2022-12-09 28 浏览
尖東附近終於有燈飾睇以免太逼人,所以提早左睇下尖東一帶店舖都結業了但仍然有好多餐廳見涼涼地就入左呢間 bar and restaurant 見到佢有好多特色野飲窩心既係cocktail menu話比你聽偏甜定gentle叫左杯EL DIABALO裡面有ginger ale同lime首先呢杯都算幾辣,好ginger 醒一醒神就叫左黃咖喱蟹肉蒜蓉包蟹肉份量都多,而且蒜茸包焗得香脆十分開胃之後嗌左豬雞沙嗲串燒沙嗲偏甜,串燒好香最後食返個龍蝦海鮮意粉,正
尖東附近終於有燈飾睇

以免太逼人,所以提早左睇下

尖東一帶店舖都結業了

但仍然有好多餐廳

見涼涼地就入左呢間 bar and restaurant

見到佢有好多特色野飲

首先呢杯都算幾辣,好ginger

醒一醒神就叫左黃咖喱蟹肉蒜蓉包

蟹肉份量都多,而且蒜茸包焗得香脆

十分開胃

之後嗌左豬雞沙嗲串燒

沙嗲偏甜,串燒好香

最後食返個龍蝦海鮮意粉,正

2022-12-08 26 浏览
Chill & Art Cocktail 🍸 放工要chill 一 chill呢間係不二之選當初被餐廳裝潢設計吸引而且有一位職員專負責調酒當然要點佢地特色Art Cocktail試一試⭐️ukiyo-e只睇名完全唔知係咩😂但睇有清酒&柚子汁同埋估日本酒應該唔會係伏野一於試下果然有清酒&梅酒加持之下酒精味有少少濃但柚子汁完全令到杯酒更容易入口⭐️白鱔串燒超推介👍皮燒得好脆,肉燒完好彈牙厚實加埋燒汁配合更正而且一串有三塊⭐️碳燒香草羊扒配新薯露荀麻煩嘅我要求7成熟真係好考廚師功力但羊扒出到嚟又唔會老又唔會太血岩岩好
Chill & Art Cocktail 🍸

酒精味有少少濃
但柚子汁完全令到杯酒更容易入口

⭐️白鱔串燒
超推介👍
皮燒得好脆,肉燒完好彈牙厚實
加埋燒汁配合更正

庆祝纪念
生日
  • 碳燒香草羊扒
2022-12-01 26 浏览
是日同好耐無見的好姊妹一齊來到哩間Avenue75 Avenue75 入到去,見到WALL上的特色Cocktail畫,真的好夠派頭,同姊妹點左個大板燒醬薯條,龍蝦汁海鮮意大利扁麵,cockatil方面點左Lady GreyLady Grey英式下午茶的style,另外上一件正的Opera蛋糕,Lady Grey飲落系伯爵茶味再加埋gin酒味,一口蛋榚一口gin,真的好有味道大板燒醬薯條大板燒醬薯條真的見到都想食,特登叫職員多醬,條條都有大板燒醬味,同埋食落真的好像食緊小丸子咁,正!!龍蝦汁海鮮意大利扁麵 海鮮的料有青口、原隻八爪魚、蝦同蜆,另外有好多份量的扁意粉,加埋熱的龍蝦汁,真的好開胃,同朋友都食曬一盤,意由未盡~~呢間bar真的好chill,好有特色!!
是日同好耐無見的好姊妹一齊來到哩間Avenue75

大板燒醬薯條
正!!

龍蝦汁海鮮意大利扁麵

呢間bar真的好chill,好有特色!!
2022-11-30
  • 大板燒醬薯條,
尖東海傍一帶的酒吧在世界盃期間都是人頭湧湧難得找到這間遠離人群的餐廳(o゚▽゚)/餐廳的食物質素甚高以下依喜愛次序逐一介紹𓃈/❶麻香辣椒雞絲意大利粉 $118好香辣!還是那種四川的辣味‼️很惹味🤤不過麻香則較不明顯雞絲不會諧星而且有多菇類🍄二人分份量都足夠👍🏻❷ 豬 /雞沙嗲串燒 $68每款有兩串兩款上都有辣粉估計燒時有配以蜜糖甜甜的😆‼️十分欣賞他的沙嗲醬‼️勁多花生粒粒🥜❸ 蝦餅拼蟹肉牛油果沙律 $118蝦餅裡有香草🌿幾特別!肉質不似平時在泰國餐廳吃的蝦餅般彈牙我反而比較喜歡他這種佢彈牙之中帶點肉地(。・ω・。)蟹肉沙律幾清甜開胃一流👍🏻❹ Lady Grey $120服務員向我們介紹了他們的特色Cocktail我們選了這款因為有蛋糕送😂😂😂而且超可愛他的擺盤是想英式下午茶🫖這款Cocktail特別之處在於有伯爵茶味𓂒入口先有淡淡檸檬味然後再由茶香及回甘🤔好特別!平時不好喝酒的我覺得這款很易入口👍🏻👍🏻👍🏻/整體食物質素甚高👍🏻👍🏻👍🏻晚餐食物價錢尚算合理不過因為是酒吧餐廳所以會比較熱鬧而且喝了酒大家會更加高談闊論🤭怕嘈的建議坐窗口位😆
尖東海傍一帶的酒吧
在世界盃期間都是人頭湧湧
難得找到這間遠離人群的餐廳(o゚▽゚)
餐廳的食物質素甚高

甜甜的😆
‼️十分欣賞他的沙嗲醬‼️
勁多花生粒粒🥜

❸ 蝦餅拼蟹肉牛油果沙律 $118
蝦餅裡有香草🌿幾特別!
肉質不似平時在泰國餐廳吃的蝦餅般彈牙
我反而比較喜歡他這種
佢彈牙之中帶點肉地(。・ω・。)
蟹肉沙律幾清甜

豬 /雞沙嗲串燒
麻香辣椒雞絲意大利粉
豬 /雞沙嗲串燒
2022-11-24 34 浏览
· 串燒 牛舌 / $68店員推介,好厚肉,價錢同份量成正比,肉質軟腍,但咬落仍有口感,唔韌,甚有牛味,配沙嗲醬nice👍🏻但唔點醬都ok,本身搽咗照燒汁都有味。· 大板燒醬薯條 / $75正常,唔太特別,只係想食薯條而叫😆。· 泰式炸蝦餅·蟹肉牛油果沙律 / $118炸蝦餅好大舊,彈牙,但可惜冇得點醬,蟹肉牛油果沙律💯牛油果下面全部都係蟹肉,好足料,沙律同蝦餅可以互相平衡返。· 醉香脆皮燒雞 / $188同樣店員推介,即叫即燒,呢個份量係半隻,皮脆肉嫩,不過部分雞胸位都有小小嚡身,帶微微酒香,點配甜酸汁都好味,另外燒雞下面鋪咗油飯,吸咗唔少雞油🥹· (left) Aperol Spritz / (right) El DiabloAperol Spritz入口有橙香,但之後陣藥水味飄出嚟🥲El Diablo好飲,偏青檸味,較喜歡這種refreshing啲嘅配搭。Cocktail menu好特別,classic cocktail會按sweet / bitter / strong / gentle分類,另外有6款signature cocktail,同牆上壁畫有故事📖。
· 串燒 牛舌 / $68

· 大板燒醬薯條 / $75
正常,唔太特別,只係想食薯條而叫😆。

· 泰式炸蝦餅·蟹肉牛油果沙律 / $118

· 醉香脆皮燒雞 / $188

2022-11-23 382 浏览
2022年11月16日 星期三今晚難得同老婆一齊早收工,於是去咗尖沙咀行下睇燈飾,順便食埋飯先返去經過南洋中心有少少肚餓,咁啱見到呢間餐廳裏面有位置,而且都有幾多人幫襯,冇諗太多就入咗去入到去發現裏面嘅壁畫都好有特色,好似來自唔同國家,呢個時候店員就介紹其實每一幅壁畫都係來自一款餐廳嘅特色飲品,畫入面刻劃左飲品嘅材料同代表嘅國家,冇諗過會咁有心機睇返餐牌咁岩係classic cocktail break,經典cocktail會有優惠,而且食物餐牌都有幾多選擇,小食、串燒同主菜都一應俱全,價錢都唔算太貴,所以我哋揀左幾個小食同意粉,再加特色飲品剛才提到餐廳既特色飲品,除咗壁畫上面有之外,餐廳仲另外整左一個餐牌出嚟,裡面寫得好清楚每款飲品有咩用料同飲品既靈感來源係咩,甚至飲品既味道同期望顧客飲完既感覺都有,想得十分周到我點既正正就係來自日本既ukiyo-e,有茉莉香綠茶既清酒、梅酒、柚子汁等等混合而成,飲落去酒精味唔算濃烈,都幾易入口,酸酸地幾醒胃之後食物就陸續送到,有黃咖喱蟹肉配蒜蓉包,咖喱黎到既時候好香,配埋蒜蓉包食好夾,每一啖都食到有蟹肉,而且唔算太辣,反而越食越惹味添之後有蟹肉龍蝦
2022年11月16日 星期三

之後有蟹肉龍蝦湯脆鍋巴,鍋巴勁脆口,可惜得四塊,如果多啲會更加好,而龍蝦湯好濃郁,一d都唔稀,充滿龍蝦味,仲食到有龍蝦肉添

呢個係龍蝦汁海鮮意大利麵,有好多款唔同嘅海鮮,包括八爪魚、青口、大蝦等等,煮得啱啱好,唔會過熟,大蝦好彈牙,而闊條麵都好有咬口,唔會煮到好腍

最後仲有炭燒墨魚柳,冇諗過上碟嘅時候會有咁大塊墨魚,而且店員已經切開左一片片,燒得好香之餘,仲真係有炭燒既香味,另外可以點醬汁一齊食,味道會更加豐富,有少少辣

最後埋單每人三百幾蚊,尖沙咀來講算係不過不失,的確係第二個地方搵唔到呢一啲特色飲品
2022-11-16
📍 Avenue75 尖沙咀麼地道75號南洋中心地下36-41號舖🍒點評時間知道尖東一帶酒吧食肆氣氛幾好 朋友介紹黎呢間餐廳飲下酒𝖼𝗁𝗂𝗅𝗅下出面有長吧枱,入面亦有梳化雅座 餐廳既牆上塗有唔同既藝術畫作,充滿藝術氣息🍸𝖥𝗂𝖾𝗌𝗍𝖺餐廳有本𝖺𝗋𝗍 𝖼𝗈𝖼𝗄𝗍𝖺𝗂𝗅 𝗆𝖾𝗇𝗎入面嘅飲品都同牆上的畫作呼應,令人想像到杯酒係咩既主調 𝖥𝗂𝖾𝗌𝗍𝖺 係一杯墨西哥風格既雞尾酒用龍舌蘭、肉桂、木瓜、藍莓同horchata調配而成一飲落口就感受到拉丁美洲既風味🦴醉香脆皮燒雞(半隻)· 香茅油飯點菜果時問過經理有咩好推介佢話呢道菜幾熱門比較多人叫 果然無令我失望😆一上菜就聞到剛烤好既香味 一落手切就感覺到個外皮非常鬆脆,入面既雞肉亦好嫩滑多汁 配搭埋泰式既酸辣醬汁同香茅油飯,真係食唔停口🤤🍟黑松露薯條炸到金黃乾身,再加入了黑松露既調味粉非常惹味,下酒菜必選👍🏻好味指數😋:⭐️⭐️⭐️⭐抵食指數😛:⭐️⭐️⭐️⭐服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐️⭐環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐

📍 Avenue75
尖沙咀麼地道75號南洋中心地下36-41號舖

🍒點評時間
知道尖東一帶酒吧食肆氣氛幾好
朋友介紹黎呢間餐廳飲下酒𝖼𝗁𝗂𝗅𝗅下
出面有長吧枱,入面亦有梳化雅座
餐廳既牆上塗有唔同既藝術畫作,充滿藝術氣息

🍸𝖥𝗂𝖾𝗌𝗍𝖺
餐廳有本𝖺𝗋𝗍 𝖼𝗈𝖼𝗄𝗍𝖺𝗂𝗅 𝗆𝖾𝗇𝗎
入面嘅飲品都同牆上的畫作呼應,令人想像到杯酒係咩既主調
𝖥𝗂𝖾𝗌𝗍𝖺 係一杯墨西哥風格既雞尾酒
用龍舌蘭、肉桂、木瓜、藍莓同horchata調配而成
一飲落口就感受到拉丁美洲既風味

🦴醉香脆皮燒雞(半隻)· 香茅油飯
點菜果時問過經理有咩好推介
佢話呢道菜幾熱門比較多人叫
果然無令我失望😆
一上菜就聞到剛烤好既香味
一落手切就感覺到個外皮非常鬆脆,入面既雞肉亦好嫩滑多汁
配搭埋泰式既酸辣醬汁同香茅油飯,真係食唔停口🤤

🍟黑松露薯條
炸到金黃乾身,再加入了黑松露既調味粉
非常惹味,下酒菜必選👍🏻

好味指數😋:⭐️⭐️⭐️⭐
抵食指數😛:⭐️⭐️⭐️⭐
服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐️⭐
環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐

2022-11-21 23 浏览
尖沙咀西餐🤩🎊Avenue75有一日放工無意中發現左尖東有間充滿格調同藝術氣息既新派酒吧餐廳Avenue75,一於同姊妹去試下😚一坐低waiter好熱情同我地介紹menu,最特別之處就係原來6款signature cocktail同餐廳牆上既係壁畫係對應既,每幅壁畫上真係根據唔同cocktail有唔同既style,絕對係一個加分既打卡位🙆🏻‍♀️✨係食物方面我地點左2款小食同1款主食🤩泰式炸蝦餅·蟹肉牛油果沙律個蝦餅係熱辣辣,蝦肉係有咬口同彈牙,蟹肉牛油果沙律係凍既,可以中和返炸蝦餅既熱氣感,而蟹肉份量足!炭燒墨魚柳墨魚柳啖啖肉,容易咬唔會好un,而且一啲都唔腥,點埋個酸酸辣辣既汁更加畫龍點睛,我食到停唔到口!醉香脆皮燒雞·香茅油飯主菜上到已急不及待要切開,切開時已聞到淡淡既酒香同燒雞香味,燒雞肉質都算滑。平時我比較少食油飯因為怕肥,但呢個香茅油飯係滑得黎又唔會好油膩,整體不錯。係cocktail方面我地叫左2杯。Ukiyo-e呢杯係有日本sake酒係入面既,味道有清新既柚子味,餐廳仲非常貼心加左個杯套,值得一讚。Lady Grey呢杯就好似去食下午茶一樣,仲配左一件朱古力蛋糕。飲落有少
尖沙咀西餐🤩🎊Avenue75

係食物方面我地點左2款小食同1款主食🤩

泰式炸蝦餅·蟹肉牛油果沙律

炭燒墨魚柳

醉香脆皮燒雞·香茅油飯

係cocktail方面我地叫左2杯。
Ukiyo-e
Lady Grey
呢杯就好似去食下午茶一樣,仲配左一件朱古力蛋糕。飲落有少少似齋啡既味道,酒味唔會太濃又易入口,打卡一流😝💓

Avenue75整體係環境風格、食物、飲品同服務都不錯,價錢都合理,我會想再同朋友再黎試埋另外4款cocktail🥰🎊
2022-11-19 326 浏览
收工想飲杯野chill下,去到紅磡港鐵站附近就有一間睇落幾有特色的酒吧不單止以不同國家的特色來調製飲品,味道亦相當有色彩!Renaissance Garden以番茄汁作底,加了不同的蔬菜, 味道 非常特別甜酸苦辣鹹都有一些感到有些蒜香味道,又有些Basil的味道, 吞完又有少少辣味湧出來,五味豐富,酒味不會太強烈,個人幾鍾意! 有別於一般的雞尾酒並不是用果汁作抵反而用番茄汁,因此不會太甜,而且其他味道亦相當突出,十分特別!Ukiyo-e老公點了這杯日本風的雞尾酒, 的確酒味比較強烈,但都算易入口!黃咖喱蟹肉蒜蓉包這個相當有驚喜… 黃咖哩香而不辣,而且還食到蟹肉的鮮味,一梳梳的蟹肉,十分足料! 蒜蓉包外脆內軟蒜香十足,咖喱足夠每塊都一大匙羹的黃咖哩蟹肉放在蒜蓉包上,放得滿滿的! 非常好食!炭燒墨魚柳兩大塊墨魚柳連香草一起燒,燒得很香!而且啖啖肉加上炭燒香草的味道, 又清新又好食!蟹肉龍蝦湯鍋脆巴龍蝦湯的味道很濃郁,又夠熱,好飲!鍋巴香脆不硬!沾上湯汁食更有口感和層次龍蝦汁海鮮意大利麵海鮮香,有鮮味,意大利麵煮得剛好, 龍蝦汁都能掛在麵上,海鮮鮮甜, 幾隻墨魚仔 為意大利麵增添了 鮮味和特

不單止以不同國家的特色來調製飲品,味道亦相當有色彩!

Renaissance Garden

Ukiyo-e

黃咖喱蟹肉蒜蓉包

炭燒墨魚柳

蟹肉龍蝦湯鍋脆巴

龍蝦汁海鮮意大利麵

海鮮香,有鮮味,意大利麵煮得剛好, 龍蝦汁都能掛在麵上,海鮮鮮甜, 幾隻墨魚仔 為意大利麵增添了 鮮味和特色!

想品嚐特別的雞尾酒絕對推薦這間餐廳!
  • 龍蝦汁海鮮意大利扁麵
  • 炭燒墨魚柳
2022-11-15 51 浏览
放工約左朋友係尖沙咀行街買野,行到尖東果邊 見到呢間餐廳好似幾chill 裝修的睇落都好似幾好坐就入左去試下。我地就叫左三樣野,兩杯cooktail 想講佢D cooktail 好有特色佢幅牆D畫就係代表佢每一杯唔同既cooktail 本menu 都會有埋幅畫同唔同既簡介。非常新奇有趣係出面餐廳未見過有呢個特色。我地叫左lady grey 同 Ukiyo-e 兩杯 Lady grey 飲落去有D似齋啡配合埋佢個朱古力蛋糕仔中和的啱啱好。Ukiyo-e 就似柚子味的sake咁 因為佢個base 係Sake黎幾fresh 炸蝦餅蟹肉沙律: 份量都大而且好多蟹肉總有好多牛油果非常好食 而且佢個蝦餅都夠熱夠脆炭燒墨魚柳: 燒的好均勻好香 配合埋個泰式生蝦汁好出色醉香脆皮燒雞: D 雞好滑好入味 配埋佢個黃油飯真係好開胃 總有D菠蘿伴碟 可以解下膩成件事好窩心哈哈呢間野真係值得再翻兜 下次可以約多D朋友一齊黎食
我地就叫左三樣野,兩杯cooktail
我地叫左lady grey 同 Ukiyo-e 兩杯
炭燒墨魚柳: 燒的好均勻好香 配合埋個泰式生蝦汁好出色
呢間野真係值得再翻兜 下次可以約多D朋友一齊黎食
  • Lady  Grey
🌟尖東海旁景緻醉人,一向喜歡在這帶的不同食店, 同朋友坐低飲下嘢又睇下風景, relax 一下🥰✨今次選擇咗呢間色彩繽紛,好有喜感嘅酒吧餐廳, 同閨密聚下👯🎭帶有藝術色彩嘅大牆畫裝潢, 非常吸睛, 餐廳內嘅佈置, 每處都可以係打卡位📸🍹Cocktail Menu 有啲似藝術畫作嘅畫册一樣, 賞心悅目🥰🧑‍💼店員會介紹餐牌食物及主打六國特色嘅cocktail 🍸🍹浮世繪Ukiyo-e $110選用柚子汁,茉莉綠茶清酒,梅酒調配製, 入口前已經聞到抹茶香氣, 味道酸甜嘅梅酒味帶著柚子香, 口感清新😍🦀黃咖哩蟹肉蒜蓉包 $88脆口嘅蒜蓉包, 沾上滿滿蟹肉拌和椰汁香味濃嘅咖哩, 非常滋味😋🍝麻香辣椒雞絲意大利粉$118🌶️麻辣油煮嘅意粉,食落口感有啲似油麵, 麻味十足,非常惹味😋

🍹浮世繪
Ukiyo-e $110

🦀黃咖哩蟹肉蒜蓉包 $88

🍝麻香辣椒雞絲意大利粉$118

2022-11-09
2022-11-02 71 浏览
呢間餐廳非常有型,整個格局都比人一種chill得黎但有獨特風格既感覺,個人頗喜歡七彩繽紛既壁畫,環境設計睇得出花左好多心思👍荔枝柚子gin base:因為想飲荔枝味既cocktail,調酒師好好人特登調左一杯比我哋係餐牌冇既,味道較清甜同新鮮所以好易入口,一路飲有淡淡柚子清香,荔枝甜充滿曬成杯酒,欣賞佢簡單一杯包曬我想要既味道,證明調酒師非常有經驗哦!🥰龍蝦汁海鮮意大利麵:食物質素整體非常高,龍蝦汁味道非常有濃郁,海鮮十分足料,有齊曬海蝦、蜆肉、青口、魷魚等,海鮮拼盤咁,啱曬我哋呢啲海鮮控!🤩泡菜帶子卡邦尼意粉:又一個特別既配搭,普通卡邦尼意粉食得多,冇諗過配泡菜又幾夾喎,辣辣地增加刺激感,醬汁夠creamy,意粉煮得煙韌度恰好,帶子微微煎香,裏面質感依然嫩滑!🎉香草牛油野菌焗蟹蓋:好多蟹肉同樣即叫即整,多士香脆可口,一啖蟹肉一啖多士正呀,仲有雜菌同牛油香,好味好味😋

平日放工放學咁攰想去chill吓😮‍💨尖沙咀呢間餐廳環境嘢食都好正🥳絕對係不二之選🙈//🐮牛舌•照燒汁 $65一上枱見到3塊好厚嘅牛舌已經好興奮🤪咬落肉質嫩滑一啲都唔韌💕牛味香濃~必點之一😚🐟白鱔•秘製燒汁 $753件白鱔都燒得金黃色好吸引🥹咬落彈牙,幼骨唔多🤭秘製燒汁就帶到鱔嘅鮮味😻推薦~~🥙燒牛肉青芒果柚子沙律 $138燒牛肉有6件🤤食落外皮脆脆地內裏juicy💦夾埋柚子、青瓜絲同青芒果食減膩又清爽😽食個沙律好清新同足料,夠曬開胃🫶🏼🍝泡菜帶子卡邦尼意大利粉 $138帶子幾大粒而且煎得幾香🫣醬汁creamy,好掛汁🥰泡菜微微嘅酸辣令到成個carbonara唔會膩🤩食得好滿足啊✨🥃Ukiyo-e $110呢間餐廳有6款特式cocktail,呼應翻餐廳牆上嘅6幅畫🎨呢款就係日式調酒🤓加咗梅酒同柚子汁,飲落酸酸甜甜💘杯套有浮雕刻,好啱打卡😽🍸Fiesta $130呢杯係源自墨西哥風格嘅cocktail❤️‍🔥一上枱就聞到好香肉桂味😍佢係用咗龍舌蘭、木瓜泥🫧另外面頭有層藍莓味嘅cream~整體偏甜但酒味同果味balance得啱啱好💕
🐮牛舌•照燒汁 $65

🐟白鱔•秘製燒汁 $75

🥙燒牛肉青芒果柚子沙律 $138

🍝泡菜帶子卡邦尼意大利粉 $138

🥃Ukiyo-e $110

🍸Fiesta $130
Avenue75 裝修以維多利亞風為主色調,原木枱配上古董鏡,環境優雅。餐廳主打藝術風,而夜晚提供嘅6款Signature Cocktail代表6個國家嘅概念、6種藝術畫風以及飲食文化,不依次序包括Renaissance Garden(義大利)、Lady Grey(英國)、Ukiyo-e(日本)、Ankara(非洲)、Fiesta(墨西哥)以及Americana(美國)。製作方法會用當地嘅傳統為依據,再加上餐廳改良自家製配方,可見十分用心。例如佢杯Americana係取自classic old fashioned,材料少不了威士忌、angostura苦精、糖、橙皮,係一款strong classic cocktail。餐廳自家加埋花生醬🥜、啤酒糖水、Apple Foam,別具特色。另外,餐廳menu亦十分有心思,每一款嘢飲都要一個story去簡介當地嘅飲食文化、藝術畫風,等嘅期間都花左啲時間細味閱讀。我個人比較鍾意fruity味道嘅cocktail,所以最後決定叫一杯Renaissance Garden,第一啖飲落覺得味道好清新,上面仲有啲檸檬皮。呢杯cocktail係用bloody

我個人比較鍾意fruity味道嘅cocktail,所以最後決定叫一杯Renaissance Garden,第一啖飲落覺得味道好清新,上面仲有啲檸檬皮。呢杯cocktail係用bloody mary style做藍本,所以酒底係用vodka同埋番茄汁製作而成,其他各種配料都包括辣豉油、tobasco辣椒醬、法式清湯、辣根、羅納葉basil等等,飲落酸酸甜甜咁。而餐廳另外加左蒜頭🧄落配方到,味道會再辣啲,但都好好飲!特別嘅係,嘢飲呈透明色,原因係因為佢有一部專用黎隔色素嘅機,令到佢無咁紅。我自己另外都加左碟佐酒美食「泡菜帶子卡邦尼意大利粉」,帶子好有煙燻過嘅味道,唔錯。

2022-10-29 50 浏览
餐廳環境有藝術氣氛,牆壁上有畫作,色彩繽紛。燈光暗暗地,又有音樂,座位有sofa或者高枱,都坐得舒服,可以同朋友一齊chill下。地點位置係尖東海旁附近,旺中帶靜。餐廳飲品有好多款式,cocktail都係以artpiece做靈感,好靚,賣相都好吸引,連本menu啲圖畫都好有藝術氣息。Lychee cocktail 🍹 Order左杯bartender 沖既lychee cocktail,唔係本menu度,因為朋友想要lychee。龍蝦汁海鮮扁意粉 🍝龍蝦汁好濃,加上海鮮有大大既青口、蝦、甜蜆,好有鮮味,而意粉比較厚質感。泡菜帶子卡邦尼意粉🍝比較fusion,口感好creamy,比想像中好味,而且泡菜微辣再加上cooking cream,好夾,不過食到最後會覺得有啲膩。香草牛油野菌焗蟹蓋·脆多士🦀蟹蓋入面有好多蟹肉,好足料,然後將蟹肉放上多士上,食落有點乾身,如果有少許汁會比較好。整體來講,環境舒服,好chill。食物還好,最出色係泡菜帶子卡邦尼意粉🍝,得閒同朋友黎chill下,都好開心。

Lychee cocktail 🍹
Lychee cocktail 🍹