2024-06-13
#20240607 🤍📍 Baan Phadthai @baanphadthai.hk 觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)2樓Food Fiesta內 🍽️馬鞍山鞍祿街18號MOSTown新港城中心(4期)2樓2141號舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#燒雞肉金邊粉 $68💭 擺盤有啲花生碎🥜辣椒碎🌶️仲有粒青檸可以自己調味🍋🟩個粉本身已經夠酸所以無咩用到青檸,但個粉除左酸反而無咩咸,所以啲花生同辣椒就起到作用😅個雞有啲奇怪,望落個橫切面係白雪雪一舊,唔多睇唔到啲紋路,下次再食應該會試豬頸肉好似穩陣啲😅.#黃咖喱蟹肉飯 $68💭 本身覺得啲飯同啲咖喱汁放埋一齊咪好易浸到啲飯變左湯飯咁,但原來廚師好技巧咁將啲飯放高左,可以慢慢食👍🏼咖喱真係好泰式既feel,有蛋有蟹肉成碟賽磅蟹咁,不過真係食到一絲絲蟹肉好高質🦀咖喱唔辣唔咸,帶少少甜味,就咁食已經好好味,撈飯食更加一流,食到尾簡直可以汁同飯都清晒🍛.#馬拉盞炒通菜 $58💭 係food court食豪啲,叫碟菜食下啦,呢個價錢係平過出面啲泰國餐廳🇹🇭味道正正常常,但通菜咬落有啲老,有時會食到啲根,不過overall性價比都係高既~
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#燒雞肉金邊粉 $68
#黃咖喱蟹肉飯 $68
#馬拉盞炒通菜 $58
#觀塘美食 #🐷在觀塘 #馬鞍山美食 #🐷在馬鞍山 #🐷_食