2008-10-30 20 浏览
經太座提醒,小弟週不時會看看OR內coupons的優惠。是次看到這兒有一個自選意粉的offer,就偕太座過來吃吃....環境裝修皆十分企理乾淨,燈光昏昏暗暗的,最適合情侶撑枱腳或與佳人歡度一個浪漫生日。但對我們兩口子來說,這只是一頓尋常晚飯而已這裏主打的是頗大路的意菜 --- pasta、pizza、risotto及steak,樣樣有齊。形式及格局跟同區的Al Dente十分相似,但若論環境,這兒就相對上光猛及坐得舒適得多了....要叫滿三百大洋才可免費自選一個pasta,基本上來兩杯wine,再加appetizer、soup、main course及甜品,已經是綽綽有餘了....是夜不想喝酒,就跟太座同樣叫了cranberry juice,味道甜得很。二十八大洋一杯,不算太合理....湯就只order了lobster bisque,份量大得足夠二人share。好的龍蝦湯的先決條件是要有濃濃的海水鮮味,但這裏喝到的只一味是鹹。幸好拆龍蝦肉吃上去頗新鮮,叫做聊勝於無...太座及小弟都愛吃蜆,來個白酒香蒜煑蜆就啱晒。蜆肉雖頗肥美,但卻有點沙,而且白酒下得不夠多,吃上去温温吞吞的,不夠過癮;

太座及小弟都愛吃蜆,來個白酒香蒜煑蜆就啱晒。蜆肉雖頗肥美,但卻有點沙,而且白酒下得不夠多,吃上去温温吞吞的,不夠過癮;最可取的反而是那些炸過的蒜片,焦焦的吃落極香極惹味,而且量也有很多,不斷的吃啊吃,轉眼已吃得清倉

太太是典型的pizza粉絲,自然是要叫一個了。區區一向只愛吃最back to the basic嘅Margherita,但太太是晚叫個招牌的pizza antipasto,小弟亦多多益善
材料多得很 --- tomato sauce、mozzarella、pepperoni、parma ham、bell pepper、mushroom及onion。餅底很薄,邊位焗得挺脆,但就是吃不出炭香,遜色了一點,而且太太覺得餅底吃落有點硬,差了點。不過mozzarella及茄醬下得很足,又加番不少分數....

Capellini San Benedetto直譯作龍蝦忌亷汁帶子大蝦天使麵。一看就知是杰撻撻、口感creamy之作了。帶子有點瘦削且鮮味不夠,蝦很爽但沒有多大味道,而且個white sauce下得太多,有點像吃湯麵似的。不過,最令我倆欣賞的是那個capellini的口感,真的很al dente,要知道弄這個是頗講功夫的 (因天使麵很容易就會煑得過火過淰)....

本來要叫埋單的,但經不起外籍經理的誘惑,最後還是要以一個chocolate pudding作終結。水準很普通,熱朱古力漿沒有那種洶湧澎湃的感覺,已扣了不少分數....

食物水準叫做不過不失。老實說,若不是有coupons也想不到來這兒吃。始終,付出同樣的價位,可供選擇的實在多如恆河沙數。不過勝在環境不錯且服務夠貼心,也值笑臉一個的

2008-10-27 13 浏览
間野既氣氛唔錯~燈光一流~(好鐘意佢枱上面d"野")~尤其係所有人都係講英文的~去呢到食,識講少少英文好d~唔識講都唔洗怕~皆因D食物有中文名~=====2個人去慶祝生日,食o左3樣野~rib eye streak,seared scxxxxx,(xxxxx海帶子)pasta antipasto仲有openrice的優惠~白酒一大支~=====d服務好好~好nice~好細心~d客都似係上流人士~音樂柔和~=====食物方面,叫o左肉眼扒(70%)~好彩上o左黎睇定先= ="如果唔係都唔識叫~個pasta就都唔差,仲有個帶子,我自己加lemon加得太多~酸得濟~但我相信佢本來都唔差既~=====價錢方面,中高檔野黎講價錢合理~推薦俾中高收入人士情侶,人少少(4-6)慶祝都唔錯~=====清潔方面,唔錯~toilet十分乾淨~d餐具都唔會有"跡"~=====另外,因為有人生日,我拎o左個蛋糕去,先俾佢同我雪住,食完野之後,示意可以拎出黎,佢點埋蠟燭,仲有改播生日歌good吹完蠟燭後,仲幫我地cut~好nice呢~~
間野既氣氛唔錯
~
燈光一流~(好鐘意佢枱上面d"野")~
尤其係所有人都係講英文的
~
去呢到食,識講少少英文好d
~
唔識講都唔洗怕~
皆因D食物有中文名
2個人去慶祝生日,
食o左3樣野
~
rib eye streak,
seared scxxxxx,(xxxxx海帶子)
pasta antipasto
仲有openrice的優惠
白酒一大支
d服務好好~
好nice
好細心~
d客都似係上流人士~
音樂柔和~
食物方面,
叫o左肉眼扒(70%)~
好彩上o左黎睇定先= ="
如果唔係都唔識叫
~
個pasta就都唔差,
仲有個帶子,
我自己加lemon加得太多
酸得濟
~
但我相信佢本來都唔差既~
價錢方面,
中高檔野黎講價錢合理~
推薦俾中高收入人士

情侶,

人少少(4-6)慶祝都唔錯~
清潔方面,
唔錯~
toilet十分乾淨
~
d餐具都唔會有"跡"~

另外,
示意可以拎出黎,
佢點埋蠟燭,
仲有改播生日歌

good

吹完蠟燭後,仲幫我地cut
~
好nice呢~~
俾我食o左2粒的xxxxx帶子
未開始食的pasta antipasto
OpenRice Coupon送的白酒
  • rib eye streak
2008-09-06 3 浏览
四人食晚飯地方幾好, 這個灣仔地區較少這些小店而且也坐得很舒服不算多人食物方面, 那小塊的香草bread不錯軟軟的, 很香點了的greed salad 也mix 得好sauce剛好, 不會唔洗錢般油立立我喜歡那pizza, 脆來不只是餅乾一塊有多一點的口感又香又濃的芝士及pepperoni 味good~~還有幸好有點desert沒想到他的desert還幾有水準creme brulee, choco pudding, tramisu也不錯tramisu最好cream (不是cream, 就是那些不知怎叫)帶著濃香濕潤程度也掌握得好朋友就說喜歡有更多酒味個人喜好啦不是我結帳不過好似不算貴
四人食晚飯
地方幾好, 這個灣仔地區較少
這些小店
而且也坐得很舒服
不算多人
食物方面, 那小塊的香草bread不錯
軟軟的, 很香
點了的greed salad 也mix 得好
sauce剛好, 不會唔洗錢般油立立
我喜歡那pizza, 脆來不只是餅乾一塊
有多一點的口感
又香又濃的芝士及pepperoni 味
good~~
還有幸好有點desert
沒想到他的desert還幾有水準
也不錯
tramisu最好
cream (不是cream, 就是那些不知怎叫)帶著濃香
濕潤程度也掌握得好
朋友就說喜歡有更多酒味
個人喜好啦

不是我結帳
不過好似不算貴
  • tramisu
  • pizza
2008-08-30 1 浏览
從來都很喜歡吃意大利菜,不過近來迷上法國菜,第一餐意菜生日飯(意粉屋當然不計),已是在生日4天後了!Antipasto開正人氣小店Al Dente對面,難免有所比較,然而各方面它都不輸蝕。環境上,Antipasto比Al Dente寬落,位置舒適也有情調,更重要是食物同樣有水準。 先來的麵包柔軟濕潤,配以最愛的橄欖油、黑大利黑醋組合,是幸福的開始。食物選擇頗多又吸引,與友人幾經辛苦才揀出pasta與肉類各一: 龍蝦汁帶子大蝦天使麵($98)-很喜歡那幼滑細膩、滋味豐富的醬汁,配以口感恰到好處的天使麵,以及足料鮮甜海鮮,味道不錯而且份量充足。燴羊膝($149)-羊膝烹調火侯完美,肉質十分嫩滑,加上濃郁的gravy又是美味,若羊肉可以騷點就更好。另外伴碟的烤雜菜陣容豐富又香口美味,只是薯蓉滑溜中帶薯塊較古怪。 我還很想試pizza,不過要留位給甜品冇計: 心太軟($56->0)-當然沒有錯過OR的優惠,這個免費的心太軟外層香脆、流心朱古力漿香濃美味且極熱,幾乎是熨口程度,但冰凍的雪糕又恰好讓口腔冷卻下來,名副其實的冰火口感!甜蜜蜜紅棗蛋糕($49)-考慮良久最終放棄tiramisu

先來的

我還很想試pizza,不過要留位給甜品冇計:

甜蜜蜜紅棗蛋糕($49)-考慮良久最終放棄tiramisu,試食新口味:軟棉濕潤又微暖的紅棗蛋糕,配以美味雪糕,香甜討好,如果拖肥醬再多些就更好了!

由於兩款甜品都是熱的,我另外加追一球
雪糕,食畢飽到幾乎不能動,於是又與朋友傾了很久才離開,十分滿足!

多謝朋友的一餐飯,還有可愛的禮物及無價的心意。希望大家都幸福愉快!
環境不錯
  • 龍蝦汁帶子大蝦天使麵
  • 燴羊膝
  • 心太軟
2008-08-19 3 浏览
去呢間餐廳食lunch, 一定要book位, walk-in一定會無位, 有時太遲book位, 都會無位, 証明呢間餐廳都好多人去. 佢既lunch set全部都係$88+10%.頭盤有湯或者沙律, 湯我好少飲, 但係沙律就好正, 佢地既沙律用料好新鮮, 而且唔係cheap野, o係citysuper買都要$3x一包, 唔似得有d餐廳用普通生菜做沙律.主菜, 有好多選擇, 通常都有雞, 牛, 豬, 而且, 伴菜好豐富, 食物又好味, 你食完成個餐, 應該都符合衛生署要求既蔬菜同肉類既比例, 令人食得開心又放心.個餐仲包埋甜品或飲品, 真係物有所值!唯一要彈既係, 地方唔大, 所以檯與檯之間既空間比較少, 隔籬檯講咩你都會知道, 比較嘈.

個餐仲包埋甜品或飲品, 真係物有所值!

(非会员)
I always stay nearby and finally try Antipasto for their lunch yesterday. I have no booking but lucky got a table before full house.The salad and rib eye steak are both good. However, my friend order pasta (angel hair) and comparatively, it was not as good as the steak in terms of quality and price.We try the dessert too (either dessert or coffee). I must try again.

• Rib Eye steak
2008-07-17 2 浏览
三點幾唔知食乜好, 又唔想食得咁求其去三里屯又冇野好食, D tea set又普通, 又冇冷氣行左去謝斐道睇下有咩食見到有意大利野, 有set lunch, 不錯不過一個人都冇, 應該落左場原來三點已經close, 不過意大利廚師仲係度可以做埋我地生意我地叫左: 頭盤: day of soup (雜菜茄湯, 口感豐富, 可以咬o既湯) bacon salad (味道好夾) 主菜: day of pasta 雜菇扁意粉 (韌度剛好, 味較清)芝士千層麵 (唔膩, 底下有蕃茄汁素菜, 味較濃)甜品: 雪糕pancake (較普通, 但係都食晒) 另有有麵包送(內有olive, 濕濕地o既包片, 好特別. 邊位脆, 好香)意大利廚師同女侍應都招呼得好一餐好完滿o既"TEA".....
三點幾唔知食乜好, 又唔想食得咁求其
去三里屯又冇野好食, D tea set又普通, 又冇冷氣
行左去謝斐道睇下有咩食
見到有意大利野, 有set lunch, 不錯
不過一個人都冇, 應該落左場
原來三點已經close, 不過意大利廚師仲係度
可以做埋我地生意

我地叫左:
頭盤:
bacon salad (味道好夾)
主菜:
芝士千層麵 (唔膩, 底下有蕃茄汁素菜, 味較濃)
甜品:
雪糕pancake (較普通, 但係都食晒)
意大利廚師同女侍應都招呼得好
一餐好完滿o既"TEA".....

2008-06-27 6 浏览
隨意挑一間心水灣仔餐廳,想不到驚喜重重,一定會翻炒!預約時是一位南亞裔的服務員接電話,全程對答流暢,有禮殷勤,比一般香港服務員好多了。一進餐廳報上姓名他們就認得我是剛才打電話來的人,並立即安排坐位。餐廳燈光微暗,梳化上放著小cushion,也頗有情調。不過食物才是重點,點了食評推介的肉眼扒,外加沙律及前菜一客。沙律份量不少,油醋也下了不少,不小心的話可能會被嗆到,不過酸酸的很合夏天胃口,我個人十分喜歡。外表靚靚的沙律還引來鄰桌垂青,詢間是什麼菜式呢。前菜是白酒煮青口,青口總有六隻,鋪滿茄蓉蒜片調味。其實酒味不太出,反而蒜香等味更濃,但也不失美味,可以拿著青口把湯汁喝掉!肉眼扒要medium rare,也做得差不多,肉質雖不至有筋,但有一點點韌,不過整體也是中上質素。扒底下有很多蔬菜鋪底,喜歡zuccini的我又有得吃了。意猶未盡點了一個心太軟,可惜上場時蛋糕已經裂開了,幸好裡面還有少許流心。雖然朱古力漿少了(一開始流走了吧),蛋糕本身熱烘烘而且朱味又很濃,吃得也滿足。連紅白酒各一杯埋單$49X。侍應提配我可以用openrice coupon,$300送紅酒一瓶或意粉一碟,可惜我沒帶啊!
隨意挑一間心水灣仔餐廳,想不到驚喜重重,一定會翻炒!

下次再來可一定要帶了。

灣仔越來越有小soho的感覺,喜歡西餐的食家可以一試。
Salas Mista
白酒青口
大大塊肉眼扒
有少少漏漿心太軟
Salas Mista
白酒青口
大大塊肉眼扒
有少少漏漿心太軟
見到 openrice 有呢間餐廳既coupon,就 search 下佢既食評,見到無人話唔好,所以就去試下~凱撒沙律:用既係蛋黃沙律醬,幾香,但菜唔夠新鮮爽口!卡邦尼意粉:意粉硬左 D,個 sauce 幾香,但傑得滯西冷扒:幾 juicy,有炭燒香味,但燒得過左火位,令西冷表面有炭灰,連個黑椒sauce 都有炭灰!呢度既份量比其他既意大利餐廳細碟,所以都幾貴!環境幾閒適,因為客人少,可以慢慢坐傾下計~其實去之前見到 D 食評都只係超簡短話佢好,覺得唔真實。今次試過之後,以後會信番有多些 discription 的食評。
凱撒沙律:用既係蛋黃沙律醬,幾香,但菜唔夠新鮮爽口!
卡邦尼意粉:意粉硬左 D,個 sauce 幾香,但傑得滯
呢度既份量比其他既意大利餐廳細碟,所以都幾貴!
環境幾閒適,因為客人少,可以慢慢坐傾下計~
凱撒沙律 (~$65)
卡邦尼意粉 (~$90)
西冷扒 (~$150)
2008-06-21 11 浏览
2008-06-21 9 浏览
我地尋晚又去, 好飽好飽一樣咁好味, 抵食upload d photos 俾大家睇下吖
Salmon
Sirloin Steak
Beef Burger
Pizza
2008-06-17 6 浏览
唔知點講好味又抵食 ....service又好用埋coupon仲抵 我地叫左好多好多野食 .... 貪心, 樣樣都想試結果又食唔哂, 我返屋企飽到嘔...有三文魚扒沙律, 必叫nachorib-eye steakparma hamrisotto蜆pizza朱古力軟心dessert樣樣約八九十蚊, steak好大份量, 都係約$150
唔知點講

好味又抵食 ....

service又好

用埋coupon仲抵

我地叫左好多好多野食 .... 貪心, 樣樣都想試

結果又食唔哂, 我返屋企飽到嘔...

有三文魚扒沙律, 必叫
nacho

朱古力軟心dessert

樣樣約八九十蚊, steak好大份量, 都係約$150

正,三文魚扒沙律
正,三文魚扒沙律
同三五同事去呢度試一試呢間餐聽食 lunch,大家不約而同叫左西冷扒!包係 Focaccia,意大利餐聽黎講算係無水準,但係佢個海鮮周打算係做得唔錯,有鮮味,夠奶香。再來主菜,放係枱已經香炭燒味香到不得了,我係炭燒愛好者,西冷點了七成熟,可惜還是 Over 左,塊扒好大好大塊,抵食。肉都算新鮮,係 un 再有小小乾身…個 set 八十幾蚊,塊扒唔會好得去邊!情願佢細塊 d ,反正食唔晒,比塊好少少既黎…個 side dish 幾出色,係三色椒配薯茸,燒三色椒夠甜美,唔錯。 desert 係意大利芝士餅,無酒味,意大利餐聽黎講,係好失敗!但佢炭燒真係唔錯,係食材唔得,只可說一分錢一分貨!仲有,好嘈吵,比酒樓還要吵耳!

但佢炭燒真係唔錯,係食材唔得,只可說一分錢一分貨!
仲有,好嘈吵,比酒樓還要吵耳!
2008-05-20 3 浏览
在朋友的介紹下,夜晚 10 時入座。當時只有兩三臺,環境很幽靜。以藍白色佈置,感覺十分舒適。我和男朋友點了龍蝦帶子天使麵及烤雞 pizza,而另一位朋友已吃過晚飯,所以只喝白酒。龍蝦帶子天使麵 $ 98,碟頭正常份量,但由於個汁很 creamy,所以女士應該一個人吃不完整碟。雖然我很怕肥,但抵擋不住美食當前,所以吃了不少 至於個 Pizza ($95 ),材料足,但味道一般。我們還點了 red wine ( 雖然應該喝白酒,但我們比較喜歡紅酒 ),每杯大概 $ 45 。朋友還推介 grill seafood mix ( $ 155 ) 不過今次我們吃了個 pasta 和 pizza 後,已經飽到什麼也吃不下了 !
在朋友的介紹下,夜晚 10 時入座。

當時只有兩三臺,環境很幽靜。以藍白色佈置,感覺十分舒適。

至於個 Pizza ($95 ),材料足,但味道一般。

• 龍蝦帶子天使麵
2007-12-18 11 浏览
和客人來吃lunch 看看lunch set ok 哦選擇也可以湯是carrot soup 我覺得淡了點main course 點了turkey 不錯可選chocolate brownie or coffee or tea客人也覺得fisg fillet 不錯臨走還有coupon
和客人來吃lunch
看看lunch set ok 哦