元朗這間 Accro Coffee 非常有名,所有飲咖啡的人都會推介,所以這天在朗屏站附近就特別行去試下。一入門口就感受到果種專業氣氛,除了飲咖啡之外原來窩夫都好好食,評價高真係有根有據架!西鐵朗屏站B出口沿住天橋行少少,一落地再過條馬路就會找到,交通比想像中方便。Accro Coffee 充滿神秘感覺,繁忙時間要留低名和電話號碼等位,這天平日來到也等了一陣子再入到去。進去是很溫馨很溫暖的氛圍,座位都唔算少,有卡位有吧檯位。吧檯上是滿滿的咖啡器具,櫃子上則放滿不同設計的咖啡杯,真是目不暇給啊。在這裡呼吸都覺得自己專業左,店員好有禮貌,整個用餐感覺很好。餐牌第一版是比較平民的普通咖啡和茶飲,後面幾版則是精品咖啡,我就無咁專業,都係簡簡單單飲杯意式咖啡算數。如果平常對咖啡有研究,來這邊就會覺得很開心。除了咖啡,店內也提供一些輕食,意式香草包我見隔離食都幾夠火喉,其他窩夫蛋糕都係甜食。Latte HK$38味道有層次的拿鐵咖啡,奶泡打得靚拉花亦有水準。窩夫 Plan B 伯爵茶忌廉、楓糖漿配特濃朱古力雪糕 HK$63/半份平日可以叫半份窩夫真係好!這個窩夫非常有水準,配咖啡味道一流!我覺得最

進去是很溫馨很溫暖的氛圍,座位都唔算少,有卡位有吧檯位。

如果平常對咖啡有研究,來這邊就會覺得很開心。

Latte HK$38
味道有層次的拿鐵咖啡,奶泡打得靚拉花亦有水準。

平日可以叫半份窩夫真係好!這個窩夫非常有水準,配咖啡味道一流!我覺得最好食係個伯爵茶忌廉,啖啖載滿茶香,一滴都唔會食剩!

在元朗都試左好幾間咖啡店,如果話一定不能錯過的話,絕對就係 Accro Coffee 了。
2021-11-24
2021-11-23 231 浏览
Went to Accro today to grab coffee and chill, waited for over 30 minutes, just to be told that my order was missed. Ok. But the first thing the staff did was to cover up the fact that they did not place my order and claimed to “confirm my order” by asking what I had got. This is the worst, honestly a sincere apology would be much better than messing with your customers. Very disappointed. Also, can’t see how they wanted to make up for their mistake. Would not recommend going.
2021-11-22 175 浏览
女友是個重度咖啡控, 在元朗吃完晚餐, 還嚷著要去附近的Accro喝它的虹吸咖啡, 就算那時已經是九時多, 也不怕喝完睡不著. Accro Coffee在元朗成名, 兩間舊店也是在元朗, 平時閑閑地也要等一兩個小時, 只有臨關門前才能夠碰碰運氣, 不用等就能直入Dine In. 它深黑色的裝橫以及選擇不多的甜點, 就是強調它主力就是咖啡, 而並非一家打卡Cafe.女友點的是來自哥斯達黎加的水洗咖啡豆, 以虹吸法沖成的咖啡. 水洗比日曬令咖啡豆更少雜質, 而虹吸法令咖啡口感和味道更濃厚. 這款咖啡堅果香味重, 未端有微微的梅子香, 但總括來說依然偏向Nutty, 甘而不會苦澀, 是她最喜歡的類型. 除了咖啡外也有Cocktail, 我點的是由Gin, Tequila及柚子果醬沖成的, 在之前依然熱辣辣的十一月晚上, 酸甜中帶熱帶氣息的甘香, 感覺相當不錯.

2021-11-17 205 浏览
元朗高質咖啡店每次入元朗都必去今次第一次去新店 以木系 水泥色調為主 型格路線Espresso Tonic微酸既Espresso 加上Tonic 水好清爽 Affogato雪糕係用Movenpick 雲尼拿雪糕 加埋Espresso 經典既配搭Hand Drip Coffee依到有好多款唔同既單品咖啡豆可以揀今次揀左一款 果味比較重既咖啡手沖咖啡好考咖啡師沖製既技巧水溫 水量 注水既次數 注水既手法都會有影響今次飲到依杯咖啡 味道唔錯 果味有 甜感比較重 唔會有苦澀味 Banana bread 外脆 內軟 夠濕潤 面裡有好多合桃碎 口感幾好 不過定價比較高🙈
元朗高質咖啡店

今次飲到依杯咖啡 味道唔錯
果味有 甜感比較重 唔會有苦澀味

Banana bread
2021-10-31 468 浏览
這晚因為還未吃晚餐,所以準備在這裡吃些東西,而這是一間咖啡專門店,所以只提供一些簡單麵包和甜點類,咖啡的香味是不會被食物的蓋過,這晚點了: 香草包 - 意式雞胸肉(Panini - Chicken Breast) 窩夫 - 伯爵茶忌廉、楓糖漿配特濃朱古力雪糕(Waffle - Earl Grey Cream, Maple Syrup & Chocolate Ice Cream) 香草包的雞肉、醬汁和芝士味道很適中很好吃,而窩夫更是給我驚喜,伯爵茶味道很特出,配上朱古力雪糕真是超級匹配,兩款餐點都很美味,想不到咖啡店也有如此有心思的甜點,吃得很滿足啊😋 這次嘗了手沖的精品咖啡 (Specialty Coffee),我喝的是 Washed Kenya AA Nyeri Gachatha,除了有淡淡的花香外,還有紅加侖子和柑橘的果酸味,正合我心意,這杯精品咖啡喝起來不會太苦澀,果香味很清新,一邊喝咖啡,一邊感受優雅的氛圍,真是寧靜的美好時刻☕️

香草包 - 意式雞胸肉
(Panini - Chicken Breast)

窩夫 - 伯爵茶忌廉、楓糖漿配特濃朱古力雪糕

2020-10-31
【每星期都忍不住要去食雞胸panini】好多人都介紹呢間店嘅咖啡甜品,咖啡當然超班,其實咸點都非常好味。我近來差不多每星期都去食,上星期更去了兩次。就是雞胸panini啦!有時11am 1130am去加杯咖啡當早餐,有時12noon 1230pm去當brunch或lunch。panini好大件,有我兩隻手掌。入面嘅洋蔥好香,配埋芝士同千島醬汁非常好味,雞胸脂肪少,可以平衝返肥美嘅芝士千島醬汁。
【每星期都忍不住要去食雞胸panini】

雞胸panini
雞胸panini
2021-10-17 501 浏览
友人特別推介「虹吸」,試過後再帶我去。話晒都係Champion level 嘅咖啡,唔到我哩啲只係知道酸定唔酸去評論;但係成間cafe 都好有氣氛,食客年齡層都好闊。『虹吸咖啡』$65-$1xx不等我同友人每人點咗一杯,Accro嘅咖啡的確比較有「餘韻」,即使對小編黎講地點唔太方便,都會將哩間cafe 放心中,下次再去。『Banana bread』$65淨飲硬係差啲,所以點咗個banana bread;banana bread 烤得香脆,有nuts係入面,增加口感,入口好舒服;雖然話有兩件,但其實好細粒,同平時嘅一件分量差唔多;伴碟嘅「小花」有少少多咗,我哋都用唔着。📍 Accro Coffee (元朗)元朗安寧路162號金城樓地下D號舖。回味指數:💛💛💛💛🖤。【後記】十分欣賞哩間café 嘅態度:➡️佢係少有會放一個封面,尊重私隱,俾人遮住個人資料➡️同埋欣賞佢真係買個比較可信嘅thermometer,哩個韓國brand的確比較準
友人特別推介「虹吸」,試過後再帶我去

『虹吸咖啡』$65-$1xx不等

『Banana bread』$65
Banana  bread

📍 Accro Coffee (元朗)
元朗安寧路162號金城樓地下D號舖

回味指數:💛💛💛💛🖤

【後記】
十分欣賞哩間café 嘅態度:
➡️佢係少有會放一個封面,尊重私隱,俾人遮住個人資料

2021-10-10
2021-10-16 376 浏览
遠道而黎元朗,呢度開左唔少特色cafe, 門口留電話再call back 你入座既安排好好,唔洗呆等。呢度既虹吸咖啡亦冇令人失望,香氣十足,飲得岀佢用既豆質素好好用上別具特色既杯,成件事昇華哂,我同朋友飲左兩轉🤣🤣
遠道而黎元朗,呢度開左唔少特色cafe,

呢度既虹吸咖啡亦冇令人失望,香氣十足,
飲得岀佢用既豆質素好好
用上別具特色既杯,成件事昇華哂,我同朋友飲左兩轉🤣🤣
2021-10-10 329 浏览
想嚟好耐~某日惗住過嚟睇住書食嘢,但最後都選擇享受環境氣氛hehe去到暫時full咗,留咗電話排隊之後去附近行下(留意返同book位唔同,冇得cook位)*其實過嚟最主要想食banana bread不過當日冇,所以叫咗份伯爵茶忌廉窩夫再加杯shakerato睇返其他人po嘅相同埋當日其他嘅檯窩夫應該冇特定擺碟方式,幾隨心幾特別成份嘢都超好食,外焦脆內溫熱而軟熟再加上伯爵茶忌廉同朱古力雪糕啊…我原地羽化而登仙忌廉好香好輕盈,碟上嘅一切都係完美搭配不過建議趁熱食,放凍咗窩夫冇咁脆shakerato好似好考手力,辛苦了當日整shakerato俾我嘅嗰位店員🥺*氣氛真係超舒服超正過一排有時間應該會再去我真係好想食banana bread啊啊啊啊啊啊啊(;´༎ຶД༎ຶ`)
去到暫時full咗,留咗電話排隊之後去附近行下
(留意返同book位唔同,冇得cook位)
其實過嚟最主要想食banana bread
睇返其他人po嘅相同埋當日其他嘅檯
窩夫應該冇特定擺碟方式,幾隨心幾特別
成份嘢都超好食,外焦脆內溫熱而軟熟
再加上伯爵茶忌廉同朱古力雪糕
啊…我原地羽化而登仙
忌廉好香好輕盈,碟上嘅一切都係完美搭配
不過建議趁熱食,放凍咗窩夫冇咁脆
氣氛真係超舒服超正
過一排有時間應該會再去
2021-10-02 416 浏览
在附近 Woodsage 吃過午餐,與友人不約而同心思思想再吃 Accro 的伯爵茶忌廉窩夫。到達門口,我們在輪候册上排第二,在門外不多久,人越來越多。15分鐘已可入內,獲安排坐在吧枱,面前的喵星人小擺設很可愛,我倆花了少許時間為它拍照,忘了點餐。B 計劃是不二之選,來 Accro 不點咖啡又好像說不通,選了玫瑰 Cappuccino 及玫瑰 latte 。窩夫仍然美味,今次慢慢品嚐伯爵茶忌廉,輕盈 ~ 細緻 ~ 不膩,濃郁的伯爵茶味,像絲般滑,配搭外脆內軟的窩夫,天衣無縫。用餐時限 90分鐘,約20分鐘前會有提示,只覺時間過得很快,離開時帶著滿足。

到達門口,我們在輪候册上排第二,在門外不多久,人越來越多。

2021-10-01
  • 伯爵茶忌廉窩夫
2021-10-02 444 浏览
我嘗試先深呼吸一下,放下這咖嘛店帶給我的負面情緒,客觀地講解一下我首次到這咖嘛店的經歷。大家自己評一評。這咖啡店位於元朗朗屏,舖頭門口對正繁忙馬路的十字路口,交通流量很高及沙塵滾滾。門口棟了一本薄,客人需自行填寫自己的姓名和電話在薄內。同時間,店門是關上的,完全看不到店內情況。本薄上寫上一句說話:「請自行填上個人資料及電話,當有座位的時候會打電話通知你們」。在填寫資料後,站在那個噪音和沙塵量都極大的門口站着等位,感覺極度不良好。尤其是門是緊閉的,看不到店內情況,第一感覺冷冰,第二,完全不覺得歡迎客人。第三,在我們等待的45分鐘內,從來沒有店員出來招呼我們,叫我們稍後。第四,本簿內的個人資料任憑經過的人也可以翻閱。期間曾經有個員工行出來望了一眼,我問有沒有位,回應也是冷淡說沒有。最重要的是同一般排隊攞飛仔的不同,我根本唔知道我排第幾!要等幾耐也不知道。其實中段我已經想走但是不甘心。最後受盡折磨吸飽了街上的灰塵和車輛的廢氣後終於祖先有莊香可以入座了。店內座位10分有限,更發現原來店內有一排高座位對住街景空置了出來沒有使用,大概空置了有四至五個座位不供使用。店內有不同種類的咖啡,我們只叫了最傳統的latte 。質素平平。也沒有很多吃的可選擇,只是一些蛋糕及waffle。令我想起NOC好好多!!這店的經營手法就是你喜歡就在外吸塵排隊吧,不喜歡便走,We don’t care! 更重要是個人資料任憑路人翻閱,這是不是犯法?
2021-10-02
2021-10-01 344 浏览
某一個平凡嘅平日,因為工作關係碌左入元朗,做完野同同事周圍揾野食,見呢間係OpenRice 零負評,就去試下。黎到先發現係我之前都想試嘅餐廳,正確黎講真係cafe ,無乜主食,甜品居多。由於未到六點,平日唔多人,一直坐到九點幾都無人趕我哋走🤣係點先開始多人。講返野食,伯爵茶waffles 真係好好味😋兩個人叫左一份full size 。味道一流👍🏻唯一要投訴嘅係,waffle 如果可以後上就好啦,因為有雪糕,佢哋竟然第一樣上waffle,結果要勁趕咁食。但味道真係好Earl grey 😋😋😋😋仲叫左個雞肉夾餅,好食😋啖啖肉,仲有超多芝士,好邪惡。(吃埋呢餐減肥🤣)仲叫左石板街cheese cake ,都好食😋咖啡都唔錯,啲杯好靚😍可以再去食😋

伯爵茶窩夫

仲叫左個雞肉夾餅,好食😋
啖啖肉,仲有超多芝士,好邪惡。
(吃埋呢餐減肥🤣)

仲叫左石板街cheese cake ,都好食😋

咖啡都唔錯,啲杯好靚😍

可以再去食😋

伯爵茶窩夫
終於啡訪了ᴀᴄᴄʀᴏ ᴄᴏғғᴇᴇ平日下午茶時間來 只等了五分鐘左右兩人點了兩杯手沖和半份伯爵茶窩夫♡窩夫太驚喜了(⑅•ᴗ•⑅)外脆內軟 質感不錯 伯爵茶味忌廉味道也太濃郁了吧 忌廉幼滑 滿滿茶香 甜度剛好再配上楓糖漿 還有一球特濃朱古力雪糕好好好好好吃啊~~ଘ(੭ˊᵕˋ)੭咖啡方面 點了下面兩款啡豆以手沖方式沖調𖤐 ᴡᴀsʜᴇᴅ ᴘᴀɴᴀᴍᴀ ᴇsᴍᴇʀᴀʟᴅᴀ sᴘᴇᴄɪᴀʟ ɢᴇɪsʜᴀ ʜɪɢᴏ𖤐 ɴᴀᴛᴜʀᴀʟ ᴀɴᴀᴇʀᴏʙɪᴄ sʟᴏᴡ ᴅʀʏ ᴘᴀɴᴀᴍᴀ ʙᴜʀʀᴏ ɢᴇɪsʜᴀ吃過窩夫後 再品嚐手沖咖啡 感覺很不錯呢 是放假的節奏啊 ( ⁎ᵕᴗᵕ⁎ )
終於啡訪了ᴀᴄᴄʀᴏ ᴄᴏғғᴇᴇ
平日下午茶時間來 只等了五分鐘左右
兩人點了兩杯手沖和半份伯爵茶窩夫♡

窩夫太驚喜了(⑅•ᴗ•⑅)
外脆內軟 質感不錯
伯爵茶味忌廉味道也太濃郁了吧
忌廉幼滑 滿滿茶香 甜度剛好
再配上楓糖漿 還有一球特濃朱古力雪糕
好好好好好吃啊~~ଘ(੭ˊᵕˋ)੭

咖啡方面 點了下面兩款啡豆以手沖方式沖調

吃過窩夫後 再品嚐手沖咖啡
感覺很不錯呢 是放假的節奏啊 ( ⁎ᵕᴗᵕ⁎ )

2021-09-30
2021-09-23 2482 浏览
在元朗跟朋友仔食完飯😋,轉個場🏠飲杯嘢☕️繼續吹水。在Google map🗺search到一間咖啡店,聲稱係「心目中最好嘅精品咖啡店😯!」嘩!不得了…….《Accro Coffee》跟著google🗺走,見到呢間咖啡店以水泥外牆覆蓋,外面無法偷窺店內,極之神秘😅。有幾群人聚集在等位😳!今日係閒日下午三點幾喎,何來咁多人😅?咁勁㗎咩😂?推開趟門🔲,像進入了另一空間⚫️,柔和的黃燈🔶,配合四周典雅嘅裝潢設計,右邊有一系列排滿虹吸咖啡壺的吧枱🤩,後面牆身的木柜,更放滿不同款式的英式咖啡杯😍。打開menu📔,基本上九成是精品咖啡✨,大大話話也有過百款😳,每款都寫上該咖啡的🌟味道與🌟特色。眼花撩亂,小編和朋友最後都係憑感覺做了選擇。落單時,店員會問你要虹吸還是手沖製法🤓,(手沖可以品嘗到咖啡的較多層次,虹吸嘅口感會較濃厚。)單是這一絲不苟的配套,已值回票價。🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃☕️ Natural Panama Deborah Geisha Afterglow 日曬 巴拿馬 黛博拉莊園 藝伎Afterglow 🔹酒香、熱帶水果、楊桃、櫻桃、複雜層次 HKD$130☕️Washed Pan

《Accro Coffee》

🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃
日曬 巴拿馬 黛博拉莊園 藝伎Afterglow
🔹酒香、熱帶水果、楊桃、櫻桃、複雜層次 HKD$130

☕️Washed Panama Deborah Geisha Terroir
水洗 巴拿馬 黛博拉莊園 藝伎 Terroir
🔸茉莉花、馬鞭草、熱帶水果、伯爵茶、蜜糖 HKD$120

🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃

坦白講,過百蚊一杯咖啡都是第一次飲,小編不是什麼品啡專家😎,就不班門弄斧去形容飲後感了😋。但整間咖啡店由裝修擺設、咖啡師 、menu、咖啡杯、waitress到咖啡☕️都一絲不苟,呢個價錢,值得的。

🧡HOMEMADE WAFFLE
伯爵茶忌廉、楓糖漿配特濃朱古力雪糕 HKD$90 (Full Portion全份)

為食鬼小編總要叫點吃的才能滿足😂!這窩夫🧇實在驚艷🌈!食材用嘅係✨New Zealand Natural品牌雪糕及日本霧島蛋😙,雪糕的朱古力味沒有某些牌子的霸道,反而柔和得來又能與其他食材互相配合,不搶位也不降貴😊。
濃濃Earl Grey味道的忌廉充滿空氣質感☁️,輕輕的在舌尖上流動,已經分不清是味覺定觸覺嘅享受。
楓糖漿窩夫烤成心心形狀🤎,甜甜脆脆,不經不覺間,整碟窩夫🧇連汁帶醬都被清盤😋。

🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃

後記:上網再找資料,原來這店出過數名冠軍咖啡師。很多愛好者慕名朝聖,週末假日排隊2小時以上😳!難怪google上好評如潮啦,小編真幸運😍!

2021-09-19 239 浏览
二訪以間cafe😌同朋友食完晚飯唔夠飽所以來食甜品補飛😂1️⃣綠茶🍵豆腐慕絲蛋糕+ 貌似菠蘿冰既cocktail🍹個蛋糕綠茶同豆腐層次分明😆綠茶有綠茶味,而豆腐果part真係有好濃既豆腐味🤣好味😋2️⃣香蕉🍌蛋糕配牛油🧈睇落好平凡,但熱辣辣食配上牛油又好好味😋3️⃣伯爵茶忌廉配窩夫🧇每次來都必食✅yummy4️⃣Cappuccino ☕️事實證明我夜晚真係唔可以飲😵飲完我3-4am先訓得著😮‍💨
二訪以間cafe😌同朋友食完晚飯唔夠飽所以來食甜品補飛😂

1️⃣綠茶🍵豆腐慕絲蛋糕+ 貌似菠蘿冰既cocktail🍹

2️⃣香蕉🍌蛋糕配牛油🧈
睇落好平凡,但熱辣辣食配上牛油又好好味😋

3️⃣伯爵茶忌廉配窩夫🧇
每次來都必食✅yummy