2005-03-11 18 浏览
呢度d 奶撻及旦撻很不錯,撻皮鬆化而不過甜!細細個,食完不太溜.
2005-03-09 23 浏览
好搞笑,佢個樣成個十字包咁,但佢又叫scone~不過唔理啦,話知佢係咩,最緊要好食ma!$10,5個比起其他餅店都唔算平,不過食左之後又覺得好值,因為真係好好食呀!好多果皮同提子,口感好似scone呀~重好食過皇后餅店~個店裡既師奶好好笑容,好好service~哈哈!
好搞笑,佢個樣成個十字包咁,但佢又叫scone~
不過唔理啦,話知佢係咩,最緊要好食ma!

好多果皮同提子,口感好似scone呀~
重好食過皇后餅店~

個店裡既師奶好好笑容,好好service~哈哈!
2005-01-20 10 浏览
食過雞尾飽同咸豬仔包, 都係$2.5一個. 因為唔係出爐即食, d包都幾實下.
2004-05-20 4 浏览
昨日早上經過這間鋪,想起它的食評幾好,所以入去買了一個雞尾飽。$2.5一個好平,攞上手還熱的。所以一路行一路食,個飽很軟,飽內的椰糖幾好,又香又甜,很好食。所以今早又走去買來食了,大家可以一試。順帶一提飽不用自己取,是老板娘挾同包的。
2004-03-29 35 浏览
買o左個"香蕉包"食,原來係香蕉蛋糕. 大大個又幾好味, 都只售$5.5, 好抵!!
2004-03-29 7 浏览
我反而唔多喜歡佢d撻類野買返屋企cold左的話就變哂形,我同屋企人冇人肯食,要玩包剪x 輸左果個就先迫住食埋佢,係即買即食先正lo!
我反而唔多喜歡佢d撻類野
係即買即食先正lo!
2004-03-16 4 浏览
1. 我差不多日日三餐都在街外吃,振興經濟當然有份。是的,資料性的東西是很固執的。坦白講鬆餅這麼尋常的食物是由細見到大,要講出鬆餅的先鋒我也說不出,不過就一定不是大班。2. 我喜歡食,都有興趣煮同研究食物背後的資料。麵包類的食物,鬆餅是最先試整的,因為最易整。3. ABC那個有十字的包都是叫做"scones"的。想再講可去飲食廣場再詳談。
3. ABC那個有十字的包都是叫做"scones"的。
想再講可去飲食廣場再詳談。
2004-03-16 3 浏览
KC兄,估唔到一個scone就令到你試食左咁多野.睇黎我都幫手振興左香港o既經濟.我係面包癡,所以閒時都會睇下有關o既書,magazines,研究下各種包o既歷史,同埋去港九新界o既面包店研究下同埋試下唔同bakers o既面包.你話我執著又好,死撐都好,面頭有十字o既包叫"十字包", 係香港面包店裡面好傳統o既包, 半山新藍塘,北角樂群,以前灣仔波士頓餐廳...都有得賣. 佢係咪由英式scone演變出黎,我唔知,但係at least我唔見有人會拎十字包黎搽果jam或clotted cream.你話都係用蛋,flour...試問有邊個面包唔係用呢d原料?不過"大班"可能有d取巧,佢個scones o既recipe似十字包多過英式scone,不過佢就取名做scone. 所以或者我應該講,大班係識得為自己o既面包取名scone o既港式面包店先鋒.如果有咩冒犯o既地方,請見諒.
如果有咩冒犯o既地方,請見諒.
2004-03-15 943 浏览
今日行完元朗,返公司check下mail,路經此地,又發現一些平時都唔覺眼的食物,就係一袋5個的scones。佢地体積較細,頂頭有十字。一袋5個,只賣10蚊。呈黃色,又係落左雞蛋的,問老闆幾時開始做scones,佢話耐到都唔記得左lu!買了一袋返公司吃,味道一般,好彩都焗得透心,不過細細個,容易同人share。
(非会员)
2003-06-17 4 浏览
因為對個底D酥皮期望過高,所以有點失望。反而D cream 同芒果真係好正,$4.5真係底!
2003-02-07 6 浏览
其實呢度D 芒果酥係出名,芒果舖面,加埋cream 同牛油果,雖然好肥但絕對不容錯過。要買襯手因為通常晨咁早就賣清。
2002-01-30 9 浏览
試過呢度好多款西餅,最正就係芒果撻,到依家都未搵到間好食過?!!鬆化的餅底上,有大量cream,再舖上新鮮芒果,好味到飛起.....不過芒果撻都幾快賣斷市,要早d去買先得!
不過芒果撻都幾快賣斷市,要早d去買先得!