2010-09-10 56 浏览
臨近中秋,相繼都收到vendor送過黎的應節禮物(雖然唔係好多),暫時比較特別既係今日啱啱收到 Awfully Chocolate的朱古力月餅,係reception已經掀起一陣小騷動。放左係雪櫃幾個鐘頭後,為食的我提議試食,切開的時候有少少困難因為有d硬。食落朱古力味幾濃,唔太甜,裡面摻入左消化餅,味道好熟悉。整體感覺未有太大驚喜,朱古力月餅應該都係gimmick,唔試都唔太可惜,鎮店之寶依然都係朱古力蛋糕。

Nice packaging
下午茶
Nice packaging
包裝精美
2010-09-04 36 浏览
家庭成員有人生日,梗係要買個蛋糕慶祝下,吹下蠟蠋先至算完美。老婆專登去左Awfully Chocolate買左個六吋香蕉味朱古力蛋糕,就咁睇完全無特別,黑實實的朱古力鋪面,又無Cream,又無卡通人物和生果陪襯,响餐廳食飽哂之後,攞左個蛋糕出來,D小朋友經已扁哂咀,吹完蠟蠋後便四散去玩,仲話唔駛分比佢地食,心唸發達啦,可以食得大件D。食左第一啖,估唔到咁得!真係唔好比外表 "坤” 左,好濃郁既朱古力味,又唔太甜膩,真係好好味,話食飽左唔想食蛋糕既外甥仔,試左一啖之後,仲成件比佢食清哂,搞到佢爹地無得食,呢D蛋糕真係唔好做得太大個,如果唔係,唔覺唔覺係咁食,唔變肥佬至奇。6吋香蕉味承惠198元,朱古力味178元,下次再叫老婆買多個再試真D。
2010-08-16
10 分钟 (外卖自取)
  • 朱古力蛋糕
2010-09-04 47 浏览
8月14日我食Awfully Chocolate o既蛋糕。個度有幾種唔同款o既蛋糕:cherry, banana, 特濃。我本身對香蕉同車厘子冇興趣,所以選擇了原味。外觀普通,看上去好creamy。如果鍾意食朱古力o既朋友,不妨試一試,包保回味無窮!!但係如果唔鍾意食朱古力o既朋友,就會覺得好苦澀la~蛋糕上面個層cream好嫩滑架!!蛋糕都好鬆軟,簡直係至佳之選啊!價錢都唔係好貴XD。另外,d雪糕價錢就比較貴,兩者之間可能我會選朱古力蛋糕。
價錢都唔係好貴XD。
另外,d雪糕價錢就比較貴,兩者之間可能我會選朱古力蛋糕。
2010-08-14
外卖自取
  • 朱古力蛋糕
  • hei ice cream
2010-08-02 13 浏览
買咗個awfully chocolate的朱古力蛋糕去食店。大家都讚不絕口, 原來親戚未食過。朱古力蛋糕 (All chocolate Cake):蛋糕外觀普遍不過。 香濃的朱古力味, 但又唔會過甜, 好軟滑。其實已經唔係第一次食awfully chocolate 的 cake, 上次係食香蕉味, 都係正的。不過我對cherry無興趣, 都唔會試埋Chocolate Rum & Cherry。反而一直想試佢d雪糕………期待中…………

2010-07-18
5 分钟 (外卖自取)
2010-07-07 14 浏览
一直都好想試佢的蛋糕奈何不設cut cake外賣,直到前一排有朋友生日我便獻計提議買個awful又evil的朱古力蛋糕賀一賀佢。我好怕呢個蛋糕會好漏所以決定只訂普通6吋的size,因有朋友生日的關係我就早一日打電話去落訂同叫佢地唧字花。第日攞完個蛋糕去到我地食飯的餐廳,點知個friend之前無訂位,等左一陣,好彩個蛋糕無溶到。飯後戲肉係喇,我地一行四人侍應幫我地分左一人一個quarter,對住件野大家都好有心理壓力,究竟我食唔食得哂呢?一食落去,ok喎,外層的朱古力醬無我想像的濃,應該係個海棉蛋糕造得好spongy的關係所以整體亦十分輕身,當初我仲以為會好重疊疊,好evil個種。甜度亦可接受而且食到應有的朱古力味,不過就唔算好濃烈。食下食下,只有我一個人食哂成件,哈哈,我都係甜魔一個(不過相比起OR內其他女子,我又算得d咩呢)。

2010-06-26
外卖自取
$60 (其他)
2010-07-03 10 浏览
已試過awfully 既所有朱古力蛋糕,都幾好味,今次終有機會試埋個雪糕。Lunch後烈日當空,一走入店頓然舒適,坐位又舒服。雙球朱古力$38 ~ 濃郁朱古力味,Creamy又香滑,盛盒又別緻。
Lunch後烈日當空,一走入店頓然舒適,坐位又舒服。

2010-06-12
2010-06-17 33 浏览
昨天行經銅鑼灣,經過這間店,見在OpenRice 評語不錯,便買一個來吃吃.六吋 Full Chocolate Cake $178,老實講,真的覺得幾貴(香蕉味和冧酒味更貴)..我們約有十多人分來吃,每人只有一小件.朱古力味幾濃,幾滑,不太甜,味道算不錯.不過,個人覺得美心 Devil's Cake 價錢平一大截, 好多時 $148 仲有八折,蛋糕也較大個, 味道也不錯) value-for-money, 所以下次應該不會再試.

2010-06-16
$20 (宵夜)
  • Cholcolate Cake
2010-06-09 17 浏览
朋友生日, 她很愛吃朱古力的, 要買蛋糕, 非魔鬼蛋糕或者awfully chocolate莫屬啦~不過awfully chocolate好似無賣廣告, 所以訂個大家試一下~$178 X 6" full chocolate cake. 早一天訂, 第二天開舖已經可以拎. ** 訂蛋糕不用俾錢先, 很方便** 或者一定賣得出吧!!吃到時, 很rich的朱古力味道, 朋友說好吃啊~~一年一個真的很好~~ 呵呵~苦一點點更好, 也有一點中學時期, 在朋友家自己焗的朱古力蛋糕, (一盒粉, 只需加水加蛋就焗得~ ) 童年回憶啊 !!!不知道是否餐廳雪櫃唔夠凍, 個cake有點溶的感覺, 所以多吃會膩, 幸好6" 8人分, 剛好~會再吃的.

** 訂蛋糕不用俾錢先, 很方便** 或者一定賣得出吧!!

會再吃的.
2010-06-08
$25 (其他)
2010-06-08 39 浏览
Have been visiting it since 2009 - 1st shop open in CWBay - HKGMust visit....I visit awfully chocolate once a week.....both cwbay and caine road (mid-levels) shop Best Coco in town.Yummy Yummy Cake; yummy yummy ice-cream, richy coco. not too sweet and best appearance.Clean shop & Good service!As said, "cake is a simple, moist dark chocolate cake between layers of dark chocolate fudge. They have their own proprietary recipe of chocolate packed to their strict specifications of cocoa bean grade an

Best Coco in town.

Clean shop & Good service!

As said, "cake is a simple, moist dark chocolate cake between layers of dark chocolate fudge. They have their own proprietary recipe of chocolate packed to their strict specifications of cocoa bean grade and percentage of cocoa to cocoa butter, exclusive to them and not commercially available. So you can only get the taste of Awfully Chocolate products at their stores, not anywhere else.

"hei" Awfully Chocolate is their super premium dark chocolate ice cream made with natural ingredients.

It contains a blend of their own chocolate and Belgian dark chocolate (min. 70% cocoa solids), real eggs, fresh milk and pure cream. The low air content makes the ice cream very rich and dense, and it has less sugar than most other premium ice creams.

"hei" is manufactured by them in Singapore and in certain territories, for them by carefully selected contract manufacturers. It is full of flavour and is perhaps the darkest chocolate ice cream around."
$216 (其他)
  • All Chocolate Cake and signature ice-cream
2010-06-01 8 浏览
自命唔係咩咀尖既人,但係咩為指好好食既野都仲識得分辨,人地話好食既野點都要經過自己條脷試過先知。見阿穌食得咁陶醉個樣,就想即刻買黎試。尋日買左個香蕉朱古力味既6"蛋糕,但係第一淡食落口果種好濃好濃既朱古力味並冇想像中咁強烈,我以為係中閒d香蕉溶分薄左d朱古力味,於是我食側邊有多d朱古力獎既部份,朱古力味真係差左少少囉。總括黎講:1. 阿穌俾個咁陶醉既樣俾呢個朱古力蛋糕係誇張左2.以味道黎講,Das Gute既朱古力蛋糕有過之而無不及3.蛋糕既質感尚可,相比美心既魔鬼蛋糕可算略勝一籌,但係以香濃既朱古力味做賣點而賣$198就唔值,但一試無妨。
總括黎講:
1. 阿穌俾個咁陶醉既樣俾呢個朱古力蛋糕係誇張左
2.以味道黎講,Das Gute既朱古力蛋糕有過之而無不及
2010-05-31
$50 (宵夜)
2010-05-24 9 浏览
自年多前嚐過它的朱古力蛋糕之後, 深深被吸引住, 一直找機會試另外兩款口味。 適逢母親節, 媽媽又例牌地叫我們不用買蛋糕, 但我是不會聽她說的(僅限於這方面), 偷偷地買了個chocolate banana cake ($198)給她。 兩日前透過網上預訂, 記起之前出過心形, 所以留言要求一個, 但原來只在情人節推出呢! 但對方有應要求寫上祝福語句。 此店訂蛋糕不用先付款, 心想若然寫上字句, 客人臨時推說不要怎麼辦? 到取蛋糕時才知道祝福語是即時擠上的, 很簡單的要求happy mother's day, 下次會想些較特別的。 基本上和原味的差不多, 蛋糕和朱古力醬層層相間, 每層都很平均。 夾層的海綿蛋糕雪過後仍然鬆軟富彈性, 毫不死實, 完全不覺乾鞋。 朱古力濃度高, 甘苦味突出, 軟柔得來又不會膠膠的。 配上香蕉蓉可說是多個變化, 很天然真實的味道, 不像添加精油般假, 十分粉腍, 最重要是蕉肉色澤仍佳, 不會紫紫黑黑, 甜味自然。 餘下未試的只剩冧酒車厘子, 八月份媽媽生日, 到時又有機會試了。

2010-04-29 14 浏览
又有人生日了,又可找個機會試不同地方的蛋糕,未吃過很多食友也介紹過的Awfully Chocolate,就一於買一個大家吃吧,也當天預先打了電話去訂,然後在吃晚飯前去取。此店子只賣四款產品相信很多人已很清潔的了,由於有人不吃生果,最後要了純巧克力味的蛋糕,一個蛋糕一百七十八元夠六至七個人分,一看外層整個蛋糕也被濃厚的巧克力漿覆蓋,已叫人口水直流了。大家分好餅之後,也可以將蛋糕送入口了,此蛋糕的結構不複雜,簡單點說,就是巧克力漿、巧克力蛋糕、巧克力漿及最底層的巧克力蛋糕,巧克力漿入口細滑,巧克力味濃厚沉隱,有巧克力香而不太甜,不是那種甜得人要吐的巧克力,蛋糕軟綿而又非常富有彈性,蛋糕的巧克力香也不低,感覺是要比連鎖餅家的要好,確是一個有內涵的巧克力蛋糕。但不其然的拿了它與Fine Food及Tony Wong的Chocolate Truffle作比較,坦白說,個人是較喜歡Tony Wong的Chocolate Truffle,因為其內層有佔了蛋糕不少體積的巧克力mousse,入口感覺更濕潤,更易帶出巧克力香,但公平點以吃一個巧克力忌廉蛋糕來說,這個蛋糕是無容置疑的好吃。蛋糕大家也是吃得滿

蛋糕大家也是吃得滿意的,而最重要的當然是壽星仔生日快樂。
店子就在利園附近,地段比較High Class
簡約主義
六吋大的蛋糕
巧克力漿入口細滑,巧克力味濃厚沉隱
此蛋糕的結構不複雜,就是巧克力漿與巧克力蛋糕相間
蛋糕軟綿而又非常富有彈性,其巧克力香也不低
2010-04-24
$30 (其他)
店子就在利園附近,地段比較High Class
簡約主義
巧克力漿入口細滑,巧克力味濃厚沉隱
此蛋糕的結構不複雜,就是巧克力漿與巧克力蛋糕相間
蛋糕軟綿而又非常富有彈性,其巧克力香也不低
  • 巧克力蛋糕
係屋企食完晚飯,8點幾,有人按門鐘,邊個黎架....我話可能阿妹一開門就見到阿妹同妹夫拎住盒蛋糕,咦...仲咩買蛋糕,...冇人生日喎....原來,阿妹同妹夫岩岩去完銅鑼灣,路經呢間餅店,阿妹見到呢間餅店賣佢最鍾意既黑森林蛋糕.,就買咗番黎,因為個蛋糕佢地2公婆食唔晒,咁...咪帶番黎外家,益下自己人囉我望下個盒,...咩餅店黎架...都未聽過...不過唔好理啦....我咁鍾意影相,先影低佢,然後再試下咩味道.一打開個紙盒蓋,見到個蛋榚比d朱古力糖漿...漿住晒,...好啡呀...,,個蛋糕係咪有6吋厚呢,將收據紙好似寫住....6" all chocolate cake.到切蛋糕,阿妹話佢攰,唔想切,..妹夫亦同樣講呢句,..我話咁到底點,佢地叫我切,我話佢地買番黎,當然佢地切,後尾...阿妹切呢個蛋糕啦.每人分到好大件.....我望住個蛋糕...help me,食完飯仲食呢件蛋糕...件蛋糕確實好吸引,死就死啦....一咬落佢,....d朱古力味充斥整個口,d味道夾雜住d朱古力苦味..跟住就係甜味....個蛋糕仲好鬆軟添....不過我認為...個蛋糕既甜味...可以落番少些糖...

件蛋糕確實好吸引,死就死啦
....一咬落佢,....d朱古力味充斥整個口,d味道夾雜住d朱古力苦味..跟住就係甜味....個蛋糕仲好鬆軟添....不過我認為...個蛋糕既甜味...可以落番少些糖...都好似甜咗d.

而我妹夫嫌佢苦,,...我阿妹就係鍾意咁苦,...哈哈

包裝盒
2010-04-20
$25 (宵夜)
包裝盒
2010-04-23 30 浏览
awfully越開越多越開越就腳她的唯一主打黑蚊蚊蛋糕外表真是很酷!味道是「好」但又不至於一定一定要試人家還要說車厘子味很古怪..可是我獨愛藥水味的車厘子*v*我就比八分喇!反而朱古力又不昃想像中的濃喔awfully chocolate cake做生日蛋糕是相當稱職可是家居自食的話還有更好的選擇
awfully越開越多越開越就腳

她的唯一主打黑蚊蚊蛋糕外表真是很酷!
味道是「好」但又不至於一定一定要試
人家還要說車厘子味很古怪..

可是我獨愛藥水味的車厘子*v*
我就比八分喇!
反而朱古力又不昃想像中的濃喔

可是家居自食的話還有更好的選擇
靚仔非常
好味!不過唔會再encore lu....
2010-04-21 16 浏览
送上遲來的birthday cake給妹妹, 一早就睇中左awfully choco的all choco~店員服務超好, 又nice, 訂cake居然唔使俾錢先雖然有名你叫, 但實物冇我想像中咁awful喎加上happy birthday既牌仔, 仲好靘tim~蛋糕唔大, 成個cake無錯係好簡單, 但口感真係 一 流!!好rich, 好smooth既choco layer, 好軟身既cake, 全家 (特別是要求很高的媽媽) 讚不絕口 最good係吃完唔會飽到頂住晒, 可能係因為呢間choco唔算甜, 但我個人鍾意甜d既choco XDOVERALL很讚的一次experience, 下次再試埋ice cream先~^^

店員服務超好, 又nice, 訂cake居然唔使俾錢先

雖然有名你叫, 但實物冇我想像中咁awful喎

加上happy birthday既牌仔, 仲好靘tim~

2010-04-21
  • all choco