2017-12-19 71 浏览
本太子近來到了觀塘的工廈嘗新,實在是受到了這裡的景象所吸引,在簡陋的舊工廈裡,藏着一間間別緻的餐廳,像世外桃源一樣,而且形象親民。入到這家B. TWO House, 有種舒適的感覺,不會感到齷齪。不是繁忙時間的話,基本上沒有客人。進到店,選了菜,裡面的小姐姐就送上了蒜香多士。鬆脆可口的蒜茸包可是我十分喜歡的,很好的餐前包。接着餐飲就來了,本太子飲的是這杯梨茶。暖胃,天冷飲特別温暖。最後就到正餐,來了,日式的雞肉飯。這裡除了意粉外,就有這種日式的飯。說起來醬汁好像不夠濃,但整體味道仍是不錯的。本太子下次有機會也試一試這裡的意粉。
蒜香多士

暖胃,天冷飲特別温暖。
最後就到正餐,來了,日式的雞肉飯。

2017-12-15 103 浏览
今日老婆發辦,去咗觀塘工廈搵食,去到先知呢間餐廳唔係晚晚開!八卦之下得知原來佢哋堅持手作蛋糕同其他食物,所以星期二四六日係唔開晚市,專心準備食物!單係呢種誠意就值得嚟試下啦!   叫咗個二人套餐,老婆食佢哋招牌Bagel,我就試其他,要咗個日本風情嘅鰻魚飯!前菜係好好味又開胃嘅海藻,而鰻魚飯就好大份,好足料!身為飯桶嘅我好滿足!不過我當然都有偷食下Bagel啦,煙煙韌韌幾得意!而蛋糕就真係幾出色,好啱女士食,唔算甜之餘仲好light,依家好多蛋糕都「實心」,係就係夠濃味,但係就好滯,但呢到啲cake食多少少都唔怕!都幾推薦呢間小餐廳,因為呢到搵得返人情味,雖然員工好忙,都唔抗拒我R水吹XD佢哋都會做包場,有set嘢食加一半自助元素,開party 或者一班人grathering就好啱!

2017-11-29
2017-12-07 82 浏览
好鍾意食Bagel,因為Bagel慕名而來!是咁的,不是難食,只是一般水準,包、煙三文魚、生菜、包的配搭!$52大洋,如果可以配湯/餐飲會滿足一點!(是有另加$再配湯/餐飲套餐)
好鍾意食Bagel,因為Bagel慕名而來!

2017-12-01
2017-12-02 71 浏览
同朋友好耐無見,約在她公司樓下晚飯一聚,呢間餐廳唔使等位,非常好。Order 左一個鐵板 set dinner,有餐湯,主食,沙律菜同飲品。非常抵食!朋友叫左雜扒鐵板,話唔錯吾錯,份量好足夠,仲有薯條。我就因為食左下午茶唔太肚餓,就叫左甜品set :有waffle,生果,醬,雪糕可自由揀味道,同飲品。由於waffle 有足足 4 塊咁多,我同朋友share 都食唔晒。整體黎講以咁既價錢,真係好難搵。

2017-11-01
2017-12-01 64 浏览
觀塘工廈林立,大多活化成餐廳,B.Two House就係其一。環境舒適,佈置清新、利落。食物多元化,有健怡、有清新。首先來一客照燒雞肉飯套餐豆腐味噌湯先上,配海草沙律,麻油味濃主菜上場睇個樣都覺得正,雞肉嫩,燒汁好夾有好多蔬菜,無over cook 架,仲青bb是日朱古力蛋糕,唔甜唔漏友人叫左什錦泡菜蕎麥面,又係健康之選湯底係泡菜味噌,泡菜為味噌再添層次,微辣,激發食慾!什錦有雞件、蟹棒、日式魚蛋、蔬菜美味!

食物多元化,有健怡、有清新。

首先來一客照燒雞肉飯套餐
豆腐味噌湯先上,配海草沙律,麻油味濃

主菜上場

睇個樣都覺得正,雞肉嫩,燒汁好夾
有好多蔬菜,無over cook 架,仲青bb

是日朱古力蛋糕,唔甜唔漏

友人叫左什錦泡菜蕎麥面,又係健康之選

美味!
近期鐘意喺觀塘搵食,都成日上openrice睇下有啲咩自己未試過,見到呢間只係1、3、5先開晚市嘅店舖,見日子咁啱就去下上工廈搵嘢食已經再唔係咩新鮮事,搭貨𨋢嚟到1樓就即刻見到,晚上無咩人,環境寧靜,I like it*原來個名已經show咁佢地著名嘅飽,睇番先知*同友人睇過餐牌,見到佢地著名bagel 嘅飽,未試過,其後環觀整間舖睇到原來嚟自北美一樣嘢食,於是點咗呢個飽試試佢餐包忌廉湯,味道濃夠熱口,very nice,沙律都唔錯,主打當然喺個飽,飽本身見佢兩隻色,就好自然認為兩個味,食落似麥包,但有啲脆口,估計都係健康食品嚟,配搭埋煙三文魚、牛油果醬都唔差,個芝士汁唔太濃,無咁滯,令個飽感覺幾fresh最後仲有埋甜品同嘢飲,甜品細細件蛋糕仔好食👍🏻👍🏻👍🏻P.s欣賞佢個blog的右下角著名,讓你回味的回憶,的確用餐後感覺不錯,很有誠意💪🏻💪🏻💪🏻

*原來個名已經show咁佢地著名嘅飽,睇番先知*

最後仲有埋甜品同嘢飲,甜品細細件蛋糕仔好食👍🏻👍🏻👍🏻

2017-11-27
2017-11-30 57 浏览
又泥到觀塘工廠大廈搵食今次食既B.Two House裝修簡約,有小清新感覺,可以放鬆心情用餐。食物方面,種類算多,主打bagel、墨西哥卷、各式意粉同日式麵飯。以我睇,食set lunch 最抵最滿足我叫左黑椒洋蔥牛肉炒意粉set首先來個是日西湯有香濃牛奶同忌廉味黑椒同燒汁超惹味,意粉軟硬適中,配上沙律菜同粟米,即係green左fresh左,有營健康最後仲有甜點,朱古力蛋糕唔太甜,有朱古力味,不過唔係dark果種,食完都唔覺漏。好滿足🤓🤓
又泥到觀塘工廠大廈搵食

以我睇,食set lunch 最抵最滿足

我叫左黑椒洋蔥牛肉炒意粉set
首先來個是日西湯

有香濃牛奶同忌廉味

最後仲有甜點,朱古力蛋糕

2017-11-27 58 浏览
係澳洲🇦🇺食過bagel後就愛上左可惜香港🇭🇰較少地方有得食同賣難得有間餐廳有得食而且仲每日新鮮造又冇添加劑硬係要幫襯下啦點左1️⃣煙三文魚bagel(單點),2️⃣煙三文魚bagel(套餐),3️⃣lunch set c————————————————————1️⃣上面塊bagel烘過但下面果塊就冇烘過,所以上面就脆但下面就好煙韌個人鍾意煙韌所以寧願底面都冇烘過~ 煙三文魚同沙律菜都好新鮮 揀左香草bagel不過唔太食得出香草味😅————————————————————2️⃣揀左是日原味bagel,紅色係紅麴黑色係竹碳,紅黑超吸睛呀🤩朱古力味🍫濃郁又唔會死甜唔想飲汽水🥤所以加錢(+$12)轉咖啡☕️,咖啡味道雖不及咖啡連鎖店但都算可以😉————————————————————3️⃣餐湯🍵香草味超濃郁好好飲蒜蓉醬黑麥多士🍞好脆,蒜味香濃但都食得出麥味忌廉醬好濃郁鍾意carbonara同白汁嘅一定會好喜歡煙肉🥓份量唔少呀😙有三四塊新鮮檸檬🍋正正常常普普通通嘅蛋糕🍰一個,唔太甜不過好細個,兩啖就冇左😂————————————————————整體而言唔錯,可惜唔係住附近所有只可以間中黎幫襯🙁 希望香港多啲地方有尼類型
係澳洲🇦🇺食過bagel後就愛上左
可惜香港🇭🇰較少地方有得食同賣
難得有間餐廳有得食而且仲每日新鮮造又冇添加劑硬係要幫襯下啦

1️⃣
煙三文魚香草bagel(走醬)

揀左香草bagel不過唔太食得出香草味😅
2️⃣
煙三文魚原味bagel

朱古力蛋糕(跟餐)

朱古力味🍫濃郁又唔會死甜

熱牛奶咖啡(跟餐加點)

3️⃣
香草雜菜湯(跟餐)

餐湯🍵香草味超濃郁好好飲

忌廉煙肉carbonara意粉

蒜蓉醬黑麥多士🍞好脆,蒜味香濃但都食得出麥味
忌廉醬好濃郁鍾意carbonara同白汁嘅一定會好喜歡
煙肉🥓份量唔少呀😙
熱檸水(跟餐)

有三四塊新鮮檸檬🍋
Mini  Cupcake(跟餐)

————————————————————
整體而言唔錯,可惜唔係住附近所有只可以間中黎幫襯🙁 希望香港多啲地方有尼類型嘅bagel小店啦😄

P.S. 11點後電話訂座午餐有95折呀😚 光顧150蚊就有一張餐券,就係👉🏻光顧滿100蚊送蒜蓉多士一客😌
2017-11-27
煙三文魚香草bagel(走醬)
煙三文魚原味bagel
朱古力蛋糕(跟餐)
香草雜菜湯(跟餐)
忌廉煙肉carbonara意粉
2017-11-22 64 浏览
Disappointed...Cheddar cheese sauce and lettuce don't go along with bagels. Smoked salmon is not chewy enough. More than anything, the bagels do not have the right texture. The interior part is neither dense nor chewy. The crust is not "thick" enough. Never had a bagel as thin as this...I really wonder why there is no negative review for this place. HK has at least a few cafes serving much better bagels.
Disappointed...

午餐
2017-11-09 137 浏览
又係做運動前嘅輕晚餐,簡單又坐得舒服嘅晚餐,我會建議來工廠大廈區域嘅樓上餐廳。想有飯到肚但係又唔想食大碗飯,雞肉飯卷就最好不過。芝士辣雞肉墨西哥飯卷$95 Set水果沙律西式忌廉湯是日甜品墨西哥飯卷嘅外皮係比較特別,佢唔係印度薄餅嗰種油膩,亦都唔係班Cake類型的質感,鬆軟得來不會太油膩。水果沙律份量不多,有菠蘿襯托增加開胃感。西式忌廉湯大大碗,係蘑菇忌廉湯,吃不出陣陣的蘑菇香味非常足料。是日甜品也絕不欺場,朱古力蛋糕比想像中的份量還要大,自家製甜品絕對好吃甜味適中。柚子紅茶雪梨紅茶如果套餐包的飲品,已經是非常出色,有心思。

想有飯到肚但係又唔想食大碗飯,雞肉飯卷就最好不過。

芝士辣雞肉墨西哥飯卷$95 Set
水果沙律
西式忌廉湯
是日甜品

水果沙律份量不多,有菠蘿襯托增加開胃感。

柚子紅茶
雪梨紅茶
如果套餐包的飲品,已經是非常出色,有心思。
2017-11-09 2759 浏览
難得係觀塘收工,梗係要去接埋男人收工扮乖啦。佢竟然OT,等佢都等左成20分鐘,企到腳都軟,仲等到肚餓。男人見到我面都青埋,為咗補償我,就話要帶我去食Bagel,一聽到Bagel,個人即刻精神晒。餐廳裝修完用美國鄉村風格,簡潔之中帶點溫暖,聽住歌好舒服,有令人身心放鬆嘅感覺。先上沙律沙律菜10分新鮮爽口,食完有一種好Fresh嘅感覺餐湯味增湯忌廉湯呢個湯10分足料,配料超多,而且味道香濃,又勁大杯,好好飲Bagel king一上枱,淨係顏色已經超級奪目。打開來研究下佢裏面有啲咩餡,有肥牛,沙樂美腸,生菜, cream cheese,餡料超級豐富Bagel一啲都唔硬,食落仲有淡淡的麥香,而且配上cream cheese,咬落時更覺bagel軟滑。配上芥茉醬及辣醬,越食越覺得滋味無窮鰻魚飯呢個鰻魚飯真係kingsize ,鰻魚勁大塊!而且咁大碗飯全部都係用珍珠米,誠意十足。醬汁鹹甜到適中,唔會太咸亦都唔會太甜,好食最後仲跟埋餐茶同甜品添,百零蚊都算好抵食

先上沙律
沙律菜10分新鮮爽口,食完有一種好Fresh嘅感覺

餐湯
味增湯

忌廉湯
呢個湯10分足料,配料超多,而且味道香濃,又勁大杯,好好飲

Bagel king

鰻魚飯

最後仲跟埋餐茶同甜品添,百零蚊都算好抵食

2017-11-09
2017-09-27 64 浏览
今晚陪朋友去官塘成業工業大廈睇旅行喼,邊睇邊聞到陣陣香味,買好旅行喼就自自然然去咗B two House開餐!店仔細細,但食物都幾多選擇!晚餐我朋友叫咗個鳗魚珍珠飯,原條鰻魚上,大件抵食前菜有個蔬菜沙律,簡簡單單,好健康晚餐還配個豆腐味噌湯,個湯真材實料,不是用粉開的我就叫咗個墨西哥芝士辣烤雞飯卷,少少辣,好惹味!餐湯配一個是日西式濃湯,忌廉湯,湯內有薯仔粒,肉粒,啖啖有𡁻口!沙律係海草蔬菜沙律,沙律菜好新鮮餐飲,一杯熱,一杯凍嘅柚子紅茶,有助消化最後仲有甜品,係朱古力蛋糕,濃濃的朱古力味,又不太甜,正下次有機會要一定試下店內出名的Bagel
店仔細細,但食物都幾多選擇!
晚餐我朋友叫咗個鳗魚珍珠飯,原條鰻魚上,大件抵食
前菜有個蔬菜沙律,簡簡單單,好健康
晚餐還配個豆腐味噌湯,個湯真材實料,不是用粉開的
我就叫咗個墨西哥芝士辣烤雞飯卷,少少辣,好惹味!
沙律係海草蔬菜沙律,沙律菜好新鮮
餐飲,一杯熱,一杯凍嘅柚子紅茶,有助消化
最後仲有甜品,係朱古力蛋糕,濃濃的朱古力味,又不太甜,正
下次有機會要一定試下店內出名的Bagel
2017-09-27 77 浏览
Bagel@B.Two House觀塘成業街19-21號成業工業大廈1樓26室手工麵包少了很多化學添加物,加上麵包機,這小店的麵包都是自己製,另外還有特式立體生日蛋糕供訂製。Bagel在歐美,因低脂低卡飽肚健康,口感紮實,可甜可鹹變化無窮很受歡迎。店除了bagel,更有飯麵供應呢,香港有bagel的地方很少,bagel友真的要來。煙三文魚牛油果醬bagel,夾了生菜青瓜片的小清新,個bagel顏色幾特別入面的三文魚本身因為煙燻會略鹹,配上大量蔬菜就剛剛好了,牛油果無得輸,健康美味。Set 跟配水果沙律,忌廉湯,甜品同飲品。水果沙律先吃,有melon粒,紅腰豆,粟米,青瓜片,車里茄,生菜,幫助消化多纖維同維他命。當天忌廉湯是雜菜蜆肉雞肉忌廉,仲灑了乾rosemary增加香氣。飲品要了冰檸檬茶走甜。甜品有朱古力蛋糕,有驚喜,甜食質數比鹹食更高。店是cafe風,舒服寫意。
Bagel@B.Two House

觀塘成業街19-21號成業工業大廈1樓26室

Set 跟配水果沙律,忌廉湯,甜品同飲品。

店是cafe風,舒服寫意。
2017-09-27 83 浏览
這陣子經常去觀塘區工作,同事們介紹了一棟很多美食的大廈,這天來了這間輕食小店。餐廳主要供應意粉和自家製的Bagel,原來星期二和四的晚上是不營業的,把時間用以製作麵包和蛋糕。一場來到當然試下Bagel啦,我們分別點了Bagel Queen 和煙三文魚牛油果醬Bagel。Bagel Queen材料豐富,材料包括了雞肉、火腿、菠蘿、牛油果醬、車打芝士醬等,十分清新。煙三文魚牛油果醬同樣美味,Bagel略微硬了一點,可以味道搭夠。套餐包括了水果沙律和蘑菇忌廉湯,特別欣賞忌廉湯足料之餘又夠熱辣辣。甜品是全晚最驚喜之作,自家製的朱古力蛋糕帶有香濃的朱古力味,叫人叫不停口。

2017-09-19 2358 浏览
今天去觀塘見客,看見這間樓上cafe~B.Two  House,門口show 出來的餐牌之set lunch又幾吸引,於是午餐就決定食這間。這cafe之店员好有禮貌,招呼殷勤。而set lunch選擇之多,價錢又合理,確是很值得幫襯的。我和同事分別點了香草忌廉煙三文魚意粉和鰻魚飯,都以套餐叫法,比多约$20便有约又有飲品,識叫當然是咁叫啦。香草忌廉煙三文魚意粉, 賣相挺吸引,而意粉不太濕,帶點乾爽感覺,食落好彈牙。 加上煙三文魚調味恰到好處,不太鹹而煙燻味重,厚薄適中,味道一流。跟湯的忌廉海鮮湯,非常多蜆肉在湯內,令味道好鮮甜。鰻魚飯醬汁惹味,  而鰻魚飯份量足, 肉質肥美,鮮甜多汁,非常開胃滿足。跟餐送的朱古力蛋糕,朱古力味濃厚, 味道很甜但不腻, 的確是不錯的飯後甜品。

跟湯的忌廉海鮮湯,非常多蜆肉在湯內,令味道好鮮甜。

2017-09-18