2021-11-22 329 浏览
-{荔枝角酸菜魚🍲}黎左依度食左個酸菜魚🥰再加啲料打邊爐🤪食個晚飯🙌2人套餐358🤤海帶絲🤤 食落爽脆!味道就正常嘅 冇乜特別👀👖褲評: 7/10🤤酸菜魚🤤雖然叫冷鍋但係熱食嘅~魚肉全部都冇骨 好多魚肉又夠滑☺️真係好多嚿魚片😂個湯底要bb辣 酸辣味都好出 !😎酸菜都夠脆同入味🥳仲有寬粉同金菇 個鍋已經好多野食😂👖褲評: 8/10🤤蔥爆牛肉🤤好似食緊乾炒牛河!連醬汁都似 牛食得出係冇用鬆肉粉嘅🥰又係勁多😂👖褲評: 7.3/10🤤黑糖糍粑🤤 好推介!!!第一次食好似糯米糍皮咁好咬🤩😆層外皮係脆嘅入面又軟糯 再加黑糖汁係好好嘅配搭🤓👖褲評: 7.8/10又一間高質嘅酸菜魚 魚嘅份量真係好多😂去荔枝角可以試下☺️性價比: 8.3/10服務: 8/10環境: 8/10🚩BB辣🚩地址: 荔枝角青山道489-491號香港工業中心C座地庫CB1A室 #fuudjai #fuudjai港式 #fuudjai中菜 #fuudjai荔枝角
{荔枝角酸菜魚🍲}

🚩BB辣🚩

海帶絲
海帶絲
2021-11-15 180 浏览
《BB辣》以前成日同朋友去香工買衫😆😆知道有間口碑唔錯既食酸菜魚既餐廳~ 都有一排冇食有啲心癢癢~ 就入左去食!🍭酸菜魚($218)佢仲有$318 加大碼版,不過叫呢款例牌都已經好夠~ 辣度係有得選擇,弱雞的我就緊係揀同店名一樣既bb辣😆 嚟到成盤好香好靚!呢個辣度剛好唔算太辣~ 啲魚有咬口,同幾鮮甜,同埋都幾多~ 啲粉就好彈牙同煙靭,食落好飽足~ 唯獨酸菜可以多少少~ 🍭鴨血($35)🍭凍豆腐($30)🍭龍蝦丸($36)食酸菜魚食到咁上下仲可以打邊爐!我地淨係叫咗少少因為食盤酸菜魚都已經飽飽地!鴨血咬落煙靭,同埋吸到湯底的味~ 凍豆腐就吸晒啲湯汁好惹味~ 龍蝦丸正常~ 🍭杞子六花茶($15)🍭石斛竹蔗茅根水($15)
《BB辣》

🍭酸菜魚($218)

🍭鴨血($35)
🍭凍豆腐($30)
🍭龍蝦丸($36)

🍭杞子六花茶($15)
🍭石斛竹蔗茅根水($15)
這間餐廳在荔枝角的工業中心地庫,坦白來說地理位置上是有點難找的🙈看見網上的人說要從地面下去不要從工業中心裡進去🤔應該是對的因為我從工業中心進去完全是迷路了哈🤪雖然有點隱世但都值得推薦喔!!!-🌟2人火鍋套餐 $438每次都眼闊肚窄😮‍💨這個已包了酸菜魚或水煮魚或麻辣雞煲,再有手切安格斯肥牛、蔬菜拼盤及水晶寬粉~看上去不太多但吃起上來其實太多了,我和男朋友仔還要另加配料呢😳-🎈必食酸菜魚🐟 (小辣)等了一會兒期待已久的酸菜魚終於到了😍吃酸菜魚是必點辣的喔😚(小辣真的不辣,吃起上來是舒服的,下次應該可以吃中辣)🙆🏻‍♀️份量真的很多,魚吃起來嫩滑又很爽口,都算入味的😋而鍋底有超級多的配菜包括芽菜、寬粉、酸菜、金菇、青瓜片等~-🎈手切安格斯肥牛 肥牛色澤很美😎餐廳真的超有誠意一點也不吝嗇,份量很多喔~而牛肉吃起上來很有牛肉味🤩高質🤤-🎈蔬菜拼盤🥬分別有生菜金針菇娃娃菜等~其實最終是吃不完全部蔬菜🙈-🎈水晶寬粉 其實一開始酸菜鍋裡已經有少許水晶寬粉,因為不知道所以又在套餐裏選擇了寬粉🤣男朋友仔說早知如此便選擇烏冬哈🙈不要緊我還是很喜歡吃寬粉的~雖然要打臉地說真的有點多😮‍💨已瘋狂夾但還有很多在鍋
2093 浏览

🌟2人火鍋套餐 $438
🎈必食酸菜魚🐟 (小辣)

🎈手切安格斯肥牛

🎈蔬菜拼盤🥬
蔬菜拼盤

分別有生菜金針菇娃娃菜等~其實最終是吃不完全部蔬菜🙈
🎈水晶寬粉
其實一開始酸菜鍋裡已經有少許水晶寬粉,因為不知道所以又在套餐裏選擇了寬粉🤣男朋友仔說早知如此便選擇烏冬哈🙈不要緊我還是很喜歡吃寬粉的~雖然要打臉地說真的有點多😮‍💨已瘋狂夾但還有很多在鍋裡的ㅋㅋ
🎈炸響鈴 $30
炸響鈴

正常發揮都炸得很脆的🥳完全索哂酸菜魚的湯底😆
🎈午餐肉 $48
午餐肉

厚切的午餐肉🙆🏻‍♀️但略嫌它們家的午餐肉比較鹹偏重口味了一點🙈
整體還是很可以的,特別喜愛它們的酸菜魚😌有空會再回訪,可以試其他如水煮魚毛血旺等🥰
🔸BB辣
2021-10-11
蔬菜拼盤
炸響鈴
  • 手切安格斯牛肉
2021-10-28 193 浏览
近幾年好多川菜館開咗喺香港而我大愛酸菜魚約埋朋友一齊去食辣辣酸菜魚😋✨必食酸菜魚 (例牌)同完朋友就帶咗個二人嘅份量例牌,啱啱煮滾熱辣辣嘅酸菜魚成個湯底奶白色熬製魚湯,每一啖飲落去嘅湯底有麻辣慢慢淡出配上辣椒乾、花椒、酸菜、生魚同川粉,魚肉新鮮滑啫啫😍配埋川粉吸收晒湯嘅精華好濃郁,我同朋友嗌左小辣,如果鍾意食辣嘅朋友 小辣係唔會唔夠喉😛, 但係呢個份量啱啱夠兩個人食😋😋😋✨無骨口水雞 (例)花椒油都冇晒口水雞鋪滿白芝麻芫荽蔥,雞肉比較厚實,雞皮比較薄,不會太肥膩😆配埋一碗白飯就Perfect😋✨手撕包菜用辣椒乾炒椰菜夠晒鑊氣,椰菜新鮮爽脆辣度有少少辣,下次要order大辣先😋

✨必食酸菜魚 (例牌)

✨無骨口水雞 (例)

✨手撕包菜

2021-10-25
唔知有幾多人同我一樣,係無辣不歡既人,尤其好鍾意食酸菜魚,食過麻辣風雲、十二少,一直都搵緊香港最好食、夠麻夠辣夠酸既酸菜魚係邊間。今次發現到原來荔枝角都有川菜食,就帶左女朋友一齊食。BB辣係一間荔枝角工廈入面主打川菜既餐廳,係上年年尾開業,招牌有冷鍋酸菜魚、冷鍋麻辣魚、雜錦香鍋、口水雞等,最特別既係可以食完酸菜魚個啲煲羅去打邊爐,野食都可以揀辣度或者唔辣。餐廳位置唔易搵,因為佢係工廈既地庫,而且入口好多,香港工業中心可以係長沙灣道同青山道入去,我係青山道入去就好易見到有BB辣指示牌,指示我行樓梯落去,落到去就見到成個地庫就係得BB辣呢間鋪。七點幾去個時人流唔算多,但食到八點幾九回就差唔多滿座,以呢間餐廳既位置,係工廈仲要係地庫都咁多人,可見佢既人氣程度。餐廳格局係茶餐廳,環境幾光猛,地方乾淨,座位算寬落,有好多卡位。Openrice如果預約可以有正價9折,不過只係主餐牌,如果套餐就無呢個優惠。睇下餐牌,唔駛煩既就有招牌2人餐、2人烤魚套餐、2人火鍋套餐,有一頁係唔同既煲類同打邊爐配料,煲好似有麻辣小龍蝦煲、香鍋、酸菜魚同牛肉、水煮魚同牛肉、肥腸、毛血旺、雞煲、烤魚等,配料有肉類、海產類

睇下餐牌,唔駛煩既就有招牌2人餐、2人烤魚套餐、2人火鍋套餐,有一頁係唔同既煲類同打邊爐配料,煲好似有麻辣小龍蝦煲、香鍋、酸菜魚同牛肉、水煮魚同牛肉、肥腸、毛血旺、雞煲、烤魚等,配料有肉類、海產類、其他類、丸類、素豆類、蔬菜類、配料類、粉麵類,種類有50、60款。主餐牌方面有主菜好似辣子雞、麻婆豆婆,炒蔬菜好似酸辣土豆絲,涼菜好似口水雞、夫妻肺片,小食好似冰粉,主食好似炒飯、炸饅頭,飲品好似菊花蜜等。
招牌二人餐💰 358
呢個套餐非常抵食,包一個酸菜魚/牛肉或者水煮魚/牛肉、回鍋肉或者蔥爆牛肉、紅油蒜香青瓜或者酸辣海帶絲、兩杯酸梅湯、兩碗白飯同埋一個黑糖糍粑,菜色都可以揀辣度,由唔辣、BB辣、小辣、中辣到大辣。
🥤酸梅湯 💰 15 單點(👅: 7.5/10)
酸梅湯
酸梅湯飲落唔會太甜,酸酸甜甜,解膩一流,解辣都唔錯。
1️⃣ 紅油蒜蓉青瓜 💰38 單點(👅: 7.5/10)
紅油蒜蓉青瓜
青瓜咬落爽口,浸住紅油,我覺得食落唔辣,不過唔係太食得辣嘅女朋友就覺得辣,我覺得上邊有多啲辣椒籽既青瓜會辣少少。
2️⃣ 蔥爆牛肉 (大辣) 💰 88 單點(👅: 8/10)
蔥爆牛肉
呢一碟係咁多個餸最唔辣嘅一碟,即使叫左中辣都完全唔覺得辣。

蔥爆牛肉炒得好有鑊氣好香,牛肉夠大塊,咬落去肉質夠腍無筋,食落去唔會太乾身,有小小牛味,味道非常惹味,幾有驚喜,因為有好多京蔥所以好香口,味道夠重,所以送飯一流。
3️⃣ 必食酸菜魚 💰188 單點(👅:8/10)
必食酸菜魚
呢度嘅辣度比起出邊嘅酸菜魚冇咁辣,平時食開中辣既我叫呢度中辣覺得唔算辣同麻,之後問店員可唔可以加辣同埋麻,佢就俾咗一碗濃縮嘅酸菜同麻汁,加咗落去真係夠酸夠麻,所以如果平時鍾意食酸啲麻啲可以直接叫大辣,唔夠仲可以叫店員加,湯底酸味非常出,夠麻,尤其係花椒爆開嘅位,非常惹味開胃,而且食到底會更加酸同麻,基本上每一啖湯都會有啲辣同麻,湯底味道酸酸的但不會鹹,飲落唔會覺得口渴,不過魚味就唔突出。

魚方面係用生魚黎整,夠大塊,份量夠多,唔會一夾就散開,新鮮程度正常,咬落算嫰滑,食落唔會有雪藏味,食哂成碟都無一舊有骨。

配料仲有芽菜、寬粉、酸菜、金菇,芽菜同金菇比較小見,酸菜份量夠多,份量豐富,酸菜唔會死鹹,寬粉吸哂湯汁,令每一啖都食到酸味同麻味,非常惹味,淨係食呢碗都已經飽飽地。
4️⃣⃣ 黑糖糍粑 💰32/48單點(👅: 8.5/10)
黑糖糍粑
黑糖糍粑算係套餐既甜品,係即叫即,所以上枱時熱辣辣,吃完辣同重味既野食,食返啲甜野中和一下就岩哂。

糍粑外皮炸到黃金,糯米糍外層咬落脆身,入面係非常煙韌軟糯,上面有黃豆粉,食落完全唔會覺得甜,所以點小小黑糖糖漿,甜度就岩岩好,非常滋味,比起係十二少食到個個更加好食有驚喜。
💥食物黎講,食開酸菜魚既我係滿意,叫左中辣一開始覺得唔太夠麻同酸,不過加左辣之後就非常足夠,女朋友都好滿意,而蔥爆牛肉就唔辣,不過味道夠濃送飯一流,黑糖糍粑有驚喜,比起係十二少食落更加熱辣辣、更加煙韌,整體係可以再食既川菜,野食種類都幾多,下次可以試打邊爐同烤魚。

店員服務幾好,問可唔可以加辣都好樂意,會問你糍粑係咪分開上,問你啲野岩唔岩食。
👅味道: 8/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $358 (服務費: NA)
2021-10-07
必食酸菜魚
  • 酸梅湯
  • 紅油蒜蓉青瓜
2021-10-14 1128 浏览
[ #caloriefoodie荔枝角 ]• 𝙱 𝙱 辣 •🦦🐿好少可會係荔枝角食嘢🤣係OpenRice見到呢間餐廳嘅評分都幾高呢日係附近做運動就順便試下ʕʽɞʼʔ-🐟招牌酸菜魚 💰$188我哋叫咗bb辣~酸菜魚份量都幾多 湯底微酸幾開胃配料仲有酸菜、金菇、芽菜、寬粉寬粉索曬湯底嘅精華🤤好正就算嗌bb辣都覺得有啲辣🥵另外店員好好問我哋洗唔洗要個爐熱住食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 不過就算冇爐食到最後都keep到暖暖哋嘅溫度!-🐥無骨口水雞 💰$68(例)口水雞都好正 啖啖肉 仲要唔洗咁麻煩要噒骨雞肉好滑 味道又香又辣又麻 -🥖炸小饅頭 💰$36外皮脆脆哋嘅饅頭配上煉奶 呢個組合點都會好食!😋-🍯凍蜂蜜柚子梳打 💰$26柚子落得一啲都唔孤寒👍🏿不過蜂蜜味唔係好出味道好fresh好適合配辣野食🥰-🍊柑橘青檸蜜 💰$26好重柑橘味~ 味道清新 解膩!-📍荔枝角青山道489-491號香港工業中心C座地庫CB1A室-#caloriefoodie
[ #caloriefoodie荔枝角 ]
• 𝙱 𝙱 辣 •
🦦🐿
好少可會係荔枝角食嘢🤣
係OpenRice見到呢間餐廳嘅評分都幾高
呢日係附近做運動就順便試下ʕʽɞʼʔ
🐟招牌酸菜魚 💰$188
我哋叫咗bb辣~
酸菜魚份量都幾多 湯底微酸幾開胃
配料仲有酸菜、金菇、芽菜、寬粉
寬粉索曬湯底嘅精華🤤好正
就算嗌bb辣都覺得有啲辣🥵
另外店員好好問我哋洗唔洗要個爐熱住食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
不過就算冇爐食到最後都keep到暖暖哋嘅溫度!
招牌酸菜魚

🐥無骨口水雞 💰$68(例)
口水雞都好正 啖啖肉 仲要唔洗咁麻煩要噒骨

不過蜂蜜味唔係好出
味道好fresh好適合配辣野食🥰
凍蜂蜜柚子梳打

🍊柑橘青檸蜜 💰$26
好重柑橘味~ 味道清新 解膩!
柑橘青檸蜜

#caloriefoodie

無骨口水雞
炸小饅頭
凍蜂蜜柚子梳打
柑橘青檸蜜
  • 招牌酸菜魚
2021-10-14 211 浏览
話說朋友有次說香工有間吃酸菜魚出色,筆者好奇問: 荔枝角香工,乜唔係時裝批發?乜有食店咩?好奇之下,朋友帶隊一試⋯⋯果然真係在批發市場內地庫有間食店,真係唔帶唔會知⋯⋯初時以為食客在門口等位,後來才知道原來大部分是外賣居多,可想言知,他們有一班附近外賣客。由於朋友訂位,食店規定入座起90分鐘,所以朋友們未到,筆者決定唔入去⋯⋯後來在門口等了好一陣子,老闆娘見食店內有位,於是叫筆者入座先,稍後落單先開始計算⋯⋯葱爆牛肉~牛肉算滑,濃味者喜。酸菜桂花魚~桂花魚以這價錢來說,未算豐富。整體來說由於吃了小菜後,才吃一鍋魚,如果吃酸菜魚後再作火鍋配料的話,以90分鐘來說,未免有點趕,所以最後我們一行四人,只點了好幾個配料後,為了配合時間就沒有再點了。趕得連其他食照都忙了拍。
好奇之下,朋友帶隊一試⋯⋯

果然真係在批發市場內地庫有間食店,真係唔帶唔會知⋯⋯

葱爆牛肉~
牛肉算滑,濃味者喜。

葱爆牛肉

酸菜桂花魚~
桂花魚以這價錢來說,未算豐富。
酸菜桂花魚

整體來說
趕得連其他食照都忙了拍。

2021-10-08 905 浏览
去荔枝角接朋友收工隨順係附近食埋飯~~ 朋友帶左我去佢lunch成日食既中餐廳, 話呢道既酸菜魚好好味咁話喎....講真唔係朋友帶路既話都真係唔會搵到呢間餐廳~事關佢就係香港工業中心地庫, 都唔係咁易搵呢餐廳地方都唔細, 有好多car位, 空間足夠, 坐得幾舒服~~食物方面就主要就係食中菜~除左小炒外, 仲有酸菜魚, 雞煲, 烤魚同火鍋等等.... 有好多選擇晚飯可以單點或揀套餐..... 多數款式都有套餐選擇呢!!我自己就覺得叫套餐係抵食d, 所以我今次都係叫套餐呢~~我地2人叫左個招牌2人餐 $358 (免加一)好少地方食晚飯唔洗加一, 超開心紅油蒜蓉青瓜 (走辣)餐廳好好可以俾我地走辣丫~青瓜好新鮮, 咬落去青脆爽口~~蒜蓉就非常之香, 配埋特製醬汁食超開胃!!酸菜魚 (小辣)酸菜魚唔辣會冇咁好食~ 所以就算唔係好食得辣都要點小辣呢~~~呢道既小辣就真係小辣, 唔會話好辣, 唔食辣既朋友應該都ok酸菜魚上枱好吸睛丫!!! 大大鍋色彩豐富~~淨係見個面都有滿滿既魚塊, 份量好澎湃酸菜魚酸酸辣辣的, 好開胃, 會愈食愈停唔到口~~魚塊片上, 非常新鮮, 而且完全冇骨, 肉質嫩滑份量多
去荔枝角接朋友收工隨順係附近食埋飯~~
講真唔係朋友帶路既話都真係唔會搵到呢間餐廳~
事關佢就係香港工業中心地庫, 都唔係咁易搵呢

食物方面就主要就係食中菜~

晚飯可以單點或揀套餐..... 多數款式都有套餐選擇呢!!
我自己就覺得叫套餐係抵食d, 所以我今次都係叫套餐呢~~

我地2人叫左個招牌2人餐 $358 (免加一)
好少地方食晚飯唔洗加一, 超開心

紅油蒜蓉青瓜 (走辣)
餐廳好好可以俾我地走辣丫~
青瓜好新鮮, 咬落去青脆爽口~~
蒜蓉就非常之香, 配埋特製醬汁食超開胃!!
酸菜魚 (小辣)

酸菜魚上枱好吸睛丫!!! 大大鍋色彩豐富~~
淨係見個面都有滿滿既魚塊, 份量好澎湃

酸菜魚酸酸辣辣的, 好開胃, 會愈食愈停唔到口~~
魚塊片上, 非常新鮮, 而且完全冇骨, 肉質嫩滑

份量多到好似食極都有

鍋入面仲有幾款配菜~
例如大量大豆芽, 酸菜, 薯粉等

蔥爆牛肉
餐廳用上大量既大蔥爆香, 火候十足, 非常惹味!!!
牛肉大大塊, 肉質軟腍嫩滑

醬汁味道剛好, 唔會太咸或就淡~~

黑糖糍粑 (細)
最後就上埋甜品喇~~~
係我好鍾意食既黑糖糍粑丫!!!
黑糖同糍粑分開上幾好喎....
食幾甜可以自己決定!!
糍粑熱辣辣, 外脆內軟, 口感軟糯Q彈

個餐本來包埋2碗飯, 但真係太豐富喇, 食到好飽食唔落飯喇

餐飲既酸梅湯凍冰冰, 開胃解渴
  • 黑糖糍粑
  • 酸菜魚
  • 蔥爆牛肉
上次食完川菜對酸菜魚念念不忘,於是四處尋找其蹤影。呢間酸菜魚位於夜晚杳無人煙嘅荔枝角香港工業中心地庫,唔刻意搵都唔知嗰到內有乾坤,仲要非常旺場,睇嚟大家都好識食呢(っ・д・)=⊃)゚3゚)'∴:.。;招牌酸菜魚 bb辣 $188魚肉滑,完全唔腥仲要無骨,份量極多!個湯帶微酸,非常開胃;除咗魚,仲有爽口嘅芽菜、聽日見嘅金菇、脆口嘅酸菜、滑溜嘅寬粉,吸盡湯底精華,朋友表示超鐘意食啲寬粉!有興趣嘅話食完酸菜魚仲可以加料打邊爐,一鍋兩食。;手撕鹽焗雞 $78鹽焗過嘅雞絲特別香口,撈埋新鮮爽口嘅青瓜絲一齊食,正可以平衡一下重口味嘅酸菜魚。;柑橘青檸蜜 $26;蜂蜜生薑茶 $26兩杯嘢飲養生滋潤又解渴,但因為叫咗少甜,所以飲到後期偏淡。

;招牌酸菜魚 bb辣 $188

;手撕鹽焗雞 $78
手撕鹽焗雞

;柑橘青檸蜜 $26
;蜂蜜生薑茶 $26
兩杯嘢飲養生滋潤又解渴,但因為叫咗少甜,所以飲到後期偏淡。
2021-09-30
手撕鹽焗雞
2021-10-02 186 浏览
🌶重慶麻辣雞煲 $168 成個煲配料好足啊 一上枱已經好香 我哋叫咗半份雞 認為一隻會比較足夠 因為啲雞塊比較細粒 味道方面都唔錯幾入味架👌🏻 🍚少爺炒飯 $68 食雞煲梗係要配返個飯啦 雖然一向都係配白飯 所以今次就試咗比較多人叫嘅少爺炒飯 而炒飯都中規中矩配料較多亦都好香 炸饅頭 $48 見到炸饅頭即刻要order 不過就較為失望 因為饅頭嘅外皮唔夠脆😣😣 黑糖糍粑 $32 竟然會有依樣甜品叫 加分加分😆 佢有細份或者大份叫 揀咗細份 兩個人就啱啱好 都做到外脆內軟嘅口感👍🏻 唯一一點就係就算搽晒黑糖都好似略為較淡 Overall食評最高5粒🌟) 📌好味程度:🌟 🌟 🌟 🌟📌回頭度:🌟 🌟 🌟 📌環境:🌟 🌟 🌟 📌服務:🌟 🌟

🌶重慶麻辣雞煲 $168

📌好味程度:🌟 🌟 🌟 🌟
📌回頭度:🌟 🌟 🌟
📌環境:🌟 🌟 🌟
📌服務:🌟 🌟
小編之前去完荔枝角交收~之後仲去香工血拼 個到好多衫買💓行到攰想食野就search到bb辣食川菜但小編一直搵唔到入口🥲今日先知原來要喺地下停車場兜過去🤣超級隱蔽 大家到時去到可以問人🤘🏻📍必食酸菜魚 ($188)係小編好耐冇食嘅酸菜魚🐟簡直係期待以久🤣 小編叫左bb辣上到枱超大鍋🤪魚既份量中等 魚肉好滑無骨無腥味入面仲有大量酸菜辣椒🌶️ 夠辣夠麻💕仲配有少量金菇、芽菜同埋寛粉都夠兩至三個人食!📍回鍋肉 ($78)呢個回鍋肉份量超級多‼️三個人都食唔晒 要打包🤣回鍋肉偏少肥 所以食落好有油香味配埋個炒飯食真心正😌最估唔到係連蔥一齊炒 超級惹味真心會encore🤌🏻📍bb辣炒飯 ($68)原本小編同朋友諗住食少爺炒飯🤗但店員話有啲似楊州炒飯 小編覺得有啲普通所以就叫咗BB辣炒飯👍🏻入面最主要嘅材料就係蛋、洋蔥、牛肉同埋酸菜其實酸菜炒飯都幾特別🤣雖然我哋叫咗BB辣 但都超級辣 辣過🐟🐟但個炒飯酸酸地 幾開胃😙推~~~~—————————————————————味道😋:7/10抵食🥳:7/10環境🥂:8/10
小編之前去完荔枝角交收~
之後仲去香工血拼 個到好多衫買💓
行到攰想食野就search到bb辣食川菜
但小編一直搵唔到入口🥲
今日先知原來要喺地下停車場兜過去🤣
超級隱蔽 大家到時去到可以問人🤘🏻

📍必食酸菜魚 ($188)
係小編好耐冇食嘅酸菜魚🐟
簡直係期待以久🤣 小編叫左bb辣
上到枱超大鍋🤪魚既份量中等
魚肉好滑無骨無腥味
入面仲有大量酸菜辣椒🌶️ 夠辣夠麻💕
仲配有少量金菇、芽菜同埋寛粉
都夠兩至三個人食!

📍回鍋肉 ($78)
呢個回鍋肉份量超級多‼️
三個人都食唔晒 要打包🤣
回鍋肉偏少肥 所以食落好有油香味
配埋個炒飯食真心正😌
最估唔到係連蔥一齊炒 超級惹味
真心會encore🤌🏻

📍bb辣炒飯 ($68)
原本小編同朋友諗住食少爺炒飯🤗
但店員話有啲似楊州炒飯 小編覺得有啲普通
所以就叫咗BB辣炒飯👍🏻
入面最主要嘅材料就係蛋、洋蔥、牛肉同埋酸菜
其實酸菜炒飯都幾特別🤣

抵食🥳:7/10
環境🥂:8/10
  • 回鍋肉
2021-10-01 145 浏览
荔枝角除咗D2 Place😎,附近工廈都有好多好嘢食,就睇你識唔識得搵~嗰晚放工去咗香工食晚餐💼,過咗7點好多鋪頭都閂咗門,唯獨C座地下有一間「BB辣」🈺,吸引唔少懂門路嘅食客,包括我哋😝。————————————————👅招牌2人餐($358)🔸包晒鍋物、小菜、前菜及甜品各一款,每人一個白飯同酸梅湯,2個人食真係好足夠🤰🏻,我哋都食唔晒添🔸必食酸菜魚:餐廳口號「酸菜和魚一樣好吃」係真㗎!湯頭酸爽,單食酸菜更上頭🤤,材料有白滑魚肉、金菇、寬粉同豆芽菜,配白飯實無錯🔸蔥爆牛肉:牛肉火候剛好,平時唔鍾意直接食蔥嘅我,都食咗好多蔥白🥢,因為爆炒過好香口有鑊氣,忍唔住又扒多兩啖飯🔸酸辣海帶絲:海帶絲做涼菜最適合不過,紅油味道香辣🌶,可自選辣度,我哋食BB辣就差唔多🔸黑糖糍粑(細):一定要趁熱食先食到外脆內糯🤩,糍粑沾黑糖漿更甜絲絲🔸酸梅湯:打邊爐必飲酸梅湯😝,解辣又開胃———————————————— 🚩總結:別有洞天的川菜餐廳———————————————— 🌟注意:免加一,晚上9點last order————————————————📍 BB辣地址:荔枝角青山道489-491號香港工業中心C

————————————————
👅招牌2人餐($358)

🔸必食酸菜魚:

🔸蔥爆牛肉:

🔸酸辣海帶絲:

🔸黑糖糍粑(細):
一定要趁熱食先食到外脆內糯🤩,糍粑沾黑糖漿更甜絲絲

🔸酸梅湯:
打邊爐必飲酸梅湯😝,解辣又開胃
🚩總結:別有洞天的川菜餐廳
🌟注意:免加一,晚上9點last order
📍 BB辣
地址:荔枝角青山道489-491號香港工業中心C座地庫CB1A室
🗺地區:#bem 荔枝角
📥分類:#bem中式
💰人均消費:#bem_101至200蚊
2021-09-29 132 浏览
🌶🌶辣辣平民川菜🌶🌶系列‼️👧🏻超愛辣🌶🌶—▫️餐廳:bb 辣 @bbspicy88 ▫️地點:全香港只有1️⃣間分店📍 荔枝角青山道489-491號香港工業中心C座地庫CB1A室港鐵荔枝角站 C 出口, 步行約4分鐘▫️營業時間⏰:星期一至四 11:00 - 21:30星期五至六 11:00 - 22:00星期日 11:00 - 21:30▫️價錢:~$100+—美味:🌶🌶🌶🌶環境:🌶🌶🌶+0.65🌶價錢:💰💰💰+0.65💰服務:👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳+0.65👨🏻‍🍳—👧🏻好鐘意食辣🌶🌶🌶🌶🌶睇到佢咁紅果吓都嚇死😆😆‼️冇想像中咁辣☺️☺️🌶下次要叫辣啲😍😍仲好抵食—👧🏻叫咗📍招牌酸菜魚🐟(小辣)價錢:$188分數:🐟🐟🐟🐟仲唔到咁抵食🤣好多魚塊俾你🤩魚肉都幾滑,唔會好腥🐟仲要冇骨😈😈酸酸地好開胃😆覺得下次可以叫中辣😍😍除咗魚,仲有芽菜、金菇、薯粉等😍😍好飽肚🥰🥰3個人食都夠—📍辣子雞(半份)價錢:$98分數:🐥🐥🐥+0.8🐥啲雞都幾香脆🥰雖然多辣椒🌶但冇想像中咁辣😂係啲雞細粒啲,要細口細口咁食—📍脆香雞軟骨價錢:$65分數:🐥🐥🐥🐥好好食🥰好香脆,仲要幾夠味同幾大粒😈—📍大碗花菜 價錢:$72分數
🌶🌶辣辣平民川菜🌶🌶系列

環境:🌶🌶🌶+0.65🌶
價錢:💰💰💰+0.65💰
服務:👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳+0.65👨🏻‍🍳

👧🏻叫咗
📍招牌酸菜魚🐟(小辣)
價錢:$188
分數:🐟🐟🐟🐟

📍辣子雞(半份)
價錢:$98
分數:🐥🐥🐥+0.8🐥

📍脆香雞軟骨
價錢:$65
分數:🐥🐥🐥🐥
好好食🥰好香脆,仲要幾夠味同幾大粒😈

📍大碗花菜
價錢:$72
分數:🥬🥬🥬🥬
菜黎講有啲貴😂但好食😆好入味,啲花菜🥦抄得夠乾身爽口

#好西 #打卡 #辣 #正餐 #夏天美食 #HongKong #美食 #燒肉#iphoneonly#instagood #bestoftheday #麻辣 #amy_in_lck #荔枝角美食 #川菜 #酸菜魚 #新店 #likeforlikes #麻辣 #spicy #辣 #麻辣火鍋 #川菜 #辣 #酸菜魚 #火鍋魚 #重慶
2021-09-29 173 浏览
同事特登簡左呢間同我食生日飯 川菜真係比較少食 而且係香工入面 真係要搵下先識路 都估唔到原來香工係有野食嫁 睇到佢個酸菜魚望落好吸引 就叫左黎試下 另外仲叫左黑糖糍粑 京蔥牛肉 炸酥肉 炸饅頭 酸菜魚上嘅時候會唔開火住 因為再煮魚肉會好爛 佢送上黎嘅時候係岩岩好 都好彈牙 而且唔會有骨 細骨都冇 但係佢只係有熱熱地暖暖地咁 最後我地都決定左開住火滾住食 咁食就更惹味 我地只係叫左bb辣 所以食落酸味會比較重 但係酸菜湯底做得幾好 有花椒 辣椒粉同豬骨湯嘅味道 而入面配料都好多 有好多芽菜 同酸菜 另外仲有寬粉跟左係入面 索哂啲湯 食完個酸菜魚我地就轉打邊爐 響鈴一般 唔係好脆 另外嗌左水魷魚同牛柏葉 都係一般水平 無咩特別驚喜 不過特地有嗌多左一個寬面(因為一開始唔知佢有)湯底愈滾愈濃 煮個面就愈黎愈索味炸饅頭我地放左一陣先食 所以佢冧左 不過都好食嘅仲 因為有練奶啊嘛🤣 黑糖糍粑唔錯 外脆內軟 加上黃豆粉 不過黑糖醬我自己就唔係好鐘意 因為覺得有陣中藥味咁 炸酥肉都係普通 冇特別 又唔係特別酥 只係有舊肉裹左粉拎去炸配個泰式辣醬咁 京蔥牛肉有啲唔抵食 因為成碟野京蔥墊底好似望落好多

炸饅頭
炸酥肉
京蔥牛肉有啲唔抵食 因為成碟野京蔥墊底好似望落好多 但其實牛嘅份量十舊都未必有 同埋唔夠惹味 (呢個冇影相)

不過依家訂位指定時段有68折 最後埋單都叫抵食嘅
黑糖糍粑
"𝐼 𝑎𝑚 𝑎𝑛 𝑒𝑥𝑡𝑟𝑒𝑚𝑒𝑙𝑦 𝑎𝑑𝑣𝑒𝑛𝑡𝑢𝑟𝑜𝑢𝑠 𝑒𝑎𝑡𝑒𝑟 𝑎𝑛𝑑 𝑎𝑛 𝑎𝑣𝑖𝑑 𝑙𝑜𝑣𝑒𝑟 𝑜𝑓 𝑠𝑝𝑖𝑐𝑦 𝑓𝑜𝑜𝑑.“題外話:個酸菜魚岩晒鄒生食 好似佢平時呷嗰啲無謂醋咁🙂 (所以今次同朋友食 唔同佢食 廢是佢太酸 胃酸倒流就唔好啦😵‍💫)入翻正題先🙊呢度係工廈入面 但建議大家行路面去 唔好經工業中心 可能會蕩失路🤣座位都寬落既 同乾淨既環境就冇話特別靚至於服務態度都不錯👍🏻 🛎宜家經Openrice book晚市會有9折 不過只限主餐牌 所有套餐都冇得享受呢個優惠🔑我今次就嗌左個 二人火鍋套餐🍲 (沒有9折優惠) 套餐跟以下配料各一份✨手切安格斯肥牛🐮✨蔬菜拼盤🥬✨水晶寬粉💎——————————————————————————〖二人火鍋套餐🍲〗$368🌶必食酸菜魚🐟佢可以自己選擇辣既程度 (走辣至大辣)🌶大家會揀咩辣呢?鍾意食辣嘅我揀咗中辣🤪一上枱見到 "嘩好大煲又好靚🤣!" 成煲好鮮色 又黃又紅又綠✨本身以為呢個二人套餐應該唔夠兩個人食🙊點知好足料ʕ •́؈•̀ ₎ 入面有酸菜、金菇、大豆芽、水晶寬粉 份量好大👍🏻 啲配料索晒啲湯真係好好食 好入足😋特別係寬粉

座位都寬落既 同乾淨既環境就冇話特別靚
至於服務態度都不錯👍🏻

我今次就嗌左個 二人火鍋套餐🍲 (沒有9折優惠)
套餐跟以下配料各一份

〖二人火鍋套餐🍲〗$368

🌶必食酸菜魚🐟
佢可以自己選擇辣既程度 (走辣至大辣)🌶
大家會揀咩辣呢?鍾意食辣嘅我揀咗中辣🤪
一上枱見到 "嘩好大煲又好靚🤣!"
成煲好鮮色 又黃又紅又綠✨

而且肥牛既油花好靚 油脂分布平均
厚薄適中😆
食落牛味相當濃郁😋

🍴蔬菜拼盤🥬
蔬菜拼盤有生菜、金菇、娃娃菜同寬粉😆
打邊爐一定要食菜!
而且睇落都好fresh👍🏻
啲菜索晒個湯底超有味😋

☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎

#eatwithnous_荔枝角
#eatwithnous_川菜

評分🌟(10分最高)
價錢💰: 7.5/10

👶🏼BB辣🌶

⏰𝗢𝗽𝗲𝗻𝗶𝗻𝗴 𝗛𝗼𝘂𝗿𝘀⏰
𝗠𝗢𝗡-𝗧𝗛𝗨𝗥,𝗦𝗨𝗡: 𝟭𝟭:𝟬𝟬-𝟮𝟭:𝟯𝟬
𝗙𝗥𝗜-𝗦𝗔𝗧: 𝟭𝟭:𝟬𝟬-𝟮𝟮:𝟬𝟬

#foodie #hkfoodie #hkfood #instafood #foodstagram #globaleats #hkgirl #hkfoodielife #photography #hongkong #chinese #foodoftheday #fish #beef #spicy #辣 #美食 #相機食先 #香港美食 #肥牛 #吃貨 #酸菜魚 #打卡 #手機食先 #荔枝角美食