雖然價錢係筲箕灣算偏貴,但係經過幾次見到都有唔少人食,諗住可以一試,點知......就伏了首先,門口餐牌個牛扒係$168,入去坐低用QR落單唔知點解係$188,仲要寫加一,公眾假期再加一,噤咪成$200得個扒,仲要唔係餐,連飲品都無杯。我都算,佢個扒好食的話都值得。之後足足等左45分鐘先到,黎到見到......我個牛扒配薯菜個擺盤係好靚,但係上面得3小塊好薄嘅牛肉同1小球薯蓉!!可能我見識少,提起牛扒,係我腦海出現嘅係起碼都有手掌噤大塊,同埋有少少厚度。但係佢嘅牛扒,真係去韓燒果種3片肉,連切都唔使切,1叉1口,3啖食完,第4啖食埋個薯蓉。我食量算正常,茶記一個飯未必食得曬。呢4啖我食完都無2成飽,食完即刻再去買野食。同行朋友叫牛扒配飯,多2-3片肉,但係每片又細塊左。45分鐘係咪就係用左40分鐘擺盤份量少未必係問題,講埋味道,佢d野係無乜味道,牛肉無牛味,得d雪藏味,想搵個醬去掩飾下都無。另一位朋友叫左個羊架,份量係正常,有3舊無切開嘅,聽佢講唔羶,但係都係得雪藏味。埋單最後只係加一,已經唔想問點解,反正唔會再食。

埋單最後只係加一,已經唔想問點解,反正唔會再食。
2022-04-16
2022-05-10 97 浏览
点了一份188元的牛扒餐,加了38元一份炸薯条,装成一盘上来,薯菜就几块,牛扒更是薄薄3片,一口一片都能吃下,加了一份68元马卡龙蛋糕,上餐时也上错成甜甜圈,好失望,以前不会再光顾。
牛扒餐
2022-05-07
2022-05-10 63 浏览
平日下午茶時段經開東大街,但係唔想食太油膩就試下哩間健康自選蔬菜飯。五個菜嘅飯配豬肉碎就$48,我就加咗$18轉肉碎做三文魚,菜就揀咗菠菜、車厘茄、牛蒡、蓮藕同洋蔥。量都算大碗,味道都ok,有d似日本版嘅poke溝韓式拌飯,咩都有d,但d野有d就凍有d就熱,overall都叫夾嘅一兜味素日式飯。職員算貼心比咗杯水我,唯獨見到餐具有d反感,水未抹乾不特止,有d剩飯剩洋蔥喺d叉同羹到… 其餘都尚算可以…
2022-05-06
今日同👯‍♀️同事試食東大街一間新開嘅西餐😉 一見到門面已經chill吸引, 門口可以畀人坐喺度打卡,飲返杯咖啡☕睇下書📖 入面裝修更雅緻。大部份都是梳化椅, 老闆親切友善,好細心咁介紹餐牌嘅食物。 今日雖然係星期五 中午時段,但係上菜都相當有效率。 食物送到嚟嘅時候除咗好靚之外,味道比想像中好, 平時好細食嘅我, 居然可以全部食曬🤣開頭睇咗啲食評有少少擔心🙄 但係食過先至知D負評太誇張了🤯 好彩今日有同事叫我去試啫 (抱住陪佢一試的心態) 如果唔係😅食唔到咁好味嘅Lunch.. 我已經plan好咗😅下個禮拜同邊個再去試埋個焗飯 , 下個再下個星期再試牛扒🥩🤤hahahaaa 😂😂😂
自選五款蔬菜Lunch Set

2022-05-06
自選五款蔬菜Lunch Set
  • 自選主食Lunch Set健康美味😋
2022-05-03 104 浏览
呢間第二次幫襯,味道唔錯,價錢唔貴,價錢由$48個低脂健康飯到$198嘅德國豬手,迎合唔同給客人👍🏻👍🏻,唔似一啲西餐一入去就最少百幾二百蚊一個人。地點方便,環境舒服必食推介有羊架和健康飯我係第度食過嘅羊架麻,呢度真的不錯,尤其上枱的一刻,大家必定要手機食先,高級酒店嘅賣相二舊水連加一都唔使🥳有羊味,連配菜花花都食得,推介!另外推介係低脂健康飯$48,平日中午食超抵$48冇加一,加$5仲有一杯即磨咖啡朋友食左all day breakfast,有湯仲有即磨咖啡竟然唔使加錢$108,係第二度食和呢個環境一定唔止依個價錢除咗價錢大眾化,仲有打咭位,會繼續支持小店👍🏻
呢間第二次幫襯

地點方便,環境舒服
必食推介有羊架和健康飯
有羊味,連配菜花花都食得
,推介!
除咗價錢大眾化,仲有打咭位,會繼續支持小店👍🏻
羊架
三文魚扒
低脂健康飯
羊架
三文魚扒
低脂健康飯
2022-05-01 115 浏览
放假去食早餐見門口裝修得幾好就入左去,點餐的時候都覺得有少少伏,因為個侍應阿姐好唔熟手,而且仲會自言自語咁抱怨,計埋我地全場10人內。本身想叫最貴的all day breakfast 108蚊,但試新的都係揀普通的好,就揀左60幾蚊的德國腸早餐「德國腸 火腿 牛油粟米 煎蕃茄 沙律菜 刈包」跟凍飲+4蚊等左20幾分鐘先上,蛋冇落調味料,但冇咩所謂照食,牛油粟米係酸嫁,我仲以為我味覺有事,叫屋企人試左啖,係喎酸嫁喎,屋企人個份都有少少酸但冇我個份咁嚴重德國腸除左辣味咩都冇,蕃茄過熟,煎完仲爛的,沙律個汁又好怪,唔似黑醋又好似甜甜地,火腿大路野,個刈包入面抹左層野,btw個層野冇味,大家都係送返塊火腿食算。凍飲等左成半個鐘先有,而且凍奶茶冇茶味得奶味,個底超甜,屋企人個杯咖啡仲好苦唔香,之後先問要唔要糖。我見仲一直搞錯隔離台的野飲,人地都竊竊私語話幾個人食都handle唔到啊,個餐的分量好少但周圍的人都食剩你就知咩事。講真你做cafe野食唔點得,杯野飲都要好飲掛最後埋單2人140幾,收左加一服務費,其實根本冇服務可言。咁樣的價錢同質素係東大街應該可以好快執笠,以後唔會幫襯

$70 (早餐)
2022-04-30 80 浏览
蛋糕上枱仲係冰黎嘅,全程食冰!同店員反映,佢哋話係咁🤷🏻‍♀️,唔會再有下次。對跟住我地入去食嘢嘅朋友深感抱歉🥺!真心唔想大家中伏!😡😡😡😡😡😡😡😡😡
2022-04-27 110 浏览
同友人每人叫左個加拿大穀飼牛,168一個未計加一。由於係晚餐,個侍應就提左我地係唔包野飲,野飲要正價,所以我地都冇叫。講返個牛,佢可以配薯菜或者飯,咁我地就揀左薯菜。平時出去食親啲扒餐既薯菜都離唔開薯蓉啊,薯條,雜菜果啲。結果係佢個扒一到,我地都有啲驚訝,個擺盤係靚既,有心思既,但塊扒薄得可憐,幫你切埋,冇左鋸既樂趣,都唔緊要,味道係可以既,幾好食,都唔鞋。薯菜方面,我哋都真係冇野好講,果幾粒野……有薯蓉,有類似brownies既野,有mochi,有旺仔小饅頭,樣樣都係一口既,雜不甩咩都有,個brownies就放喺個粒薯蓉上面,食既時候就一啖甜一啖鹹咁,仲要放咗啲花瓣喺度,食落又要有陣花味。我地兩個薯菜都唔同,我就有青瓜,我朋友又冇,啲擺埋一齊既甜品完全唔好食,死甜果啲。最後我地用左5分鐘食完成碟野,食完感覺食左陣風咁,牛又薄,薯菜都得幾粒,真心如果啲薯蓉大粒返啲,花瓣果啲唔洗嫁喇,做返啲正常size我都唔洗打呢篇野。我地快快手埋左單,都要喺附近再搵野食。總結,唔抵食,168加一,唔飽又唔係特別好食,唔會再去。

2022-04-07 384 浏览
今天到東大街尋找美食, 千挑萬選揀了這間垃圾級餐廳。 路過餐廳門口,店員說是新開張,看見餐廳環境頗為舒適,於是入內一試。 叫了兩個全日早餐 ,兩份黑松露煎蛋三文冶套餐。 全日早餐物非所值, 份量十分少 ,食品質素更差。 窩夫是超市包裝食品,而且並非一整件,只有半塊。 而且凍冰冰,淋pat pat,沒有再烘焙才上碟。 腸仔沒有煎過的痕跡, 似是在微波爐翻熱, 但只是微暖 。粟米粒是從罐頭倒出來,沒有翻熱,另外有一粒開邊車厘茄 ,亦是凍冰冰。 雜菇是淡而無味。 當日除我們這一枱,並沒有其他顧客,廚房應該不忙碌,竟然沒有誠意去做好一碟食品。 端上咖啡,竟然沒有糖包, 要問店員先送上。 再次端來奶茶,亦是沒有奉上糖,再次要問店員取。 錯咗一次亦都沒有在第二次改善。 三文治更慘不忍睹,是一塊沒有飛邊的生命麵包 ,夾著一片炒蛋。 要加一蚊才會烘底🙄🙄。 食過一次都不會再有回頭客。 不到半年,肯定執笠。 最後埋單 ,店員再次出錯,竟然計多40幾蚊🙄🙄

最後埋單 ,店員再次出錯,竟然計多40幾蚊🙄🙄
2022-04-06
$80 (早餐)
2022-03-23 990 浏览
筲箕灣大概是港島區較老化的區域,但隨著重建步伐,新大廈開始建成,年輕人及新組成的家庭也開始進駐,令區內人口年輕化了,以往走在街上大多是老人家慢慢走的情景已變成多了年輕情侶,年輕父母牽著孩童的手在街上逛,東大街也悄悄的變身,除了茶記,粉麵或小炒餐廳,也開始多了西式輕食cafe, 8 Recipes 就是新開的cafe。上星期剛好整理好家居,下午想輕鬆refresh 一下,就和男友去東大街逛逛,就看到這間新開業或仍在試業的cafe。 裝潢頗有特式,帶點法式田園風味,戴水的玻璃杯或咖啡杯都頗講究精緻,我明白,現在淘寶好方便,但也需細心排選配搭吧!對嗎柯打了咖啡和牛角包,我也公允和坦白的說,這樣簡單的食物實在難以說得上美味或驚為天人,事實上小小咖啡店,賣的主要是服務,暖心和裝修,這間cafe的店員都非常落力,有心為客人服務,新店,未能熟手是完全可以理解,但誠意可嘉,而且裝修的確令人感到舒服自在,在沒甚麼事做的下午,帶一本書坐到他們的門口戶外座位,呷口咖啡,看書,眼睛倦了就看看街上的人物風景也實在是非常不錯的選擇。

2022-03-20
2022-03-21 267 浏览
同friends 一齊試下間新既cafe 叫咗個墨西哥飯 味道都唔錯啊 你Cafe當然唔少得叫all day Breakfast 食返個Bruch先 呢度環境都唔錯食物豐富 食物賣相都出色 好少食到墨西哥飯所以覺得都幾特別 而 all day breakfast 都有六至七樣以上 一次過食都唔同種類嘅嘢 呢度環境好靚好適合打卡我同朋友都瘋狂影相 📸️ 而家好少餐廳開 都比我試到新野又唔錯🤣🤣🤣 真係爽~ 呢到仲有幫助貓貓既活動 貓珈咖啡系列部分得益係會比貓做絕育手術 非常好👍🏼
2022-03-21 194 浏览
一朝訓醒就睇下有咩野食. 見到呢到都幾靚. 一於試下先, 好肚餓就叫左個墨魚汁煙三文魚焗飯 好多汁好鐘意, 食落去一D都唔會DRY. 份量足夠!!煙三文魚都多.上面仲有魚籽.  食落口啖啖都係墨魚汁 好正. 口感好豐富!! 而我媽咪就叫左個all day breakfast 黎食. 叫到份量都係足夠既~ 味道方面都唔錯. 正正常常. 真係都幾抵食.  另外,我亦都叫到呢到會幫助毛孩,貓珈咖啡系列部分會捐比貓貓做絕育手術,不使人道毁滅,真係好好呀~  以後會多D黎幫襯!!!
2022-03-21 175 浏览
今日經過見到新開Cafe就入嚟試吓 呢度地方環境都好靚好適合打卡 坐得舒服 打完卡之後我就叫咗個all day breakfast 有豬肉腸.煙肉.牛油粟米.炒滑蛋.蕃茄.刈包 有刈包真係好特別好少會食到 份量都非常豐富 豬肉腸好香😍 個炒蛋好滑 其他材料都係新鮮嘅 賣相一流 沙律菜都夠新鮮 😋有黑醋 酸酸甜甜幾開胃 整體來講都幾滿意 餐廳更加有open area 都幾有風味㗎 😍下次會再嚟食過 喺呢度打卡真係一流同埋嘢食都幾好味 😋
食完都唔知食咗啲咩嘅一餐。1. 菠菜重調味。2. 柚子蓮藕試唔到有柚子(味)。淨係食得出重蜜糖 / 甜味。3. 飯有比汁。份量係隔離檯問waitor要多啲汁,唔止一次。4. 特登+12蚊upgrade做焦糖咖啡(仲有餐廳收加一),expect飲到上面打格仔做點綴嗰種。就算唔係咖啡入面有焦糖味,唔過份吧? 實際收到嘅?一杯咖啡,「糖」另上。仲要唔係焦糖,係普通糖漿。5. 點解對杯咖啡咁火滾?食「All day breakfast」,窩夫乜調味都冇。問waitor要啲糖漿好基本啦?比嘅糖漿EXACTLY就係杯「焦糖咖啡」嘅「焦糖」。咁我比12蚊做咩?直接要杯咖啡再問佢拎糖漿算啦?6. All day breakfast,我仲以為會有茄汁焗豆。對唔住係我見識少。7. 香腸水煮一樣,仲要冇味。唯一食到嘅味道係黑椒。所以當你切開一啲都唔脆嘅香腸,放入口,你就會體會到食緊麵粉腸口感嘅黑椒。久久不能回味。8. 窩夫一切就碎,重粉。唔會話難食嘅,畢竟糖漿倒落去,咩味都掩嗮。重提一句,唔問佢攞,佢哋好似覺得窩夫係就咁食落口。9. 仲有收你加一服務費。10. 店面冇寫過呢間咩舖頭。唔係聽到foodpa
食完都唔知食咗啲咩嘅一餐。
1. 菠菜重調味。
9. 仲有收你加一服務費。
10. 店面冇寫過呢間咩舖頭。唔係聽到foodpanda外賣,唔係掃安X,唔行入去食根本唔知呢間餐廳叫咩名。冇名,行入去前又點做功課?

總結:當你試營業,都唔係比啲咁嘅質素啊???

PS 幾年冇寫食評了
全日早餐
  • 「掉頭走」
2022-03-19 100 浏览
🥙 早餐C $62↪️ 煙三文魚、炒滑蛋、粟米、刈包💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)💬 煙三文魚嘅鹹香味恰到好處,炒蛋嫩滑得嚟熱辣辣,牛油粟米既香甜又可口,刈包夾住一種啡色嘅醬,食落相當鬆軟。😋🍱 午餐自選飯 $48↪️ A. 軟綿小紫薯💬 味道十分清甜,口感既綿滑又軟糯。😍↪️ B. 清甜小青瓜💬 食落既清甜又爽脆。😌↪️ C. 脆甜牛油粟米💬 牛油嘅香味非常濃郁,粟米嘅口感既爽脆又鮮甜。🤤↪️ D. 橄欖油車厘茄💬 橄欖油嘅濃度恰到好處,車厘茄酸酸甜甜咁幾開胃。😆↪️ F. 清甜菠菜💬 味道清甜得嚟食落既鮮嫩又多汁。😉↪️ G. 牛油鮮本菇💬 牛油香相當濃厚,本菇既新鮮又爽口。😚↪️ 柚子蓮藕💬 食材嘅配搭頗為有創意,食落嘅味道同口感都豐富又有層次。🤩⏩️ 瑞士肉碎💬 份量十足,細粒得嚟又有咬口。😮⏩️ 洋蔥牛肩肉💬 洋蔥嘅質地外脆內軟,肩肉嘅牛味超級濃郁,口感仲好煙韌。🤪
🥙 早餐C $62
↪️ 煙三文魚、炒滑蛋、粟米、刈包
💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)
早餐C
🍱 午餐自選飯 $48
↪️ A. 軟綿小紫薯
💬 味道十分清甜,口感既綿滑又軟糯。😍

↪️ B. 清甜小青瓜
💬 食落既清甜又爽脆。😌

↪️ C. 脆甜牛油粟米
💬 牛油嘅香味非常濃郁,粟米嘅口感既爽脆又鮮甜。🤤

↪️ D. 橄欖油車厘茄
💬 橄欖油嘅濃度恰到好處,車厘茄酸酸甜甜咁幾開胃。😆

↪️ F. 清甜菠菜
💬 味道清甜得嚟食落既鮮嫩又多汁。😉

↪️ G. 牛油鮮本菇
💬 牛油香相當濃厚,本菇既新鮮又爽口。😚

↪️ 柚子蓮藕

⏩️ 瑞士肉碎
💬 份量十足,細粒得嚟又有咬口。😮

⏩️ 洋蔥牛肩肉
2022-03-19