2020-12-08 461 浏览
相信唔少人睇完空肚講宵夜都想會一會呢間世界冠軍咖啡店☕️,難得喺附近行完山,終於可以去朝聖大概8pm來到,見到前面有3枱人等位,等大概15mins 就有位👍入到店舖燈光較暗,櫃上面放滿不同咖啡杯和日本酒,好有日本feel, 店入面有一長bar 枱,可以俾客人近距離睇住咖啡師沖咖啡,互相交流一下。由於夜晚飲唔到太濃咖啡,所以要左single shot mocha同latte,好想試的apple crumble因為唔係當造季節所以未能提供😭,咁就點左另外推介的綠茶豆腐mousse同plan b waffle, 即係伯爵茶cream配朱古力雪糕waffle, waffle外脆內軟,伯爵茶cream茶味香濃幼滑,啱哂一班朋友宵夜傾計chill下

伯爵茶忌廉waffle
$100 (宵夜)
伯爵茶忌廉waffle
2020-12-04 637 浏览
區內人氣極高的咖啡小店,建議平日前往比較容易入座。門面是一片低調而富有質感的水泥牆,內裡裝潢有格調。採用的餐具亦十分精緻,品嘗咖啡同時可以欣賞咖啡師調配咖啡的過程。伯爵茶忌廉、楓糖漿配特濃朱古力雪糕窩夫 (全份 | $90)• 極力推薦這款口味的窩夫⟡ ໋ 伯爵茶味非常突出,甜度適中;朱古力雪糕味道自然帶些許甘味。• 窩夫口感非常鬆化、香味濃郁,配上伯爵茶忌廉,口感和味道更加豐富。水洗 肯亞 AA Nyeri Gachatha ($65)• 花香、黑莓、柑橘、紅加侖子、焦糖• 第一次接觸這種咖啡,感覺比一般齋啡有更多複習的層次,有點像涼茶,卻没有發現到上述材料的味道。

窩夫

水洗 肯亞 AA Nyeri Gachatha

水洗 肯亞 AA Nyeri Gachatha ($65)

• 花香、黑莓、柑橘、紅加侖子、焦糖

窩夫
半年前已經嚟過一次,但人太多只好作罷;是日閒日下午兩點幾去到,要等三幾張檯,大約半個鐘先入得。門外一大幅水泥牆,低調神秘,推開趟門彷彿進入咗另一個世界−右手邊一排到頂櫃放滿唔同咖啡杯同器具,樓底高,配合深啡色嘅檯面,有置身日本嘅感覺。橙皮朱古力 $38對於橙味朱古力總係無從抵抗,朱古力味濃香,略甜;偷飲過同伴嘅咖啡真係出色,連平時少飲咖啡嘅我都忍唔住啜多幾啖!Chicken Breast Panini $50同一般所認知嘅烘到一坑坑嘅Panini唔同,依度無將麵包夾扁;三文治熱辣辣,千島醬、芝士份量多,加上雞胸肉,簡單好味。Plan B Waffle (full portion) $90八字形擺盤花過心思,窩夫外脆內軟有蛋香,配上特濃朱古力雪糕同自家製伯爵茶忌廉,滿足甜牙齒。坐吧檯闗係可以清晰見到咖啡師手藝,由量度咖啡豆、水量,到控制落水速度、試味,成個過程都好專注認真,睇到我目不暇給!氛圍佳,視覺、嗅覺、味覺都被滿足,難怪人龍不絕。
橙皮朱古力 $38
Chicken Breast Panini $50
2020-10-09
2020-11-27 415 浏览
Despite being so close, I never got a chance to try it till recently. Despite being a weekday, I still had to wait around 15-20minutes. You can write down your phone and they will call you if you want to walk around nearby while waiting.Their shop was really amazing and you can admire them making the coffee here.That day the Champion Coffee available was Irish Coffee so I ordered it.  It was the best one I have tried. The balance of the two strong flavors were just right with overpowering each o

That day the Champion Coffee available was Irish Coffee so I ordered it.  It was the best one I have tried. The balance of the two strong flavors were just right with overpowering each other. The drink was smooth and delicate despite the alcohol and I almost wanted to order a second one.
Irish Coffee

After drink around half of it, when the foam reaches the middle, you see that they even marked the cup Irish Coffee.
Irish Coffee
2020-11-27
  • Irish Coffee
2020-11-10 880 浏览
🦙話說我由舊店飲到去新店,都仲未post相🙈佢嘅咖啡真係好出色,而且拉花都拉得好靚,係完全感受到佢哋嘅心機,唔係Hea你☺️佢嘅咖啡仲有得揀唔同嘅味,我記得佢舊店係橙香mocha出名,所以我今次杯latte都揀咗橙味😍真係好好飲,成件事都好夾👍🏼😗同埋我見好多人都嗌咗窩夫,所以都忍唔住叫埋半份,雪糕同cream都好香,不過我自己覺得窩夫唔夠蛋香,但都值得去食!😉佢嘅staff都好nice,有走嚟問我哋係咪第一次去,仲問我哋鍾意舊舖定新舖多d,聽下客人嘅意見☺️
🦙
話說我由舊店飲到去新店,都仲未post相🙈
佢嘅咖啡真係好出色,而且拉花都拉得好靚,
係完全感受到佢哋嘅心機,唔係Hea你☺️
佢嘅咖啡仲有得揀唔同嘅味,
我記得佢舊店係橙香mocha出名,
所以我今次杯latte都揀咗橙味😍
真係好好飲,成件事都好夾👍🏼😗
同埋我見好多人都嗌咗窩夫,所以都忍唔住叫埋半份,
雪糕同cream都好香,不過我自己覺得窩夫唔夠蛋香,
但都值得去食!😉
佢嘅staff都好nice,有走嚟問我哋係咪第一次去,
仲問我哋鍾意舊舖定新舖多d,聽下客人嘅意見☺️
2020-10-29 904 浏览
我都係第一次去,剛泊車係附近,係雜誌介紹過,見到咪捉我老公試吓囉!我好喜歡薄荷的,如果係外面飲薄荷mocha,係飲極啲薄荷都唔突出,但這間係我飲過最能帶到薄荷的味道,飲後口腔也涼涼,但又不失有朱古力咖啡的味道!互相輝映!正👍🏻嗰個伯爵朱古力窩夫,真係一流,伯爵茶味的忌廉又香又滑又够味,朱古力雪糕味濃,真係好正!雖然我哋沒有飲佢哋的冠軍咖啡,相信一定好出色!值得一提,我覺得佢杯清水都係純水,一絲不苟! 佢哋又好好,留下姓名電話,有位就通知你,十分鐘回到就留位,這樣排隊等位也值得👍🏻

雖然我哋沒有飲佢哋的冠軍咖啡,相信一定好出色!

值得一提,我覺得佢杯清水都係純水,一絲不苟!

2020-10-29
下午茶
2020-10-23 1010 浏览
今日放假專登過嚟試吓呢一間咖啡店聽講佢嘅咖啡係參加過世界性比賽亦都攞過獎老闆亦都上過電視接受訪問睇得出佢係用心做咖啡嘅人亦都出錢出力培訓佢嘅員工成為咖啡師。咖啡店裝修簡約時尚,亦好多人鍾意喺呢度打卡今日嚟到喺門口留名等咗大概45分鐘可以入得去,估唔到平日都要等咁耐我真係低估左佢嘅受歡迎程度😛店入邊嘅環境亦都好舒服,枱之間有適當嘅距離唔使驚你傾偈人哋都聽到。我今次點左Rose Latte及半份朱古力雪糕窩夫,我老公點左蒸餾咖啡同埋吉士窩夫,我個杯Rose Latte整得好靚同埋入口係好濃厚嘅味道帶着淡淡的玫瑰味係天然嘅味道好好飲🥰佢嘅甜品都係必食,仲有其他嘅蛋糕睇到眼都花埋最後都係揀咗窩夫都好好食佢雪糕係好濃郁好軟滑個窩夫亦都鬆化😋唯一美中不足就係佢個侍應上甜品嘅時候隻手唔小心撞到我杯咖啡倒瀉咗三份一,亦都冇主動提供刀叉俾我哋食甜品,我老公杯咖啡仲要等咗半個鐘先到,如果可以改善到呢啲小小嘅問題就更好🥺

唯一美中不足就係佢個侍應甜品嘅時候隻手唔小心撞到我杯咖啡倒瀉咗三份一,亦都冇主動提供刀叉俾我哋食甜品,我老公杯咖啡仲要等咗半個鐘先到,如果可以改善到呢啲小小嘅問題就更好🥺
2020-10-19 773 浏览
明知要排隊都特登去等咗半個鐘就入得啦不過我就唔係好飲得咖啡都要支持下黃店啦💛佢裝修成號工業風打卡一流🥤Ice mocha $20成間舖頭有貴有平嘅咖啡飲所以平常人都一定affort到🧇全份窩夫配伯爵忌廉 $90大大份可以同朋友一齊share食伯爵忌廉都超級香個窩夫都唔會硬晒雪糕都仲未溶推介~
明知要排隊都特登去等咗半個鐘就入得啦
不過我就唔係好飲得咖啡
都要支持下黃店啦💛
佢裝修成號工業風打卡一流

🥤Ice mocha $20
成間舖頭有貴有平嘅咖啡飲所以平常人都一定affort到

🧇全份窩夫配伯爵忌廉 $90
2020-10-14 846 浏览
元朗最出名嘅café 非accro莫屬。最近佢地搬左去新鋪,全個店面都係水泥設計,亦無之前果間咁多𥦬,多左份神秘感。而店舖為免出面太多人聚集等位,亦採用留名法,係出面寫名,有位會call你,留枱10分鐘。可能今日我都比較早,等左30分鐘左右就有位。入到去,空間感非常充足,枱同枱之間都有足夠嘅距離😌 令外,如果打卡的話,企位其實唔錯,因為枱同牆都係水泥。ʙᴀɴᴀɴᴀ ʙʀᴇᴀᴅ ($65)Banana bread係Accro 嘅新出品。熱到出煙嘅banana bread配上冰凍嘅牛油,撞埋一齊令到香蕉味好出。佢又唔似banana cake咁鬆散,仍然好有彈性,係唔錯嘅。ʜᴀᴢᴇʟɴᴜᴛ ʟᴀᴛᴛᴇ ($38)平時我都會飲shakerato,但今日個胃有啲唔舒服,都係唔飲齋啡了。佢roasting適中,奶味香濃,飲落好smooth,拉花仲好靚tim😉

ʙᴀɴᴀɴᴀ ʙʀᴇᴀᴅ ($65)

ʜᴀᴢᴇʟɴᴜᴛ ʟᴀᴛᴛᴇ ($38)
Banana  bread
Banana  bread
2020-10-13 504 浏览
話咁快就到最後一日假期😩 今日同某君由掃管笏起步,行大約2小時到千島湖,確係幾靚🤩 又易行🤭 之後再行大約1.5小時到大棠,搭車去之前一直想試,但太多人等不了的Accro Coffee😛Orange Chocolate $38>拉花無乜特別>橙味好出>朱古力夠香,略嫌不夠creamy>成杯味道好似買飛佛積及橙餅咁,好正,不過甜度減返少少先叫完美==================推介指數 🌕🌕🌕🌖🌑Chicken Breast Panini $50>靚仔,熱辣辣>Panini香脆而不會太乾,如果香草味再勁啲仲好>雞胸好味,腍得嚟唔會霉,唔錯>醬汁配合芝士,洋蔥,味道同份量都一流==================推介指數 🌕🌕🌕🌕🌑Plan B Waffle (full portion) $90>擺盤吸引,啲窩夫切到心形咁幾特別>窩夫夠熱,鬆脆,蛋味濃>伯爵茶忌廉伯爵茶味濃,滑,不過好似量太多,食淨好多,嘥晒>特濃朱古力雪糕好味==================推介指數 🌕🌕🌕🌖🌑今日我地

Orange Chocolate $38
>拉花無乜特別
>橙味好出
>朱古力夠香,略嫌不夠creamy
推介指數 🌕🌕🌕🌖🌑

Chicken Breast Panini $50
>靚仔,熱辣辣
>Panini香脆而不會太乾,如果香草味再勁啲仲好
>雞胸好味,腍得嚟唔會霉,唔錯
>醬汁配合芝士,洋蔥,味道同份量都一流
推介指數 🌕🌕🌕🌕🌑

>擺盤吸引,啲窩夫切到心形咁幾特別
>窩夫夠熱,鬆脆,蛋味濃
>伯爵茶忌廉伯爵茶味濃,滑,不過好似量太多,食淨好多,嘥晒
>特濃朱古力雪糕好味
推介指數 🌕🌕🌕🌖🌑

今日我地排第三,但都等了大約30分鐘先有位🤭 餐廳嘅裝修令人有一種好舒服平靜嘅感覺,我地坐bar枱,望住啲咖啡師係一個放滿好靚嘅咖啡杯櫃前沖咖啡,係幾正😍 可惜今日食不到想食嘅apple crumble,遲啲要再嚟試吓先😳
2020-10-09
專程嚟到依間得獎咖啡店,未去都估一定排哂長龍,不過好彩依間coffee shop可以留名等侯,當有位就會打比你,唔洗係門口罰企😝不過真係多人到好誇張,我食完晏行左陣商場,差唔多3個鐘先打嚟😅一場嚟到點都要試試😋依到有超多款精品咖啡,當然仲有甜品啦!menu上會畫上當日供應嘅食品同飲品。由於太飽關係,未試到意式香草包,點了兩杯咖啡同一個窩夫。🔸水洗埃塞俄比亞 耶加雪夫阿冽瑪悠伯哈努G1見到餐牌寫住係用花香、橙、檸檬皮、佛手柑、烏龍茶的,可以揀手沖或虹吸;易入口,唔會好苦澀或者帶酸味,入口後仲有少少回甘。🔸伯爵茶忌廉、楓糖漿窩夫配特濃朱古力雪糕窩夫比我預期嘅帶有驚喜,心形設計打卡一流,加上外層脆脆,內裡鬆軟,最重要係楓糖醬唔會過甜,加埋超出嘅伯爵茶忌廉,忌廉仲打到好滑身,有種入口即溶嘅感覺🥰最鍾意佢嘅特濃朱古力雪糕😋下次一定要試佢嘅意式香草包同其他甜品😍

由於太飽關係,未試到意式香草包,點了兩杯咖啡同一個窩夫。

🔸水洗埃塞俄比亞 耶加雪夫阿冽瑪悠伯哈努G1

🔸伯爵茶忌廉、楓糖漿窩夫配特濃朱古力雪糕

下次一定要試佢嘅意式香草包同其他甜品😍
2020-10-03
經朋友介紹,同個friend山長水遠黎到元朗呢間咖啡室。佢既menu主要都係飲品同少少小食同甜品😉❤️我就叫左杯flat white,而我個frd就叫左mocha,兩杯都好滿意丫,唔使多講,你去試下就會知架啦另外仲叫左一樣dessert:伯爵茶忌廉、楓糖漿配特濃朱古力雪糕homemade waffle,佢好細心有得提供半份(只限平日供應)或者全份比客人揀😘佢地既waffle仲係用日本霧島蛋製作👍🏻👍🏻👍🏻好推介呢個waffle,個伯爵茶味好出,一d都唔會覺得膩,下次會再點!佢地仲有好多specialty coffee選擇,但價錢就會相對比較貴,啱晒品味高級咖啡既群眾😝

2020-09-14 1086 浏览
離棄幾大咖啡店後,周圍搵好飲Latte。放工想扮下文青飲杯咖啡先去食飯,見到呢間好評如潮,就一個人入去hea下。見到好複雜嘅menu,都係咁返杯普通Latte 穩陣。咖啡味香,唔苦。奶味夾好咖啡,再用瓦杯serve,啖啖都有文青feel!
離棄幾大咖啡店後,
周圍搵好飲Latte。
放工想扮下文青飲杯咖啡先去食飯,
見到呢間好評如潮,
就一個人入去hea下。
見到好複雜嘅menu,
都係咁返杯普通Latte 穩陣。
咖啡味香,唔苦。
奶味夾好咖啡,再用瓦杯serve,
啖啖都有文青feel!
2020-09-13 731 浏览
晚飯過後,朋友即興地帶我們來到這間元朗咖啡店。他說這間的咖啡曾經得獎,若假日的話,門外會大排長龍,試過要花個多小時等候。🤪.這個平日晚上來到,已經是八點多,所以不需要等候。餐廳的裝潢充滿日系風格,大門是以趟門開關,外牆是水泥牆。進到餐廳內,有種像去了日本旅行的感覺。🤣.「蘋果金寶配雲尼拿雪糕」$65🍽:味道不會太甜,一口金寶一口雪糕,非常匹配。蘋果金寶內裡有一粒粒蘋果肉。很適合作飯後甜品。.「伯爵茶忌廉、楓糖漿窩夫配特濃朱古力雪糕」半份 $60🍽:窩夫外層脆脆,內裡鬆軟,表面佈滿糖霜及楓糖漿,但不會很甜,特別喜歡雪糕下的焦糖脆脆,口感豐富。.「Mocha玫瑰味」$38🍽:本來有點擔心深夜喝咖啡會失眠,但既然一場來到,豁出去試一試這裡的咖啡。朋友建議玫瑰/橙皮,個人選擇了玫瑰。🌹味道很好,很喜歡,淡淡的玫瑰味。
「蘋果金寶配雲尼拿雪糕」$65

「伯爵茶忌廉、楓糖漿窩夫配特濃朱古力雪糕」
半份 $60

「Mocha玫瑰味」$38

$77 (宵夜)
  • 伯爵茶窩夫
\\ 💛 黃 住 品 嘗 咖 啡 藝 術 ☕️\今次再遠征元朗國,探訪呢間2013年世界虹吸咖啡大賽—香港區冠軍、2018年香港咖啡調酒師大賽冠軍,並最近入選了亞洲Top50🎖嘅coffee shop。·當日落咗波⛈去一心念住冇咁多人,下午2、3點去到仍需等位約1小時🤭,自行填寫完電話號碼留位後就到附近嘅元朗廣場HEA吓,差唔多有檯店員就會call返你,約10分鐘內要返到啊,所以都唔敢行太遠🙈。\\\\Latte $38Colombia Sidra (手沖) $85New York Cheese Cake $35·呢間coffee shop只賣咖啡☕️同幾款甜食,堅持至高嘅品質,沖出最好嘅咖啡,咖啡豆都係店家自己炒嘅。Latte味道香濃偏苦,但唔難入口,飲完仲帶陣陣咖啡香餘韻;同行友人就order咗杯Colombia Sidra,含茉莉茶、西柚、橙、楓糖,可以選擇手沖或虹吸,果味突出,略酸,味道甘香獨特。·店員好親切,知道我哋第一次到訪,亦較少接觸精品咖啡,都好主動為我哋推介🌟·除有提供堂食/外賣咖啡外,店家仲有售咖啡豆,價錢約$64/100g~$120/200g不等;另有開設咖啡課程教授
\
\ 💛 黃 住 品 嘗 咖 啡 藝 術 ☕️
\
\\
\\
Latte $38
Colombia Sidra (手沖) $85
New York Cheese Cake $35
除有提供堂食/外賣咖啡外,店家仲有售咖啡豆,價錢約$64/100g~$120/200g不等;另有開設咖啡課程教授虹吸、手沖、意式咖啡初班式進階班,詳情可電郵到info@accro.hk 或參閱佢哋嘅網站🔍
推薦指數:★ ★ ★ ★ ★
📍 Accro Coffee (元朗)
元朗安寧路162號金城樓地下D號舖
🚇朗屏黨鐵站B2出口,步行約5分鐘🚶🏻‍♀️