\\ 💛 黃 住 品 嘗 咖 啡 藝 術 ☕️\今次再遠征元朗國,探訪呢間2013年世界虹吸咖啡大賽—香港區冠軍、2018年香港咖啡調酒師大賽冠軍,並最近入選了亞洲Top50🎖嘅coffee shop。·當日落咗波⛈去一心念住冇咁多人,下午2、3點去到仍需等位約1小時🤭,自行填寫完電話號碼留位後就到附近嘅元朗廣場HEA吓,差唔多有檯店員就會call返你,約10分鐘內要返到啊,所以都唔敢行太遠🙈。\\\\Latte $38Colombia Sidra (手沖) $85New York Cheese Cake $35·呢間coffee shop只賣咖啡☕️同幾款甜食,堅持至高嘅品質,沖出最好嘅咖啡,咖啡豆都係店家自己炒嘅。Latte味道香濃偏苦,但唔難入口,飲完仲帶陣陣咖啡香餘韻;同行友人就order咗杯Colombia Sidra,含茉莉茶、西柚、橙、楓糖,可以選擇手沖或虹吸,果味突出,略酸,味道甘香獨特。·店員好親切,知道我哋第一次到訪,亦較少接觸精品咖啡,都好主動為我哋推介🌟·除有提供堂食/外賣咖啡外,店家仲有售咖啡豆,價錢約$64/100g~$120/200g不等;另有開設咖啡課程教授
\
\ 💛 黃 住 品 嘗 咖 啡 藝 術 ☕️
\
\\
\\
Latte $38
Colombia Sidra (手沖) $85
New York Cheese Cake $35
除有提供堂食/外賣咖啡外,店家仲有售咖啡豆,價錢約$64/100g~$120/200g不等;另有開設咖啡課程教授虹吸、手沖、意式咖啡初班式進階班,詳情可電郵到info@accro.hk 或參閱佢哋嘅網站🔍
推薦指數:★ ★ ★ ★ ★
📍 Accro Coffee (元朗)
元朗安寧路162號金城樓地下D號舖
🚇朗屏黨鐵站B2出口,步行約5分鐘🚶🏻‍♀️
Latte
Latte
  • Cheese  cake
Cafe越開越多,但真正做到高品質咖啡嘅地方又有幾多?朗屏一間隱世coffee shop——Accor coffee絕對係真正咖啡迷必去嘅地方☕️今次再三到訪,試埋佢地嘅熟食同甜點都無令我失望😋☕️Piccolo ($36)Piccolo容量係Cappuccino嘅一半,但expresso嘅分量係一樣,所以短笛嘅咖啡濃度更高,cream嘅油脂質感會很強烈🥛咖啡嘅甘苦味,帶少甜嘅回甘,加埋牛奶,口感更幼滑🥰我自己好鍾意😍☕️ Chicken Breast Panini ($50)香草包帶有微微蕃茄乾同香料味,包身烘到熱辣辣好鬆軟🍞餡料就有雞胸同洋蔥,帶酸甜嘅蕃茄醬汁🍅加埋索哂汁嘅洋蔥🧄上面再鋪有溶芝🧀好邪惡但又好好味,配料份量啱啱好,唔會有油膩感,推介⭐️☕️ Fig Yogurt Mousse Cake ($30)估唔到佢地連cake都水準高!特別鍾意佢個餅底帶少少鹹味同牛油味,配上上層嘅mousse簡直係絕配🙌🏻Mousse味道唔會太甜🍰帶少少yogurt酸味,質感都好幼滑,略嫌無花果味道唔太突出,但整體已經係水準之上🥳其實成間cafe都無咩可以挑剔,環境舒適,食物好味,高質咖啡🤣但唯一要呻嘅

Piccolo

☕️Piccolo ($36)

Chicken  Breast  Panini

Fig  Yogurt  Mousse  Cake

其實成間cafe都無咩可以挑剔,環境舒適,食物好味,高質咖啡🤣但唯一要呻嘅係要排隊先食到,不過要食質嘢有時係要犧牲下嘅😝
Piccolo
Chicken  Breast  Panini
Fig  Yogurt  Mousse  Cake
2020-09-01 578 浏览
個日特登同朋友一齊出到元朗去試呢間咖啡店因為聽講呢度嘅咖啡師係拎咗世界性嘅獎項🖤是好喝的手沖咖啡特別推介 玫瑰拿鐵🌹淡淡的玫塊香又不會蓋過咖啡的香味還有伯爵茶忌廉楓糖漿特濃朱古力窩夫🧇
個日特登同朋友一齊出到元朗去試呢間咖啡店
熱玫瑰拿鐵
伯爵茶忌廉楓糖漿特龍朱古力窩夫
熱玫瑰拿鐵
2020-08-24 603 浏览
之前係Instagram見到Accro Coffee嘅拉花好靚, 就捉住朋友仔一齊去元朗試下呢晏就十二點到步, 已經大排長龍, 我哋去到要等一個鐘三個字大熱天時係户外排隊真係唔係路, 我哋去左附近行吓街, 等收到Accro嘅電話再沖返過去<Latte>點知入到去先知拉花師傅果日無返大食妹係沖住個國字臉羊駝拉花至突登過黎, 超級失望呀可能係因為咖啡豆嘅烘焙時間比較長, 咖啡味道香濃偏苦<Natural Colombia Laderas Del Tapias Caturra>至於朋友仔就嗌左杯精品咖啡Natural Colombia Laderas Del Tapias Caturra咖啡入口順滑, 味道偏酸, 果味突出
晏就十二點到步, 已經大排長龍, 我哋去到要等一個鐘三個字
<Latte>
點知入到去先知拉花師傅果日無返
大食妹係沖住個國字臉羊駝拉花至突登過黎, 超級失望呀
可能係因為咖啡豆嘅烘焙時間比較長, 咖啡味道香濃偏苦
咖啡入口順滑, 味道偏酸, 果味突出
  • Natural Colombia Laderas Del Tapias Caturra
2020-08-23 380 浏览
我是手沖咖啡迷,已到訪過Accro Coffee 幾次,覺得除了咖啡之外,食物質素都唔錯,至喜愛鴨胸肉panini, deserts ~ Waffle 'Plan B' , Rocky road …… 都好味; 另外值得一提因為這店經常都超多人等候,所以門口擺放了waiting list form給予需要輪候的客人登記,登記完又唔想戇居居站在門口等可以到附近shopping 都無問題,輪到你有位時店員會按照waiting list 登記嘅電話no.通知你
近日得閑相約朋友到訪元朗的Accro Coffee,知道一直人氣高企,12點開店,我地12點05分到達,已經見到十數人排緊隊,簡單留底個人資料,先去元朗大街食個Lunch再返黎,一等就係2小時,不過為左可以堂飲,等耐少少都值得既~當日三個人暫時只有企位,望著出面街景別有一番風味。黎得呢度一定要試下Specialty Coffee,可以揀手沖或者虹吸方式沖煮,嗰次咁岩無冠軍咖啡提供,個人比較喜歡Fruity口味,所以揀左水洗【巴拿馬翡翠莊園藝伎】。水洗【巴拿馬翡翠莊園藝伎】$130茉莉花、檸檬、青檸、橘子淡淡的茉莉花香氣撲鼻而來,越飲越突出,味道獨特卻易入口,緊隨柑橘果香,厚實順滑,回味無窮。平時喜歡手沖的我,第一次嘗試虹吸煮法便一試愛上。Latte ($37) 味道濃醇,入口細滑,萃取出迷人的咖啡香氣,陪襯精美拉花。

當日三個人暫時只有企位,望著出面街景別有一番風味。

水洗【巴拿馬翡翠莊園藝伎】$130
茉莉花、檸檬、青檸、橘子

2020-08-10 619 浏览
抹茶豆腐moose cake最近靚靚Cafe開到成行成市,今日來到一家在元朗的靚靚Cafe~整家店都是行工業風,感覺都好舒適~來到點了杯Americano同一份抹茶豆腐moose cake,就消費了一個下午囉~抹茶豆腐moose cake味道上很Light,不會太甜。抹茶的份量相對豆腐Moose的少,所以豆香味會重一點,整體輕盈易入口。
抹茶豆腐moose cake

2020-08-09 2325 浏览
我就是被電視節目主持人的介紹而吸引,專程到朗屏嘗試這家得獎的咖啡店。由於這家餐廳人氣急增,未開店已有客人等候,所以我們只能留名等候,店員亦貼心地著我們不要在店外乾等,有位置時會打電話告知,還好只是等了約一個小時便可以內進享用午餐。甫一內進,外面的世界與裡面裝修截然不同。外面的環境用上工業風,裏面卻像日本精品咖啡店的設計,有各款的咖啡杯碟和各種咖啡壼,令我有種慢活有品味的感覺。我們幸運地坐在咖啡吧枱前,可以近距離觀賞咖啡師沖泡咖啡,更加有互動。雖然我們選擇不到喝甚麼,店員十分親切推介給大家,服務賓至如歸。店員亦介紹有虹吸與手沖方法,虹吸沖泡會令咖啡香味更突出,同樣會比較濃郁。但我們選擇手沖,想著會更細緻和淡口,更易入口。點餐時第一時間問有沒有蘋果金寶,可惜已經售完,只需一個小時便賣光,下次我真的要更早到來碰運氣。幸好還可以點鴨胸包。一場來到,建議可以喝到黑咖啡的朋友必定要試精品咖啡,我選了「水洗.玻璃維亞」,咖啡比較有花香味和香甜味,自己亦偏向甘香的咖啡且最怕酸味重的,這款非常適合我,香濃但易入口,能在香港喝到如此質素,絕對是有驚喜,令人念念不忘。而咖啡師亦很貼心幫忙配襯咖啡杯與碟,我與

一場來到,建議可以喝到黑咖啡的朋友必定要試精品咖啡,我選了「水洗.玻璃維亞」,咖啡比較有花香味和香甜味,自己亦偏向甘香的咖啡且最怕酸味重的,這款非常適合我,香濃但易入口,能在香港喝到如此質素,絕對是有驚喜,令人念念不忘。而咖啡師亦很貼心幫忙配襯咖啡杯與碟,我與朋友的杯是同款不同顏色的,打卡一流。
水洗玻利維亞

至於鴨胸香草包,不枉專程來試,麵包烘得超級熱,醬汁香甜可口,洋蔥份量適中,最重要是多芝士,多鴨胸,別以為麵包薄薄就以為每人分得不多,麵包一開二,每份內涵滿滿,性價比很高。
鴨胸意式香草包

我們還點了一份雜果窩夫,水果除了一般的奇異果,草莓外,還有旱見的新鮮無花果,甚有驚喜。窩夫外形是心型的,既有外在美,更有內在美,窩夫香脆而且重蛋味,美味可口。
時令生果配吉士醬窩夫

總括而言,要在香港找到如此質素的咖啡店不容易,絕對吸引我會再來光顧,我亦不介意等上幾小時,因為好的東西值得花時間等待。
2020-07-01
水洗玻利維亞
鴨胸意式香草包
時令生果配吉士醬窩夫
  • 精品咖啡,時令生果窩夫,鴨胸香草包
2020-06-25 1441 浏览
端午節時候,很多人都是在家裏與家人一起吃粽。而我今天就跟我老婆和媽媽來到這間隱蔽的專業咖啡室。本來是打算來午膳的,咖啡室開門時間為十二時正,十一時四十五分,店外已大排長龍。雖然疫情關係,所有人都在攝氏三十二度的天氣下,戴着口罩,需要站在車來車往的馬路旁排隊等候,汗流挾背,但亦無阻一班咖啡愛好者前來朝聖。咖啡室的外觀平平無奇,入口狹窄低調,石屎外牆配上洞穴式暗門,如果不是專門前來尋找,絕不會發現這裏是咖啡界的武林勝地。進入店內,簡單的工業風石屎牆身,配上紅木廚櫃及吧枱,讓人感覺舒服自在。點了一份窩夫,伯爵味奶油非常出眾,奶油細滑,配上朱古力雪糕,內有口感豐富的碎朱古力。加上一杯虹吸sumatra mutu,滄桑感十足,絕對與今天的精神食糧《孫子兵法》組成完美配搭!
2020-06-25
下午茶
2020-06-20 1273 浏览
話說之前去過舊鋪幾次門口都係排晒長龍無機會試到,直至最近佢搬咗去新鋪多咗坐位終於有幾會黎朝聖😎裝修以水泥牆及深木色為主調,帶點沈實嘅感覺,好適合放慢腳步享受下。無花果乳酪蛋糕輕盈微甜,呷一口 Flat White 味蕾大呼滿足😍 咖啡迷一定要去打卡✏️總結:咖啡種類多,黑啡奶啡手沖虹吸。輕食選擇都唔少,有意式香草包、窩夫、蘋果金寶、蛋糕

flat  white
flat  white
2020-06-20 775 浏览
元朗有間裝修得好有日本風格嘅咖啡店,門口全部都用石屎裝修,入到去所有擺設裝修都好精緻,感覺真係好似去左日本咁,我咁啱座左係吧枱前面,可以望住咖啡師沖咖啡☕️。餐牌有好多種類嘅咖啡,有d仲攞咗獎狀,我唔係太適品嚐更係叫杯最普通嘅玫瑰鮮奶咖啡,玫瑰味好重咖啡味都好濃真心覺得好好味,朋友就叫左杯Espresso 咖啡味好香,每款試齊都有排試。下次要試埋佢地嘅窩夫賣相真係好靚十分吸引。我平日中午去都要等一陣位,假日真係不得了😱

下次要試埋佢地嘅窩夫賣相真係好靚十分吸引。

我平日中午去都要等一陣位,假日真係不得了😱
2020-06-19
下午茶
3K
2020-06-15 832 浏览
足足等了一個鐘,如果我不是遠道以來也不會等待。早前雑誌介紹過元朗有三間必試咖啡店,呢間是其中一間。己是黃昏左右五時,為何還大排長龍,可想而知有幾人氣!多款Speciality coffee, 價錢並不平。我選擇了一款哥倫比亞的,採用了手沖。味道濃厚,喝第一口時,感覺有點苦,慢慢帶甘,慢慢順滑,不錯。伯爵茶味窩夫有驚喜,忌廉充滿著茶香,跟朱古力雪糕好夾味。窩夫即做,夠鬆脆。食物和咖啡都好有水準,難怪咁有人氣。

足足等了一個鐘,如果我不是遠道以來也不會等待。

多款Speciality coffee, 價錢並不平。

食物和咖啡都好有水準,難怪咁有人氣。
2020-06-12
2020-06-13 857 浏览
之前睇完viutv節目〈空肚講宵夜〉就一直bookmark左,然後有日同朋友去開元朗就即刻去試一試。星期六晏晝去到,見門口張等位表已經好多人等緊,咁我都照留左名先再去行住街等,然後去到六點幾終於打電話黎話有位!! 入到去即刻睇睇佢menu先,佢主打當然係咖啡,所以menu入面係有超多種唔同款式既咖啡,但因為我同朋友對咖啡都無乜研究,所以都係嗌左杯簡單既mocha,同埋當然嗌埋節目推薦既芝士菠蘿鴨胸包、蘋果金寶佢個芝士菠蘿鴨胸包係比我想像中大份,個包脆身得黎唔會好硬,仲有濃濃既香草味,而d餡料都好足料,食既時候會有d餡流出黎,所以建議用墊底張牛油紙包住食。而佢成個包既配搭都好夾,菠蘿既酸味可以調和番芝士、鴨胸既濃厚味,食落無咁膩。而蘋果金寶既製作時間較長,所以要等耐d。個蘋果金寶一上枱就散發出濃濃既玉桂蘋果味,而且配上一大球雪糕,睇見都流晒口水。雖然佢比較細份,但整體味道唔錯,面頭既金寶脆身同有好香既牛油味,但就略厭蘋果餡料味道唔夠濃郁。而杯Mocha咖啡味香濃,而且溫度、奶泡量適中,最重要係個拉花好吸睛!!

芝士菠蘿鴨胸包
蘋果金寶

MOCHA
芝士菠蘿鴨胸包
蘋果金寶
MOCHA
2020-06-11 481 浏览
元朗區人氣cafe新店, 招牌水泥工業風外牆,加深木色日系風格,是享受寧靜時光之選。這裡有多種我不懂欣賞的黑咖啡,包括獲獎咖啡,最後選了almond latte $38,可自選啡底+橙皮、玫瑰等味道。咖啡師認真製作,滿有誠意。伯爵茶忌廉窩夫(平日半份$60),雖然心形窩夫不夠脆,但茶味清香,忌廉軟滑,難怪hkigr 都推介。平日動輒等半至一小時,正想放棄之際就收到電話入坐通知,還要是吧枱坐位,正!想hea還是平日來吧!

伯爵茶窩夫(平日限定半份)
Almond  latte

2020-06-08
伯爵茶窩夫(平日限定半份)
Almond  latte
2020-06-07 510 浏览
呢間咖啡店位於元朗家計會斜對面,位置容易搵到,經常都會有人在外面排隊等候!因為呢間店有好多得獎的咖啡,有好多人都為咗杯咖啡以來,平時唔飲咖啡嘅我都來一試!得獎嘅咖啡大概要百幾蚊一杯,亦有其他好多唔同的選擇,然後我叫了原味的mocha !咖啡拉得好靚,如果唔開心嘅時候睇咗會有治療的感覺!而且店內有好多唔同嘅杯同碟嘅擺設,可以即場睇咖啡先弄咖啡!我記得除了咖啡之外,甜品也做得非常之出色,特別是熱情果慕絲蛋糕🍰,夏天食非常之夾,亦好開胃,酸酸甜甜帶來一種清新的感覺,食落口又種回味嘅感覺!唯一改善的地方,menu 印得不夠!讚的地方有個籃子可以提供客人放袋👍🏻👍🏻服務員態度好好👍🏻👍🏻
2020-06-07