2020-11-04 345 浏览
之前食過灣仔果間覺得好正, 所以今次再試下佢中環既分店😎不過原來個menu有d唔同🙊中環呢間個toast tailoring default 2 toppings, 同埋choices好似都無灣仔果間咁多~-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ🥪The Toast Tailoring (2 toppings) $108因為上次試左佢既ham, chicken breast, baby spinach同scrambled egg, 今次專登揀左第2 d toppings試🤣▪️Toppings今次揀左avocado🥑同smoked salmon~雖然淨係得2個toppings(可以額外加錢加toppings), 但佢份量真係比足你, 成個toast都鋪得好滿🤤🤤🤤啖啖都食到新鮮既avocado同smoked salmon勁正😌不過so far試左佢咁多款toppings都係覺得chicken breast同avocado最值得試👍🏻▫️Toast有得揀sourdough或者rasin & walnut (不嬲唔食rasin所以揀左sourdough)▪️SpreadSpread我就揀左green m
-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ

▪️Toppings

▫️Toast

▪️Spread
Spread我就揀左green mayonnaise (另一款係sun-dried tomato cream cheese)
Avocado  Toast
Avocado  Toast
So happy to know APT . Coffee is opening another location and it's in Central. Stuff members are welcoming and friendly. My friend and I ordered some hot tea and a chai latte. Great place to stop for some good quality coffee and scones. Unfortunately they don't serve ice-cream in this location (really love their earl grey ice-cream), so it is just the Wan Chai Brand serving ice-cream.
2020-10-20
2020-10-21 1826 浏览
香港的咖啡店越開越多,而這家APT在中環的分店就位於半山行人天橋下,非常方便。裝修簡潔,半開放式廚房,門面有一系列的pastry,有點法國風。廚師👩🏻‍🍳以一身黑色制服打扮,感覺專業!.餐廳有2層,所以中午來說也不用等很久。加上店員挺有禮,不會限時或趕緊收走碟子,讓人感覺舒服,但我們吃完後也自覺的讓下一桌人進來。.☕️咖啡水準不錯,咖啡都有2種(fruity或nutty),有3種濃度可選。.食物方面我們點了Toast Tailoring,可自由選擇topping!這次試了Poached egg,蘑菇🍄,三文魚。整體味道不錯,雞蛋🥚煮得剛剛好流心❤️。.看到廚師👨‍🍳住雞胸肉是先用慢煮包在水里煮熟,然後再煎香兩面,製成品香口多汁,實屬不錯👍🏿.🥐芝士牛角包有驚喜!有別於一般餐廳,飽面有烤過的芝士碎和糖粉,裡面有cream cheese,配搭味道滿分💯,值得一試!.⭐️性價比:4/5星💰人均:$150港元

⭐️性價比:4/5星
💰人均:$150港元
2020-10-07 386 浏览
呢間貼心Cafe咩都可以tailor-made😉咖啡同多士都可以自己揀包同topping✨但選擇困難的可以揀Tasting Menu🍞由頭盤、主菜到甜品 $228就試勻全部擺碟都好漂亮 而且味道多層次🥰特別值得一提係呢度既麵包肉桂捲同煙肉包超級推薦🥳兩種包既質地都係千層酥咁味道同口感都一流!!!❤️❤️❤️Everything in this Cafe can be tailor-made😉Both coffee and toast can be picked and topping by yourself✨But if it is difficult to choose, you can choose the Tasting Menu🍞From starter, main course to dessert, it's only $228All the dishes are so beautiful and the taste is multi-layered🥰Cinnamon rolls and bacon buns are super recommended🥳The taste and
呢間貼心Cafe咩都可以tailor-made😉
特別值得一提係呢度既麵包
肉桂捲同煙肉包超級推薦🥳
兩種包既質地都係千層酥咁
味道同口感都一流!!!❤️❤️❤️

The taste and texture are both superb! ! ! ❤️❤️❤️
2020-09-12
  • 煙肉包
👩🏻‍🍳伯爵茶拿鐵($53)第一口沒有很濃烈的伯爵茶味道,可是茶香會慢慢滲出來,讓人不知不覺把整杯喝完💕 而且奶泡綿密,為拿鐵加了不少分🌤 這家咖啡店裝修簡約舒適,給人很舒服的感覺~ 值得再來呢⸜(*ˊᗜˋ*)⸝.👱🏻‍♀️Earl Grey Latte ($53)cannot taste the strong flavour of bergamot at the first place, yet the aroma came right after i drank the first sip🍀 particularly love the milk foam that enhances the overall experience of earl grey latte💗 worth to mention the simplicity style of the coffee shop which enables customers to enjoy a laid-back holiday with nice coffee☕️ would definitely revisit💛.
👩🏻‍🍳
伯爵茶拿鐵($53)

👱🏻‍♀️Earl Grey Latte ($53)
去中環除咗飲藍瓶子都可以試吓依一間coffee shop,輕食為主,麻雀雖小卻五臟俱全!可惜比較多人等位唔敢坐太耐😅➖🍞Toast Tailoring $108意思係佢入邊有三個Steps同好多款配料俾你按喜好配搭!包類+ spread(醬) + 兩款toppings 我簡左:Avocado🥑& Scrambled egg🍳+Green Mayo+Sourdough🍴我以為係一塊toast on top牛油果同蛋就算,點知都幾有誠意喎!😍 兩塊toast不特止仲要用牛油果同你整花瓣😂 滑蛋份量勁足同埋真係滑😚配Green Mayo係超夾!🤤 依個價錢配咁嘅質素係抵比😌➖☕️Flat white (fruity) 200ml $45☕️Flat white (nutty) 140ml $42咖啡都好認真地要你簡,啱哂啲對咖啡有要求嘅人😌先簡想要咩風味嘅豆,再揀杯size。識飲嘅就會飲到兩杯啡係有分別!fruity既會飲到甜啲同少少果酸,個人奶啡方面鍾意nutty多啲,啡味較濃😌咖啡師咁有心思嘅拉花 心情都靚哂☺️➖🥨Bacon Danish $28我會直譯為煙肉酥,男朋友order嘅,我淨係食

🍞Toast Tailoring $108

🥨Bacon Danish $28
我會直譯為煙肉酥,男朋友order嘅,我淨係食咗一啖,只能說口感鬆脆又幾香 都唔會差得去邊😋
2020-09-20 230 浏览
Bookmark咗APT好耐,一直係想去灣仔分店,今次陰差陽錯嚟到中環分店,係斜路上,冇咁大間同開揚,不過都唔錯。呢度嘅特色,係可以揀到好detail,無論食物定咖啡都可以tailor-made!咖啡方面,可以揀奶泡狀態、咖啡濃淡、House Blend定Seasonal Blend等等,其實即係將咖啡啲種類拆開,再分細啲畀人揀lol 有少少gimmick但好似亦冇咩必要,仲令客人多咗好多疑惑。 不過,咖啡係好飲嘅,亦完全做到要求,呢啲值得一讚。Toast方面,揀咗Mushroom同Salmon,比一般Sourdough Toast更加大份,麵包偏硬身,幾香口仲要裝飾得好靚,上枱已經令人開心!整體嚟講,略嫌有少少dry,揀咗tomato cream sauce,但份量太少唔太食到,磨菇可以再煮淋啲,煙三文魚就Normal,未到好令人驚喜,不過都唔錯嘅。

2020-09-13 185 浏览
路過發現這家小店,被款式精美的酥餅吸引,即使趕時間,也決定坐下醫吓肚仔。經店員介紹,只知道咖啡除了好味與否外,還有好多學問,實在長了不小知識。order了Latte及杏仁牛角酥。Latte有美麗的拉花已經成為必然,但始終味道最重要,呷了一口,牛奶味與咖啡的比例適中,醇厚中夾雜着幼滑的牛奶味道,個人口味不愛太多奶泡,這裡的Latte正好是我杯茶,$45元一杯不算便宜,但物有所值。而杏仁牛角酥甜度適中,上層舖上份量不小的香脆杏仁,很有咬口,美中不足是可能已經接近打烊,牛角酥已不太鬆脆,還有DD韌,扣了小許分。

杏仁牛角酥
2020-09-10
杏仁牛角酥
再訪APT 今次嚟到佢中環分店 鍾意呢間cafe嘅原因 莫過於佢由食物到咖啡 都可以自己選擇配搭🤓不過去完灣仔嗰間 覺得中環呢間嘅食物水準比較下稍為低啲啲🤔-✏️Poached eggs & mushroom sourdough ($108)賣相依然係唔錯 面頭嘅小小裝飾已經令到成份toast多咗幾份美感🌱Sourdough 夠硬身 食落入面有微微煙韌口感 厚薄度適中🌝水波蛋就唔使特別介紹 做到嘅流心效果十足 仲有2大隻🥳但個蘑菇我就冇咁鍾意 因為之前喺灣仔食嗰間係用好似冬菇咁厚身唧菇黎 切成厚粒狀 而呢間就係普通嘅蘑菇薄切片 雖然份量都多 但上次食嘅口感更佳 同時我覺得炒得又油左啲 食到最後有少少滯膩感🥴

水波蛋就唔使特別介紹 做到嘅流心效果十足 仲有2大隻🥳

2020-08-23 298 浏览
太多選擇,太多不同的配搭!😍今日叫了四份sets,終於可以貪心試不同的配搭!超愛。店員仲好nice咁寫了4張recommendation cards,教埋點配才是最好的!Bread choice 有Sourdough & Raisin & Walnut。我當然要晒2款。Spread choice 都有Green mayo 同 Tomato & Cream cheeseToppings ... 我當然盡叫😎啦!Truffle scrambled eggMeat ball & tomatoes sauce (濃烈的印度spices,唔係我杯茶)😔Prawns (微辣,好味)👍🏻Grilled mushroomsCrab meat with lemon drops (配lemon drop 超夾)Slow cooked chicken break (滑🤤)Smoked sardine(酸酸的醋帶出sardine的鮮味)Smoked salmonAvocado Poached egg在家裏可配埋自己喜歡的Champagne,這便成為最好的Sunday brunch!
太多選擇,太多不同的配搭!😍

Toppings ... 我當然盡叫😎啦!
Truffle scrambled egg
Prawns (微辣,好味)👍🏻
Grilled mushrooms
Smoked salmon
Avocado
Poached egg

2020-08-23
20 分钟 (外卖自取)
2020-07-14 596 浏览
中環新開左apt cafe分店即刻去左試,以前去過金鐘個間食過覺得以cafe既toast黎講算好好食,但位置太山旮旯就無再去過。同埋佢啲toast可以自由配搭想食既toppings,雞胸肉同蟹肉都好出色!推薦👍🏻但佢塊雞胸同金鐘個間唔同,係另外上,有啲搞笑。.之後因為朋友推介話tasting menu好食,第二日又去左。果然!無介紹錯!我地三個人叫左一份tasting menu加一份自選toast。 Tasting menu既main我地揀左flank steak。牛扒medium rare配上自家製pesto sauce再襯埋脆脆地既sourdough,絕對會encore! 佢既甜品都唔錯,藍莓果醬toast再配上台式麻薯同一小塊蜂巢,食落口感幾特別。
2020-07-01 531 浏览
每款toast都可以揀麵包底/spread/2種toppings.我地有3個人緊係想盡量試多幾款啦.我地揀左:chicken breastavocado x 2smokes salmonmushroomtomato with mozzarella cheese我地互相mix & match 砌返個full toast lol唔好睇2塊多士以為唔飽,我地好辛苦先清得晒!本身想試hojicha latte, 可惜賣晒, 所以轉左matcha latte. 上面泡沫好多口感唔錯,抺茶味都好濃🧡

我地有3個人緊係想盡量試多幾款啦.
我地揀左:

chicken breast
avocado x 2
smokes salmon
mushroom
tomato with mozzarella cheese

唔好睇2塊多士以為唔飽,我地好辛苦先清得晒!

見到佢哋最近開咗新分店,今日剛巧嚟到中環,當然要去中環新分店食個brunch啦~ 雖然已經想試呢間cafe好耐,但次次經過灣仔分店都人龍不絕,今日趁比較少人,終於有機會試下佢哋嘅多士啦😍-Toast Tailoring $108之前見到好多人分享過佢嘅照片,不得不說擺盤真係好靚呀🤩 麵包、醬料同配料都可以自選 有選擇困難症嘅我就揀左sourdough with sun-dried tomato cream cheese spread 配料可以選兩款 最後拍板揀左牛油果🥑同poached egg🍳 一上桌時果然冇令我失望 擺盤真係好賞心悅目🌸忍唔住要瘋狂打卡😆 影左咁耐相 多士食落仲係暖暖地 配埋cream cheese味道超夾 牛油果好新鮮熟得剛剛好 配埋酸酸地嘅醬汁同芝麻別有風味 感覺好fresh👍🏻 poached egg兩隻蛋都有流心蛋汁 多士蘸埋蛋汁一齊食真係絕配 但原來poached egg下面都有牛油果醬 搞到好似食左好多牛油果添🤣 -Hot White (mild) $48咖啡有三個濃度可以選擇,亦可以選咖啡豆nutty/fruity☕️我就揀左mild濃度同nutty咖啡
Toast Tailoring $108
Hot White (mild) $48
咖啡有三個濃度可以選擇,亦可以選咖啡豆nutty/fruity☕️我就揀左mild濃度同nutty咖啡豆~ 但飲落咖啡味道超級淡 名副其實真係好mild🤣因咖啡味太淡,唔係好飲得出咖啡本身質素同埋nutty flavour🤔 淨係覺得好大杯,奶味好出🤣
題外話,下午食完牛油果多士🥑🍞,本身以為係個light meal,估唔到超級飽肚連晚餐都食唔落🤣 事實證明牛油果🥑真係飽肚好幫手🙃
2020-06-28 366 浏览
之前因為工作路過中環,見到新開的一間cafe,感覺不錯,走埋去八卦下睇下有乜食啦,裏面有個很小的bakery和廚房, 竟然有一部酥皮機, 我十分驚訝,喺香港呢個寸金尺土的地方,很少有cafe會有屬於自己的bakery吧,大多都是叫貨再焗熟吧,但工場出品質素參差,所以cafe很少有水準的酥點。玻璃櫃小小 產品款式有十款左右,由外觀已看得出 這是手工作品 層次分明, 與一般咖啡店叫貨回來的完全不一樣,相信師傅技術很不錯。但有個疑問,本人對麵包酥點也略有研究也在烘焙業打滾過,咁熱的天氣,在店內企左兩分鐘都已經開始流汗, 溫度對酥皮很重要,這麼熱究竟是怎樣做的呢...?牛角包 22蚊牛油味香, 層次分明👍牛油味香玉桂卷 有驚喜👍,大多玉桂卷都以 麵包卷上肉桂糖而成,而捲紋間多少也會形成空洞,,但這個沒有 ,佢地用酥皮代替麵團技術分滿分, 酥皮紋理還可以做得這麼清晰 ,加上面有一陣不太甜的焦糖, 不用翻熱口感也脆脆的,玉桂味不太重 但正合我心意,最怕沒靈魂的往死裏加玉桂粉,當然 每人口味也不一樣吧。還有這些酥點應該是要用手拿著 一口一口食的吧。 時間有點趕 沒空坐下吃午餐,睇到其他食評好像也不

牛角包 22蚊

牛油味香, 層次分明👍牛油味香

還有這些酥點應該是要用手拿著 一口一口食的吧。
時間有點趕 沒空坐下吃午餐,睇到其他食評好像也不錯。
總結: 在這細小的cafe竟然有如此高質的酥類 產品相當有驚喜。
題外話,如此迷你的bakery也有這麽高水準的師傅駐場實在難得。加油

外卖自取
  • 玉桂卷
2020-06-27 178 浏览
跟朋友在中環無意中見到一間簡約風的cafe ,設計好舒適所以就入去坐下,原以為只得一層,原來有兩層,不過上層比較悶熱,只得一部冷氣機,但店舖都好細心,都有放多幾部直立式風扇降降溫、通通風。因為午餐食太多所以我們只點了兩杯飲品和一個牛角包,牛角包裡有好多芝士粒,口感豐富,好味,下次會想再試試其他咖啡和美食。

2020-06-26
下午茶