2022-03-18 83 浏览
今次黎左筲箕灣新開既cafe,見到門口兩邊既座位,我已經心心眼,而家疫情坐open area空氣流通d,感覺上安全少少,仲有緊係可以打卡啦!係我地影緊相既時候,店員同我地講店入面有個打卡位,跟住我就隨即沖入去睇下,原來入面既裝修都幾靚喎!打卡位係一個圓型既座位,旁邊有棵檸檬樹,要黎打卡真係一流!打完卡緊係睇下有咩食啦!呢到有Breakfast Menu 同Lunch Menu,Breakfast Menu 比較特別既係竟然有刈包,真係比較少見,而Lunch Menu 係以五款蔬菜為主既丼飯,特別得黎又健康,我地每樣點左一款黎試試。Breakfast Menu $62套餐有9款選擇,包咖啡或奶茶,我簡左煙三文魚•炒滑蛋•牛油粟米• 刈包,煙三文魚捲成花型,賣相一流,炒蛋炒至半生熟,口感嫩滑,沙律菜拌以黑醋,酸酸甜甜幾好味,刈包就略嫌不夠軟熟。Lunch Menu $48丼飯以蔬菜為主,可以係9款蔬菜中挑選5款+ 瑞典肉碎,我簡左軟綿小紫薯、清甜菠菜、牛油鮮本菇、柚子蓮藕同甘筍牛蒡,瑞典肉碎可以加錢轉其他野,我加左$18 轉鹽燒三文魚,$18有三塊三文魚都幾抵,如果吾鍾意食三文魚既,都仲有

Breakfast Menu $62

Lunch Menu $48
丼飯以蔬菜為主,可以係9款蔬菜中挑選5款+ 瑞典肉碎,我簡左軟綿小紫薯、清甜菠菜、牛油鮮本菇、柚子蓮藕同甘筍牛蒡,瑞典肉碎可以加錢轉其他野,我加左$18 轉鹽燒三文魚,$18有三塊三文魚都幾抵,如果吾鍾意食三文魚既,都仲有其他選擇,$15 轉香草雞粒、$18 轉洋蔥牛肩肉/洋蔥黑毛豬 同$22 轉汁燒鰻魚,丼飯配上日式醬汁,令蔬菜增添美味,而飲品係需要另加$5。
2022-03-17 76 浏览
最近都冇咩好食,今日行過東大街,見到新開左間Cafe,決定入去試吓門口放咗好多沙律都幾吸引叫咗個all day breakfast, 好耐冇出過街食飯,唔知點解有啲感動,all day breakfast都幾豐富,有豬肉腸粟米煙肉蕃茄炒滑蛋同埋刈包,包埋嘢飲都係$66另外朋友叫多咗個甜品窩夫,好滿足,朱古力窩夫好香見到香港而家有好多小店都好用心,希望佢哋撐得住疫情,繼續整多啲好嘅嘢食俾我哋,遲啲開返晚市帶埋屋企人過嚟食🤪

門口放咗好多沙律都幾吸引

另外朋友叫多咗個甜品窩夫,好滿足,朱古力窩夫好香

2022-03-06 130 浏览
若不是很多食店都轉為「只限外賣」「全日無堂食」… 相信 8Recieps 我一定不 會 幫 襯!店內蠻寬躺, 有棵疑似真的檸檬樹,因為長得比較稀疏, 不茂盛,所以我相信是真的檸檬樹早餐有很多交叉包(刈包 是什麼包? 讀音是什麼??)最後我點了 煙肉火腿交叉包 · 沙律無花果交叉包我孤陋寡聞, 原來火龍果就是無花果…我還跟店員嬸嬸查詢無花果是火龍果嗎?然後店員嬸嬸告訴我「沒有無花果所以用火龍果」從點餐落單也沒有告知 沒有無花果,直接遞上火龍果交叉包, 送上來的時候也沒有告知一聲若不是我提出疑問, 店員嬸嬸從來沒有想過要告訴我 :[本著吃飽就算的精神, 8Recipes 吃 過 就 算 !題外話, 這店的咖啡很難喝!
若不是很多食店都轉為「只限外賣」「全日無堂食」…
相信 8Recieps 我一定
不 會 幫 襯!

店內蠻寬躺, 有棵疑似真的檸檬樹,
因為長得比較稀疏, 不茂盛,
所以我相信是真的檸檬樹

早餐有很多交叉包
(刈包 是什麼包? 讀音是什麼??)
最後我點了 煙肉火腿交叉包 · 沙律無花果交叉包

我孤陋寡聞, 原來火龍果就是無花果…
我還跟店員嬸嬸查詢無花果是火龍果嗎?

然後店員嬸嬸告訴我
「沒有無花果所以用火龍果」
從點餐落單也沒有告知 沒有無花果,
直接遞上火龍果交叉包,
送上來的時候也沒有告知一聲

若不是我提出疑問,
店員嬸嬸從來沒有想過要告訴我 :[

本著吃飽就算的精神,
8Recipes 吃 過 就 算 !

題外話, 這店的咖啡很難喝!