2022-06-21 141 浏览
每次來到新蒲崗工作都會特別繞遠路來到這家買菠蘿包在超市裡面的一樓還要走一段路的不起眼小角落卻有最好吃的麵包好像人氣新加坡過江龍麵包店都有特別好吃and特別性價比爆餡榴槤菠蘿包/斑蘭咖央菠蘿包/咖啡菠蘿包/奶黃流心菠蘿包除了榴槤都試過 最愛咖啡味 (可能因為本人都鐘意咖啡☕️反而咖央斑蘭菠蘿包最主要是要食個個皮餡料並非好斑蘭 而係比較甜的糖漿味這家店還有好多款donut 跟葡撻葡撻不過不失 donut 都係甜左d不過正常啦 因為新加坡的口味就是甜一些重糖味的 大家喜歡甜先來試啦
每次來到新蒲崗工作都會特別繞遠路來到這家買菠蘿包
餡料並非好斑蘭 而係比較甜的糖漿味
這家店還有好多款donut 跟葡撻
葡撻不過不失 donut 都係甜左d
2022-04-27 198 浏览
近日去左新蒲崗探朋友,路經附近Mikiki 商埸,見一麵包店人頭湧湧,麵包控嘅我當然第一時間走入去睇下有咩好食。果然不負所望,麵包種類超多,又好有新加坡特色😁。碰上出爐時間,即揀左最喜愛嘅榴槤波蘿,咖啡波蘿,黃金流沙包及流心朱古力包。同朋友share 食,個個大讚好食,绝對有下次。因趕時間,未有影相,但已一試難忘。印象中平均9至10.00一個包,榴槤包(超多榴槤餡)都喺15.00,抵食。好少寫食評,但咁有heart ❤ 兼性价比高嘅麵包店不得不讚😋😋😋。明天可能又去探下佢先得
2021-11-18 639 浏览
我好不容易順利在早上成功準時起床,趕得及在早上六時正觀看電視頻道裡面播放的韓國電視劇,令我可以放心下午早點坐車出九龍,堂食享用完所有包括「牛腩」和「雞肉」在內晚飯之後,才返回「西貢」。結果我很快在「西貢」,順利乘坐專綫小巴來到「新蒲崗」,下車之後我發現距離晚飯時間尚早,還有時間在「新蒲崗」尋找小食店或者麵包店,購買小食回家後當宵夜享用。我決定走到「景福街」,在商場「Mikiki」尋找食店。我一步行進入「Mikiki」商場一樓之後,就立刻發現「Mikiki」商場一樓接駁行人天橋入口位置,有一間「新加坡菜」麵包店,名稱叫做「Baker Talent」。我在「Baker Talent」裡面購買了兩個「冬甩」麵包食品,「Baker Talent」「冬甩」麵包食品全名叫做「有餡派對大冬甩」,顧名思義「有餡派對大冬甩」不只外表沾滿甜味糖漿,「冬甩」內部也塞入甜味忌廉作為餡料。最後我選擇了一個黃色,跟一個紅色的「有餡派對大冬甩」。「Baker Talent」兩個「有餡派對大冬甩」總價錢需要港幣二十五元,平均價十二元五角,跟「冬甩」原價的港幣十三元相差無幾,感覺買一個跟買兩個沒有太大分別。「Baker

「Baker Talent」兩個「冬甩」的表面上,一早已經被「Baker Talent」廚房麵包師傅塗抹了一層甜味醬汁,醬汁為「冬甩」沾上了一層酸甜味道。

不過我選擇購買兩個「冬甩」,可以乘機試食兩款口味,紅色「冬甩」的實際味道感覺偏向酸中帶甜,有點像使用「紅莓」加上少許糖作為材料煮成的甜酸味道醬汁,至於醬汁口感偏向比較竭,沒有造出類似流心的視覺效果。

至於「Baker Talent」另一個黃色「冬甩」裡面的餡料甜味,感覺有點像來自白色「吉士」作為材料的忌廉,紅色「冬甩」的「紅莓」甜味,不及「冬甩」白色「吉士」餡料那麼濃厚。

由於我還需要儘早趕回享用晚餐,所以光顧「Baker Talent」購買甜味「冬甩」麵包宵夜的時候,只購買兩個「冬甩」後就需要儘快坐小巴返回「西貢」,令我來不及摸索發掘「Baker Talent」其他麵包的味道。

所以我下次再來「Mikiki」光顧「Baker Talent」的時候,我或許會考慮購買試食其他麵包,例如甜味加香脆口感的「脆脆朱古力冬甩」。

2021-11-14
外卖自取
$25 (宵夜)
上次食過呢間新加坡過江龍麵包店嘅麵包、芝士撻同埋甜品之後,就深深愛上左呢間baker talent~主打cp值高嘅麵包店!今次過黎嘅任務係要買佢哋嘅忌廉蛋糕系列做生日蛋糕。因為屋企人生日,但又要食豐富大餐,買個迷你蛋糕就算!朱古力忌廉蛋糕 4吋size $98朱古力溶漿嘅賣相好吸引!蛋糕店奉送了生日蠟燭同埋生日牌~最有驚喜係已經非常少見到嘅中文字生日牌蛋糕綿密濕潤、朱古力嘅夾層唔會過甜,入口即溶嘅口感感覺好新鮮甘~

今次過黎嘅任務係要買佢哋嘅忌廉蛋糕系列做生日蛋糕。
因為屋企人生日,但又要食豐富大餐,買個迷你蛋糕就算!

朱古力忌廉蛋糕 4吋size

朱古力溶漿嘅賣相好吸引!

蛋糕店奉送了生日蠟燭同埋生日牌~
最有驚喜係已經非常少見到嘅中文字生日牌

2021-11-04
庆祝纪念
生日
Baker Talent 🥯✨✨|新蒲崗 平民價 特色美味包點|🙈碳水化合物當中,我都好中意包同甜品🍠。幾乎咩包都中意食,有一段時間真系買一大袋翻屋企,慢慢食。同埋每次經過麵包店都會入去行下,睇下有咩特別。今次行過荃灣意見麵包店,就比佢門口既宣傳吸引左,尼排推出緊榴蓮既系列。中意食榴蓮既我,甘更系要入去睇下啦。😋😋🧀芝士撻我買左翻屋企叮熱之後,入面呈半融狀態,咬入口,外皮好香牛油味,芝士既餡料就好順滑,除左有芝士既香味,仲有乳酪既微酸味,我一個人食幾個都得🤣🤣。佢既賣相都好掂,焗到好上色,仲要價錢真系超級抵🍳葡式蛋撻葡撻系我好中意食既撻,超級中意某炸雞店既葡撻,但好耐都無食過了。今次就試下尼間既葡撻,真系好好食,內餡同樣都要軟滑,又好香甜,帶有少少焦香,但就唔會過甜。外皮層層分明,好香既牛油味。😚🥞榴蓮菠蘿包菠蘿包就食得多啦,榴蓮 菠蘿包就真系第一次。我切開一半,榴蓮餡料都好多,榴蓮味好香,好似仲要系D24榴蓮添,真系超級足料。我自己就覺得榴蓮同菠蘿包都好夾。叮熱既時候榴蓮味都好大陣。尼個包算系微甜,好啱我口味~🍋檸檬芝士包檸檬芝士比人感覺就系好酸又好甜。不過今次店員就好推介我地試下,
Baker Talent 🥯✨✨
|新蒲崗 平民價 特色美味包點|

🧀芝士撻

🍳葡式蛋撻

🥞榴蓮菠蘿包

🍋檸檬芝士包
檸檬芝士比人感覺就系好酸又好甜。不過今次店員就好推介我地試下,所以我就買左個翻屋企試下,味道都唔錯,唔會過甜或者過酸,成個包都好清新既,唔會好膩。麵包體本身都好鬆軟~

🍒蔓越莓乳酪包
我個人都真系幾中意,乳酪味好香,酸酸甜甜甘,餡料都好足。除左有乳酪,仲有粒粒蔓越莓,好sweet,宜家食完仲好掛住個味道。芝士控要試下~😋

😋尼間真系平靚正,絕對會回購!
2021-10-27 256 浏览
來到呢間新加坡麵包達人,店舖明亮整潔,麵包擺放整齊,都用透明膠袋裝住,保持衛生﹗麵包款式新穎和多樣化,有榴槤、咖椰、班蘭口味,帶有新加坡特色﹗買左幾個麵包和咖啡,可以聽朝早餐食。第二日朝早仲係保持咁靚仔形狀,不會軟塌,食落綿軟,亦有煙韌咬勁﹗ 香芋流沙包:香芋餡料有少許流心效果,檸檬芝士包:第一啖食落味道似忌廉,之後檸檬微酸味後勁出嚟,有層次﹗蜂蜜芝士蛋糕:當日最後一個,可見受歡迎程度﹗小巧一個,蜂蜜清香,芝士蛋糕鬆軟﹗自家咖啡:見到雪櫃寫住暢銷,細細一枝,飲落帶些許碳烤味,飲完好醒神~
香芋流沙包

香芋流沙包:香芋餡料有少許流心效果,

自家咖啡
2021-10-26
香芋流沙包
自家咖啡
1K
2021-10-26 194 浏览
是日走到Mikiki shopping ,在1樓發現了一間來自新加坡的麵包店「Baker Talent 」,在香港裡很少會找到新加坡風味的餅店,遇到必定買來品嚐品嚐。首先來一個新加坡風味極濃的「 班蘭咖椰菠蘿包」$8,菠蘿包皮面香脆,裡內麵包軟熟,中間夾著咖椰料,椰香味十足,是一個有驚喜的麵包。「 爆醬朱古力包」$9,朱古力控一定會喜歡,外層有朱古力粉,內裡有朱古力醬,如果可以再多一點朱古力醬就更正。「108層酥皮葡撻」特價$32半打,酥皮的確很酥脆,入口啖啖蛋香,值得一試。還有「芒果忌廉蛋糕」$98,價錢合理,與友慶祝生日也是一個不錯的選擇。

2021-10-26 103 浏览
係來自新加坡麵包達人向來都鍾意食麵包嘅我成日都會食媽咪喺屋企整嘅麵包一知道附近有間新開嘅麵包舖梗係要買啲嚟試吓同屋企人分享最近佢哋新推出入口即溶芒果布甸仲有新出嘅奶凍店員話係用puree再將果蓉同埋忌廉加鮮奶口感會好似布甸同奶凍混合一齊咁樣~琳琅滿目有好多選擇夾下揀下就揀好咗買返屋企啦芒果布甸果然唔錯蛋撻都值得一試最鍾意嘅都係佢哋嘅牛角包 同埋肉鬆包爆漿朱古力包建議微微加熱再吃流心效果更佳~值得推介

係來自新加坡麵包達人
同屋企人分享

最近佢哋新推出入口即溶芒果布甸
仲有新出嘅奶凍
店員話係用puree再將果蓉同埋忌廉加鮮奶
口感會好似布甸同奶凍混合一齊咁樣~

琳琅滿目有好多選擇

爆漿朱古力包建議微微加熱再吃
流心效果更佳~

值得推介
2021-10-24 142 浏览
身為麵包控既我,亦感染埋小朋友,每次買麵包都一定買一大袋番屋企呢日經過Baker Talent, 見到櫥櫃裏面既冬甩仔,啫喱,布甸,馬卡龍樣樣都好吸引一如番屋企慢慢嘆迷你五彩糖果冬甩芒果布甸多款特色面包仔,有好多味道,有紫薯,抹茶,奶皇,朱古力,一袋袋面包仔$15.5,有5個價錢好抵食喎~細細個冬甩仔$17有2個,見到再要埋甜品 芒果布甸同焦糖布甸,一人一杯唔好爭番到屋企散散地放雪櫃雪番凍少少紫薯面包仔,好好食呀,咬落入面仲有紫薯餡食完一個唔夠喉再食,好味迷你冬甩仔咬落好鬆軟,一口一個剛剛好到食甜品喇焦糖雞蛋布甸,芒果布甸好滑,食落系新鮮芒果同忌廉整成非常好味,下次買多幾杯先焦糖雞蛋布甸,同樣幼滑,焦糖唔太甜佢地仲有七彩繽紛既macaroon,下次要買啲番屋企先
一如番屋企慢慢嘆

迷你五彩糖果冬甩

芒果布甸

細細個冬甩仔$17有2個,見到
再要埋甜品 芒果布甸同焦糖布甸,一人一杯唔好爭
番到屋企散散地放雪櫃雪番凍少少

紫薯面包仔,好好食呀,咬落入面仲有紫薯餡
食完一個唔夠喉再食,好味

迷你冬甩仔咬落好鬆軟,一口一個剛剛好

到食甜品喇焦糖雞蛋布甸,芒果布甸

好滑,食落系新鮮芒果同忌廉整成
非常好味,下次買多幾杯先

焦糖雞蛋布甸,同樣幼滑,焦糖唔太甜

佢地仲有七彩繽紛既macaroon,下次要買啲番屋企先

2021-10-21 83 浏览
在Mikiki 行街見到這間麵包店,諗住買些麵包回家做下午茶,有很多特色嘅麵包。我買了D24榴槤菠蘿包($15)斑斕咖椰菠蘿包($8)和意大利鬆母($13)斑斕菠蘿包帶着農香嘅椰子味,配咖啡奶茶一流。意大鬆母腸仔包,很香芝士味,大大個很滿足買了葡撻和芝士撻($6,$7) 也買了芒果布甸($10)牛奶布甸($8)香滑嘅布甸,濃郁的芒果味和牛奶味,食完心情立刻變靚了。榴槤麵包很香濃,打開麵包看到榴槤夾心,好香滑。這店還有自家出的奶茶,下次再買來試下先。
斑斕菠蘿包帶着農香嘅椰子味,配咖啡奶茶一流。
意大鬆母腸仔包,很香芝士味,大大個很滿足
買了葡撻和芝士撻($6,$7)
榴槤麵包很香濃,打開麵包看到榴槤夾心,好香滑。
這店還有自家出的奶茶,下次再買來試下先。
2021-10-12
2021-10-21 105 浏览
新蒲崗最近開左間baker talent麵包店,之前係長沙灣見過已經好想買!今次認真睇過原來價錢真係幾街坊價,一於決定買d反去試下!最先吸引係特濃芝士撻 只售$6牛角包 $9.5脹卜卜,咬落去一層層酥皮分明。特濃芝士撻$6 大概差不多蛋撻的size, 咬落都有少少流心,芝士味夠濃郁,撻皮的曲奇皮做得好酥脆,性價比高!冬甩有大有小,大的是有餡冬甩!$17/2個 士多啤梨果jam 夾心餡都唔會過甜。另一個朱古力花生面內有朱古力餡都幾好食!芒果布甸 $8食落完全係新鮮芒果香甜,據講係用日日新鮮芒果加牛奶忌廉制成,值得一試!
今次認真睇過原來價錢真係幾街坊價,一於決定買d反去試下!

最先吸引係特濃芝士撻 只售$6

牛角包 $9.5
脹卜卜,咬落去一層層酥皮分明。

特濃芝士撻$6

冬甩有大有小,大的是有餡冬甩!

$17/2個
士多啤梨果jam 夾心餡都唔會過甜。
另一個朱古力花生面內有朱古力餡都幾好食!

芒果布甸 $8
2021-10-18
  • 特濃芝士撻
  • 芒果布甸
2021-10-20 63 浏览
新加波麵包達人分店開到去新蒲崗😳價錢超親民,而且出品更是高質素💯麵包和蛋撻出爐時,經過一定會聞到散發出的香氣😍😍😍一不小心就吸引左我入去🤣 先買左個大提子包($9.5)做聽日嘅早餐😁size大得超誇張,有我前臂咁大,大到一隻手拎唔住,食落軟綿綿得黎又唔係完全空氣咁,感覺幾實在,食完真係好飽。 之後就買個布甸,芒果布甸($8)和阿華田布甸($10)都太難揀了,價錢又抵食,所以我2個都要😄芒果布丁是每日新鮮出品,用新鮮芒果肉和牛奶忌廉打出來的,真係好香好滑😋 見脆卜卜杏仁條($22)平平地又好鬆脆咁,買一袋翻公司試下,順便同同事開心share 😁
新加波麵包達人分店開到去新蒲崗😳
價錢超親民,而且出品更是高質素💯
麵包和蛋撻出爐時,經過一定會聞到散發出的香氣😍😍😍
一不小心就吸引左我入去🤣

先買左個大提子包($9.5)做聽日嘅早餐😁

2021-10-20
用餐时段
2021-10-15 83 浏览
見到依間麵包舖幾吸引,於是入去揀咗幾個包做聽日嘅早餐。🍞香芋流沙包 - $9入面嘅香芋餡幾甜,我係拎返屋企再翻熱食,真係會有少少流沙嘅感覺。🍇大大個提子包 - $9.5提子包最經典,提子粒粒都幾多,個包軟熟。🍞芝麻包 - $5鹹鹹地幾一個包,上面有好多芝麻,簡簡單單咁食都不錯。🥭芒果布甸- $8食得出佢係用新鮮芒果加牛奶忌廉去打,質感幾滑同好香芒果味。🥧葡撻 - $5個葡撻好抵食,中間嘅蛋味濃,個酥皮又夠脆。
見到依間麵包舖幾吸引,於是入去揀咗幾個包做聽日嘅早餐。

🍞香芋流沙包 - $9

🍇大大個提子包 - $9.5
提子包最經典,提子粒粒都幾多,個包軟熟。

🍞芝麻包 - $5
鹹鹹地幾一個包,上面有好多芝麻,簡簡單單咁食都不錯。

🥭芒果布甸- $8
食得出佢係用新鮮芒果加牛奶忌廉去打,質感幾滑同好香芒果味。

🥧葡撻 - $5
個葡撻好抵食,中間嘅蛋味濃,個酥皮又夠脆。
2021-10-15 87 浏览
麵包控表示一日可以食好多個麵包但冇人信🤣我每次一買麵包就會買好多,夾完一個又一個,次次都比人問做咩買咁多🥰我係可以一日食得曬呢間麵包舖成日返工經過都想買,今次打風前夕要買嘢食有藉口可以唔洗忍手買麵包呢間啲麵包唔算貴,最緊要係好食。超級推介芝士條,勁中意食有辣粉係上面既芝士條。牛角包勁大個,大個我手掌都只係$9.5,仲要脆既,最緊要係酥呀,牛角包好重要既野黎除咗傳統麵包我要介紹佢留流心包,呢樣野係傳統麵包舖好少地方有,而佢款式又幾多,誠意推介香芋流沙包,真心好食。芝士撻我都推介,因為佢唔會好膩,又食到好香噴噴嘅芝士味,超級耐冇食而且佢$6咋芒果布甸我都推介,因為我超唔鍾意食平時麵包舖嘅啫喱粉芒果布甸,而佢係用芒果同忌廉整成既,係芒果布甸嘅大愛。(雖然我買完返屋企忘記咗佢,但說翻落雪櫃就變返凝固,味道應該冇咩點變)
麵包控表示一日可以食好多個麵包但冇人信🤣