餐厅: ALTO Bar & Grill
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
終於試到V point最頂層既Alto Bar&Grill,餐廳環境靚,加埋係最高層望落維港,係同另一半慶祝之選🥰今次lunch time黎食,叫左2個2-course✨餐包🥖🍞🧈服務員會逐一介紹包既種類,可以自己揀想食邊款~ 仲有埋自家製牛油,覺得麵包好好食,仲添左一次🤤⭐️StartersUSDA beef short rib肉質好軟淋,調味好特別,偏甜,但又出奇地好夾,係好出色既前菜😆⭐️Main courseSlow-cooked lamb shank羊肉煮得好入味,仲好淋,底下配左薯蓉,吸左羊肉汁再溝埋醬汁一齊食,好好味~Roast cod海鱸魚好新鮮,煎得岩岩好⭐️Tasty treatsToffee pudding海棉蛋糕配雲呢拿雪糕,加埋焦糖醬,唔會死甜,不錯Caramel chocolate tart朱古力好濃郁,配埋酸酸地既野莓雪糕,可以中和返甜味😆

今次lunch time黎食,叫左2個2-course✨

餐包🥖🍞🧈

⭐️Starters
USDA beef short rib

⭐️Main course
Slow-cooked lamb shank

Roast cod
海鱸魚好新鮮,煎得岩岩好

⭐️Tasty treats
Toffee pudding
海棉蛋糕配雲呢拿雪糕,加埋焦糖醬,唔會死甜,不錯

Caramel chocolate tart
朱古力好濃郁,配埋酸酸地既野莓雪糕,可以中和返甜味😆
2023-04-03 300 浏览
餐廳位於銅鑼灣V POINT頂樓,除左食物高質之後,仲可以飽覽維港既海景,用餐之餘仲可以食埋風景🐮USDA牛肋骨每一口都非常多汁和嫩滑,肉質經過長時間的烤製,口感豐富鮮美,搭配上醃製的時蔬和自家製醬汁,非常的美味。🦪MORECAMBE BAY OYSTER選用的是最新鮮既生蠔,搭配上特別既醬汁,一啖咬落去,立刻能感受到鮮甜的蠔肉,非常清新。🐟YELLOWFIN TUNA以最優質的黃鰭鮪魚作為主要食材,每一啖都散發出鮮美的魚肉香味,配上清新既牛油果同芥辣做成既醬汁,絕對係一道非常健康美味既菜餚。🐐SLOW-COOKED LAMB SHOULDER 選用的是最優質的羊肉肩膀,經過長時間的慢煮同烤製,肉質變得非常嫩滑同多汁,配以自家製的醬汁、時蔬同薯蓉,非常的美味同有層次感。🥩JOSPER GRILLED AUSTRALIAN GOLD LABEL SIRLOIN(+$198)這道菜選用的是優質的澳洲金牌西冷牛排,經過燒烤後,外皮呈現漂亮既焦糖色,肉質鮮嫩多汁,配上特製既黑胡椒醬汁,更加提升了牛肉的風味和口感。🧀BAKED REBLOCHON CHEESE (+ $88)焗溶左既芝士配埋法包

🐮USDA牛肋骨

🐟YELLOWFIN TUNA

🐐SLOW-COOKED LAMB SHOULDER

焗溶左既芝士配埋法包食簡直一絕,芝士唔太鹹而且好煙韌,但始終食太多都會有d滯,呢個時候食返粒提子解解膩就岩哂

🫓TOFFEE PUDDING
見到一粒粒黑色既雲妮娜籽就知道呢個雪糕一定高質,配埋熱焫焫既布甸食就岩哂,焦糖醬稍甜但同布甸一齊食就岩岩好~
2023-04-02 324 浏览
我趁著難得的空檔與媽媽來個美妙的無敵海景夜宴,熟悉Alto Bar & Grill的人都知道Alto Bar & Grill經常一位難求,所以來Alto Bar & Grill前最好事先預約呢。走進Alto Bar & Grill,我完全被整體的氛圍給吸引住,不管是餐桌、座椅、燈飾,甚至連天台酒吧都是經過一番精心設計,Alto Bar & Grill能夠給食客一個充滿愉悅的用餐體驗。Alto Bar & Grill的餐包是自家手工製的,餐包任君選擇,只要挑自己喜歡的便可以,餐包熱騰騰的,內外一致鬆軟,屬於越嚼越香的餐包,如果喜歡牛油滋味可以搭配牛油一起享用。我和媽媽分別選喝Fresh Pineapple Juice及Fresh Apple Juice,菠蘿汁100%菠蘿原汁製成,天然無添加,菠蘿汁甜香圓潤,一大口喝下許多充沛的東南亞熱情。蘋果汁新鮮現榨,一樣是不加水與任何添加物,有著淡淡幽雅的蘋果香,蘋果汁清甜好喝,喝得到蘋果的自然原味,清新解飽膩。平日很少機會在西餐廳嚐到烤三文魚,要碰到好吃的烤三文魚就更少,Alto Bar & Grill的Miso And Chili Glazed

平日很少機會在西餐廳嚐到烤三文魚,要碰到好吃的烤三文魚就更少,Alto Bar & Grill的Miso And Chili Glazed Salmon擺盤精美,除了本身的份量有誠意之外,另外伴上自家製味噌醬,京都小青瓜,味噌辣椒烤三文魚上桌時香氣四溢。
Miso And Chili Glazed Salmon烤得真的挺不錯,味噌辣椒烤三文魚受熱平均,表層咬下去極之香脆,連魚肉一起入口,還能感受到濕潤的肉汁,蠻少遇到烤得這麼優的三文魚,讓人驚喜萬分。若想烤三文魚更香甜,可醮點甘香的味噌提升味噌辣椒烤三文魚的味道層次。

Spaghetti with Stuffed Morels以珍貴的羊肚菌入饌,羊肚菌味道鮮美,營養豐富,羊肚菌意大利麵別有一番風味。除了羊肚菌外,意大利麵亦加入澳洲黑松露和牛肝菌醬烹調,手工製的意大利麵牢牢吸附醬汁,菇味濃厚,還帶點酸美,酸味讓人愛上,尤其在潮濕的春天很刺激味蕾食慾。

Sirloin採用的是澳洲Gold Label二百天穀飼牛,西冷比較有咀嚼感,所以我們都切成小塊吃,五分熟的西冷軟嫩鮮甜,高溫熱烤完美鎖住鮮汁,充斥油花香氣,細咬後西冷滲出牛汁,那種肉甜討喜極了。

搭配熟悉的芥末醬與風味翩翩的胡椒籽醬,胡椒椒醬帶點辛香,不會過於強烈,芥末醬和胡椒籽醬都有畫龍點睛,神來之筆的效果,與西冷契合非常,每口西冷都是不同的風景。

媽媽鍾情於Pork Chop,豬扒是日本綠茶飼的,我們是頭一回吃,豬扒肉質非常緊實細嫩,咬起來多汁帶有淡淡的肉鮮味,豬扒的油脂部位煎到恰恰好的,濃濃脂香潤口卻毫不膩味,豬扒的華麗演出告一段落。

在英國的飯後甜品均被稱為Pudding,而Toffee Pudding正是其中一款英式飯後甜品。Toffee Pudding絕對值得一吃,外脆內紮實的椰棗蛋糕淋上焦糖,沾滿焦糖和配上香濃綿密的香蕉乳酪的椰棗蛋糕,順口不死甜,我們細味慢嚥每一口Toffee Pudding,捨不得吞下去。
2023-04-02 236 浏览
位於銅鑼灣V point 頂層, 環境好寬敞而且被大玻璃窗包圍, 睇到維港景色🏙️. 咁岩去個日天比較灰, 如果晴天黎望到藍天應該更chill. 據說呢度大廚Gareth Packham 係Gordon Ramsay 親自欽點擔任嘅香港餐廳主廚, 所以都抱好高期待, 最後無失望. 午市可自選Lunch set, 2/3/4 course 分別係$248/$288/$318. 3 Course Set Lunch $288係上starters 前仲會有餐前包, 熱熱嘅好香軟好食. 我第一個攞左honey bread. 之後忍唔住encore 要多左個芝麻包🤣StartersBaby Short Ribs牛小排肉質結實煮得內軟腍而外層帶微焦香. 個sauce 再大大加分, 香濃帶甜味, 加有紅石榴芝麻唔單止睇落更靚, 仲豐富口感同香味. 好食Yellowfin Tuna用黃鰭鮪魚配左幼滑嘅avocado 同芝麻醬, 估唔到都幾夾, 唔錯 Roast CodMain course 朋友選左鱈魚, 烤得魚皮金黃香脆. 如果入面魚肉再嫩滑d 會更好. 上面配左紅蔥頭蓉、olive 仲有d 蝦米乾

3 Course Set Lunch $288

Starters
Baby Short Ribs

Yellowfin Tuna

Roast Cod
Main course 朋友選左鱈魚, 烤得魚皮金黃香脆. 如果入面魚肉再嫩滑d 會更好. 上面配左紅蔥頭蓉、olive 仲有d 蝦米乾, 幾有fusion 感覺. 下面嘅法國手指薯都好食

Josper Grilled Australian Gold label Sirloin (+$198)
用左澳洲金牌嘅西冷排, request medium rare. 外層網狀坑紋, 切開嫩紅色, 肉質鮮嫩而且牛肉香味濃郁, 加埋邊位牛脂食就更香. 佢配有特製黑胡椒sauce 幾香, 又唔會太濃蓋過牛肉味

一邊仲上左香脆薯條, 配嘅蕃茄醬同平時食嘅唔同, 落有vinegar 味道亦比平時食開嘅更甜

Tasty Treats
Sticky Toffee Pudding
Toffee pudding 甜甜嘅好香toffee 味, 有點似熱熱嘅熱香餅, 或者bread pudding 嘅口感. 配左冰凍banana icecream 幾夾. 朋友大愛, 個人覺得略甜左dd

Treacle Tart
糖漿撻係英國🇬🇧嘅傳統甜品. 個tart 真係幾甜🤣 配左honey icecream.

最後叫左earl grey, 為呢餐劃上完滿句號. 邊食邊慢傾偈好chill

• babyShortribs
  • sirloin
2023-03-31 425 浏览
呢個月亞女出咗花紅,請我去呢間位於銅鑼灣V Point頂層的餐廳撐枱腳一入餐廳就被那200多盞美輪美奐的金色吊燈吸引,在燈光幽暗的環境中份吸睛餐廳位於三十一樓可以居高臨下欣賞香港夜景餐廳無論餐牌或侍應都是以英文為主,幸好有亞女在,點餐、對答無難度,侍應好有禮貌,上菜、收碟或每道菜式之間都會問客人的感受,非常注重顧客嘅用餐體驗呢個Chef's Tasting Menu只需$688,如果喜歡飲酒的話可以加$228試埋Wine Pairing,即是每道菜會配埋合適的酒一齊品嘗,今晚就點咗就個套餐但就無加配酒,因為亞女食緊藥 點完餐侍應就會送上餐包,餐包好鬆軟而且仲喺微暖添,牛油就用印有餐廳logo 嘅牛油紙蓋住非常貼心Miso And Chili Tiger Prawn Bisque 以虎蝦肉混和西班牙辣香腸打成嘅蝦膠再釀入麵包炸成的多士,金黃香脆,入口彈牙鮮甜帶少許微辣,加上黑白芝麻增添香味,再配埋蟹肉味噌濃湯就更鮮美Japanese Chicken Thigh用日本雞脾肉做成雞卷切件再煎香,配埋鯷魚及風乾火腿加上用油煎香嘅麵包片,一啖有齊滑嫩咸鮮又脆口的口感,加上凱撒沙律菜及芝士味道更豐

餐廳位於三十一樓可以居高臨下欣賞香港夜景

Japanese Chicken Thigh

用日本雞脾肉做成雞卷切件再煎香,配埋鯷魚及風乾火腿加上用油煎香嘅麵包片,一啖有齊滑嫩咸鮮又脆口的口感,加上凱撒沙律菜及芝士味道更豐富

Hokkaido Scallop Tataki

北海道帶子表面略為炙燒過配埋澳洲黑松露及魚子醬,更能帶出帶子的鮮甜味

Beef Wellington

威靈頓牛柳外層酥皮鬆化,裡面薄薄的一層蘑菇泥正好為牛柳增添鮮味,牛柳非常軟腍肉質粉嫩富肉汁,搭配紅酒醬汁非常夾

Dark Chocolate Cremeux/Raspberry Sorbet

呢個黑朱古力cremeux質感介乎朱古力醬與慕絲之間,口感幼滑濃稠,朱古力味濃郁而帶些小苦味,配搭椰子雪葩及焦糖核桃醬中和咗黑朱古力的苦味又不會太甜
另一款甜品喺覆盆子雪葩,混和多種野生莓做成,味道酸爽清新

另外再多點咗兩道菜:
Spaghetti With Stuffed Morels

意粉軟硬適中,釀羊肚菌口感很特別配搭酸忌廉醬及牛肝菌醬汁,再加上澳洲黑松露,啖啖充滿菇菌香氣

Dingley Dell Pork Belly

Dingley Dell Pork原來是被譽為快樂小豬,由飼養到屠宰都有一定規格;採用腩肉部分,外皮烤得香脆,肉質柔軟又唔乾,脂肪與肉結合,看似不帶油花,入口卻脂香四溢,配搭酸菜絲及由著片拼成的炸薯餅加上蘋果醬汁可中和油膩感
2023-03-23
用餐时段
  • Miso And Chili Tiger Prawn Bisque
  • Beef Wellington
  • Spaghetti With Stuffed Morels
2023-03-29 2183 浏览
🌟#高質西餐 #海景餐廳 冇諗到銅鑼灣 鵝頸橋附近 鬧市入面都有咁高質ge海景餐廳全層只有一間餐廳 高級裝潢 氣氛滿分!Lunch set 有 2-course ($248)/ 3-course ($288)/4-course set ($318)我同朋友唔算大食又唔算細食 所以揀左 2個 3-course set😆😆🌼Usda Beef Short Rib- 5粒牛小排 每一粒都好稔 四邊煎到好金香- 加埋用左陳醋 石榴子 柚子 又酸又甜 好開胃- 聽老闆講 原來係新菜式🫢🫢👍🏻👍🏻🌼Yellowfin Tuna- 粒粒黃旗吞拿 粒粒牛油果 加埋 mustard 芝麻 - 好好味!🌼Slow-cooked Lamb Shoulder - 成件lamb shoulder 好大件 亦好入味!🌼Roasted Cod- 厚厚一件煎魚柳 好厚肉 配埋醃酸瓜酸豆 完全變左另一個味道!好特別!🌼Caramel Chocolate Tart- 配Raspberry Sorbet - chocolate tart部分係濃郁香滑ge chocolate- 表面係幾粒raspberry 同埋raspbe
🌟#高質西餐 #海景餐廳

冇諗到銅鑼灣 鵝頸橋附近 鬧市入面都有咁高質ge海景餐廳

全層只有一間餐廳 高級裝潢 氣氛滿分!

🌼Usda Beef Short Rib
- 5粒牛小排 每一粒都好稔 四邊煎到好金香
- 加埋用左陳醋 石榴子 柚子 又酸又甜 好開胃
- 聽老闆講 原來係新菜式🫢🫢👍🏻👍🏻

🌼Yellowfin Tuna

🌼Slow-cooked Lamb Shoulder
- 成件lamb shoulder 好大件 亦好入味!

🌼Roasted Cod

🌼Caramel Chocolate Tart
- 配Raspberry Sorbet
- 表面係幾粒raspberry 同埋raspberry sorbet
- raspberry & sorbet ge酸 中和左chocolate ge 甜👍🏻👍🏻

🌼Toffee pudding
- 一層香蕉蛋糕 配 vanilla 雪糕
- 另外仲有一杯 hot syrup 俾我地自己倒 可以自己adjust 份量😗😗
- 又凍又熱 唔同口感&温度 冰火交融🤣

🌼Coffee (+$28)
2023-03-28
  • Sticky  Toffee  Pudding
  • Usda  Beef  Short  Rib
  • Yellowfin  Tuna
  • Caramel Chocolate  tart
2023-03-28 200 浏览
ALTO Bar & Grill地址: 銅鑼灣登龍街18號V Point 31樓 落地大玻璃飽覽夜境 ,超有mood $688 tasting menu ,可以體驗到更多唔同架菜式。再加$228更有wine pairing ,每道菜都有其配襯的酒。Miso And chili tiger prawn bisque,由蟹肉及蝦舖在上層,芝麻吐司炸到香脆可口,旁邊那杯湯味p道飲下像龍蝦泡,打了泡泡味道很濃郁Japanese chicken tight,凱撒沙律,阿支竹,parmesan削碎,雞柳條煎過,帶點點煙燻香,更有偉大的anchor fish 提升鹹香。Hokkaido scallop tataki 黑松露及魚子醬出現了,很矜貴吸眼球,帶子肥美大隻多肉,切成數片薄塊,入口綿綿,直接吃己是最佳享用方法。Beef wellington 用紅酒汁及薯蓉配搭威靈頓牛肉,那層富牛油香的酥皮,創造了口感,而切開牛肉粉紅色澤Raspberry sobert,食完牛口中全是牛肉味蓋著,用酸咪咪的雪芭中和一下,涼快又清新。Dark chocolate cremeux,朱古力味濃,上面是椰子味雪糕,中間
ALTO Bar & Grill
地址: 銅鑼灣登龍街18號V Point 31樓
落地大玻璃飽覽夜境 ,超有mood

Dark chocolate cremeux,朱古力味濃,上面是椰子味雪糕,中間有鮮passion fruit 果肉,不同芳香,層次一流。

+$88. Baked reblochon cheese
有提子,烤長法包片

$248 dingley dell pork belly 蘋果果醬解滯 ,芹菜coleslaw,焗至香口油脂豐腴,入口即溶,千層薯塊表面也是香酥的

$168 green asparagus 炒露筍入面,加了炸鴨蛋,附辣根horseradish醬汁
叫了杯紅酒,用了醒酒器呢,意想不到,配牛肉甚相襯。
餐廳:ALTO Bar & Grill (銅鑼灣)地址:銅鑼灣登龍街18號V Point 31樓銅鑼灣V Point 31樓頂層呢間扒房——ALTO Bar & Grill @altobarandgrill ,自2016開業深受唔少食家同鍾意享受嘅人青睞✨。餐廳嘅裝修花盡心思,落地大玻璃眺望到維多利亞港一帶嘅山、水、天空、高樓大廈;用咗代表木嘅黑色木製同雲石餐枱、代表水嘅水磨石、代表火嘅熔岩銅製吊飾,喺同一個空間欣賞到唔同元素嘅特色設計🤩,難怪拎到「全港Top 100餐廳」同埋「最浪漫餐廳」等獎項殊榮🏆餐廳有英籍大廚坐鎮,設計咗多款現代英式同亞洲美食,比你喺度品嚐到與別不同嘅多國菜式🍽。平日Lunch Time過嚟享用佢哋嘅Lunch Set,可以喺Starters、Middle Course、Main Course、Tasty Treats入面任揀2-Course($248)/3-Course($288)/4-Course($318) Set餐廳店員嘅服務周到,由帶位到點餐,上菜到換碟,當中嘅交流同互動令客人有一種賓客至上而舒適嘅感覺🥰。坐低無耐店員就拎咗一大盤自家烘焙麵包過俾我哋揀
餐廳:ALTO Bar & Grill (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣登龍街18號V Point 31樓

坐低無耐店員就拎咗一大盤自家烘焙麵包過俾我哋揀,揀咗蜜糖味餐包,再送上自家製嘅牛油🧈;
餐飲就叫咗杯House Red Wine(+$68)同Flat White(+$28),紅酒仲會比客人試咗味🍷,啱飲先真喺倒比客人,呢份貼心唔喺度度有🤓

✝️Starter——USDA Beef Short Rib
將肉質鮮嫩而有咬口嘅USDA牛仔骨切粒🐮,配上酸甜醬去調味,加上柚子、黑白芝麻、紅石榴,顏色豐富嘅配搭睇落吸引而唔單調,食落開胃滋味

✝️Starter——Spinach Mizuna Salad
呢碟沙律成碟都喺青BB,有牛油果🥑、火箭菜同青瓜🥒,加上黑白芝麻同埋酸香嘅日式和風沙律醬🇯🇵,以最簡單嘅配搭凸顯出食材嘅新鮮同原汁原味

✝️Main Course——Josper Grilled Australian Gold Label Sirloin (+$198)
用集合咗烤架同烤爐於一身嘅Josper烤爐,去炮製200日穀飼澳洲金標西冷牛扒🥩。西冷接近10安士,邊邊嗰層有極致西冷牛肉香嘅脂肪層,好味得嚟一啲都唔油膩,連平時唔食脂肪層嘅我都食晒🙈,肉質鬆軟多汁而且有彈性,配埋自家製淡黃色嘅法式Bearnaise醬,為牛扒添上滑順豐厚嘅口感👏。
另外唔少得餐廳先後三次烤焗嘅連皮粗薯條🍟,雖然薯香唔出,不過勝在無乜油份,配埋英國非常出名嘅Tiptree茄汁就更勝一籌

✝️Main Course——Roast Cod
用咗蝦仔、鹹酸菜、蔥泥加上牛油去烤鱈魚🧈,做到皮脆肉鮮,底層配搭埋口感幼滑、帶有果仁香、一啲都唔膩、被譽為全世界最好食——法國Ratte Potato整成嘅薯蓉沙律🥔,別具中西合璧嘅元素

✝️Tasty Treat——Toffee Pudding
有啲似鬆餅口感嘅拖肥布丁蛋糕,煙靭當中帶有少少濕潤質感,淋上拖肥焦糖醬同配上雲呢拿雪糕一齊食🍨,中和咗甜膩嘅感覺,仲帶嚟半冷半熱嘅溫差滋味😍

✝️Tasty Treat——Caramel Chocolate Tart
呢個焦糖朱古力撻喺我嘅至愛💕,鬆脆嘅撻皮包住濃郁厚實嘅焦糖朱古力夾心,面頭放上野莓同莓味雪糕🍓,鮮中帶香,酸中帶甜嘅組合令人食唔停口,值得一試👍
2023-03-27
等候时间
10 分钟 (堂食)
Alto海景餐廳不僅擁有令人驚豔的美食,還有美麗的海景和優雅的環境!走進餐廳後可以感受到舒適的氛圍和溫馨的氛圍,讓人感到放鬆和愉悅。CHEF'S TASTING MENU是餐廳的精華之一~點選這個套餐的每道菜品都非常用心前菜是牛油麵包,牛油溫度適中香氣十足,已經比想像中有驚喜。MISO AND CHILI TIGER PRAWN BISQUE 濃郁的湯汁裡添加了螃蟹、香腸和芝麻多士,蝦也放在多士中,口感豐富特色,味道豐富多樣。JAPANESE CHICKEN THIGH烤雞腿,肉質相當嫩,配上鮮美的沙拉菜,大大件又鮮嫩,連同經典的凱撒醬汁,魚及Ham等,鹹香十足非常美味。HOKKAIDO SCALLOP TATAKI搭配上澳洲黑松露和魚子醬,豐富的層次感和新鮮的口感,帶子的鮮味提升了幾個層次,令人難以忘懷。BEEF WELLINGTON完全是驚喜之作!5成熟的牛肉和紅酒醬汁完美搭配,無論是牛肉口感軟嫩豐有牛香,加上紅酒汁香氣細膩,與其他餐廳的有很大不同。 再加上薯蓉,味道更加豐富。最後的甜點也是毫不含糊,先吃RASPBERRY SORBET酸酸甜甜,清香解膩,準備下一道甜點。DARK

前菜是牛油麵包,牛油溫度適中香氣十足,已經比想像中有驚喜。

DARK CHOCOLATE CRÉMEUX搭配上椰子雪葩,朱古力香味濃郁,加上椰子的小清新,留下深刻的印象。

除了美食之外,餐廳還有優美的環境和美麗的景色。在餐廳裡用餐,日間可以欣賞到陽光,晚間可以享受海浪的美麗景色,令用餐體驗更加豐富和難忘!
餐廳位於銅鑼灣V Point 31層頂樓,樓上仲開設一個Rooftop Bar,180度維港海景盡入眼簾,日與夜嘅景色均十分優美。內部裝潢時尚,高級西餐廳格局,服務水平亦相當高,環境可謂滿分。食物價錢合理,與一般港島區嘅同級數西餐廳差唔多,無話因海景而再mark-up得貴啲。另外,整體食物質素都係非常高,整個用餐體驗都係十分驚喜。Queen Victoria ($98): 雞尾酒用Dark Rum、砵酒、Aperol開胃酒來調製,飲落去先帶微澀,再來便是酸甜,泡沫上放了玉桂粉,香氣突出,唔錯。Morecambe Bay Oyster ($328/6 pcs): 此是來自英國的莫克姆灣生蠔,蠔肉偏小,海水味較淡,味道較清甜,搭配青蘋果醬,非常RefreshingGrilled Octopus, pressed potatos, chorizo, pepper puree ($198): 八爪魚散發著香烤氣味,肉質爽嫩Q彈,非常鮮味。Hanger Steak, Medium Rare ($258, +78 with Potato Chips): 即「封門柳」,此為牛腹肉,其肉質細嫩,牛味相

Hanger Steak, Medium Rare ($258, +78 with Potato Chips): 即「封門柳」,此為牛腹肉,其肉質細嫩,牛味相對濃郁,個人認為比西冷/肉眼好食。另外,加$78搭配嘅粗薯條為餐廳自家製,據主廚說須花兩天時間處理,炸至香脆可口,薯味十足,幾好食。

Sticky Toffee Pudding in Caramel Sauce with Banana Ice-cream: 布丁主體呈深琥珀色,質感黏稠,拖肥配焦糖醬再加雲呢拿雪糕,食起上黎非常甜美,同行友人均大讚一絕!
2023-03-20
用餐时段
2023-03-26 140 浏览
前排喺銅鑼灣工作,諗住搵個好地方食lunch,所以就嚟咗呢度,餐廳位於最高嘅樓層,可以望到無敵大海景,唔使裝修都好靚,整體感覺到舒服,佢哋個lunch set都好高質,有2 /3 /4 course 可以比大家選擇😋小編推介佢哋嘅appetiser -USA beef short rib & yellowfin tuna with avocado 🥑,牛肉好好有口感,初頭以為係冷盤,原來係熱盤,吞拿魚配牛油果,簡直係Perfect match,可以兩個人share食另外,我哋仲叫咗個生蠔同埋個帶子,生蠔好新鮮,再配上青蘋果粒同橄欖油,另外帶子就切片,再配上魚子醬,感覺好高貴😂主菜-Roasted Cod 同potato risotto, 前者好特別配上蝦仔同酸瓜粒,後者薯片risotto好重芝士味配三隻鵪鶉蛋😂最後我哋叫咗個好特別嘅甜品-sticky toffee pudding ,係餐廳signature嘅甜品,成個感覺都會香蕉,香蕉蛋糕配上香蕉雪糕再加上焦糖醬,作為一餐嘅總結😝

2023-03-25 282 浏览
🍴Alto Bar & Grill估唔到係銅鑼灣的鬧市中,能有這樣美的餐廳在時代廣場旁的V point 頂樓,位置好方便一進餐廳係華麗神秘的高級感非常吸晴的一排吊燈,氛圍感滿滿的180度的落地大玻璃,迎面而來係維港的無敵大海景餐廳有Tasting Menu 亦可單點我地揀咗單點,選擇不算很多,但感覺以精簡為主頭盤先來一個YELLOWEIN TUNA CEVICHE呑拿魚他他用的係黃旗呑拿魚,配上牛油果,蓮藕脆片,芝麻味道帶微酸十分開胃,呑拿魚也很肥美GRILLED OCTOPUS 八爪魚烤得外脆內軟,十分鮮嫩咸香伴碟嘅薯蓉用上煙肉脆片夾成一層一層超級有驚喜,酥脆而滑溜,口感很有層次主菜點了RIB-EYE -350g British dry-aged Hereford份量十足的Rib Eye!經熟成後的牛扒肉味更香濃牛扒煎至金黃,三成熟肉質很粉嫩配菜的蘆筍很有驚喜蘆筍粗壯而嫩身,十分鮮甜另外仲配咗煎蛋,加上蛋汁好juicy另外叫咗兩杯Cocktail To the Future & Tonight’s Tonic味道不錯,也適合打卡可以上去露天酒吧嘅位置睇住景飲喔人均大概500至1000
🍴Alto Bar & Grill

估唔到係銅鑼灣的鬧市中,能有這樣美的餐廳
在時代廣場旁的V point 頂樓,位置好方便

一進餐廳係華麗神秘的高級感
非常吸晴的一排吊燈,氛圍感滿滿的
180度的落地大玻璃,迎面而來係維港的無敵大海景

餐廳有Tasting Menu 亦可單點
我地揀咗單點,選擇不算很多,但感覺以精簡為主

頭盤先來一個YELLOWEIN TUNA CEVICHE

呑拿魚他他用的係黃旗呑拿魚,配上牛油果,蓮藕脆片,芝麻
味道帶微酸十分開胃,呑拿魚也很肥美

GRILLED OCTOPUS

八爪魚烤得外脆內軟,十分鮮嫩咸香
伴碟嘅薯蓉用上煙肉脆片夾成一層一層
超級有驚喜,酥脆而滑溜,口感很有層次

份量十足的Rib Eye!
經熟成後的牛扒肉味更香濃

牛扒煎至金黃,三成熟肉質很粉嫩

配菜的蘆筍很有驚喜

蘆筍粗壯而嫩身,十分鮮甜
另外仲配咗煎蛋,加上蛋汁好juicy

另外叫咗兩杯Cocktail

味道不錯,也適合打卡
可以上去露天酒吧嘅位置睇住景飲喔

人均大概500至1000 不等
環境是非常美,係睇夜景的好選擇!
2023-03-24 92 浏览
🪄guys pencil down this chic restaurant at cwb!!🫶🏻kick started with USDA beef short rib〰️sweet sticky sauce and sesame & yellowfin tuna〰️ceviche, avocado sweet sesame dressing, both are super yum🤤, i was obsessed with the ribs definitely!!! it won’t be too tough, and the tuna so refreshing😙for the main course, we’ve chosen slow-cooked lamb shoulder🐑〰️mashed potatoes🥔with red wine🍷& potato risotto〰️aged parmesan, quail egg🥚, game chip🍟this is my very first time trying out lamb but so far so good hehe🤞

for the main course, we’ve chosen slow-cooked lamb shoulder🐑〰️mashed potatoes🥔with red wine🍷& potato risotto〰️aged parmesan, quail egg🥚, game chip🍟this is my very first time trying out lamb but so far so good hehe🤞🏻

for the house drink, we both ordered The Great Alaskans〰️rum, fresh grapefruit, elderflower, aperol, just to say cheers lol🥂~

i have to say the food and service are top-notch, and the atmosphere are just too chill & cozy, it’s so nice to chill out with friends all afternoon, highly recommend to u all, i can’t wait to go back again!!😎

🍴ALTO Bar & Grill
📍 31/F, V Point, 18 Tang Lung St, Causeway Bay

2023-03-24 124 浏览
午餐嚟食,揀咗Starter + Main Course 及 Middle course + Main course坐低就有麵包,配牛油。USDA BEEF SHORT RIB 有甜甜嘅醬汁同帶有芝麻香味,呢一隻牛食落去感覺有啲似豬、味道似叉燒。牛肉夠腍身。面上有好多芝麻、香菜等。MORECAMBE BAY OYSTER蠔配green apple mignonette, basil oil。ROAST COD 魚嘅外皮煎得非常香脆,而且魚質都幾滑。魚面有少少蝦米,底下仲有薯仔蓉。味道不錯。POTATO RISOTTO 呢個味道清清地。意大利飯軟硬適中,擺盤幾靚,有鵪鶉蛋。飲品散叫咗一個菠蘿汁一個橙汁。餐廳望到海景,坐得舒服,服務又唔錯。二百幾蚊食個午餐,有景睇不錯。

坐低就有麵包,配牛油。

USDA BEEF SHORT RIB

MORECAMBE BAY OYSTER

ROAST COD
魚嘅外皮煎得非常香脆,而且魚質都幾滑。
魚面有少少蝦米,底下仲有薯仔蓉。味道不錯。

POTATO RISOTTO
呢個味道清清地。意大利飯軟硬適中,擺盤幾靚,有鵪鶉蛋。

飲品散叫咗一個菠蘿汁一個橙汁。

餐廳就係V POINT 31樓頂樓景觀特別好落地玻璃飽覽海景城景氛圍感十足, 打卡無敵靚~做咗少少RESEARCH, 原來ALTO係由Tom Dixon旗下的Design Research Studio(DRS)進行室內設計我就特別鍾情頭頂上嘅 Melt lights✨✨估唔到平日夜晚都算多人, 記得BOOK檯, 要求到WINDOW SEAT就更PERFECT🙌🏻揀咗CHEF'S TASTING MENU可以樣樣都試D, 份量唔太多就啱晒我啦無諗過竟然有 BEEF WELLINGTONMedium RARE熟度剛剛好 肉質嫩滑無筋無渣但就欠缺咗少少JUICY感酥皮牛油味好香,反而食唔到無過濃嘅菇同鵝肝味, 我覺得無搶咗牛味其實更好雖然唔稱得上完美, 但絕對對得住個價錢😙前菜嘅虎蝦湯蝦多士、雞髀肉Caesar salad、北海道帶子都唔錯😌RASEBERRY SORBET酸酸甜甜仲隱約咬到果肉,有驚喜最後甜品係濃郁嘅黑朱古力Crémeux內藏椰子SORBET&百香果流心100個好侍應都好NICE, 每次上菜前都會簡單介紹佢就算戴口罩都FEEL到佢笑容滿面!餐包選擇好多而且好好味, 如果有
餐廳就係V POINT 31樓
頂樓景觀特別好
落地玻璃飽覽海景城景
氛圍感十足, 打卡無敵靚~
我就特別鍾情頭頂上嘅 Melt lights✨✨
估唔到平日夜晚都算多人,

揀咗CHEF'S TASTING MENU
可以樣樣都試D, 份量唔太多就啱晒我啦

無諗過竟然有 BEEF WELLINGTON
Medium RARE熟度剛剛好 肉質嫩滑無筋無渣
但就欠缺咗少少JUICY感
酥皮牛油味好香,
反而食唔到無過濃嘅菇同鵝肝味,
我覺得無搶咗牛味其實更好
雖然唔稱得上完美, 但絕對對得住個價錢😙

RASEBERRY SORBET
酸酸甜甜仲隱約咬到果肉,有驚喜

最後甜品
100個好
侍應都好NICE, 每次上菜前都會簡單介紹
佢就算戴口罩都FEEL到佢笑容滿面!
餐包選擇好多而且好好味, 如果有得REFILL就更好了