2019-07-24 4483 浏览
近年多家公司的寫字樓遷往觀塘區新商厦,當中不乏有規模的企業,這區漸漸成為九龍的商業熱點,大大提高了對餐飲的需求,因而多了很多新的食肆。這天約了在觀塘工作的物管界朋友吃午飯,他提議到附近的 Angel & Devil,我們點了兩個 Express lunch 分享。慢煮龍利柳釀莧菜慕絲配香草燒薯菜及檸檬水瓜柳牛油汁 ~ 午餐$148慢煮的龍脷柳肉質嫩滑,捲成圓筒形,再釀入莧菜和香草,煮法別緻,味道好,賣相也很好!燒烤美國豬扒蘋果燒汁伴甘筍薯蓉西西里汁燴雜菜 ~ 午餐$158豬扒和燒汁味道不錯,薯菜也很美味, 但豬扒稍硬了點,再腍身一點更好。午餐包括餐湯 + 主菜 + 甜品 + 即煮咖啡或茶。甜品 - 抹茶慕絲配荔枝啫喱冰涼、清新 、低甜、很美味!Express lunch 屬於較輕盈的午餐,其實份量已經足夠,若想再豐富,還有 Premium lunch main course selection 。餐廳名稱叫 Angel & Devil (天使與魔鬼),魔鬼二字,令人聯想到邪惡的食物,但這裏卻相反,食材和烹調方式都比較健康,多菜、少油,慢煮、低甜,以水果做醬汁,例如蘋果燒汁。keep f

午餐包括餐湯 + 主菜 + 甜品 + 即煮咖啡或茶。

甜品 - 抹茶慕絲配荔枝啫喱
冰涼、清新 、低甜、很美味!

餐廳名稱叫 Angel & Devil (天使與魔鬼),魔鬼二字,令人聯想到邪惡的食物,但這裏卻相反,食材和烹調方式都比較健康,多菜、少油,慢煮、低甜,以水果做醬汁,例如蘋果燒汁。keep fit人士還可點健康之選 - 烚時令蔬菜 、黑松露薯蓉配黑魚子等 Side dish。

座位之間有空間感,一邊有落地玻璃 ,十分開揚,室內有柔和的光綫透入。窗外有我至愛的戶外座,木地板、太陽傘,十分雅緻,秋冬季節必選!

雖未算天使的面孔,但感覺清新,
可說是石屎森林中的清泉!
午餐
  • 抹茶慕絲配荔枝啫喱
  • 慢煮龍利柳釀莧菜慕絲配香草燒薯菜及檸檬水瓜柳牛油汁
2019-05-31 2973 浏览
朋友公司最近搬了去觀塘,所以比較熟悉附近飲飲食食情報, 今日就帶左我來這間西餐廳食Tea 。餐廳位於一幢銀座式商廈4樓全層 ,餐廳分兩個區域 ,室內以紅 ,黑色為主色 ,並設有吧檯 ,遠望有一個遼闊的戶外露天平台 ,枱檯、陳設以白色為主調,感覺開揚舒服 ,由室內走到室外 ,感覺妨如從地獄走到天堂。我們order 了2人Tea set ,今次係以花入饌作為主題 ,由於餐點都是即叫即整,所以都飲咗半杯咖啡才上嘢食。最底層右下牛角包,芝士味重口咗小小 右下二,得帶子味,帶子上有玫瑰氣泡架左下薰衣草羅蘭士雞肉批 ,入面有蛋, 唔太老,但唔夠牛油香味 ,批頂有薰衣草作為裝飾。左下二,香脆蟹肉球配流心杧果龍井茶 ,有塊檸檬乾墊底,蟹肉味蓋晒其他味,我估塊檸檬要嚟清味蕾,一齊食佢個味會太搶, 頂嗰粒係芒果啫喱,我食唔到龍井味,但朋友話食到中層最特別係scone  ,冇cream冇jam ,但本身帶點苿莉花味頂層右上菊花野苺芝士餅ok但普通白朱古力玫瑰馬卡龍 ,了咗中間嘅白朱古力就好食好多 ,不過就了到成個散晒 ;最頂粒紅苺同馬卡龍入面沾了點玫瑰醬 ,幾特別 ,幾香。左上邊其實成個盆栽係可以擺落口食

洞天花饌下午茶

最底層
右下牛角包,芝士味重口咗小小
右下二,得帶子味,帶子上有玫瑰氣泡架

中層

頂層
右上菊花野苺芝士餅ok但普通

左上邊
其實成個盆栽係可以擺落口食 , 盆栽上朵紫花食得架,係食用花嚟架,而盆身係用超甜朱古力所做 ,甜到冇朋友,反而架上d泥好食好多🤣

caopucino

其實佢d咸點都幾得意架,不過整體之言~
咸食偏咸,甜食偏甜,杯caopucino 好好飲,絕對係食環响度hea個晏晝唔錯嘅選擇,又有幾個影相位响接待處,打卡一流。
2019-05-29
caopucino
2019-04-24 2244 浏览
第一次寫評,係因為見到餐廳大部分食物都精緻好味,其中火山石燒,除左牛扒其他都係已經熟左,朋友玩得好開心但大蝦,可能因為返熱,所以有小小梅,都鮮味既!可以改善下,呢度扣左小小分 餐廳裝修格調唔錯,地方寬敞,3 5 知己聚會都唔錯好舒服,出面仲有露台坐,有個朋友食煙就覺得好方便啦!
龍蝦湯,有3個人飲左,先記得影
2019-04-22
龍蝦湯,有3個人飲左,先記得影
  • 薯條
2019-04-19 2205 浏览
第一次來這間店舖,到達大堂已經覺得很特別,當步出電梯時,就會發現老闆很用心思,除了有室內,還有室外的位置,每個角落都裝飾得很舒適,清靜及有私人空間的感覺。Happy hour 時間至9点,都有買一送一的優惠,絕對是三五知己聚腳的好去處。食物的質素亦不會令人失望,首先來一客蝦多士,不油不膩,還有香濃的龍蝦湯。今次主菜是烤銀鱈魚及特別介紹 LAVA STONE SURF & TURF SET,內有和牛,大蝦,帶子,鮑魚及大啡菇等等,侍應非常細心,安排即場燒烤。而且整晚都招呼一流,令人有賓至如歸的感覺。

2019-04-11
2019-03-30 1573 浏览
和閨蜜聚會,她選擇了這間餐廳,主要是因為人不多、氣氛好而又可以飲酒。餐廳內的裝修的確不錯,令整體氣氛好好。有室內和室外可以選擇,因當日天氣比較濕熱,我們選擇了室內,但其實室外環境更好。BreadLinguine Alle VongoleCalamari RingsShrimp ToastBuffalo WingsWhite Sangria總結雖然價錢不算便宜但食物質素也算不錯。因為食客不多所以可以放心聚會聊天,店員也很好態度,會及時換碟。

Bread

Linguine Alle Vongole

Calamari Rings

Shrimp Toast

Buffalo Wings

White Sangria

總結

2019-03-29 964 浏览
當日一行六人book左8點食飯,餐廳設有露台,氣氛環境都唔錯,但因有朋友怕坐露台會凍所以我哋無book露台位置,餐廳9點前happy hour飲品買一送一,大家先叫一輪happy hour飲品,然再叫左個3-Course Dinner,有沙律,主菜,甜品同飲品,食物賣相同味道都唔錯,唯獨當晚甜品蘋果容比較甜,但批皮做得好出色好香好鬆脆,仲有值得一讚當晚餐廳樓面同事好有禮貌同耐心招待,亦解釋好清楚餐牌上嘅菜式,其實坐室內都唔錯,其他客人亦好斯文所以餐廳內唔會好嘈,至啱三五知己聚會傾計,最後埋單一人三百有找。
2019-03-25
2019-03-17 624 浏览
原來星期日在觀塘工業區搵食相當難,這間是少數會開的西餐廳。 裝修摩登有心思,較適合朋友聚在一起聊天,不大適合有小朋友的聚餐。 食物可以,餐前麵包、燒bb乳豬真的不錯,煎銀雪魚也滑滑。 不過豬肋骨無特別,可以不吃。 服務很好,唯獨晚上氣氛昏暗,令我很有睡意。
2018-12-27 1212 浏览
甫踏入餐廳,最吸晴的莫過於調酒位置的設計,調酒位置置身於魔鬼的口中,嘴巴的上下均有著類似疆屍般的尖牙🦷。餐廳有露天位置讓食客欣賞城市中的夜景,同時內設飛標機供大家玩樂一番。體貼既另一半早以訂枱及聖誕大餐,最先上場為Cocktail drink,肉桂味頗濃,喜愛肉桂的我純粹覺得味道偏酸,相信亦不是較為大眾的口味。前菜為法式田螺薯蓉、香煎鵝肝配麵包及吞拿魚柳,略嫌田螺薯蓉份量過少,都未能確切品嚐到其味道;香煎鵝肝不錯,味道跟醬汁搭配,配上麵包減低其油膩的感覺。主菜則是黑毛豬配波士頓龍蝦及三文魚扒配春雞,龍蝦🦞大小適中,有不少龍蝦膏,肉質嫩滑,黑毛豬的味道比雞肉出色,三文魚扒上的油略多,但保留到其鮮甜的味道。甜品添有以朱古力調製的聖誕裝飾的自家朱古力蛋糕及雲呢拿雪糕,雪糕上頂有聖誕老公的帽子,有趣且值得留影。蛋糕鬆軟,但忌廉的份量可減少。

2018-12-24
2018-12-27 2695 浏览
平妻夜晚上到到都多人 當然識時務既男朋友要識做訂定位先有得食啦~今晚8:00 有8成滿坐我地就叫左期間限定既set前菜:香煎法國鵝肝、半燒鮮吞拿魚柳及焗烤田螺香煎法國鵝肝:入口即溶,好多油好正~半燒鮮吞拿魚柳:出面都係用黑白芝麻圍住,加上吞拿魚柳,口感好特別但係好味既焗烤田螺:有d薯容係底,一口食曬 ,un un 地既螺肉 無咩特別黑松露牛肝菌忌廉湯:上桌時湯係熱既 黑松露同菌味濃!好得!湯有跟到餐包,黑芝麻個個好味d主菜:烤澳洲M 8 和牛柳配波士頓龍蝦(588蚊),令人好期待~烤澳洲M 8 和牛柳:無味既 一d牛既味道 都無 失望波士頓龍蝦:無膏既 但肉就彈牙~甜品:自家製聖誕木頭蛋糕靚就靚呀 但真係好甜呀 食完甜到飲左好多水節慶飲品:聖誕香料酒聞洛去有陣疆味 但飲洛去就好似溶左既可樂糖味總結:節日既關係 員工人手明顯唔夠 我地每樣野都等左起碼15min先有一樣野黎~有d要講幾次先有錦嫁價位 無論服務 食物質素都係唔合格
今晚8:00 有8成滿坐
我地就叫左期間限定既set

前菜:香煎法國鵝肝、半燒鮮吞拿魚柳及焗烤田螺

香煎法國鵝肝:入口即溶,好多油好正~

黑松露牛肝菌忌廉湯:

上桌時湯係熱既 黑松露同菌味濃!好得!

湯有跟到餐包,黑芝麻個個好味d

烤澳洲M 8 和牛柳:無味既 一d牛既味道 都無 失望

波士頓龍蝦:無膏既 但肉就彈牙~

甜品:自家製聖誕木頭蛋糕

靚就靚呀 但真係好甜呀 食完甜到飲左好多水

節慶飲品:聖誕香料酒
聞洛去有陣疆味 但飲洛去就好似溶左既可樂糖味

錦嫁價位 無論服務 食物質素都係唔合格
2018-12-24
庆祝纪念
圣诞节
呢間觀塘的西餐廳以天使👼🏻與魔鬼😈為主題,裝修幾別緻,最近同美國護膚牌子Elizabeth Arben 推出呢個以鳥籠架裝住的活肌下午茶,啱哂打卡📸!活肌下午茶 $300/2位🧡鹹點:鹹點就覺得比較少,包括牛油果煙三文魚三文治、法式芝士杏仁多士以及羽衣甘藍芝士撻, 個人比較喜歡羽衣甘藍芝士撻,芝士撻加入羽衣甘藍,幾特別同香口☺️!💖甜點:而甜點就都幾多款,包括有開心果亞麻籽泡芙、紅莓英式鬆餅、蜜糖乳酪意大利奶凍、焦糖香蕉鬆餅同65度瑞士黑朱古力馬卡龍, 甜點中有2款都係鬆餅,都幾飽肚,我就最愛蜜糖乳酪意大利奶凍,夠香滑😊~🍹飲品2杯:有2款特飲可選,包括玉桂蘋果茉莉茶/雜莓乳酸梳打,味道也不錯!P.S.食下午茶仲會送Elizabeth Arben 的護膚小禮物🎁(包括護膚膠囊、洗面乳、護膚精華面膜)tea set供應期仲延長去到31/12呀😉!
呢間觀塘的西餐廳以天使👼🏻與魔鬼😈為主題,
推出呢個以鳥籠架裝住的活肌下午茶,啱哂打卡📸!

活肌下午茶 $300/2位
🧡鹹點:

鹹點就覺得比較少,

包括牛油果煙三文魚三文治、
法式芝士杏仁多士以及羽衣甘藍芝士撻,
個人比較喜歡羽衣甘藍芝士撻,
芝士撻加入羽衣甘藍,幾特別同香口☺️!

💖甜點:
而甜點就都幾多款,

包括有開心果亞麻籽泡芙、
紅莓英式鬆餅、蜜糖乳酪意大利奶凍、

焦糖香蕉鬆餅同65度瑞士黑朱古力馬卡龍,
甜點中有2款都係鬆餅,都幾飽肚,

我就最愛蜜糖乳酪意大利奶凍,夠香滑😊~

🍹飲品2杯:
有2款特飲可選,包括玉桂蘋果茉莉茶/
雜莓乳酸梳打,味道也不錯!

tea set供應期仲延長去到31/12呀😉!
2018-11-25 1849 浏览
朋友係附近GYM 完, 揀左黎呢度TEA~估唔到呢度會有同Elizabeth Arden揀合作既TEA SET.因為通常同品牌合作既都會揀酒店~呢個活肌下午茶SET $300 2人份, 好抵呀! 食完重有份SAMPLE 送返~呢度既裝潢真係一邊天使,一邊魔鬼~個TEA 都幾多野食~個架都好靚呀!雜莓乳酸梳打. 玉桂蘋果茉莉茶.因為我地臨時加多位朋友, 所以都散叫左D 小食~西班牙肉丸 $58炸魷魚圈 $78.
因為通常同品牌合作既都會揀酒店~

呢度既裝潢真係一邊天使,

一邊魔鬼~
個TEA 都幾多野食~個架都好靚呀!

雜莓乳酸梳打.

玉桂蘋果茉莉茶.

因為我地臨時加多位朋友, 所以都散叫左D 小食~
西班牙肉丸 $58

炸魷魚圈 $78.
早前得知Angel & Devil與Elizabeth Arden聯乘推出”活肌下午茶”,為了趕及在Tea Set完結前去品嚐,上星期特地到觀塘High Tea一下。Angel & Devil內的裝修好切合主題,黑色和白色正好是天使與魔鬼的組合。白天可以來high tea,晚上可以來掉飛鏢,玩beer bong以及足球機。環境優雅舒適,還有獨立的房間,除了室內的座位外,亦有室外的座位,供客人出去抖抖氣。店內還有供小朋友遊玩的設備及圖書等等。這次我來吃的就是這個活肌下午茶,以益生菌為主題的自家製茶點,益生菌可以強化身體及肌膚防禦力,而且Tea set亦附送Elizabeth Arden SUPERSTART 奇肌超導活妍系列體驗套裝,吃個下午茶都可以變靚靚。下午茶價格不貴,只需$300/2位,可選飲品兩杯:玉桂蘋果茉莉茶或雜莓乳酸梳打,兩杯我都點了,一冷一熱,雜莓乳酸梳打味道較為討好,乳酸味令人解渴又開胃。玉桂蘋果茉莉茶,玉桂味好香,喝下去是蘋果的清甜味。Tea Set的鹹點有法式芝士杏仁多士、牛油果煙三文魚三文治、羽衣甘藍芝士撻,我比較喜歡的是芝士撻,羽衣甘藍營養價值高,芝士撻外脆內軟

店內還有供小朋友遊玩的設備及圖書等等。

玉桂蘋果茉莉茶,玉桂味好香,喝下去是蘋果的清甜味。

Tea Set的鹹點有法式芝士杏仁多士、牛油果煙三文魚三文治、羽衣甘藍芝士撻,我比較喜歡的是芝士撻,羽衣甘藍營養價值高,芝士撻外脆內軟,芝士味香濃。

中間有蜜糖乳酪意大利奶凍、65度瑞士黑朱古力馬卡龍及開心果亞麻籽泡芙。
65度瑞士黑朱古力馬卡龍酥脆,朱古力味好郁濃,忍不住1個人吃掉2粒。
幼滑的意大利奶凍配上酸酸的乳酪,層次豐富。

頂層是焦糖香蕉鬆餅及紅莓英式鬆餅。
焦糖香蕉鬆餅十分鬆軟,入口濕潤,甜度剛剛好,帶出了香蕉的味道。

Elizabeth Arden SUPERSTART 奇肌超導活妍系列體驗套裝包括:奇肌超導潔顏霜、奇肌超導煥膚面膜、奇肌超導活妍精華及超黃金導航膠囊。

護膚品體驗裝好吸引,特別是超黃金導航膠囊,我很久前已經想試用。在優美的環境下吃了個美顏High Tea,十分寫意呢。

P.S. Tea Set供應至11月30日
雖說自小在這邊成長,也住了至少二十個年頭,但說實話還未完全了解觀塘區 在中學畢業之後,除了我家周邊外,就不常在觀塘活動,漸漸感覺不熟悉了 若非為一嚐下午茶,也不會注意到既有食肆,又有水療中心的Club East 其實離APM和One Pacific也只是五到十分鐘的路程,不過在內街,沒那麼顯眼 Angel & Devil為Club East內唯一的餐廳連酒吧,設有室內及露天座位 裝備佈置如其名,酒吧部分為黑,餐廳則以白為主,餐具手柄造型亦似羽毛 可能因為早到,驟眼看只有一大桌派對客,直到下午茶時間人流才多一點 食客似乎都是為了Angel & Devil與Elizabeth Arden New York聯乘的下午茶而訪 之前聽聞活動到十月就結束,也許因為反應不錯,現在延長供應至十一月尾了 下午茶為兩位用份量,$300+10%,於下午三時至五時半供應 禮品往往成為聯乘下午茶的其一亮點,是回有Elizabeth Arden的Superstart系列試用裝 下午茶取益生菌為主題,飲品代表雜莓乳酸梳打以一身漸變粉紅登場,酸甜清爽 而熱飲肉桂蘋果茉莉茶也是帶酸甜果味的出品,滲有肉桂香氣,且

而熱飲肉桂蘋果茉莉茶也是帶酸甜果味的出品,滲有肉桂香氣,且不會過分嗆辣刺激

先由鹹點說起,羽衣甘藍芝士撻沒有羽衣甘藍的青味,又有細滑芝士漿相伴
化身為小卷餅的牛油果煙三文魚三文治內外均甚濕潤,鹹度不高,吃後不留膩感
法式芝士杏仁多士略嫌不夠脆口,用上軟心芝士的話,配焦脆多士更有對比之趣

65%瑞士黑朱古力馬卡龍表面光滑,雖然拿上手略黏,但食時外層尚留微微酥化
紅莓英式鬆餅色澤金黃,表層也算鬆脆;蜜糖乳酪意大利奶凍細滑重奶感
在小杯子焦糖香蕉鬆餅後,以開心果亞麻籽泡芙作為下午茶的句號
原本對泡芙沒什麼期望,但見竟然覆上鬆甜可口的菠蘿皮,稍為加了分
內藏滿滿的開心果忌廉餡,奶潤微甜,一口爆餡,可算是治癒系的甜點了
2018-10-19 1296 浏览
其實官塘真係好多人 有時放工想食飯 HAPPY HOUR 揾個位都唔係咁易近年都算有好多新Restaurant & Bar係附近開 我就覺得點都係供不應求男友人話同我食Tea 上網見到哩間 應該新開唔係好耐 試一下環境好舒服 裝潢有時尚感 寬敞闊落 枱與枱之間唔迫 又有梳化位 有露天枱 雖然無咩境 但係算幾舒服其實佢Tea係有3層架下午茶 諗落都係同女友食會開心啲Coffee Queen Martini —Happy Hour 68一杯Drink 好平 仲去到9 pmBLUE MUSSELS - 白酒煮青口 青口大隻多汁PARMA HAM PLATTER - 火腿 蜜瓜 菠蘿 無花果無花果係最夾 入口即溶 回味無窮總結 環境食物 性價比都十分高 值得再去
有露天枱 雖然無咩境 但係算幾舒服

2018-09-24
BLUE MUSSELS
PARMA HAM PLATTER
2018-10-14 957 浏览
觀塘鬧市中和閨蜜的好聚點🍸🍸餐廳和座位都非常寬敞 可能沒做推廣🤔🤔🤔 所以每次來人比較少(哈哈……靚仔服務員可以只服務我們)😍😍😍最重要的是這裡的菜品和飲品都非常的不錯😋😋😋第三次來了每次點的飲品都非常的讓人驚喜最喜歡kiss of death🙈🙈🙈如果想和朋友有個深度的聊天的地方這個地方值得來畢竟每次來這裡我都可以和朋友聊一兩個鐘推薦happy hour時段來 飲品會便宜很多👈👈👈
觀塘鬧市中和閨蜜的好聚點🍸🍸
餐廳和座位都非常寬敞