2024-05-20 48 浏览
上星期放工去左中環食葡萄牙料理,廚師都是來自葡萄牙,所以他既料理都是傳統葡萄牙美食,比較特別😊餐廳裝潢設計很有歐陸風情,播既音樂都係葡萄牙樂曲,氣氛不錯😀😀🔹Bolhao Pato Clams $165,來自葡萄牙波爾阿鮑的鮮嫩多汁的大蛤蠣,香氣撲鼻, 有大量蒜蓉,鹹香適中😉🔹Chourico Assado $155,葡萄牙自製風乾香腸,表皮微焦帶黑,散發迷人煙燻香氣,搭配啤酒或葡萄酒絕配,是葡萄牙風味的絕佳下酒菜😊🔹Half Piri-Piri $168,半隻葡萄牙式碳烤雞,外皮香脆多汁,搭配自製辣椒醬,帶有微辣、酸甜風味,非常開胃,是葡萄牙夏日必吃的美味佳餚😉🔹Arroz de Marisco $548,葡萄牙海鮮燉飯,米飯柔軟吸附滿滿湯汁,大蝦、大蛤肉質鮮嫩多汁,撒上香菜和柠檬汁,滋味濃郁,可謂是一道地道的葡萄牙海鮮料理佳☺️☺️ADEGA DO ANTÓNIO THE KING OF PIRI PIRI (中環)中環蘇豪士丹頓街33號金禧大廈地舖

中環蘇豪士丹頓街33號金禧大廈地舖
朋友👱🏻‍♀️帶咗我嚟呢間葡萄牙🇵🇹餐廳食飯,佢話我對葡萄牙菜🇵🇹有認識想同我一齊試吓🤣,我話雖然我去過葡萄牙🇵🇹但係對葡萄牙菜🇵🇹唔認識🤣,我話你搞錯咗我只係對西班牙菜🇪🇸有啲啲認識🤣,但係都嚟咗就梗係開心開飯啦🤣未講食之前,店員姐姐真係very nice服務好好👍$155 Chourico Assado:呢個係火燒🔥葡萄牙🇵🇹香腸,葡萄牙🇵🇹香腸 好似 西班牙🇪🇸chorizo 🤣,口感同味道都差唔多🤣;香腸下邊放烈酒然後點火,真係熊熊烈火🔥燒咗一輪,香腸燒得幾香口,幾好玩,配麵包食🤣$398 Grelhada Mista:餐牌咁樣寫「mix grill Grilled tenderloin beef, chicken, pork loin & pork ribs, served with rice & fries For 1」🤣,即係「混合燒烤」包括 烤牛肉、雞中翼、豬扒 同埋 排骨 再 配米飯 加 薯條,份量勁多,兼 presentation 非常 3-dimensional 非常立體,幾好玩🤣,仲有,呢個係 For 1 一人份量 (另外有 For 4 價錢係 $698)😁,真係

未講食之前,店員姐姐真係very nice服務好好👍

$398 Grelhada Mista:餐牌咁樣寫「mix grill Grilled tenderloin beef, chicken, pork loin & pork ribs, served with rice & fries For 1」🤣,即係「混合燒烤」包括 烤牛肉、雞中翼、豬扒 同埋 排骨 再 配米飯 加 薯條,份量勁多,兼 presentation 非常 3-dimensional 非常立體,幾好玩🤣,仲有,呢個係 For 1 一人份量 (另外有 For 4 價錢係 $698)😁,真係勁量、飽到呢😜

$298 Robalo Grelhado:呢個係「葡萄牙🇵🇹洋蔥烤鱸魚🐟 配 特級初榨橄欖油醬 土豆 甜椒 沙拉」:鱸魚🐟新鮮烤得幾好味,肉質細滑幾鮮甜😋

$65 Premium Pastel de Nata & Port Wine Baked:即係葡撻,唔係好甜,幾香口,仲配有 Port Wine 🍷, Port Wine 幾高質素👍

仲有兩杯 House Mocktail,甜甜哋,幾清新,特別炮製🤣幾好飲😋
媽媽節正日,老公安排咗先去聽小朋友音樂會🎶再去SOHO區食母親節飯😍💓一嚟到呢間咁有情調嘅葡國餐廳,Lisboy最興奮😝因為現場有live music🎶駐場歌手除咗自彈自唱浪漫英文情歌外,仲同Lisboy互動,一齊唱兒歌😍Lisboy成晚變成超級粉絲🎤🎼🍽️ Bolhao Pato Mussels白酒煮青口 - 前菜我哋叫咗好多人都叫同好鍾意食嘅白酒青口,上碟時好大碟😋青口新鮮有咸水味,配埋個檸檬汁🍋勁開胃,用熱水過一過啲青口再俾Lisboy食,配埋自家製嘅麵包,真係食到舔舔脷!🍽️ Grelhada Mista雜錦烤肉串 - 第一個主菜叫咗呢個好有特色嘅烤肉串拼盤,有醬燒牛柳、雞翼、豬扒、豬肋骨🍖一上碟Lisboy都嘩嘩聲,好大碟肉用鐵支串住上碟,未食都覺得興奮,而每碟肉都好特別,燒到唔同味道😋最鍾意佢嘅豬肋骨,配埋燒烤醬辣辣地好滋味,而一大串肉下面係椰汁飯、薯條同沙律菜,呢個份量食到我哋好飽,三個人食都夠食🤣🍽️ Sardinha Assada香煎沙甸魚 - 第二道主菜我哋叫咗另一名菜沙甸魚,原來有3大條沙甸魚,不得不提小Sun媽驚魚骨所以好少食魚😝但係估唔到呢個沙甸魚煎到好香脆,啲骨都

🍽️ Bolhao Pato Mussels

🍽️ Grelhada Mista

🍽️ Sardinha Assada
香煎沙甸魚 - 第二道主菜我哋叫咗另一名菜沙甸魚,原來有3大條沙甸魚,不得不提小Sun媽驚魚骨所以好少食魚😝但係估唔到呢個沙甸魚煎到好香脆,啲骨都可以食☺️啲魚油加埋煎到脆卜卜嘅薯仔😋味道一流,好想讚吓個沙律菜同有機蕃茄仔,好香甜,食完咁多肉食返少少菜即刻好Fresh🥗

🍽️ Premium Pastel de Nata & Port Wine Baked
葡撻砵酒 - 由於兩個主菜已經食到我哋好飽,老公就叫咪呢個必食嘅葡撻砵酒,食完個撻再飲淡葡萄牙砵酒🍷圓滿咗成個晚餐,呢個有好多肉桂粉味,熱辣辣、外脆內軟咁、好正宗嘅葡撻🍮呢度侍應好熱情同又好鐘意同Lisboy互動,話私人時整多隻葡撻俾Lisboy😝Lisboy好有口福!
🌟最欣賞餐廳開餐之前已經送咗個小禮物俾我哋呢啲母親,祝天下偉大嘅母親👵🏼👩🏻母親節快樂💓
  • Grelhada Mista
見好耐無食西餐飲下酒,係中環行行下搵到呢間---🌟ADEGA DO ANTÓNIO THE KING OF PIRI PIRI 🌟餐廳,地舖位置,有得聽Live唱歌,餐廳店員服務態度好好👍🏻._.🌮 | Bifaninha | 🌮(Smal Porkloin Sandwich in a olive oil & olives bread)餐前小食點呢個三文化包夾雜住豬肉餡,餡料好飽滿,啖啖肉,豬扒嘅香味,食落仲有陣陣我最鐘意嘅橄欖肉粒,伴隨住橄欖嘅香味,唔會好油膩.🍢 | Espetada a Madeirense | 🍢(Tenderloin beef (3 beef/6 beef) skewer,bell pepper, chourico, in a butter & garlic sauce, served with rice, fries & salad)賣相好特別,係串聯住啲唔同嘅肉上枱,幾適合打卡影相,肉有好多款醬料整成,好香濃嘅味道,主食配飯同薯條,可以轉下唔同嘅口感。仲配埋沙律菜,好fresh可以解下啲肉味.🐟 | Robalo Grelhado | 🐟(Grilled
._.
🌮 | Bifaninha | 🌮
🍢 | Espetada a Madeirense | 🍢
🐟 | Robalo Grelhado | 🐟
(Grilled seabass in a beautiful onion, extra virgin olive oil sauce, boiled young potatoes & bell pepper salad)
整條烤爐魚上,開好邊上枱,細骨唔算多,基本上挑咗條正體都算啖啖魚肉,肉質嫩身,調味料香濃可蓋過魚嘅腥味,連我麻麻地食魚哪人都食得到👍🏻
🍷| Red Wine |🍷
🍸| White Wine |🍸
🥂| Green Wine |🥂
配咗幾種酒送餐,連食到最後嘅甜品都揀選咗隻帶有提子味好重酸酸地砵酒黎送💓
最特別係飲到Green Wine,因為好好奇咩黎,原來味道係比較酸酸地,用未係好成熟嘅提子發酵釀成,酸酸甜甜好適合用黎做餐前酒
._.
2024-05-19 19 浏览
好耐無食過葡國菜,係蘇豪區入便新開左一間正宗葡國菜店內裝修以復古歐陸風格為主,墨綠真皮沙發、復古吊燈、懷舊壁燈,充滿歐洲風情夜晚仲有 Live band 表演,用餐相當有氣氛餐廳以正宗葡國菜為主,提供多款葡國前菜、海鮮、烤肉主食食物方面 :White Porto Tawny : 選擇左葡萄牙白酒,味道易於入口,配搭食物不錯Chourico Assado : 上枱非常吸睛,即場火燒葡萄牙香腸,香氣四溢、口感香脆,味道偏鹽,再配上橄欖油嘅麵包,味道就剛剛好Grelhada Mista : 有炭燒牛扒、豬扒、豬肋骨及雞翼,再加埋醬汁烤得味道濃郁帶點辣,再配埋薯條及白飯,份量非常多Sardinha Assada : 沙甸魚烤得外皮香脆,肉質保持鮮嫩,薯仔烤得香脆,再配埋沙律相當豐富Premium Pastel de Nata & Port Wine Baked : 葡撻加入肉桂粉,鬆脆又有肉桂味,再配返一杯帶有甜品嘅波特酒,配搭一流
好耐無食過葡國菜,係蘇豪區入便新開左一間正宗葡國菜

夜晚仲有 Live band 表演,用餐相當有氣氛

餐廳以正宗葡國菜為主,提供多款葡國前菜、海鮮、烤肉主食

食物方面 :

2024-05-17
2024-05-16 18 浏览
和朋友週五晚上來到SOHO區,在這週末的前夕,享受一下美食和熱鬧氣氛。我們選擇吃這間葡國菜小店,這天晚上有live music氣氛特別好,餐廳一片歡樂氣氛,亦特別一讚店員,非常主動熱情,為這晚的體驗加分。Bolhao Pato Mussels, mussels in a white wine butter sauce, served with homemade bread $145前菜是白酒牛油青口,份量比想像中多,十分抵食,青口細隻而鮮甜嫩滑,加添鮮檸檬及和底下的汁料一起吃,鮮度更提升。Sardinha Assada, Portuguese grilled fresh sardines (3/6), boiled young potatoes, & bell pepper salad $228新鮮的沙丁魚經過炭烤,外皮酥脆,魚肉鮮嫩多汁,是很有葡國風格的主菜,稍嫌較多細骨,馬鈴薯煮得香嫩,加上適當香料調味,和彩椒沙律配搭得宜,新鮮爽脆,特別喜歡加了生的紫洋蔥,感覺好refreshing。Half Piri-Piri, charcoal grilled chicken, homemad

Half Piri-Piri, charcoal grilled chicken, homemade piri-piri sauce, served with fries, rice & salad $345
另一道主菜選了半隻烤辣雞,炭烤的雞肉配上自製的辣椒醬,辣味十足帶來刺激感,雞肉頗軟嫩,附上薯條、米飯和沙律,米飯帶點雞油香,不是普通白飯,這道主食很有飽肚感,飯和薯條我們都吃不完。

Premium Pastel de Nata & Port Wine Baked $65
這個甜品由兩個迷你葡撻和兩小杯帶甜的紅酒組成,兩個葡撻的特別之處是餡料沒有蛋白成份,口感偏向像吉士醬,蠻有蛋香的,真是一個愉快的結尾。

原來晚餐時間過後,餐廳會轉為disco,飲品買一送一,不過我們已過了愛蒲的年紀,還是早點回家睡覺吧。
之前去過上環一間隱世葡國菜,最近喺Soho 開分店,地點更就腳,趁weekend 再去試上次無點的! 一到店已經見到熟悉面孔真係感覺親切!雖然紅雨都無阻雅興! 餐廳分兩層,木酒桶、壁燈、香港舊照片、好有情調。當晚仲有live show,好有氣氛! 另外地庫亦充滿華麗感,掛滿葡萄牙名人既畫像,晚上11點後仲會化身舞台,大玩🪩disco night! 🍴Chourico Assado 葡萄牙香腸,席前用火槍燒,越燒越香,燒至脹卜卜溢出油份就食得! 入口腸衣香脆,煙薰味香濃,配麵包一齊食,飲埋紅酒最夾! 🍢Espetada a Madeirense一大串長長牛柳串燒,一客3件大片厚切,肉質軟稔,烤得嫩滑除串燒外,仲有米飯、沙律、薯條,豐富好味! 🐟Sardinha Assada葡萄牙燒沙甸魚,好少食到新鮮沙甸魚,燒得皮脆肉滑,容易起肉,輕輕一刮肚位細骨已經食到。沙甸味道濃鮮又肥美,跟白酒很配!🥄Premium Pastel de Nata & Port Wine Baked 小葡撻灑上玉桂粉,皮薄蛋香,配上🥂port wine 作dessert wine, perfect 👍🏻
之前去過上環一間隱世葡國菜,
一到店已經見到熟悉面孔真係感覺親切!雖然紅雨都無阻雅興!

餐廳分兩層,木酒桶、壁燈、香港舊照片、好有情調。
當晚仲有live show,好有氣氛!

🍴Chourico Assado

🍢Espetada a Madeirense
一大串長長牛柳串燒,一客3件大片厚切,肉質軟稔,烤得嫩滑
除串燒外,仲有米飯、沙律、薯條,豐富好味!

🐟Sardinha Assada

小葡撻灑上玉桂粉,皮薄蛋香,

2024-05-14 41 浏览
中上環SOHO有好多出名嘅西餐廳同酒吧, 今次我哋就發現咗一間新開嘅葡國餐廳, 裝修華麗, 店面亮堂, 風格古典, 紅色桌布同墨綠色桌椅形成鮮明對比, 好優雅. 店鋪樓高兩層, 鍾意寧靜環境嘅人可以選擇坐樓下basement🥂店員姐姐幾nice, 一入嚟就同我哋介紹店內招牌葡國菜式. 雖然我哋好少接觸葡國菜, 但係聽完詳盡介紹之後都開始增加咗對呢個菜系嘅認識, 咁就點咗幾款推薦菜式試吓水溫. 🍔Bifaninha嗌咗個接近一口size嘅豬肉漢堡做appetiser🍴小漢堡用香滑嘅橄欖麵包搭配鬆軟嘅豬柳絲, 豬柳嫩滑多汁, 汁液滲出嚟俾麵包吸住, 整體口感柔軟易入口, 開胃菜首選🫰🏻🐟Sardinha Assada沙甸魚配搭鮮嫩薯仔嚟做主食真係唔常見. 沙甸魚煮得好入味, 一啲都唔腥, 同薯仔一齊食幾夾. 嫩薯咬落去好粉好juicy, 好似已經提前慢煮咗一段時間咁, 吸收哂碟主菜嘅汁勁入味🫰🏻沙律菜份量都多, 間住食可以中和下啲油膩感🐓燒春雞 - Half Piri-Piri 呢款炭燒雞肉配上惹味辣椒醬, 搭配薯條同沙律. 炭燒雞肉外皮香脆內裡嫩滑juicy, 配上辣椒醬, 味道香辣醒胃
🍔Bifaninha
🐟Sardinha Assada
🐓燒春雞 - Half Piri-Piri
呢款炭燒雞肉配上惹味辣椒醬, 搭配薯條同沙律. 炭燒雞肉外皮香脆內裡嫩滑juicy, 配上辣椒醬, 味道香辣醒胃🔥薯條酥脆, 咬落去熱辣辣🫰🏻記得食埋個沙律中和返啲辣味🙃
🥧🍷Premium Pastel de Nata & Port Wine Baked
葡國菜最出名葡撻, 無理由唔嗌. 葡撻內餡濃郁滑順, 配上酥脆外殼, 每一啖都係一種享受. 小點心配紅酒, 呢個紅酒真心要讚🫰🏻🫰🏻🫰🏻超好飲🥹 可以飲得出係用甜度好高嘅水果原料釀造而成, 散發出濃郁嘅葡萄香氣, 就算唔太好酒精嘅人都應該會想試試佢🫰🏻
💛個人必食推介: 燒春雞, 葡撻, 酒

返食指數: 🥑🥑🥑🥑 (5🥑滿分)

#Bifaninha ($148)
#SardinhaAssada ($228)
#燒春雞 ($180)
#葡撻紅酒 ($65)

📍 ADEGA DO ANTÓNIO THE KING OF PIRI PIRI (中環)
中環蘇豪士丹頓街33號金禧大廈地舖
香港少見葡國菜餐廳🇵🇹 中環依間葡國菜餐廳有多款傳統葡國菜,歐陸裝修充滿異國風情😚 星期五晚仲有live band, 好有氣氛🎵火焰香腸🔥: 即時喺枱面點火 令香腸皮脆肉嫩 咸香味重😝 伴香草包好夾!Peri Peri 烤雞 (半隻): 半隻雞分開咗雞胸同雞髀位置😋 烤得好香口配埋Peri Peri香料好惹味😚 雞胸位置都幾滑🙌🏼 拌飯或薯條都都一流😆 煎鱸魚 伴橄欖油煮薯仔: 煎鱸魚肉好嫩滑,而且唔會腥✨用橄欖油簡單煮已經可以食得出本身嘅鮮味🐟煮薯仔都好腍🥔🥧迷你葡撻🍷Port wine: 歐洲人好鍾意食完一餐飯之後飲甜酒😚 Poet wine係加咗糖嘅紅酒,好容易入口,非常滿足嘅一餐😻🍸Gin and Tonic🍷Red wine

火焰香腸🔥
Peri Peri 烤雞 (半隻)
煎鱸魚 伴橄欖油煮薯仔
🥧迷你葡撻
🍷Port wine
🍸Gin and Tonic
🍷Red wine
2024-05-13 33 浏览
靚靚葡國餐廳❤️旅行去過葡萄牙好鍾意呢個地方~佢哋嘅嘢食都好特別㗎,呢間葡萄牙餐廳😊職員好有禮貌,好細心分享菜式正宗原汁原味。青口好大鍋,雖然係前菜但份量好似主菜咁多,入邊落咗白酒、牛油、檸檬,所以食落去又唔會好油膩,清清地幾香過口癮就岩,配上佢哋自家製麵包,入邊有啲橄欖幾香幾好食。烤鱸魚烤得好靚,原條魚皮輕輕一拉已經見到成片魚肉,魚肉幾結實幾香夠滑。旁邊嘅沙律同薯仔仲正,沙律汁甜甜地感覺好清新,食得好開心😆之後仲叫咗烤雞飯,之前喺葡萄牙食過好多餐都係有肉有飯有薯條🤣份量大烤雞有少少炭香,一家大細都啱食,薯條夠脆大滿足。葡撻皮比較薄身,而且更加脆口,絕對唔會太甜,上面有少少玉桂粉更帶出蛋香!
🇵🇹中環最近新開一間葡國菜餐廳,裝潢復古,入夜唔少外國人幫襯,仲有駐唱歌手氣氛一流😆而且食物質素好,亦都好大份!好滿足!🩵🤍🩵🤍🩵🤍🩵🤍🩵🤍🩵❣️𝕆𝕝𝕚𝕧𝕖𝕤 & 𝔹𝕣𝕖𝕒𝕕 $𝟞𝟘❣️烤葡式辣香腸,家製火焰燒辣香腸$155ℂ𝕙𝕠𝕦𝕣𝕚𝕔𝕠 𝔸𝕤𝕤𝕒𝕕𝕠, ℙ𝕠𝕣𝕥𝕦𝕘𝕦𝕖𝕤𝕖 𝕙𝕠𝕞𝕖𝕞𝕒𝕕𝕖 𝕗𝕝𝕒𝕞𝕖𝕕 𝕔𝕙𝕠𝕦𝕣𝕚𝕔𝕠$𝟙𝟝𝟝這道烤葡式辣香腸以家製火焰燒法烹調而成。l有豐富的辣香味道,口感香脆,口感微鹹,好香口,而且燒香腸的時候,火焰沖天,相當打卡!❣️Espetada a Madeirense,嫩牛柳串$448𝔼𝕤𝕡𝕖𝕥𝕒𝕕𝕒 𝕒 𝕄𝕒𝕕𝕖𝕚𝕣𝕖𝕟𝕤𝕖, 𝕋𝕖𝕟𝕕𝕖𝕣𝕝𝕠𝕚𝕟 𝕓𝕖𝕖𝕗 (𝟛 𝕓𝕖𝕖𝕗)𝕤𝕜𝕖𝕨𝕖𝕣, 𝕓𝕖𝕝𝕝 𝕡𝕖𝕡𝕡𝕖𝕣, 𝕔𝕙𝕠𝕦𝕣𝕚𝕔𝕠, 𝕚𝕟 𝕒 𝕡𝕚𝕣𝕚-𝕡𝕚𝕣𝕚 𝕓𝕦𝕥𝕥𝕖𝕣 & 𝕘𝕒𝕣𝕝𝕚𝕔 𝕤𝕒𝕦𝕔𝕖, 𝕤𝕖𝕣𝕧𝕖𝕕 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝕣𝕚𝕔𝕖, 𝕗𝕣𝕚𝕖𝕤 & 𝕤𝕒𝕝𝕒𝕕馬得拉島式嫩牛柳串,將嫩牛柳串在一起,再淋上辣椒牛油蒜汁烹調而成,仲有青椒串、以泰式白飯、薯條和沙拉,味道豐富多樣。不得不讚牛柳真係好柔軟,牛肉味濃郁,咬落口簡直係爆汁,質素好唔錯!❣️葡

🩵🤍🩵🤍🩵🤍🩵🤍🩵🤍🩵
❣️𝕆𝕝𝕚𝕧𝕖𝕤 & 𝔹𝕣𝕖𝕒𝕕 $𝟞𝟘

❣️烤葡式辣香腸,家製火焰燒辣香腸$155

❣️葡式烤新鮮沙丁魚(3條),煮熟的小土豆,青椒沙拉$218
ℙ𝕠𝕣𝕥𝕦𝕘𝕦𝕖𝕤𝕖 𝕘𝕣𝕚𝕝𝕝𝕖𝕕 𝕗𝕣𝕖𝕤𝕙 𝕤𝕒𝕣𝕕𝕚𝕟𝕖𝕤 (𝟛), 𝕓𝕠𝕚𝕝𝕖𝕕 𝕪𝕠𝕦𝕟𝕘 𝕡𝕠𝕥𝕒𝕥𝕠𝕖𝕤, & 𝕓𝕖𝕝𝕝 𝕡𝕖𝕡𝕡𝕖𝕣 𝕤𝕒𝕝𝕒𝕕 $𝟚𝟙𝟠
葡式烤新鮮沙丁魚以新鮮的沙丁魚烤製而成,搭配煮熟的薯仔🥔和青椒沙拉,味道清新!

❣️頂級葡式蛋撻及波特酒烘烤HK$65
ℙ𝕣𝕖𝕞𝕚𝕦𝕞 ℙ𝕒𝕤𝕥𝕖𝕝 𝕕𝕖 ℕ𝕠𝕥𝕒 & ℙ𝕠𝕣𝕥 𝕎𝕚𝕟𝕖 𝔹𝕒𝕜𝕖𝕕 ℍ𝕂$𝟞𝟝
葡式蛋撻口感酥脆,內餡濃郁。酥皮處理得好好!另外Port wine 配埋蛋撻,蛋撻嘅味道簡直係昇華,係一個完美嘅配搭!

中環蘇豪士丹頓街33號金禧大廈地舖
📍 ADEGA DO ANTÓNIO THE KING OF PIRI PIRI📍 中環蘇豪 𝗦𝗢𝗛𝗢, 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝗮𝗹 • 士丹頓街33號金禧大廈地舖〔 Follow me! ♥︎ 〕-中環蘇豪區食肆林立,最近就有一家葡國餐廳《ADEGA DO ANTÓNIO THE KING OF PIRI PIRI》新開張!餐廳主打正宗葡國菜,喜歡的朋友一定要來試試!-餐廳店面不算小,除了地面一層外,往下走還有一層不過桌子較小,擺放食物、餐碟、杯子要點技巧;部分客人更會不小心把頭碰到牆上的吊燈裝飾-老闆、店員的服務都十分熱情,眼見也吸引了不少回頭客再加上逢星期五六的live music + live DJ show,令氣氛更高漲!(到訪這天雖然是星期天,但也碰上live music performance了!)-Chourico Assado ($155)Portuguese homemade flamed chourico正宗葡式燻腸!Chourico放在火盆上,把下面的酒精點起火來燒烤🔥豬肉腸燒得外層帶脆,味道好香!店員建議我們把肉腸切成薄片,配上鬆軟的自家製麵包同吃惹味好吃得令人忍不住一口接
〔 Follow me! ♥︎ 〕
餐廳主打正宗葡國菜,喜歡的朋友一定要來試試!
餐廳店面不算小,除了地面一層外,往下走還有一層
老闆、店員的服務都十分熱情,眼見也吸引了不少回頭客
Chourico Assado ($155)
正宗葡式燻腸!
Chourico放在火盆上,把下面的酒精點起火來燒烤🔥
豬肉腸燒得外層帶脆,味道好香!
店員建議我們把肉腸切成薄片,配上鬆軟的自家製麵包同吃
惹味好吃得令人忍不住一口接一口地吃😛
Chourico Assado

Half Piri-Piri ($168)
Charcoal grilled chicken, homemade piri-piri sauce
Piri Piri Chicken】是他們的招牌菜,當然要嚐嚐!
雞肉塗上Piri Piri醬汁後一同烤製,味道十分惹味,帶一點點辣
雞皮烤至微焦、極香,肉質嫩滑,還十分入味
配上了米飯、薯條、沙律,好滿足!
Half Piri-Piri

Premium Pastel de Nata & Port Wine Baked ($65@)
吃葡國菜時都會點上一道木糠布甸甜品,就是沒有想過其實葡撻也是國民甜點!
所以這裡就兩項甜點都有提供~
葡撻】一口咬下,是滿滿的肉桂香氣,再來是酥皮的酥脆,最後是滑順的內餡,層次十分豐富~
配上甜甜的【Port wine波特酒,正宗的葡式配搭~
Port Wine
〔 Follow me! ♥︎ 〕
2024-05-11 33 浏览
今晚一張相也沒影,因為跟著其他食評叫野食 😬食物性價比合理驚喜位竟是配菜的白飯,真的好味。原來是用olive oil + herbs 煮。員工服務態度好,又有live 聽,真的值得再去😊
今晚一張相也沒影,因為跟著其他食評叫野食 😬
食物性價比合理
員工服務態度好,又有live 聽,真的值得再去😊
2024-05-10 33 浏览
𖦹 bifaninha $148麵包偏硬身,同我喺葡萄牙食過嘅非常相似。𖦹 espetada a madeirense $485一大串嘅串燒有牛柳、豬同雞,香料味道突出,不過我哋需要把勁啲嘅刀,超難切LOL。配埋飯、沙律同薯條,非常豐富,個醬睇落very harmless但好鬼辣,建議小心食用,點少少的確惹味。𖦹 sardinha assada $228葡萄牙燒沙甸魚,皮脆肉滑,唯一係碎骨比較多。𖦹 premium pastel de nata & port wine baked $65食葡國菜又點少得葡撻~撻皮脆身富蛋香,面頭灑上玉桂粉增添風味。𖦹 douro sul white $115

𖦹 bifaninha $148

麵包偏硬身,同我喺葡萄牙食過嘅非常相似。

𖦹 espetada a madeirense $485

𖦹 sardinha assada $228

葡萄牙燒沙甸魚,皮脆肉滑,唯一係碎骨比較多。

𖦹 douro sul white $115
2024-05-10 381 浏览
【ADEGA DO ANTÓNIO THE KING OF PIRI PIRI 】中環新開葡國菜🇵🇹餐廳🍴 裝修好歐式 復古風格超靚😆近排食咗幾間葡國菜 發現佢有都幾鍾意食啲酸酸辣辣野 開胃得黎又幾好食~~Piri Piri shrimp 🦐 作為頭船盤 piri piri 酸辣嘅汁 真係好開胃🤤蝦超大隻而且味道好鮮~~Sardinha Assada 💰$228烤沙甸魚配薯仔🥔 沙甸魚嘅鹹水魚味好重幾有油脂香 薯仔看到外皮香脆 入邊軟綿綿😋Grelhada Mista 二人份💰$698呢個dish一上枱俾佢嚇親😳一個大型嘅鐵針,拮住唔同嘅肉有3隻雞翼 牛柳 豬扒 豬肋骨仲會配埋油飯同埋薯條🍟 油飯都係有飯焦口感 好食😋微辣同微酸嘅piri piri 汁 食落更加開胃Premium Pastel de Nata & Port Wine Baked 💰$65同樣都係正宗葡式葡撻 佢會配埋兩杯甜酒 個葡撻酥皮整得好鬆化 酥脆 配埋我鍾意既肉桂粉 個人覺得好好食 但杯酒就偏甜🙂‍↕️🙂‍↕️另外我地點咗兩杯紅酒🍷 老闆好熱情係咁幫我哋斟酒😂😂 成間舖頭啲店員都好friendly

中環新開葡國菜🇵🇹餐廳🍴 裝修好歐式 復古風格超靚😆

Piri Piri shrimp 🦐

作為頭船盤 piri piri 酸辣嘅汁 真係好開胃🤤
蝦超大隻而且味道好鮮~~

Sardinha Assada 💰$228

烤沙甸魚配薯仔🥔 沙甸魚嘅鹹水魚味好重
幾有油脂香 薯仔看到外皮香脆 入邊軟綿綿😋

Grelhada Mista 二人份💰$698

呢個dish一上枱俾佢嚇親😳
一個大型嘅鐵針,拮住唔同嘅肉
微辣同微酸嘅piri piri 汁 食落更加開胃

同樣都係正宗葡式葡撻 佢會配埋兩杯甜酒