2023-07-06
做咗成日嘢,放工就梗係想chill一chill。沿住尖沙咀海旁,嚟到尖東嘅酒吧街,感受呢度嘅異國風情,嘆番一杯Cocktail,絕對係放工的藝術。呢間Avenue 75除咗充滿特色嘅雞尾酒之外,仲有唔少特色美食,為繁忙嘅一天加添一份寫意。燒牛肉青芒果柚子沙律故名思義,呢個沙律入面有青芒果同泰金柚,呢兩種水果都係帶有酸酸甜甜嘅感覺,非常開胃。牛肉燒得啱啱好,乾身得嚟唔會韌,由於已經薄切咗,基本上可以連同沙律菜一啖擺曬落口。除咗可以當前菜,如果唔想食得咁heavy,呢個都可以當主菜咁食,一人食夠曬飽。煙鴨胸香草青醬意大利扁麵煙鴨胸充滿鴨嘅油香,但食落口又唔會油淋淋。香草青醬嘅香草味有種creamy嘅感覺,意大利扁麵掛汁分量啱啱好。入面仲有菇同洋蔥做配菜,同青醬都非常之夾。Fiesta 呢杯雞尾酒嘅成份有Patron Silver, House Horchata, Papaya Puree, Milk, Agave Syrup, Warm Blueberry Cream。酒味偏濃,不過酒嘅頂部有肉桂粉,甜甜地嘅味道可以中和返。由於入面有奶同horchata嘅成份,cocktail都好滑而厚身
燒牛肉青芒果柚子沙律
煙鴨胸香草青醬意大利扁麵
Fiesta
呢杯雞尾酒嘅成份有Patron Silver, House Horchata, Papaya Puree, Milk, Agave Syrup, Warm Blueberry Cream。酒味偏濃,不過酒嘅頂部有肉桂粉,甜甜地嘅味道可以中和返。由於入面有奶同horchata嘅成份,cocktail都好滑而厚身。如果中意飲奶底嘅cocktail, 可以一試。