2022-12-24 226 浏览
1點排隊,等了45分鐘,期間見有幾位食客走,但無安排排緊隊的人入座。原來台是不斷留俾卜台嘅客人入!來walk-in來時候,侍應並無講聲有卜台客,只叫人排隊。舖位細得很,用佢呢種入座方式的話,根本無可能招呼到walk in客!簡直浪費人時間!
2022-12-24
2022-12-18 185 浏览
下晝4:50起Foodpanda落左預定order,夜晚7:30送到落order當下ADO接受咗order。去到夜晚7:25左右,Foodpanda 突然彈notice出黎,話餐廳已關門(???),訂單取消兼會退款,成晚planning錯哂亂哂。真心希望呢間餐廳量力而為,我都食過你地堂食幾次,都知你旺場多人食,但做唔到外賣就唔好學人接外賣平台嘅order。有次lunch嗌紅酒燉牛肋條配飯,我唔知係rider問題定咩啦,送遲左之餘仲要係凍嘅。今次之後極失望,應該唔會再幫襯,不過可能呢間餐廳都唔志在,志在就唔會咁樣cancel order。
落order當下ADO接受咗order。

Foodpanda  pre  order  placed
Foodpanda  order  cancelled  last  minute
2022-12-18
外卖送餐
用餐时段
誠意日式料理🇯🇵擺盤好靚📸️隱世小店坐耐啲都得#sdm大圍 #sdmCafe #sdm日本菜 #sdm小店 💎 Ado’s自家手打日式漢堡扒 $88要試❗️ (😋:8/10)👍🏻:厚薄適中,中間煎得啱啱好,肉質鮮嫩多汁,食落都仲好juicy🔥味道都唔錯👎🏿:想大嚿少少🤣會唔夠送飯💎 紅酒燉牛肋條 $78要試❗️ (😋:8.3/10)👍🏻:燉得超級淋🤤又好入味!個牛肋條係有少少入口即溶嘅感覺,令人好想不停encore😚個汁撈飯一流💯大概有6嚿牛肋條👎🏿:冇✅💎 昭和風雞蛋布丁 🍮$52 (跟餐加甜品半價$26)一般👌🏻 (😋:6.2/10)👍🏻:味道ok嘅,有少少蛋香味👎🏿:質感太硬,我本身以為係似燉蛋feel,但感覺似比芒果布甸硬少少😂主食加$22變套餐:有餐湯,小漬物,飲品個餐湯係粟米濃湯🌽,幾香,有好多粟米蓉嘅,feel到唔係罐頭湯味👍🏻環境:7.5/10服務:7/10 (冇加一服務價)價錢:人均約$100性價比:7.5/10 📍 ADO洋食屋 (大圍)大圍上徑口村15號地下可以 follow ig @sikdmeh_foodie 支持下我哋😙 每星期都會更新唔同餐廳🍽📍帶大家喺香港周圍
誠意日式料理🇯🇵擺盤好靚📸️隱世小店坐耐啲都得
#sdm大圍 #sdmCafe #sdm日本菜
#sdm小店

💎 Ado’s自家手打日式漢堡扒 $88
要試❗️ (😋:8/10)
👎🏿:想大嚿少少🤣會唔夠送飯

💎 紅酒燉牛肋條 $78
要試❗️ (😋:8.3/10)
大概有6嚿牛肋條
👎🏿:冇✅

💎 昭和風雞蛋布丁 🍮$52 (跟餐加甜品半價$26)
一般👌🏻 (😋:6.2/10)
👍🏻:味道ok嘅,有少少蛋香味

主食加$22變套餐:有餐湯,小漬物,飲品

環境:7.5/10
服務:7/10 (冇加一服務價)
價錢:人均約$100
性價比:7.5/10

📍 ADO洋食屋 (大圍)
大圍上徑口村15號地下

可以 follow ig @sikdmeh_foodie 支持下我哋😙 每星期都會更新唔同餐廳🍽📍帶大家喺香港周圍食💛
#香港 #香港好去處 #香港美食 #大圍好去處 #大圍美食 #大圍 cafe #大圍黃店 #cafe #香港cafe #hkcafe #大圍食咩好 #大圍 #ADO洋食屋
  • 紅酒燉牛肋條
2022-12-06 187 浏览
同朋友係沙田觀禮後, 就係大圍區附近搵食.我地今次都用左Openrice 預約, 唔駛驚要排隊.我地當晚準時到達, 亦係第一檯客人.餐廳唔大, 好有東洋氣氛, 只係有約14-16個座位.餐前漬物明太子奶醬蛋包飯黎到洋食屋就必會點蛋包飯, 我地揀左餐廳推薦既"明太子奶醬蛋包飯".打卡一流, 影完相就快快趁熱切開佢原來外面白汁, 裹面既飯係紅汁連埋嫩蛋一齊食, 好正奶油味噌野菜燉雞腿肉雖然冇咁吸睛, 但佢個汁好有驚喜奶油味好濃烈, 雞腿肉就正常發揮.紅酒燉牛肋條牛肋條夠淋, 略嫌酒味唔夠出.最後, 我地唔知道用餐時間限左幾耐, 見有食評講過90分鐘.咁我地未過90分鐘既, 邊享受飲料邊聊天既時候, 就已經被"請"離開.
同朋友係沙田觀禮後, 就係大圍區附近搵食.
我地今次都用左Openrice 預約, 唔駛驚要排隊.

我地當晚準時到達, 亦係第一檯客人.
餐廳唔大, 好有東洋氣氛, 只係有約14-16個座位.

餐前漬物

明太子奶醬蛋包飯

打卡一流, 影完相就快快趁熱切開佢

原來外面白汁, 裹面既飯係紅汁
連埋嫩蛋一齊食, 好正

奶油味噌野菜燉雞腿肉

雖然冇咁吸睛, 但佢個汁好有驚喜

奶油味好濃烈, 雞腿肉就正常發揮.

紅酒燉牛肋條

牛肋條夠淋, 略嫌酒味唔夠出.

2022-11-26
2022-11-26 173 浏览
員工跟廚房完全沒有默契,樓面邊接受外賣下單,轉頭廚房無聲無息取消order。而樓面員工完全不知情亦沒有主動通知客人。其實小店若然冇能力就清楚寫明只做堂食,冇人會怪你嘅!
外卖自取
明太子奶醬蛋包飯 $98唔知係咪影相影得太耐,時間耐咗令到啲蛋唔可以自己流出嚟,但唔算係熟到唔流心嘅。蛋味唔算突出;明太子奶醬忌廉味香濃,帶上明太子嘅微辣,幾特別幾好味。飯係比較淡味嘅蕃茄汁炒飯,唔會喧賓奪主,搶咗奶醬本身個味。Ado’s 自家手打日式漢堡排 $88漢堡排有牛肉味,啖啖都充滿肉汁,唔硬唔鬆散,有少少驚喜😍 椰菜絲沙律略嫌唔夠多沙律醬,食到最後會有少少乾又唔夠味。〰️〰️〰️〰️〰餐廳食物質素中上,蛋包飯個蛋有進步空間,但醬汁有加分,外面比較少食到,而且味道唔錯;漢堡排更加係有小驚喜,好多肉汁,好食過之前介紹過嗰間長龍熱店添呀~餐廳比較細,裝潢係日式懷舊風,地理上都唔算係方便,如果住附近的話,係可以過嚟試下,但如果山長水遠過嚟諗住朝聖的話,咁就唔好啦或者嚟之前降低你哋嘅期望先啦🤭〰️〰️〰️〰️〰️食物: 4/5消費: 3/5 環境: 3.5/5服務: 4/5Revisit: Yes
明太子奶醬蛋包飯 $98

服務: 4/5
Revisit: Yes
Ado’s 自家手打日式漢堡排
2022-11-15 156 浏览
一直都好想搵一間高質既蛋包飯,上次試過滿天星但真係又貴又唔特別,今次呢間鋪頭雖然位置比較隔涉,係入左一啲民居位置。呢間鋪頭既裝潢好60-70年代既日本餐廳感覺,一入去已經覺得好懷舊!明太子奶醬蛋包飯 $98一切開蛋就會好自然咁散開兩邊,好治癒!呢個蛋包飯真係好好食,明太子奶醬好creamy,味道濃郁又唔會搶左蛋既香味。蛋炒到非常滑身,又好有蛋香味!經典日式牛肉醬汁蛋包飯 $72牛肉醬汁好濃郁,有少少搶左蛋既香味,所以醬汁可以混合埋個飯,但盡量唔好混合啲蛋!蛋包飯入面混合左蘿蔔同磨菇碎,令蛋包飯嘅味道更多元!日本蜜瓜梳打(+雪糕球) $38蜜瓜梳打既造型好日系,好記得梳打沖得好滿,加埋雪糕就好快會漏,好足料要快啲飲!味道方面,蜜瓜味亦都好重,加埋雪糕就會變得更加好味!

明太子奶醬蛋包飯 $98

經典日式牛肉醬汁蛋包飯 $72

日本蜜瓜梳打(+雪糕球) $38

2022-11-14 82 浏览
大推❣️❣️真隱世高質蛋包飯🥫🍛之前見到大家陸續去左呢間蛋包飯專門店,懶人如我拖到上星期終於去左(book到🥹),果然好似大家咁講真係好好食🥳🥳🧡 濃厚芝士肉醬蛋包飯 $88因為幾款蛋包飯都無咩配菜,所以專登揀個肉醬好似無咁dry🤣蛋煎得好靚,上菜既時候店員好貼心咁提我地可以係中間輕輕力切開,之後個蛋會分開兩邊蓋住個飯,入面仲有唔少蛋汁🤩🤩飯係正宗西炒飯底,每粒飯都好飽滿仲好有咬口,調味酸酸地食落好開胃🥫😗肉醬除左肉之外竟然仲有d菇粒,即刻變得好有口感好有層次🥰🥰🧡 經典日式牛肉醬汁蛋包飯 $72呢款真係超經典既味道🥹🥹蛋同飯一樣同上地整得好好食,雖然真係無咩配菜,但配埋個牛肉醬汁同蛋都好好送飯😋😋🧡 焦糖炒甜薯 $42呢個整得非常出色!整完即刻上菜熱辣辣,蕃薯塊皮癡滿焦糖同芝麻,食落仲好脆口,仲要差唔多有成十舊,大滿足❣️overall黎講食物真係非常唔錯,係香港比較少食到又抵食又正宗又好食既蛋包飯,非廣告但個人覺得鍾意食蛋包飯既話呢間一定bookmark🤣🤣💗溫馨提示餐廳真係比較細,大概有4-5張檯到,唔想等或者想時間好預d可以上網book定先~另外餐廳位置比較隱蔽,係大圍上徑口村,如果
大推❣️❣️真隱世高質蛋包飯🥫🍛

🧡 濃厚芝士肉醬蛋包飯 $88

因為幾款蛋包飯都無咩配菜,所以專登揀個肉醬好似無咁dry🤣

肉醬除左肉之外竟然仲有d菇粒,即刻變得好有口感好有層次🥰🥰

🧡 經典日式牛肉醬汁蛋包飯 $72

呢款真係超經典既味道🥹🥹

🧡 焦糖炒甜薯 $42

另外餐廳位置比較隱蔽,係大圍上徑口村,如果搭港鐵就顯徑站落,行大概10分鐘,記得要行入條村入一條巷先會見到餐廳架,就咁係出面見唔到的,想快少少可以穿屋商場,或者搭803K小巴😗

味道:10/10
性價比:9.5/10

📍 ADO洋食屋 (大圍)
大圍上徑口村15號地下

📌人均消費: $101-200

#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #pasta #foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去處 #hkfood #hkfoodlover #hkfoodpic#hkfoodblog #打卡餐廳 #cafe #LF沙田#日本菜 #西餐 #美食推介 #香港美食推介 #香港美食推薦 #日式蛋包飯 #蛋包飯 #omurice #オムライス #日本菜 #拔絲地瓜 #大學芋
2022-11-14 80 浏览
地點有少少隱蔽,位於村屋地舖,顯徑站行約10-15分鐘,相信大部分人都係為日式流心蛋包飯慕名而來๑•̀ •́⸝⸝⸝⸝明太子奶醬蛋包飯 ($98)可以另加$22配是日餐湯、前菜及飲品。堅持即叫即做,而且師傅人手有限,因而等候時間都較長。標榜選用日本雞蛋,蛋味更濃,輕輕切一半,流心蛋澎湃湧現,配埋茄汁炒飯好滿足🫶🏻
⸝⸝⸝⸝
明太子奶醬蛋包飯 ($98)

2022-10-15 84 浏览
價錢合理。份量適中。蛋包飯味道水準高,切開係滑流心,係喺其他店未食過嘅味,推介大家試!意粉都唔錯,正常味道,用幼意粉,剛好啱我口味,又唔會太淋,so nice!係某啲員工態度可以注意一下。
價錢合理。
份量適中。
係某啲員工態度可以注意一下。
2022-10-14 103 浏览
一早係OpenRice卜左,原來OpenRice booking用餐時間只有60分鐘。食得小趕,但店員都好有禮貌,所以無乜hard feelings 。明太子奶醬蛋包飯-$98(4.8/5)個人係明太子愛好者,所以佢個蛋包飯我勁勁勁鐘意!!!佢有得加$22升級做set,咁就包埋餐湯,前菜同飲品(特色飲品再另外加錢)。 佢蛋好滑,明太子醬份量岩岩好,食到最後岩岩好。飯底炒得好香,食得蕃茄味但唔算好濃,所有野都恰到好處❤️好食❤️Ado's 自家手打日式漢堡排-$88 (4/5)肉味都濃,唔會太乾同柴。個汁都濃,個飯係另上,都唔小,整體不差。總結: 記得卜左位先去,店肉坐位不多,出面長期有人排緊隊,強烈推薦明太子愛好者去試佢個明太子奶醬蛋包飯!

2022-09-26 2835 浏览
-🤨{大圍村屋日式洋食屋🍛}🤤明太子奶醬蛋包飯🤤 ($98)好普通嘅蛋包飯🤨隻蛋稍為熟左啲 耐明太子都好少 冇乜味😗而奶醬又太咸😰入面嘅蕃茄炒飯就唔多配料 有啲洋蔥粒同蘑菇咁🫡👖褲評: 6/10🤤奶油味野菜燉雞腿肉🤤 ($68)好creamy!個醬出色過隻雞😜而啲蔬菜配個奶油醬都好夾😉撈飯一流😎雞就正正常常~👖褲評: 8/10🤤紅酒燉牛肋條🤤 ($78)個汁冇紅酒味但勝在有啲肉味😂而牛肋條份量都多 但燉黎講個蘿蔔可以腍啲嘅🤓👖褲評: 8/10🤤經典日式牛肉醬蛋包飯🤤 ($72)牛肉醬有啲酸味 似大阪燒嗰種酸酸地嘅醬汁😗而蛋都係有過熟嘅情況 都係普通喇😗👖褲評: 6/10🤤昭和風雞蛋布丁🤤 ($52)偏細 但打卡一流🥳味道都唔錯係偏實淨而重蛋味係布丁☺️👖褲評: 7.8/10一黎到1750左右已經開始有人龍!而1815已經full house😌一直都有人龍 但食物質素普通👀係反而食環境多啲 黎一次就夠了性價比: 6/10服務: 8/10環境: 9.5/10🚩 ADO洋食屋 🚩地址: 大圍上徑口村15號地下 #fuudjai #fuudjai日本菜 #fuudjai大圍
🤨{大圍村屋日式洋食屋🍛}
🤤明太子奶醬蛋包飯🤤 ($98)

👖褲評: 6/10

🤤奶油味野菜燉雞腿肉🤤 ($68)

👖褲評: 8/10

🤤紅酒燉牛肋條🤤 ($78)

👖褲評: 8/10

🤤經典日式牛肉醬蛋包飯🤤 ($72)

👖褲評: 6/10

🤤昭和風雞蛋布丁🤤 ($52)
偏細 但打卡一流🥳味道都唔錯係偏實淨而重蛋味係布丁☺️

經典日式牛肉醬蛋包飯
奶油味野菜燉雞腿肉
  • 紅酒燉牛肋條配飯
2022-09-07 1987 浏览
呢間野你唔係BOOK枱真係唔會有機會食到成間店入面得14個位度,全間野真係有限地做到2人一枱講真,坐得舒服就唔好諗啦~ 雖然用餐時間有90分鐘~但我估都唔洗90分鐘就可以閃人個隻XD蛋包飯水準都叫幾好,茄汁飯底個酸度都夠,唔係一味死甜(即係落左茄汁炒但加大量糖個隻)咁我覺得已經叫好好,飯粒屬於乾身系列既飯就係日本米定台灣米? 因為我自己就覺得個飯粒唔似珍珠米咁圓身咁我地叫左個經典日式牛肉醬汁蛋包飯 + 咖哩蛋包飯 2個都加左錢配餐湯 + 前菜 + 飲品另外叫左份南蠻炸雞經典日式牛肉醬汁蛋包飯個醬汁真係幾好味,我自己覺得係好岩配呢個蛋包飯但唔知係咪影相影耐左,個蛋包飯個蛋切落去就無自己分開2邊咁囉呢下有DD失望既。咖哩蛋包飯 我開頭諗住佢係甜甜地的日式咖哩~ 原來又唔係,咁我就只係覺得咸左DD配呢個同樣既茄汁底飯就有DD怪怪地咁反而最驚喜係個餐湯,個麵豉湯做得相當出色咸味夠,又足料,有海帶,本菇同埋豆腐粒,個味真心唔錯~日本蜜瓜梳打 / 日本波子汽水味梳打反而蜜瓜個個出奇地好好飲~XDD南蠻炸雞就真係好咸,但肉質方面所以就乾身啦~ 但如果下次黎就未必會再叫總括黎講,由於太難BOOK的關係
呢間野你唔係BOOK枱真係唔會有機會食到
成間店入面得14個位度,全間野真係有限地做到2人一枱

講真,坐得舒服就唔好諗啦~ 雖然用餐時間有90分鐘~

但我估都唔洗90分鐘就可以閃人個隻XD
經典日式牛肉醬汁蛋包飯

咁我覺得已經叫好好,飯粒屬於乾身系列既

咁我地叫左個經典日式牛肉醬汁蛋包飯 + 咖哩蛋包飯
2個都加左錢配餐湯 + 前菜 + 飲品
另外叫左份南蠻炸雞

經典日式牛肉醬汁蛋包飯
個醬汁真係幾好味,我自己覺得係好岩配呢個蛋包飯
呢下有DD失望既。

配呢個同樣既茄汁底飯就有DD怪怪地咁
麵豉湯

反而最驚喜係個餐湯,個麵豉湯做得相當出色
咸味夠,又足料,有海帶,本菇同埋豆腐粒,個味真心唔錯~
前菜

日本蜜瓜梳打
日本波子汽水味梳打

日本蜜瓜梳打 / 日本波子汽水味梳打
反而蜜瓜個個出奇地好好飲~XDD

南蠻炸雞

總括黎講,由於太難BOOK的關係同埋加上未去到到話想再食個份衝動囉真係
2022-08-18
用餐时段
麵豉湯
日本蜜瓜梳打
2022-08-28 258 浏览
今日想行遠少少試新野想起之前同蝦魚餅提過想食呢間日式餐廳就決定來了黎到都已經2:30pm有多餐廳幾乎滿座店內氣氛好warm, 好多細節位都令我想起一些日本小店,配合bgm,好relaxedorder左兩個主食(1)紅酒燉牛肋條(2)經典牛肉汁蛋包飯兩樣都好味, 但咁岩我同蝦子餅都鍾意食個牛肋條多啲最驚喜係,呢度竟然有印度奶茶飲,仲要拉埋花,需要已預先調味,但我覺得剛剛好
今日想行遠少少試新野
想起之前同蝦魚餅提過想食呢間日式餐廳
就決定來了
黎到都已經2:30pm有多
餐廳幾乎滿座

order左兩個主食
(1)紅酒燉牛肋條
(2)經典牛肉汁蛋包飯
兩樣都好味, 但咁岩我同蝦子餅都鍾意食個牛肋條多啲

最驚喜係,呢度竟然有印度奶茶飲
,仲要拉埋花,需要已預先調味,但我覺得剛剛好

• 紅酒燉牛肋條配飯
好想去旅行🥹依家只能夠繼續揾下異國風嘅食店彌補一下🤧 呢間餐廳店舖細細但係人流不停,入到去好似去咗小日本,裝修陳設都有昭和風,喺廚房盞白燈比較岀戲🤣-🍛明太子奶醬蛋包飯 $98蛋包飯係店家嘅招牌菜,上碟嗰時會留返歐姆蛋俾你親自𠝹開,半熟嘅炒蛋就會覆蓋下層炒飯😚明太子奶醬味道偏向重奶味,如果明太子嘅鹹辛味再濃啲同多醬啲就好啦😗炒飯個飯底覺得一般,可能因為落多咗水煮,口感較軟,而且明太子醬汁同蕃茄醬炒底味道不太搭,因為兩者都係濃味野🍷紅酒燉牛肋條 $78份量唔多,不過牛肋肉燉得軟腍一咬即化,如果拌菜嘅紅蘿蔔再入味啲就好了,醬汁幾下飯🍮昭和風雞蛋布丁 +$26口感紮實入口冰凍有蛋香,焦糖嘅苦甜都剛好,擺盤很有昭和風就是了🍨日本蜜瓜梳打配雪糕 +$18猶如卡通片嘅雪糕梳打,要合成一杯雪糕要加錢,不過用上Dryer’s 嘅toast almond 雪糕有啲怪🤣飲飲下跑岀幾粒杏仁🫘-🍛ADO洋食屋🏡地址: 大圍上徑口村15號地下☎️電話: 5596 8759🕙營業時間: 11:30-16:00/ 18:00-21:30 (Thu-Mon)———————————————
🍛明太子奶醬蛋包飯 $98

🏡地址: 大圍上徑口村15號地下
☎️電話: 5596 8759
———————————————
等候时间
10 分钟 (堂食)