餐厅: ALTO Bar & Grill
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-01-15 1055 浏览
原來alto 有天台😂 嚟到Happy hour 有得飲有得食。四點到八點睇埋日落都仲得🌅HH 選擇有啤酒有 cocktail 有 wine ,而重點係個 view 依然係咁殺食Popcorn Chicken 🐥 比較特別係除咗平時嘅 buffalo sauce 仲有個 blue cheese dressing, dip 埋雞粒一齊食又香口又勁濃郁藍芝士味Yellow Tuna Ceviche 混合咗 tuna 同牛油果🥑 微酸嘅調味令 tuna 鮮味更出,好鍾意佢哋仲有嚟脆脆蓮藕,送酒一流Baked cauliflower with cheese sauce 🤭 healthier version of mac and cheese, 少咗邪惡之下自我感覺更加良好,椰菜花 keep 到乾爽唔油,加埋焗得焦黃拉絲嘅芝士配搭得宜,好食又 comforting

2023-11-29
  • Popcorn Chicken
  • Baked cauliflower with cheese sauce
原意想同太太慶祝生日(2024年1月11日),兩星期前於網上預約。預約成功。  怎知道(1月7日)四日前打電話去確認細節嘅時候,餐廳職員同我講,當日已被包場,我個預約已被取消。我追問吓為什麼我沒有收到通知,我亦都喺預約remark寫清楚呢一個係重要嘅慶祝日子,職員支吾以對。奇怪我一直收唔到電話,直至我打電話上去,職員同我講包場,之後就喺OpenRice馬上取消我嘅預約。 原本想同太太慶祝生日飯,呢間餐廳食評亦比較正面。滿心歡喜準備出席。如果當天喺度餐廳先知道預約被取消,真係大災難。呢間餐廳實在太離譜!

2024-01-06 850 浏览
餐廳位於Vpoint高層,能一覽維港夜景,天花懸掛的水晶燈像一片星空,很浪漫,晚餐/節日慶足亦能盡興。CHEF'S TASTING MENU$688 per person Wine pairing $228MISO AND CHILI TIGER PRAWN BISQUE味噌辣椒虎蝦湯 配蟹肉、西班牙香腸及芝麻多士JAPANESE CHICKEN THIGH日本雞腿配脆雞皮、凱撒沙律、鯷魚、麵包塊及成熟巴瑪森HOKKAIDO SCALLOP TATAKI炙燒北海道帶子 配澳洲黑松露及魚子醬BEEF WELLINGTON威靈頓牛柳 配辣根薯蓉及紅酒醬RASPBERRY SORBET紅桑子雪葩 配野莓DARK CHOCOLATE CREMEUX黑朱古力奶油 配椰子雪葩及蜜餞核桃三款前菜各有特色,蟹肉多士炸得酥脆,沾着湯汁吃很鮮美;雞腿肉扎緊成卷狀烹煮,保留了更多湯汁,入口更嫩滑;上鋪的魚子醬和烘燒過的帶子很搭,帶微微焦香。威靈頓牛柳味道有驚喜,和蘑菇醬銜接的餅皮沒有變得軟腍,整體算酥脆。蘑菇醬的百里香味道很重,且意外的不油膩,美中不足是牛柳的熟度不一,三碟牛柳只有一碟是完美的五成熟,入口鮮

CHEF'S TASTING MENU

味噌辣椒虎蝦湯 配蟹肉、西班牙香腸及芝麻多士

JAPANESE CHICKEN THIGH
日本雞腿配脆雞皮、凱撒沙律、鯷魚、麵包塊及成熟巴瑪森

HOKKAIDO SCALLOP TATAKI
炙燒北海道帶子 配澳洲黑松露及魚子醬

BEEF WELLINGTON
威靈頓牛柳 配辣根薯蓉及紅酒醬

RASPBERRY SORBET
紅桑子雪葩 配野莓

DARK CHOCOLATE CREMEUX
黑朱古力奶油 配椰子雪葩及蜜餞核桃

威靈頓牛柳味道有驚喜,和蘑菇醬銜接的餅皮沒有變得軟腍,整體算酥脆。蘑菇醬的百里香味道很重,且意外的不油膩,美中不足是牛柳的熟度不一,三碟牛柳只有一碟是完美的五成熟,入口鮮嫩多汁,但其餘兩碟為七成熟,味道已失色不少,算是不過不失的fine dine吧。

❣️𝗔𝗟𝗧𝗢 𝗕𝗮𝗿 & 𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹❣️位於銅鑼灣V Point嘅31樓,登上高處,維港美景盡收眼底。餐廳環境優雅 ,而佢地提供嘅半自助午餐,感覺就好似有無限嘅選擇與驚喜咁💯𝗔𝗟𝗧𝗢 推介 🔥👍 𝗥𝗢𝗔𝗦𝗧𝗘𝗗 𝗕𝗥𝗜𝗧𝗜𝗦𝗛 𝗧𝗨𝗥𝗞𝗘𝗬英式烤火雞肉質鮮嫩多汁,配上經典pigs in blankets(煙肉卷香腸)、蘿蔔同番薯,每一啖都係聖誕節嘅濃厚氣氛。👍 𝗙𝗥𝗢𝗠 𝗧𝗛𝗘 𝗦𝗘𝗔精選海鮮拼盤,包含煙三文魚同生蠔 。唔會經過過多嘅處理,新鮮海鮮每一啖都鮮味滿分,令你感覺置身海洋💖👍 𝗦𝗔𝗟𝗔𝗗 𝗕𝗔𝗥自助沙律吧選項繁多,新鮮蔬果搭配各式醬料,還有現場切割嘅巴馬火腿。📍ALTO Bar & Grill銅鑼灣登龍街18號V Point 31樓

𝗔𝗟𝗧𝗢 推介 🔥
👍 𝗥𝗢𝗔𝗦𝗧𝗘𝗗 𝗕𝗥𝗜𝗧𝗜𝗦𝗛 𝗧𝗨𝗥𝗞𝗘𝗬

👍 𝗙𝗥𝗢𝗠 𝗧𝗛𝗘 𝗦𝗘𝗔

👍 𝗦𝗔𝗟𝗔𝗗 𝗕𝗔𝗥

📍ALTO Bar & Grill
銅鑼灣登龍街18號V Point 31樓
想居高臨下,望住一望無際嘅維港海景嘆Weekday Lunch Buffet🍴好推介位於銅鑼灣V Point 31樓既ALTO Bar & Grill✨餐廳環境寬敞明亮,樓底高,裝橫甚有格調,半自助午餐設沙津吧、甜品,更可自選主菜😋😋🔹餐包熬辣辣呈上,有好幾款選擇,牛油味濃,鬆軟又好食~ 🔹湯品有龍蝦湯及蕃茄湯,味道香濃好足料,冬天飲返碗熱湯暖胃一流!🔹沙津吧擺放得整齊有序,色彩繽紛好吸引~推介烤南瓜配羽衣甘藍沙律、紅菜頭沙律、螺絲粉、車厘茄水牛芝士沙律、Nachos、吞拿魚刺身、蘑菇蛋撻及即切火腿,款款新鮮又足料,健康之選!特別一讚係店員refill速度快,無限量供應菜式食得好滿足~主菜🔹T-BONE肉味濃郁,油脂分佈均勻,口感鮮嫩有嚼勁, 帶點炭燒香~配以流心太陽蛋及金黃香脆既炸薯角,相當豐富。🔹Beef Wellington擺盤精緻,金黃酥皮配嫩紅牛柳,牛味濃郁、香濃柔嫩,帶來外脆內軟之頂級口感。🔹甜品款式眾多,有檸檬撻、冬甩、馬卡龍、多款蛋糕等,最吸晴就係朱古力噴泉,可以沾以水果、棉花糖等同食。ALTO Bar & Grill✨📍銅鑼灣登龍街18號V Point 31樓#alt

餐廳環境寬敞明亮,樓底高,裝橫甚有格調,
半自助午餐設沙津吧、甜品,更可自選主菜😋😋

🔹餐包
熬辣辣呈上,有好幾款選擇,牛油味濃,鬆軟又好食~

🔹湯品
有龍蝦湯及蕃茄湯,味道香濃好足料,冬天飲返碗熱湯暖胃一流!

🔹沙津吧

主菜

🔹甜品

ALTO Bar & Grill✨
📍銅鑼灣登龍街18號V Point 31樓

#altobarandgrill #altohk #alto
2023-12-19
2023-12-06 898 浏览
TAMARIND CHICKEN LOLLIPOP ($158)呢道菜最驚喜嘅係由脆皮,包住啲薯仔同沙律醬整成嘅「棒棒糖」。煙肉整到好脆,好香口。雞肉一般,尚算可以過關。唯一敗筆係個沙甸魚有啲腥味。ROAST COC($288)呢一道菜係由鱈魚,馬鈴薯,同埋特製醬汁整成。鱈魚煎得剛剛好,魚味唔腥,與上面嘅蝦米同埋香蔥一齊食,簡直係畫龍點睛。不過我覺得最好食嘅係個馬鈴薯蓉,非常之Creamy。RIB-EYE USDA ($568)呢一個係由穀物飼養咗120日嘅美國安格斯牛扒,呢個牛扒煎得非常出色,鮮嫩多汁,配埋側邊嘅兩個醬汁,一份完全唔夠食。CRISPY PORK BELLY($248)呢個係由職員推薦嘅脆皮五花肉,食落的確好脆皮,肉味幾香。擺盤精緻,未試過可以試吓。POTATO RISOTO($188)呢個意大利飯嘅芝士味,超級濃郁。大家都知意大利飯嘅精髓係個飯唔可以太濕,要食到少少米粒,而呢一間正正可以做到呢一點👍🏻MASHED POTATO($68)因為上一道菜嘅馬鈴薯蓉實在太好食,於是就單嗌咗一個,發現又有驚喜!免頭有一浸芝士焗得好香脆,馬鈴薯蓉配埋雞肉粒好和諧,不錯食。成餐飯來

ROAST COC($288)

RIB-EYE USDA ($568)

CRISPY PORK BELLY($248)

POTATO RISOTO($188)

MASHED POTATO($68)

成餐飯來講,食物質素與價錢成正比。😳但我覺得最特別嘅係,呢度嘅環境非常靚,非常華麗,早啲book仲可以坐到海景位!真係非常適合紀念日,或者特別嘅日子過嚟😍
呢一間餐廳有兩層,食飯嗰層就係有瓦遮頭嘅,食飽仲可以上佢哋嘅上一層,會有好chill嘅音樂,仲可以飲返兩杯酒精飲品!
2023-05-06
用餐时段
庆祝纪念
纪念日
  • Sticky  Toffee  Pudding
位於銅鑼灣V Point 頂層嘅Alto Bar & Grill居高臨下 依加仲推出埋Weekday Lunch Buffet !抵呀💰Adult $218 |Child $128(under 12 years old)餐廳裝修時尚,樓底高加上270度維港景色環境十分寬敞明亮 ~ 🥙Buffet吧上款式多,唔會只係普通沙律菜,精緻又有特色!例如牛他他配隨脆片🥩 、橘子紅彩頭沙律、車厘茄水牛芝士沙律、烤南瓜配羽衣甘藍沙律、烤三色椒沙律、吞拿魚刺身、薯仔沙律、蘑菇蛋撻、鷹嘴豆沙律、扭扭粉沙律、ham等等🥓🫕仲有西湯同朱古力噴泉同鮮果、🍰甜品等等! Lunch嚟講絕對夠食!女生仲可能飽到唔使加Main course增添!我地好飽但都好想試吓Alto嘅主食☺️🐟《 Herb-Crusted North Atlantic Cod +💲98 》魚肉比較有質感,另外仲有3隻煙薰青口同薯條,🥔🥩《 Hanger Steak +💲208 》用上British grass-fed(300g),熟成32日,透過肌肉內嘅天然酵素分解,同時提升肉嘅嫩度、風味同多汁性~肉味特別香濃!伴碟仲有經過三輪烹調才完成嘅「三

餐廳裝修時尚,樓底高加上270度維港景色
環境十分寬敞明亮 ~

女生仲可能飽到唔使加Main course增添!

我地好飽但都好想試吓Alto嘅主食☺️

魚肉比較有質感,另外仲有3隻煙薰青口同薯條,🥔

🥩《 Hanger Steak +💲208 》
伴碟仲有經過三輪烹調才完成嘅「三製薯條」,有香脆嘅外皮同鬆化嘅口感~

最後仲有餐茶,我地要咗coffee。 一致地我地都覺得杯咖啡好飲☕️

呢度除咗環境一流,服務都好讚。店員sss都有禮,亦會詢問我地對食物嘅意見~
2023-11-21
今日要去銅鑼灣見客,見客之前同老公撐枱腳先,嚟到呢一間環境極靚,食物水準都幾高嘅餐廳!重點係午餐性價比非常之高。👍🏻Lunch Set Buffet入到去餐廳,就已經被色彩繽紛,絢爛奪目嘅沙律所吸引:薯仔沙律、三色椒沙律、蛋沙律、甚至係凍嘅螺絲粉每款都落足配料!亦都設有龍蝦湯及蕃茄湯兩款湯品,鹹香適宜。最值得一試嘅莫過於生牛肉他他配薯片,軟柔夾上脆口,食落有鮮明嘅口感對比!✨From the sea 主菜部份,有煙燻三文魚加配三隻新鮮生蠔🦪三文魚原片而上,煙熏味道出眾;生蠔亦都附上冰,入口肥美,礦物味嘅餘韻都頗長!✨Beef Wellington威靈頓牛柳做得頗為出色,由酥皮到鵝肝醬巴馬火腿都推砌得相當完美,金黃色嘅酥皮均勻酥脆,切落依舊有肉汁,唯肉質確係厚身難免會有部份比較柴口。最後當然要有甜品嘅部份,當日嘅款式都相當之多,包括:馬卡龍、蜜糖蛋糕仔、冬甩、更加吸引嘅係有個朱古力噴泉,旁邊亦都附上水果、西班牙油條,確係豐富能夠款式! ✨小編特別喜歡佢嘅環境,由高處望落見到整個維多利亞海景,一望無際嘅景象,相信可以込顧客嘅心情更為豁然開朗同放鬆。

👍🏻Lunch Set Buffet

✨From the sea

✨Beef Wellington

2055 浏览
2023-11-23 610 浏览
最近見ALTO出咗新嘅午市semi lunch buffet 就同另一半去試下。 Lunch Buffet Adult 218 | Child 128 (Under 12 years old)前菜有好多選擇,當中有人氣beef tartare,牛肉他他好新鮮,店員refill 嘅速度都好快。另外仲有好多salad,potato salad 同 burrata 都唔錯。另一個corner 就有麵包同餐湯,番茄湯幾濃郁,可以配麵包。T-BONE +298主菜就叫咗T-BONE,medium 肉質粉嫩,好重炭燒味。另外配咗兩隻太陽蛋同炸薯角,兩個人share都好飽。BEEF WELLINGTON +358另一款叫咗威靈頓牛柳,酥皮香脆,牛柳好大件,medium rare 肉味香濃,配上Parma ham同菇醬好惹味。甜品區有朱古力噴泉同蛋糕,試咗carrot cake 味道都好好。

Lunch Buffet

T-BONE +298

BEEF WELLINGTON +358

2023-11-20 671 浏览
餐廳以金色和深籃色做主調, 感覺貴氣, 樓底高所以好有空間感, 其中一個特色係可以睇到維港景色, 環境氣氛都幾 Chill。𓊈Lunch Buffet $𝟸𝟷𝟾𓊉𓆹 Hanger Steak +$𝟸𝟶𝟾牛腹肉帶有微微焦香味, 肉質緊實而有彈性, 唔會有太多脂肪, 充滿濃郁嘅牛肉味道, 切開之後充滿肉汁而且幾軟腍。𓆹 T-bone +$𝟸𝟿𝟾T-bone 一邊係牛脊肉, 另一邊係牛小排, 牛脊肉較嫩, 口感好柔軟, 牛小排相對有嚼勁, 如果整體可以再raw 少少就更好。上面仲有2 隻煎蛋, 好豐富。𓆹 冷盤冷盤選擇幾多, 有薯仔沙律, 螺絲粉沙律, 吞拿魚刺身, Nachos, 芝士蕃茄等等。𓆹 熱湯熱湯有龍蝦湯同蕃茄湯, 龍蝦湯味道香濃, 比較稀身, 唔會覺得膩。𓆹 甜品有朱古力噴泉好吸引, 側邊有生果同棉花糖可以蘸點, 另外個人亦都好喜歡檸檬撻同冬甩, 甜而不膩。

𓊈Lunch Buffet $𝟸𝟷𝟾𓊉

𓆹 Hanger Steak +$𝟸𝟶𝟾

𓆹 T-bone +$𝟸𝟿𝟾

𓆹 冷盤

𓆹 熱湯

𓆹 甜品
2023-11-06 578 浏览
大客戶到這裏吃晚餐,以為是間海景高級餐廳,很可惜食物不好吃,同事服務態度很差。食食吓仲有隻曱甴喺枱面!我同個經理講,佢望都冇望走咗佢, sorry都冇講聲,最後係我同事捉咗隻曱甴,佢都係冇理…..我哋話甜品都唔想食了,佢仲返我白眼,話已經煮緊… 過咗10分鐘先至話可以幫我哋取消…以後都唔會再嚟

以後都唔會再嚟
2023-11-06
用餐时段
2023-11-05 698 浏览
最近去咗一間銅鑼灣餐廳,呢度嘅食物同環境真係令人難忘!餐廳嘅前菜係一個自肋沙律吧。入到去,我就見到一大堆新鮮嘅蔬菜同埋配料擺喺枱上。我可以自己揀選我鍾意嘅沙律,真係勁正,淨係試哂佢所有沙律都有d 飽,仲有最中意食嘅吞拿魚刺身。除左沙律bar ,仲有自助朱古力火鍋水果,任你食幾多生果,點幾多朱古力醬!而主菜係T-bone同wellington。T-bone煮到岩岩好,肉質鮮嫩多汁,每一口都帶有濃郁嘅牛肉味道。而wellington係用酥皮包裹住嘅牛肉,酥皮鬆脆,牛肉鮮嫩多汁。兩款主菜都煮得恰到好處,味道真係一流,令人讚不絕口。而餐廳嘅環境非常寬敞,而且係對住海景。坐喺度,我可以睇到勁大片海,好relax。呢個環境真係好舒適,令我可以好享受呢度d野食。總括而言,呢間銅鑼灣嘅餐廳真係值得一試。前菜嘅沙律吧提供好多新鮮嘅選擇,主菜嘅T-bone同wellington更係令你流晒口水。
最近去咗一間銅鑼灣餐廳,呢度嘅食物同環境真係令人難忘!

2023-11-03 527 浏览
【𝐀𝐋𝐓𝐎 𝐁𝐚𝐫 & 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥】銅鑼灣靚景西餐廳🥰佢哋除咗就咁嗌lunch set之外 仲可以加semi buffet食 (+💰$218 per one)Buffet款式超多! 而且都唔係普通既菜式 係啲特色小食🥰甜品仲有埋朱古力噴泉可以玩😂 啱曬我呢啲鍾意食朱古力既人😍Main我地就叫咗兩款😋Beef Wellington 💰$358酥皮整得好鬆化脆口 而且牛排好腍身不過牛味唔算好濃 伴碟既薯蓉都好好食😙From the sea 💰$238成個set有煙燻三文魚同生蠔🦪配埋唔同source夾埋麵包係幾好食😋 尤其個Greek yoghurt source 係最match😋成個環境都勁chill😆 坐得都多好舒服撞正好天嘅話 望到個海景真係好靚🤓
【𝐀𝐋𝐓𝐎 𝐁𝐚𝐫 & 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥】

成個set有煙燻三文魚同生蠔🦪

配埋唔同source夾埋麵包係幾好食😋

成個環境都勁chill😆 坐得都多好舒服
撞正好天嘅話 望到個海景真係好靚🤓

$587.9 (午餐)
2023-10-28 509 浏览
最近去過最喜歡嘅餐廳!位置就係登龍街,好方便環境真系超級好,v point頂樓一入去就見到超美180度維港海景午餐係218嘅自助餐包咗各種沙律,前菜,凍肉現切ham,煙呑拿魚,牛肉他他款式好多又精緻,健康岩哂生酮低碳飲食仲有龍蝦湯,好濃郁甘香,一啲都唔hea 甜品bar都有幾款糕點,朱古力噴泉同生果另外都可以加錢加主菜,款式好多T-bone質量好好,肉味濃厚juicy嫩滑!仲配上煎蛋薯條好邪惡超級大份,足足500g!!三文魚同生蠔都好fresh又肥美加上各種配料一齊食,口感豐富又帶鮮甜味同咸香呢到仲有free flow提供,酒嘅種類都多紅白酒,汽酒同cocktail都有我飲唔到咁多,就叫咗一杯汽酒!配返呢個咁靚嘅景色環境就系非常打卡!每台客人都不停景呢個超美海景超慶合約會慶生!
最近去過最喜歡嘅餐廳!
位置就係登龍街,好方便
環境真系超級好,v point頂樓
一入去就見到超美180度維港海景

午餐係218嘅自助餐

包咗各種沙律,前菜,凍肉
現切ham,煙呑拿魚,牛肉他他

款式好多又精緻,健康岩哂生酮低碳飲食

仲有龍蝦湯,好濃郁甘香,一啲都唔hea
甜品bar都有幾款糕點,朱古力噴泉同生果

另外都可以加錢加主菜,款式好多

T-bone質量好好,肉味濃厚juicy嫩滑!

仲配上煎蛋薯條好邪惡
超級大份,足足500g!!

三文魚同生蠔都好fresh又肥美
加上各種配料一齊食,口感豐富
又帶鮮甜味同咸香

呢到仲有free flow提供,酒嘅種類都多
紅白酒,汽酒同cocktail都有

我飲唔到咁多,就叫咗一杯汽酒!
配返呢個咁靚嘅景色

環境就系非常打卡!
每台客人都不停景呢個超美海景
超慶合約會慶生!
嚟到食lunch人均要$218,但一入餐廳見到個超舒適的用餐環境和buffet多樣化的沙津bar同甜品,已經流哂口水。餐廳內的裝潢以中性色調為主,採用舒適的座椅和木質桌面,營造出輕鬆愉快的用餐氛圍。此外,餐廳還擁有一個酒吧區域,供客人品嚐各種精選的酒品。最鐘意佢個薯仔沙律,龍蝦湯又多鮮味。Lunch set 叫左Beef Wellington(+$358),嫩滑多汁的牛肉,經過烘烤過程,保持了肉質的柔軟和濕潤度,牛肉包裹著芥末醬、蘑菇餡料和酥皮,經過烘烤後,散發出迷人的香氣,令人垂涎欲滴。另外同朋友share 另一個lunch set,Hanger Steak(+$208),寫明British grass feed,有著濃郁豐富的牛肉風味,肌肉纖維較為粗糙的肉,先可以係煮嘅過程中能夠保留更多的肉汁和風味。

2023-10-24