🔹和牛入口即溶,可配合滑蛋汁🥚包上白飯🍚口感一流!柚子胡椒雞腿味道酸酸甜甜,雞肉滑漏,唔錯🔹海鮮泡菜餅🦐🐙🦀外脆內軟,沾上酸辣醬汁更惹味。👅👅
回味指數 : 👅👅👅👅👅/5

✨✨香蔥特選和牛小排
✨✨ 柚子胡椒雞腿
✨✨石頭窩飯
✨✨海鮮泡菜餅

🍽🍽主菜🍽🍽

🔹海鮮泡菜餅🦐🐙🦀外脆內軟,沾上酸辣醬汁更惹味。👅👅

2019-09-25 2323 浏览
• 海膽西冷牛肉卷🐮•💵Price: $180🍴Food: 5/5❣️-海膽加生牛肉,簡直係無得輸既組合😍呢度既生牛肉唔會太厚令到食落有筋,反而入口即溶🤤海膽都好鮮甜,成個配搭好正!-• 牛油果蝦沙律🥗•💵Price: $90🍴Food: 4/5❤️-係我食過最好食既牛油果沙律😍滿滿既牛油果粒,同蝦跟沙律醬配合得好好,味道唔會好單一,食得好滿足!生牛肉海膽丼🍱💵Price: $598🍴Food: 5/5❣️-一見到真係即刻心心眼x100000😍 絕對係對呢兩樣食材無抵抗力🤤原來呢個飯本來得lunch set有,我dinner time去menu上係無既不過同佢講都可以整比你,圖中個size係大既,我覺得真係超級大,下面個飯係有好多,兩個人食會岩岩好,唔洗嗌其他野😂
• 海膽西冷牛肉卷🐮•

• 海膽西冷牛肉卷
  • 生牛肉海膽丼
  • 牛油果沙律
2019-09-17 1788 浏览
又到左同日本朋友出去覓食嘅時間今次佢介紹左呢間位於中環嘅日式燒肉餐廳佢話係佢係香港食過最有質素點左沙律, 前菜五小碟, 和牛拼盤250g 同和牛海膽他他, Ginger Ale 同無酒精啤酒沙律充滿柑橘香味再加埋麻油香好清新, 就咁食或跟燒肉都啱檯面完全怖滿哂食物XD前菜五小碟係有涼拌芽菜, 涼拌菠菜, 泡菜, 辣白蘿蔔, 辣秋葵加山藥相比係韓國前菜麻油味冇咁重但偏辣和牛拼盤250g - 一黎到員工就介紹每個部位, 要燒幾耐同埋應該點咩黎食到最後一塊Sliced Sirloin係由職員代勞全部牛肉嘅脂肪分怖勻均所以好軟稔~充滿肉汁之前見到話牛肉同海膽係日本好流行因為咁配搭係特別鮮見到餐牌有一於叫黎試下和牛入口即溶再加埋入口即溶嘅海膽兩種鮮味同時爆啊最後叫埋個抹茶雪糕埋尾就完成左一個好滿足嘅晚餐朋友果然冇介紹錯
又到左同日本朋友出去覓食嘅時間
今次佢介紹左呢間位於中環嘅日式燒肉餐廳
佢話係佢係香港食過最有質素
沙律充滿柑橘香味再加埋麻油香
好清新, 就咁食或跟燒肉都啱
檯面完全怖滿哂食物XD
最後叫埋個抹茶雪糕埋尾就完成左一個好滿足嘅晚餐
朋友果然冇介紹錯
2019-08-12
2019-09-08 1849 浏览
和朋友慶生,選了此店,因為此店的和牛質素很高。我們一行三人,店家給了我們一個房間,很舒適。點了兩個前菜,蘆筍和山藥,又點了一客韓式炒粉絲,一客牛肉蛋花湯和500克的燒肉拼盤,還有兩杯雞尾酒和一樽無酒精啤酒。蘆筍和山藥都好吃,不過以60元一款來說,份量似乎太少。韓式炒粉絲也好吃,不過同樣份量比較少。主角燒肉拼盤出場了,拼盤上有六款不同部位的和牛,不過在吃這六款和牛之前,先吃牛舌。牛舌有專人為我們燒製,燒好後再加上配菜,捲成牛舌卷,送到我們面前,非常好吃。其餘六款和牛由我們自己燒,燒之前店員先拿出一張部位圖,告訴我們每款和牛屬於哪一個部位,又告訴我們吃的順序,大約燒至多少成熟便可進食和進食時沾什麼醬,服務真的很好。不要小看那500克和牛,我們吃了四份三已覺得飽了,當然,味道那麼好,即使飽還是會把其餘的四份一吃完的。湯是最後送上的,湯中的牛肉塊很柔軟,很好吃,但湯實在太鹹了,結果大家也沒把湯全喝掉。兩款雞尾酒同樣好喝,不過我發覺其實酒度高,飲完有微醉的感覺。至於無酒精啤酒,味道和有酒精啤酒是一樣的。
和朋友慶生,選了此店,因為此店的和牛質素很高。
我們一行三人,店家給了我們一個房間,很舒適。
蘆筍和山藥都好吃,不過以60元一款來說,份量似乎太少。
韓式炒粉絲也好吃,不過同樣份量比較少。
2019-09-08 1121 浏览
我最喜歡的中環日式燒烤,吃過第三次了。今次點了和牛燒烤套餐,維持以往一貫水準,今次也續點了和牛刺身海膽卷今次新點了和牛海膽他他,超~~~~好吃! 超新鮮!! 又吃得太飽!
2019-08-15
  • 和牛他他
2019-08-21 1458 浏览
久仰大名嘅燒肉店 ,當我每次問同事附近有咩好食嘅lunch.. 哩間燒肉店一定係榜上有名。今次同一堆同事一齊黎試試佢👍🏻 大堆頭,因為我地一行7 人一齊去。 平日ge lunch 都好full.. 所以一定要打電話去book 定位。 要注意喔,哩度係有限用餐時間。lunch時段分兩輪我哋訂咗頭輪,要一點前交枱。店員好細心留左間房俾我地。我地一班吃貨, 一坐低就急不及待點食燒肉set. Wagyu set 和牛小排套餐 $150 x 7 套餐有沙律,小食,湯重點係牛牛牛牛牛牛牛🐮🐮唔好睇佢份量好似咁少,其實都好飽架,我最後都係食唔晒。牛嘅厚薄適中,肉質好鮮嫩,食落一啲都唔油膩,每食一啖牛都覺得好滿足。重點:lunch 消費抵過dinner 好多,如果budget 唔高又想食優質嘅牛肉,我強烈推介哩間性價比高嘅餐廳。
久仰大名嘅燒肉店 ,
當我每次問同事附近有咩好食嘅lunch..
哩間燒肉店一定係榜上有名。

今次同一堆同事一齊黎試試佢👍🏻
大堆頭,因為我地一行7 人一齊去。

我地一班吃貨, 一坐低就急不及待點食燒肉set.
Wagyu set 和牛小排套餐 $150 x 7

套餐有沙律,小食,湯
重點係牛牛牛牛牛牛牛🐮🐮
唔好睇佢份量好似咁少,其實都好飽架,我最後都係食唔晒。

重點:lunch 消費抵過dinner 好多,

2019-08-14
2019-05-29 4038 浏览
lunch時段走左食燒肉, 身邊朋友都覺得好crazy, 但難得公司附近就有咁正既燒肉, 一試無防啦 最緊要係事先make booking, 同埋lunch期間如果趕住食完番工的話, 最好叫燒肉set, 因為shabu shabu set 需要等候較長時間!!有好多唔同既set揀, 而牛舌都係加HK$50就有一份, 價格合理。Waiter亦都好有耐性, 會介紹唔同既部位, 同友人order唔同既set, 大家可以share食。中環呢間分店雖然比較少位, 但sofa位好闊落, 所以一班同事一齊食都唔會好逼

2019-05-14
同友人一齊去食中環依間性價比超高的日韓餐廳午餐分為兩個時段 今次選了後者 1:15pm入座 不過1:05去到已經準備好了窗邊圓檯 空間寬敞 傾計一流 通風系統好好 食完又不會有油煙味上次食完$298set 好好味 今次就介紹一下另一個lunch set 招牌生牛肉韓國石頭鍋飯套餐 $180 係中環算平 只是不包嘢飲 要加$10才有烏龍茶或汽水 個餐重中之重當然係生牛肉+生蛋 㧯埋一齊食 石鍋嘅熱力令蛋牛變成半生熟 嫩滑而肉味濃厚 伴菜比平時更加多 用料亦比較精選 配合很好 泡菜不是太辣 但令人越食越開胃最後 服務員總有一個在附近 可算隨傳隨到 態度亦好有禮貌
同友人一齊去食中環依間性價比超高的日韓餐廳

最後 服務員總有一個在附近 可算隨傳隨到 態度亦好有禮貌
2019-05-17
  • 招牌生牛肉韓國石頭鍋飯套餐
2019-05-08 2124 浏览
呢間燒肉真係幾好味🥩但晚餐黎食嘅話好貴架😣所以好多時都約朋友lunch黎食🤓🤓/次次黎都係叫崩沙腩set💲160油花同肉嘅分佈😍見到已經流晒口水🤤第一次食個陣仲心諗夠唔夠食🤔好似好少咁但其實正正常常配飯一齊食🍚 又食下佢啲小食食到最後係好飽架🤰/鍾意食牛舌嘅話一定要另加💲50🤪平平地質素都幾高架不過就係薄嘅 有時可能仲會切得幼啲未必個個滿意 但過下口癮就夠啦🤓/中環 - 298 Nikuyu Room#Hanako_中環🌻#hanako_日本菜🌸
呢間燒肉真係幾好味🥩

中環 - 298 Nikuyu Room
#Hanako_中環🌻
#hanako_日本菜🌸
2019-04-29 1840 浏览
298 Signature Salad 298招牌沙律proportion of salad is enough, salad is a bit salty.沙律偏鹹,分量足夠🔥🔥🔥🔥/5.Wagyu sirloin wrapped uni 3pcs 海膽西冷牛肉卷Easy to eat, melted when u put into your month一口輕鬆吃到,入口即化🔥🔥🔥🔥🔥/5.Selection of A5 wagyu finest cuts 500g $1500A5和牛稀少部位盛合Chef's selection of wagyu parts, Suitable for diners who have choice difficulties, can enjoy once and for all由廚師推薦的不同和牛部位,適合選擇困難症的食客,並一次過享受🔥🔥🔥🔥/5.Wagyu kabli egg soup $100和牛小排蛋花湯Best with rice, spicy but suitable for all拌飯一流,適合不同年齡層的香辣🔥🔥🔥/5.
298 Signature Salad
298招牌沙律
沙律偏鹹,分量足夠
🔥🔥🔥🔥/5.

海膽西冷牛肉卷
一口輕鬆吃到,入口即化
🔥🔥🔥🔥🔥/5.

A5和牛稀少部位盛合
廚師推薦的不同和牛部位,適合選擇困難症的食客,並一次過享受
🔥🔥🔥🔥/5.

Wagyu kabli egg soup $100
和牛小排蛋花湯
拌飯一流,適合不同年齡層的香辣
🔥🔥🔥/5.

2019-04-28 1609 浏览
朋友極力推薦這間日式燒肉店,說性價比非常高,前排終於有機會試到。中環來講,的確抵食,我們還額外加了一碟豬頸肉。肉質鮮嫩多汁,烤過龍都不會太乾身,加上食完個身完全沒有油煙味,非常滿意。
2019-03-13 2123 浏览
難得今晚三姊姐約埋食好西,緊係要食好嘢啦!之前喺IAG睇到個post 實太吸引。事不宜遲,電話book 枱,哈!有位呀!!!yeah!辣味噌甘海老甜蝦新鮮、甘香。炒粉絲係韓式嘅炒粉絲,味道不錯,好味!海膽和牛丼來到我們的重頭戲,初初淨係俾個IG post吸引,咩都冇諗就訂枱,一心諗住試和牛海膽飯,點知去到坐定定之後睇餐牌,揾來揾去都唔見餐牌有哩個飯,唔係呱,特登過海食,同我講冇,之後問店員,原來個飯係lunch set,佢話要等佢問下廚房夠唔夠材料先可以幫我地落單,😅好彩皇天不負有心人,有得食。真係好邪惡呀!!!海膽新鮮,冇苦澀味,和牛都可以啦,有少少筋,整體都好好味,撈埋隻蛋,成個飯同牛肉都好滑。👍🏻厚牛舌燒厚牛舌,超級正!有口感、香脆可口!可能我地燒得太好了。😆😆豬頸肉嫩!好味!鹽醃得味道剛好,燒完香脆有肉汁,唔會乾柴。好滿足啊!環境坐得又舒服,位置夠闊落!推

辣味噌甘海老
甜蝦新鮮、甘香。

炒粉絲
係韓式嘅炒粉絲,味道不錯,好味!

海膽和牛丼

厚牛舌

豬頸肉
嫩!好味!鹽醃得味道剛好,燒完香脆有肉汁,唔會乾柴。

好滿足啊!環境坐得又舒服,位置夠闊落!推
2018-11-28
  • Pork Neck
  • 海膽和牛丼
2019-03-05 1442 浏览
在日本燒肉與韓式BBQ之間,很多時都難以抉擇;和牛出名入口即化,簡單品嘗原味已教人念念不忘,不過其他菜式選擇較少;韓式BBQ通常以調味料醃過,較惹味之餘,還可同時吃到炒粉絲、煎餅、大醬海鮮湯等菜餚,感覺相對多元化。「298 Nikuya Kitchen」在上環本身已開業一段時間,個人偏愛中環分店,設有VIP房及寬敞卡座,格調較高級。餐廳最大特色,是以日本宮崎牛作韓燒,不少勻鑽位如牛肩脊、崩沙腩等都可找到。之前試過九百元的Omakase,今次就試單點。不像一般韓燒,前菜並非任吃,而需逐碟點。泡菜自家醃製,味道不會太濃夠清爽。A5和牛稀少部位盛合,一次過品嘗到牛肋條、後腰肉、西冷、里脊、肉眼、肩胛肉眼、牛胸腹,雪花紋分布、嚼頭、肉味...各有不同層次,最正是隨碟附上牛肉部位圖,加上店員講解,一目了然!雖然盛合己包括牛舌,仍覺不夠喉,追加了一碟厚切,比薄切更甘香彈牙,可蘸上柚子蘿蔔蓉、海鹽或芥末醬油同吃,個人則喜歡不加任何調味。和牛出色,其他韓式料理也做得不錯。泡菜豬肉煎餅金黃香口,薄薄的不會太油膩。店內人均消費近千元,酒水尤其貴,不飲酒的話算物有所值。