2019-01-20 864 浏览
在附近工作今天經過試試,叫出前一丁外賣,返到去見到,完全未見過,分湯後見到效果,餸加一丁一碗,一碗湯打開嚇死你,原來內面係唔夠熱清水一碗,我打去問下是否這樣?佢答係這樣,叫我倒入去就可以,我完全嚇一跳,但是真是好肚餓唯有照吃,真是好難吃,啖到食素噤樣, 忠告你們切勿幫襯,包你有意外驚喜。
2019-01-20
外卖自取
2019-01-13 850 浏览
童年時每有機會去秀茂坪邨35座時,總會去吃那𥚃的車仔麵。今日去35座車仔麵尋回舊味,可惜令人失望。1. 吃車仔麵的碗不是用公雞碗2. 車仔餸都不是用汁炆過,剩係加湯上去。3. 湯汁選了咖哩汁,食完好口喝如果以標榜35座的味道,恐怕不是了。又一次證明亞媽煮得好食,仔女未必承傳到一樣咁好。

1. 吃車仔麵的碗不是用公雞碗
2. 車仔餸都不是用汁炆過,剩係加湯上去。
3. 湯汁選了咖哩汁,食完好口喝

2019-01-13
2019-01-12 484 浏览
今次已經係第二次同事一起食,試過幾款料都好好味,落足料,而且食得出每樣料都分開煮,吾似其他車仔麵檔樣樣料都同一款味道,尤其鈡意瑞士雞翼同朱皮,自己亦係韮菜交子支持者,所以呢三款料必食,再加埋沙嗲汁真係好正!唯一吾好午市成日都好多人,兩次都被迫坐近門口位有D熱。

唯一吾好午市成日都好多人,兩次都被迫坐近門口位有D熱。
  • 瑞士鷄翼
  • 豬皮
  • 流心蛋
  • 餃子
2018-12-29 539 浏览
得寶大廈經歷數十載多年的轉變, 進進出出的餐廳不為其數今日就嘗試一間新進駐的車仔麵檔、 店舖位於大街角下, 裝修懷舊最富有特色可以算是枱身上復古仿六十年代瓷磚的貼圖、 據坊間報道這間店子老闆從前是開舖於舊屋邨內 ,所以除了裝修相信懷舊味道亦一番一定份量。。。跟蝦子餅二人坐下分別嗌上兩碗麵食, 一碗配料分別有豬皮/豬紅 /豬大腸以及粗麵、另一碗便是豬紅 /冬菇與及韮菜餃米線~先講頭一碗豬皮/豬紅/豬大腸的粗麵湯底不算過於咸重, 豬皮/豬紅/都算為正常、只是豬大腸略嫌帶甜了一點,可能在烹煮其中加入的冰糖比例較為多、 即叫即煮的粗麵亦沒有過於鹼水味道, 算是可以收貨~而叧一碗冬菇/豬紅與及韭菜餃米線, 絕對有理由相信韭菜餃是自己店內自家包作、 餃皮屬於偏厚餡料亦似乎過於孤寒 ,所以咬在口中就感到食皮多個食料、 最好味還是冬菇醃制得剛剛好而且非常之稔~兩碗麵食還加送凍豆漿, 豆味中上味道亦不過於太甜~整體而言麵餸以HK$9蚊起跳至HK$12元不等, 價錢上來說以淘大一帶感覺略為偏高定價為HK$6-8元較為吸引。

兩碗麵食還加送凍豆漿, 豆味中上味道亦不過於太甜~

定價為HK$6-8元較為吸引。