2021-03-29 694 浏览
原來這間A1麵包店在新城市有這麼久的歷史,這次剛好有抹茶祭,所以可以一試它的抹茶產品,看見抹茶產品有兩款冬甩、抹茶紅豆包、以及這個抹茶吉士,看相片好像內裏都有不少抹茶餡料,🤔試一試虛實。這個應該是叫抹茶吉士🤔味道比較好,因為內裏的吉士醬比較流心,吃起上來抹茶味道亦都比較香濃😀但這個抹茶冬甩就比較差,雖然表面看起上來抹茶醬包着冬甩,但是茶味欠奉,甜味比較濃,味道極為普通。這次就印證到連鎖麵包店都是難吃居多,貴夾唔飽。
這個應該是叫

但這個

這次就印證到連鎖麵包店都是難吃居多,貴夾唔飽。
早餐
2021-03-27 723 浏览
話說我讀大專嘅時候。曾經係過A-1到做過part time,雖然有人會話,對得多會厭。但A-1麵包嘅質素真係相當之高。到出咗嚟社會做咗一段日子工作。有時行開行埋。都會買一個嚟食。食嘅唔止係佢嘅味道,而內面更加有我年青時代嘅回憶。黑白芝士火腿芝麻包更係我嘅最愛。有好多人會嫌佢比較硬身。當年做part time嘅時候呢隻包都唔算受歡迎。但我就係鍾意佢食落去個種質感。而且包嘅入面充滿芝士粒同火腿粒。咬落去芝士味會充斥住成個口腔。另外,因為最近比較少食菜嘅關係。所以買咗佢個雞胸沙律。一打開其實都好驚喜。因為有兩大舊雞胸肉。而且生菜夠新鮮爽口。惟一要彈嘅係。麵包粒淋咗。但絕對性價比高
黑白芝士火腿芝麻包更係我嘅最愛。

外卖自取
終於一試呢個GODIVA同A-1 crossover 嘅產品😂,焙茶控表示覺得好吸引!✨-1️⃣「GODIVA生巧克力焙茶蛋糕🍫($38)」-焙茶味清香☕️,濃度ok但可再濃d,中間有層蛋糕忌廉香滑!蛋糕鬆軟,配生朱古力好夾🥰,未必會再回購,但可一試!🤣~This GODIVA hojicha chocolate cake is quite good! The cake is fluffy. The French cream is light and creamy. That would be perfect if the hojicha flavour is stronger👍🏻
1️⃣「GODIVA生巧克力焙茶蛋糕🍫($38)」
GODIVA生巧克力焙茶蛋糕
  • GODIVA生巧克力焙茶蛋糕
2021-01-13 862 浏览
15CM的宇治抹茶脆脆蛋糕$238,會員9折$214。選材:採用京都宇治抹茶,內層有朱古力脆片,表層配上抹茶生朱古力,充滿了抹茶口感。蛋糕很重奶味道,抹茶味很弱,脆脆口感來自蛋糕的碎合桃。有兩顆白明珠!其實是白朱古力。因為入會成了會員,迎新禮物是北海道忌廉提拉米蘇包一個,價值$18。吃前放入烤爐焗四分鐘,麵包由軟稔稔變得硬淨,切開與家人分享,包內香滑的忌廉提拉米蘇也變成流心狀,形成另一樣口感。分享宇治抹茶脆脆蛋糕後,第二天經過A1店舖竟然看見橱窗裏的宇治抹茶脆脆蛋糕,八折優惠
15CM的宇治抹茶脆脆蛋糕$238,會員9折$214。

蛋糕很重奶味道,抹茶味很弱,脆脆口感來自蛋糕的碎合桃。

有兩顆白明珠!其實是白朱古力。

2021-01-12
外卖自取
$214 (宵夜)
2021-01-11 514 浏览
幾年前勁沉迷玩迪士尼 Tsum Tsum起身玩、搭車玩、唔瞓覺都要玩啲公仔得意顏色又鮮艷遊戲規則又簡單身邊有好多朋友一齊玩不過過咗一排就沉寂左而家A-1 Bakery將個時既童年回憶帶番黎.【Tsum Tsum軟包($18 / pack)】一裝三款齊哂綠茶、芝士、紫薯味拎上手聞到好香而且手感軟熟軟包鬆化綿密味道配合唔同人既口味🍵綠茶茶味清香、🧀芝士芝味香濃、🍠紫薯香糯軟綿.【Tsum Tsum梳乎厘芝士蛋糕 ($22)】的的骰骰既賣相好可愛外層金黃望落應該幾鬆軟用刀切開嘅時候已經感受到外軟綿密輕鬆叮熱10 - 15秒香濃雞蛋香同牛油味好突出蛋糕仲保持到濕潤綿密食完唔會有重負擔既感覺反正算幾輕盈.A1 Bakery 今次呢個系列既包裝著實有誠意小朋友大朋友見到都會覺得好可愛開心如果你係A1會員買晒呢兩款仲會送手挽袋
幾年前勁沉迷玩迪士尼 Tsum Tsum
起身玩、搭車玩、唔瞓覺都要玩
啲公仔得意顏色又鮮艷遊戲規則又簡單
身邊有好多朋友一齊玩
不過過咗一排就沉寂左
而家A-1 Bakery將個時既童年回憶帶番黎

【Tsum Tsum軟包($18 / pack)】
一裝三款齊哂綠茶、芝士、紫薯味
拎上手聞到好香而且手感軟熟
軟包鬆化綿密
味道配合唔同人既口味
🍵綠茶茶味清香、🧀芝士芝味香濃、🍠紫薯香糯軟綿

【Tsum Tsum梳乎厘芝士蛋糕 ($22)】

Tsum Tsum梳乎厘芝士蛋糕
Tsum Tsum梳乎厘芝士蛋糕
  • Tsum Tsum梳乎厘芝士蛋糕
2020-12-17 549 浏览
焦糖芝士蛋糕 $58 芝士蛋糕 質地厚實👏🏻口感綿密 無NewYork cheesecake咁rich🤔甜度適中👍🏻芝士味🧀正常 但比較易漏  餅底🍪有一定既厚度 好脆🤤可以中和芝士既漏🧀 整體黎講, 係幾好食既cheesecake🍰

焦糖芝士蛋糕 $58

可以中和芝士既漏🧀

整體黎講,
係幾好食既cheesecake🍰
2020-12-15 465 浏览
又係蛋糕食評!今次試A1 bakery紫薯芝士蛋糕 ($58)Size唔算大 可以分到~8個人 每人細細件外貌就唔算特別 又係唔花巧 咩都冇 面頭一層紫薯粉不過唔好因為外貌唔吸引而睇少佢因為佢味道上特別👍🏻佢看似得一層但其實有3層上面同周邊有蛋糕 中間有芝士 底層係餅好鐘意啲芝士蛋糕有餅底 冇咁單調之餘冇咁快’漏’佢嘅紫薯味道唔算大 只係微微散發啲味道出黎芝士味都係淡淡地 反而仲好 而且唔會太實 搞到好快膩蛋糕比例幾好 好過上次個芝士蛋糕餅底更是出色😍好脆又夠薄 牛油味香 簡直係滿足食蛋糕同曲奇嘅願望整體成個蛋糕一啲都唔甜 同時又有少少層次感 又食到陣陣紫薯芝士味起芝士蛋糕入面算特別同好食!最重要係一啲都唔貴 $58就買到個值得一試💜
又係蛋糕食評!
今次試A1 bakery紫薯芝士蛋糕 ($58)
紫薯芝士蛋糕

好鐘意啲芝士蛋糕有餅底 冇咁單調之餘冇咁快’漏’
佢嘅紫薯味道唔算大 只係微微散發啲味道出黎
芝士味都係淡淡地 反而仲好 而且唔會太實 搞到好快膩
蛋糕比例幾好 好過上次個芝士蛋糕
起芝士蛋糕入面算特別同好食!
最重要係一啲都唔貴 $58就買到個
值得一試💜
紫薯芝士蛋糕
2020-12-14 512 浏览
A-1係我比較鍾意嘅連鎖麵包舖,雖然價格都偏貴,但至少味道對得住個價錢。佢嘅麻糬波波有幾出名相信大家都食過,而今日好想講吓佢嘅蛋糕。呢款蛋糕A-1會層層疊咁樣放起木枱上面賣。有三種口味,焦糖原味、抹茶味、同埋朱古力味。三種口味我都食過,而我最鍾意,今日好想推介嘅就係焦糖原味芝士蛋糕。平平哋$70有找嘅一個蛋糕用料絕不普通。首先佢嘅焦糖面層做得非常靚,而且唔薄,用刀切嘅時候仲會發出聲音!芝士蛋糕好實,都好夠芝士味,而且入邊冇微粒,算滑。餅底就係一般以消化餅壓碎而製成嘅,但要讚嘅係成個芝士蛋糕甜度適中。四個人share作為飯後甜品都嫌多!如果經過又見到嘅話,我都推介你買一個嚟試吓(不過焦糖味經常好早就售罄)

2020-11-20 550 浏览
想吃 Creme Brilee au Fromage 焦糖芝士蛋糕, 其實唔一定要去法國。Yamasaki 餅店最近都有得賣。 這家餅店一向蛋糕也好吃, 這次見他新出這款焦糖芝士蛋糕, 賣相非常吸引就買嚟試下。面頭的焦糖,燒到脆脆的, 內裏的芝士蛋糕層質感厚實棉密, 真材實料, 有非常香濃的芝士味。 怪不得店舖把它作為主打的蛋糕了。

2020-10-02 627 浏览
食完中午飯好似都未飽準備去行山前還是做足準備,買定個麵包先沙田A1係新城市一樓,剛好在行去巴士站時會經過行完一圈太多麵包🥯好難揀最後想找一個容易與朋友分享的麵包,所以很快便選擇了麻薯波波*相片是回家後才拍,行山途中食了幾個.麻薯一袋五個$21,十個$40有不同的口味,芝士、朱古力、紫薯朱古力未有疫情前可以自己揀不同的口味但現在所有麵包預先包裝同一個口味已經放為一袋十個只可選其中兩隻口味了.芝士麻薯一打開袋已經聞到芝士香味,超香麻薯波波咬起來好煙韌。以前我不懂得欣賞,但有個朋友十分喜歡吃,慢慢地... 當我選擇不了要買什麼麵包時,便會選擇麻薯。紫薯朱古力麻薯第一次見有這個口味,本來不太喜好紫薯的我也就試試食,好香紫薯味,也加了朱古力粒,微甜,與芝士麻薯一鹹一甜配搭十分夾
食完中午飯好似都未飽

準備去行山前還是做足準備,買定個麵包先

沙田A1係新城市一樓,
剛好在行去巴士站時會經過
行完一圈太多麵包🥯好難揀
最後想找一個容易與朋友分享的麵包,
所以很快便選擇了麻薯波波

*相片是回家後才拍,行山途中食了幾個

麻薯一袋五個$21,十個$40

有不同的口味,芝士、朱古力、紫薯朱古力
未有疫情前可以自己揀不同的口味
但現在所有麵包預先包裝
同一個口味已經放為一袋
十個只可選其中兩隻口味了
芝士麻薯

一打開袋已經聞到芝士香味,超香

紫薯朱古力麻薯
第一次見有這個口味,
本來不太喜好紫薯的我也就試試食,
好香紫薯味,也加了朱古力粒,微甜,
與芝士麻薯一鹹一甜配搭十分夾

2020-10-02
  • 麻糬波波
2020-09-26 487 浏览
🧀 芝士麻糬波波球 $21/5粒疫情關係佢已經pat好一包包,望到芝麻同朱古力味都好吸引,但最後只可以揀芝士味了🙈結果食落都幾失望,一黎都幾濕同淋... 似放左好耐咁😭叻外芝士味一啲都唔濃,好似食緊粒QQ粉球咁☹️
🧀 芝士麻糬波波球 $21/5粒
結果食落都幾失望,一黎都幾濕同淋... 似放左好耐咁😭
叻外芝士味一啲都唔濃,好似食緊粒QQ粉球咁☹️
2020-06-09 906 浏览
呢日阿媽經過呢間舖,俾呢個抹茶蛋糕既賣相所吸引😳於是就買左佢返屋企😂等我仲以為有人生日tim😂😂呢個蛋糕唔會中看唔中食😍😍好好味!抹茶與奶味好balance,唔會kum過對方隻味👍甜而不膩,岩岩好🤔🤔在裝飾上唔會單單得加佐唔同色素既cream😳而係有抹茶朱古力、朱古力同蜜瓜等😳蛋糕內有餅碎增加口感😳價錢又唔會太貴 同埋想係蛋糕牌寫咩字都得😚😚生日記得黎呢度bk蛋糕啦~~~
2020-05-29
其他
2020-05-30 811 浏览
A-1出咗名價錢會較貴但質素會較好,但出奇嘅係A-1嘅蛋糕特別平而且款式好多味道超好食😋😋今次揀咗個朱古力石板街,D朱古力夠晒香濃,而且唔會死甜😊最好嘅就係可以即時寫生日牌所以每逢有朋友生日,A-1一定係我第一選擇

而且款式好多味道超好食😋😋
今次揀咗個朱古力石板街,D朱古力夠晒香濃,而且唔會死甜😊

最好嘅就係可以即時寫生日牌
所以每逢有朋友生日,A-1一定係我第一選擇
2020-02-20 903 浏览
都有一排冇幫襯過a-1,今日經過見d麻糬波波幾靚仔,粒粒都脹卜卜,所以買咗黎食。$5/1, $21/5 有朱古力,黑芝麻,同芝士味我照舊都係食朱古力同芝士🤣唔知係咁啱今次d麻糬波較新鮮定佢進步咗,拎上手冇以前咁油,外面偏乾身而且微脆,入面依然咁軟糯。朱古力味係原味麻糬波加朱古力粒,所以唔會有好香濃朱古力味。係面嗰層嘅朱古力粒焗完之後會變到焦焦地咁,令外層更加脆口,有少少似食緊曲奇餅咁。佢整體甜度係黎自入面半溶嘅朱古力粒,甜味比一般牛奶朱古力低,就算一次過食幾粒都唔覺得過甜!芝士味雖然外面望落有d芝士絲,但其實好淡,似原味多d,要咬多一陣先會有微微嘅芝士香,但佢就比朱古力味軟身同煙韌,空氣感亦較低。

$5/1, $21/5 有朱古力,黑芝麻,同芝士味
我照舊都係食朱古力同芝士🤣

2020-02-12 681 浏览
勁中意食英王麵包店嘅焦糖芝士蛋糕,幾大一個,一個人分兩次食,口感綿密嘅cheese cake喺雪櫃冰一陣更加好味,少少嘅焦糖香味同芝士香味好夾,好好食!麻糬波波其實都幾好味嘅,口感非常好,好煙韌。