2021-04-23 243 浏览
這家店一直都躺在收藏夾,向來都比較喜歡中餐,韓飯或者打邊爐,很少吃這種快餐簡餐,不過以前去北歐旅遊曾試過當地的open sandwich,很喜歡上面豐富的料,這家的蟹肉很好吃,牛油果也很新鮮,雞蛋炒的很滑,總體不錯,不過凍的抹茶拿鐵一般
前幾日lunch去左試呢間主打食toast既咖啡店,店名APT意思為A Personal Tailor,從咖啡到多士都可以比客人按自己喜好mix & match☕🥪 Lunch toast可以自由選擇麵包(Sourdough / Raisin & walnut)、抹醬 (Sun-dried tomato cream cheese / Green mayonnaise)同兩款toppings,toppings種類有21款可供選擇,我同男朋友分別揀左4款唔同既toppings,但麵包同醬方面我地都揀左sourdough同sun-dried tomato cream cheese🙆🏻‍♀️ *,.▤‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥𝓵𝓮𝓽'𝓼 𝓼𝓽𝓪𝓻𝓽‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥▤,.*🥪 Lunch Tailoring ($108)« 𝑺𝒐𝒖𝒓𝒅𝒐𝒖𝒈𝒉 + 𝑺𝒖𝒏-𝒅𝒓𝒊𝒆𝒅 𝒕𝒐𝒎𝒂𝒕𝒐 𝒄𝒓𝒆𝒂𝒎 𝒄𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 + 𝑷𝒐𝒂𝒄𝒉𝒆𝒅 𝒆𝒈𝒈𝒔 + 𝑱𝒂𝒑𝒂𝒏𝒆𝒔𝒆 𝒔𝒏𝒐𝒘 𝑪𝒓𝒂𝒃 (+$25) »Sourdough自帶微酸既麥香味,口感濕潤煙韌,非常出色😋 Sun-dried tomato cream

🥪 Lunch Tailoring ($108)
Lunch Tailoring

Sourdough自帶微酸既麥香味,口感濕潤煙韌,非常出色😋 Sun-dried tomato cream cheese味道亦都唔錯,蕃茄乾同cream cheese既味道平衡得好好,但份量可以多少少,連埋配料一齊食就唔係好食得出🤔 配料方面有poached eggs同Japanese snow crab🥚🦀 poached eggs正常發揮,蛋黃既生熟程度岩岩好,略嫌有少少單調,可以落多少少鹽同胡椒調味。Snow crab上面有啲柚子爆爆珠,伴碟亦有啲柚子醬,可惜柚子味淡到幾乎食唔出🙁 而且蟹肉雖然冇霉曬但算唔上特別新鮮,呢兩樣配料整體黎講不過不失

🥪 Lunch Tailoring ($108)
« 𝑺𝒐𝒖𝒓𝒅𝒐𝒖𝒈𝒉 + 𝑺𝒖𝒏-𝒅𝒓𝒊𝒆𝒅 𝒕𝒐𝒎𝒂𝒕𝒐 𝒄𝒓𝒆𝒂𝒎 𝒄𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 + 𝑺𝒄𝒓𝒂𝒎𝒃𝒍𝒆𝒅 𝒆𝒈𝒈𝒔 + 𝑫𝒖𝒄𝒌 𝒍𝒆𝒈 𝒄𝒐𝒏𝒇𝒊𝒕 (+$50) »
Lunch tailoring

呢一份既配料方面揀左scrambled eggs同duck leg confit🥚🍗 呢兩款配料相當有驚喜🤩 炒蛋份量十足,厚厚一層鋪喺麵包上面,食落有陣好香既牛油同忌廉味,同時亦都蛋香味十足,口感嫩滑而且好fluffy👍👍 Duck leg既表皮煎得非常香脆,而且鴨肉已經煎到完全逼曬啲油脂出黎,所以肉質緊實得黎又唔會乾。伴碟仲有啲石榴粒、石榴醬同小紅蘿蔔,呢啲配料既甜味同鴨肉既鹹香非常夾。呢兩款配料我都覺得好滿意😁

整體黎講,我對於呢間cafe既感覺好好,從麵包到抹醬到配料都覺得有用心處理,屬水準以上。如果睇完我食評既朋友有興趣想試既話我推薦配料方面可以揀scrambled eggs同duck leg,至於poached eggs同crab就可以免了😂

💡 P.S. 呢間cafe喺灣仔都有分店,但menu同價錢都同中環呢間有出入(灣仔嗰間好似平啲),所以想去既朋友要留意返,記得check左佢地個menu先去💁🏻‍♀️

✍️ 𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵 𝓻𝓪𝓽𝓲𝓷𝓰𝓼 ✍️
ᴛᴀsᴛᴇ ⇢ 𝟾/𝟷𝟶
ᴅᴇ́ᴄᴏʀ ⇢ 𝟼/𝟷𝟶
sᴇʀᴠɪᴄᴇ ⇢ 𝟽.𝟻/𝟷𝟶
ʜʏɢɪᴇɴᴇ ⇢ 𝟾/𝟷𝟶
ᴠᴀʟᴜᴇ ғᴏʀ $$ ⇢ 𝟻/𝟷𝟶
*,.▤‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥▤,.*
📍 中環閣麟街34號美輪樓地下C號舖

#非專業食評
#食評只反映當日食物質素
Lunch tailoring
Toppings可以自由搭配,推薦poached egg同雞胸❣️雞胸勁嫩滑!★ 2 toppings sourdough ($65)-Salmon, poached egg with sun-dried tomato cream cheese-Chicken breast, avocado with greek yogurt分量比起一般Cafe多好多,會見到佢真係鋪滿晒成個包🥰 Cafe食嘅嘢雖然都大同小異,但係味道上真係可以相差好遠!有時會覺得出去食toast其實好唔抵,因為好似屋企都自己整到,但當你試過好食嘅,就會覺得一切都值返( ´▽`)~𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵~ ✨價錢:7/10👅味道:8.3/10🌌環境:7.5/10

★ 2 toppings sourdough ($65)

分量比起一般Cafe多好多,會見到佢真係鋪滿晒成個包🥰

~𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵~
✨價錢:7/10
👅味道:8.3/10
🌌環境:7.5/10
Lunch Set with 3 toppings $128Sourdough w/salmon、mushroom 、scrambled egg & spread tomato cream cheese 一黎到見到炒滑蛋既下面鋪滿咗磨菇 食一啖啲餡多到跌出黎 真係好誇張😂 炒蛋炒得好香滑 重牛油味 個人就幾欣賞佢既炒蛋😍 而且磨菇都有調味 兩者夾埋一齊非常出色 而煙三文魚加左檸檬汁食落更清新 同埋sourdough上面搽咗spread tomato cream cheese 食落更加有層次🤩評分: 9/10🌟Lunch Set with 3 toppings $128Sourdough w/avocado、meatball、scrambled egg & spread tomato cream cheese 牛油果既份量十足🥑 而上面有幼滑既炒蛋 我覺得呢個炒蛋仲好食過自己個碟 不過男朋友就話偏咸🥺 牛油果熟成度剛好 食落好香同好淋身 加sourdough就perfect😚 而meatball都幾有驚喜 整得好彈牙好香肉味 而個汁都調教得好好 香口得黎唔會過濃😆評分: 9/10🌟Che

Cheese Croissant $26
店舖會幫你焗返熱先 一上枱已經好香牛油同芝士味😋 🥐食落好鬆脆同有鹹香 仲要份量都好大個 可以同朋友share食🥳
評分: 8/10🌟

Matcha Latte (Iced) $53
雖然賣相唔算特別靚 但飲落都有驚喜 有好濃郁既抹茶味 而且奶同茶既比例非常合適 即使放咗一陣都唔會溝淡咗個味 感覺唔錯🥰

Earl Grey Latte (Iced) $53
男朋友本身幾鐘意飲Earl grey就叫佢試下 呢杯就相對遜色 伯爵茶味比較淡 飲落只有好淡既茶香味 而且放一陣之後飲茶味更淡 建議改善茶同奶既比例 茶味較濃會更加討喜🥲
評分: 7/10🌟
———————————————————————
APT. Coffee (中環)
中環閣麟街34號美輪樓地下C號舖
Cheese Croissant
Matcha Latte (Iced)  &  Earl  grey  latte  (iced)
Cheese Croissant
2021-03-03 312 浏览
回頭咗幾次既cafe🧡 正式成為心目中既top3✨Toast Tailoring (Bread+Spread+Two Toppings) $108+Bread: Sourdough Spread: Green Mayonnaise Toppings: Crab Meat w/ yuzu pearls and yuzu jelly (+$25) & Mushroom🍞Sourdough用牛油煎香咗 邊邊脆脆地入面夠軟但略嫌唔夠酸🤪 個spread係🥬basil+parsley食落好重香草未 酸酸地夾埋個包同啲配料幾開胃 之後toppings黎講🦀crabmeat份量好足好新鮮 好推介!!! mushroom亦都比得好多 好香好juicy👅下次一定要試埋佢既pastries🥺😋食物評分: 8/10🥳環境評分: 5/10🤩回頭度: 9/10
回頭咗幾次既cafe🧡 正式成為心目中既top3✨

Bread: Sourdough
Spread: Green Mayonnaise

下次一定要試埋佢既pastries🥺

😋食物評分: 8/10
🥳環境評分: 5/10
🤩回頭度: 9/10
2021-03-02 231 浏览
APT.Coffee🍴💛.今次去左位於中環嘅呢間Cafe可以tailor made自己想要嘅toast,由bread,spread去到toppings都有唔同嘅選擇ʕ•ᴥ•ʔ十分特別♥︎.Toast Tailoring Two toppings $108🍞麵包方面我揀咗sourdough,配上green mayonnaise.Toppings第一款揀左smoked salmon,因為感覺上會比起其他蛋呀之類抵(⊃。•́‿•̀。)⊃三文魚唔會好薄,味道都唔會太咸。特別鍾意佢用左香草調味。加埋花花裝飾,100分!第二款揀左crab meat (+$20),呢款真係超級正!成件都係蟹肉,而且唔會雪到乾晒,食落去係一梳梳仲有鮮味.配埋面頭嘅柚子sauce同埋好似迷你版爆珠嘅粒粒,口感十分清新。.Cinnamon Danish🍽$28Hot Matcha latte🍵 $48Pineapple Soda🍹 $45
APT.Coffee🍴💛

Cinnamon Danish🍽$28
Hot Matcha latte🍵 $48
Pineapple Soda🍹 $45
2021-03-01 200 浏览
友人放lunch 而且試過所以她介紹一齊去,鷄胸肉嫩滑好味!正!Raisins bread 等、抄蛋、牛油果、煙三文魚、latte .鮮榨oranges juice ,令我今次午餐好滿足、好新鮮及好味,可以再去。雖然價錢lunch 貴左d
2021-03-01
2021-02-18 176 浏览
𝘈𝘗𝘛. 𝘊𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦 ☕️二訪港島區純白打卡café 食物高質之餘環境又舒適🥰-Tailor-made toast with 3 toppings(💰80)今次試左三款新toppings (chicken breast +$12,🥑+$15,smoked salmon +$20)雞胸肉同牛油果嘅搭配好夾 一開頭擔心雞胸肉會整得好乾 冇諗過幾有肉汁 調味亦啱啱好 絕對值得一點🤤至於煙三文魚份量好充足 加埋poached egg嘅流心蛋汁 滿滿嘅幸福感~食物嘅擺盤好有心思而且顏色鮮豔 令人食慾大增 好有滿足感🌈(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8.5/10.White Coffee(💰42)上次試左nutty 今次選擇試seasonal口味選用巴西咖啡豆製成嘅soe咖啡 同平時嘅espresso味道唔同 第一啖已經飲出淡淡嘅果香 非常特別😍個人比較鍾意同推薦seasonal 咖啡風味非常特出 愛喝咖啡人士可以一試☕️(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8/10.
𝘈𝘗𝘛. 𝘊𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦 ☕️
二訪港島區純白打卡café 食物高質之餘環境又舒適🥰
食物嘅擺盤好有心思而且顏色鮮豔 令人食慾大增 好有滿足感🌈
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8.5/10
White Coffee(💰42)
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8/10
Tailor-made  toast  with  3  toppings

2021-02-09 186 浏览
-🦄APT.COFFEE @apt.coffee-BREAKFAST TOAST TAILORING Hkd68EXTRA TOPPINGS +Hkd20Rating🌕🌕🌕🌗🌑-@apt.coffee 又係一間必去嘅CAFE ☕️ʕ •ᴥ•ʔ可以自由選擇自己鍾意嘅配料去拼湊一份吐司🤤TOPPINGS嘅選擇實在太多🥺真係款款都好想食😭本身想去灣仔分店嘅APT🙈可惜佢哋裝修中👉🏻👈🏻所以今次就去咗中環分店🤥餐牌好似都有少少唔同諗住可以簡到4個TOPPINGS 點知原來只可以簡3款咁好啦🥺暫時就叫住最想食嘅3款TOPPINGS先啦♦️BREAD👉🏻SOURDOUGH🍞麵包部分係十分之鬆軟🤤當然都烘到脆卜卜🤪SIZE方面好似比起其他CAFE嘅吐司大塊少少🤏🏻唔知係咪有搽到牛油🧈所以食落係好香口好邪惡🥺整體來講酸種麵包嘅部分係做得幾出色👍🏻好食😋然後因為真係好脆😳所以食完之後即刻喉嚨痛😅另外仲有RAISIN & WALNUT嘅選擇🤤唔知係咩味呢♦️SPREAD👉🏻GREEK YOGURT☁️本身叫店員幫我將個SPREAD ON THE SIDE🥲自己唔係太鍾意食有SPREAD嘅包 不過搽少少都ok最後唔
🦄APT.COFFEE @apt.coffee

♦️SPREAD👉🏻GREEK YOGURT☁️
本身叫店員幫我將個SPREAD ON THE SIDE🥲
自己唔係太鍾意食有SPREAD嘅包 不過搽少少都ok
最後唔知係邊度出錯🤔可能係廚房個邊睇唔到😭
然後SPREAD都係照搽咗係麵包上面🙂有啲失望...
不過我就簡咗希臘乳酪醬🙈感覺上會比較輕盈健康
其實佢無咩特別嘅味道😂不過會令整體入口濕潤啲
另一個選擇係TOMATO WITH CREAM CHEESE🧀
我諗呢款都應該幾好食😋不過我就無太大興趣喇👋🏻

好多朋友仔話食完之後會好飽😂不過其實還好啦🙈
唔知大家又覺得邊款TOPPING係必食架呢🤤
歡迎係下面留COMMENTS大家互相交流一下😂
2021-01-27
$88 (早餐)
2021-01-30 238 浏览
平時嫌cafe 食物款式唔完全岩心水☹️ 所以先睇中呢間可以tailor made💛 叫toast 由麵包到醬到配料都有得揀😍 兩塊toast 上面又可以有兩款不同配料 唔洗咁悶🤤 叫左smoked salmon 同avocado ($108) 而朋友就叫左chicken breast 同scrambled egg ($108) 一樣都係又好睇又好食😋 至於咖啡 ($50) 都一樣可以tailor made😙 由咖啡豆想要fruity 定nutty 到咖啡想要black 定white 至到奶泡想要點樣 都有得揀🤣 不過呢間就有收加一🙈
raisin & walnut toast w/ toppings
2020-10-22
2021-01-25 190 浏览
純白色咖啡店打卡一流👍🏻仲可以tailor made啱哂你口味的麵包🥖快啲去一嚐sourdough啦!😎 咩嘢係Sourdough?🤔其實即係「天然酵母麵包」~發酵時間比普通麵包長得多易於消化又有豐富養分🥒對身體好又可以chill一chill何樂而不為?😊 Toast tailoring🍞 ($138)▪️Sourdough with Green mayonnaise🥖▫️Crab meat topping🦀▪️Truffle scrambled eggs🍳麵包底、醬汁以至toppings都係你一手話事架!🤩 Crab meat有成隻蟹鉗相當足料🥰最驚喜係有一粒粒透明波波咬開爆岀開胃酸汁💦正好吊出蟹肉嘅鮮味令口感層次迅間level up!👏🏻 Scrambled egg口感細嫩幼滑☺️入口滲出微微蛋汁吞嚥後散發陣陣黑松露香配上口感厚實嘅sourdough配搭令人非常滿足!💛
純白色咖啡店打卡一流👍🏻
仲可以tailor made啱哂你口味的麵包🥖
快啲去一嚐sourdough啦!😎

咩嘢係Sourdough?🤔
其實即係「天然酵母麵包」~
發酵時間比普通麵包長得多
易於消化又有豐富養分🥒
對身體好又可以chill一chill
何樂而不為?😊

Toast tailoring🍞 ($138)
▫️Crab meat topping🦀
▪️Truffle scrambled eggs🍳
麵包底、醬汁以至toppings
都係你一手話事架!🤩

吞嚥後散發陣陣黑松露香
配上口感厚實嘅sourdough
配搭令人非常滿足!💛
  • Toast tailoring
中環搵食第二個 point 係 cafe  【APT. Coffee 】 Meaning A Personal Tailor  中午來到客人也坐滿,CAFE 有兩層,地下各閣樓。 地下部份只有四張枱。當日我又真好彩,剛剛有客人離開,我就可以直入。看見餅櫃內 pastries 超吸引, 盲決定點 pastry 和飲品。       Almond Croissant , Matcha Latte 我不喜歡再返焗的  Croissant ,就算不經返焗 杏仁牛角酥依然香脆可口,杏仁片是神來之筆,片片脆卜卜。 咬開後清晰地看到一層一層 LAYERS; 牛油香味十分突出,超好吃呀,而且幾飽肚的。 Matcha Latte 簡單的拉花,再灑上抹茶粉。以茶味而論是不錯的,茶香出, 有遜間回甘,杯底無未溶的茶粉, 份量略小 , 幾啖就飲完。 無加一

Meaning A Personal Tailor

當日我又真好彩,剛剛有客人離開,我就可以直入。

Matcha Latte 簡單的拉花,再灑上抹茶粉。

無加一
2020-12-19
  • Almond Croissant
2020-12-25 317 浏览
平時經過灣仔果一間見到好多人喺度排緊隊,相反中環一間就少啲人,咁岩經過就入嚟試一試佢哋嘅咖啡。而佢哋嘅裝修相你先簡約,好明顯佢地以白色為主題,因為呢段時間係聖誕節,所以佢哋都有一啲聖誕嘅裝飾!當中佢哋都有提供其他嘅熟食同埋包點!一望到佢Menu就覺得好得意,首先你可以選擇幾大杯,牛奶有幾多,啲泡有幾厚,再揀埋咖啡豆!我今次就選擇咗佢哋嘅mild + fruity + flat + oat milk。嚟到個咖啡杯好大個,飲落去燕麥奶非常之重,我下次就應該唔會揀mild,可能相對性會揀strong既口味!

當中佢哋都有提供其他嘅熟食同埋包點!

Oat  milk  latte

Oat  milk  latte
2020-12-25 192 浏览
行行下見攰,女朋友就話見到呢間咁靚靚嘅cafe想入去坐下由於食左午餐,咁我地就冇試到佢嘅lunch, 反而見到佢好似自家焗麵包,就試左佢地scone!!個scone黎個陣暖暖地,搽左牛油溶化開~Cappuccino黎講都算唔錯 綿滑~ 不過會想咖啡豆再濃香點總括然而,歇腳一下都係好唔錯,食下佢地高質scone都正,下次都會想留肚試下其他麵包
行行下見攰,女朋友就話見到呢間咁靚靚嘅cafe想入去坐下

個scone黎個陣暖暖地,搽左牛油溶化開~
I'd been to the APT. Coffee in Wanchai before and had a wonderful experience there. Food was really quite the bang for your buck, considering the food quality and restaurant location. So, I was excited to try their new branch in Central and had no hesitation recommending this restaurant to my friend. Everything we ordered was good, as expected. However, I couldn't help but notice that there's less 'tailoring' options for the toast. Here, the toast is fixed at two toppings for $108. (At the Wanch

Everything we ordered was good, as expected. However, I couldn't help but notice that there's less 'tailoring' options for the toast. Here, the toast is fixed at two toppings for $108. (At the Wanchai location, you can choose from two, three, or four toppings, and even three toppings would only cost $80 - however, I am not sure if they've updated or changed their menu since). I guess this is because of the location. Real estate is no joke in Hong Kong!

Despite being slightly more expensive than their Wanchai branch, I still enjoyed my experience here. The service was great as well. A decent brunch and coffee spot in Central.
Earl  grey  latte
Matcha  latte
Sourdough  toast  with  avocado  and  scrambled  egg
2020-12-20
Earl  grey  latte