今次同朋友去尖東chill 下,有種回到剛出社會工作的感覺。還記得當年每個月出糧後,總會來一次尖東酒吧餐廳消費,作為獎勵自己努力工作。今日重拾往日情懷。呢間餐廳特色之一係有著長長的吧枱,甚有氣派。如果兩個人唔打食嘢,只係打算飲番兩杯,我個人首選吧枱位置,空間更廣濶,感覺更自在。至於今晚打算食埋嘢,所以選擇了坐餐廳入面。餐廳內裡裝潢設計更令人驚喜,嘅充滿藝術氣息而又不失高雅嘅餐廳設計。一邊享受美食之餘,可以一邊欣賞餐廳每一處佈置,的確令人歡愉暢快。《黃咖喱蟹肉·蒜蓉飽》($88),呢個很出色,黃咖喱不會太辣,咖喱香而不會掩蓋蟹肉鮮味,再以蒜蓉包蘸取咖喱汁一起吃,回味無窮。《龍蝦汁海鮮意大利扁麵》($128),扁麵軟硬適中,吸收海鮮及龍蝦汁,入口鮮味十足。配上青口,大蝦、墨魚,味道絕對無得彈。《黑松露薯條》($75),咪睇佢好似白雪雪,入口濃郁黑松露香味。較粗身薯條,皮脆肉淋,香口惹味。鍾情杯中物嘅我,點都吾少得飲番杯。呢間餐廳除提供Craft Beer 、House Red & White Wine , 仲有很多款 Cocktails 供選擇,有classic 嘅、亦有較Strong 或

鍾情杯中物嘅我,點都吾少得飲番杯。呢間餐廳除提供Craft Beer 、House Red & White Wine , 仲有很多款 Cocktails 供選擇,有classic 嘅、亦有較Strong 或較 sweet 嘅。

Tequila shot 相信大家都熟悉,而Margarita更是以 Tequila 調酒中嘅經典。不過今晚我决定試試新野《Portrait 》,以 Tequila 作為這杯Signature Cocktail 嘅基酒,再以有氣熱情果茶、蘋果汁及青檸汁調製而成。整杯 Portrait 帶有熱情果嘅香、蘋果汁嘅甜、同青檸嘅酸味,令Tequila 嘅辛辣味減少,如果喜歡Cocktail 嘅朋友推薦要一試。
賣相都ok ,杯面加有薄荷葉、檸檬乾片,再灑上糖霜作裝飾,睇得又食得。

2022-08-25
  • Portrait
  • 黑松露薯條
  • 龍蝦汁海鮮意大利扁麵
  • 黃咖喱蟹肉·蒜蓉飽
2022-09-07 21 浏览
尖東一帶最多酒吧餐廳,最啱收工後去小酌一杯。這間酒吧充滿藝術感,牆上壁畫更會定期轉換主題,頗具心思。除了美酒之外,餐廳亦提供主食以及串燒小食等,能讓顧客盡享美酒佳餚。🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🍃龍蝦汁海鮮意大利麵$128🍃使用了意大利扁麵更為掛汁~最欣賞個龍蝦湯汁,濃而不鹹,海鮮都不少架,有大隻青口,仲有蜆,八爪魚同埋蝦肉呢~🍃蘆筍牛柳粒炒飯$128🍃👍🏻西炒飯、揚州炒飯大家食得多,呢一款牛柳粒炒飯款式好新鮮~味道比起普通炒飯更佳。加上醬油以及牛柳炒成,味道濃郁,別具風味,火候控制得不錯,飯粒粒粒分明。🍃Bee's Knees $110🍃呢杯係餐廳既signature cocktail~賣相絕對igable~另外要讚一讚餐廳特地準備了酒精餐牌小booklet,圖文並茂而且會由濃至淡排列酒品的酒精含量,讓方便於選擇。這一杯Bee's Knees 酒精含量不算高,而且味道甜甜地,有啲似飲緊果汁🍹好啱女士口味~

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
🍃龍蝦汁海鮮意大利麵$128🍃
使用了意大利扁麵更為掛汁~
最欣賞個龍蝦湯汁,濃而不鹹,
海鮮都不少架,有大隻青口,
仲有蜆,八爪魚同埋蝦肉呢~

🍃蘆筍牛柳粒炒飯$128🍃👍🏻
西炒飯、揚州炒飯大家食得多,
呢一款牛柳粒炒飯款式好新鮮~
味道比起普通炒飯更佳。
加上醬油以及牛柳炒成,
味道濃郁,別具風味,
火候控制得不錯,飯粒粒粒分明。

🍃Bee's Knees $110🍃
呢杯係餐廳既signature cocktail~
賣相絕對igable~另外要讚一讚餐廳
特地準備了酒精餐牌小booklet,
圖文並茂而且會由濃至淡排列
酒品的酒精含量,讓方便於選擇。
這一杯Bee's Knees 酒精含量不算高,
而且味道甜甜地,有啲似飲緊果汁🍹
好啱女士口味~

2022-09-07 17 浏览
今日早收工就約左朋友仔黎尖沙咀傾下計,飲下野,食下野,搵到呢間餐廳非常有氣氛,裝修都唔錯,而且服務員熱情既招待就入黎試下啦,一試真係好有驚喜。首先我地點左杯Mulata Daquiri cocktail, 杯既外面有朱古力粉,飲個時令口感更加提升,味道酸酸甜甜咁,我個人十分喜愛,真係好有驚喜,唔錯既選擇。跟住叫左個小食白鱔秘製燒汁,呢個爽口彈牙,燒汁配合得天衣無縫,甜甜地非常開胃,而且好新鮮,世界級享受。之後再叫多個黑松露薯條,呢個可以點咪蕃茄醬一齊食令味道更加提升,非常脆口,黑松露既味道配合得好好。最後叫多個麻香辣椒雞絲麵,麵底非常彈牙,好有口感,呢款有小小辣,我都可以食到,友人非常喜愛。

話明係藝術風酒吧,餐廳由裝修、餐牌、調酒都好有特色,其中仲推出六款special cocktails,呼應牆上嘅六幅畫,相當有心思!室內座位有矮身沙發、高身吧枱,仲有半露天嘅窗口位,感覺好chill!黃咖喱蟹肉·蒜蓉包($88)啖啖蟹肉放上稍微烘過嘅蒜蓉包,香濃咖喱醬濃郁但完全無蓋過蟹肉嘅鮮味,加上邪惡蒜蓉牛油,好想食多幾塊法包!雞/豬·泰式沙嗲($68)每款有兩串,豬肉燒到外脆肉軟,蘸埋特製花生沙嗲汁,入面有粒粒碎花生,超重油香超惹味!牛舌·照燒汁($65)三大粒厚切牛舌,表面係燒到好靚嘅格仔網紋,咬落口感軟嫩,牛味香濃。龍蝦汁海鮮意大利扁麵($128)用咗青口、原隻八爪魚、蝦同蜆嘅足料意粉,搭配鮮甜龍蝦汁,意粉口感彈牙,係唔錯嘅主食!

黃咖喱蟹肉·蒜蓉包

雞/豬·泰式沙嗲、牛舌·照燒汁

黃咖喱蟹肉·蒜蓉包
雞/豬·泰式沙嗲、牛舌·照燒汁
2022-09-05 27 浏览
某一日放工想chill chill就係尖東random揀一間靚靚餐廳,佢地嘅drink menu非常特別,有藝術感之餘好啱打卡!🤩嘢食種類都好多元化,有泰式、日式、西式。因為我哋唔太餓,所以叫左小食share😋海鮮拼盤🐙凍盤好啱炎炎夏日食,包括有法式煙燻鱔、凍鮑魚、黑松露油浸八爪魚,煙燻鱔好特別,唔腥而且好香煙燻味。但個人比較鍾意凍鮑魚,點埋泰色酸辣汁一齊食好開胃💥黃咖哩虎蝦烤薄餅🥘好厚肉又大隻嘅虎蝦,爽口彈牙,仲貼心地去腸開背,食落方便,薄餅同咖哩實在係perfect match🫓泰式沙嗲🍗有豬同雞揀,各一半(食左一串先記得影😹),細細串好香口,肉質唔會柴,不過份量略為少左dd😮‍💨唔夠喉!Diamond Black🌱荔枝+班蘭,清甜易入口,仲有少少泰國風情,啱晒配d小食😻Woman Perfume🍹烏龍茶Gin + 🥭+ 🍋,好refreshing之餘上面嘅泡泡有茶味🍵Overall special cocktails好啱女仔飲,易入口偏甜少少,但staff好好咁會為你介紹/tailor made適合個人口味嘅酒🥂

海鮮拼盤🐙
但個人比較鍾意凍鮑魚,點埋泰色酸辣汁一齊食好開胃💥

黃咖哩虎蝦烤薄餅🥘
好厚肉又大隻嘅虎蝦,爽口彈牙,仲貼心地去腸開背,食落方便,
薄餅同咖哩實在係perfect match🫓

泰式沙嗲🍗

Diamond Black🌱
荔枝+班蘭,清甜易入口,仲有少少泰國風情,啱晒配d小食😻

Woman Perfume🍹

2022-09-02 6 浏览
星期2,仲有幾耐先放假? 懷著悶悶心情 為自己 打打氣 就去左尖咀南洋中心 chill 一chill。跟好友聚聚 雖然我地點左2 款菜式 但都好飽飽🤤🌟咖喱蟹肉蒜蓉包 $88🌟一睇 presentation 甘精緻 真係幾吸引,胃口大開。但蒜蓉包得5片 夠唔夠架? 好彩每樣都好足料,無令人失望。蒜蓉包烘得岩岩好,外~麵包皮卜卜脆 但又唔會overcook 變到全塊石頭甘,內~蒜蓉新鮮 夠香,麵包又香又軟. 而咖喱mix 蟹肉 真係無 違和感,咖喱唔算重味 無蓋過蟹肉 大家都相輔相成 將蒜蓉包推成一個更高層次。🌟泡菜帶子卡邦尼意大利粉 $138🌟泡菜×帶子×卡邦尼: 呢個組合係幾新鮮。以為係食卡邦尼意大利粉 都食到悶曬啦~ 食食下間中又食到 辣味泡菜 刺激 下味蕾 同固有印象,驚喜十足。加上意大利粉 彈牙 容易掛到醬汁 係幾入味。而卡邦尼醬就真係無得輸 食得出 大廚 誠意 將一個簡單事 認真做 係有分別既。🌟Paloma $100🌟🌟Hmingway Daiquiri $90🌟打卡一流。完✅

🌟咖喱蟹肉蒜蓉包 $88🌟

🌟泡菜帶子卡邦尼意大利粉 $138🌟

🌟Paloma $100🌟

🌟Hmingway Daiquiri $90🌟

打卡一流。完✅
2022-08-29 9 浏览
連續OT咗幾日,尖東放工當然要chill吓,搵間酒吧坐一坐,飲杯酒,食個早飯返屋企早啲瞓,一定要搵間舒服嘅呢度有間感覺燈光柔和,沙發幾好坐,於是坐低首先叫兩杯嘢飲先,呢一杯Portrait,感覺幾清爽,熱情果茶tequila, 加啲果汁,清爽得來未話太甜,上邊仲有果味嘅糖片裝飾,感覺特別同事要揸車,叫咗杯蘋果汁底嘅mocktail一樣咁靚仔,清清地食物方面,店員推介呢度嘅醉香脆皮燒雞,肉質非常鮮嫩,應該係慢煮過,仲用咗成日浸住花雕等酒,先可以做到呢個效果,最特別嘅係,上台前燒香咗雞皮,非常之脆,由於浸過酒嘅關係,一啲都唔油膩,調味適中,酒味恰到好處,非常推薦另外佢嘅油飯同埋配菜都有誠意,味道平衡返醉雞嘅酒味飲酒當然唔少得加返碟黑松露薯條做配菜啦!

呢度有間感覺燈光柔和,沙發幾好坐,於是坐低

另外佢嘅油飯同埋配菜都有誠意,味道平衡返醉雞嘅酒味

飲酒當然唔少得加返碟黑松露薯條做配菜啦!
2022-08-29
  • Portrait
2022-08-29 10 浏览
Happy Friday放工和友人嚟到尖東海傍附近呢一間特色酒吧和西餐廳食晚飯,順道飲兩杯。環境十分舒適,座位寬敞,牆身掛滿掛畫,充滿格調。See My Pearl嚟到酒吧,當然要點一杯特色cocktail先!每次睇飲品menu總會覺得cocktail名稱都很美很好聽,經過一番選擇後,最後揀了招牌之一嘅呢一杯See My Pearl!呢杯cocktail賣相一流,以Gin為基底,加入棉花糖、茉莉茶、蜜糖和cream混合而成,口味甜甜的,又很綿密和creamy,非常易入口。炭燒墨魚柳飲酒必須要點上小食,而餐廳也提供多款小吃精選。我們點了呢一道炭燒墨魚柳,份量好多,墨魚柳很新鮮,口感爽,十分推薦呢一個佐酒小食。牛舌配照燒汁除此之外,我們點了一份燒牛舌,配上照燒汁,很喜歡牛舌鬆軟程度,充滿牛味,好有風味。龍蝦汁海鮮意大利扁麵主食方面點了龍蝦汁海鮮意大利扁麵,龍蝦汁不會好濃味,海鮮包括八爪魚、青口和大蝦等,非常豐富,義大利扁麵好嗦汁,整體很滿意。想飲酒同時又試到特色小食就不能錯過呢一間了。
環境十分舒適,座位寬敞,牆身掛滿掛畫,充滿格調。

See My Pearl

牛舌配照燒汁

龍蝦汁海鮮意大利扁麵

想飲酒同時又試到特色小食就不能錯過呢一間了。
2022-08-23 26 浏览
南洋中心地下很多特色酒吧餐廳,今晚見安排時間來這間特色餐廳一試。醉香脆皮燒雞半隻、香茅油飯$188,由於需時30分鐘,建議點菜時立刻落單。雞皮非常之香脆,因為用紹興酒浸過之後,再風乾一晚,所以雞肉帶點酒的香氣,而且鮮嫩可口,剛剛熟不會過硬。香茅飯帶點飯焦的香氣,加上香茅辣椒汁和雞肉一起吃,口感非常豐富。黃咖喱蟹肉蒜蓉包$88,咖喱不會過濕,蟹肉鮮甜,加上香脆的蒜蓉包,很快便被消滅了。Ice mocha $58,朱古力味道濃郁,咖啡味不會過龍,是個人喜愛的味道。Ginger beer $42,帶點薑的香氣,容易入口。

Ginger beer $42,帶點薑的香氣,容易入口。
2022-08-22 16 浏览
Blue Monday 放工後相約好友小酌一杯,談下心。來到尖東一間環境相對比較優美柔和既酒吧😊2人都各叫左杯:🍸See my pearl cocktail HK$100成杯珍珠咁靚,但我覺得佢有點似富士山🤣🤣酒味我就唔識形容,但飲第一啖時,有點咸咸地,因為面鋪滿了一層parmesan cheese,再飲多啖,就飲到苿莉茶和蜜糖既味道,飲到咁上下整杯就變得很creamy,整體很有層次感。下酒菜,分別有:🐮👅牛舌 (照燒汁) HK$65有3大塊,都好厚身,食落口好淋,但又不失咬口,肉質Q彈,調味適中,不用點汁亦好出味,值得一試。🐄燒原條牛肋骨菠蘿青瓜沙律HK$278本身見d牛肉表面幾實淨,好似好dry,以為食落會好鞋,點知有驚喜,食落一點都唔韌,仲好嫩,而且邊邊燒到焦焦,好香口,除左可以配它旁邊的青檸酸辣醬,仲有青瓜、菠蘿和沙律菜幫助解膩。青瓜真係值得一讚,有醃制過,酸度好夠,解膩一流。搵個Happy Friday 再黎飲過🤪

Blue Monday 放工後相約好友小酌一杯,談下心。
來到尖東一間環境相對比較優美柔和既酒吧😊

2022-08-22
  • 牛舌
  • 燒牛肋骨
  • See my Pearl
#Avenue75 酒精飲品同餐廳食物一樣高質,仲要幾位侍應哥哥都係專業 bartender,佢哋好用心咁講解每杯cocktail的特別之處,仲可以根據客人的口味 tailor-made🤩🤩醉香脆皮燒雞 $188燒雞係侍應哥哥推薦的,食完就明曬點解會係招牌菜!🥹🥹 雞皮燒得好脆,而肉質超級嫩滑同完全鎖住肉汁,再帶有少少酒香。隻雞都幾大隻,仲要比足半隻雞,再加埋油飯,男仔食曬都會飽,真係非常推薦大家試吓!🥰🥰😍😍白鱔秘製燒汁 $75超好食!!😭😭 一咬落口已經震驚咗,因為個鱔皮真係超級脆,再帶有少少甜同辣,嗰秘製醬汁真係我食過最惹味的!而且鱔肉好厚實,完全冇腥味,口感一流💕💕💕蟹肉龍蝦湯鍋脆巴 $148龍蝦味好香濃,而且幾乎啖啖都食到蟹肉,非常足料鮮味😎😎 再配埋喺出面較小機會食到的脆鍋巴,真係一個唔錯的小食👍🏻O’ Fat’ ion $130餐廳有8杯signature 喺based on 8幅世界名畫的 theme,又靚又好飲仲要富藝術性,用嚟打卡一流💕 而今次點的 O’ Fat’ ion喺加咗牛油同黑糖,所以口感會甜少少同creamy啲,比較易入口,女仔飲都完全無問題!

醉香脆皮燒雞 $188

白鱔秘製燒汁 $75

蟹肉龍蝦湯鍋脆巴 $148

O’ Fat’ ion $130
2022-08-21 439 浏览
店員遞上一本小小booklet, 看似story book, 原來係一系列以藝術作品為靈感嘅cocktail menu, 其中Folies Lady ($120)更將畫作呈現喺米紙上,飲果陣可以食埋,幾得意,紅椒同lime juice夾埋有一種特別果香,味道清新又易入口。餐牌上有唔少燒烤/串燒選擇,叫左一串牛舌•照燒汁 ($65) ,又厚又軟又多汁,雖然俾左照燒汁但係唔點汁更原汁原味!每件只有邊位微微焦脆,調味恰到好處。連配菜酸瓜都好好味,超級爽脆😋好少見咁大塊 炭燒墨魚柳 ($95) ,有地中海style, 口感有嚼勁,但唔會覺得靱,網紋切法令墨魚柳增加口感,又有燒過嘅焦香口感👍🏻如果嫌墨魚味太寡,配青醬就夠曬惹味😺帶辣嘅青醬味道剛好,同墨魚香相輔相成最欣賞係 醉香脆皮燒雞(半隻)•香茅油飯 ($188),用嘅係三黃雞,切開脆皮有好多肉汁流出黎,皮肉之間仲有黃油,好香酒糟味,係超級juicy嘅燒雞!配香茅油飯好滿足~

2022-08-03
2022-08-20 16 浏览
介紹大家一個好地方 尖沙咀海旁Avenue 75環境舒服 食物好物 職員都好主動介紹黃咖喱蟹肉蒜蓉包必食呀 黃咖喱不會太流質 加有蛋加有蟹肉 放上蒜蓉包 非常香咖喱味 而且蒜蓉包好鬆脆 龍蝦汁海鮮意大利扁面海鮮足料 青口肥美 魷魚蜆肉有齊 意粉唔會太硬 扁意粉同海鮮汁調味剛剛好 而且份量好夠黑松露薯條黑松露粉加上薯條 黑松露味唔屬於非常突出不過薯條好香口好脆 沾上茄汁 好適合chill飲野CocktailCharlie Chaplin 一杯帶有小小果香 甜味重 適合女仔飲
介紹大家一個好地方 尖沙咀海旁

黑松露粉加上薯條 黑松露味唔屬於非常突出
不過薯條好香口好脆 沾上茄汁 好適合chill飲野

Cocktail

2022-08-19 11 浏览
今日放工同男朋友去左尖東搵野食 因為成日都去尖沙咀 所以今次決左睇下尖東有冇咩好野食經過見到呢間bar 好似裝修幾特別 就決定黎試下 雖然係平日黎 但都幾多人黎呢間餐廳😳見到隔離枱個脆皮燒雞油飯好吸引 忍唔住即刻叫 🤣 雖然呢個要等30分鐘 但好值得 呢個油飯超香 就咁食已經夠哂味😝個燒雞肉好滑 而皮燒得超脆 真係會為左呢個飯 再黎呢間餐廳 係必點🤩另外就叫左蟹肉咖哩包 一黎到已經比個賣相吸引😍個咖啡蟹肉超香 又唔會好spicy 做小食真係唔錯😝跟住仲叫左牛肉炒飯 飯粒粒分明 每啖都好多牛肉😍男朋友超鐘諗呢個 雖然食到好飽 都食到一粒唔剩 最後見到人地叫cocktail 都好靚 我地就叫左一杯試下 一黎到試唔住打卡😜整得好靚飲落都易入口 連我好似飲酒既人都ok Overall 我會為左個燒雞飯再黎🤪🤪🤪地點環境都好舒服😝😝
見到隔離枱個脆皮燒雞油飯好吸引 忍唔住即刻叫 🤣

Overall 我會為左個燒雞飯再黎🤪🤪🤪
地點環境都好舒服😝😝
2022-08-16
2022-08-16 17 浏览
今晚同朋友放工去Avenue75飲下野,chill下☺️ Avenue75唔會好嘈,好適合傾計☺️1.泡菜帶子卡邦尼意大利粉 $138係Fusion的味道!帶子幾鮮爽,意大利粉軟硬適中,份量十足!呢度有一本特別既drink menu,入面既cocktail都係因藝術畫作而萌生既創作。我地飲左當中既2款😍2.Diamond Black $120有一舊竹碳冰,仲有塊葉,好特別既設計。有荔枝、柚子、班蘭味,酒味亦重👍🏻3.See My Pearl $100粉藍色同白色放埋一齊,好靚😍有Gin酒、茉莉花茶、蜂蜜、Cream,幾甜幾好飲👏🏻

1.泡菜帶子卡邦尼意大利粉 $138

我地飲左當中既2款😍