2018-12-05
我決定一嚟就已經講呢個卜卜蜆鍋,基本上係佢一嚟到,已經俾滿哂嘅卜卜蜆塞滿你嘅目光。 店員要我地食哂啲蜆先開始食火鍋嘅野,我地3個人不停咁食,都食咗半個鐘先食得完,可想而知個量係有幾多。調味料方面,呢度都有啲特別嘅打咗啲鮮牛油入去嘅鼓油,係真係香啲,又可以加啲秘牛肉汁嚟做調味。好勒~ 呢度話到尾都係食牛係主打,所以我都一定要講咗啲牛先嘅。呢碟吊龍伴佢鮮紅的血色已經令我覺得好搶眼肉味還可以的,油香頗重,而且唔韌。跟住呢碟係個店員都話好靚嘅牛胸肉,明白嘅~ 油花咁鬼靚~ 呢個牛胸肉個油香好重,但亦不失肉味。每隻牛大約只有6公斤的橫膈膜,所以其實橫隔肌的肉是更是珍貴的。呢碟個色澤都係好靚仔入口鮮嫰又有咬口,而且有一種比平時食嘅牛唔同嘅味道,另一方面牛味比較重,所以有啲人叫我淥到5成熟,不過我拒絕咗~ 反正其實一樣好食啊~ 我係完全唔知滑尾龍係要打隻蛋架~ 原來蛋漿包圍牛肉可以令佢本身嘅纖維更加鬆化,入口更加滑溜。為咗speed up 我地嘅速度,我地一次過淥咗一半,點知光速就食哂luuu , 因為真係入口滑到不得了,而且亦都好嫩。基本上呢間野食嘅全部都係牛咁滯,所以我地都點咗黑栢葉嚟食,但嚟
呢碟吊龍伴佢鮮紅的血色已經令我覺得好搶眼
呢個牛胸肉個油香好重,但亦不失肉味。
基本上呢間野食嘅全部都係牛咁滯,所以我地都點咗黑栢葉嚟食,但嚟到發覺... 都唔係好黑喎......而且佢地仲特別要配一種特別嘅醬料食。的確係有提鮮嘅作用。出面真係未必食到。
上一次去尖沙咀食呢間,都仲話有麥子啤酒做特式,今次嚟, 所謂七桌子嘅食物,我見唔到....
如果可以牛仍然係主題,其他食物都加返多少少選擇,大家都食得開心啲。