2021-06-18 449 浏览
※【Plan B】Homemade Waffle- Earl Grey Cream| Maple Syrup & Chocolate ice cream Waffle 外脆內煙韌,充滿蛋香! Earl grey cream 嘅茶葉味好出,特濃朱古力雪糕(用上New Zealand Natural 品牌) 有非常香濃可可味,整體唔會太甜,恰到好處!平日可以叫半份,一個人食啱啱好!※Rose Latte好香啡味,入口順滑,奶泡打得好,拉花飲到最尾都無散,好有誠意嘅flavoured latte. 呢日平日下午黎到,幸運地唔需要等位就入座。如果想一個人靜靜地休息,食令人滿足嘅甜品同飲好啡,呢度唔會令你失望

※Rose Latte

2021-06-18 409 浏览
朋友介紹呢一間咖啡真係好好飲我竟然點左兩杯其實我哋大家都飲咗兩杯哈哈唔記得影佢個杯嘅相😂😂望落冇咩特別,但一飲咖啡好香叫咗個意式香草包內有鴨胸肉芝士仲有配料醬汁芝士超多真係好正依家諗返起都想食仲有芝士蛋糕唯一嘅缺點就係太遠啦😭對於我黎講
朋友介紹呢一間咖啡真係好好飲
我竟然點左兩杯
其實我哋大家都飲咗兩杯哈哈
唔記得影佢個杯嘅相😂😂
望落冇咩特別,但一飲咖啡好香

叫咗個意式香草包
內有鴨胸肉芝士仲有配料醬汁
芝士超多真係好正

依家諗返起都想食

仲有芝士蛋糕

唯一嘅缺點就係太遠啦😭對於我黎講
今日黎到元朗好出名嘅Cafe食個Tea。我叫左杯Cappuccino同半份窩夫。Cappuccino既咖啡同奶比例剛剛好。窩夫絕對比到驚喜,尤其係個忌廉因為有非常之濃既伯爵茶味,完全超出我預期。至於主角窩夫,雖然上面有啲糖漿,但窩夫依然好脆!將啲忌廉配埋特濃朱古力雪糕同埋脆卜卜既窩夫一齊食,真係好好味。絕對值得一試。呢度用餐時間係90分鐘。Cafe環境好舒適,有一邊櫃放左好多唔同款嘅茶杯茶碟,驟眼望過去有啲似日本嘅懷舊咖啡室。

2021-04-26 836 浏览
☕️知道這裡是因為友人曾到訪數次亦得悉這兒的Barista 獲獎無數作為一個珈琲熱愛者如果連這麼享負盛名的店也未到過會否太遺憾了呢😁🍑首次來時是平日下午幸運地只等了20分鐘便可入座由於友人與吾什麼也不懂加上看到所有琲師也忙得不可開交所以咱們單憑看Tasting Note 胡亂點了以下兩款☕️SiphonOrigin產區: Ethiopia Yirgacheffe Alemayechu G1埃塞俄比亞 耶加雪夫 阿洌瑪悠伯哈努 G1Process 處理法: Washed 水洗Tasting Note風味: 花香、橙、白桃、檸檬皮、佛手柑、烏龍茶☕️Pour OverOrigin產區: Kenya AA Nyeri Gachatha 肯亞 AA Nyeri Gachatha Process處理法: Washed 水洗Tasting Note: 花香、黑莓、柑橘、紅加侖子、焦糖😋由於當時未開始筆錄所以只記得前者起始時酸性較鮮明過後是順滑的茶感😋後者是微酸中帶著焦糖的濃甜🍑這陣子獨自再訪選了以下款式的咖啡豆並先喝Pour Over後再喝Siphon體驗一下當中的變化😃☕️Origin產區: Gesha
☕️知道這裡

選了以下款式的咖啡豆
並先喝Pour Over
後再喝Siphon
體驗一下當中的變化😃
☕️Origin產區: Gesha Village Auction Lot GVA INV 1
藝伎村 競標批次 INV 1號 (全球獨家)
Process處理法: 特殊處理
Tasting Note風味: 玫瑰、黑加侖子、果莓、櫻桃、布冧、無花果

☕️Pour Over
精彩得令小的邊喝邊內心吶喊
幾乎想跑出店外尖叫呢🤪
After Taste 是玫瑰的芳香混著黑加侖子糖的甜蜜
餘韻於後段位置徘徊良久
真心。好喝得令吾為之瘋狂😍

☕️Siphon
鼻腔內有股甜勁在遊走
隨後應該是櫻桃的酸甜登場
餘韻是水果類的微酸在遊蕩
🍑
這裡除了出品高水準之外,亦有很多琲界精英雲集
樂見他們沒有被光環籠罩而自滿,

反而是忙中有序,還能在忙碌中與琲客作交流,實在是非常難得的呢!👍🏻☕️

早餐
小弟小飲咖啡 但都聽說過呢間神級咖啡店店主與店員皆獲獎無數 出面個獎杯櫃擺到爆晒佢地最馳名虹吸咖啡$160及愛爾蘭咖啡 $140所費不貲 最怕係唔識欣賞 所以都係叫普通咖啡小弟杯 cappuccino 加榛子 $38 牛奶拉花好靚 咖啡杯好靚 咖啡則溫度剛好 奶泡濃郁入口香滑順喉 飲完一啖又一啖 完全停唔到絕對係一杯色香味俱全既咖啡 友人既mocha $38 同 latte $38 都有讚冇彈環境簡潔而精緻 呢度排隊安排幾貼心門口有牌自寫名同電話 差唔多職員就會聯絡你其間可周圍閑㹶 雖然 ... 附近都冇咩野行高質咖啡店 有空值得入元朗一試
小弟小飲咖啡 但都聽說過呢間神級咖啡店
門口有牌自寫名同電話 差唔多職員就會聯絡你
其間可周圍閑㹶 雖然 ... 附近都冇咩野行
高質咖啡店 有空值得入元朗一試
2021-04-15 889 浏览
今日特登入黎元朗朝聖一下呢間cafe下午一點幾黎到,午餐都唔食住就係怕再晏啲會多人到排晒長龍,佢門口有本簿仔俾你寫電話同名,當有位嗰陣時就會按住簿仔次序打俾客人,打俾你之後就需要喺十分鐘之內返到去可能我哋算早,都係排簿仔第四個,等既期間都無行開,企喺門口等就算,一黎唔知附近有咩行,二黎怕十分鐘內返唔到去等左二十分鐘度已經可以入座,期間都好多人買外賣走🥤我哋因為食左早餐唔太餓就叫左兩杯咖啡(cappuccino + rose latte)☕️加一份窩夫🧇咖啡水準高,拍得住平時自己屋企咖啡機沖既咖啡個窩夫係心型既,有四件,有伯爵茶mosse加楓糖糖漿,甜而不膩啱啱好,仲有一球雪糕跟埋既👍🏻👍🏻注意⚠️佢哋用餐時間係90分鐘,但其實都好夠☺️
今日特登入黎元朗朝聖一下呢間cafe

等左二十分鐘度已經可以入座,期間都好多人買外賣走🥤

咖啡水準高,拍得住平時自己屋企咖啡機沖既咖啡

注意⚠️佢哋用餐時間係90分鐘,但其實都好夠☺️

2021-04-07 654 浏览
平時對咖啡冇咩研究,今次係第一次試精品咖啡。聞素呢間咖啡店平時大排長龍,我地好好彩一到步就可以入到店內。店內環境好舒服,仲可以望到咖啡師沖咖啡。我算是第一次親眼望到咖啡師手沖咖啡。能夠一邊飲咖啡,一邊望到咖啡師沖咖啡,整個過程都感到好舒服。我地叫左2杯咖啡,一份香蕉蛋糕。本來怕手沖咖啡,冇奶,冇糖,會好苦好甘。點知! 當飲到第一啖,就發現完全錯哂! 好好飲而且仲會聞到陣陣的果香味。香蕉蛋糕都好好味,外脆內軟,如果大件少少就完美啦!呢間咖啡店既職員服務態度都好不錯,像是我地呢d對咖啡冇咩研究既人,佢地會細心同客人講解。而且佢地既咖啡以至小食,甜品味道都很好,值得下次再去。

2021-04-06 502 浏览
今日到訪元朗隱世咖啡店。店外的裝修十分簡約低調,不太起眼。店內的裝修又別有一番風味。店子的裝修感覺現代,而家座位有枱座和吧座,頗為舒適,加上輕音樂,幾chill.Rose latte$38這latte 水準很高,咖啡泡沫幼滑細膩,咖啡味道甘香圓潤,帶一點點roast 的風味,當中又透出少少玫瑰香味,輕輕的甜,好味道,Banana bread$65這香蕉包製作需時,但值得等待。香蕉包就是旦糕質地,外脆內軟,口感濕潤,又有合桃,有濃厚的香蕉風味,加上海鹽牛油吊起甜味,十分滋味,推介!在炎熱的天氣坐下來嘆咖啡,吃件旦糕,聽下音樂、賞心樂事。

今日到訪元朗隱世咖啡店。

店外的裝修十分簡約低調,不太起眼。
店內的裝修又別有一番風味。
店子的裝修感覺現代,
而家座位有枱座和吧座,頗為舒適,加上輕音樂,幾chill.

Rose latte$38

Banana bread$65

這香蕉包製作需時,但值得等待。香蕉包就是旦糕質地,
外脆內軟,口感濕潤,又有合桃,
有濃厚的香蕉風味,加上海鹽牛油吊起甜味,十分滋味,推介!

在炎熱的天氣坐下來嘆咖啡,吃件旦糕,聽下音樂、賞心樂事。
下午茶
2021-03-31 601 浏览
每次經過總見到門外客人大排長龍,今次專登揀平日來朝聖。十一點來到見無人龍勁開心。推開大門進入餐廳彷如置身另一世界,柔暗的燈光、工業風的裝潢、舒情的音樂、陣陣的咖啡香氣,令人放鬆下來。長枱放滿虹吸咖啡壺,高櫃擺滿精緻的咖啡杯,不其然令人將視線專注在咖啡師沖泡咖啡的過程,慢慢歎美食,確係賞心樂事。Cappuccino $38該店主打精品咖啡,但今次無試,只點了慣常飲的cappuccino,咖啡泡沫厚滑,沒有半點苦澀味,拉花功力唔差都幾靚。伯爵茶忌廉、楓糖漿配特濃朱古力雪糕窩夫(半份)$60半份窩夫,只限平日供應,心型窩夫賣相討好,窩夫面層脆身有外脆內軟之感。伯爵茶味忌廉香濃幼滑,減輕了楓糖的甜膩,配埋特濃朱古力雪糕,食落好creamy,配搭好prefect。 雞胸肉意式香草包 $50意大利包拎上手暖笠笠的,仲有淡淡的香草味。半溶芝士包住滿滿的雞胸肉,配埋洋蔥碎同大量的千島醬汁,食得非常滋味,個包要俾滿分。

Cappuccino $38
Cappuccino

伯爵茶忌廉、楓糖漿配特濃朱古力雪糕窩夫(半份)$60
伯爵茶忌廉、楓糖漿配特濃朱古力雪糕窩夫(半份)

雞胸肉意式香草包 $50

2021-03-24
Cappuccino
伯爵茶忌廉、楓糖漿配特濃朱古力雪糕窩夫(半份)
雞胸肉意式香草包
  • 伯爵茶忌廉、楓糖漿配特濃朱古力雪糕窩夫
2021-03-28 694 浏览
上次經開呢間咖啡店,已經好想試,可惜等唔到位。今個星期六再去,竟然唔駛半小時,店員已經call我有位。一入到去,店內呢嘅ambience 我已經大愛,小小一間店,不到20個座位,當中有幾個bar 枱,仲可以欣賞baristas專注地冲每一杯咖啡。咖啡店內近入口,亦有2-3個企位。flat white 加岩鹽焦糖芝士餅,悠閒嘅星期六下午就係咁簡單。註:Menu 內有很多specialty coffee, 喜歡飲咖啡嘅朋友,值得去朝聖。

2021-03-27
2021-03-20 591 浏览
以前讀書時期幫襯舊舖多,家新舖開左人又多左少左去,不過咖啡品質依然出色🥰.NewYork Cheesecake ($35)Latte ($38)心型花圖案拉花好靚,奶泡適中,打得剛好😍.緩慢日曬厭氧.巴拿馬.艾利達莊園.卡杜依.ASD ($80)揀左虹吸味道會比較平均厚實,可以試到佢多D味,略帶酒香&苺味,後期會有種明亮嘅檸檬酸😌.Taste: 8/10.P.S 新店型格但我還是懷念以前舊店嘅一種舒適感
NewYork Cheesecake ($35)
Latte ($38)
心型花圖案拉花好靚,奶泡適中,打得剛好😍
Taste: 8/10
P.S 新店型格但我還是懷念以前舊店嘅一種舒適感
2021-03-19 571 浏览
第一次假期去等咗好耐都無位 走左第二次係平日去,排第5, 都等左一陣先入得我地填左電話號碼,係周圍行左一陣,返去時間差不多所以Weekend去要等比較耐門口有本簿填電話號碼,有枱會打比你,5分鐘內返到去就可以安排入座裝修簡潔而充滿心思嘅裝潢播放舒服嘅音樂濃郁咖啡香氣包圍住你每次去Available嘅豆都唔同menu會簡介寫每隻豆嘅香味係點可以因個人喜好揀返啱自己口味嘅豆同埋可以請教店員點沖先啱你口味因為唔同方法會有唔同味道一般有虹吸(Siphon)或手沖(Pour Over)Natural Panama Esmeralda Special Geisha – Red Label N-8 Cabana San JoseNatural Esmeralda Private Collection Geisha 鍾意咖啡但唔算識飲甘味較重 有堅果味 果味出但花香味唔太出🤣🤣🤣熱情果芝士凍餅 Passion Fruit Cheesecake 清香細膩 餅底鬆脆酸酸maymay 好fresh😌😌😌
第一次假期去等咗好耐都無位 走左
第二次係平日去,排第5, 都等左一陣先入得
我地填左電話號碼,係周圍行左一陣,返去時間差不多
所以Weekend去要等比較耐

menu會簡介寫每隻豆嘅香味係點
可以因個人喜好揀返啱自己口味嘅豆
同埋可以請教店員點沖先啱你口味
因為唔同方法會有唔同味道
一般有虹吸(Siphon)或手沖(Pour Over)

鍾意咖啡但唔算識飲
甘味較重 有堅果味
果味出但花香味唔太出🤣🤣🤣

清香細膩 餅底鬆脆
酸酸maymay 好fresh😌😌😌
2021-03-05
2021-03-13 536 浏览
家住東區,工作關係,需要入元朗國見客。721後第一次搭黨鐵入元朗,心中有點奇怪感。一點前到了 Accro coffee ,不用5分鐘就有位。食物選擇不是太多,點了份雞胸意大利包。這個難度不大,加入芝士烤熱,溶了的芝士佔據了大部分味覺,不會難食。重點是咖啡,有非常多去種類的精品咖啡選擇。可惜約了客人開會,沒有太多時間慢慢品嚐。最後點了一杯熱 latte 加入橙皮味道,已經覺得非常滿足。離開時,門口全都是等位的客人,大部份都是年輕人呢。黃店在元朗國經營不易,要多加支持。
橙皮味latte
2021-03-05
橙皮味latte
2021-03-08 823 浏览
第一次星期日去,等咗好耐都冇位😢因為趕住走,所以最後買外賣。第二次係星期五去,排第3 好快就入得,所以Weekend去要等比較耐😂門口有本簿填電話號碼,有枱會打比你,5分鐘內返到去就可以安排入座👍🏻🔸Irish coffee☕️餐廳門口個櫃有好多奬杯,最出色係呢杯。好滑 好易入口,酒味香醇 會感覺到食道暖暖地😂 感覺好和諧 唔會太辣而搶晒啲味👍🏻每次去Available嘅豆都唔同,menu會寫每隻豆嘅香味係點,可以因個人喜好揀返啱自己口味嘅豆😎同埋可以請教店員點沖先啱你口味,因為唔同方法會有唔同味道,一般有手沖Hand drip或者虹吸Syphon。我自己揀咗hand drip🤓🔸 Sesame tofu mousse cake🍰唔會好甜,啱啲想食甜品但又唔鍾意太甜太漏嘅人👍🏻豆腐味似以前ok便利店嘅豆腐味雪糕😆不過冇咁濃郁芝麻味都幾香!

🔸Irish coffee☕️

🔸 Sesame tofu mousse cake🍰
芝麻味都幾香!
2021-03-07 474 浏览
UNFORGETTABLE 🎈Accro Coffee/I believe, we all miss the feeling of traveling,miss the smell of fresh air,miss the smiley faces of people,miss the life of freedom./相信大家都去過好多間Cafe & Coffee Shop但最近有一間特別印象深刻 我好鍾意嘅🥰 所以要同大家分享下先得💞呢間位於元朗嘅咖啡店 從外表睇落平平無奇☕️但入到去望見嘅系 昏暗而免於失焦嘅環境 簡潔而充滿心思嘅裝潢 平靜而舒適嘅音樂聲 以及瀰漫於空氣中嘅濃郁咖啡香氣俾人一種猶如置身於旅行中嘅感覺雞胸肉意式香草包 Chicken Breast Panini ($50)With additional ($16) for a side of salad 🥗水耤沙律菜分量好多 沙律菜好新鮮完全冇雪藏味 係嗰種好好食嘅沙律菜 再加上估計系Balsamic Vinegar 嘅沙律醋 好開胃😙香草包焗得外脆內軟 熱辣辣出爐零舍好食👅食到有陣陣香草味 饀料十足Chicken
UNFORGETTABLE
🎈Accro Coffee
/I believe,
we all
miss the smell of fresh air,
miss the life of freedom./

係嗰種好好食嘅沙律菜 再加上
估計系Balsamic Vinegar 嘅沙律醋 好開胃😙

香草包焗得外脆內軟 熱辣辣出爐零舍好食👅
食到有陣陣香草味 饀料十足
Chicken breast + Mozzarella cheese +
Onion + Thousand island dressing
簡單平淡得黎 獲得格外幸福滿足嘅感覺💗

佢哋嘅咖啡可以選擇以虹吸(Siphon)或手沖(Pour Over)
兩種方式沖調 未試過虹吸就試下先🤓

水洗 危地馬拉 拉米尼塔 花神
Washed Guatemala LA MINITA La Flor ($60)
用虹吸方式沖嘅咖啡
鍾意咖啡但唔算好識飲🙈
甘味較重 有堅果味 花香味唔太出
口感的確系menu所講嘅幾亁淨
總之 好飲啦😂

無花果乳酪慕絲蛋糕 Fig Yogurt Mousse Cake ($30) 🍰
清香細膩 餅底鬆脆
無花果完全沒有唯和感咁融入慕絲中