2018-08-24 105 浏览
民泰街一帶食肆林立, 要揀去邊度開餐真係有 D 頭痛 🤔 不過行經呢間餐廳, 佢門口嘅車頭裝飾令我停下腳步, 望多幾眼入左去 👀餐廳座位唔多, 以舊香港為主題, 牆上畫上昔日舊建築及曾灶才字型嘅壁畫。餐廳以半自助型式, 要喺電子 Menu 上 Order 食物,  茶水及火鍋醬料都要出去自助區度拎 🏃喺呢度, 你可以揀唔同部位嘅牛肉, 餐桌上有教你每個部位要淥嘅建議時間 ⏰ 只要跟住佢建議時間去淥, 你就會食到牛肉嘅最佳味道 & 口感, 非常貼心。選擇左牛骨清湯, 湯底用大量牛骨、粟米 & 白蘿蔔熬成, 真材實料 😄三角腩 即係牛前腳對上嘅腩位, 屬於罕有部位。 店員建議淥 6 秒, 略帶少少粉色就可以食。 果然,  淥 6 秒嘅三角腩口感非常柔滑, 油香 & 牛香嘅比例剛剛好 😋牛朴肉係位於牛頸附近, 牛郁得最多嘅部位,所以油脂比例較為平均。呢個部位需要淥 8 秒, 口感同樣非常嫩滑 匙柄係牛嘅肩胛肉條, 淥 6 秒就食得, 油脂比較少, 肉質好嫩, 而肉味確很濃 牛舌第一次打邊爐食牛舌, 雖然係薄切,但肉質仍然好彈口 😲牛丸非常彈牙, 唔會好似平時出面食到 “實的的”嘅口感 炸魚皮

三角腩

牛朴肉

牛舌
第一次打邊爐食牛舌, 雖然係薄切,但肉質仍然好彈口 😲

牛丸
非常彈牙, 唔會好似平時出面食到 “實的的”嘅口感

炸魚皮 & 響鈴: 非常脆身。

打邊爐又點可以只食肉呢 !?! 所以另外 Order 左野菌拼盤 &  娃娃菜。

菊花桂圓露
清甜嘅菊花, 好啱打完邊爐後潤一潤

2018-08-23
2018-08-17 51 浏览
平時食開616夜晚打邊爐,原來佢有出lunch,又多一個選擇了,今次黎到紅磡,門口有架好可愛嘅巴士仔,出面放左幾隻牛仔比客人等位嘅時候可以坐,牆上仿似九龍城王帝嘅字做背景,加上紅磡兩字十分突出我同朋友都叫左芝士紅燒牛肉麵$48,加左荷蘭芝士係面,牛肉份量都好多,有8塊到,牛肉好淋又入味,湯底偏甜,不過我自己都幾中意,麵質好爽口,唔好浸到淋哂,我地仲加多娃娃菜 $9,中意佢無落油去烚菜,好健康跟餐會送飲品,有菊花桂圓露,洛神花茶,兩款都係自家製的,不過只有凍飲,所以我就叫左雀巢檸檬茶,下次可以再試

如果想食牛,嚟依到就啱啦! 之前食開火鍋,就只會叫 「肥牛」 ,嚟到依到,可以同你講,牛嘅唔同部位,味道都好唔同。 我知大陸有幾間出名專門食牛嘅火鍋,不過一個打工仔有幾可放工返工返大陸食火鍋呀! 所以今次open rice 咗一陣,見到一間專食牛嘅火鍋,價錢算貼地,所以試下好唔好食,再加上之前去過依間野食午餐,對他印象真係唔差。 裝修注入香港元素,四人坐位算寬闊。 值得一讚係餐廳伙記醒目加熱情我未出聲就解決晒我疑難 (係人都怕黑口黑臉的伙記啦!) 今次我同老公去食,叫嘅份量唔算勁多,但總算食到唔同部位。 牛位置方面叫咗: 好新鮮的血紅色牛駝峰 (本人最喜歡,好重牛肉味,油脂分佈平均) 我老公鐘意 : 封門枊多些,話好嫩口。 牛部位: 橫隔肌 另叫咗個牛筋同牛腩。 每件大大份,抵 。誠意推薦 叫鳥冬 配上秘製牛肉汁 ,再加幾塊剛灼嘅牛牛,正呀! 一定要咁試下, 鳥冬入晒牛肉汁其實仲有好多部位呀⋯⋯下次再試 醬油盤一點都唔hea你 ,醬油再入鮮牛油, 又真係意想唔到嘅夾。 每人都係200元左右,幾抵
如果想食牛,嚟依到就啱啦!

我未出聲就解決晒我疑難 (係人都怕黑口黑臉的伙記啦!)
今次我同老公去食,叫嘅份量唔算勁多,但總算食到唔同部位。

牛位置方面叫咗:

好新鮮的血紅色

牛駝峰

牛駝峰 (本人最喜歡,好重牛肉味,油脂分佈平均)

我老公鐘意 : 封門枊多些,話好嫩口。

牛部位: 橫隔肌
另叫咗個牛筋同牛腩。 每件大大份,抵 。

一定要咁試下, 鳥冬入晒牛肉汁

其實仲有好多部位呀⋯⋯下次再試

每人都係200元左右,幾抵
牛駝峰
今日專登去睇新屋裝修,所以同偉大的媽媽一齊喺黃埔附近食好嘢!順路了解下將來居住環境有啲咩餐廳~有潛質做飯堂🤗最後比我一擊即中!小鮮肉老公仔以後你老婆唔煮飯啦⋯⋯哈哈哈💕💕首先呢間鋪頭中午嘅時候會有特價!竟然買兩個套餐第二個會半價🤑一個先30幾蚊😳而且仲會送嘢飲~頭30名仲有冰粉送!以為平嘢冇好少年你實在太年輕~喺呢度我食到~呢世人我食過最好食嘅牛腩飯🤤🤤🤤🤤首先天氣咁熱餐飲揀咗菊花桂圓露!甜到啱啱好,消暑得來又解渴,抵飲😆仲要係餐飲唔使加錢~之後會送上冰粉~冰粉係有冰粉籽所製成,晶瑩剔透,吃起来爽滑弹牙,雖然同普通啫喱差唔多,但藥用價值就差好遠💕加入左菊花的冰粉!具有清热解毒、镇静安神和祛痰的功效。而且仲好好食㗎❤️❤️❤️❤️俗語話齋食甜品唔緊要!食卡路里唔緊要!最緊要系有價值😆😆😆😆😆首先由於天氣太熱叫咗個手拍青瓜食下💕青瓜清爽有咬口,而且非常入味~上面加咗少少辣椒油微微香辣~在入口的時候慢慢帶出來,開胃得來又好食香煎吊龍扒配黑椒汁:扒醃得啱啱好,肉質鮮嫩多汁,而且大大塊,飯粒煮得飽滿又彈牙!物超所值古法牛腩:完全好味到一個點,入口鬆化即溶,連蘿蔔都入晒味,湯汁非常惹味鮮甜,撈飯完全一流,

菊花冰粉

手拍青瓜

香煎吊龍扒配黑椒汁

古法牛腩:完全好味到一個點,入口鬆化即溶,連蘿蔔都入晒味,湯汁非常惹味鮮甜,撈飯完全一流,肥膏和筋位均勻,好快樂地媽媽已經食成壼😍😍分量超多,我仲可以係咁偷食😍😍連嘴刁的中年女人都唔覺得厭,你可想而知有幾好食!
古法牛筋腩飯
手拍青瓜
香煎吊龍扒配黑椒汁
古法牛筋腩飯
2018-08-11 56 浏览
之前已經和朋友吃過616了,發現原來屋企附近也有呢!每間616的裝潢都很有懷舊香港情懷。餐廳外面有幾隻可愛的小牛椅子給客人等候的時候坐,還有一台616貨車,裝潢很趣緻可愛。這個紅磡橫額很突出,每間都有自己的特色。墊枱紙上有一張全牛圖片,介紹每個部位的名稱和要煮多久。每款牛肉都是大概滾六至八秒就可以吃了。點餐用iPad好方便,每款食物都有詳細介紹,一目了然,簡單又實用。點選完很快就有西瓜送上作頭盤,清熱又消暑🍉湯底叫了我最愛的鮮牛油麻辣湯。湯底有很多藥材料,還配上新鮮牛肉脂肪作牛油,令麻辣湯更香濃。而且湯底沒有正宗麻辣火鍋那麽辣,所以不會令牛肉只有辣味。牛肉有兩款系列: 普通部位$48一碟,而特別部位就$68一碟,價錢不算太貴。澳洲和牛牛胸肉佈滿油脂,有入口即溶的口感。脂肪好像很多,但其實入口油而不膩。和牛牛頸脊牛味香濃,牛肉好新鮮,而且入口嫩滑👍🏻最喜歡吃牛舌,不過略微太薄平日火鍋店通常提供的是蝦滑和墨魚滑,反而手打牛滑真的比較少有。弄成大大粒牛滑,結實爽口,而且牛味香濃,絕對是推介之選。最後當然要追加稻庭烏冬,完全把麻辣湯香吸進肚子裡🤤🤤點了菊花冰粉作甜品,吃完麻辣火鍋再吃個菊花果凍

這個紅磡橫額很突出,每間都有自己的特色。

和牛牛頸脊牛味香濃,牛肉好新鮮,而且入口嫩滑👍🏻

最喜歡吃牛舌,不過略微太薄

最後當然要追加稻庭烏冬,完全把麻辣湯香吸進肚子裡🤤🤤

點了菊花冰粉作甜品,吃完麻辣火鍋再吃個菊花果凍清熱解辣一流🤪

下次要叫海鮮拼盤!有鮑魚、元貝、大蜆、龍蝦,好像好吸引😍😍

2018-08-10 54 浏览
公司搬左係黃埔,見到616新出左午市套餐,仲要第二個餐半價就同同事相約去食牛四寶湯飯 $48一窩咁上枱,入面有牛筋,牛腩,牛𦟌和牛仔骨,仲有配菜紅蘿蔔和西芹,飲左啖湯好清甜,有少少藥材味,一d油膩感都無,好濃牛味,四牛都炆得好淋身,配飯一流,我最中意牛𦟌,夠火喉得黎又唔會好韌616經典漢堡包 $48漢堡包都好大個,女仔一啖係食唔哂,入面有煎蛋,芝士,牛肉,蕃茄,生菜,牛肉好濃味,煎得好香口,啖啖肉,隔離仲配左炸薯條,分量都好多,呢隻粗薯條係我最愛,加上茄汁一流!跟餐可以加$9配時菜一碟,我地叫左生菜和娃娃菜,好抵食!

牛四寶湯飯 $48

616經典漢堡包 $48

跟餐可以加$9配時菜一碟,我地叫左生菜和娃娃菜,好抵食!

616發展得好快,由當初得大埔先有到而家開勻港九新界!由佢開業到而家,我終於有機會食喇🤤🤤🤤今次黎既係位於黃埔既分店...位置相當便利👍🏻👍🏻👍🏻係黃埔站a出口右轉過馬路向左邊直行......就到喇😂😂😂門面長這樣👇🏻👇🏻 ⚠️*留意番如果繁忙時間既話,用餐係會限時100分鐘喔!好中意呢類感覺💕餐紙上會介紹牛既唔同部位、佢地要‘6’既時間同埋推薦食法👍🏻👍🏻👍🏻成件事係做得好有心因為見佢餐只上面係推介酸菜湯底,所以我哋今次嗌咗個鴛鴦酸菜牛骨湯酸菜牛骨湯長這樣…個湯底一送到上嚟已經聞到好香嘅酸菜花椒同辣椒嘅味道喇!正正🤤🤤之後就到呢間餐廳嘅出名之處啦...🐮🐮🐮佢嘅餐牌分別有好多唔同系列...每個系列都有唔同既部位比你揀...因為感覺好新鮮所以款款都想叫晒呀🙈🙈🙈但係礙於我地得2個人嘅關係,所以先可以叫到少部份嘅牛去試吓😭😭😭其實就咁睇佢餐牌上面個名係唔會知道邊部份打邊部份😂😂😂嗰個名嘅意思又係邊部份😂😂😂所以呢度都好細心當你click張圖嘅時候, 佢係會出現咗以下嘅版面,你會睇到呢一個名係牛嘅邊一部份,佢有啲乜嘢口感或者味道👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢樣真係做得好細心!因為我哋係唔會睇到名就會

好中意呢類感覺💕

之後就到呢間餐廳嘅出名之處啦...🐮🐮🐮

所以呢度都好細心當你click張圖嘅時候, 佢係會出現咗以下嘅版面,你會睇到呢一個名係牛嘅邊一部份,佢有啲乜嘢口感或者味道👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢樣真係做得好細心!因為我哋係唔會睇到名就會知道佢係乜嘢部位😂😂

另外調味區都要讚下嘅!佢哋有一個叫做秘製牛肉汁好好味👍🏻👍🏻同埋佢哋嘅鮮牛油醬油係同一般出面嘅火鍋店既醬油係唔同嘅!
一般火鍋店嘅醬油都係普通嘅豉油啦⋯⋯但呢度呢嘅醬油就會比較鮮甜啲🤤🤤

終於到今日嘅主菜出場啦! ! !我哋一共嗌咗6款牛...包括有(左上起)吊龍伴、餐紙上面有嘅雙層肉、牛駝峰、安格斯-櫃隔肌、封門柳&胸口膀
我覺得最好食嘅係牛駝峰🐮🐮🐮因為佢個口感好滑但係牛味唔算重
你係最重牛味既就係封門柳同埋吊龍伴👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
本身有我地諗緊要黃喉定係要胸口膀架...但係侍應就好推薦我哋要胸口膀!
因為佢話個口感其實都同黃喉差唔多,呢個油脂比較重啲,同埋我哋都覺得呢個比較特別嘅關係所以我哋就要在胸口膀!
但係我覺得呢一個個感覺同黃喉有啲唔同!
黃喉係好爽好脆,但呢一個就相對比較冇咁脆...但係因為幾特別,所以可以試吓嘅🤭🤭🤭

雙拼牛肉餃...果皮係薄嘅👍🏻👍🏻牛肉餡嘅肉味都幾重😏😏而且入面都幾多汁!唔錯唔錯
麻辣牛肉餃相對來講幾辣!大家食嘅時候要小心啲呀💕💕

總括來講我幾中意黎呢度食嘅!
因為服務同埋食物質素都係非常之好👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
侍應仲會好用心感推介佢哋嘅鎮店之寶啦!唔同部位有乜嘢特色啦!
我哋會再返嚟食架,因為有好多部位我哋都未試到嘛🤭🤭🤭🤭🤭
2018-08-09 53 浏览
成日去紅磡都係食雞煲,佢隔離開左間火鍋店,門面幾特別,上黎search下發現都有好多分店,好似大陸個d 潮式火鍋咁淨係食牛肉,就book左黎試下喇。間舖唔太大,大概10張台左右,所以最好都係book定台,店內裝修好懷舊好有90年代香港風味,幾靚幾特別。佢地係腱電子menu同落單,叫左d咩,叫左幾錢都自然一目了然,好方便。我地叫左個鴛鴦鍋底,酸菜同埋牛骨湯,不過我覺得牛骨湯比較好味,唔係話好鍾意食酸菜就可以唔叫呢個,因為酸菜味便火鍋湯底,肉唔係好吸收到個味道,相對比較清淡。話明牛肉專門店就梗係好多牛肉喇,仲要係唔知邊個部位嘅牛肉,牛頸,牛胸、牛腱、牛腳趾都有,真係講得出嘅都有咁滯。佢地仲有埋個map教你邊個部位要煮幾耐,一定唔會overcook晒左d食物。咁多款肉,每次上台都會比埋個單等你知道食緊邊part,呢個抵讚。款款都好新鮮,肉質靚,鮮紅色,而之後就係好個人嘅口味。我比較鍾意多脂肪,肥美嘅部份,所以咁多款我最鍾意牛朴肉(食落脂肪部位好爽脆,脂肪味濃)、牛坑爪亦都有同樣口感,牛味再濃郁少少。吊龍伴亦都好推介,佢肥瘦均衡,肉質腍滑、香濃牛味,係我地番check之餐。其實每碟價錢唔算貴,

其實每碟價錢唔算貴,所以可以一開始叫多幾個部位,試左再番叫自己鍾意個款,同埋多d人去食可以食多幾款,share番都唔算貴。
2018-08-07 129 浏览
近年麻辣火鍋開得成行成市,其實另一門派的潮汕牛肉火鍋亦同樣出色,在大陸吃過不少潮汕牛肉火鍋老字號,今天來到黃埔的616七桌子試一試水準。店舖裝飾十分有特色,充滿香港味。有多款湯底選擇,而主打的新鮮牛肉當然有不同刁鑽部位,價錢亦非常相宜。自行混醬,醬料乾淨企理,以沙茶醬及秘制牛肉汁最出色。牛雜湯底吃牛肉火鍋應該用最簡單的清湯鍋底,但今天不生性想吃牛雜,所以叫了牛雜湯底,牛雜份量多,亦有不少蘿蔔。匙柄匙柄是屬於肩腹肉的一部分,匙柄切成大片,牛肉味重,入口柔軟。牛駝峰牛駝峰是頸背部位的肉,脂肪含量較匙柄更高,非常鮮嫩。脖仁牛的後頸的位置,因經常運動,肉質上佳,鮮甜爽口有嚼頭。牛舌牛舌厚薄得宜,油香豐腴,質地爽口彈牙。炸魚皮、響鈴例牌的火鍋伴侶,雖然是用來貨,但質素屬上品。羽毛甘藍比較特別的火鍋菜,,入口甘香,有一股獨特的味道。
店舖裝飾十分有特色,充滿香港味。
自行混醬,醬料乾淨企理,以沙茶醬及秘制牛肉汁最出色。

牛駝峰
牛駝峰是頸背部位的肉,脂肪含量較匙柄更高,非常鮮嫩。
脖仁
牛的後頸的位置,因經常運動,肉質上佳,鮮甜爽口有嚼頭。

牛舌
牛舌厚薄得宜,油香豐腴,質地爽口彈牙。
炸魚皮、響鈴
例牌的火鍋伴侶,雖然是用來貨,但質素屬上品。
羽毛甘藍
比較特別的火鍋菜,,入口甘香,有一股獨特的味道。
2018-08-07
2018-08-07 58 浏览
好耐冇去過紅磡食嘢,原來紅磡宜家開咗好多嘢食!熱愛打邊爐嘅我,個心成日都想打邊爐首先我係比呢間餐廳門口架車吸引左睇佢餐牌原來佢啲配料可以細分咁出,價錢又平!平時同老公兩個人係唔會打邊爐,因為出邊啲嘢食實在太大碟,二個人嗌兩三樣已經好飽!入到去店員主動比張卡位我坐,我地點左個牛骨湯拼麻辣鍋,因為實在太多選擇唔知點揀好,最後我哋問咗個店員推介下,揀咗二碟招牌牛肉! 牛肉好新鮮好靚,食落去好有口感!仲有牛骨髓唔係間間都有得嗌叫咗響鈴,麻辣雙拼餃,仲有菜,最後嗌咗兩個烏冬!叫到成枱都係嘢食,埋單都係$440.....抵食
好耐冇去過紅磡食嘢,原來紅磡宜家開咗好多嘢食!
熱愛打邊爐嘅我,個心成日都想打邊爐

首先我係比呢間餐廳門口架車吸引左

睇佢餐牌原來佢啲配料可以細分咁出,價錢又平!

牛肉好新鮮好靚,食落去好有口感!

仲有牛骨髓唔係間間都有得嗌

叫咗響鈴,麻辣雙拼餃,仲有菜,最後嗌咗兩個烏冬!

叫到成枱都係嘢食,埋單都係$440.....抵食
2018-08-07 51 浏览
上次食完佢哋嘅牛肉火鍋之後真心覺得正,牛肉真係冇得頂好味,今次過開來做嘢,順便過來食個午餐!午餐選擇貴精不貴多,其實都係只有四五款選擇!有漢堡包,面,咖喱牛腩飯⋯⋯每款種類都有一個選擇!當然全部都係牛啦!我朋友就叫咗個牛肉漢堡包,漢堡包裏面塊肉扒都是他們自己手打出嚟的,充滿牛肉汁,牛味濃郁,麵包也很鬆軟,估唔到他們的漢堡包也有一手!而我就叫咗個芝士紅燒牛肉麵,食法就係先將芝士溶於湯,個湯就會充滿晒芝士香味, 估唔到同牛湯也很夾,之後的面每一次都可以掛上湯汁,香味更高嘅層次!我真係好住食牛肉,他們真係做得好好!

每款種類都有一個選擇!當然全部都係牛啦!

我真係好住食牛肉,他們真係做得好好!
2018-08-05 64 浏览
鴛鴦青花椒牛骨湯底。青花椒湯辣辣地好清新!牛骨湯好香!澳洲和牛-牛腹肉。我幾喜歡呢個雙層肉,雖然脂肪比較多但好有牛肉味!😋羽衣甘藍Super food 之一,用來打邊爐都不錯👍🏻半打牛丸。牛丸好有牛味好大粒好彈牙!聽說原來由牛肉和牛筋用黃金比例整成!👍🏻咬落有牛肉汁!澳洲和牛-牛胸肉。牛肌肉和油花均勻,肉味好香濃!第一次試紫菜卷,好特別!味道又幾配!😋👍🏻616吸了些湯保留番些碎最好食!水蓮菜聽說趁滾湯下6-8秒就可食,好爽脆!

鴛鴦青花椒牛骨湯底。青花椒湯辣辣地好清新!牛骨湯好香!

澳洲和牛-牛腹肉。

我幾喜歡呢個雙層肉,雖然脂肪比較多但好有牛肉味!😋

羽衣甘藍Super food 之一,用來打邊爐都不錯👍🏻

咬落有牛肉汁!

澳洲和牛-牛胸肉。牛肌肉和油花均勻,肉味好香濃!

水蓮菜聽說趁滾湯下6-8秒就可食,好爽脆!
2018-08-03 48 浏览
今晚試咗間火鍋,朋友住附近知我鍾意食牛肉超級推介!門面好大隻616字都幾易搵,加上勁近地鐵🤙🏻中途好多人想入嚟食,但店員都話今日full哂!建議想去嘅都係預早book位先!牛頸脊 $68好得意,平時係出面未食過,但真係好好味呀~媽呀我係牛都好鍾意食!橫隔肌 $48真心我發現平時我只食肥牛,但今日發現原來唔同部位真係口感都唔同,但都係好好食!係我太鍾意食牛定點解呢🤔封門柳 $68聽講呢個算係門市最多人揀嘅牛肉,sofar食咗三款牛最鍾意真係呢款!所以牛都易咬有口味,再加埋靚湯底真心好味?本身我就鍾意食豆腐,佢大大舊,絕對抵食!唐生菜又係火鍋必備,浸咗啲湯底更好味!沙牛湯底 $78十分十分推薦呢個湯底!特別沙嗲好好味.一定會再試呢間,覺得佢個沙嗲湯底真心正!
今晚試咗間火鍋,朋友住附近知我鍾意食牛肉超級推介!

牛頸脊 $68

橫隔肌 $48

封門柳 $68

本身我就鍾意食豆腐,佢大大舊,絕對抵食!
唐生菜又係火鍋必備,浸咗啲湯底更好味!

沙牛湯底 $78

2018-07-26 59 浏览
之前上過去深圳食牛肉火鍋,估唔到香港都有呢種專門食牛肉既火鍋店。基本上肉類黎講呢間店只係得牛肉,係唔同部位既牛肉。每個部位既肉食落去口感同淥既時間都唔同,一般既火鍋店好少可以食到呢d特別部位。616七桌子既店面係懷舊設計,仲有半架麵包車係玻璃窗前。我地揀左鴛鴦酸菜牛骨湯底,我自己比較中意牛骨湯底多d,湯底好鮮甜,可以食到牛肉既原味。基本上大部分部位我地都叫左黎試,有幾個部位我比較推薦。金花趾係牛腳既部分,滾六秒就夠,肉比較厚個係一d都唔會”鞋”,好嫩又夠厚實。牛朴肉亦都係我比較中意既部分,有d筋同脂肪,咬落去個感覺脆脆地但係又唔會咬唔斷,又口感又好食。除左肉之外,黃喉都係比較少見既部位,係牛既大動脈,非常脆,好過癮。

616七桌子既店面係懷舊設計,仲有半架麵包車係玻璃窗前。

基本上大部分部位我地都叫左黎試,有幾個部位我比較推薦。

2018-07-26 1196 浏览
之前跟好友和同事先後分別去了元朗、西環和荃灣的616火煱專門店打邊爐,喜歡食牛兼鍾意特色裝潢的食店的我今次就和好友到紅磡的616七桌子,看看這間分店有甚麼特色~~~ 未入去已經被曾灶財式的字畫牆所吸引,616分店的裝潢有些係懷舊feel,有些就有該區特色,正正因為咁而令我好想橫走不同地方的分店(^_-) 紅磡區除咗出名有大酒店(殯儀館)外,其實有不少特色,有黃埔花園的船座標,還有不少的舊式大廈~~~ 唔知係咪開咗有一段日子,燈光壞了但未整⊙_⊙ 呢間分店有一半空間係呢款座位,另外有8人用的兩爐大枱,由於我跟好友較預訂時間遲咗超過15分鐘,所以本身的座位給了walk in的客人,我們就搭枱在8人用的兩爐大枱晚餐~~~ 拎豉油的位置,記住電子點餐的餐牌係未計豉油費每人10蚊,埋單時唔好睇錯數而有所誤會~~~ 我們的爐跟另一枱的單身男士一齊放,我們吃了不久就換了一對夫婦,呢間分店可以話係全場爆滿,如果想去食,個人建議最好事先訂位~~~ 每次必吃的牛舌~~~ 滿有牛味的牛駝峰~~~ 今次見呢碟慢煮牛筋腩覺得好特別,所以試吓,牛筋唔會韌,牛腩好軟熟,好友差不多食晒,我只係食一、兩

唔知係咪開咗有一段日子,燈光壞了但未整⊙_⊙

每次必吃的牛舌~~~

滿有牛味的牛駝峰~~~

今次見呢碟慢煮牛筋腩覺得好特別,所以試吓,牛筋唔會韌,牛腩好軟熟,好友差不多食晒,我只係食一、兩件(>﹏<)

牛胸肉勁好食,好似食雪花和牛咁入口即溶,真係唔食就對唔住自己啦*^O^*

匙柄已經成為我其中一個必食之選(^_^;)

埋單之後仲有下次免費送匙柄一客的優惠券,下次跟好友再戰616又可以食食食\(^o^)/

今次食咗四百二十蚊,人均消費二百一十蚊,打邊爐呢個價都算是合理^_^

2018-07-24