2024-10-10 2032 浏览
慶祝Anniversary嚟左海港城呢間西班牙餐廳聽聞由米芝蓮大廚主理🧑🏻‍🍳高級西餐 但價錢幾實惠有個兩小時任食menu 分幾個級別 最平每位$498前菜、主菜、甜品都任食 款款都幾高質 抵過buffet🤣海鮮推介炭燒虎蝦、炭燒鮑魚✌🏻仲有大大隻嘅日本巨蠔 好滑又重海水味 勁juicy主菜有招牌西班牙乳豬、燒羊架、黑毛豬等等牛都有好多款 和牛西冷、和牛漢堡扒、牛小排🥩牛味濃郁 肉質軟嫩甜品有Tiramisu、意大利雪糕、開心果巴斯克芝士蛋糕🍰好圓滿!
慶祝Anniversary嚟左海港城呢間西班牙餐廳
聽聞由米芝蓮大廚主理🧑🏻‍🍳高級西餐 但價錢幾實惠
有個兩小時任食menu 分幾個級別 最平每位$498
前菜、主菜、甜品都任食 款款都幾高質 抵過buffet🤣

主菜有招牌西班牙乳豬、燒羊架、黑毛豬等等

2024-10-10 1609 浏览
呢間位於尖沙咀海港城的Amelia Hong Kong 是著名西班牙米芝蓮星級⭐️餐餐,而且對住維多利亞港,一邊望住靚景一邊享受美食。今日過嚟食佢最新推出嘅任食兩小時豪華宴套餐。套餐包括任食14款前菜、5 款主菜及甜品🍮。套餐分3個價錢:Basic 基本餐目 $498Premium 特級餐目 $598Prime 專尚餐目 $698我地揀左Prime 專尚餐目$698,呢個菜單係可以無限任食14 款高質前菜,包括:精選周打海鮮湯、巴馬火腿、白酒煮青口/蜆、雞尾酒鮮蝦等。另外,呢個套餐都包左無限暢飲無酒精飲品。每位可加$108 升級無限量供應時令日本珍寶生蠔🦪,體積好似手掌咁大,肉質鮮甜肥美,而且好多汁!,鍾意食蠔🦪嘅朋友唔好錯過啊!在主菜方面,我勁鍾意烤紐西蘭羊架,完全冇臊味,肉質幾嫩口。甜品🍧:開心果巴斯克蕉香芝士蛋糕外層有烤脆嘅焦糖,而內層有幼滑嘅巴斯克芝士蛋糕口感,食到濃郁嘅開心果味💚。

套餐分3個價錢:
Basic 基本餐目 $498
Premium 特級餐目 $598
Prime 專尚餐目 $698

在主菜方面,我勁鍾意烤紐西蘭羊架,完全冇臊味,肉質幾嫩口。

甜品🍧:
開心果巴斯克蕉香芝士蛋糕
這家高級意大利餐廳的放題,由米芝蓮二星✨️名廚主理,我們終於入手了,真心高質,可以任食A5和牛🥩/生蠔🦪。放題有分3個級別,由$498至$698不等。我跟朋友當然選最高級數的Prime 專當餐目($698)啦,因為有A5鹿兒島和牛西冷/牛柳任食,出面普通餐廳1件和牛西冷扒,沒有$300,都吃不起。加上其他高級食材,好容易吃回本😁😝。餐廳還可以加$108升級任食大過手掌的珍寶蠔,我們當然不會錯過。看看吃了甚麼,好吃的太多了,恕不能盡錄。冷盤:各款凍肉火腿拼盤🥓3款火腿薄切,咸香鮮味,讓我作為開胃菜,剛剛好。法式炸薯條🥔香口酥脆,沒有看錯,炸薯條對我來說配牛扒就是絕配。重頭戲,和牛來了,都是用木炭燒的。。A5鹿兒島和牛西冷🥩好厚一片,和牛西冷比一般牛肉嫩一點,但牛味仍然好濃,肉質結實,木炭燒過的焦香真的零不捨同。A4宮崎和牛漢堡扒🥩切開肉汁爆出來,肉質非常軟嫩,焦香撲鼻。日本珍寶蠔🦪好浮誇,比手掌還要大,好鮮甜肥美,入口Creamy,簡直欲罷不能,喜歡生蠔的絕對不能錯過。沙律🥗兩款沙律,蕃茄沙律/薯仔沙律,嘻嘻😝,還是要有沙律,意思意思一下,讓人看出我也有健康飲食🤪😝。香煎鵝肝表面煎酥脆,內

看看吃了甚麼,好吃的太多了,恕不能盡錄。

冷盤:各款凍肉
火腿拼盤🥓
火腿拼盤/法式薯條

3款火腿薄切,咸香鮮味,讓我作為開胃菜,剛剛好。

法式炸薯條🥔
香口酥脆,沒有看錯,炸薯條對我來說配牛扒就是絕配。

重頭戲,和牛來了,都是用木炭燒的。。

A5鹿兒島和牛西冷🥩
A5鹿兒島和牛西冷

A4宮崎和牛漢堡扒🥩
A4宮崎和牛漢堡扒

切開肉汁爆出來,肉質非常軟嫩,焦香撲鼻。

日本珍寶蠔🦪
日本珍寶蠔

沙律🥗
薯仔沙律/蕃茄沙律/香煎鵝肝

香煎鵝肝
表面煎酥脆,內裏粉嫩,還配了火箭菜,一點都不油膩。

炭燒扇貝
炭燒扇貝/凍檸茶

大大粒,好鮮甜。
還有很多炭燒海鮮,包括4頭野生鮑魚,太多太多,吃着吃着都沒影相😅😂。

無限暢飲無酒精飲品
過份,凍檸茶都弄得這麽好看。

開心果巴斯克芝士焦香蛋糕🍰
開心果巴斯克芝士焦香蛋糕

只有Prime 有任食這款蛋糕。顏色好好看,表面焦脆,香味撲鼻,裏面芝士蛋糕半溶,非常Creamy。

總結,非常高質,絕對可以食回本的一家自助餐,而且環境非常高雅,想任食A4和牛及巨型珍寶蠔,真的不要錯過。
火腿拼盤/法式薯條
A5鹿兒島和牛西冷
A4宮崎和牛漢堡扒
日本珍寶蠔
薯仔沙律/蕃茄沙律/香煎鵝肝
炭燒扇貝/凍檸茶
開心果巴斯克芝士焦香蛋糕
2024-10-09 1583 浏览
#鼠尾草食飲玩 #sagefoodiehk海鮮🥰 × 米芝蓮✨ × 豪嘆😍Amelia 推出「無限豪華盛宴菜單」,有無限品嚐前菜、A5 鹿兒島或仙台和牛、四頭鮑魚、開心果巴斯克芝士蛋糕等等😚!一於去試吓先!餐廳仲用咗西班牙木炭烤爐烹調🔥。基本餐目可以無限追加品嚐 14 款高質前菜,包括巴馬火腿、白酒煮青口/蜆、雞尾酒鮮蝦等等💖。仲有5 款精緻佳餚,呢款係大廚招牌黃金比例手打 A4 和牛漢堡扒✨。套餐已經包咗免費無限暢飲無酒精飲品🫶🏻。有舖頭自家製嘅開心果意大利雪糕及雲呢拿意大利雪糕🔥。招牌開心果巴斯克蕉香芝士蛋糕,勁吸引😍。+$108就可以任食令和の怪物或精選日本珍寶生蠔😍。午市或晚市都有每 4 位同行惠顧,Prime 專尚餐目有免費獲贈法國藍龍蝦或澳洲龍蝦一隻,送完即止,所以記得預先訂座同確認人數🙂‍↕️。而且喺 7月31日之前,like/follow Amelia Hong Kong 的 社交平台專頁,並且post「無限豪華盛宴」嘅相,就有全枱客人免收加一服務費😽。💰Basic 基本餐目 $498💰Premium 特級餐目 $598💰Prime 專尚餐目 $698
#鼠尾草食飲玩 #sagefoodiehk
海鮮🥰 × 米芝蓮✨ × 豪嘆😍

餐廳仲用咗西班牙木炭烤爐烹調🔥。

套餐已經包咗免費無限暢飲無酒精飲品🫶🏻。

有舖頭自家製嘅開心果意大利雪糕及雲呢拿意大利雪糕🔥。

招牌開心果巴斯克蕉香芝士蛋糕,勁吸引😍。

+$108就可以任食令和の怪物或精選日本珍寶生蠔😍。

💰Basic 基本餐目 $498
💰Premium 特級餐目 $598
💰Prime 專尚餐目 $698
行街行到攰又想chill下冇book位 安排咗海景位俾我地🏝️海鮮意大利燉飯 $298🥘米飯軟硬度適中好香好濃嘅海鮮汁味融入米飯裏面 🍚有青口蝦元貝都好鮮味🦐不過就唔係好大碟特色西班牙香烤乳豬 (1/4隻)$298啱啱烤好嘅乳豬🐖食落脆卜卜 咬落去爆汁好香嘅烤豬味道係口腔裏面散發烤蒜食落都唔會太辣 反而甜甜地🧄青醬調配得濃稠度適中 配菜蕃茄都好甜🍅不過隻豬就唔係太大舊Lemon tart 🍋檸檬撻皮喺曲奇皮 好香脆 牛油味好香🧈而上面似係蛋白加檸檬汁食落有空氣感又唔會太酸🥚而且燒到表面金黃色
行街行到攰又想chill下

檸檬撻皮喺曲奇皮 好香脆 牛油味好香🧈
而上面似係蛋白加檸檬汁
食落有空氣感又唔會太酸🥚
而且燒到表面金黃色
🌟尖沙咀搵野食 去左海港城,有間餐廳係西班牙米其林星級餐廳Amelia by Paulo Airaudo的首家海外分店,這個名廚Paulo Airaudo來香港是首秀👨‍🍳💫坐在餐廳裡,一邊欣賞維多利亞港的美景🌅🌊一邊食主打的“香港罕見正宗炭烤料理”,特別的是使用Josper炭烤爐的溫度超過300度,烤出來的食材會特別香同多汁🔥🥩【只需498港幣】就能在兩小時內無限享受14款高質前菜、5款主菜和甜品!🤤🍴 有大廚招牌手打A4和牛漢堡扒、美國安格斯牛扒、伊比利橡果黑毛豬..等當然,如果你想更奢華一點,仲有更高級的餐目!有香煎鵝肝、炭烤珍寶虎蝦、西班牙烤乳豬...頂級食材🦐🐖【Premium 特級餐目】$598 及【Prime 專尚餐目】$698仲可以加$108 升級品嚐無限量供應的日本珍寶生蠔擁有意大利和阿根廷血統的Chef Paulo Airaudo,絕對係歐洲最受矚目的大廚之一!佢係《香港澳门米其林指南2024》年度更獲得了二星殊榮🏆👏值得一吃
🌟尖沙咀搵野食

【Premium 特級餐目】$598
及【Prime 專尚餐目】$698
仲可以加$108 升級品嚐
無限量供應的日本珍寶生蠔

佢係《香港澳门米其林指南2024》
年度更獲得了二星殊榮🏆👏
值得一吃
相信吃美食係大家既興趣,不過好多時出邊要食米芝蓮餐飯,一位起碼都要過千!估唔到位於尖沙咀米芝蓮西餐Amelia Hong Kong現時推出特別優惠Deluxe UnlimitedFeast,120分鐘任你食‼️佢地分別有$498/$598/$698三款套餐,另加$158仲有得任食日本珍寶生蠔,隻隻都新鮮肥美💕前菜有湯和沙律、海鮮同埋肉類冷盤。主菜有黑毛豬、紐西蘭羊架、A4/A4和牛、烤乳豬、珍寶虎蝦同埋各款海鮮,款式多到不得了!之後仲有埋甜品比你揀!有招牌開心果雪糕/巴斯克芝士蛋糕/Tiramisu!而我就揀咗蛋糕,濃厚嘅芝士味真係令人回味無窮❤️

另加$158仲有得任食日本珍寶生蠔,隻隻都新鮮肥美💕

前菜有湯和沙律、海鮮同埋肉類冷盤。
主菜有黑毛豬、紐西蘭羊架、
尖沙咀海港城 Amelia Hong Kong為著名西班牙米芝蓮星級餐廳Amelia by Paulo Airaudo 首間海外分店,主打以「香港罕見正宗炭烤料理」,最近更推出「Deluxe Unlimited Feast 無限豪華盛宴菜單」,有3個價錢級別:HKD498 / HKD598 / HKD698。客人可以無限享用由米芝蓮名廚設計既高質前菜、主菜及甜品等,今日就帶埋屋企人一齊黎,係醉人維多利亞港景緻下,享受米芝蓮級既特色歐式菜餚!首推大廚招牌手打 A4 和牛漢堡扒!由二星米芝蓮主廚親自監督黃金比例以及和牛漢堡扒製作工序,以備長炭、高規格之 Josper 炭爐,製出肉質鮮嫩多汁、帶焦香之和牛漢堡扒,豐富牛脂香,入口即化超JUICY!今日揀咗【Prime 專尚餐目】$698,每位可加$108 升級無限量供應時令日本珍寶生蠔,體積好似手掌咁大,肉質鮮嫩爽脆、豐滿多汁!香煎鵝肝配黑醋汁口感綿密紮實,表面帶點焦黄,味道濃香,細嫩又肥美,配黑醋汁,味道芳香,可中和鵝肝油膩感~【Prime 專尚餐目】除咗有五款精緻高質主菜,包括A4 宮崎和牛肩扒、A4 宮崎和牛小排、西班牙烤乳豬、炭烤珍寶
【Prime 專尚餐目】除咗有五款精緻高質主菜,包括A4 宮崎和牛肩扒、A4 宮崎和牛小排、西班牙烤乳豬、炭烤珍寶虎蝦、香煎鵝肝配黑醋汁,更可另享三款主菜:A5 鹿兒島/仙台和牛西冷、A5 鹿兒島/仙台和牛柳、炭烤四頭野生鮑魚,每一款都各有特色,真係令人回味無窮。
最後甜品必點呢款招牌開心果巴斯克焦香芝士蛋糕,濃郁開心果與幼滑芝士乳酪完美融合,外層微焦、內裡柔軟,每一啖都散發濃烈開心果味香,餘韻悠長,交織出迷人滋味!
2024-09-09
2024-10-05 838 浏览
朋友生日搵左間靚景餐廳同佢慶祝🍾Amelia位於尖沙咀海港城,主打炭烤料理,創辦人都大有來頭,係米芝蓮二星名廚👨‍🍳我同朋友都係生蠔控!加錢任食日本珍寶生蠔😍 品種會按季節及供應而定,當日就食令和の怪物,體積有手掌般大,一啖食唔哂,勁滑溜多汁,絕對滿足到生蠔fans願望來到當然要試埋炭烤料理,其中有香煎鵝肝配黑醋汁、烤蟹腳、伊比利橡果黑毛豬,鎖住肉質鮮甜,唔會過老,香氣撲鼻😋最後要食埋開心果巴斯克芝士蛋糕,表面烤焦色澤,但內層係好柔軟質感,開心果味勁濃郁🤤真係值得再encore多件

2024-10-04 1108 浏览
💚🌟平時都無乜機會可以食到米芝蓮, 今次見到呢個「無限豪華盛宴菜單」性價比都幾高終於的起心肝去豪華一次!🌠呢個「無限豪華盛宴菜單」分別分為三個級別,級別越高,驚喜佳餚越多:Basic 基本餐目 $498; Premium 特級餐目 $598; Prime 專尚餐目 $698Premium 特級餐係可以任食大廚招牌手打 A4 和牛漢堡扒、美國安格斯牛扒、伊比利橡果黑毛豬、香煎鵝肝、炭烤珍寶虎蝦、西班牙烤乳豬、A4 宮崎和牛小排、A5 鹿兒島/仙台和牛西冷.... 係咪太crazy...🦞🦪🥩🍔🧆🍡另外可以加錢升級品嚐無限量供應既🦪日本珍寶生蠔, 而且lv 2&3仲有升級無限暢飲無酒精飲品最後我仲食左開心果意大利雪糕, 好開心.... 不難形容的快樂
終於的起心肝去豪華一次!

2024-10-04 847 浏览
今日去左尖沙咀海港城一間出名西班牙米芝蓮星級餐廳叫Amelia Hong Kong, 分別推出了「2小時無限豪華盛宴菜單」,有3個級別為$498, $598, $698我們揀了$698的「PRIME專尚餐目」仲可以升級供應free-flow嘅無酒精飲品添🍹黃金比例大廚招牌手打 A4 和牛漢堡扒🥩肉汁鮮嫩多汁、牛味濃郁和牛漢堡扒A5 鹿兒島/仙台和牛🥩牛味香濃,配上薯蓉等配菜,口感豐富😚✨每位加$108 升級無限添加日本珍寶生蠔🦪生蠔好鮮甜又creamy😍巴馬火腿🥓蝦🦐開心果意大利雪糕🍦雲呢拿意大利雪糕🍦口感醇厚綿密的,軟滑質地,甜度剛好😚巴斯克蛋糕🍰口感绵滑,乳酪味道完美融合😋

黃金比例大廚招牌手打 A4 和牛漢堡扒🥩
肉汁鮮嫩多汁、牛味濃郁和牛漢堡扒

A5 鹿兒島/仙台和牛🥩
牛味香濃,配上薯蓉等配菜,口感豐富😚

✨每位加$108 升級無限添加日本珍寶生蠔🦪
生蠔好鮮甜又creamy😍

巴馬火腿🥓
蝦🦐

開心果意大利雪糕🍦
雲呢拿意大利雪糕🍦
口感醇厚綿密的,軟滑質地,甜度剛好😚

巴斯克蛋糕🍰
口感绵滑,乳酪味道完美融合😋

2024-10-01 1324 浏览
2小時任食包括生蠔🦪😍真係隻隻都超巨大㗎🥰鍾意食海鮮就啱晒❗️因為烤鮑魚、帆立貝、炭燒八爪魚、北寄貝、烤珍寶虎蝦都好好食‼️食材新鮮 即叫即整 全部都係任叫 食海鮮都食飽🥰​前菜試咗周打海鮮湯、白酒煮青口、Parma Ham、雞尾酒鮮蝦💯​Medium嘅A5和牛一定唔少得😋牛扒肉質鮮嫩,亦有牛味,仲有蘑菇同薯蓉做配菜💯​烤乳豬、羊架、烤魚都係好出色👍​香煎鵝肝配黑醋汁~酸酸甜甜食落唔會覺得漏❤️​甜品試左開心果意大利雪糕、Tiramisu同cheese cake💕​我揀嘅Prime套餐$698可以任食餐牌上面嘅食物同埋無限飲無酒精飲品🍹真係好高質 對得起呢個價錢❤️‍🔥記得要訂位🫰​味道👅👅👅👅👅抵食🤑🤑🤑🤑🤑環璄⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻番兜🍉🍉🍉🍉🍉(最高分x5)​

2小時任食包括生蠔🦪😍真係隻隻都超巨大㗎🥰

烤乳豬、羊架、烤魚都係好出色👍

香煎鵝肝配黑醋汁~酸酸甜甜食落唔會覺得漏❤️

服務👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
番兜🍉🍉🍉🍉🍉
(最高分x5)
  • 生蠔
2hrs任食任點!店舖位置還超靚!在海港城海運大廈第一間好顯眼嘅位置室外的座位直接睇到維港夜景!必須讚一下✔一定要追加生蠔🦪任食!生蠔大大只!好生鮮!真係食到爽!~生蠔愛好者一定要gogogo! ✔有海鮮大餐拼盤(野生四頭鮑魚➕帆立貝➕虎蝦🦐➕八爪魚)全部都大大只!✔有西冷牛排🥩食起身超級嫩口!甜品每樣都好鍾意!最後來一口香浓的开心果味雪糕,灑上开心果碎,绵密絲滑!巴斯克蛋糕真係比外面蛋糕店都要好食!

2hrs任食任點!
店舖位置還超靚!
在海港城海運大廈第一間好顯眼嘅位置
室外的座位直接睇到維港夜景!

必須讚一下✔
一定要追加生蠔🦪任食!
生蠔大大只!好生鮮!真係食到爽!~
生蠔愛好者一定要gogogo!

✔有海鮮大餐拼盤
(野生四頭鮑魚➕帆立貝➕虎蝦🦐➕八爪魚)全部都大大只!

✔有西冷牛排🥩
食起身超級嫩口!

甜品每樣都好鍾意!
最後來一口香浓的开心果味雪糕,灑上开心果碎,绵密絲滑!

巴斯克蛋糕真係比外面蛋糕店都要好食!

時間趕到爆每次落完QR code都要10分鐘後先有得再落所以其實你一餐都其實只落到5次因為佢又會提前截單所以都唔係真正嘅90分鐘Main要食完先可以再上但佢又唔係上得快所以要試曬其實都係剛剛好叫到1至2次如果食物真係好驚嘆有咁嘅條款都值可惜質素真係好參差絕對唔係好似啲foodie介紹都咁好食A4漢堡扒膻到要吐返出嚟個西班牙燒乳豬都係真心讚賞的係小牛牌同豬胺甜品都出色但個牛成日叫四成熟上到枱都over曬真心唔值
時間趕到爆

甜品都出色
但個牛成日叫四成熟上到枱都over曬
真心唔值

2024-09-18 2916 浏览
食物質素只普通,部分食物不算十分美味,但價錢屬於中高價。雖然在尖沙咀位置方便,餐廳環境亦不錯,但最差的是服務態度。由訂枱後開始的服務已不及格:訂枱後致電查詢多次,每次都沒人接聽,到餐廳提出這個問題時,竟然回應是因為餐廳很繁忙,但眼見餐廳並不太多顧客。當日招呼的員工中有一位女士態度極差,當向她查詢問題時,除了不能解決之外,並顯出有點不耐煩,面部表情完全表現出十分厭惡,竟然怪責顧客不停地說話,令她沒法回應。